Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 10 april • Spanningen tussen de Amerikaanse en Israëlische regering lopen op

Door Yochanan Visser - 

10 april 2024

2021 CVI website (10)

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan. | Foto: Arie Leib Abrams, Flash90

De spanningen tussen de Amerikaanse regering van President Joe Biden en de Israëlische regering over de oorlog tegen Hamas in Gaza lijken alleen maar toe te nemen. Dit, ondanks een serie maatregelen die de regering in Jeruzalem op aandrang van Biden over nam de afgelopen paar dagen.

Deze maatregelen hebben de humanitaire situatie in Gaza drastisch verbeterd. Ook trok de IDF zich terug uit de stad Khan Younis in het zuidwesten van Gaza en is er nog geen begin gemaakt met de lang verwachte operatie tegen het laatste Hamas bolwerk Rafah op de zuidgrens met Egypte. Zowel Biden als zijn nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan blijven echter in het openbaar scherpe kritiek uiten op de regering van Premier Benjamin Netanyahu.

Geen geloofwaardig plan

Sullivan zei tijdens een persconferentie in Washington dat de Israëlische regering “geen geloofwaardig plan” heeft voor de evacuatie van de meer dan één miljoen vluchtelingen die zich ophouden in Rafah en omgeving. “Ik heb nog geen geloofwaardig en uitvoerbaar plan gezien om mensen te verplaatsen dat ook maar enigszins gedetailleerd is over hoe je de onschuldige [Palestijnse] burgers van voedsel voorziet en medicijnen verstrekt,” zei Sullivan.

Sullivan’s commentaar kwam nadat de IDF 40.000 tenten had besteld in China, en een zone naast de kust in het midden van Gaza aan het preparen is voor de opvang van vluchtelingen die niet naar huis kunnen. Sullivan was ook kwaad over het feit dat Netanyahu de Amerikaanse regering niet heeft ingelicht over de datum waarop de langverwachte militaire operatie tegen Rafah zal beginnen.

Biden’s veiligheidsadviseur denkt ook dat hij beter dan de IDF weet hoe de operatie in Rafah uitgevoerd moet worden. Hij zei dat er betere wegen zijn dan een “massieve grondoperatie” om Rafah onder de controle van de IDF te brengen. Sullivan liet daarbij doorschemeren dat de regering van de VS maatregelen kon nemen tegen Israël in het geval dat de IDF toch de grondoperatie in Rafah begint.

Record aantal vrachtwagens naar Gaza

President Joe Biden was al even duidelijk dat zijn regering de wijze waarop Israël met Hamas in Gaza omgaat afkeurt. Tijdens een interview met Univision, dat dinsdag werd uitgezonden, zei Biden dat Netanyahu fouten maakt en dat hij het niet eens is met de aanpak van de Israëlische Premier.

“Wat ik zou willen zien is dat de Israëli’s een staakt-het-vuren van zes tot acht weken afkondigen en volledige toegang geven tot alle voedsel en medicijnen die het land (Gaza) binnengaan”, zei Biden. Hij merkte verder op dat er “geen excuus is voor het niet leveren van medische- en voedingsbenodigdheden” aan de burgers van Gaza.

Deze opmerkingen indiceren dat Biden niet goed is ingelicht over wat Israël momenteel in Gaza doet. Zoals ik op dinsdag al berichtte is het aantal trucks met levensmiddelen dat Gaza wordt binnengereden enorm gestegen sinds het weekeinde.

Op dinsdag reed een record aantal van 468 vrachtwagens met levensmiddelen Gaza binnen. Er worden verder dagelijks voedseldroppings uitgevoerd, zelfs door de luchtmacht van Indonesië nu. Vanuit Jordanië worden verder ook konvooien vrachtwagens naar de grensovergang Rafah in Egypte gereden op een dagelijkse basis. De vrachtwagens rijden via Israëlisch grondgebied naar Egypte. Gaza wordt dus letterlijk overspoelt met levensmiddelen zoals de IDF twee weken terug al beloofde.

Hamas' eisen

Premier Netanyahu reageerde verbeten op de nieuwe kritiek uit Washington en herhaalde dat de IDF de operatie in Rafah zal uitvoeren. “Geen macht in de wereld zal de IDF stoppen van het binnentrekken van Rafah” zei de Premier tijdens een bezoek aan de troepen in Gaza.

Intussen heeft Hamas laten weten dat het niet zal terugkeren naar enige onderhandelingen over een nieuw bestand en de vrijlating van gijzelaars tenzij vier eisen van de jihadistische terreurbeweging worden ingewilligd. Die eisen zijn:

  • een permanent staakt-het-vuren;
  • terugtrekking van de IDF troepen uit Gaza;
  • de onconditionele terugkeer van alle interne vluchtelingen naar hun huizen in Gaza;
  • en een uitgebreide hulpactie die ook het opruimen van puin en het verstekken van prefab huizen zou moeten gaan omvatten.

Ministers in Netanyahu’s kabinet zeggen nu dat het zinloos is om met Hamas verder te praten en dat de gijzelaars met militaire middelen moeten worden bevrijd.

Terroristen in burger

Uit de stad Khan Younis, die op zondag door de IDF werd verlaten, komen nu berichten dat Hamas terroristen in burgerkleding bezig zijn om het bestuur van de stad weer over te nemen. De terroristen waken ervoor om niet in groepen te opereren en intimideren de bevolking.

Eén van de oorlogsdoelen was, om naast een einde te maken aan de militaire capaciteiten van Hamas, ook het civiele bestuur van de groep over Gaza te beëindigen. Voorlopig lijkt daarvan echter geen sprake.

Syrië

Aan de verschillende fronten was het de afgelopen 24 uur opmerkelijk rustig, met slechts hier en daar een raketaanval. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het einde van Ramadan en het Eid al-Fitr feest dat vandaag in de moslimwereld wordt gevierd.

Vannacht werd er vanuit Syrië een raket op de Golan Hoogvlakte afgeschoten en werd er door de IAF een tegenaanval gelanceerd op een Hezbollah basis in het zuidwesten van Syrië. De inlichtingendienst van de IDF AMAL zegt dat Hezbollah voorbereidingen treft voor het openen van een tweede front op de Golanhoogvlakte in Syrië.

Om deze reden heeft het Israëlische leger zijn acties in Syrië opgevoerd en valt nu ook posities van het Syrische leger aan. Assad’s leger opereert in feite als een filiaal van Iran en werkt nauw samen met Hezbollah en de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. Hezbollah terroristen zijn momenteel bezig om inlichtingen te verzamelen over de activiteiten van de IDF op de Golanhoogvlakte.

Iran

Iran is volgens Israëlische defensie officials bezig om via smokkelroutes in Jordanië op grote schaal wapens te smokkelen naar Judea en Samaria, zo berichtte de Amerikaanse krant The New York Times op dinsdagavond. Iran heeft een internationaal netwerk opgezet voor de smokkel, en gebruikt Jordaanse en Israëlische bedoeïenen om de wapens te leveren aan de diverse Palestijnse terreurgroepen in Judea en Samaria.

Eerder waren er berichten in de Israëlische media over het gebruik van kleine onbemande vliegtuigen die vanuit het zuiden van Syrië via het Jordaanse luchtruim naar het hartland van Israël vliegen om wapens af te leveren.

Iran blijft ondertussen Israël bedreigen met vergelding voor de liquidatie van twee commandanten en vijf officieren van de Quds Brigade van de IRG in Damascus vorige week maandag. Iran’s opperste leider Ayatollah Ali Khamenei zei op dinsdagavond dat Israël “zijn straf niet zou ontlopen”.

De commandant van de Iraanse marine Alireza Tangsiri dreigde met de afsluiting van de Straat van Hormuz (een zeestraat tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman, red.) als één van de vergeldingsmaatregelen die Iran overweegt vanwege de Israëlische aanval.

Israël heeft Iran gewaarschuwd tegen een aanval op de Joodse staat en hield de afgelopen dagen een grote luchtoefening. Die oefening was bedoeld als signaal naar Iran dat een aanval op Israël zal worden beantwoord met een vernietigende aanval op Iran. Dit werd bevestigd door Yoav Galant, Israël’s minister van Defensie en door Yisrael Katz, de minister van Buitenlandse Zaken. Katz postte een bericht in Farsi op zijn 'X'-account waarin hij dreigde met een aanval op Iran's grondgebied.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda