Middagupdate 26 maart • Aangenomen VN-resolutie voor onmiddellijk staakt-het-vuren
Door Yochanan Visser -
26 maart 2024
Op maandag annuleerde premier Benjamin Netanyahu een voorgenomen trip van een delegatie van Israëlische veiligheidsfunctionarissen. Zij zouden naar Washington reizen voor gesprekken hen Amerikaanse collega’s over het vervolg van de oorlog in Gaza.
VN-resolutie
Netanyahu had de Amerikanen eerder laten weten dat hij de reis van de delegatie zou cancelen als de Verenigde Staten niet hun veto zouden gebruiken in de VN Veiligheidsraad tijdens de stemming over een resolutie. Deze resolutie eiste een onmiddellijk staakt-het-vuren in de oorlog tegen Hamas vanwege Ramadan. Hamas kwam zelfs niet voor in de tekst van de resolutie, die wel opriep tot de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars.
De VS onthielden zich echter van stemming en daardoor werd de resolutie aangenomen. Voor Israël is er geen denken aan dat de oorlog wordt stopgezet nu Hamas in Gaza bijna verslagen is. Slechts een goede overeenkomst die alle gijzelaars zou terugbrengen, zou voor Israël acceptabel zijn op voorwaarde dat de IDF in Gaza, blijft en het om een tijdelijk bestand zou gaan.
Amerikaanse bemoeienis
De Amerikaanse bemoeienis met de oorlog in Gaza heeft te maken met twee dingen. Ten eerste is er de humanitaire crisis in Gaza, die volgens de regering van president Biden in een nog grotere ramp zal eindigen als de IDF de stad Rafah en omgeving net zo zou behandelen als de stad Khan Younis. De hevige bombardementen op die stad hebben een groot deel van de gebouwen daar vernield.
De Amerikanen willen hun Israëlische collega’s overhalen om korte en gerichte acties uit te voeren in het zuiden van Gaza.
Ten tweede staat president voor de Amerikaanse verkiezingen in november en zijn achterban is zeer verdeeld waar het on de Amerikaanse steun voor Israël gaat. Een Republikeinse president zou geheel anders zijn omgegaan met de oorlog. Denk daarbij aan president George Bush en hoe hij omging met de oorlog in Irak toen ook hele steden werden verwoest in de oorlog tegen Daesh (ISIS).
Het probleem met Gaza is echter dat de vluchtelingen nergens heen kunnen door de opstelling van Egypte, dat altijd buiten de discussie over Gaza blijft. Egypte heeft vanaf het begin van de oorlog draconische maatregelen genomen om de grens met Gaza potdicht te houden.
Crisis tussen VS en Israël
Er is dus nu ook sprake van een crisis tussen de VS en Israël en die heeft voor een groot deel te maken met personen. Biden is nooit een fan van Netanyahu geweest en in zijn regering zitten diverse diplomaten die ook in de regering Obama dienden.
Vanaf het begin van de oorlog hebben Biden zijn vicepresident Kamala Harris laten weten dat de Amerikaanse steun voor Israël als Joodse staat was en niet voor de Israëlische regering. Harris maakte dat onlangs duidelijk toen ze een onderscheid tussen de Israëli’s en hun extremistische regering maakt. Harris legde tijdens een interview met het Amerikaanse tv station ABC uit dat een militaire operatie in Rafah een grote fout zou zijn. “Ik kijk op die kaarten – deze mensen hebben nergens om heen te gaan. De vicepresident uitte toen een bedreiging aan het adres van Israël en “zei dat er consequenties zouden zijn van de VS”.
Het kantoor van Netanyahu gaf na de dramatische ontwikkeling een verklaring uit waarin gewezen werd op de tegenstrijdigheid met eerdere resoluties die wel door de VS werden voorzien met een veto. De resolutie van maandag waarin een onvoorwaardelijk bestand werd geëist en de onvoorwaardelijke vrijlating van de gijzelaars zou Hamas hoop geven dat internationale druk voor hen een permanent staakt-het-vuren zou kunnen opleveren. Volgens Netanyahu is de wijziging in de houding van de Amerikaanse regering schadelijk voor oorlogsinspanning.
John Kirby, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur ontkende dat er sprake was van een wijziging in de Amerikaanse politiek en zei ook dat er geen sprake is van verslechtering in relaties tussen de VS en Israël. Hamas was uiteraard in zijn nopjes met de resolutie en herhaalde dat de eis dat de “Zionistische krachten” uit de Gazastrook moeten worden teruggetrokken.
Bronnen binnen de IDF zeiden op maandag dat er geen keus is met betrekking tot een grondoffensief in Rafah. Het is slechts de vraag of dat voor of na een bestand zal gebeuren. Binnen het militaire establishment in Israël wordt nu gediscussieerd over het overbrengen van de meeste vluchtelingen naar het Moasi gebied, dat langs de Middellandse Zee is gelegen. Premier Netanyahu was er duidelijk over toen hij een Poerim viering bijwoonde. De premier vergeleek het Perzië van Haman met het Iran van nu. “We zullen Rafah binnengaan en er een absolute overwinning behalen. We elimineerden Haman en we zullen ook Sinwar elimineren”, zei Netanyanu over de Hamas leider in Gaza.
Oorlogsnieuws
Het raketvuur uit Gaza is nog altijd niet gestopt. Gisteren werden, bijvoorbeeld, acht raketten vanuit het centrum van Gaza afgevuurd. Eén van de raketten viel op de stad Ashkelon en de anderen op open gebied en op de stad Asdod.
Hezbollah
In het noorden was Hezbollah de hele dag actief met 19 kamikazedrones, die op evenzoveel dorpen werden afgevuurd in de loop van de dag. Er was verder een rapport over twee grote ontploffingen boven de zee in de buurt van de stad Akko even ten noorden van Haifa. Verder werden er twee aanslagen gepleegd met antitankraketten op de verlaten stad Metulla en op het dorp Netua. Vanmorgen was het Israëlische leger weer actief in Libanon er werden zowel luchtaanvallen als artilleriebeschietingen uitgevoerd
In Judea, vlakbij het Palestijnse dorp Al Aroub, werd een IDF jeep beschoten er vielen geen gewonden omdat deze jeeps gepantserd zijn. De El Aqsa Brigades van Fatah (PA) eisten de verantwoording voor de aanslag op.
Onderhandelingen Qatar
Ondertussen gaan in Qatar de onderhandelingen over een staat-het-vuren door. Israël zou hebben ingestemd met de vrijlating van een onbekend aantal Palestijnse moordenaars in Israël uit gevangenissen.
Dit, terwijl er ook gesprekken gaande zijn over de terugkeer van vluchtelingen naar hun huizen in het noorden van Gaza. Omdat deze berichten afkomstig zijn van Arabische bronnen, is het nog maar de vraag of dit waar is.