Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 15 maart • Corrupt leiderschap bij de Palestijnse Autoriteit

Door Yochanan Visser - 

15 maart 2024

abbas

Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, heeft vandaag een Mohammad Mustafa benoemd als nieuwe premier. Foto: Flash90

Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, maakte vandaag bekend dat hij een nieuwe premier had benoemd. De nieuwe premier van de PA, Mohammad Mustafa, is een econoom die eerder hoge posities had bij de Wereldbank. Hij zal een nieuw kabinet van technocraten gaan leiden die niet zijn geaffilieerd met Fatah, de partij van Abbas.

Corruptie

Mustafa volgt Mohammed Shtayyeh op, die bekend stond als een extremist die constant olie op het vuur van het conflict met Israël gooide. De nieuwe premier was lange tijd Abbas’ economisch adviseur en diende eerder als plaatsvervangend premier en minister van Economie. Bij de aankondiging van de benoeming van Mustafa, zei Abbas dat de nieuwe premier hervormingen in de PA regering zou gaan doorvoeren en de corruptie in de Palestijnse Autoriteit zou moeten aanpakken.

Het laatste zal moeilijk zijn, omdat Abba zelf uitermate corrupt is. Hij staat onder de Palestijnse bevolking bekend onder de naam “de dief” en zorgde ervoor dat zijn familieleden steenrijk werden onder zijn bewind dat nu al 18 jaar duurt. Wanneer Mustafa zijn regering heeft gevormd, zullen bepaalde regionale spelers hun plan kunnen uitvoeren om een comité te vormen dat het civiele bestuur van Gaza moet gaan regelen na de overwinning op Hamas. De regionale spelers in kwestie zijn waarschijnlijk de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië, die deze week lieten doorschemeren dat de deur voor normalisatie in de betrekkingen met Israël weer op een kier staat.

De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat Abbas na het aantreden van het nieuw PA kabinet de macht overdraagt aan Mustafa. Het is echter maar zeer de vraag of dit ook zal gebeuren, omdat Abbas in feite regeert als een dictator. Mustafa is verder al lange tijd een vertrouweling van Abbas en zal moeite hebben om de door de VS en EU geëiste hervormingen in de PA daadwerkelijk door te voeren.

Interviews met Palestijnen

De door de PA gecontroleerde gebieden zijn onder Abbas verder uitgegroeid tot broeinesten van terreur waar de PA politie nauwelijks aanwezig is. Dan is er verder de Palestijnse bevolking die onder het bewind van Abbas verder is geradicaliseerd. Dit bleek ook uit interviews die het onafhankelijke persbureau Free Press afnam de afgelopen weken onder de Palestijnse bevolking in de PA gebieden. De meeste geïnterviewden zeiden dat zij achter Hamas staan en wat de jihadistische terreurbeweging deed op 7/10. U kunt de video met de interviews hieronder bekijken (Engelse ondertiteling).

De algemene teneur van de interviews was dat men achter Hamas staat en dat er geen twee staten oplossing moet komen voor het conflict met Israël maar “gerechtigheid”. De geïnterviewden waren verder zeer pessimistisch over de toekomst en noemden daar bij de “genocide”, niet die van zeven oktober 2023 maar die in Gaza, waar volgens onbetrouwbare Hamas cijfers nu meer dan 31.000 mensen zijn omgekomen sinds 7/10.

Terreur in Judea en Samaria

De terreur in Judea en Samaria blijft ondertussen doorgaan met een verijdelde steekaanslag in in Kfar Eldad in Judea en een poging tot infiltratie in een Joods dorp ten zuiden van de Palestijnse stad Hebron. De twee 18-jarige terroristen die de steekaanslag bij Kfar Eldad wilden uitvoeren werden gearresteerd.

De Palestijnse jongen die het dorp Adora wilde binnendringen, werd eveneens gearresteerd. Er zijn momenteel 7.000 IDF soldaten gestationeerd in Judea en Samaria, die het toenemende geweld tijdens Ramadan moeten beteugelen.

Hezbollah

Aan het noordelijke front is het al meer dan een dag opmerkelijk rustig met slechts hier en daar een aanval met raketten door Hezbollah. Dit zou echter de stilte voor de storm kunnen zijn. In ieder geval is de Israëlische luchtmacht wel actief in het luchtruim boven Libanon en voerde schijnaanvallen uit op de steden Tyre en Beiroet. Hezbollah leider Hassan Nasrallah heeft Iran verder laten weten dat zijn organisatie in geval van een grote oorlog met Israël, de Islamitische republiek niet zal meetrekken in het conflict. Nasrallah zei dit volgens ingewijden tijdens een ontmoeting met Ishmail Qaani, de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde aan het einde van februari.

Vandaag werd ook bekend dat Iran wapens naar Hezbollah smokkelt via Europese havens. De wapens, raketten en ander zwaar wapentuig, worden op vrachtschepen geladen die vanuit de havens van Antwerpen, Valencia en Ravenna in Italië naar de haven van Latakia in Noord-Syrië varen. Van daaruit worden de wapens via land naar Libanon vervoerd. Volgens Israëlische defensie officials duurt de smokkel al drie jaar en probeert Israël nu de Europeanen wakker te schudden. De wapens worden met valse vrachtpapieren vanuit de haven van Bandar Abbas in Iran naar Europa gesmokkeld.

Gaza

Stormloop op vrachtwagens

In Gaza probeerden Hamas terroristen op donderdagmiddag een nieuwe hetze tegen Israël te ontketenen, toen zij op een horde burgers schoten die voedselpakketten wilde ophalen bij een distributiepunt in het centrum van Gaza Stad. Hamas gaf de IDF de schuld van de dood van 21 burgers die in de chaos tijdens de distributie van de humanitaire hulp stierven. Er was opnieuw sprake van een stormloop op de 31 trucks die Gaza binnenkwamen via een nieuwe overgang in het noorden van de enclave.

De IDF publiceerde opnieuw videobewijs waaruit bleek dat een deel van de 21 doden en 150 gewonden werd beschoten. Een aantal anderen kwamen in het gedrang om het leven of werden overreden door de vrachtwagens die uit Egypte kwamen.

Nieuwe tunnel ontdekt

IDF soldaten vonden ook een nieuwe tunnel nabij de stad Khan Younis op donderdagavond. De tweehonderd meter lange tunnel was volgepakt met wapens, zoals RPG’s raketten en raketwerpers. Vanmorgen werd ook bekend dat de beperkte aanvallen die de IDF in de stad Rafah in Zuid-Gaza gaat uitvoeren, zullen worden gericht op het bevrijden van gijzelaars. Israël heeft hierover met Egypte en de regering van president Joe Biden gesproken.

Onderhandelingen

De onderhandelingen tussen Qatar en Hamas over een nieuwe deal met Israël over de vrijlating van gijzelaars schijnen nog altijd gaande te zijn. Hamas zou nu de vrijlating van honderd moordenaars in Israël eisen voor één vrouwelijke IDF soldaat die op 7/10 werd ontvoerd.

Later werd bekend dat Hamas een meer omvattend voorstel had gedaan: de vrijlating van 700 tot 1.000 terroristen met bloed aan hun handen in ruil voor de vrijlating van alle resterende vrouwelijke gijzelaars. Hamas koppelt deze vrijlating echter nog steeds aan de terugtrekking van de IDF uit Gaza. Het Israëlische oorlogskabinet komt vanmiddag bijeen om het voorstel van Hamas te bespreken.

In de update van vanavond meer over het front in de Rode Zee en een nieuwe bedreiging door de Ansar Allah militie in Jemen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda