Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 28 maart • Scherpe escalatie aan noordgrens Israël

Door Yochanan Visser - 

28 maart 2024

F240328DC01

Een Patriot-raket in de lucht boven de Israëlische stad Safed, eerder vandaag. Foto: David Cohen/Flash90

Israël en de Verenigde Staten zijn nog altijd van mening dat het mogelijk is om een overeenkomst met Hamas te bereiken over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars.

Dit ondanks het feit dat de terreurorganisatie de vorige ronde van onderhandelingen in Qatar in feite opblies door een "belachelijk voorstel" te doen, zoals een Israëlische onderhandelaar het eerder deze week uitdrukte. Mathew Miller, een woordvoerder voor het State Department, zei dit tijdens een persconferentie in Washington eerder vandaag. Miller zei dat er echte vooruitgang was geboekt bij de laatste ronde onderhandelingen en dat Hamas' afwijzing van het laatste Amerikaanse voorstel een onderhandelingstruc was. Dit laatste denkt het Israëlische oorlogskabinet ook en dus is er een redelijke kans dat er een nieuw voorstel zal worden gedaan aan Hamas. Israëlische diplomaten die betrokken waren bij de onderhandelingen in Qatar vinden, naar verluidt, dat Israël wat meer flexibiliteit moet tonen voordat het te laat is.

Eén van de struikelblokken is Israëls weigering om burgers uit Noord-Gaza te laten terugkeren naar hun huizen en een andere is dat Hamas een permanent staakt-het-vuren wil. Dit laatste zal een struikelblok blijven waar Israël niet overheen zal stappen, omdat het in feite de redding van het Hamas-regime in Gaza zou betekenen. Bij dit alles dient te worden aangetekend dat het voornamelijk de grote televisiemedia in Israël zijn die de discussie over een bestand gaande houden en in hun nieuwsuitzendingen iedere dag veel aandacht besteden aan het gijzelaarsprobleem.

Inmiddels is de IDF begonnen met de voorbereidingen op een invasie van het laatste Hamas-bolwerk Rafah in het zuiden van de Gazastrook. IDF-troepen zijn nu eerst begonnen met de aanleg van semipermanente verblijven voor soldaten, en er zijn in China 40.000 tenten besteld die als tijdelijke behuizing zullen gaan dienen voor de vluchtelingen uit het noorden van Gaza. De voorbereidingen voor de aanleg van een tijdelijke haven in Gaza zijn ook begonnen en de IDF heeft toegezegd voor de beveiliging van humanitaire hulptransporten vanuit de haven te gaan zorgen. De Amerikaanse marine zal de haven aanleggen. De militaire operatie tegen Hamas in het Rafah-gebied zal naar verwachting meer dan een maand gaan duren. De wegen naar de stad zijn door de IDF afgesloten en het beleg is dus in feite al begonnen. De Amerikaanse regering liet inmiddels weten dat men niet categorisch tegen een IDF-aanval op Rafah is maar dat de humanitaire situatie daar prioriteit heeft op dit moment. Het lijkt er nu op dat de politieke crisis die over de Rafah-operatie ontstond tussen de Verenigde Staten en Israël is opgelost.

De ontwikkelingen rond de oorlog in Gaza zijn nu echter naar de achtergrond verdreven in Israël vanwege de scherpe escalatie aan het noordelijke front. Deze escalatie begon eerder deze week nadat Hezbollah het aantal raketaanvallen op het noorden van Israël aanzienlijk opvoerde en een Druzische burger doodde die in een fabriek in de stad Kiryat Shmoneh aan het werk was. Het Israëlische leger voerde de druk op Hezbollah verder op door een serie luchtaanvallen op landingsbanen voor onbemande kamikaze vliegtuigen in de Beqaa vallei ongeveer 120 kilometer van de Libanese grens. De afgelopen nacht was het zeer onrustig in het noorden van Israël met IAF-vliegtuigen constant in de lucht. Uri Gordin, de commandant van de IDF-troepen in het noorden van Israël, zei vannacht dat er een reeks aanzienlijke aanvallen op Hezbollah-doelen was uitgevoerd. Gordin vertelde de troepen aan de grens met Libanon dat de IDF "klaar is voor nieuwe acties tegen Hezbollah".

De Israëlische luchtmacht liet ondertussen ook weten dat het na weken van training "klaar is voor de strijd in het noordelijke theater en langdurig conflict". Hezbollah is echter niet geïmponeerd en lanceerde vanmorgen vroeg een nieuwe serie aanvallen met raketten en kamikazedrones op Israëlische dorpen in het noorden. Zo werden er elf raketten onderschept die waren afgeschoten op het dorp Shlomi in noordwest Israël. Ook werden er weer antitankraketten afgeschoten op IDF-bases langs de grens met Libanon. Hezbollah schoot ook met deze raketten op medisch personeel dat gewonden kwam verzorgen van de rakettenbarrage op de stad Kiryat Shmoneh op woensdag.

In de Jordaanvallei voerden Palestijnse terroristen ondertussen een schietaanslag uit op twee bussen met schoolkinderen en twee auto's met Israëlische burgers. Bij deze aanslag nabij het Palestijnse dorp al-Auja werden een dertienjarige jongen en twee andere burgers verwond, één van hen ernstig. De terrorist stond kalm op de weg met een automatisch geweer en opende toen het vuur op de voertuigen. Als door een wonder werd er niemand gedood. Deze schoolbussen zijn standaard gepantserd tegen geweervuur en stenengooien in de Jordaanvallei en in Judea en Samaria.

Aan het front in de Rode Zee was de door Iran gesponsorde Ansar Allah-militie (Houthi's) weer zeer actief de afgelopen vierentwintig uur. In totaal werden er vier vrachtschepen en tankers aangevallen met antischipraketten en kamikazedrones, en twee Amerikaanse oorlogsschepen. Volgens Ansar Allah waren drie vrachtschepen op weg naar de VS en Groot-Britannië en één, het schip Pretty Lady, op weg naar Israël. CENTCOM, het door de VS geleide centrale geallieerde commando voor het Midden-Oosten, zei dat het vier lange-afstandsdrones die door Ansar Allah waren afgeschoten had onderschept. Volgens CENTCOM werd er geen schip geraakt.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda