Sluiten

Zoeken.

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 27 maart • Israëlische activisten blokkeren VN-hoofdkantoor in Jeruzalem

Door Yochanan Visser - 

27 maart 2024

F240327YS03

Eén van de activisten, vandaag in Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Nadat Israël eerder deze week besloot om alle banden te verbreken met de VN-hulporganisatie UNRWA vanwege de betrokkenheid van medewerkers van de organisatie bij de genocide van 7/10, kwamen vandaag Israëlische activisten naar het hoofdkwartier van het VN-orgaan in Jeruzalem.

De activisten van de groep Tzav 9 (Order 9) blokkeerden de entree van het hoofdkwartier van UNWRA en eisten van de Israëlische regering dat zij de kantoren van "het Hamas-filiaal" zou sluiten. Tzav 9 bestaat uit familieleden van IDF-reservisten en van gesneuvelde IDF-soldaten en is niet gelieerd aan enige politieke beweging. Eerder haalde de groep het nieuws toen men hulpkonvooien voor Gaza tegenhield. 

Tzav 9 hanteerde toen het argument dat er geen hulpgoederen aan Gaza zouden moeten worden geleverd zolang Hamas geen informatie geeft over het lot van de gijzelaars. Nu werd dus voor de tweede keer het UNRWA-hoofdkwartier in Jeruzalem geblokkeerd. De activisten hingen een bord op naast de ingang van het VN-kantoor waarop stond "UNRWA terroreducatie sinds 1967". Hana Gat, wiens echtgenoot en twee zoons in Gaza vechten, zei dat UNRWA Hamas is gesponsord door de VN en met goedkeuring van de Israëlische regering. 

Dat laatste was niet helemaal waar, maar de activisten willen dat de regering een totaal einde brengt aan de UNRWA-activiteiten in Israël. Shlomo Sherid, die in Gaza tegen Hamas vocht, zei dat zijn eenheid herhaaldelijk wapens had gevonden in UNRWA-scholen en boeken waarin kaarten waren opgenomen waarop Israël was vervangen door Palestina. Andere activisten vonden dat Egypte maar het bestuur van Gaza moest overnemen en dat Israël "een Chinese Muur" om de enclave moest gaan bouwen.

Wat betreft het laatste is er nu ook van de zijde van IDF-officieren kritiek op het feit dat het leger in feite een machtsvacuüm heeft gecreëerd in Gaza door hele wijken na verovering weer te verlaten. Daarna kwamen Hamas-terroristen weer terug in die wijken en zetten hun 'werk' voort. Het beste voorbeeld hiervan is het al-Shifa ziekenhuis in de Rimal-wijk van Gaza Stad. Na een operatie die weken duurde vorig jaar november en die het ziekenhuis van iedere Hamas-aanwezigheid ontdeed, werd vorige week dinsdag een nieuwe IDF-operatie gestart die al heeft geresulteerd in de arrestatie en dood van honderden terroristen. De verwachting bij de IDF is dat deze operatie nog eens twee weken in beslag zal nemen. Dit omdat sommige gebouwen van het enorme complex nog niet zijn gezuiverd van de aanwezigheid van Hamas-terroristen. Hamas ging er volgens deze IDF-inschatting vanuit dat er voor Ramadan een staakt-het-vuren zou worden opgedrongen aan Israël en bereidde zich zo voor op terugkeer naar delen van Gaza.

Wat betreft het noorden en het Hezbollah-probleem lijkt het er nu op dat de IDF de strijd bewust escaleert. Dit na maanden van heen en weer aanvallen die in feite militair gezien niet het gewenste effect hadden, namelijk de verwijdering van Hezbollah uit het gebied beneden de Litani-rivier. De laatste 72 uur zijn er IAF-aanvallen uitgevoerd diep in Libanon en werden verschillende aanslagen door Hezbollah en de minder bekende Soennitische terreurgroep Al-Jama’a al-Islamiyah voorkomen. In totaal werden er in de laatste twee dagen 12 terroristen gedood in gevechten met de IDF. Door Hezbollah zwaar onder vuur te nemen denkt de IDF dat het zijn doelen tegen de terreurorganisatie beter kan realiseren. De Israëlische luchtmacht is in ieder geval klaar voor uitbreiding van de campagne tegen Hezbollah, na een uitgebreid trainingsprogramma dat soms de hele dag vliegtuigen in de lucht boven Noord-Israël bracht. Na de dertig raketten die Hezbollah op de stad Kiryat Shmona afvuurde, voerden IAF-gevechtsvliegtuigen een serie luchtaanvallen uit tegen terroristische doelen in het zuiden van Libanon.

Wat de strijd in Gaza betreft, is de verwachting dat de IDF het langverwachte offensief tegen de terroristen in het gebied rond de stad Rafah in het zuiden zal beginnen na afloop van de Ramadan-vastenmaand. De IDF is momenteel bezig met het prepareren van gebieden langs de kust van Gaza en wil een ordelijke evacuatie van de meer dan één miljoen vluchtelingen die nu rond Rafah bivakkeren. Vandaag werd ook bekend dat Hamas meer troepen had dan voor de oorlog werd aangenomen. Ron Dermer, die nu Minister van Strategische Zaken is, schat nu in dat Hamas oorspronkelijk 36.000 man tot zijn beschikking had. Tenminste 28.000 man van dit leger zijn nu uitgeschakeld, en in Rafah heeft Hamas nog vier bataljons over, in totaal 8.000 terroristen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda