Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Israël-update 12 april: Hoe zit het nou met de humanitaire situatie in Gaza?

Door Yochanan Visser - 

12 april 2024

F240407ARK005

7 april 2024: Palestijnen doen inkopen op de markt van Rafah. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Internationale organisaties en media blijven beweren dat er hongersnood in Gaza is, ondanks overvloedig bewijs dat dit niet het geval kan zijn.

Neem bijvoorbeeld Samantha Power, een voormalige Obama-functionaris en nu directeur van de American Agency for International Development. Volgens Power is er nog steeds hongersnood in Gaza en zij baseert zich daarbij op een rapport van het VN-bureau Integrated Food Security Phase Classification (IPC) dat in februari werd gepubliceerd.

Power erkende dat er geen nieuwe gegevens beschikbaar waren, maar hield desondanks vol dat de omstandigheden heel moeilijk blijven in Gaza. Rasan Allyan, een Druzische kolonel die bij COGAT (het civiele zakenbureau van de Israel Defense Forces) werkt, toonde deze week echter aan dat de hulpverleningsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de distributie van voedsel in Gaza de humanitaire crisis in stand houden. Zoals ik deze week al twee keer heb gerapporteerd, is de IDF bezig Gaza te overspoelen met humanitaire hulp.

Allyan toonde nu aan dat maar liefst 600 vrachtwagens die Gaza werden binnengereden, niet waren gelost. De vrachtwagens staan vol met voedselvoorraden op velden nabij de controleposten in Gaza. Ook is er videomateriaal dat op TikTok en andere sociale media circuleert waarop te zien is hoe Hamas-terroristen grote hoeveelheden voedselpakketten stelen en vervolgens in afvalcontainers gooien, evenals containers met water.

Allyan geeft de Verenigde Naties de schuld van de wanorde bij de voedseldistributie. "De VN moet het werk waarmee ze zijn belast uitvoeren zoals dat zou moeten. Het gebrek aan capaciteit bij de VN verstoort in feite de toegenomen inspanning die door Israël wordt geleid", zei de kolonel.

'Humanitaire crisis wordt bewust in stand gehouden'

Er lijken dus elementen te zijn die kennelijk bewust een humanitaire crisis in stand willen houden, omdat dit van pas komt in de internationale campagne tegen Israëls oorlog met Hamas. Hamas zelf heeft er alle belang bij om die crisis te laten voortduren en systematisch te liegen over wat er werkelijk in Gaza gebeurt. Het mobiliseren van de internationale gemeenschap is nu het enige overgebleven wapen om te overleven voor Hamas, nu zijn militaire apparaat zo goed als vernietigd is.

Het sjoemelen met de waarheid wordt nu in feite ook door Hamas zelf toegegeven. Nadat experts op het gebied van statistieken hadden aangetoond dat er iets grondig mis is met de gegevens die Hamas' Ministerie van Gezondheid opgeeft over het dodental in de huidige oorlog, geeft Hamas nu zelf ook toe dat er dingen niet kloppen.

Voor de tweede keer in twee weken maakte dit Hamas-bureau bekend dat van ongeveer 12.000 doden de basisgegevens ontbreken. Dat wil zeggen: de volledige naam van het slachtoffer, geboortedatum of de datum waarop het slachtoffer zou zijn gestorven. Het gaat hier dus om meer dan een derde van het totale aantal van 33.091 personen die volgens Hamas zouden zijn gedood. Wanneer we nu in aanmerking nemen dat er volgens de IDF 12.000 terroristen zijn gedood in het halfjaar dat de oorlog nu duurt, krijgen we een geheel ander beeld van het aantal burgerdoden in Gaza.

Nieuws van de fronten

Ondertussen heeft de IDF zijn offensief in het centrum van Gaza uitgebreid naar het vluchtelingenkamp Nuseirat en nu ook naar het oosten van het gebied rond de stad Rafah in het zuiden van de enclave. Op donderdagmiddag werden er precisiebombardementen in Rafah uitgevoerd, waarbij acht terroristen werden gedood.

In het Nuseirat-kamp werden 'ring van vuur'-bombardementen uitgevoerd en werden hevige gevechten gemeld met een Hamas-bataljon. Hamas-terroristen probeerden vanuit Nuseirat ook raketten af te vuren op Israël maar de IAF voorkwam dit op het laatste moment. De raketwerper werd geraakt en de raketten ontploften vroegtijdig. In Jabalya, in het noorden van Gaza, voerden de IDF samen met Shin Bet-agenten op donderdagmiddag een liquidatie uit. Het betrof Hamas-commandant Mohammed Abdallah Ridwam, die verantwoordelijk was voor de 'interne veiligheid' in Jabalya, maar die in werkelijkheid het brein was achter de massale diefstal van humanitaire hulp.

Aan het noordelijke front is het nog steeds relatief rustig met 'slechts' drie Hezbollah-aanvallen op donderdag. De IDF en IAF voerden aanvallen uit op vier Hezbollah-bases langs de grens met Israël, terwijl de artillerie langdurige bombardementen uitvoerde op de regio rond Abou Chach in het zuiden van Libanon.

Vandaag zette de betrekkelijke rust zich voort met slechts twee keer IAF-activiteiten boven de Golan Hoogvlakte. De schijn bedriegt echter hoogstwaarschijnlijk. Alle ogen in Israël, maar ook daarbuiten, zijn gericht op Iran, dat via zijn minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amit Abdollahian opnieuw heeft laten weten dat actie tegen Israël niet meer te vermijden is. De Iraanse minister had telefonisch contact met zijn collega's in Duitsland, Groot-Brittannië en Australië en vertelde hun dat hun regeringen de aanval van de IAF op een gebouw van de Quds Brigade in Damascus op 1 april jl. moesten veroordelen via actie in de VN-Veiligheidsraad. Slechts dan zou Iran kunnen overwegen af te zien van een aanval op Israël.

In Israël is nu de hoogste staat van paraatheid afgekondigd nadat de Amerikanen hadden laten weten dat de aanval van Iran binnen 24 of 48 uur zou komen. Het veiligheidskabinet komt vanmiddag laat in spoedzitting bijeen om de situatie te beoordelen. Tegelijkertijd gaven de regeringen van de VS en Groot-Brittannië waarschuwingen af aan hun burgers in Israël. De Britse burgers in Israël kregen het advies het land onmiddellijk te verlaten, terwijl de Amerikanen hun burgers adviseerden niet binnen Israël te reizen.

De herhaaldelijke inschattingen over een spoedige aanval vanuit Iran, die waarschijnlijk zijn gebaseerd op inlichtingen afkomstig van het regime in Teheran, zouden echter ook deel kunnen uitmaken van de psychologische oorlogsvoering die de Islamitische Republiek tegen Israël voert. Eerder deze week deed Iran het voorkomen alsof een aanval spoedig zou komen toen het luchtruim boven het land werd gesloten voor burgerluchtvaart. De waarschuwing verdween echter weer en er gebeurde niets.

De samenwerking tussen het Amerikaanse leger en de IDF is inmiddels verder geïntensiveerd en de VS hebben een vliegdekschipgroep de Perzische Golf laten binnenvaren. Israël en de VS hebben een groot netwerk radarsystemen in het gebied rond Iran dat iedere militaire actie in de Islamitische Republiek observeert, en de verwachting is dat een eventuele aanval met raketten en onbemande vliegtuigen uit Iran op tijd zal worden ontdekt. De VS hebben ook de USS Aegis voor de kust van Israel gestationeerd. De Aegis is een oorlogsschip vol met geleide raketten.

Een Israëlische hackersgroep lanceerde inmiddels een cyberaanval op Iran. Op diverse netwerken in Iran verscheen de volgende waarschuwing: "Spoedig zal Teheran in vlammen opgaan. De Iraniërs houden ervan om over wraak te praten, wij zijn echter meer van actie dan van praten. Teheran zal gaan lijden in de komende uren!" Kort na deze waarschuwing ontplofte een fabriek waar chemicaliën worden geproduceerd in Teheran. De hacerksgroep eiste vervolgens de verantwoordelijkheid op voor de ontploffing. Deze groep van hackers werd actief na 7/10 en bestaat naar alle waarschijnlijkheid uit cyberveiligheidsexperts die in de IDF hebben gediend en in de hightechsector werken. Ze hebben eerder grote stroomstoringen in Iran veroorzaakt en de website van Tasnim News platgelegd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda