Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 26 maart • Onderhandelingen gestaakt na "belachelijk voorstel" van Hamas

Door Yochanan Visser - 

26 maart 2024

F230910AVS27

Mossad-directeur David Barnea op archiefbeeld. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

In Israël is nu officieel bevestigd dat het team onderhandelaars onder leiding van Mossad-directeur David Barnea uit Qatar is vertrokken.

Dit zou gebeurd zijn nadat de Hamas-onderhandelaars een “belachelijk tegenbod” hadden gedaan op een Amerikaans compromisvoorstel over de vrij te laten Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen, volgens één van de aanwezige Israëli’s. Volgens het Amerikaanse voorstel zou Israël tussen de 700 en 800 Palestijnse terroristen vrijlaten in ruil voor 40 vrouwelijke gijzelaars en gegijzelde mannen boven de 60 jaar die ziek zijn. De niet nader genoemde Israëlische official zei dat er nul progressie was geboekt in Qatar en dat de Hamas-leiders in de “hoogste bomen waren geklommen en de vrijlating eisten van vele gevangenen met bloed aan hun handen”. Hamas wilde ook zelf bepalen wie er op de lijst met vrij te laten gevangenen zou komen.

Premier Benjamin Netanyahu blameerde het mislukken van de onderhandelingen op de resolutie die gisteren werd aangenomen door de VN Veiligheidsraad, en die van Israël een onmiddellijk staakt-het-vuren eiste zonder Hamas te noemen. De Amerikaanse regering is in dit soort situaties altijd gewoon om zijn vetorecht te gebruiken maar in deze kritieke fase van de oorlog onthield zich van stemming. De woede daarover is groot bij het Israëlische publiek maar ook bij Congresleden in de VS. Netanyahu publiceerde een verklaring waarin stond dat “Hamas’ positie duidelijk bewijst dat het niet geïnteresseerd is in de voortzetting van de onderhandelingen. Dit is een duidelijk uitvloeisel van de schade die de Veiligheidsraad’s resolutie teweeg heeft gebracht”, schreef het kantoor van de Israëlische premier.

Het Al-Shifa ziekenhuis in de Rimal wijk in Gaza Stad is weer uitgebreid in het nieuws nadat de IDF vanuit het ziekenhuis werd beschoten door terroristen eind vorige week. Bij de daaropvolgende operatie werden ongeveer 170 terroristen gedood en 600 anderen gearresteerd. Dit betekent dat het ziekenhuis opnieuw vol met terroristen zat, die zich zelfs schuilhouden op de kraam- en kinderafdelingen. Palestijnse Islamitische Jihad heeft zijn hoofdkwartier op de kraamafdeling terwijl Hamas de kantoren van het ziekenhuis heeft geconfisqueerd. Er werden tijdens de IDF-actie opnieuw grote hoeveelheden wapens gevonden en IDF-woordvoerder Daniel Hagari noemde het de meest geslaagde operatie sinds het begin van de grondoorlog. Hagari zei verder dat een aantal van de gearresteerde terroristen had deelgenomen aan de genocide op 7/10.

Oorlogsnieuws

De Israëlische luchtmacht viel de afgelopen nacht opnieuw aan Iran gerelateerde doelen aan in Syrië. De IAF-gevechtsvliegtuigen vlogen naar de grens met Irak en vielen daar het hoofdkwartier van de pro-Iraanse milities aan in de grensstad al-Bukamal en in de Deir ez-Zur regio. Bij de aanvallen werden 15 militiemannen gedood, 12 van hen waren afkomstig uit Iran. De aanvallen vonden plaats kort nadat een Iraans vrachtvliegtuig landde op het vliegveld van Deir ez-Zur. Volgens lokale media was het vliegtuig volgeladen met communicatieapparatuur en andere militaire uitrusting. De eenheid 4.000 van de speciale operatieve divisie van de Islamitische Revolutionaire Garde is in dit gebied actief.

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet onthulde op maandag dat het een plot van IRGC eenheid 4.000 had opgerold waarbij een grote hoeveelheid wapens waren gevonden in Judea en Samaria. De wapens waren via twee Libanese Fatah-leden naar het hartland van Israël gesmokkeld en waren volgens de Shin Bet hoogwaardig van kwaliteit. Bijvoorbeeld, onder de wapens waren 13 antitankraketten en 15 RPG-granaatwerpers. Onder de wapens die de Shin Bet toonde waren ook antitanklandmijnen en 33 automatische geweren.

Hezbollah in Libanon vervolgde vandaag zijn aanvallen met raketten, drones en antitankraketten op het noorden van Israël. Er werd met antitankraketten weer geschoten op de IDF-inlichtingenbasis nabij de berg Merom, ongeveer 12 kilometer van de stad Tzefat (Safed). Eenzelfde soort raket vernietigde ook een wijnfabriek in het dorp Avivim. De nieuwe raketaanval op de uiterst belangrijke Merom-basis was klaarblijkelijk een rode lijn voor de IDF. Ongeveer een uur na de aanval op Merom werd een Hezbollah-luchtbasis in de buurt van het dorp Zboud in het Baalbek district honderdtien kilometer van de Israëlische grens aangevallen door IAF-vliegtuigen. Hezbollah gebruikte deze basis als lanceerpad voor zijn onbemande vliegtuigen die op maandag in grote getale tegen Israël werden gebruikt.

De Libanese terreurorganisatie beweerde vandaag ook dat het de snelheid waarmee het wapens krijgt aangeleverd aanzienlijk heeft verhoogd. Een Hezbollah-official vertelde de Al-Mayadeen nieuws site dat de terreurorganisatie zes keer zo snel wapens aangeleverd krijgt als voor de huidige oorlog. De man Nawaf al-Mousiwi, het hoofd van Hezbollah’s resources en infrastructuur afdeling zei verder dat er constant overleg is met de andere leden van de Iraanse as. Het laatste is zeker waar. Hamas0leider Ishmail Haniyeh reisde vandaag vanuit Qatar naar Teheran, voor overleg met leden van het regime daar.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda