Sluiten

Zoeken.

Waarom Israël moet reageren op de Iraanse agressie

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

17 april 2024

2021 CVI website (17)

Foto ter illustratie. | Foto: Tomer Neuberg, Flash90

Kunnen we niet gewoon in vrede verder met Iran? Israël heeft hun ambassade beschoten. Daarop heeft Iran gereageerd met een enorme barrage aan raketten en drones. Laat de kous hiermee af zijn.

Als Israël niet reageert, hoorde ik een belangrijke woordvoerder zeggen, “krijgen we elke week zo een beschieting op ons grondgebied”. We moeten uiteraard blijven bidden voor ons leven. Niet iedere keer gebeurt er zo een ongelooflijk wonder als afgelopen zaterdagnacht (13/14 april ’24).

Iraanse traditie van aanval op ambassades

Israël heeft recentelijk in Damascus een gebouw naast de Iraanse ambassade gebombardeerd. Hierin werd door hoge militairen waaronder de Iraanse generaal Mohammed Zahedi vergaderd over wapentransporten via Syrië naar Hezbollah in Libanon. Zahedi plande de overval op Israël, die uitmondde in de barbaarse pogrom van 7 oktober door Hamas.

Iran heeft geen recht om kwaad te zijn op Israël omdat iedereen zich nog herinnert hoe Iran zelf in 1979 in Teheran in de Amerikaanse ambassade 63 aanwezigen veertien maanden in gijzeling hield. In opdracht van Iran blies Hezbollah in 1992 de Israëlische ambassade in Buenos Aires op. Daar kwamen 29 mensen bij om. In 1994 werd daar een Joods gemeenschapscentrum geattaqueerd (85 doden). In 1983 liet Iran door Hezbollah de Amerikaanse ambassade in Beiroet bombarderen (63 doden).

Moslimfundamentalistische traditie

Ayatollah Khomeini, de leider van de Iraanse revolutie in 1979, schreef zijn plannen in zijn werk ‘Islamitisch bestuur’. Hierin maakt hij voor iedereen duidelijk, dat moslims de Joden altijd en overal moeten bestrijden. Dit is overigens al een oud gegeven, sinds de profeet. In Mohammeds tijd weigerden de Joden zich namelijk tot de islam te bekeren. Mohammed voerde om deze reden oorlog met Joodse stammen. Dit leidde tot een traditie waarin alle moslimfundamentalisten voor eeuwig agressief moeten optreden tegen Joden.

Iran zet als moslimfundamentalistische staat die ‘traditie’ voort. Jodenhaat wordt er met de paplepel ingegoten. Het vormt een integraal onderdeel van hun levensfilosofie. Ayatollah Khamenei verklaarde in 2015, dat Iran een continue jihad zullen voeren tegen de ‘zionisten’. Deze strijd heeft een permanent karakter. Iran had altijd al als doel Israël volledig van de kaart te vegen.

Hiertegen helpt geen enkel verzoenend gebaar.

Israël is slechts de kanariepiet in de kolenmijn

Volgens Afshin Ellian in de Telegraaf bestaat “er in grote lijnen geen verschil tussen IS, Al-Qaeda, de Taliban, Hezbollah of het Iraanse regime. Zij geloven in het ideaal van een islamitische maatschappij en staat, gezuiverd van de westerse cultuur. Daarbij beschouwen ze het Westen en Israël als vijanden van de islam.”.

Israël verdedigt zich door Iraanse wapentransporten over Syrisch grondgebied richting Hezbollah te verhinderen. Iran pleegt zijn ongebreidelde moordzucht via proxy groeperingen rondom Israël. Israël is overigens slechts de ‘kleine satan’. Het uiteindelijke doel is omverwerping van het totale Westen; 'de grote Satan’. Israël is slechts "de kanariepiet in de kolenmijn’.

(Bovenstaande is gedeeltelijk gebaseerd op een Opinie-artikel van Likoed Nederland van 15 april 2024, met toestemming).

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda