Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 11 maart • Spanning tussen Israël en Amerika

Door Yochanan Visser - 

11 maart 2024

nieuwe update

President Joe Biden en premier Benjamin Netanyahu. Foto: Miriam Alster/Flash90

Er is sprake van toenemende spanningen tussen de Amerikaanse regering en die van Israël. Nadat de Amerikaanse president Joe Biden zijn jaarlijkse State of the Union toespraak had gehouden in het Congres, was er zelfs sprake van openlijke meningsverschillen en irritaties.

Bidens toespraak

Van de kant van Biden ging het voornamelijk opnieuw over de humanitaire crisis in Gaza. Nadat hij had gezegd dat Israël het recht heeft op zelfverdediging tegen Hamas, kapittelde Biden premier Netanyahu persoonlijk en zei dat de Israëlische leider niet genoeg doet om onschuldige levens te beschermen in Gaza.

Biden: “Hij (Netanyahu) raakt Israël meer dan dat hij het helpt door de rest van de wereld… Het staat haaks op waar Israël voor staat en ik denk dat het een grote fout is”. Hier doelde Biden op het grote aantal burgerslachtoffers in Gaza dat ervoor heeft gezorgd dat de kritiek op Israël is toegenomen. Biden hanteerde in zijn toespraak de cijfers die Hamas heeft gepubliceerd over het dodenaantal in Gaza, die niet te controleren zijn. In ieder geval zijn er 11.000 terroristen gedood in Gaza en die telt Hamas onder de wat men zegt 31.000 dode burgers.

Later werd duidelijk dat de regering Biden onderscheid maakt tussen de Israëlische bevolking en zijn leiderschap. Het lijkt er sterk op dat Biden een andere Israëlische regering willen. Na zijn State of the Union speech werd Biden betrapt op het kleineren van Netanyahu toen hij tegen Democratische congresleden zei dat hij de premier zou uitnodigen voor een “Come to Jesus meeting”. Dit is een Amerikaanse uitdrukking voor een ontmoeting waarbij men elkaar ‘’de waarheid’ zegt. Biden dacht dat de microfoons uitgeschakeld waren en zijn opmerking raakte gevoelige snaren in Israël, waar Netanyahu een scherpe reactie gaf aan de Amerikaanse media.

Netanyahu's reactie

Netanyahu: “Dit is niet mijn eigen politiek. Deze politiek (in Gaza) wordt ondersteunt door een overweldigende meerderheid van het Israëlische volk. Wanneer Biden denkt dat ik mijn eigen politiek tegen de wensen van de meerderheid van de Israëli’s nastreef en dat dit de interesses van Israël schaden, dan heeft hij het in beide opzichten bij het verkeerde eind”, vertelde Netanyahu de Amerikaanse media.

Hij vervolgde: “Israëli's ondersteunen de IDF-operatie om Hamas te vernietigen en zij willen de Palestijnse Autoriteit niet in Gaza zien. Die financiert terrorisme, noch steunen zij een Palestijnse staat die ons door de strot wordt gedrukt. Een tweede aanval (zoals 7/10) zou slecht zijn voor Israël, de Palestijnse Arabieren en  slecht voor de toekomst van vrede in het Midden-Oosten. Dus de poging om mij politiek als privé te bestempelen die niet wordt gesteund door de meeste Israëli’s is vals”, zei de Premier. Hij sloot af door te zeggen dat de grote meerderheid (in Israël) verenigd is als nooit te voren en zij beseffen wat goed en belangrijk is voor Israël en ik denk dat zij gelijk hebben".

Het is verkiezingstijd in de Verenigde Staten en dus mengde Donald Trump, de kandidaat voor het presidentschap van de Republikeinse Partij, zich in de kwestie. In een korte videoboodschap zei Trump dat hij van Israël houdt en hetzelfde geldt voor het Joodse geloof en tradities. Voor Trump is dit een persoonlijke zaak omdat zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared (Kushner) hun kinderen opbrengen in het Joodse geloof en tradities. Vervolgens legde Trump uit dat zijn regering de bruggen tussen de Amerikanen en de Israëli’s wil versterken. “Samen zullen we opstaan tegen de vijand. Iran dat vast van plan is om Israël te vernietigen. Samen zullen we Amerika en Israël sterk en veilig maken,” besloot Trump.

Oorlogsnieuws

In Gaza gaan de gevechten intussen onverminderd voort en worden nu voor het eerst regelmatig aanvallen uitgevoerd op de stad Rafah in het zuiden van de enclave. In een video die werd verspreid op de sociale media was de mate van vernietiging te zien in de kuststrook in het noorden van Gaza. Te midden van deze destructie gebeuren er ook goede dingen die laten zien dat IDF soldaten oog hebben voor het menselijke leed in Gaza. Op TikTok circuleren vele video’s die dit laten zien.

Aan het noordelijke front was de afgelopen 36 uur sprake van een nieuwe escalatie. Hezbollah vuurde in totaal 80 raketten af op het noorden van Israël. Een deel daarvan werd afgevuurd op het noordoosten van de Golan Hoogvlakte en het Druzen dorp Magdal Shams zou zeker zijn geraakt waren ware het niet dat Iron Dome de raketten uit de lucht schoot. Ook werden er weer kamikaze drones afgeschoten op dorpen en steden in het noorden. In Meron, waar het graf is van de bekende Thora geleerde rabbi Shimon Bar Yochai was een groep mannen in gebed toen het luchtalarm afging. Terwijl de mannen het bekende Kaddish gebed reciteerden, waren de inslagen van raketten te horen die de nabijgelegen legerbasis als doel hadden. De mannen gingen echter onverstoord door met het gebed, er van overtuigd dat zij Goddelijke bescherming hadden.

De IDF bereid zich nu duidelijk voor op een grondinvasie in Libanon zo werd duidelijk uit informatie over een grote oefening die vorige week plaatsvond. De luchtsupportdivisie van de IDF liet tijdens de oefening zien hoe men wapens, uitrusting, water en voeding naar de soldaten aan de frontlinie zou brengen. De divisie heeft de beschikking over Hercules vrachtvliegtuigen die de goederen droppen in de frontlinies. Tegelijkertijd is het IDF thuisfrontcommando bezig met het construeren van noodschuilkelders in plaatsen waar deze afwezig waren. De meesten van deze schuilkelders werden in ondergrondse parkeerplaatsen gebouwd. In steden zoals Tiberias, Naharya en Kiryat Shmoneh zijn vele oude gebouwen waar geen schuilkelders zijn. Aan alles is te zien dat Israël zich voorbereidt op uitbreiding van de oorlog tegen Hezbollah.

Er werd vandaag ook een video gepubliceerd waarin de verwoesting is te zien van dorpen in het zuiden van Libanon. In totaal meer dan 90.000 burgers zijn door de oorlog tot nu toe uit hun huizen verdreven. Hezbollah heeft inmiddels meer dan 270 man verloren in de strijd tegen Israël.

Kort andere nieuws over de oorlog

In de Arabische stad Sakhnin, die ongeveer twintig kilometer ten westen van het Meer van Galilea ligt, werd dit weekend een dertien man tellende terreurcel opgerold door de Israëlische politie. De groep had wapens gekocht in Judea en Samaria en bouwde zelf bommen. De instructies over hoe dat te doen had men van Hamas in Gaza gekregen. De politie in Samaria arresteerde de wapensmokkelaar die de groep 5 geweren had geleverd.

De moslimvastenmaand Ramadan is nu begonnen en in Jeruzalem was de spanning op zondag en maandagochtend groot. Toch waren er relatief weinig gewelddadige incidenten. De politie rapporteerde slechts één geval waarbij een groep moslims een controlepost aanviel. Slechts mannen en vrouwen boven de veertig jaar worden toegelaten tot het Tempelplein waar nu de Al-Aqsa moskee staat.

Vanuit Gaza werd vanochtend bericht dat een IAF gevechtsvliegtuig een gebouw in het Nuseirat kamp in centraal Gaza had gebombardeerd waar zich de nummer drie leider van Hamas Marvan Issa schuilhield. Er is nog geen bevestiging over zijn dood. Het gebouw waar de Hamas leider zich, naar verluidt, ophield werd door de IAF aanval met de grond gelijk gemaakt.

In Judea en Samaria gingen de IDF invallen in Palestijnse steden en dorpen ook dit weekend door. DE IDF opereerde in de steden Shechem (Nablus) en Tulkarm maar ook in het dorp Nur Shams.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda