Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Update 11 april • Escalatie in het Midden-Oosten: Ontwikkelingen rond Iran en Hamas vragen om actie

Door Yochanan Visser - 

11 april 2024

F231004YM15

Leden van de aan Iran gelieerde Quds Brigade tijdens een militaire parade in Gaza-Stad op 4 oktober 2023. Foto: Yousef Mohammed/Flash90

Op woensdagmiddag werd bekend dat drie zoons van Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas, in Gaza waren geëlimineerd door een Israëlisch onbemand vliegtuig (UAV). Haniyeh was in Qatar toen hem werd verteld dat zijn zonen Hazem Haniyeh, Khaled en Mohammed waren gedood samen met drie kleinkinderen van de Hamas-leider toen hun auto onder vuur werd genomen door de UAV.

De IDF maakte bekend dat de drie actief waren in Hamas' militaire tak Izz-a-Din Al Qassam, en dat zij op weg waren om "terroristische activiteiten" uit te voeren. Waarschijnlijk dienden de kinderen als menselijk schild. Haniyeh kreeg het nieuws te horen in een suite van een hotel in Qatar en reageerde stoïcijns op het nieuws. Dit was zijn reactie: "Ik dank Allah voor deze eer die hij mij ten deel liet vallen door het martelaarschap van mijn drie zonen en de kleinkinderen. Met deze pijn en dit bloed creëren wij hoop, een toekomst en vrijheid voor ons volk, onze zaak en onze natie." Haniyeh vertelde het tv-station Al Jazeera dat de dood van zijn kinderen een "offer op de weg naar de bevrijding van de Al-Aqsa-moskee in al-Quds (de Arabische benaming van Jeruzalem, YV) was, en zwoer dat "de strijd om Israël en zijn Joden uit te roeien door zou gaan".

De liquidatie van deze zonen van Haniyeh volgde vrijwel onmiddellijk op het nieuws dat Hamas had bekendgemaakt dat het niet in staat was gebleken om de identiteit van veertig levende Israëlische gijzelaars vast te stellen. De veertig zouden hebben moeten worden uitgeruild voor meer dan 900 Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen onder een deal die door de Verenigde Staten was voorgesteld. Het lijkt nu vrijwel vast te staan dat het merendeel van de 133 gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden, zijn gedood en daarmee lijkt iedere nieuwe poging om tot een staakt-het-vuren te komen nutteloos te zijn geworden.

'Iran dichter dan ooit bij nucleair wapen' 

Het grote nieuws over de oorlog in Israël was gisteren en vandaag echter Iran. De Amerikaanse krant The Washington Post maakte op woensdag bekend dat Iran nu dichter dan ooit bij nucleaire wapencapaciteit is gekomen. De Islamitische Republiek zou binnen een aantal dagen de benodigde hoeveelheid hoogverrijkt uranium hebben vervaardigd om uit te breken naar een atoombom. In de ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordow heeft Iran de laatste tijd een groot aantal geavanceerde centrifuges geïnstalleerd die op volle toeren werken. Per maand wordt in Fordow ongeveer 350 kilo hoogverrijkt uranium geproduceerd volgens een rapport van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen dat eind februari werd gepubliceerd. Het gaat om een verrijking tot zes procent maar om de benodigde negentig procent te bereiken die nodig is voor de productie van kernwapens zijn slechts enkele dagen nodig. Uit door Mossad gestolen documenten is komen vast te staan dat Iran al werk heeft gericht op het maken van atoomkoppen voor langeafstandsraketten. Volgens voormalig IAEA-expert David Albright heeft Iran al de meeste stappen genomen die nodig zijn voor de productie van een atoomkop. Albright zegt dat het zelfvertrouwen dat Iraanse atoomexperts vertonen indiceert dat zij weten dat Iran heel dicht bij een atoomwapen is gekomen. Iraanse nucleaire officials, zoals Mohammed Eslami, het hoofd van het Iraanse Atoomagentschap (AEOI), spreken al over "nucleaire afschrikkingskracht".

Dit nieuws brengt een Israëlische militaire actie tegen de nucleaire faciliteiten van Iran weer een stap dichterbij. Er is momenteel enorm veel speculatie over een andere militaire actie door het Israëlische leger tegen Iran. Dit, nadat Iran aankondigde dat Israël "gestraft" zou worden voor het liquideren van Mohammed Reza Zahedi, de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde in Syrië, die samen met zes andere Quds-commandanten werd gedood door IAF-raketten in een gebouw naast het Iraanse consulaat in Damascus op 1 april jl.

Sinds die liquidatie heeft Iran gedreigd met een verwoestende vergeldingsaanval op Israël. Juist op woensdag tijdens de eerste dag van het Eid al-Fitr-feest herhaalde de opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, zijn waarschuwing dat Israël op het punt stond te worden gestraft. Toen Khamenei, na afloop van de gebeden, het over de straf had die Israël te wachten stond, verscheen er een brede en veelzeggende glimlach op het gezicht van Sardar Hajiadeh, de commandant van de luchtmacht van Iran, en de man die verantwoordelijk is voor het rakettenprogramma van Iran.

Khamenei zei tijdens zijn Eid al-Fitr-toespraak dat Israël een aanval had gepleegd op Iraans grondgebied toen het op 1 april de dodelijke aanval op het gebouw van de Quds Brigade in Damascus uitvoerde.

Tekenen dat Iran iets aan het plannen is

Zowel in Israël als in Iran zijn er nu legio tekenen dat Iran iets aan het plannen is, nadat het eerder zijn strijdkrachten in de hoogste staat van paraatheid had gebracht. In Israël is het veelzeggend dat sinds twee dagen er een onheilspellende stilte heerst aan het noordelijke front. De laatste Hezbollah-raketanval, bijvoorbeeld, vond 24 uur geleden plaats en voor het eerst in maanden heerst er vrijwel absolute stilte in het luchtruim boven het noorden van Israël. De IAF-gevechtsvliegtuigen die af en aan vlogen bijna 24 uur per dag zijn vrijwel verdwenen. Tegelijkertijd hield de IAF een grote oefening in Cyprus waar een grote operatie tegen Iran werd gesimuleerd. De enige Israëlische activiteit in Libanon over de afgelopen 24 uur was de liquidatie door Mossad van een belangrijke Hezbollah-terrorist in Beiroet. Mohammad Surur was verantwoordelijk voor het witwassen van geld en het overmaken van fondsen afkomstig van de Quds Brigade naar Hamas. Zijn lichaam werd gevonden in een appartement in Beiroet nadat hij twee dagen geleden verdween. Volgens Arabische media had Surur’s lichaam tekenen van een "gewelddadige ondervraging".

In Iran zelf kondigde de minister van Defensie aan dat het luchtruim boven Teheran gesloten was vanaf woensdagnacht vanwege "militaire oefeningen". Deze aankondiging volgde op een bericht van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa dat alle vluchten naar Iran waren geannuleerd. In de stad Qum werd ondertussen een ballistische langeafstandsraket getest. De algemene verwachting is dat Iran een gelimiteerde raketaanval zal uitvoeren op vitale doelen in Israël. Er is ook speculatie over een raketaanval op de Golanhoogvlakte omdat zo’n aanval voor Iran niet het risico met zich meebrengt van een vernietigende Israëlische reactie. Op de Golanhoogvlakte zijn slechts een klein aantal strategische doelen en het gebied is dun bevolkt. De Amerikaanse regering en leger nemen de dreiging voor Israël uiterst serieus. Inlichtingenofficiëls van het Amerikaanse leger assisteren, naar verluidt, de IDF in het plannen van defensieve maatregelen en het opstellen van noodplannen. Ook arriveerde vandaag Generaal Michael Kurilla, de commandant van CENTCOM, het geallieerde centrale commando voor het Midden-Oosten, in Israël. Kurilla zal besprekingen over Iran houden met Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie.

President Joe Biden maakte ondertussen duidelijk dat Israël de onvoorwaardelijke steun heeft van de VS in het geval van een aanval door Iran. De president gebruikte het woord "ijzersterk" twee keer toen hij sprak over de inzet die de VS zullen maken om Israëls veiligheid te garanderen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda