Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 15 maart • "Laatste bolwerk Hamas in Gaza wordt ook vernietigd"

Door Yochanan Visser - 

15 maart 2024

F240301ARK07

Gewapende Palestijnen maken nu nog de dienst uit in Rafah. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Premier Benjamin Netanyahu gaf vanmiddag zijn fiat aan een IDF-operatie in de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. De langverwachte operatie werd aanvankelijk opgehouden door een conflict met de Amerikaanse regering, die tegen dit laatste offensief om Hamas in Gaza te vernietigen was. Dit vanwege bezorgdheid over het lot van meer dan een miljoen vluchtelingen die in tentenkampen nabij Rafah bivakkeren.

De premier had eerder duidelijk gemaakt dat hij niet zou toegeven aan de internationale druk om maar af te zien van de operatie tegen het laatste Hamas bolwerk in Gaza. In het zelfde bericht van het kantoor van Netanyahu werd gemeld dat er een Israëlische delegatie naar Qatar zal gaan om de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren voort te zetten. 

De verwachtingen zijn laaggespannen, maakte Netanyahu eerder vanmiddag duidelijk. Dit vanwege de exorbitante eisen van Hamas dat een groot aantal moordenaars vrijgelaten wil zien voor iedere vrij te laten gijzelaar. De Premier is echter verplicht om alle op alles te zetten om de gijzelaars vrij te krijgen. Volgens de Israëlische media zijn de beperkte acties die de IDF voorlopig in Rafah zal gaan uitvoeren, bedoeld om gijzelaars te bevrijden. Tot nu toe zijn er slechts drie gijzelaars levend bevrijd door de IDF. Drie andere gijzelaars werden per ongeluk doodgeschoten toen zij werden achtergelaten door hun ontvoerders en werden aangezien voor Hamas-terroristen.

Media terughoudend

De IDF publiceerde vanmiddag een video over het incident van gisteren, waarbij 21 burgers werden gedood bij de distributie van voedsel op het Koeweitplein in het centrum van Gaza-Stad. In de video ziet men een terrorist die op burgers schiet die voedsel kwamen halen. In de chaos die vervolgens ontstond werden anderen onder de voet gelopen en overreden door vrachtwagens. De poging van Hamas om een nieuwe hetze tegen de IDF te ontketenen faalde echter. De media hebben klaarblijkelijk eindelijk hun lesje geleerd en waren zeer terughoudend bij het overnemen van de Hamaspropaganda over het incident.

Het schip ‘Open Armen' van de hulporganisatie World Central Kitchen is in kustwateren voor Gaza gearriveerd, en wordt momenteel gelost van zijn lading van, naar nu blijkt, 115 ton voedsel en water. De lading werd met grote rubberboten aan land gebracht omdat de noodpier die de IDF momenteel aanlegt in Gaza nog niet klaar is.

Betrekkelijke rust in noorden doorbroken

De betrekkelijke rust aan het noordelijke front in Israël werd vanmiddag doorbroken vanwege nieuwe raketaanvallen door Hezbollah. In totaal werden er zes aanvallen gemeld op doelen in het noorden van Israël. Vier van die aanvallen waren met antitankraketten die IDF-bases als doel hadden. De andere twee aanvallen waren met Grad raketten die overigens in open veld neerkwamen. Hezbollah meldde zoals gebruikelijk dat er sprake was geweest van het “raken van een bijeenkomst van Israëlische soldaten”, maar dit was zoals gewoonlijk propaganda. De IAF reageerde op de nieuwe aanvallen met bombardementen op Hezbollah posities in het zuiden van Libanon terwijl IDF artillerie op een basis schoot in de Hula-regio. Ook werd een observatiepost bestookt in Marvin, in het zuiden van Libanon.

De Franse regering blijft ondertussen proberen om een wapenstilstand te bereiken in Zuid-Libanon, maar praat met de verkeerde personen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Beiroet publiceerde vandaag een brief waarin stond dat het laatste Franse voorstel, waarvan geen details bekend zijn, “een betekenisvolle stap naar vrede” was. Aangezien Hezbollah tot nu toe niet heeft deelgenomen aan alle onderhandelingen die door de VS en Franse diplomaten zijn gevoerd moet de waarde van de brief met een korrel zout worden genomen. De Libanese regering is zeer zwak en heeft in feite slechts het civiele bestuur over Libanon in handen.

Rode Zeefront

De situatie aan het front in de wateren rond Jemen blijft zorgwekkend met een nieuwe Ansar Allah aanval vandaag op een olietanker die voorheen in handen was van een Israëlische eigenaar. Het nu Vietnamese schip Pacific 01 werd door een antischip raket geraakt maar kon zijn weg vervolgen. Tot februari was het schip in handen van Eastern Pacific Shipping dat in eigendom is van de Israëlische zakenman Idan Ofer.

In het Amerikaanse Congres wordt nu druk uitgeoefend op President Biden om Iraanse schepen tot zinken te brengen als vergelding voor de Ansar Allah aanvallen. De sjiietische militie, die voortkwam uit de Zaydi stam die Jemen tot 1962 duizend jaar onafgebroken Jemen regeerde, maakte op de donderdagavond ook bekend dat het zijn aanvallen op “Israëlische schepen” gaat uitbreiden tot de Indische Oceaan en zelfs tot aan Kaap de Goede Hoop in Zuid Afrika. Het is onduidelijk hoe de militie dit laatste zou willen doen omdat men geen ultra langeafstandsraketten bezit. De bedreiging voor het scheepvaartverkeer in de Indische Oceaan moet echter wel serieus worden genomen, omdat Iran eerder Ansar Allah assisteerde bij het plegen van aanvallen op schepen aldaar.

Het conflict rond Ansar Allah heeft al internationale proporties gekregen maar wordt door Iran gebruikt om een wereldoorlog te ontketenen. De Islamitische Revolutionaire Garde in Iran organiseerde deze week een grote marine oefening in de Perzische Golf voord de kust van Iran. Aan deze oefening namen oorlogsschepen uit Rusland en China deel alsmede drie fregatten en een groot aantal speedboten van de IRG. Het gebied waar de oefening werd gehouden is zeer belangrijk omdat een groot deel van de olie die de wereld consumeert daar passeert. De oefening was volgens de IRG bedoeld om “de regionale veiligheid te verbeteren”. Het was echter duidelijk dat Iran een boodschap naar het Westen wilde sturen over de acties van geallieerde oorlogsschepen in de Rode Zee tegen zijn vazal Ansar Allah.

De fanatieke beweging heeft er inmiddels voor gezorgd dat er geen internet meer is in een aantal Afrikaanse landen waaronder Zuid Afrika. Dit, vanwege het saboteren van fiberkabels op de bodem van de Rode Zee.


visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda