Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 19 maart • "Israël had duidelijk moeten maken dat bewind Hamas over is"

Door Yochanan Visser - 

19 maart 2024

F231016AVS05

IDF-woordvoerder Daniel Hagari. Foto: Avshalom Sassoni/Flash90

Een brigadegeneraal van de IDF uitte deze week flinke kritiek op het politieke leiderschap in Israël, over de wijze waarop er is omgegaan met de humanitaire crisis in Gaza.

De hoge IDF-officier, Amir Avivi, vertelde het FOCUS Magazine dat hij samen met andere IDF-commandanten een paar weken terug een ontmoeting had met de regering, inclusief premier Netanyahu. 

Tijdens die ontmoeting vertelden de IDF-officieren dat het een grote fout was geweest om veroverde gebieden in Gaza zonder civiel bestuur te laten en Hamas de gelegenheid te geven om terug te keren naar die gebieden. Avivi zei dat de IDF-delegatie het volgende had verteld aan de regering van Israël: 

“De tijd is gekomen om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de humanitaire hulp. Je kunt niet doorgaan met het binnenlaten van trucks via de grensovergang bij Rafah en een minuut later neemt Hamas de controle over die hulpgoederen over. En je kunt niet werkeloos toezien hoe Hamas de hulp steelt en schiet op burgers die proberen om zich de humanitaire hulp toe te eigenen. Dit is niet de manier waarop je hiermee omgaat. Jullie moeten voor de humanitaire zaken zorg dragen en het voedsel distribueren aan de Palestijnen. Het leger moet dat doen. Voor ons is dit een teken van het Israëlische falen. We hadden dit al weken terug moeten doen en we kunnen het nog steeds doen. Dit zou ook een teken voor de burgers zijn dat het bewind van Hamas over is. Jullie willen voeding, wij zullen jullie voeden en dan kun je inlichtingen van hen krijgen over Hamas. En dan kan je de Palestijnen laten begrijpen dat het spel over is voor Hamas”.

Publieke diplomatie

Klaarblijkelijk heeft de Israëlische regering deze kritiek ter harte genomen, en dit verklaart waarom IDF-woordvoerder Daniel Hagari vorige week aankondigde dat Gaza overstroomd zou worden met voedsel en andere humanitaire hulp. De IDF heeft echter nog steeds geen opdracht gekregen om de voedseldistributie zelf ter hand te nemen. Wanneer dit zou zijn gebeurd waren er geen beelden naar buiten gekomen over chaos en geweld zoals we die herhaaldelijk zagen bij de voedseldistributiepunten in Gaza. Deze beelden zijn bepaald niet goed geweest in termen van Israëls publieke diplomatie tegenover de wereldgemeenschap en voor de discussie over de humanitaire hulp aan Gaza.

Het valt te hopen dat de Israëlische regering ook iets heeft geleerd van de noodgedwongen IDF-actie in het al-Shifa ziekenhuis op zondag jl. Ook die herovering van het ziekenhuis, dat opnieuw werd misbruikt door Hamas voor terroristische activiteiten, had voorkomen kunnen worden wanneer de IDF zich niet zou hebben teruggetrokken. De beweegredenen om dit te doen (het inkrimpen van de troepen) waren gekoppeld aan het feit dat vele reservisten al maanden van huis waren en niet konden werken. Israël heeft nog nooit een dergelijke lange oorlog gevoerd en moet klaarblijkelijk leren om daar op de juiste wijze mee om te gaan.

Oorlogsnieuws

Vandaag werd bekend dat bij de herovering van het al-Shifa ziekenhuis in Gaza Stad veertig Hamas-terroristen waren gedood. De IDF arresteerde verder nog eens 50 Hamas-terroristen. Mossad-directeur David Barnea keerde vandaag terug naar Israël vanuit Qatar waar hij de onderhandelingen over een nieuw staakt-het-vuren leidde. Ondanks rapporten dat Hamas nog steeds vasthoudt aan zijn extreme maximale eisen zeiden Israëlische officials dat er een solide basis is voor verdere onderhandelingen. Premier Benjamin Netanyahu vertelde de Knesset vandaag dat hij tijdens zijn gesprek met president Joe Biden gisteren had duidelijk gemaakt dat de IDF gedwongen is om de stad Rafah in het zuiden van Gaza binnen te trekken. Dit, om de resterende vijf Hamas-bataljons daar te elimineren en de terreurorganisatie definitief te verdrijven uit Gaza. Biden, van zijn kant, herhaalde dat het noodzakelijk is om een bestand van een aantal weken te bereiken en zo de resterende gijzelaars te bevrijden. De president wil dat Israël een delegatie naar Washington stuurt om de grondoperatie in Rafah te bespreken.

In het noorden van Israël bleven de over-en-weer-aanvallen vandaag onverminderd doorgaan. In totaal lanceerde Hezbollah veertien raketten op het noorden van Israël. Bij een antitankraket aanval op een IDF-basis nabij kibboets Manara raakten twee IDF-soldaten gewond. Hezbollah schoot hetzelfde type raket af op nog eens zes IDF-bases in het grensgebied met Libanon. De IAF voerde opnieuw luchtaanvallen uit op de militaire infrastructuur van Hezbollah in nabij vijf Libanese dorpen.

Ten gevolge van de toenemende kans op een grote IDF-operatie tegen Hezbollah in Libanon is er een nieuwe divisie in het leger opgericht die de naam 'Berg Brigade' heeft gekregen. De IDF-divisie zal worden gestationeerd in het Har Dov-gebied ten oosten van de stad Kiryat Shmoneh. De Brigade is gespecialiseerd in oorlogsvoering in gecompliceerd terrein zoals in Libanon dat zeer bergachtig en dicht bebost is, in het zuiden van het land.

De Israëlische luchtmacht voerde vanmorgen vroeg ook voor de tweede keer in evenzoveel dagen luchtaanvallen uit op doelen nabij Damascus in Syrië. Een van de doelwitten was een Hezbollah wapenopslagplaats nabij Damascus. De Syrische staatsmedia beweerde opnieuw dat de luchtdoelafweer verschillende raketten had geneutraliseerd maar de oppositiemedia zeiden dat de verwoesting enorm was. Er waren geen rapporten over gewonden of doden.

In Gush Etzion nabij Jeruzalem vond vandaag ook weer een terreuraanslag plaats. Een Palestijnse terrorist schoot twee leden van het veiligheidsteam van kibboets Migdal Oz neer voordat hij door een van zijn slachtoffers werd doodgeschoten. Een van de twee bewakers raakte ernstig gewond door kogels in zijn gezicht en borst.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda