Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 8 april • Israël bereidt zich voor het eerst voor op een directe confrontatie met Iran

Door Yochanan Visser - 

8 april 2024

2021 CVI website (25)

Familieleden bezoeken het Nova-muziekfestival, zes maanden na het bloedbad op 7 oktober 2023. | Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Israël herdacht op zondag dat het precies een half jaar geleden was dat de Simchat Thora Oorlog begon met het bloedbad dat Hamas aanrichtte in het zuiden van de Joodse staat. De oorlog tegen Hamas in Gaza die op zeven oktober 2023 begon heeft zich ontwikkeld tot een regionaal conflict met zeven fronten, te weten: Gaza, Libanon, Syrië, Irak, Jemen, het Hartland van Israël (Judea en Samaria) en sinds vorige week ook Iran.

Het meest gevaarlijke front voor Israël is het noordelijke, waar de laatste paar weken sprake is van een gestadige escalatie. Ten gevolge van deze escalatie met Hezbollah en sjiietische milities in Syrië en Irak, heeft de IDF zijn focus nu duidelijk verlegd van Gaza naar het noordelijke front waar allerlei voorbereidingen worden getroffen voor uitbreiding van de oorlog met Hezbollah.

Koerswijziging

Het meest duidelijke bewijs van deze koerswijziging van de IDF kwam op zondagmiddag toen bekend werd gemaakt dat de IDF zich aan het terugtrekken was uit de stad Khan Younis in de zuidelijke helft van Gaza. Officieel werd er gezegd dat de troepen die in Khan Younis gelegerd waren, rust zouden krijgen na vier maanden stedelijke oorlogsvoering.

Ook werd beweerd dat er geen noodzaak meer was voor de permanente aanwezigheid van de IDF troepen in Khan Younis omdat de Hamas bataljons in dit bolwerk van terreur vernietigd zijn. Er zou nu, net als in het noorden van Gaza, worden overgegaan tot een strategie die erop is gericht om via invallen Khan Younis vrij te houden van de aanwezigheid van terroristen.

Een andere reden voor de terugtrekking die werd aangevoerd is dat de bevolking van Khan Younis, die grotendeels naar het uiterste zuiden van Gaza was gevlucht nu zou kunnen terugkeren naar de stad. Dit zou dan de weg kunnen vrijmaken voor de langverwachte aanval op het laatste bolwerk van Hamas in Gaza, de stad Rafah.

Buitenlandse druk

De echte reden voor de plotselinge koerswijziging in Gaza is tweeledig. Ten eerste is er de immer toenemende buitenlandse druk, en dan vooral die van de Verenigde Staten, om geen massale militaire actie te ondernemen in het zuiden van Gaza.

President Joe Biden gaf donderdag jl. de Israëlische regering in feite een ultimatum toen hij tijdens een telefoongesprek met Premier Benjamin Netanyahu dreigde om de Amerikaanse militaire hulp aan Israël conditioneel te maken op “concrete stappen” om hulpverleners en burgers te beschermen.

Biden’s dreigement kwam nadat zeven hulpverleners van de organisatie World Central Food Kitchen om het leven kwamen bij een Israëlische drone aanval op een konvooi dat voedselhulp van een schip uit Cyprus had vervoerd naar een magazijn in centraal Gaza.

In de val gelokt

De IDF gaf later toe dat de zeven per abuis onder vuur waren genomen en nam diciplinaire maatregelen tegen twee commandanten. Op zondagavond werd echter bekend dat Hamas de IDF in feite in de val had gelokt bij het incident dat tot een storm van protest leidde in het Westen.

Hamas terroristen die het konvooi begeleidden waren te zien geweest op de daken van de trucks en hadden in de lucht geschoten om zo de aandacht te trekken van de IDF dat een onbemand vliegtuig naar de plek stuurde waar de humanitaire hulp van het schip uit Cyprus werd ontladen.

Toen dat eenmaal was gebeurd vertrokken de trucks zonder de Hamas terroristen en werd er besloten tot de drone aanval. Na Biden’s dreigement heeft Israël een aantal stappen ondernomen om de humanitaire situatie in Gaza verder te verbeteren.

De Erez grensovergang werd geopend ondanks een belofte aan het begin van de oorlog om deze grensovergang permanent te sluiten. Ook werd weer begonnen om humanitaire hulp via de haven van Ashdod naar Gaza te transporteren. Dit werd eerder ook uitgesloten door de regering in Jeruzalem.

Een andere maatregel die werd genomen was om het aantal trucks dat Gaza dagelijks binnenrijdt om humanitaire hulp af te leveren drastisch werd verhoogd. Op zondag, bijvoorbeeld, reden 322 vrachtwagens de enclave binnengereden. Dit was een record sinds de oorlog begon.

Escalatie in het noorden

De tweede reden voor de koerswijziging van de IDF is de situatie aan het noordelijke front waar sprake is van een steeds verdergaande escalatie tussen Hezbollah en andere Libanese terreurgroepen enerzijds en het Israëlische leger anderzijds.

Deze escalatie nam sinds de eliminatie van zeven Iraanse commandanten in een gebouw dat volgens Iran werd gebruikt als consulaat in een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus nu precies een week geleden dramatische vormen aan.

Dagelijks worden er tientallen raket- en drone aanvallen op het noorden van Israël uitgevoerd en de Israëlische luchtmacht voert constant aanvallen uit op doelen in geheel Libanon nu. De lucht boven het noorden is iedere dag vol met het geluid van de IAF bommenwerpers dat de burgers in noord Israël uit de slaap houdt.

Directe confrontatie met Iran

Intussen zijn er ook dagelijks legeroefeningen in het noorden van Israël en de IDF zegt nu klaar te zijn voor uitbreiding van de oorlog tegen de Iraanse as aan het noordelijke front. Na de liquidatie van de topcommandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in Syrië en zes andere Quds commandanten bereidt Israël zich voor het eerst voor op een directe confrontatie met Iran.

Er wordt rekening gehouden met een aanval door een zwerm onbemande kamikaze vliegtuigen en kruisraketten. Een dergelijke aanval pleegde de IRG op 14 september 2019 in Saoedi-Arabië, toen een grote hoeveelheid drones en kruisraketten werd gebruikt om de oliefaciliteiten van het koninkrijk aan te vallen.

De inlichtingendiensten van de VS, Frankrijk, Duitsland en Groot Britannië stelden later vast dat Iran verantwoordelijk was geweest voor de aanvallen op de Aramco oliefaciliteiten van Saoedi-Arabië.

De oorlog in cijfers

Tot slot van deze samenvatting een korte opsomming van de droevige cijfers van deze oorlog die op 7/10 begon en waarvan het einde nog lang niet in zicht is:

  • In totaal werden 814 Israëlische burgers vermoord sinds die Zwarte Shabbat en 253 ontvoerd.
  • Van die 253 gijzelaars worden er nog 133 vastgehouden in Gaza, dood of levend.
  • Iets meer dan zeshonderd IDF soldaten hebben inmiddels hun leven verloren sinds 7/10 en 1.550 anderen werden verwond, 318 van hen ernstig.
  • Meer dan 10.000 IDF soldaten moesten worden behandeld voor posttraumatische stress verschijnselen en 1.890 van hen keerden niet meer terug naar actieve dienst.
  • In totaal werden er 12.300 raketten op Israël afgevuurd.
  • De IDF viel 32.000 doelen aan in Gaza en meer dan 3.300 in Libanon.
  • Ongeveer 12.000 terroristen werden in Gaza gedood en meer dan 330 in Libanon.

Iedere dag van deze oorlog kost Israël meer dan een kwart miljard sjekel (meer dan 62 miljoen euro). De staat heeft inmiddels ook bijna vijf miljard euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Desondanks is de Israëlische economie zich opmerkelijk aan het herstellen. Een ander opmerkelijk gegeven is dat in 2023, 45.333 nieuwe immigranten arriveerden in Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda