Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 18 april • Iran overweegt herziening nucleaire doctrine te midden van dreigende escalatie met Israël

Door Yochanan Visser - 

18 april 2024

F240418CG119

Het was vandaag nogal wazig in Jeruzalem. Foto: Chaim Goldberg/FLASH90

Iran dreigt zijn nucleaire doctrine te herzien nu Israël zich opmaakt voor een vergeldingsaanval die waarschijnlijk gericht zal zijn op de nucleaire faciliteiten van de Islamitische Republiek.

Iran heeft zich altijd verscholen achter een fatwa van Ayatollah Ali Khamenei die de productie van nucleaire wapens verbiedt op basis van de islamitische wet Sharia. "Het bouwen en verwerven van nucleaire bommen is verkeerd en het gebruik ervan is 'haram' volgens de Sharia." Hoewel we de nucleaire technologie hebben, heeft Iran altijd afgezien van het produceren van nucleaire wapens, zei Khamenei voor het laatst in 2019.

Nu heeft Ahmad Haghtalab, de IRG-commandant belast met nucleaire veiligheid, aangekondigd dat "de bedreigingen van het zionistische regime tegen Iran's nucleaire faciliteiten het mogelijk maken dat we zullen afwijken van eerdere overwegingen." "Wanneer het zionistische regime actie onderneemt tegen onze nucleaire centra en faciliteiten, zullen wij zeker terugslaan met geavanceerde raketten tegen hun eigen nucleaire faciliteiten," zei Haghtalab.

Iran dicht bij atoombom

Iran is slechts een paar dagen verwijderd van het produceren van voldoende hoogverrijkt uranium (91 procent) dat nodig is voor de productie van een atoombom of een nucleaire kop voor een langeafstandsraket, volgens de laatste gegevens. Eerder deze week dreigden functionarissen van de Islamitische Revolutionaire Garde al met het gebruik van een tot nu toe ongebruikt wapen tegen Israël in het geval van een tegenaanval voor 14 april. In feite weet niemand of Iran al in het bezit is van een nucleair wapen. De meeste experts praten over een periode van tot twee jaar voordat Iran een kernkop voor een ballistische raket heeft ontwikkeld. Maar uit de documenten die de Mossad stal uit een magazijn in een voorstad van Teheran in januari 2018, bleek dat Iraanse ingenieurs werk hadden verricht aan de ontwikkeling van een kernkop. Verder werden in de Parchin-basis van de IRG proeven gedaan met ontstekers voor nucleaire bommen. Iran zou ook simpelweg een kernwapen hebben kunnen kopen van bondgenoot Noord-Korea, dat eerder deze week weer met een grote oorlog dreigde.

De Iraanse marine is ondertussen begonnen met het escorteren van Iraanse vrachtschepen in de Perzische Golf en de Rode Zee. In Teheran sluit men niet uit dat Israël deze schepen zal aanvallen. Om dezelfde reden werd het Iraanse spionageschip Bashad teruggetrokken uit de Rode Zee en is nu voor de kust van Iran gestationeerd. De Bashad hielp de Ansar Allah (Houthi) militie in Jemen bij het plegen van aanvallen op commerciële schepen en oorlogsschepen van de door de VS geleide coalitie tegen de Iraanse vazal. Een andere voorzorgsmaatregel die werd gemeld in de media is het terugtrekken van een deel van het personeel van de Quds Brigade uit Syrië. Een deel van het kader van deze buitenlandse divisie van de IRG is naar Teheran gevlucht en een ander deel naar woonwijken in Syrische steden.

Westerse landen, onder leiding van de Verenigde Staten, zijn van plan om nieuwe pijnlijke sancties op te leggen vanwege de aanval van Iran op Israël op 14 juni jl. Sancties zijn echter een zeer ineffectief wapen gebleken tegen Iran, dat allerlei wegen heeft gevonden om in het verleden sancties te omzeilen. Een verbod om olie te verkopen werd destijds bijvoorbeeld omzeild door een deal te sluiten met China, dat nu de grootste afnemer van Iraanse olie is.

Overig oorlogsnieuws

Nadat eerder deze week IDF-troepen en tanks opnieuw het noorden van Gaza waren binnengegaan om hernieuwde Hamas-terreur de kop in te drukken, lijkt het er nu echt op dat de langverwachte operatie tegen het laatste Hamas-bolwerk in het Rafah-gebied zal beginnen. Een groot aantal tanks en gepantserde voertuigen werd gezien op de wegen naar het zuiden van Gaza. De Amerikaanse regering heeft nu zijn verzet tegen een operatie in Rafah, waar meer dan een miljoen vluchtelingen verblijven, opgegeven. Volgens Arabische media zou de regering-Biden akkoord zijn gegaan met de Rafah-operatie nadat Israël zou hebben beloofd een beperkte vergeldingsactie tegen Iran uit te voeren. Dergelijke berichten moeten echter met een korrel zout worden genomen, zoals eerder is gebleken. Eerder kan worden aangenomen dat de regering van president Joe Biden akkoord ging met de aanstaande operatie nadat Israël gedetailleerde plannen had laten zien waaruit bleek dat het huisvesten van de vluchtelingen in door de IDF en internationale hulporganisaties opgezette nieuwe tentenkampen goed geregeld was.

De IDF-operatie in het Nuseirat-vluchtelingenkamp in centraal Gaza gaat ondertussen onverminderd door met hevige bombardementen en lange vuurgevechten. In totaal zijn er in Nuseirat de afgelopen week 13.000 huizen opgeblazen en 14 torenflats die werden gebruikt door sluipschutters en Hamas-spionage-eenheden. IDF-eenheden bliezen ook een groot ondergronds commandocentrum op in Nuseirat en twee fabrieken waar raketten werden geproduceerd.

Aan het noordelijke front raakten op woensdagmiddag laat 18 soldaten en burgers gewond door een inkomend onbemand kamikaze-vliegtuig van Hezbollah. Dit gebeurde in het dorp Arab al-Aramsha, dat wordt bewoond door Bedoeïenen. Tijdens de evacuatie van de gewonden werden hulpverleners beschoten met raketten. De Hezbollah-aanvallen gingen ook vandaag onverminderd door met nieuwe raketaanvallen op de stad Metulla en opnieuw aanvallen met kamikazedrones, waaronder weer één op al-Aramsha. De IAF voerde luchtaanvallen uit tot in de Beqaavallei in het noorden van Libanon. De situatie aan de noordgrens begint een steeds groter probleem te worden. Honderdduizend IDF-soldaten zijn gestationeerd langs de grens met Libanon en zij vormen in feite een gemakkelijk doelwit omdat zij in een statische positie verkeren. De IDF is een leger dat gebouwd is om constant in beweging te zijn en is niet geschikt voor een loopgravenoorlog. De inwoners van geëvacueerde dorpen en steden hebben nu te horen gekregen dat 1 september a.s. de streefdatum is voor hun terugkeer.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda