Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 13 april • Spanning in Israël loopt verder op rond dreigende aanval van Iran

Door Yochanan Visser - 

13 april 2024

F240412AMA03

Het Israëlische antiraketschild Iron Dome onderschept boven de Hulla-vallei raketten vanuit Libanon, op vrijdagavond 12 april. Foto: Ayal Margolin/Flash90

De spanning in Israël over een op handen zijnde aanval door Iran op de Joodse staat liep op vrijdagavond sterk op toen na een betrekkelijke rust van bijna drie dagen Hezbollah plotseling een serie aanvallen lanceerde op doelen in Noord-Israël en de Golanhoogvlakte.

De eerste aanval bestond uit veertig Katyusha-raketten op Noord-Israël, kort na afloop van het islamitische feest Eid al-Fitr. Daarna volgden aanvallen met onbemande kamikazevliegtuigen (UAV's) en was de lucht boven Israël weer vol met het geluid van de gevechtsvliegtuigen van de Israëlische luchtmacht (IAF).

In Israël werd aanvankelijk gedacht dat de massale Katyusha-aanval het begin was van de verwachte wraakactie van Iran, voor de liquidatie van zeven commandanten van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde op 1 april. Die vrees bleek ongegrond, maar er wordt nog steeds rekening gehouden met een Iraanse aanval in de komende nacht. Volgens Amerikaanse inlichtingenbronnen zal de aanval worden uitgevoerd met honderden langeafstandsraketten en kamikaze UAV's.

Verklaring tijdens shabbat

Het woordvoerdersbureau van de IDF nam op vrijdag de ongebruikelijke stap om een verklaring uit te zenden op televisie na het begin van de shabbat. Tijdens die presentatie werd benadrukt dat Israël al meer dan een half jaar in oorlog is en uitermate goed is voorbereid op nieuwe agressie, waar die ook vandaan komt. Daniel Hagari, de woordvoerder van de IDF, zei verder dat er geen verandering was in de instructies van het Thuisfront Commando, maar dat het publiek alert moest blijven op veranderingen in de komende dagen. Hagari voegde eraan toe dat Israël over de beste defensieve capaciteiten beschikt tegen raketten en andere vliegende wapens, maar dat deze verdediging niet hermetisch is.

Gedurende de nacht bleef Hezbollah aanvallen uitvoeren met raketten, antitankraketten en kamikaze UAV's op dorpen en steden langs de grens, maar ook op IDF-posities. Bij een kamikaze UAV-aanval op een IDF-basis nabij kibboets Hanita raakte een reservist van de IDF ernstig gewond. Twee andere UAV's van dit type die kort daarna werden neergeschoten, richtten geen schade aan.

Ook overdag gingen de Hezbollah-aanvallen door en voerde het Israëlische leger onverminderd tegenaanvallen uit. Het geluid van de artillerie was tot in de stad Tiberias, 45 kilometer van de Libanese grens, te horen, en opnieuw was de lucht gevuld met IAF-vliegtuigen. In totaal werden vandaag vijftig raketten op Noord-Israël afgevuurd. De IAF viel in totaal vier verschillende gebieden aan in Libanon en vernietigde vijf Hezbollah-faciliteiten.

Iran onderneemt actie

Iran ging vandaag tot actie over tegen Israël, maar nog niet in de verwachte vorm. Commando's van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde kaapten in de Straat van Hormuz een containerschip dat onder Portugese vlag voer. Het ging om de MSC Aries, een schip dat eigendom is van Zodiac Maritime uit Londen, waarvan de Israëlische zakenman Eyal Ofer mede-eigenaar is. Het schip werd door IRG-commando's geënterd met helikopters. Onder de 25-koppige bemanning bevinden zich geen Israëli's. Het schip had zijn trackingapparatuur uitgeschakeld, maar werd desondanks opgespoord door de IRG, die spionageschepen heeft in de wateren van de Rode Zee en de Perzische Golf.

President Joe Biden van de Verenigde Staten, die vroegtijdig terugkeerde naar het Witte Huis vanuit zijn buitenverblijf, zei vandaag dat hij "vermoedt" dat Israël spoedig door Iran zal worden aangevallen. De Amerikanen hebben inlichtingen dat de aanval binnen 24 uur zal plaatsvinden. Dit zou inderdaad kunnen kloppen, gezien het recente advies van het IDF Thuisfront Commando aan het publiek. Brigadegeneraal Daniel Hagari kondigde aan dat scholen vanaf nu gesloten zullen zijn en dat alle grote openbare bijeenkomsten verboden zijn. Hagari zei ook dat er voortdurend tientallen vliegtuigen in de lucht zullen zijn, wat al goed hoorbaar is, kan ik u vertellen.

Gaza en het Hartland

In Gaza gaat de strijd in het Nuseirat-vluchtelingenkamp door en boeken IDF-troepen gestaag vooruitgang. De IAF was vandaag opnieuw actief in Gaza en viel dertig doelen aan. Bij deze aanvallen werden antitankraketlanceerders en andere geavanceerde wapens vernietigd, evenals 20 raketten. De IDF wist ook een nieuwe raketaanval op de stad Sderot te voorkomen door drie raketten uit de lucht te schieten. Hamas heeft nog steeds beperkte raketcapaciteit in de gebieden die nog niet zijn veroverd door de IDF.

In Samaria, in het Hartland van Israël, vond de afgelopen dag een tragedie plaats rond de 14-jarige Joodse jongen Benjamin Achimeir. De jongen werd voor het laatst gezien op donderdag, toen hij met zijn kudde schapen vanaf de heuveltop Malachi Shalom de velden introk. De hele vrijdag werd een troepenmacht ingezet om de jongen te zoeken, totdat zijn verminkte en levenloze lichaam werd gevonden. De troepen werden tijdens hun zoektocht regelmatig aangevallen door Palestijnse Arabieren.

Update 13 april 21:58

Het luchtruim boven zowel Teheran als boven Israël is gesloten. Daarnaast wordt boven Centraal-Israël GPS Jamming ingezet, een methode om precisieraketten 'blind' te maken. Dit laatste is het beste bewijs dat er een aanval vanuit Iran is ingezet.

Update 13 april 22:14

De ontwikkelingen volgen elkaar nu in rap tempo op. Israëlische media maken melding van een groot aantal onbemande drones dat vanuit Iran onderweg zou zijn naar Israël. Het zou enkele uren duren voordat deze drones het Israëlische luchtruim binnendringen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda