Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 18 maart • Antisemitisme drijft Joden naar Israël

Door Yochanan Visser - 

18 maart 2024

F180723MA013 (1)

Archiefbeeld: Franse Joden zetten voet aan de grond in Tel Aviv, voor hun alija naar Israël. Foto: Miriam Alster/Flash90

In Groot-Brittannië werd gisteren de eerste 'aliyah fair' gehouden in vijf jaar tijd. Honderden Joden kwamen opdagen om de mogelijkheden voor emigratie naar Israël te onderzoeken. De fair werd gehouden te midden van een ongekende golf antisemitisme in het Verenigd Koninkrijk.

Sinds de pogrom op 7/10 is de immigratie van Britse Joden naar Israël met maar liefst veertig procent gestegen. Onder de bezoekers van de fair waren ook de ouders van Nathaniel Young, een IDF-soldaat die aan het begin van de oorlog in Gaza sneuvelde. De ouders van de IDF-soldaat hebben nu besloten om in navolging van hun zoon ook op alija te gaan, en deelden hun ervaringen met de andere aanwezigen.

Door de toenemende immigratie in Israël is de huizenmarkt weer oververhit geraakt, met een maandelijkse stijging in de prijzen van één procent. Het tekort aan appartementen wordt verergerd door een crisis in de bouw, waar een groot tekort aan arbeiders is sinds de beslissing om geen Palestijnse werkers meer in Israël toe te laten. Momenteel worden gastarbeiders uit ‘vriendelijke’ landen uit Azië geronseld om de plaats in te nemen van de Palestijnse arbeiders, en ook worden Israëli’s aangemoedigd om tegen goede voorwaarden in de bouwsector te gaan werken.

Oorlogsnieuws

In Gaza wordt geprobeerd om volkscomité’s te vormen die de distributie van de humanitaire hulp aan de bevolking moet gaan verbeteren. In de stad Rafah werd het afgelopen weekend een vergadering gehouden waar deze kwestie werd besproken in de aanwezigheid van leden van Fatah, de partij van PA-leider Mahmoud Abbas. Bij de vergadering waren ook vertegenwoordigers van de ex-Fatah leider Mohammed Dahlan die nu in Abu Dhabi woont aanwezig. 

Hamas speelde echter ook een rol bij het organiseren van de vergadering en dus kan worden aangenomen dat het probleem niet zal worden opgelost door de Palestijnse facties. De Israëlische regering heeft verder uitgesloten dat Dahlan een voet op de grond in Gaza zal zetten. Op dit moment is zijn er naast Hamas ook clans in Gaza die de distributie, of beter de handel, van hulpgoederen in handen hebben. Het gevolg is dat er chaos heerst en nog steeds honger. Dit, terwijl er nu voldoende voedsel naar Gaza wordt gebracht.

Inval in al-Shifa ziekenhuis

De IDF viel op zondagavond opnieuw het al-Shifa ziekenhuis in Gaza Stad binnen. Dit, na een uren durend vuurgevecht met Hamas terroristen, die vanuit het ziekenhuis het vuur openden op IDF soldaten. Eenmaal in het ziekenhuis arresteerden de IDF eenheden tachtig Hamas terroristen en doodden een aantal anderen. Het al-Shifa ziekenhuis was al jaren een belangrijk commandocentrum van Hamas en er werden gijzelaars vastgehouden aan het begin van de oorlog, totdat de IDF het ziekenhuis en het daaronder gelegen tunnelcomplex veroverde.

De nieuwe IDF-actie in het ziekenhuis legde een probleem bloot dat al eerder werd gesignaleerd. De strategie van de IDF is er tot nu toe op gericht geweest om gebieden vrij te maken van enige aanwezigheid van Hamas of andere terreurbewegingen in Gaza. Nu is opnieuw gebleken dat, net als eerder in het noorden van Gaza gebeurde, dat nadat de IDF zijn troepen terugtrekt uit de veroverde gebieden, Hamas-terroristen in burgerkleding weer opduiken in deze gebieden. 

Israël zal als gevolg hiervan zijn politiek ten opzichte van Gaza moeten veranderen. Zolang er geen alternatief civiel bestuur is gevormd in Gaza, en zolang er geen totale eliminatie van de troepen van Hamas in Gaza heeft plaatsgevonden, zal de IDF permanent aanwezig moeten blijven in de veroverde gebieden. Het falen van de huidige strategie kostte op zondag het leven aan IDF-soldaat Matan Vinogradov, die sneuvelde tijdens het vuurgevecht met Hamas in het al-Shifa ziekenhuis. De IDF verloor tot nu toe 250 soldaten in de grondoorlog tegen Hamas.

Biden bemoeit zich met Netanyahu

De Amerikaanse regering van president Joe Biden blijft zich ondertussen op ongekende schaal bemoeien met de oorlog in Gaza, en wil dat premier Netanyahu een delegatie naar Washington stuurt om over de aankomende IDF-operatie in het zuiden van Gaza te overleggen. Netanyahu en Biden spraken vanavond drie kwartier over de telefoon met elkaar na oplopende spanningen over de oorlog in Gaza. Ex-premier Naftali Bennett reageerde vandaag geïrriteerd op de toenemende druk op Israël vanuit Washington en zei dat Israël geen “bananenrepubliek” is.

Niger sluit zich aan bij Iran

In geheel anders nieuws werd bekend dat de Afrikaanse staat Niger zich in feite heeft aangesloten bij de Iraanse as van het kwaad. Dit gebeurde nadat de militaire junta van het land besloot om de samenwerking met de Verenigde Staten op het gebied van veiligheid en andere zaken op te zeggen. De beslissing werd genomen nadat de Amerikanen was gebleken dat Niger Iran toegang had gegeven tot de voorraad uranium van het land dat uranium delft in mijnen. De premier van de Junta, Ali Mahamad Lamine Zeine, bezocht Iran in januari waar hij met president Ibrahim Raisi sprak over samenwerking op militair gebied. De beslissing is een nieuwe klap voor de regering Biden die via diplomatie probeert de opmars van islamistische groepen in het noorden van Africa in te dammen. De Amerikanen hebben een drone basis in Niger, die nu waarschijnlijk moet worden geëvacueerd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda