Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 29 maart • Internationale bemoeienis met Israël

Door Yochanan Visser - 

29 maart 2024

F240321ARK06

Palestijnen doen inkopen op de markt van Rafah, afgelopen week. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wordt een nieuwe resolutie voorbereidt om een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza af te dwingen.

Dit keer nam Frankrijk, dat een permanente zetel heeft in de Veiligheidsraad, het initiatief. In Israël werd laconiek gereageerd op deze ontwikkeling en werd gewezen op het feit dat ook de vorige resolutie over een bestand in Gaza niet bindend was. Het zal echter interessant zijn om te zien wat de Verenigde Staten deze keer zullen doen met de Franse resolutie. Dit nadat er zowel in het Amerikaanse Congres als in Israël een storm van protest opstak nadat de regering van president Joe Biden zich onthield van stemming bij de resolutie die eerder deze week werd aangenomen door de Veiligheidsraad. In de nieuwe resolutie wordt ook opgeroepen om een Palestijnse staat te erkennen en wordt het ‘geweld’ door ‘kolonisten’ veroordeeld. Ook wordt in de resolutie gezegd dat de zogenaamde ‘nederzettingen’ illegaal zijn volgens de Verenigde Naties. Gilad Erdan, Israëls VN-ambassadeur, heeft al laten weten dat Israël de resolutie afwijst en naast zich neer zal leggen.

De Veiligheidsraad speelt een zeer dubieuze rol in het huidige conflict en heeft nog steeds geen veroordeling uitgesproken over de gruweldaden van Hamas op 7 oktober 2023. Dit, terwijl de raad snel was om het bloedbad dat Daesh (IS) vorige week in Rusland aanrichtte, te veroordelen, en hetzelfde deed met een zelfmoordaanslag in Pakistan waarbij vijf Chinezen werden vermoord twee dagen geleden.

Over Daesh gesproken, de jihadistische terreurgroep gaf op donderdag een verklaring af waarin officieel de verantwoordelijkheid voor de aanslag in een concertgebouw in Moskou werd opgeëist waarbij 140 mensen werden vermoord. Woordvoerder Abu Huthaifa al-Ansari riep ook de moslims op om meer aanslagen te plegen tegen “kruisvaarders”, in het bijzonder die in Israël. “Wij vragen Allah dat jullie het maken naar Palestina opdat je de Joden van aangezicht tot aangezicht kunt bestrijden, in een nooit eindigende religieuze oorlog”, zei de Daesh-woordvoerder.

De Verenigde Staten praten met bevriende naties over de vorming van een internationale vredesmacht die na de verwijdering van het Hamas-regime in Gaza de enclave zou moeten gaan besturen. Officials van het Pentagon denken aan een vredesmacht waarbij Palestijnse Arabieren zonder terroristisch verleden de meerderheid zouden moeten gaan vormen. De VS zullen de vredesmacht gaan financieren en bewapenen. De Arabische landen zijn niet geïnteresseerd en willen eerst dat Israël akkoord gaat met de vorming van een Palestijnse staat. Het idee om Palestijnse Arabieren een voorname rol te geven in deze op te richten vredesmacht heeft vragen en kritiek opgeroepen. Immers, al eerder hebben de VS dit idee uitgeprobeerd bij de vorming van de Palestijnse Autoriteit. De toen gevormde Palestijnse politie gebruikte de door de VS en Israël geleverde wapens tegen de IDF en Israëlische burgers tijdens de zogenaamde Tweede Intifada. De PA-politie is nu tijdens de huidige oorlog ook betrokken bij de terreur in Judea en Samaria. Bijvoorbeeld, op donderdagmorgen gebruikte een PA-politieagent zijn Amerikaanse M15-geweer om op schoolbussen met kinderen en auto’s met Israëlische burgers in de Jordaanvallei te schieten. Er is van de kant van Israël nog geen officiële reactie gekomen op het Pentagon-plan, maar de regering in Jeruzalem heeft steeds gezegd dat de IDF in Gaza zal blijven om de veiligheid van Israëli’s te garanderen.

Kort oorlogsnieuws

Met het oog op de huidige escalatie in het noorden van Israël publiceerde Jewish News Syndicate vandaag een nieuwe video waarin experts uitleggen wat Israël te wachten staat in het geval van een algemene uitbreiding van de huidige oorlog. Het is belangrijk om deze video te bekijken, maar het is in het Engels zonder Nederlandse ondertiteling.

In de updates die men in Israël krijgt, wordt nu voortdurend opgeroepen om bloed te doneren bij Magen David Adom, de Israëlische eerste hulporganisatie. Het is een nieuwe indicatie dat er rekening wordt gehouden met een aanzienlijke uitbreiding van de oorlog.

Hezbollah schoot vanmorgen weer raketten en kamikazedrones af op tal van dorpen en steden in het noorden van Israël. De raketten waren bestemd voor de dorpen Beit Hullel, Ma’ayan Baruch, Tel Hai en de stad Kiryat Shmoneh. De kamikazedrones werden gelanceerd in de richting van Kfar Giladi, Kfar Yuval, kibboets Manara, Margaliot en Misgav Am. De steden Metulla en Kiryat Shmoneh werden eveneens met kamikazedrones beschoten.

De Israëlische luchtmacht gebruikte intussen een drone om de Hezbollah-terrorist die verantwoordelijk is voor het raketvuur op het noorden van Israël te liquideren. De man, wiens naam nog niet vrijgegeven is, werd in zijn auto beschoten nabij het dorp Bazourieh in het zuiden van Libanon.

De Israëlische luchtmacht voerde ook opnieuw op grote schaal aanvallen uit op doelen in Syrië, vannacht. Nabij de steden Aleppo of Chalab in het Arabisch werd een wapendepot van Hezbollah verwoest. De IAF bombardeerde ook doelen in Al-Safari en in de Kfar Joum-regio. In totaal kwamen bij deze nieuwe luchtaanvallen 36 Syrische soldaten en Hezbollah-terroristen om het leven.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda