Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Avondupdate 30 maart • Israël weerlegt beweringen over hongersnood in Gaza

Door Yochanan Visser - 

30 maart 2024

F240321ARK16

Palestijnse marktkooplui vullen hun voorraad aan op de markt in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, op 21 maart 2024. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Israël heeft eindelijk besloten om te reageren op beweringen dat er een hongersnood gaande is of zich ontwikkelt in Gaza.

Israël heeft eindelijk besloten om weerwoord te bieden aan de beweringen dat er in Gaza sprake is van hongersnood of dat deze zich aan het ontwikkelen is. COGAT, het civiele bestuursorgaan van de IDF, heeft gereageerd op een rapport van de Integrated Food Security Phase Classification (IPC) en stelde dat het rapport vele feitelijke onjuistheden bevatte. IPC is een samenwerkingsverband van verschillende hulporganisaties zoals Oxfam, Unicef en de Wereldbank.

Volgens het IPC-rapport staat Gaza een hongersnood te wachten. Het aantal mensen dat naar verwachting "catastrofale honger" zal ervaren in Gaza zou tegen midden juli oplopen tot 1,1 miljoen, aldus IPC. Dit komt neer op ongeveer de helft van de bevolking van Gaza.

COGAT reageerde op vrijdag en meldde dat er meerdere feitelijke, conceptuele en methodologische tekortkomingen waren gevonden in het IPC-rapport, waarvan sommige ernstig waren. Zo beweerde het IPC-rapport dat er slechts één liter water per persoon beschikbaar was in Gaza, terwijl COGAT verklaarde dat dit 20 liter was. Het IDF-orgaan zei daarbij dat IPC zich had gebaseerd op gegevens die Hamas had verstrekt.

COGAT merkte ook op dat, gezien de moeilijkheden om op dit moment onderzoek te doen of monsters te nemen in Gaza, IPC zich zeer waarschijnlijk op afstand had gebaseerd op onderzoek van derde partijen in Gaza. Dit gegeven vermindert aanzienlijk de betrouwbaarheid van de gegevens (van IPC), aldus COGAT, dat verder had onderzocht wat de Palestijnse media rapporteren over de voedselsituatie in Gaza. Die rapporten (ook voor Ramadan) laten voedselmarkten zien gevuld met voedsel van allerlei soorten in verschillende delen van Gaza, inclusief het noorden, schreef COGAT.

“We wijzen categorisch elke beschuldiging af dat Israël opzettelijk de bevolking in Gaza uithongert. Zelfs op het hoogtepunt van de vijandelijkheden, in een oorlog die ons werd opgedrongen, legt Israël geen limieten op aan de hoeveelheid hulp die Gaza kan binnengaan en plaatst het absoluut geen limiet op de hoeveelheid voedsel die binnenkomt”, aldus COGAT, dat verder opmerkte dat kookgas, diesel en andere brandstoffen voor het opereren van hulpcentra en bakkerijen Gaza worden binnengebracht. “In de afgelopen maanden worden 150 tot 200 trucks per dag binnengelaten, waarvan de meeste voedseltrucks zijn. Dit is een toename van 80 procent vergeleken met het dagelijkse gemiddelde aantal voedseltrucks dat Gaza binnenkwam vóór zeven oktober 2023”, schreef COGAT. De organisatie merkte verder op dat het werkelijke probleem is dat de hulporganisaties er niet in slagen om de hulp goed te distribueren. “Het is een feit dat er op ieder moment honderd trucks worden opgehouden aan de kant van Gaza bij de Kerem Shalom-grensovergang, nadat ze volledig zijn afgehandeld door de autoriteiten”, aldus COGAT. Het IDF-orgaan wees verder op bewijzen van plundering en diefstal van goederen en op het feit dat gewapende terroristen de hulpgoederen kidnappen en voor hun eigen belangen gebruiken. Het spreekt voor zich dat dit de hoeveelheid voedsel die de bevolking bereikt vermindert, aldus COGAT.

De IDF-organisatie had verder kunnen wijzen op de nu zeven landen die voedseldroppings uitvoeren boven Gaza, waaronder de VS en Nederland, en op de schepen met hulpgoederen die uit Cyprus en Turkije naar Gaza komen. Op 8 maart stuurde Turkije bijvoorbeeld 3.000 ton hulpgoederen, waaronder voedsel en medicijnen, naar de Egyptische havenstad El Arish. Vorige week werd dit gevolgd door een nieuw transport per schip van 60 ton hulpgoederen. De Turkse organisatie IHH heeft zelfs twee schepen gekocht die permanent humanitaire hulp, waaronder voedsel, zullen vervoeren naar El Arish. Eén van die schepen, de Anadolu, heeft een laadvermogen van 5.500 ton. Verder is er op dit moment een schip met voedsel onderweg vanuit de haven van Larnaca in Cyprus. Het gaat om 400 ton voedsel van de Spaanse hulporganisatie Open Armen en World Central Kitchen uit Engeland, die de hulp zelf naar de kust van Gaza brengen waar de IDF een pier heeft gebouwd.

Kort oorlogsnieuws

In de loop van de dag zijn de raket- en droneaanvallen vanuit Libanon op het noorden van Israël weer toegenomen, met tot nu toe in totaal tien aanvallen vanaf het middaguur. De IDF bereidt zich nu voor op een korte maar vernietigende oorlog tegen Hezbollah. In Israël is men zich ervan bewust dat de situatie in Libanon geheel anders is dan in Gaza, en dat de wereldgemeenschap niet zal toestaan dat er een herhaling komt van de Eerste Libanon Oorlog uit 1981, toen de IDF oprukte naar Beiroet. Er zal dus een soort ‘Blitzkrieg’ komen waarbij binnen zeer korte tijd een groot deel van het militaire apparaat van Hezbollah zal worden vernietigd. De IDF heeft daar al concrete plannen voor ontworpen toen Gadi Eisenkot de Stafchef van de IDF was. Eisenkot is nu lid van het oorlogskabinet en zal het plan graag uitgevoerd zien zoals hij dat ontwierp. De IDF en IAF sloten op donderdag oefeningen af met het oog op de te verwachten aanval.

Dit was de laatste avondupdate over de meervoudige frontenoorlog tegen Israël. Na zes maanden zeer intensief werk, onder vaak moeilijke omstandigheden, door ons team hier in Israël blijven we -als alles goed gaat- de update één keer per dag (in de middag) publiceren. De volgende update kunt u dinsdagmiddag aanstaande verwachten. Vanuit Israël wensen wij u een prettige zondag en een mooi paasfeest.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda