Sluiten

Zoeken.

Vals Ramadan in Gaza

Door Klaas de Jong - 

12 maart 2024

F230418ARK03 (1)

De islamitische vastenmaand Ramadan is begonnen. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, roept op tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook nu de islamitische vastenmaand Ramadan is begonnen. De gedachte kwam bij mij binnen, dat de ‘regering’ van Gaza geen enkel begrip toonde voor het Loofhuttenfeest met de grote dag van Simchat Thora, toen ze hun terreurbendes Israël instuurden om 1.200 Joden gruwelijk te vermoorden en 200 als gijzelaars mee te nemen.

Hamas herhaalde op 7 oktober 2023 eigenlijk de verraderlijke inval van Israëls buurlanden in 1973 op de belangrijkste Joodse feestdag Jom Kippoer (Grote Verzoendag). Het waren bewust gekozen momenten om de Joden te overvallen tijdens hun religieuze feesten. Israël heeft pogingen gedaan om tot een wapenstilstand te komen om Ramadan te respecteren, maar dat is niet gelukt.

Goede daden op Ramadan

Volgens de leer van Mohammed beloont Allah goede daden op Ramadan meer dan tienvoudig. Wat zou de beloning zijn voor het vrijlaten van een groep gijzelaars die tegen alle VN-regels in sinds 7 oktober gevangen zitten in Gaza? Die vrijlating zou al een wapenstilstand kunnen betekenen. Wat zou de meer dan tienvoudige beloning van Allah wel niet zijn voor de vrijlating van onschuldige gijzelaars?

Als de Gazanen nu Ramadan vieren, kunnen ze dat dan wel doen in het besef dat door hun leiders in hun gebied onschuldigen worden vastgehouden? Past dat binnen de leer van Mohammed?

Ook de nazi’s gebruikten Joodse feestdagen

We hebben gezien dat Jom Kippoer en Loofhuttenfeest heel bewust zijn uitgekozen voor geweld tegen Israël. Het merkwaardige is, dat ook de nazi’s tijdens de Holocaust graag een sabbat of een Joodse feestdagen uitkozen voor acties om Joden gevangen te nemen. De leiders van de Holocaust waren goed op de hoogte van de Joodse kalender. Ze beseften dat het succes van hun acties daardoor werd vergroot maar ik ben bang dat ze er ook een satanisch plezier aan beleefden. Toch werden zelfs in de nazikampen met alle beperkingen feestdagen gevierd en de overlevenden konden dit navertellen.

Uiteindelijk heeft het geleid tot grote verwoestingen in Duitsland. Hadden ze maar bedacht, dat wie Israël zegent zelf ook gezegend wordt.

Klaas de Jong

De auteur

Klaas de Jong

Klaas de Jong is auteur en uitgever bij Uitgeverij Toetssteen.

Doneren
Abonneren
Agenda