Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 12 maart • Wereldwijde toename in geplande terreuraanslagen tegen Joodse en Israëlische doelen

Door Yochanan Visser - 

12 maart 2024

Demo

Een pro-Hamas-demonstratie in Edmonton (Canada).

De oorlog in Israël heeft naast een golf van antisemitisme ook tot een toename in geplande terreuraanslagen tegen Joodse en Israëlische doelen geleid.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal maakte vandaag bekend dat er opnieuw een Iraans plot om aanslagen op Israëli’s en Joden in Europa was voorkomen. De politie in Bosnië en Oostenrijk arresteerde een aantal immigranten uit Syrië en Afghanistan die in het bezit waren van foto’s en andere persoonlijke details van Joden en Israëli’s, die zij in hun mobiele telefoons hadden opgeslagen. De immigranten waren in het bezit van Kalashnikov-geweren en andere wapens. De arrestaties vonden plaats aan het einde van december maar werden pas nu ontdekt. De vraag is waarom dit soort acties tegen agenten van Iran geheim worden gehouden.

Naast Iran zijn ook Hamas, Fatah en Hezbollah in Europa actief en vooral Hamas doet daar aan fondsenwerving, en sinds het begin van de oorlog ook aan het voorbereiden van terreur.

In Italië arresteerde de politie deze week een terreurcel van de Al-Aqsa Brigades, die zijn gelieerd aan Fatah. Het ging om drie immigranten die pas onlangs visa’s hadden gekregen en lid waren van de Tulkarm Brigade van de Al-Aqsa Brigades. De drie prepareerden een zelfmoordaanslag volgens de Italiaanse politie. In Duitsland waarschuwde de binnenlandse veiligheidsdienst BND onlangs ook voor terreuraanslagen door immigranten, Afgelopen december werden in Duitsland vier leden van Hamas gearresteerd die van plan waren om aanslagen te plegen tegen Joodse doelen.

Het geweld van de pro-Hamas demonstranten neemt ondertussen absurde vormen aan in Europa. In Engeland vernietigde deze week een pro-Hamas activist een historisch schilderij van Lord Balfour, de voormalige Britse minister van Buitenlandse Zaken die het Joodse volk een thuisland beloofde in november 1917. De gemaskerde activist is lid van de Palestine Action Group en gebruikte rode verfspray en een Stanley mes om het schilderij te vernietigen. De actiegroep rechtvaardigde de actie door te beweren dat door de Balfour verklaring “de etnische zuivering van Palestina begon”. De groep zei ook dat De Britten nooit het recht hadden om het land weg te geven. In feite werkten de Britten echter de oprichting van een Joodse staat tegen, na de aanvankelijke steun daarvoor.

Oorlogsnieuws

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Galant, waarschuwde dat Iran Ramadan aan het gebruiken is voor een uitgebreide poging om wapens en andere militaire uitrusting naar Judea en Samaria te smokkelen. Dit, om terroristische activiteiten te doen toenemen gedurende de moslim vastenmaand. “Iran zit achter alles dat gebeurt op de Westelijke Jordaanoever en is aan het proberen om wapens, ammunitie, inlichtingen en deceptieprocessen” te gebruiken om een explosie van geweld te veroorzaken in Judea en Samaria, aldus Galant. “Er is grote druk en het zal tot een test komen in de komende dagen. Het zouden lokale dingen kunnen zijn maar ook een incident rond de Tempelberg en dat kan een kettingreactie veroorzaken”, zei Galant die een bezoek bracht aan de Duvdevan elite eenheid van de IDF. “Jullie zullen belast worden met zware plichten en het zou kunnen dat jullie te maken krijgen met georganiseerde acties terwijl je geen exacte inlichtingen hebt”,zei Galant.

Terwijl Galant sprak was er een nieuwe IDF inval in de stad Jenin in Samaria gaande, waarbij een lang vuurgevecht uitbrak en van de schouder afgevuurde raketten werden gebruikt tegen terroristen. Ook voerden IDF soldaten weer een inval uit in de staf Shechem dat samen met Jenin en Tulkarm een bolwerk van terreur is geworden over de laatste twee jaar.

Aan het noordelijke front escaleerde de oorlog met Hezbollah verder vandaag. De Libanese terreurorganisatie gebruikte opnieuw de Burkan raket tegen de IDF, een korte afstandsraket met een zware explosieve kop. Verder werd er opnieuw een reeks raketaanvallen gelanceerd tegen de Israëlische dorpen en steden langs de grens met Libanon. Later werden er twee antitank raketaanvallen gemeld op IDF bases nabij Malki en het Arabische dorp Arab al Aramsha.

De Israëlische luchtmacht voerde vanmiddag voor de tweede keer binnen vierentwintig uur aanvallen uit in de Beqaa-vallei, 120 kilometer van de grens met Libanon. De IAF meldde dat er twee Hezbollah bases waren aangevallen nabij de stad Baalbek en dat “aanzienlijke activa” van Hezbollah waren vernietigd. De Israëlische luchtmacht is zeer schaars met het verstrekken van informatie over zijn activiteiten in Libanon. Echter, Libanese bronnen meldden dat een belangrijke basis voor langeafstandsdrones was aangevallen en dat een groot aantal van deze onbemande Iraanse vliegtuigen was vernietigd. Experts in Israël waarschuwen nu voor vergeldingsaanvallen waarbij Hezbollah voor het eerst zijn lange afstandsraketten zal gebruiken.

Het Israëlische leger heeft sinds het begin van de oorlog met Hezbollah 4.500 doelen in Libanon aangevallen en doodde daarbij meer dan 300 Hezbollah terroristen. Volgens schattingen raakte 750 andere terroristen gewond bij deze lange reeks aanvallen die op 8 oktober begon. De IDF en IAF vernietigden 150 uitkijkposten langs de noordgrens in Libanon en 50 raketlancering platforms voor de langere afstandsraketten van Hezbollah.

Vanwege de lang verwachte escalatie met Hezbollah wil Israël in Cyprus een alternatief aanleggen voor de haven van Haifa die voor Hezbollah een primair doel is. Daarbij wordt gedacht aan de havens van Larnaca en Limassol. De haven van Larnaca wordt nu geschikt gemaakt voor transporten van humanitaire goederen naar Gaza, waar de Amerikaanse marine een noodhaven gaat aanleggen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda