Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 30 maart • "Duitsland overweegt steun aan UNRWA te hervatten"

Door Yochanan Visser - 

30 maart 2024

F240317OFPOOL05

De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz op bezoek in Israël, vorige maand. Foto: OLIVIER FITOUSSI/POOL

In navolging van Frankrijk verandert nu ook Duitsland zijn houding ten opzichte van Israël, na aanvankelijke steun bij het begin van de oorlog op 7 oktober.

De Amerikaanse krant The New York Times rapporteerde op vrijdag dat de Duitse regering overweegt om financiële hulp aan de VN-hulporganisatie UNRWA te hervatten. Dit, ondanks het feit dat sommige werknemers van UNRWA deelnamen aan de pogrom op 7 oktober die aan 1.200 Israëli's het leven kostte en een reeks andere schandalen waaruit is gebleken dat het VN-orgaan in feite een supporter van terreur is. Zie mijn eerdere rapporten daarover. Frankrijk was het eerste grote West-Europese land dat zijn houding ten opzichte van Israël wijzigde de laatste weken. De Franse regering kondigde aan dat het UNRWA opnieuw 30 miljoen euro zou geven voor dit jaar en werkt momenteel aan een anti-Israël resolutie in de VN-Veiligheidsraad.

In het geval van Duitsland is de ommezwaai ten opzichte van UNRWA nog slechter te begrijpen. Dit komt doordat de Duitse regering had geëist dat de directeur van de VN-organisatie, Philippe Lazzarini, eerst moest aftreden voordat men overwoog om opnieuw financiële hulp aan UNRWA te geven. Bronnen in Duitsland en de EU zeggen nu dat de Duitse regering waarschijnlijk in mei al weer fondsen zal overmaken naar UNRWA. Er was al een wijziging in de houding van de Duitse regering ten opzichte van de oorlog waarin Israël zich bevindt waarneembaar. 

Was er eerst onvoorwaardelijke steun voor het elimineren van Hamas in Gaza, nu is er Duitse oppositie tegen de IDF-operatie in het gebied van Rafah in het zuiden van Gaza. Bondskanselier Scholz heeft verder gesuggereerd dat Israël de burgers in Gaza zou verhongeren en heeft kritiek geuit op het hoge aantal burgerdoden dat volgens de volledig onbetrouwbare Hamas-cijfers nu al boven de 32.000 zou bedragen. Verder zal Annalena Baerbock, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, een delegatie van haar ministerie naar Israël sturen om te onderzoeken of de partijen in het conflict zich aan de internationale wetgeving houden. 

Baerbock kwam afgelopen week opnieuw naar Israël om de situatie in Gaza te aanschouwen en beschreef die als een hel. Ze drong er sterk op aan om de operatie in Rafah af te gelasten en twijfelde openlijk aan het vermogen van Israël om de meer dan een miljoen vluchtelingen rond Rafah ordelijk te evacueren. De meest recente opinieonderzoeken in Duitsland laten zien dat bijna 70 procent van de Duitsers vindt dat de IDF-operatie in Gaza niet gerechtvaardigd is. Dit was een aantal weken geleden 50 procent. Ook is er groeiende kritiek in Duitsland op de massale wapenleveranties aan Israël. Duitsland is na de VS de grootste exporteur van wapens naar de Joodse staat.

Wat duidelijk is geworden, is dat het 'nieuwe' Europa, dat leek te zijn ontstaan direct na de tragedie die Israël trof op zeven oktober 2023, weer terug is bij zijn oude gewoontes. We zien dit aan het schrikbarend toegenomen antisemitisme en aan de ronduit hypocriete wijze waarop het 'oude continent' weer omgaat met Israël, dat voor zijn bestaan als Joodse staat vecht op dit moment.

Nadat twee Israëlische vrouwen die waren ontvoerd naar Gaza op 7 oktober en maanden later weer werden vrijgelaten, voor het eerst met de media spraken over de seksuele terreur die zij hadden ondergaan, begon er deze week op sociale media een campagne waarin hun onthullingen werden bestempeld als leugens. Amit Soussana van kibboets Aza vertelde dat ze herhaaldelijk was geslagen en was gedwongen om seksuele handelingen met haar ontvoerders te plegen. Moran Stella Yanai werd op 7 oktober ontvoerd van het Nova muziekfestival en vertelde in een tv-interview dat haar ontvoerders haar vagina hadden 'onderzocht' en dat ze constant werd bedreigd met verkrachting. 

De interviews waren nog maar net gepubliceerd of er begon op sociale media een ontkenningcampagne. De getuigenissen van de twee vrouwen werden afgedaan als leugens en iemand schreef "ze zouden haar niet eens aanraken als ze hen had betaald". Een man genaamd Jackson Hinkle, die 2,5 miljoen volgers heeft op X, schreef: "Ik geloof geen enkele vrouw, laat staan Zionistische genocide-steunende vrouwen". Zowel The New York Times als de Verenigde Naties hebben onderzoeksrapporten gepubliceerd waaruit duidelijk bleek dat er sprake was van wijdverspreid seksueel geweld op 7 oktober.

Kort oorlogsnieuws

In de Gazastrook gaan de gevechten onverminderd voort en is nog altijd sprake van langzame progressie door de IDF. Op de kaart hieronder kunt u in het lichtblauw de gebieden zien die de IDF al heeft veroverd en de witte gebieden zijn of agrarische gebieden, of gebieden die nog niet zijn veroverd. Het groene gebied is de al-Mawasi humanitaire zone waar bijna een miljoen vluchtelingen verblijven, en de groene cirkels zijn plaatsen waar hevig wordt gevochten, zoals het al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad. De rode streep boven Juhor ad Dik is een nieuwe snelweg die de IDF heeft gebouwd om Gaza in twee delen te splitsen.

Aan het noordelijke front was het aan het begin van de dag, maar ook gedurende de nacht, onwezenlijk rustig.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda