Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 16 maart • Nieuwe onderhandelingen tussen Israël en Hamas

Door Yochanan Visser - 

16 maart 2024

F240316MA20

Dagelijks zijn er in Israël demonstraties voor de vrijlating van de gijzelaars, zoals hier in Tel Aviv. Foto: Miriam Alster/Flash90

Het ziet er naar uit dat de onderhandelingen over vrijlating van gijzelaars die Hamas vasthoudt in Gaza, in ruil voor het vrijlaten van Palestijnse gijzelaars in Israëlische gevangenissen in Qatar, zullen worden hervat. De druk op de Israëlische regering over het sluiten van een deal komt niet zozeer uit Israël zelf, waar een relatief kleine groep activisten dagelijks protesten houdt, maar meer uit het buitenland, en dan met name van de Amerikaanse regering.

Mossad-directeur David Barnea zal volgens de laatste berichten op zondag naar Doha, de hoofdstad van Qatar, reizen waar de indirecte onderhandelingen met Hamas zullen worden gehouden. Het Israëlische veiligheidskabinet kwam op vrijdagmiddag al bijeen om over de laatste voorstellen te praten, maar de vergadering werd afgebroken vanwege het ingaan van de shabbat. Het blijft echter zeer de vraag of er iets valt te bespreken met Hamas. 

Zware jongens

Neem bijvoorbeeld de eerste eis van Hamas die direct door Israël werd afgewezen. Er zouden 150 ‘zware jongens’ moeten worden vrijgelaten en dan zou Hamas de lijst vast stellen van de vrij te laten Israëlische gijzelaars. Andere voorstellen die Hamas na weken van sabotage van de onderhandelingen deed, was dat Israël 350 Palestijnse terroristen met bloed aan hun handen zou moeten vrijlaten in ruil voor 35 vrouwelijke gijzelaars. Daarnaast zouden er 5 vrouwelijke IDF-soldaten worden vrijgelaten in ruil voor nog eens vijftig terroristen met bloed aan hun handen. In deze tweede fase zou de IDF zich moeten terugtrekken van twee belangrijke verkeersaders in Gaza en duizenden vluchtelingen zouden dan terugkeren naar hun huizen in noord Gaza. Ook wil Hamas onbeperkte humanitaire hulp in deze fase en eist een zes weken durend staakt-het-vuren.

De eisen van een overwinnaar

Daarna, in de derde fase zouden de partijen een permanent staakt-het-vuren afkondigen en wil Hamas dat de IDF zich terugtrekt uit Gaza. Wanneer dat zou gebeuren laat Hamas de overgebleven gijzelaars vrij in ruil voor nog eens een groot aantal Palestijnse gevangenen. Pas daarna wanneer aan alle eisen is voldaan door Israël zal Hamas de lichamen van dode gijzelaars overhandigen aan de Israëlische autoriteiten. Het zal u niet verbazen dat de Egyptische bemiddelaars vandaag spraken over “obstakels” in de onderhandelingen. Een Amerikaanse diplomaat die betrokken is bij het onderhandelingsproces zei verder dat “het niet gemakkelijk zal zijn om de Israëli’s ervan te overtuigen om akkoord te gaan met de laatste voorwaarden van Hamas”. Wanneer je de voorstellen van Hamas bestudeert, dan krijg je de indruk dat het de eisen van een overwinnaar zijn. In Gaza staat de jihadistische terreurbeweging echter op de rand van de afgrond en de Israëlische regering heeft geen publiek mandaat om verregaande concessies te doen. De verwachtingen zijn in Israël daarom opnieuw laaggespannen. Desalniettemin zeggen Amerikaanse bemiddelaars dat de partijen dichter dan tevoren zijn gekomen bij een akkoord over een bestand.

Gegijzeld in ziekenhuis

Een vrouwelijke ex-gijzelaar uit de Verenigde Staten vertelde het Amerikaanse netwerk News Nation dat zij was vastgehouden in een ziekenhuis in Gaza. De vrouw, Judith Raanan, was samen met haar dochter Natalie door Hamas op 7/10 ontvoerd, en werd onder gejuich van de staf door Hamas door het ziekenhuis gesleept. Judith en Natalie bezochten familie in kibboets Nachal Oz toen de terroristen al schietend binnendrongen. Shlomi Eldar, een Israëlische journalist met vele contacten in Gaza zei dat het hem niet verbaasde dat de ziekenhuisstaf feest vierde toen de ontvoerde burgers werden binnengebracht. Eldar wees op het feit dat de medische staf van ziekenhuizen door Hamas werd ingehuurd en dat zij jarenlang geïndoctrineerd waren met haat tegen Joden en Israëli’s.

Voedseldropping

De Amerikaanse luchtmacht voerde vandaag samen met die van Jordanië een nieuwe voedseldropping uit boven Gaza. Er werden deze keer roze parachutes gebruikt om te voorkomen dat er burgers zouden worden geraakt door de paletten met humanitaire hulp. Desondanks werd er volgens Al Jazeera een burger gedood en raakte een aantal anderen gewond door een pallet die op hen viel. De Israëlische regering is, naar verluidt, in onderhandeling met Amerikaanse huurlingen die de voedseltransporten vanaf de kust moeten gaan beveiligen. Op vrijdagavond werd de eerste lading humanitaire hulp afgeleverd door een schip dat uit Cyprus kwam. Morgen wordt er nog een schip verwacht en de verwachting is dat er na het voltooien van de noodhaven in Gaza over twee maanden, bijna alle humanitaire hulp via de zee zal worden geleverd.

Overig oorlogsnieuws

In het noorden van Israël maakte Hezbollah vandaag een einde aan de betrekkelijke rust van gisteren en voerde beschietingen met raketten uit op verschillende Israëlische gemeenschappen en IDF bases langs de grens met Libanon. De IDF reageerde onmiddellijk met precisie artillerievuur op de lanceerinstallaties. De IAF voerde vandaag opnieuw een serie luchtaanvallen uit op militaire installaties van Hezbollah. In de buurt van het Meer van Galilea werd verder een niet ontploft onbemand kamikaze vliegtuig gevonden door Israëlische wandelaars.

Nabij de Joodse wijk in de stad Hebron in Judea, werd vanmiddag een schietaanslag uitgevoerd door een imam. De man kwam gewapend met een Kalashnikov geweer naar een kerkhof achter het Joodse kwartier en opende het vuur op de huizen. Er werd echter niemand geraakt en de terrorist werd door aanwezige IDF-soldaten doodgeschoten.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda