Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 14 maart • Clash tussen Gazaanse familieclan en Hamas aanstaande?

Door Yochanan Visser - 

14 maart 2024

F240228ARK06

Gazanen demonstreren tegen het steeds minder populair wordende Hamas. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

In Gaza werd deze week de Mukhtar (leider) van de Degashclan geëxecuteerd door Hamas, nadat hij besprekingen met Israël had gevoerd over de supervisie van de levering van hulpgoederen in het noorden van Gaza.

De Degashclan is een grote familie die in het noorden van Gaza woont en die daar veel invloed heeft op het dagelijkse leven. Degash is zwaar bewapend, maar is geen partij voor Hamas, dat nog altijd probeert de controle te behouden over het leven in Gaza. Hamas executeerde Saleh Dagmesh, de Mukhtar van Degash, in een rechtbank waar hij moest verschijnen vanwege de beschuldiging van collaboratie met Israël.

De Dageshclan zelf bestaat echter niet uit vredesactivisten. Leden van de familie namen deel aan ontvoeringen die eerder plaatsvonden in Gaza. Ook probeerde Dagesh in 2008 Hamas-leider Mahmoud al-Zahar te doden in zijn huis. Na de executie van Dagmesh gaven de diverse clans aan dat zij verder niet meer in contact zouden zijn met Israëlische functionarissen en dat ze verder niet zouden reageren op de "kwaadaardige plannen van de Zionistische bezetting" en uitten hun steun voor “het verzet” en de regering in Gaza (Hamas). Dit wil overigens niet zeggen dat Degash geen wraak zal nemen voor de moord op de Mukhtar.

Bestuur van Gaza

Premier Benjamin Netanyahu heeft inmiddels een plan afgewezen voor het stationeren van Fatah-officials in Gaza die het civiele bestuur van Hamas zouden moeten overnemen. Volgens het plan zouden Fatah officials naar Jordanië moeten gaan om daar training te krijgen. Het plan voorzag in de overname van het civiele bestuur in Gaza door Majed Faraj die werd verondersteld om duizenden Fatah-leden in plaats van Hamas aan te stellen voor politietaken en andere vormen van civiel bestuur. Het plan had de steun van de Amerikaanse regering die oorspronkelijk het idee van een “vernieuwde Palestijnse Autoriteit” lanceerde die het bestuur van Gaza moest gaan overnemen.

Amerika

Er zit overigens wat beweging in de Amerikaanse houding tegenover een grote IDF operatie in het zuiden van Gaza rond de stad Rafah. De regering in Washington probeerde tot nu toe om Israël af te houden van een dergelijke operatie die nodig is om de laatste bataljons van Hamas in Gaza uit de weg te ruimen. In plaats van een grote operatie zou de regering Biden nu geen bezwaar hebben tegen invallen die hetzelfde beogen. 

In Washington is er begrip voor de noodzaak om Hamas totaal te elimineren in Gaza maar tot nu toe was het lot van de meer dan een miljoen vluchtelingen rond Rafah belangrijker voor de regering van president Joe Biden. Regeringsofficials in de VS zeggen dat Biden geen nieuwe beelden wil zien van wijdverspreide destructie en dode burgers. De VS en Israël leken de laatste week op een confrontatie af te stevenen over de operatie in Rafah. Biden vond het zelfs een goed idee om de levering van wapens en ammunitie aan Israël afhankelijk te maken van een annulering van de grote IDF-operatie. 

Ondertussen blijft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken doorgaan met het bekritiseren van Israël over de humanitaire crisis in Gaza. Blinken zei op woensdagavond dat het helpen van de burgers in Gaza de nummer één job van Israël is in de oorlog met Hamas. Dit kwam hem op hoongelach vanuit Israël te staan. Op de sociale media wezen Israëlis Blinken terecht en zeiden dat de nummer 1 job van de IDF is om Hamas te vernietigen en om de gijzelaars te bevrijden. Het herstellen van Israël’s afschrikkingkracht is job nummer drie, en pas daarna is er ruimte om bezorgd te zijn over de menselijke schilden van Hamas, schreef iemand met de naam Akiva.

Judea en Samaria

Om de toename van terreuraanslagen in Judea en Samaria te beteugelen, zal de IDF nu overgaan tot een offensief. Dit zei Luitenant Kolonel Shmuel Rabinowitz van de Infanteriebrigade 9221 in Judea en Samaria. Tot nu heeft de IDF zich beperkt tot het doen van invallen in broeinesten van terreur en het bestrijden van de steengooiterreur die de Israëli's in het gebied al jaren teistert. Ondertussen werd er vandaag weer een steekaanslag gepleegd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda