Sluiten

Zoeken.

Terroristen in uniform • PMW-rapport: PA-veiligheidstroepen betrokken bij terreur

Door Itamar Marcus - 

13 maart 2024

2021 CVI website

Palestijnse schutters van Fatah tonen hun wapens tijdens een parade in het kamp Balata in Nabloes op de Westoever, 5 mei 2023. | Foto: Flash90

Terwijl de oorlog van Israël tegen Hamas in de Gazastrook vordert, discussiëren bezorgde landen nu over wie de Gazastrook moet regeren nadat Hamas vernietigd is. De VS, het VK en verschillende andere Europese landen hebben voorgesteld de teugels van de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnse Autoriteit en haar Veiligheidstroepen, onder leiding van Mahmoud Abbas en zijn Fatahpartij. Dit voorstel gaat ervan uit dat de PA en haar veiligheidstroepen een matigende factor zijn en werken om terreur te voorkomen.

Om deze mythe te ontkrachten, besloot de Palestinian Media Watch (PMW) dit rapport te schrijven waarin gedocumenteerd wordt dat de veiligheidstroepen van de PA niet alleen diep betrokken zijn bij terreur, maar dat de PA en Fatah er ook over opscheppen. Dit rapport werd de afgelopen weken gepresenteerd aan leden van de Commissie Buitenlandse Zaken en Veiligheid (de subcommissie Judea en Samaria) van de Knesset en in het Britse Hogerhuis aan parlementsleden en Lords.

Het rapport onthult de betrokkenheid van de veiligheidsdiensten van de PA bij terreur in de afgelopen jaren en documenteert dat veel erger dan ineffectief zijn, de veiligheidsdiensten van de PA een zeer actieve rol hebben gespeeld in terreur tegen Israëliërs. Zowel de PA als Fatah geven deze terreurrol niet alleen toe, maar publiceren regelmatig en trots expliciet bewijs ervan.

Voorbeelden uit het rapport:

  • Fatah: "Overdag veiligheidstroepen en 's nachts zelfopofferende strijders."
  • Fatah: "Meer dan 1.500 militaire operaties (dat wil zeggen terreuraanslagen) tegen de Israëlische bezetting werden geleid door de leden van de Fatahbeweging en de leden van de [PA] veiligheidstroepen [in 2023]."
  • PA: "Meer dan ruwweg 63-65 procent van het aantal martelaren op de Westelijke Jordaanoever, in de dagelijkse confrontaties, zijn leden van de Fatahbeweging. En de meesten van hen zijn leden van de [PA] veiligheidstroepen of hun zonen.”
  • Fatah: "Meer dan 355 van de gevangenen van ons Palestijnse volk in de gevangenissen zijn van de Palestijnse [PA] veiligheidstroepen - met andere woorden, de soldaten van de PA.”
  • In augustus 2023 publiceerde Fatah op zijn officiële Facebookpagina een poster met de namen en foto's van 30 leden van de PA-veiligheidstroepen om hen te eren als "martelaren". PMW identificeerde 23 van hen als bekende terroristen, van wie de meesten werden gedood terwijl ze Israëliërs aanvielen. Sommigen zijn afgebeeld in uniform.
  • Een ander voorbeeld van Fatah dat de deelname van de PA-Veiligheidstroepen aan terreur benadrukt, was toen Fatah een video publiceerde met de foto's van 24 terroristen die officieren waren van de PA-Veiligheidstroepen, in hun militaire PA-uniformen.

Conclusies

De veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit zijn fundamenteel betrokken bij terreur. Hun betrokkenheid bij terreur wordt niet veroordeeld door de PA of Fatah, maar eerder verheerlijkt. De betrokkenheid bij terreur wordt door de PA en Fatah niet voorgesteld als ongelukkige uitzonderingen, maar eerder als de heroïsche norm. De betrokken officieren worden niet verbannen, maar juist geëerd en krijgen een militaire begrafenis.

Met Fatah en de veiligheidstroepen van de PA zo diep betrokken bij terreur op de Westelijke Jordaanoever, is het Britse en Amerikaanse voorstel om hen de macht te geven om Gaza te regeren nadat Israël de terreurinfrastructuren heeft vernietigd, ondenkbaar voor Israëliërs. De militaire macht die na de oorlog Gaza zal regeren kan niet fundamenteel betrokken zijn bij terreur, anders zal de hele kostbare operatie om de terreurinfrastructuur te vernietigen voor niets zijn geweest.

De politieke structuur en de bijbehorende veiligheidsmacht die de Gazastrook bestuurt, moeten buiten het huidige Palestijnse politieke leiderschap en leger worden gevonden. Hamas, de PA en Fatah zijn allemaal fundamenteel betrokken bij terreur en het moet erkend worden dat zij de hoeksteen zullen zijn die de terreur weer zal opbouwen, wáár zij ook heersen. Ze zijn een fundamenteel onderdeel van het probleem. Het is daarom een vergissing om te geloven dat zij een deel van de oplossing kunnen zijn.

Het hele rapport (Engelstalig) is gratis te downloaden via https://palwatch.org/page/34944.

Deze overdenking verscheen eerder in onze maandkrant Israël Aktueel. Klik hier om gratis abonnee te worden!

Itamar Marcus

De auteur

Itamar Marcus

Itamar Marcus is directeur van de Palestinian Media Watch (PMW). Deze organisatie analyseert de Palestijnse media om zo de ware bedoelingen van de Palestijnse Autoriteit te kunnen blootleggen.

Doneren
Abonneren
Agenda