Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 22 april • Nieuwe informatie bekend over de luchtaanval van Israël op Iran

Door Yochanan Visser - 

22 april 2024

2021 CVI website (4)

De overblijfselen van een raket die vorige week vanuit Iran werd afgevuurd. | Foto: Jamal Awad, Flash90

Er zijn nieuwe gegevens bekend geworden over de luchtaanvallen die de IAF vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag uitvoerde in Irak en Iran. Commandanten van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde beweerden dat Mossad teams met Quadkopters de aanvallen hadden uitgevoerd.

Quadcopters zijn kleine onbemande vliegtuigen die Mossad eerder gebruikte om Iran’s nucleaire faciliteiten te saboteren. Nu is gebleken dat de Quadkopters als afleiding dienden voor de echte aanval op de Ashtam Shakiri luchtmachtbasis nabij de stad Ishfahan slechts, 170 kilometer verwijderd van de nucleaire opwerkingsfabriek Natanz.

Die aanval werd uitgevoerd met een voor de radar onzichtbare hypersonische raket en het doelwit was een S-300 PMU2 luchtafweerbatterij die Rusland aan Iran had geleverd. Het S-300 systeem werd als waterdicht beschouwd maar was dat dus niet, want de batterij werd zwaar beschadigd door de Israëlische raket. Dit werd bewezen door satellietfoto’s die gemaakt werden door het bedrijf Umbra werden gemaakt en die door de The New York Times werden gezien.

Overigens werden de raketten vanuit het luchtruim van Irak afgeschoten en één ontplofte voortijdig en werd door het leger van Irak gevonden (zie onderstaande foto's).

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

bfacc b 00 b fbecf00c

Resten van een Israelische raket die gevonden werden nabij Bagdad. | Foto: Yochanan Visser, screenshot

fb de af be aefabdf

Resten van een Israelische raket die gevonden werden nabij Bagdad. | Foto: Yochanan Visser, screenshot

Oorspronkelijke operatie afgelast

De oorspronkelijk geplande en goedgekeurde operatie tegen Iran werd op het laatste moment afgelast nadat de Verenigde Staten enorme druk op Israël uitvoerden om een gelimiteerde aanval uit te voeren opdat er geen regionale oorlog zou ontstaan. Volgens het originele plan zouden er tientallen doelen worden aangevallen waaronder militaire installaties in de hoofdstad Teheran.

De luchtaanval die nu werd uitgevoerd was duidelijk bedoeld als een waarschuwing aan het adres van Iran. Een Amerikaanse waarnemer vergeleek de aanval met een oude legende over een inbreker die in een huis binnensluipt terwijl de bewoner slaapt. Bij het verlaten van het huis plaatst de inbreker een zwaard naast het hoofd van de slapende bewoner. Iran weet nu dat Israël in staat is om zijn nucleaire faciliteiten aan te vallen zonder dat  dit gedetecteerd kan worden. Het gevaar van een verdere escalatie richting een grote oorlog is nu voorlopig geweken.

Verdere informatie die vandaag werd vrijgegeven liet zien dat de IAF in Irak ook aanvallen uitvoerde op wapendepots die toebehoren aan Sjiietische milities. Officials van het leger van Irak zei dat er “laser geleide bommen” waren gebruikt om de depots op te blazen. Dit is waarschijnlijk incorrect omdat dit type bom vanaf de grond wordt geleid met een laser. Waarschijnlijker is dat het om geleide raketten ging.

Gaza

In Gaza gaat het Israëlische leger door met de voorbereidingen op een aanval op het laatste Hamas bolwerk, de stad Rafah. Er is nu een enorm terrein langs de kust afgebakend en daar wordt momenteel een tentenkamp opgetrokken waar een miljoen burgers zullen worden opgevangen. De Verenigde Arabische Emiraten hebben op het terrein, dat ten westen van de stad Khan Younis ligt, vijf noodhospitalen gebouwd.

In de afgelopen vierentwintig uur viel de IDF meer dan 25 militaire doelen aan in geheel Gaza en schakelde een raketbatterij van de terreurgroep Palestijnse Islamitische Jihad uit dat verschillende raketten had afgevuurd op het zuiden van Israël. Ook werden Hamas posities in de wijk Zaytoun aangevallen en werd in de zelfde wijk een groep terroristen van de aan Fatah gelieerde groep al-Aqsa Brigades, die auto’s beschoot met mortieren uitgeschakeld.

In verband met het Pesach feest, dat vanavond begint zijn de Israëlische troepen in Gaza maar ook in Judea en Samaria in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Het aantal terreuraanslagen in het hartland van Israël is duidelijk weer aan het toenemen.

Veertien terreuraanslagen

In de Romema wijk van Jeruzalem werden drie voetgangers vanochtend overreden door een tweetal terroristen die gewapend waren met lokaal geproduceerde Carlo geweren. De twee kwamen nadat zij hun auto in een groep religieuze Joden hadden geramd uit hun vehikel en probeerden te schieten op de burgers maar hun geweer haperde.

Er vielen, als door een wonder, slechts drie lichtgewonden, en de terroristen werden na een klopjacht in de stad Hebron gearresteerd.  In de even verderop gelegen stad Kiriyat Arba vond vanmorgen ook een schietpartij plaats waarbij de terroristen werden doodgeschoten. In het dorp Beit Sera werd vanmorgen ook een schietpartij gemeld en in kibboets Merav op de berg Gilboa werd op een huis geschoten.

Bij een controlepost in de Jordaan Vallei schoten IDF soldaten een vrouw neer die op hen af kwam rennen met een groot mes in haar hand. Bij het dorp Kochav HaShahar werd een Israëlische burger zwaar gewond toen hij een Palestijnse vlag die op de weg lag wilde verwijderen. Onder de vlag lag een op afstand bediende bom die tot ontploffing werd gebracht.

In totaal werden er tot aan de avond vandaag veertien terreuraanslagen geregistreerd, de meesten daarvan waren schietaanslagen. In de stad Tulkarm was de IDF vannacht weer zeer actief en arresteerde tientallen personen die van terroristische activiteiten worden verdacht. Bij een urendurende schietpartij tussen terroristen en IDF eenheden in Tulkarm werden tien van hen gedood, aan IDF kant waren geen verliezen.

Leden van de MAKAV, de Israëlische grenspolitie, vertelden mij dat de situatie nog nooit zo erg is geweest als nu sinds de Tweede Intifada.

Noordelijke Front

Hezbollah schoot vanmorgen een onbemand Hermes 450 vliegtuig van de IAF uit de lucht boven het zuiden van Libanon. Deze UAV*, die in Israël Zik wordt genoemd, kost twee miljoen dollar en wordt gebruikt voor spionage doeleinden, maar ook voor aanvallen. Het was de tweede keer in drie maanden dat Hezbollah een dergelijk vliegtuig uit de lucht schoot.

In totaal werden er de laatste 24 uur acht aanvallen gepleegd met raketten en onbemande vliegtuigen door Hezbollah. Onder de doelen waren opnieuw de steden Metulla en Kiryat Shmoneh. Een Hezbollah UAV die over het gebied rond deze twee steden vloog werd door de IDF uit de lucht geschoten.

*UAV: onbemand vliegtuig of drone (red.)

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda