Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 19 maart • Zorgelijke toename van antisemitisme in Amerika (en wereldwijd)

Door Yochanan Visser - 

19 maart 2024

2021 CVI website (5)

Spanddoek, opgehangen door Ierse Amerikanen tijdens St. Patricks Day in de Verenigde Staten.

Sinds 7 oktober is het antisemitisme wereldwijd toegenomen. 4 van de 10 Joodse studenten aan Amerikaanse universiteiten werden geconfronteerd met antisemitische uitingen. Eén op de vijf studenten rapporteerden dat zij uitgesloten werden van deelname aan evenementen op universiteiten, vanwege het feit dat zij Joods waren.

Een rapport van het AJC (American Jewish Committee) meldde dat 39 procent van de Amerikaanse Joden in 2023 persoonlijk getuige was geweest van antisemitische incidenten. Driekwart van de Amerikaanse bevolking vindt verder dat antisemitisme in de VS een probleem is. Verder meldde 63 procent van de Amerikaanse Joden dat de VS voor hen minder veilig is geworden dan in 2022 en de jaren ervoor.

Van de 46 procent van de Joden die meldden dat zij hun gedrag hadden gewijzigd na 7 oktober, zei 30 procent gestopt te zijn met het posten van content op sociale media dat hen zou identificeren als Joden. Verder rapporteerde 26 procent van de Joodse ondervraagden dat zij niet meer herkenbaar Joods over straat gaan.

Matisyahu

De bekende Amerikaanse Joodse zanger Matisyahu is één van de belangrijkste doelwitten voor pro-Hamas activisten. Dit vanwege zijn onvoorwaardelijke openlijke steun van Israël na 7/10 en zijn solidariteitsbezoek aan Israël na de ramp op die Zwarte Shabbat. In Israël gaf de Amerikaanse zanger een speciaal concert voor de families van de gijzelaars en voor IDF soldaten.

Bij zijn terugkeer naar de VS zei Matisyahu dat hij zou willen dat Israël iedere terrorist van Hamas of personen die tot de eliminatie van Israël oproepen, zou vernietigen. In de VS werd hem deze opmerking niet in dank afgenomen en sinds die tijd worden er bij elk concert van Matisyahu gewelddadige betogingen georganiseerd.

“Ik voel me niet meer thuis in Amerika sinds 7 oktober, waar ik ook heen ga,” vertelde de zanger aan The Jerusalem Post. “Het voelt alsof ik alleen ben in de wereld en ik denk dat de generaties Joden die voor ons leefden zich ook zo gevoeld moeten hebben. Er is ook dat gevoel dat iedereen tegen je is of je te pakken wil nemen… het is een verschrikkelijk gevoel. Dit zijn donkere tijden voor Amerika en het voelt zeer beangstigend.”

De zanger, wiens zoon al op alija is gegaan naar Israël, overweegt nu om hetzelfde te doen. Volgende maand komt Matisyahu weer naar Israël en zal daar een prijs in ontvangst nemen van de Israëlische minister voor Diasporazaken. “Ik kan niet wachten om weer terug te zijn (in Israël) om te zingen en te dansen… Ik voelde me nooit dichter bij Israël en het Israëlische volk dan nu, het zijn mijn neven en nichten,” vertelde Matisyahu aan The Jerusalem Post.

‘Save Ireland from the Jews’

De geest is duidelijk uit de fles in de Verenigde Staten waar het om Jodenhaat gaat.

Op maandag, bijvoorbeeld, werden op bruggen in Cincinnati, Ohio, enorme spandoeken opgehangen met de tekst “Save Ireland from the Jews” (Red Ierland van de Joden). De spandoeken waren duidelijk niet afkomstig van moslims, die verantwoordelijk zijn voor de meeste antisemitische incidenten in de VS, zeker na 7/10.

Amerikanen van Ierse afkomst hadden deze spandoeken opgehangen in Cincinnati ter ere van St. Patricks Day. Deze jaarlijkse feestdag, die de komst van het christendom naar Ierland door iemand met de naam Patrick gedenkt, werd door Ierse immigranten geïmporteerd naar de Verenigde Staten.

Ierland is één van de meest anti-Israëlische landen in Europa en heeft vrijwel geen Joden onder de bevolking.

WhatsApp Image 0 0  at

Spanddoek met de tekst 'Red Ierland van de Joden'.

Ryanair

Ryanair, één van de grootste luchtvaartmaatschappijen in Europa, besloot vorige week om alle vluchten op Tel Aviv stop te zetten. Dit nadat de maatschappij na het hervatten van de vluchten naar Israël werd geconfronteerd met hogere tarieven op de luchthaven Ben Goerion, waar de oude terminal 1, die Ryanair voorheen gebruikte, door de oorlog buiten werking is gesteld.

Ryanair was de enige maatschappij die met een dergelijke beslissing reageerde op de hogere tarieven in Terminal 3. Vliegtuigmaatschappij Wizz Air keerde onlangs ook terug naar Israël en besloot gewoon om de tarieven wat te verhogen vanwege het gebruik van Terminal 3. De beslissing van Ryanair heeft duidelijk te maken met anti-Israëlische motieven. Op de website van de maatschappij moet een reiziger die, bijvoorbeeld, in Judea woont invullen dat hij uit Palestina komt.

Westers antisemitisme

Het antisemitisme in de Westerse wereld wordt mede gevoed door politici die een obsessie hebben met Israël. Joseph Borrel, de EU commissaris voor Buitenlandse Zaken, en senator Chuck Schumer uit de VS zijn hier goede voorbeelden van.

Tijdens een toespraak tot de Senaat zei Schumer vorige week dat er vier obstakels zijn voor vrede in Israël: Hamas, rechtse politici in Israël, PA leider Mahmoud Abbas en premier Netanyahu. Schumer zei tijdens dezelfde toespraak dat er een nieuwe regering moest komen in Jeruzalem en dreigde Israël met “een meer actieve rol van de Verenigde Staten in het vormen van de politiek in Israël”.

Schumer is ook Joods, maar in tegenstelling tot Matisyahu staat hij ver af van de Israëlische maatschappij.

Meer updates over de oorlog kunt u vanavond na 20.00 uur verwachten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda