Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 18 maart • Politieke druk en luchtaanvallen

Door Yochanan Visser - 

18 maart 2024

2021 CVI website (8)

Operationele rij-instructeurs van de IDF in de noordelijke stad Katsrin, Golan Heights. | Foto: Michael Giladi/Flash90

Afgelopen zondag besloot het Israëlische veiligheidskabinet om een delegatie onder leiding van Mossad directeur David Barnea naar Qatar te sturen voor nieuwe indirecte onderhandelingen met Hamas over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars. Het besluit werd genomen, niet omdat er hoge verwachtingen zijn over een deal met Hamas, maar vanwege het Israëlische principe dat er alles aan gedaan moet worden om niemand achter te laten op het slagveld.

De onderhandelingen worden bemoeilijkt omdat Hamas leider Yahiya Sinwar de leiding over het onderhandelingsproces heeft overgenomen van zijn collega’s in Qatar. Sinwar zal doorvechten tot de laatste man en er wordt niet verwacht dat hij enige soepelheid zal tonen inzake de vrijlating van gijzelaars. Een Israëlische regeringsfunctionaris vertelde tv kanaal Arutz 12 dat het Hamas leiderschap in Qatar, Ishmail Haniyah en Khaled Mashal, nul autoriteit heeft waar het gaat om Gaza. Iedere komma en letter van een nieuwe overeenkomst zal 24 tot 36 uur in beslag nemen met Sinwar. Het wordt “een zeer gecompliceerd proces”, aldus de functionaris.

Eis tot staakt-het-vuren

Bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt op dit moment een resolutie over de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren voorbereid. De tekst voor de resolutie werd opgesteld door de Verenigde Staten die een IDF operatie in de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, willen voorkomen en nu een blijvend staakt-het-vuren eist.

De regering Biden is zich in toenemende mate de woede van de Israëlische bevolking op de hals aan het halen met dit soort politieke druk om de oorlog in Gaza te staken. Dit is overigens in tegenstelling met de eerdere positie van Biden, die Israël steunde in zijn voornemen om Hamas in Gaza te elimineren. Critici onder de veiligheidsexperts in Israël waarschuwen Biden dat Israël niet verwikkeld is in een ver van huis oorlog zoals het Amerikaanse leger die vocht in Afghanistan en Irak. Dit is een oorlog over de existentie van de Joodse staat in zijn eigen thuisland, zeggen experts zoals Meir Shabbat, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van de Israëlische regering. De verwachting is nu dat Israël de nieuwe resolutie naast zich neer zal leggen. Premier Benjamin Netanyahu heeft dit laten doorschemeren en zei dat de operatie in Rafah zal worden uitgevoerd en binnen een “paar weken” zal beginnen.

Oorlogsnieuws

Luchtaanvallen op de IRG en Hezbollah

Op zondagmorgen vroeg lanceerde de Israëlische luchtmacht massieve aanvallen op doelen van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) en Hezbollah in Syrië. De nachtelijke lucht boven Damascus lichtte op in oranje door de enorme explosies. Oppositie media in Syrië rapporteerden verschillende aanvallen op een wapendepot van de IRG, een militair vliegveld nabij Damascus, en twee aanvallen op Hezbollah bases. Er werd grote materiële schade aangericht en één Syrische soldaat werd gedood door de IAF aanvallen.

De nieuwe Israëlische luchtaanvallen in Syrië kwamen een dag nadat de Syrische en Iraanse ministers van defensie een spoedvergadering hielden in Teheran. De Iraanse minister van defensie generaal Mohammad Reze Ashtiani en zijn Syrische collega Al Mahmoud Abbas bespraken “de noodzaak voor onmiddellijke acties om de Israëlische-en Amerikaanse aanvallen tegen Iran in Syrië te beantwoorden”.

De Syrische burgeroorlog

De oppositie in Syrië klaagt inmiddels over het gebrek aan aandacht van de internationale gemeenschap en media voor de doorlopende burgeroorlog in Syrië die het land vrijwel verwoest heeft en 500.000 mensen het leven heeft gekost. De pogingen om het conflict in Syrië te bevriezen hebben schromelijk gefaald en er vallen dagelijks nieuwe doden te betreuren terwijl negentig procent van de bevolking afhankelijk is geworden van humanitaire hulp, zegt de oppositie. Er is inderdaad sprake van een zeer chaotische situatie in Syrië waar ISIS nog altijd actief is en aanslagen pleegt en waar Turkije regelmatig aanvallen op Koerdische troepen van de Syrian Democratic Forces pleegt.

Het is vandaag precies 15 jaar geleden dat de burgeroorlog in Syrië begon. Sinds de oorlog in Israël begon, in oktober vorig jaar, zijn er door het Assad regime honderden aanvallen gepleegd op burgerdoelen. Daarbij kwamen meer dan 500 burgers om het leven en verloren 120.000 anderen hun huizen. In totaal is de helft van de Syrische bevolking dakloos geworden door de burgeroorlog. Ter gelegenheid van de dertiende verjaardag van de burgeroorlog in Syrië gaven Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten een verklaring uit waarin onder andere stond dat men in toenemende mate bezorgd was over bezorgd was over de productie en smokkel van de illegale drug Captagon die gezien wordt als de cocaïne van de armen. Captagon wordt onder andere via Jordanië naar de PA gebieden gesmokkeld, en werd door de Palestijnse terroristen uit Gaza gebruikt tijdens het bloedbad op 7/10.

Aanvallen op Israël vanuit Libanon, Irak en Syrië

Het noorden van Israël was zondag gedurende de hele dag het toneel van aanvallen vanuit Libanon en zelfs vanuit Irak, waar het Islamitische Verzet in Irak nieuwe drone aanvallen op Israël lanceerde. Om met het laatste te beginnen, de Jordaanse luchtmacht onderschepte in de nacht van zondag op maandag twee van onbemande kamikaze vliegtuigen die op het punt stonden om vanuit Syrië het Jordaanse luchtruim binnen te vliegen op weg naar Israël. De Irakese organisatie van sjiitische milities zei in een verklaring dat de drones op weg waren naar de IDF bases op de Golan Hoogvlakte.

Hezbollah

Hezbollah voerde zijn aanvallen op het noorden van Israël op zondag weer op. Boven de stad Nahariya in noordwest Israël werd op zondagmorgen een onbemand vliegtuig uit de lucht gehaald door Iron Dome. Later werd een kamikaze drone onderschept die op weg was naar de stad Akko, even ten noorden van Haifa. De IAF reageerde op deze nieuwe aanvallen met precisiebombardementen op onder andere een Hezbollah basis nabij Khiam in Zuid Libanon. Gedurende de rest van zondag bleef het over en weer patroon van de aanvallen doorgaan totdat het om 1.00 uur ’s nachts weer rustig werd. Echter in de vroege morgen op maandag begonnen de aanvallen opnieuw en was de lucht boven het noorden van Israël weer vol met het geluid van gevechtsvliegtuigen. Rond 13.00 uur werd er vier keer een enorme dreun waargenomen die tot in de Jordaan Vallei hoorbaar was. Op dit moment is niet bekend wat de bron van deze dreunen was.

Drone aanval op Eilat

Op maandagmorgen werd er ook weer een aanval met een onbemand vliegtuig gepleegd op de stad Eilat in het uiterste zuiden van Israël. De IAF volgde het toestel op de voet. Toen duidelijk was dat het Eilat zou missen, werd besloten om geen luchtalarm te geven. De drone ontplofte later in de bergen rond Eilat.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda