Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 27 maart • 30 raketten op Kiryat Shmoneh

Door Yochanan Visser - 

27 maart 2024

2021 CVI website (18)

Israëlische veiligheidstroepen bekijken de schade nadat een vanuit Libanon afgevuurde raket de noordelijke stad Kiryat Shmona trof, 27 maart 2024. | Foto: Ayal Margolin/Flash90

De Israëlische televisie zond dinsdagavond een lang interview uit met de Amerikaanse professor Alan Dershowitz, de schrijver van verscheidene boeken over Israël en een expert op het gebied van de internationale wetgeving. Onderwerp van gesprek was uiteraard de beslissing van President Joe Biden om juist op dit moment niet het Amerikaanse veto te gebruiken in de VN Veiligheidsraad toen een resolutie over de situatie in Gaza werd besproken.

Conflict tussen president en volk

Gevraagd naar wat hij dacht over de beslissing van Biden, zei Derhowitz dat het een vreselijke beslissing was en een ramp voor Israël. "De resolutie versterkt de positie van Hamas en zal de oorlog verlengen", zei Dershowitz, die vanaf de jaren 60 van de vorige eeuw voor de Democratische Partij stemde.

De professor zei dat dit geen persoonlijk conflict was tussen Premier Netanyahu en President Biden maar een conflict tussen de president en het volk van Israël. “Het Israëlische volk mag dan verdeeld zijn over Netanyahu maar ze zijn verenigd in hun positie over de oorlog tegen Hamas en de invasie van de stad Rafah alsmede de terugkeer van de gijzelaars”, zei Dershowitz. Hij voegde eraan toe dat hij nu overwoog niet meer op de Democratische kandidaten te stemmen.

Toen de interviewer vroeg of hij zich zorgen moest maken over een groeiend aantal Amerikanen die zich aan de zijde van Hamas hadden geplaatst, zei Dershowitz dat men zich in Israël geen zorgen hoeft te maken over de steun voor de Joodse staat van een overweldigend groot deel van het Amerikaanse publiek.

Wanneer gevraagd werd wat hij dacht over de “radicale stap” van Premier Netanyahu om de Israëlische delegatie die naar Washington zou gaan voor overleg met de Amerikaanse regering terug te trekken, zei Dershowitz dat Israël sterk moet zijn en het type leiderschap zou moeten tonen dat ex-Premier Menachem Begin toonde tegenover de toenmalige regering van Ronald Reagan.

"De Oorlog tegen de Westerse Civilisatie"

Dershowitz had zijn laatste boek meegenomen dat de titel draagt “The War against the Jews” (De Oorlog tegen de Joden). Wanneer hij het boek vandaag zou publiceren, dan zou hij de titel wijzigen in “De Oorlog tegen de Westerse Civilisatie. Het begon met de oorlog tegen de Joden maar het eindigt daar niet. De Westerse civilisatie is in gevaar, zei de professor tot slot van het interview.

Yoav Galant in Amerika

Het interview werd uitgezonden op het moment dat de Israëlische Minister van Defensie Yoav Galant in Washington was voor overleg met zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin. Staande naast Austin zei Galant dat het belangrijk is dat de samenwerking tussen de Amerikaanse en Israëlische defensie in stand blijft om Israëls kwalitatieve militaire voorsprong in de regio in stand te houden.

“De laatste zes maanden hebben we oorlog gevoerd tegen een brutale terreurorganisatie in Gaza. We zien ons ook geconfronteerd met zeven verschillende fronten die allen geleid worden vanuit Iran. Terwijl ik hier in het Pentagon zit, ontmoet Hamas leider Haniyeh het leiderschap van Iran. Het beeld is duidelijk”, zei Galant, die in Israël op handen gedragen wordt.

Galant zou oorspronkelijk de Israëlische delegatie leiden, die in de VS overleg zou voeren met Jake Sullivan, de Amerikaanse regeringsadviseur voor veiligheidszaken. In plaats daarvan hield Galant nu een gesprek onder vier ogen met Sullivan, dat 90 minuten duurde.

Zeven frontenoorlog

Het lijkt bijna zeker dat Galant zijn Amerikaanse gesprekspartner heeft verteld hoe precair de situatie in Israël nu is. Er kan gesproken worden van een zeven frontenoorlog. Die fronten zijn Gaza, Judea en Samaria, Syrië, Irak, Jemen, Libanon en er lijkt zich ook een front te ontwikkelen met Jordanië, dat een vredesakkoord heeft met Israël.

De laatste dagen zijn er steeds pogingen om de Israëlische ambassade te bestormen in Amman, de hoofdstad van Jordanië. Bijna tachtig procent van de Jordaanse bevolking is Palestijns en er is altijd weinig steun geweest voor vrede met Israël in het Hashemitische Koninkrijk.

Op dinsdag sloeg de Jordaanse politie een demonstratie uit elkaar met stokken om de bezetting van de Israëlische ambassade te voorkomen. De relschoppers hieven spreekkoren aan zoals “Oh Hamas het hele volk van Jordanië staat achter jullie".

Ishmail Haniyeh in Iran

Zoals gezegd was Hamas leider Ishmail Haniyeh in Iran. Hij werd begeleid door de leider van de Palestijnse Islamitische Jihad Ziyad al-Nakhala. De twee terroristen spraken in Teheran met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian en de Opperste leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei. Haniyeh zei na afloop van dat gesprek dat de “Israëlische bezetting een ongeëvenaarde politieke isolatie ondergaat” maar repte met geen woord over de door de VN Veiligheidsraad verlangde vrijlating van de gijzelaars uit Gaza.

Oorlognieuws

Vannacht werd een luide explosie waargenomen boven de golf van Haifa. Waarschijnlijk was de explosie het resultaat van een onderschepping van een kamikaze drone door de IDF.

Vanmorgen werd deze aanval gevolgd door raketbeschietingen op zes Israëlische dorpen in het uiterste noorden van Israël en een barrage op de stad Kiryat Shmoneh. Bij deze laatste raketbeschieting werd een gebouw geraakt en daarbij kwam een 25-jarige bouwvakker om het leven. In totaal werden er vanmorgen 30 raketten op Kiryat Shmoneh afgevuurd en daarbij werden een aantal gebouwen verwoest.

In reactie op de toenemende raketbeschietingen door Hezbollah voerden de IDF en IAF hun aanvallen op Hezbollah’s militaire infrastructuur in het zuiden van Libanon drastisch op.

Verder is bekend geworden dat de Israëlische luchtaanval op de stad al-Bukamal op de grens van Syrië en Irak gericht was tegen een nieuw ondergronds complex van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. De door Iran gesponsorde milities in al-Bukamal waren bezig met het bouwen van een nieuwe tunnel bij de Imam Ali basis toen de IAF gevechtsvliegtuigen hen aanvielen met raketten.

In de Palestijnse stad Jenin in het noorden van Samaria gebruikte de IDF vannacht een onbemand vliegtuig om een auto waarin explosieve ladingen werd vervoerd aan te vallen. Bij de aanval werd een officier van de PA politie en twee andere terroristen gedood. Negen andere terroristen raakten gewond bij de aanval.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda