Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 17 april • Vergeldingsaanval op Iran zal worden uitgevoerd

Door Yochanan Visser - 

17 april 2024

2021 CVI website (1)

Een spoor dat raketten in de lucht hebben achtergelaten in de Noord-Israëlische stad Tzfat. | Foto: David Cohen, Flash90

In Israël worden de nieuwsuitzendingen nog steeds gevuld met nieuwe gegevens over de ongeëvenaarde aanval met raketten en onbemande vliegtuigen die Iran in de nacht van zaterdag op zondag lanceerde op de Joodse staat. Tegelijkertijd wordt er gespeculeerd over de aangekondigde vergeldingsaanval die er ongetwijfeld gaat komen de vraag is alleen wanneer en in welke vorm.

Laten we eerst teruggaan naar die gedenkwaardige nacht waarin Israël voor het eerst direct werd aangevallen door Iran. Naar nu blijkt werden er maar liefst vijfhonderd raketten en onbemande kamikaze vliegtuigen afgeschoten vanuit Iran, Irak, Syrië, Libanon en Jemen.

Het was een zorgvuldig geplande simultane aanval door de Iraanse as van het kwaad, zoals de coalitie van terroristische bewegingen, milities en staatsacteurs die door Iran wordt geleid in Israël wordt genoemd. Eerst werden de onbemande vliegtuigen gelanceerd en pas veel later de veel snellere kruisraketten en ballistische raketten.

De bedoeling was duidelijk, de Israëlische luchtdefensie moest worden overweldigd door dit grote aantal projectielen. Uit de Code Rood Alarm waarschuwingen die via een speciale app werden gegeven blijkt duidelijk hoe overweldigend de aanval was. Zie de screenshots van deze virtuele luchtalarmen hieronder:

Tekst gaat door onder de afbeelding.

0 CVI website 0

Virtuele luchtalarmen. | Foto: Yochanan Visser

Geheime coalitie

Iran gebruikte een aanzienlijk aantal van zijn lange afstand ballistische rakettenarsenaal (3.000) maar realiseerde zich klaarblijkelijk niet dat Israël niet alleen stond in de verdediging van het land. Een in 2022 gevormde geheime coalitie van Westerse landen en Arabische golfstaten, maar zelfs ook Jordanië, dat niet bepaald goede betrekkingen onderhoudt met Jeruzalem, schoot Israël te hulp.

CENTCOM, het door de VS geleide geallieerde commando voor het Midden-Oosten maakte melding van de vernietiging van tachtig kamikaze UAV’s en tenminste zes ballistische raketten. Eén daarvan werd op de grond in Jemen verwoest kort voor de lancering richting Israël. De RAF, de Britse luchtmacht, hielp ook actief mee en schoot tussen de tien en twintig Shaheed 135 kamikaze UAV’s uit de lucht met Typhoon gevechtsvliegtuigen die op Cyprus zijn gestationeerd.

Jordanië als vazalstaat voor Iran

Saoedi-Arabië, dat ook deel uitmaakt van de geheime coalitie tegen Iran, gaf op maandag schoorvoetend toe dat het ook onbekende UAV’s en raketten had neergeschoten die over het grondgebied van het Koninkrijk vlogen. Saoedi-Arabië heeft tegenwoordig goede luchtdefensiesystemen die het van de VS kocht nadat Iran op 14 september 2019 de oliefaciliteiten van het land in de steden Abqaiq en Khurais aanviel met een zwerm UAV’s en raketten.

Dan was er de luchtmacht van Jordanië die tot woede van de Palestijnse Arabieren ook meehielp bij het neerhalen van kamikaze UAV’s. Jordanië opende ook zijn luchtruim voor Israëlische gevechtsvliegtuigen die boven Jordanië raketten neerschoten, gebruik makend van hypermoderne elektronische apparatuur.

Koning Abdullah II had van te voren duidelijk gemaakt dat hij Iran niet zou toestaan om het luchtruim van Jordanië te gebruiken van voor een aanval op Israël. Abdullah vreest dat Jordanië het volgende land zal zijn dat Iran onder zijn invloedssfeer wil brengen en treed al geruime tijd op tegen de wapensmokkel die Iran organiseert, gebruik makend van het grondgebied van het Hasjemitische Koninkrijk. De Iraanse pogingen om Jordanië te veranderen in een vazalstaat zijn ook een rode lijn voor de VS en Saoedi-Arabië. Dit alles verklaart waarom Jordanië meedeed aan ‘de verdediging’ van Israël.

Splinternieuwe wapens

Tijdens de aanval op Israël werden ook splinternieuwe wapens gebruikt die tot nu toe slechts alleen getest waren. Israël gebruikte voor het eerst het Laser Beam systeem dat simultaan meerdere objecten uit de lucht kan schieten. In de Israëlische media verscheen een foto waarop Laser Beam in actie kon worden gezien naar wat het luchtruim boven Tel Aviv leek te zijn.

De Amerikanen gebruikten een serie AWAC vliegende radars die de door Iran gelanceerde projectielen volgden en de informatie doorspeelden aan de Israëlische luchtmacht. De USAF gebruikte verder voor het eerst de SM-3 raket vanaf Arleigh Burke-Class Guided-Missile Destroyers van de Amerikaanse marine.

Deze oorlogsschepen waren eerder zeer actief tegen de raketten en kamikaze drones van de Ansar Allah militie in Jemen en waren voorafgaand aan de aanval op Israël naar de Middellandse Zee gevaren om deel te nemen aan de verdediging van de Joodse staat. De SM-3 raket is in staat om ballistische raketten in de ruimte te onderscheppen, net zoals de Arrow 3 die door Israël werd gebruikt op 14 april.

De Franse marine was verder ook actief tegen de Iraanse raketten en UAV’s. de Franse regering maakte later duidelijk dat men slechts de Franse interesses in het Midden-Oosten had verdedigd tegen Iran. Dit nu verklaart waarom de Iraanse aanval op Israël een dramatische mislukking werd. Ongeveer 99 procent van alle raketten en UAV’s werden onschadelijk gemaakt en er werd slechts lichte schade aangericht aan de Nevatim luchtmachtbasis, waar Israël’s vloot van F-35 Adir stealth bommenwerpers in gestationeerd.

Untitled design

Laser Beam. | Foto: Yochanan Visser

Wat nu?

De vraag is nu wat er zal gebeuren met de al aangekondigde vergeldingsaanval op Iran. De beslissing hierover is al genomen en de aanval zal worden uitgevoerd. De vraag is alleen wanneer. De regering heeft aangegeven dat Israël geen haast heeft en de aanval zorgvuldig wil voorbereiden. Het oorlogskabinet zal ook vandaag weer bijeenkomen om de aanval te bespreken.

Er is veel speculatie over de aard van de komende aanval op Iran in de media. Sommige outlets denken dat er nieuwe luchtaanvallen zullen worden uitgevoed op doelen van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde in Syrië of op door Iran gesteunde milities in Irak en Syrië.

Dit lijkt echter onwaarschijnlijk omdat alle eerdere aanvallen op de Quds Brigade weinig indruk maakten op Iran en het de afschrikkingskracht van Israël tegenover Iran niet zal herstellen. Eerder valt te verwachten dat Israël beperkte luchtaanvallen zal uitvoeren op strategische doelen in Iran of een massieve cyberaanval zal lanceren tegen het nucleaire programma van de Islamitische Republiek. In een analyse die later vandaag op deze website zal worden gepubliceerd, zal ik ingaan op het model voor een aanval op Iran dat Israël zou kunnen gaan gebruiken.

Gaza

De ‘gewone’ oorlog tegen Israël gaat ondertussen in volle hevigheid door.  In Gaza voorkwam de IDF een serie nieuwe raketaanvallen door Hamas vanuit het centrum van de enclave. Ook werd een aanval met een kamikaze UAV voorkomen door IDF soldaten.

De IAF maakte in samenwerking met de 215 Brigade van de IDF een aantal raketwerpers onschadelijk die klaar waren voor gebruik. In het noorden van Gaza trokken IDF tanks vanmorgen op nieuw de wijken Jabalya en Beit Hanoun binnen omdat Hamas terroristen waren teruggekeerd naar het gebied. Eén IDF soldaat werd bij deze nieuwe inval in het noorden van Gaza zwaar gewond.

De IAF voerde vandaag ook luchtaanvallen uit op Hamas doelen in het gebied rond de stad Rafah. De langverwachte aanval op dit laatste bolwerk van Hamas is echter nog altijd niet begonnen. Dit zou goed te maken kunnen hebben met de geplande vergeldingsaanval op Iran. Het Israëlische leger concentreert zich nu eerst op deze aanval en op het noordelijke front.

Hezbollah

Aan dat front gaan de Hezbollah aanvallen ondertussen onverminderd door. Op dinsdag werden drie Israëlische soldaten ernstig verwond door een kamikaze UAV aanval op het dorp Beit Hillel. Hezbollah gaf later een verklaring uit waarin werd gezegd dat een Iron Dome batterij was aangevallen.

Er werden verder weer raketaanvallen gemeld op de steden en dorpen in het grensgebied met Libanon. De IAF en IDF reageerden op de gebruikelijke wijze op deze nieuwe Hezbollah aanvallen en voerden bombardementen uit op doelen in het zuiden van Libanon.

De IAF liquideerde ook weer twee Hezbollah commandanten in Libanon. Muhammed Hossein Matzafa Shouri, de commandant van de raketeenheid van de Radwan elite eenheid van Hezbollah in het zuidwesten van Libanon werd vandaag geliquideerd. De andere Hezbollah commandant die gisteren werd geliquideerd was Ismail Yousef Baz die verantwoordelijk was voor het kustgebied in het zuiden van Libanon.

Jeruzalem

In Jeruzalem werd ondertussen een terreuraanslag voorkomen in de Oude Stad. Een 17-jarige Palestijnse terrorist probeerde een steekaanslag uit te voeren maar werd door de politie gearresteerd. In de steden Jenin, Tulkarm, Hebron, Qalqilya, Bethlehem, het dorp Dura, en de wijk Shuafat in Jeruzalem voerden de IDF en de politie vannacht nieuwe invallen uit in de jacht op terroristen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda