Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 12 maart • Dieptepunt bereikt tussen Israël en de VN

Door Yochanan Visser - 

12 maart 2024

Antonio Guterres

Antonio Guterres, de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.

De relaties tussen de VN hulporganisatie UNRWA en Israël blijven ernstig verstoord, zo bleek uit een nieuw incident rond de directeur van de UNRWA.

Philip Lazzarini, de Commissaris Generaal van UNRWA, beweerde gisteren op zijn X-account (voorheen Twitter) dat Israël de entree van “kritieke hulpgoederen inclusief beademingsmachines en kankermedicijnen en een truck terugstuurde vanwege de aanwezigheid van medische scharen tegenhield”.

COGAT, het civiele orgaan van de IDF, reageerde woedend en zei dat “liegen een teken van wanhoop was”. “Lazzarini, dit is niet wat er gebeurde. Meer dan 16.000 vrachtwagens kwamen Gaza binnen en slechts 1.5 procent van deze trucks werd entree onthouden”, schreef COGAT op zijn X-account. “Jouw bronnen van informatie zijn verkeerd”, voegde COGAT eraan toe.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA kwam in opspraak nadat werd vastgesteld dat een aantal van zijn medewerkers hadden deelgenomen aan de aanslag van 7 oktober en nadat was gebleken dat honderden UNRWA medewerkers ook op de loonlijst van Hamas stonden.

Nieuw dieptepunt

De VN en Israël zijn op een dieptepunt in de relaties beland, zo bleek ook uit een vergadering van de Veiligheidsraad van de volkerenorganisatie op maandagavond. Yirael Katz, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, viel tijdens die vergadering de VN Secretaris-Generaal Antonio Guterres aan. Katz zei dat de stilte van Guterres na de bekendmaking dat Israëlische vrouwen waren verkracht en seksueel gemarteld op 7/10, onvergeeflijk was.

Ook bekritiseerde Katz de VN voor het niet-erkennen van Hamas als een terreurorganisatie na 7/10 en zei dat de zwaarst mogelijke sancties moesten worden losgelaten op de jihadistische organisatie. De VN Veiligheidsraad was bijeengekomen op verzoek van de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië om een rapport over de seksuele misdaden van Hamas op 7/10 te bespreken. “Wij vragen u om dit seksueel geweld dat deze barbaren begingen te veroordelen en om zo veel mogelijk druk op Hamas uit te oefenen om de gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden vrij te laten. Alstublieft, doe uw opperste best om deze hel op aarde te stoppen”, aldus Katz.

Pramila Patten, de speciale VN-afgezant voor seksueel geweld tijdens conflict, die het rapport over 7/10 had geschreven zei dat niets het opzettelijke geweld van Hamas kon rechtvaardigen. Echter, ze veegde daarna onmiddellijk de acties van de IDF in Gaza op één hoop met de misdaden van Hamas en sprak van “collectieve straf” voor de bevolking van Gaza en van tienduizenden burgerdoden. Zoals in de avondupdate van gisteren al werd besproken, is er nu wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het aantal burgerdoden in Gaza. Uit dat onderzoek is komen vast te staan dat Hamas het aantal burgerdoden, en dan vooral onder vrouwen en kinderen, uit zijn duim zoog.

Hypocrisie

Gilad Erdan, Israëls ambassadeur in de VN, vervolgt ondertussen zijn kruistocht tegen de hypocrisie en stilzwijgende steun voor Hamas binnen de top van de VN. Erdan viel opnieuw Guterres aan die eerder had gezegd dat er sprake was van een “catastrofale aanval op Gaza”. Erdan schreef op zijn X-account dat de Secretaris-Generaal slechts gefocust is op het helpen overleven van een moorddadig terreurorganisatie en niet op de worsteling om de ontvoerde Israëli’s vrij te krijgen.

Ondertussen bewees Israël opnieuw dat het oog heeft voor het humanitaire leed in Gaza. Een groot aantal IDF soldaten bracht afgelopen weekend een groep van 70 wezen over van Gaza naar Bethlehem. De weeskinderen waren zonder verzorging achtergelaten in een hostel in Gaza. De operatie om de kinderen in veiligheid te brengen, werd uitgevoerd op verzoek van de Duitse ambassade in Israël. Het humanitaire gebaar werd de nationale raad voor veiligheid, die de evacuatie had verordend, niet door iedereen in dank afgenomen onder de Israëlische politici. De teneur van de veroordelingen was dat een ieder die mededogen voor de wrede medemens toont uiteindelijk wreed zal zijn voor de degenen die mededogen verdienen. Dit Talmoedische principe zou op Gaza moeten worden losgelaten, zeiden ministers van het ultrarechtse kamp in de regering.

Oorlogsnieuws

Op maandagavond ging tegelijkertijd het luchtalarm af in Eilat en de Golan Hoogvlakte. Even later maakte de IDF bekend dat het luchtalarm in Eilat loos alarm was, terwijl er raketten vielen in de nabijheid van de stad Kiryat Shmoneh.

Zelfmoordaanslag voorkomen

Eveneens op maandag werd door de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet en de Duvdevan elite eenheid van de IDF een grote aanslag voorkomen in centraal Israël. Een terrorist, afkomstig uit de stad Jenin in Samaria, was op weg naar Tel Aviv met een geweer en een zelfmoordgordel vol explosieve materialen. Toen hij achterna werd gezeten door de Duvdevan eenheid en zijn geweer in gereedheid bracht, werd de terrorist doodgeschoten. Blijkbaar wilde de terrorist, Muhammad Jaber uit Jenin, een grote aanslag plegen ter ere van de islamitische vastenmaand Ramadan.

De IDF voerde intussen invallen uit in de steden Tulkarm en Shechem (Nablus), waar terroristen eerder op de Joodse dorpen Har Bracha, Itamar en Elon Moreh hadden geschoten. Volgens de organisatie Regavim namen de laatste drie jaar tachtig officieren van de PA politie deel aan terreuraanslagen op Israëli’s. De organisatie zei dat “degenen die beweren dat de Palestijnse Autoriteit een gematigde factor is in het gevecht tegen terrorisme in feite medeplichtig zijn”.

Hezbollah

Op maandag begon Hezbollah het conflict met Israël te escaleren. In totaal werden er tachtig raketten op het noorden van Israël afgeschoten in drie barrages. In de nacht van maandag op dinsdag werden er ook vier antitankraketten afgeschoten op een IDF basis nabij het Ramim ravijn. In beide gevallen werd er slechts schade aangericht. In een reactie bombardeerde de Israëlische luchtmacht Hezbollah doelen in de Beqaa vallei ongeveer 120 kilometer van de grens met Israël. Eén van de doelen was een basis waarvandaan onbemande kamikazevliegtuigen werden gelanceerd op het noorden van Israël.

Op maandagmorgen escaleerde Hezbollah de oorlog verder en schoot honderd raketten af op het noorden van Israël. Van de honderd vielen er dertig in de Golan Hoogvlakte waar het luchtalarm niet af ging. Dit, omdat alle raketten in open velden vielen. Iron Dome schoot een aantal raketten neer die anders op Israëlische dorpen waren gevallen.

Bekijk het in deze video.

Irak

Het Islamitische verzet in Irak beweerde vanmorgen dat het een kamikazedrone had gelanceerd richting de luchthaven Ben Goerion in Israël. Het toestel ontplofte waarschijnlijk voortijdig in Jordanië. Troepen van het Jordaanse leger vonden de resten van een drone nabij de stad Ibid.

In Jemen bombardeerden de Britse en Amerikaanse luchtmacht doelen van de Ansar Allah militie. Dit, nadat Ansar Allah kamikaze duikboten gebruikte om een vrachtschip in de Golf van Aden aan te vallen. Bij de geallieerde luchtaanvallen kwamen 11 Ansar Allah terroristen om het leven en werden veertien anderen verwond. Het schip dat werd aangevallen was de Pinochio, dat onder Liberiaanse vlag vaart en in eigendom is van een firma in Singapore. Ansar Allah woordvoerder Yahya Saree zei na de aanval dat “ter ere van Ramadan meer Amerikaanse en Israëlische schepen” zouden worden aangevallen als een teken van solidariteit met Gaza.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda