Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Middagupdate 9 april • Situatie gijzelaars blijft Israël verdelen

Door Yochanan Visser - 

9 april 2024

F240408AVS05 (1)

Demonstranten in Tel Aviv eisen de vrijlating van alle gijzelaars in Gaza. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

De gijzelaarscrisis blijft de gemoederen in Israël danig bezighouden. Aan de ene kant is er een groep families van de gijzelaars die zich heeft verenigd en nu samen met anti-regeringsgroepen aan de lopende band demonstraties houdt op diverse plaatsen in Israël, onder het motto "breng hen nu thuis". Aan de andere kant is er een groep nabestaanden van vermoorde Israëli's die eist dat de regering koste wat kost de oorlog tegen Hamas voortzet, zelfs als dat zou betekenen dat er levens van gijzelaars verloren zouden gaan.

De regering lijkt een nieuwe interne crisis te willen voorkomen door, wellicht tegen beter weten in, een akkoord over een bestand in Gaza te bereiken met Hamas. Momenteel is er een Israëlisch onderhandelingsteam opnieuw naar Caïro gereisd om indirecte onderhandelingen te voeren over een nieuw staakt-het-vuren. Hamas blijft echter dwarsliggen en heeft een nieuw compromisvoorstel van CIA-directeur William Burns verworpen. De Amerikaanse onderhandelaar stelde voor dat Israël meer dan 900 gevangen Palestijnse terroristen zou vrijlaten in ruil voor de veertig gijzelaars die zouden worden vrijgelaten onder de nieuwe bestandsovereenkomst, die voorzag in een staakt-het-vuren van zes weken. Terwijl de Israëlische regering leek te willen toegeven op het punt van de 900 vrij te laten terroristen, bleef Hamas vasthouden aan zijn maximale eisen, waaronder beëindiging van de oorlog en terugtrekking van alle IDF-troepen uit Gaza.

De jihadistische terreurorganisatie lijkt opnieuw een wreed spel te spelen met de gijzelaars en verklaarde op maandagavond dat men niet in staat was om een lijst met de namen van de veertig vrij te laten gijzelaars te overhandigen. Dit voedde opnieuw de vrees dat veel gijzelaars niet meer in leven zijn en zijn vermoord door Hamas. Yahya Sinwar, de leider van Hamas in Gaza, weet hoe gevoelig de kwestie van de gijzelaars ligt in Israël en het zou niemand verbazen als hij al veel eerder opdracht heeft gegeven om een flink deel van de 133 gijzelaars die nu nog in Gaza zouden moeten zijn, te vermoorden. Sinwar werd zelf vrijgelaten onder de zogenaamde Shalit-deal uit oktober 2011. Onder die overeenkomst werden 1.027 Palestijnse terroristen, waaronder vele moordenaars, uitgeruild tegen IDF-soldaat Gilad Shalit, die in 2006 was ontvoerd vanuit een IDF-basis op de grens met Gaza. De Hamas-leider staat zelf bekend als uiterst wreed en meedogenloos en lijkt de drijvende kracht te zijn achter de psychologische oorlogsvoering met de gijzelaars.

Ander bewijs dat Hamas gewoon een psychologisch spel speelt met de onderhandelingen over de vrijlating van de Israëlische gijzelaars, zijn de volkomen tegenstrijdige verklaringen die zijn leiders afgeven over de stand van zaken in de onderhandelingen. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat enkele uren nadat Hamas de onderhandelingen dood verklaart, er een nieuwe verklaring wordt gepubliceerd dat men de voorstellen nog steeds bestudeert.

Gaza

Nadat er onder het publiek en politici verontwaardiging was ontstaan over het nieuws dat de IDF de stad Khan Younis had verlaten na maanden van strijd, en er opnieuw onduidelijkheid ontstond over de langverwachte operatie in de stad Rafah in het zuiden van Gaza, maakte premier Benjamin Netanyahu een einde aan de verwarring. In een videoboodschap aan het Israëlische publiek op maandagavond zei de premier dat er al een datum was vastgesteld voor de operatie tegen Hamas in Rafah. "Overwinning op Hamas vereist een invasie van Rafah en de eliminatie van de terroristische bataljons daar. Dit gaat gebeuren, er is een datum", zei Netanyahu. Er zijn nog vier bataljons van Hamas over, die zich hebben verschanst in Rafah.

De IDF is verder bezig om zijn belofte in te lossen dat zij Gaza zouden "overspoelen" met humanitaire hulp. Nadat op zondag al een record was gevestigd met 322 trucks met levensmiddelen die Gaza werden binnengereden, werden er op maandag maar liefst 419 vrachtwagens de grens over gereden. Verder werden er vanuit de lucht 258 grote voedselpakketten gedropt op moeilijk toegankelijke plaatsen. Deze nieuwe politiek van COGAT, het civiele orgaan van de IDF, lijkt een slimme manier om een einde te maken aan de eindeloze reeks kritiek op Israël over vermeende honger in Gaza.

Andere fronten

Op maandagavond werd de badplaats Eilat in het uiterste zuiden van Israël aangevallen met een onbemand kamikazevliegtuig dat uit Irak kwam. Het toestel werd uit de lucht geschoten door het C-Dome (maritiem Iron Dome) systeem van de INS Magen, een korvet dat is uitgerust met raketten en het C-Dome antiraketschild. Het was de tweede keer binnen een week dat Eilat werd aangevallen. De onderschepping van de drone werd door burgerjournalisten vastgelegd op video.

Korte tijd later werd de Golanhoogvlakte beschoten met raketten die uit Syrië kwamen. De raketten vielen in open veld naast het dorp Yonatan in het zuiden van de Golanhoogvlakte. De aanval werd onmiddellijk beantwoord door de IAF, die doelen van het Syrische leger bombardeerde. Ook werd er artillerie gebruikt om de raketbatterij die verantwoordelijk was voor de aanval te vernietigen.

Dit incident markeerde het begin van een hete avond met raket- en drone-aanvallen door Hezbollah in Libanon, en grote activiteit van IAF-bommenwerpers die tot diep in de nacht actief waren in het luchtruim boven Noord-Israël. De spanning in Noord-Israël is momenteel om te snijden vanwege de ernstige dreiging van een Iraanse aanval, vooral na de dood van zeven commandanten van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde door IAF-raketten in Damascus op maandag vorige week. Het regime in Teheran heeft wraak gezworen voor de dood van deze commandanten en heeft het Iraanse leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Iran heeft het aantal cyberaanvallen op Israël drastisch verhoogd en zou volgens experts in Israël een grootschalige aanval met drones en kruisraketten kunnen uitvoeren na afloop van de Ramadan, de islamitische vastenmaand.

De IAF hield de afgelopen dagen een grote oefening die aanvallen op nucleaire faciliteiten van Iran moest simuleren, volgens een Westerse inlichtingenexpert die werd geïnterviewd door de Saoedische krant ILAF. Iran is van plan om tientallen vitale installaties in Israël aan te vallen met zijn langeafstandsraketten. De Verenigde Staten zullen in dat geval een nieuwe luchtbrug openen en Israël voorzien van wapens die tot nu toe aan de Joodse staat werden onthouden.

Dan is er het zogenaamde 'hartlandfront' in Judea en Samaria. Ook hier probeert Iran via wapenleveranties aan Palestijnse terreurgroepen een golf nieuwe aanslagen te veroorzaken. Gedurende de hele maand maart werden er in Judea en Samaria bijna 500 aanslagen gepleegd door Palestijnse terroristen, waaronder veel steekpartijen en het gooien van rotsblokken. Drie Israëli's werden gedood tijdens deze golf van terreur en negenentwintig anderen raakten gewond, sommigen ernstig.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda