Sluiten

Zoeken.

Liveblog: Israël in oorlog

Door Redactie cvi.nl - 

11 december 2023

Liveblog 18 december

"Waar is het Rode Kruis?" vragen Israëli's na de totale stilte van de internationale hulporganisatie rondom de ontvoerde Israëli's in Gaza. Foto: Miriam Alster/Flash90

Blijf op de hoogte van de relevante updates rondom de situatie in Israël.

Israël aangevallen
  • Op zaterdag 7 oktober 2023 werd Israël aangevallen door Hamas-terroristen. 1200 Israëli's werden vermoord, 5400 raakten gewond en meer dan 240 mensen (tussen de 9 maanden en 85 jaar oud) werden ontvoerd. Nog altijd zitten meer dan 100 van hen vast in Gaza.
  • We roepen op om te bidden voor Israël. In dit liveblog vindt u actuele gebedspunten. Klik hier voor alle gebedspunten op een rij.
  • We hebben een noodfonds voor Israël gestart om gericht hulp te kunnen bieden waar nodig.

Dit liveblog is actief sinds 11 december, lees hier het vorige liveblog.

5 januari 20:05 uur

Update vanuit Israël

Israël en Cyprus hebben een alternatief uitgewerkt voor het leveren van humanitaire hulp aan de bevolking van Gaza. Na 7 oktober wil Israël niet meer teruggaan naar de oude regeling waarbij de humanitaire hulp via de speciale Erez en Keren Shalom grensovergangen ging. Ook wil Israël een alternatief op korte termijn voor de hulpverlening via Egypte omdat de controle over wat er daar Gaza binnen gaat moeilijker is. Na een aantal gesprekken waarbij de afgetreden Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen betrokken was werd er overeenkomst bereikt tussen de bondgenoten. Het plan werd Amalthia gedoopt en voorziet in een terminal in de haven van Larnaca. Daar zal alle hulp voor Gaza worden doorzocht door Israëlische veiligheidspersoneel, alvorens de goederen te verschepen naar Gaza. Egypte zal er dan niet meer bij betrokken zijn.

Het plan stuit echter op grote weerstand van de Palestijnse Autoriteit die zegt dat Israël niet te vertrouwen is. De PA-minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki zal volgende week naar Cyprus gaan in een poging om het hulpplan te voorkomen. De reden hiervoor is dat het Amalthia-plan in feite vooruitloopt op de toekomst na de verwijdering van Hamas uit Gaza. De PA ziet zichzelf als de voornaamste kandidaat om het bestuur van Gaza over te nemen, maar Israël wil daar niets van weten. Dit, vanwege het feit dat onder PA-bestuur de gebieden onder zijn bestuur ook veranderden in terreurbasissen. Het beste voorbeeld is de stad Jenin in Samaria, die werd veranderd in een Iraanse basis onder de neus van de PA. De stad Tulkarm is een ander voorbeeld en uit de serie operaties die de IDF daar de laatste weken uitvoerde, bleek dat er een soort Gaza in het hartland van Israël was gecreëerd. Tijdens de veertig-uur-durende operatie deze week in Tulkarm vond de IDF een kindercrèche die in zijn geheel was veranderd in een boobytrap. Er werden honderden wapens gevonden en twee fabrieken waar bommen werden geproduceerd. De faciliteiten werden door de IDF opgeblazen.

De operatie in het Nur al-Shams vluchtelingenkamp werd uitgevoerd door honderden soldaten die voor de tiende keer het kamp binnentrokken in de afgelopen twee weken. Tulkarm ligt op korte afstand van de Israëlische stad Netanya en vlak bij dorpen die voor de IDF acties regelmatig werden beschoten. Deze operaties begonnen nadat inwoners van het dorp Bet Hefer nachtelijke graafwerkzaamheden rapporteerden onder hun huizen.

De Iraanse leider Ayatollah Ali Khamenei ziet het hartlandfront in Israël als het belangrijkste van alle fronten waarmee Israël zich nu geconfronteerd ziet. De reden hiervoor is simpel Iraanse controle over het hartland zal een groter probleem voor Israël zijn dan controle over Gaza of Libanon. Het is daarom dat de IDF, evenals in Gaza, uit alle macht nu probeert om de activiteiten van Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen de kop in te drukken.

Deze zorgwekkende ontwikkelingen lijken echter niet de spirit van de Israëli’s te breken. Dit kwam wellicht het best tot uiting deze week op een vlucht van EL AL van Parijs naar Tel Aviv. Passagiers die aan boord van het vliegtuig waren maakten video opnames van een waar feest. Een steward die gedrapeerd was in een Israëlische vlag danste in het middenpad van het vliegtuig op muziek van Eyal Golan terwijl de passagiers het lied meezongen. Daarna werd het bekende lied ‘Mi she ma’amin lo mafached’ gezongen (Wie gelooft, is niet bang).

De sociale media spelen een belangrijke rol in deze oorlog en dan met name om mensen in staat te stellen om hun gevoelens te delen. Op TikTok en YouTube worden dagelijks grote aantallen videoclips gepost over moeilijke en vrolijke zaken die in Israël spelen. Een echte hit is de reeks video’s van het netwerk Living L’Chaim dat meer dan een miljoen volgelingen heeft. Het netwerk publiceert korte video’s van soldaten die na maanden aan het front te zijn geweest terugkeren naar hun families. De video’s waarin kinderen naar hun vaders rennen en in zijn armen vallen zijn het meest populair.

Kort oorlogsnieuws

Hezbollah lanceerde eerder vanavond weer raketten op de steden Metulla en Kiryat Shmoneh in het noorden van Israël. Twee van de raketten explodeerden in open velden en de derde werd neergeschoten door Iron Dome. De IAF reageerde met een aantal luchtaanvallen.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gaf vanavond opnieuw een speech waarin hij hoog opgaf over het feit dat zijn organisatie al 17 Israëlische steden en dorpen had aangevallen sinds 7/10. Ook gaf hij aan trots te zijn op het feit dat Hezbollah met zijn terreur bijna 100.000 Israëli’s uit hun huizen had verdreven.

Een Libanese journalist, die doorgaans goed is geïnformeerd over Hezbollah, vertelde Al-Manar TV vandaag dat Israël zich vergist in de plannen van de terreurorganisatie. Israël zal diep in het land een zware klap krijgen, volgens de journalist.

Nadat een Amerikaanse basis in Irak opnieuw werd getroffen door kamikazedrones overweegt de regering Biden om regionale actie te ondernemen. Er hebben sinds het begin van de oorlog in Israël al meer dan honderd van deze aanvallen plaatsgevonden met minimale reactie van de VS. Juist gisteren werd bekend dat de USS Gerald Ford, een vliegdekschipformatie, zal worden teruggetrokken uit de Middellandse Zee. De Gerald Ford was daar gestationeerd in het geval dat de oorlog zou uitmonden in een groot regionaal conflict.

Om vier uur vanmiddag werden ook weer een aantal raketten afgeschoten uit Gaza op de steden en dorpen rond de enclave. De IDF is nu in vrijwel alle wijken van de stad Khan Younis actief en rukt op naar het centrum van de stad. De vluchtroute van noord naar zuid Gaza is nu door de IDF gesloten om te voorkomen dat er weer een omgekeerde vluchtelingenstroom op gang komt.

Morgenochtend na 11.00 uur kunt u weer een nieuwe update verwachten.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

5 januari 16:23

Kom donderdag (11 januari) naar Den Haag, voor de manifestatie voor vrede in Israël

Op donderdag 11 januari om 9.00 uur organiseren we in Den Haag een manifestatie voor vrede in Israël. Komt u ook?

Die dag bespreekt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de aanklacht tegen Israël, dat wordt beschuldigd van genocide. En dat terwijl Israël zichzelf juist verdedigt tegen vijanden die de Joodse staat en het Joodse volk willen vernietigen. De gruwelijke wijze waarop Israëlische baby’s, kinderen, (jonge) mannen en vrouwen en ouderen op 7 oktober werden vermoord is daar helaas een goed voorbeeld van. Als steunbetuiging voor deze terroristische aanval klinken tijdens demonstraties wereldwijd oproepen tot genocide op alle Israëli’s.

Daarom organiseren we deze ochtend samen met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een manifestatie vóór vrede en vóór Israël. We verzamelen op het Lange Voorhout in Den Haag en lopen in een tocht naar het Vredespaleis (waar het Internationaal Gerechtshof is gevestigd) en weer terug. Op het plein voor het Vredespaleis komt een kleine expositie over de gegijzelde Israëli's in Gaza.

We roepen u op om ook te komen. Kom op eigen gelegenheid naar Den Haag, of maak gebruik van één van onze buslijnen vanuit meerdere plaatsen in het land. Aanmelden voor de manifestatie zelf is niet nodig.

Bekijk hier de actuele info over de manifestatie en over de verschillende buslijnen. 

5 januari 2024 11:55

Dit gebeurde er in de Simchat Thora oorlog vanaf donderdag 4 januari 14.00 uur

Soldaten van het Israëlische leger begonnen op donderdag diep in de tunnels onder de stad Khan Younis in Gaza te opereren. Dit betekent dat de IDF Hamas leider Yahiya Sinwar in het vizier begint te krijgen. Algemeen wordt aangenomen dat de fanatieke Sinwar zich in het tunnelcomplex onder Khan Youmis schuilhoudt, nadat hij zich mengde onder vluchtelingen die vanuit Jabalya in het noorden van Gaza naar het zuiden van de enclave vluchtten.

Sinwar heeft volgens ingewijden drie opties tot zijn beschikking waar het om zijn persoonlijke lot gaat. Ten eerste sterven als een Shahid (martelaar), ten tweede zich overgeven en ten derde vanuit Gaza naar het buitenland gaan via de tunnels onder de Egyptische grens of via een deal zoals die ooit met PLO leider Yasser Arafat werd gesloten.

Tijdens de Eerste Libanon Oorlog werd in augustus 1982 een deal gesloten waarbij Arafat samen met 8.500 PLO terroristen werd verbannen naar Tunis vanuit Beiroet. Daarmee kwam er in feite een einde aan de oorlog in Libanon.

Hetzelfde zou nu ook kunnen gebeuren, zeggen commentatoren in Israël. Sinwar is er echter de man niet naar om zo’n deal te sluiten met Israël. Hij heeft een aantal jaren terug al aangegeven dat hij wanneer het er ooit van zou komen, hij er de voorkeur aan gaf om te sterven in plaats van zich over te geven aan Israëlische soldaten. Voor Sinwar is de dood als Shahid belangrijker dan het leven.

De inschatting is nu dat er binnenkort meer duidelijk zal komen over waar Sinwar zich precies bevindt. Het ligt in de lijn van verwachting dat het nog een maand zal duren voordat Khan Younis volledig in handen is van de IDF. De gevechten in de het centrum van de stad intensiveerden gedurende de afgelopen nacht en er werden verschillende raketlanceerinstallaties onschadelijk gemaakt.

De Islamitische Staat groep (Daesh zeggen we in Israël) haalde op donderdag sinds lange tijd weer de voorpagina’s van kranten. Op donderdagmiddag werd bekend dat Daesh de verantwoordelijkheid voor de dubbele aanslag in Iran op woensdag had opgeëist. De aanslag  in de stad Karman in het centrum van Iran, tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de geliquideerde commandant van de Quds Brigade van de IRG Qassem Soleimani, kostte aan meer dan honderd mensen het leven. In Iran werd door regimefunctionarissen eerst de beschuldigende vinger uitgestoken naar Israël. Aan de reeks beschuldigingen kwam vanmiddag dus een einde met een verklaring van een Daesh woordvoerder, die ook aandacht besteedde aan de oorlog in Gaza. De jihadistische terreurgroep haat Iran en Soleimani evenals sjiieten en dit was ongetwijfeld het motief achter de aanslag. Soleimani speelde een belangrijke rol in de nederlaag van Daesh en werd daarvoor indertijd uitgebreid geprezen door Iran’s leider Ayatollah Ali Khamenei.

De Daesh woordvoerder  schold Hezbollah en Iran uit voor “sjiietische ongelovigen” en zei dat zij de Palestijnse moslims exploiteren. Ook riep hij de soennitische moslims op om zoveel mogelijk Joden, en ook christenen over de gehele wereld te vermoorden en om geen onderscheid te maken tussen burgers en soldaten.

Daesh is nog altijd actief in vooral Syrië, dat een ideale voedingsbodem vormt voor extremisten. Op donderdagmiddag pleegde de groep een aanslag op een Hezbollah basis in de buurt van de antieke stad Palmyra (Tadmor in de Bijbel) in het centrum van Syrië. Bij de aanval kwamen zes Hezbollah terroristen om het leven en werd een grote hoeveelheid wapens buit gemaakt.

Meer oorlogsnieuws

Noordelijke front

De Armerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein kwam op donderdag in Israël aan voor gesprekken over de oorlog met Hezbollah. Hochstein bemiddelde eerder een overeenkomst tussen Israël en Libanon over het Karish gasveld. De diplomaat kent Libanon goed en probeert nu een politieke oplossing te vinden die moet voorkomen dat de oorlog in noord Israël wordt uitgebreid. Ondertussen waren er donderdag berichten over een kleine terugtrekking van Hezbollah tot 2.5 kilometer van de grens met Israël. De regering in Jeruzalem wil echter dat Hezbollah zich volledig terugtrekt tot achter de Litani rivier, die van 12 tot 40 kilometer van de grens met Israël dwars door Libanon loopt. Dat was één van de meest belangrijke eisen van VN Veiligheidsraadresolutie 1802 van augustus 2006.

Yoav Galant, de Israëlische Minister van Defensie zei na afloop van zijn gesprek met Hochstein dat er slechts korte tijd rest voor een diplomatieke oplossing voor de situatie in het grensgebied tussen Libanon en Israël. Er is steeds meer druk op de regering om zo spoedig mogelijk een situatie te creëren die het mogelijk maakt voor de ongeveer 100.000 interne vluchtelingen om terug te keren naar hun huizen in de dorpen langs de grens met Libanon. De stad Kiryat Shmoneh, bijvoorbeeld, is vrijwel verlaten en de zestigduizend inwoners verblijven al maanden in hotels in het noorden van Israël. De IDF bereid de bewoners  nu voor op een verlenging van hun hotelverblijf met een aantal maanden. Dit nadat ook Premier Benjamin Netanyahu zich sceptisch had uitgelaten over de kans op een diplomatieke oplossing.

Vannacht werd boven de stad Safed (Tzefat in het Hebbreeuws) een onbemand vliegtuig uit de lucht geschoten door het Patriot luchtverdedigingssysteem. De drone was zeer waarschijnlijk afkomstig uit Libanon.

Gaza

Gearresteerde leden van Hamas’ Nukhba elite eenheid, die een zeer prominente rol speelde tijdens het gruwelijke bloedbad op zeven oktober 2023, vertelden tijdens verhoren dat er een groot aantal terroristen zijn gedood tijdens bombardementen van tunnels onder de stad Khan Younis. Dit beïnvloedde de commandostructuur van Hamas zodanig dat er sprake was van chaos. De chaos demoraliseerde de Nukhba terroristen zodanig dat zij besloten om zich over te geven.

De IDF liquideerde op donderdag ook een belangrijke commandant van Palestijnse Islamitische Jihad. Een onbemand IDF vliegtuig doodde Mamdoech Lulu die het hoofd van het operationele hoofdkwartier van PIJ was in het noorden van Gaza.  Lulu onderhield het contact met het PIJ hoofdkwartier in Damascus en organiseerde tal van terreuraanslagen tegen Israëli’s voor de oorlog.

Langs de kust van Gaza werd op donderdagmiddag een enorm tunnelcomplex opgeblazen. Dit gebeurde nadat de Yahalom en Shyetet 13 eenheden van de IDF in het tunnelcomplex een wapenfabriek aantroffen.  Een gedeelte van het complex was vol gelegd met boobytraps. De IDF publiceerde een video waarin het opblazen van de tunnels was te zien.

Rode Zee front

De door Iran gesponsorde Ansar Allah militie in Jemen probeerde afgelopen nacht een Amerikaans oorlogsschip in de Bab el Mandab straat aan te vallen met een op afstand bestuurd schip. Het met explosieven geladen vaartuig ontplofte echter voortijdig.

Een coalitie van 22 landen gaf op woensdag een ultimatum aan de Ansar Allah militie waarin werd gedreigd met militaire actie in geval van voortzetting van de aanvallen op vrachtschepen in de Rode Zee. Tot nu toe heeft de coalitie niet gereageerd op de nieuwe Ansar Allah provocatie.

Hartland front

Ook de afgelopen nacht ging de IDF door met invallen in Palestijnse steden en dorpen in Judea en Samaria.  In de stad Nablus brak een urenlange vuurgevecht uit waarbij ook met bommen naar de IDF eenheden werd gegooid. Sinds 7/10 heeft het leger 1300 Hamas terroristen gearresteerd tijdens deze invallen.

5 januari 2024 10:15

Analyse: Israël en de noodzaak van strategiewijziging ten opzichte van Iran

Israël is vastbesloten om een duidelijke overwinning te boeken op Hamas in Gaza. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over Iran, de moeder van alle oorlogen die Israël sinds haar ontstaan in 1948 voerde.

Lees verder in deze analyse:

4 januari 2024 14:59

Uitzending met Andries Knevel • Tien cruciale momenten in de geschiedenis van Israël

De geschiedenis van Israël en de Palestijnen is een veelbesproken onderwerp in de media. Daarbij valt op dat er nogal wat halve waarheden of zelfs volstrekte onjuistheden als feiten worden gepresenteerd. In deze uitzending gaan we dieper in op het ontstaan van de staat Israël en een aantal cruciale momenten in de geschiedenis van het land. Om te laten zien dat het verhaal breder en ingewikkelder is dan dat het vaak wordt neergezet, namelijk: Israël als koloniale onderdrukker en de bezetter van Palestijns grondgebied.

Andries Knevel legt uit hoe het wel zit. Bekijk het in deze uitzending:

4 januari 2024 14:55

Nieuwe update vanuit Israël

Dreiging vanuit Hezbollah

In het noorden van Israël heerst een onwezenlijke gespannen rust vergeleken met de dagen voor de liquidatie van Hamasleider Saleh al-Arouri. Dit wil echter niet zeggen dat de vijandelijkheden zijn opgehouden.

Op woensdagavond gaf Hezbollah leider Hassan Nasrallah een toespraak op al-Manar TV, waarin hij allerlei bedreigingen aan het adres van Israël uitte. Nasrallah noemde de liquidatie van al-Arouri een” enorme en gevaarlijke misdaad die niet ongestraft zou blijven”.

De Hezbollah leider zei verder dat zijn organisatie volgens “zorgvuldige calculaties” vecht met Israël en voorspelde opnieuw de ondergang van Israël. Nasrallah gaf ook opnieuw blijk van een kijk op Israël die gebaseerd is op fantasieën en op de propaganda die zo kenmerkend is voor Irans coalitie van terreurgroepen en milities.

De Hezbollah leider zei, bijvoorbeeld, dat Israël duizenden slachtoffers verborgen houdt van de Hezbollah aanvallen en dat honderdduizenden Israëli’s hun land hadden verlaten sinds oktober vorig jaar. Nasrallah is er ook van overtuigd dat de IDF de oorlog in Gaza aan het verliezen is. Deze overtuiging kwam blijkbaar tot stand door het lezen van de berichtgeving op al-Manar en Mayadeen, een andere Hezbollah spreekbuis. Daar worden fantastische successen gerapporteerd in de strijd van Hamas tegen de IDF in Gaza, terwijl Hamas en PIJ nederlaag na nederlaag lijden in de oorlog met de IDF.

Anderhalf uur na Nasrallah’s ophitsende toespraak reageerde Israël met de liquidatie van één van Nasrallah’s vertrouwelingen Hussein Yazbek, de commandant van het Naqoura district. Yazbek werd samen met drie andere Hezbollah terroristen gedood in een IAF luchtaanval op zijn huis in Naqoura.

Vanwege de uitermate gespannen situatie tussen Hezbollah en Israël na de liquidatie van al-Arouri hebben vijf Europese landen hun burgers in Libanon opdracht gegeven om het land zo spoedig mogelijk te verlaten.

Gaza

De IDF publiceerde op woensdagavond ook een nieuwe video waarop kinderen in het Hamas tunnelcomplex zijn te zien. Volgens de IDF worden de kinderen gebruikt al koeriers en gidsen maar ook voor het transport van wapens en ammunitie. De kinderen krijgen in de tunnels ook gevechtstraining en worden volledig geïndoctrineerd over de Joden. Eerder bleek al dat Hamas tijdens de gevechten met de IDF kinderen ook als verkenners gebruikt.

Er werd vannacht opnieuw hevig gevochten in Gaza met bombardementen vanuit de lucht en vanaf de grond en zee. De focus is momenteel op de stad Khan Younis en op de overgebleven verzetsnesten in Gaza Stad. De IDF schakelde een aantal Hamas eenheden uit die verantwoordelijk waren voor een reeks antitankraketaanslagen. Ook werd een groep Hamas terroristen die de lancering van lange-afstandsraketten voorbereidden in het Al-Boreij kamp in het centrum van Gaza geëlimineerd.

Er is nog slechts sprake van sporadisch raketvuur uit Gaza met het laatste code rood alarm nu vijf uur geleden. De sterke afname van het raketvuur uit Gaza leidde inmiddels tot discussie over de terugkeer van interne Israëlische vluchtelingen naar dorpen die niet in de onmiddellijke omgeving van Gaza liggen. De IDF heeft nu toestemming gegeven om inwoners van dorpen in de omgeving van de stad Ashqelon te laten terugkeren naar hun huizen. De inwoners van de verwoeste kibboetsen rond Gaza zijn inmiddels van hotels overgebracht naar tijdelijk behuizing zoals twee torenflats in Tel Aviv die onlangs opgeleverd werden.

Judea en Samaria

In het hartland van Israël blijven de gevechten tussen de IDF en Palestijnse terroristen van verschillende terreurgroepen, waaronder de al-Aqsa Brigades van Fatah, onverminderd doorgaan. IDF eenheden trokken gisteren het Nour al-Shams vluchtelingenkamp nabij de stad Tulkarm opnieuw binnen en werden daar onthaald op een regen van kogels. Er werden tientallen terroristen gearresteerd en honderden wapens in beslag genomen. Ook werden er bermbommen gebruikt om de operatie van de troepen te ontregelen. De IDF maakte gebruik van drones om de situatie in het kamp te monitoren.

De IDF operaties in dit gebied begonnen nadat inwoners van dorpen langs het veiligheidshek, zoals moshav Bet Hefer hadden geklaagd over nachtelijke graafwerkzaamheden onder hun huizen. Ook rapporteerden deze burgers bijna dagelijks schietincidenten waarbij hun huizen vanuit Tulkarm werden beschoten. Deze week werd bekend dat ook in het dorp Kochav Ya’ir er klachten waren over nachtelijke graafwerkzaamheden onder de huizen van de inwoners.

Rode Zee

Aan het Rode Zee front bleef het de afgelopen dag rustig nadat een twaalftal landen die deelnemen aan ‘Operatie Bescherming Welvaart’ tegen de agressie van de Ansar Allah militie in Jemen een ultimatum hadden afgegeven. Volgens Amerikaanse bronnen werd Ansar Allah te verstaan gegeven dat er geen nieuw waarschuwingen meer zouden worden afgegeven. De militie had de keus tussen stopzetting van de aanvallen op het civiele scheepvaartverkeer in de Rode Zee en aanvallen van de coalitie op zijn basissen in Jemen.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een nieuwe update verwachten over de Simchat Thora oorlog in Israël.

3 januari 2024 21:29 uur

Update vanuit Israël

Vandaag was het precies vier jaar geleden dat Qassem Soleimani, de legendarische commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde, werd geliquideerd in Bagdad, Irak. Zoals ik eerder al berichtte werd deze dag met spanning tegemoet gezien in Israël vanwege de mogelijkheid dat de IRG eindelijk wraak zou gaan nemen. Soleimani werd door het Amerikaanse leger geëlimineerd op aanwijzingen van Mossad, de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst. De Iraniërs hebben herhaaldelijk aangegeven dat de vergelding voor de liquidatie nog moest komen.

Het omgekeerde gebeurde vanmiddag toen tijdens een herdenkingsplechtigheid in de stad Karman, waar Soleimani begraven is, twee explosies plaatsvonden. Op het moment van het schrijven van deze update zijn er volgens de Israëlische media al meer dan tweehonderd doden geborgen. Iraanse staatsmedia zeggen dat er 103 doden vielen tijdens een tweeledige “terroristische aanslag”. Dezelfde media staken de beschuldigende vinger uit naar Israël dat in het verleden talloze liquidaties heeft uitgevoerd binnen Iran. Mossad houdt zich echter niet bezig met dit soort terreuraanslagen op burgers. Waarschijnlijker is dat de oppositie in Iran deze aanslag pleegde. De Koerdische militie PAK heeft een verleden van aanslagen op IRG-doelen en hetzelfde geldt voor de Baluchi-minderheid in Iran. Volgens de Iraanse regering werden er twee koffers met op afstand bediende bommen geplaatst nabij de plaats waar de herdenking werd gehouden. Nadat de eerste koffer was ontploft en IRG-personeel zich naar de plaats van de aanslag spoedde werd een tweede bom tot ontploffing gebracht. Dit zijn de tactieken die vooral Hamas gebruikte tegen IDF-militairen.

Kort oorlogsnieuws

Twaalf voornamelijk Europese landen, waaronder Nederland, riepen vanmiddag de Ansar Allah-militie in Jemen opnieuw op om op te houden met zijn aanvallen op vrachtschepen en tankers in de Rode Zee. “Wij roepen op tot een onmiddellijk einde van deze illegale aanvallen en tot de onmiddellijke vrijlating van de bemanningen van de schepen die illegaal worden vastgehouden” zeiden de landen in een verklaring die werd voorgelezen in het Witte Huis in Washington. Het lijkt er echter niet op dat Ansar Allah en zijn beschermheer Iran gehoor zullen geven aan deze oproep. Militair ingrijpen in de vorm van aanvallen op de basissen van Ansar Allah zou het verschil kunnen maken. Echter ook hier is het probleem dat de landen die zich hebben aangesloten bij de coalitie, die door de VS is samengesteld, alleen defensieve maatregelen willen nemen tegen de agressie van Ansar Allah en Iran. Een ander probleem is dat Ansar Allah de bemanningen van schepen die het heeft gekaapt als gijzelaars gebruikt.

Aan het noordelijke front lanceerde Hezbollah vandaag zes Burkan korteafstandsraketten. Deze raketten hebben een explosieve kop van 300 tot 500 kilo en verwoesten alles in een straal van meer dan honderd meter. Er werd echter alleen schade aangericht.

Een eenheid van de IDF vond vandaag ook een tunnel in het dorp Kfar Tarkumia nabij de stad Hebron. De tunnel was ongeveer vijftig meter lang en nog niet voltooid.

In Gaza blies de IDF vandaag het tunnelcomplex onder het al-Shifa ziekenhuis op in Gaza Stad. Het complex bevatte 250 meter tunnels en verblijven voor Hamas-terroristen. Het ziekenhuis werd niet beschadigd bij de gecontroleerde explosies.

Arabische media meldden vanmiddag dat Iran begonnen is om eenheden van de Quds Brigade van de IRG weg te halen uit basissen in het noorden van Syrië. Het is op dit moment onduidelijk waar de troepen zijn.

Israël is volgens de lokale media in gesprek met Congo en andere landen over de immigratie van vluchtelingen uit Gaza. De populatie van Gaza bedroeg voor de oorlog 2,2 miljoen burgers. Daarvan zijn nu ongeveer 1,5 miljoen dakloos geworden, al dan niet tijdelijk. Amerikaanse media berichtten deze week dat ongeveer zeventig procent van de huizen en gebouwen in Gaza is verwoest gedurende de oorlog.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

3 januari 16:24

Donderdag 11 januari: Israëlmanifestatie in Den Haag

Op donderdag 11 januari komt het Internationale Gerechtshof in Den Haag bijeen om een aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël te bespreken. De aanklacht luidt dat Israël genocide pleegt op de Gazanen. Een aanklacht totaal bezijden de waarheid.

Daarom organiseren we op donderdag 11 januari een Israëlmanifestatie in Den Haag, om op te komen voor Israël. Het geluid dat we willen laten horen is: 'Israël staat er niet alleen voor. Antizionisme is antisemitisme. Wij zijn voor Israël!'

Bent u er ook bij?

Bekijk hier alle informatie:

3 januari 2024 13:24

Update vanuit Israël

Door onze correspondent Yochanan Visser

Liquidatie in Beiroet

Na de liquidatie van Hamasleider Saleh al-Arouri kwamen er meer details los over wat er precies gebeurde in het Dahiyeh district in Beiroet op dinsdagavond 2 januari. Wat nu bekend is geworden, is dat het geen IAF gevechtsvliegtuigen waren die de liquidatie uitvoerden, maar een onbemand vliegtuig (UAV). IAF vliegtuigen waren kort voor de liquidatie van al-Arouri en vijf anderen in de lucht boven Beiroet gesignaleerd waar zij schijnaanvallen uitvoerden om Hezbollah te intimideren.

Volgens andere informatie was al-Arouri in het appartement in de Hadi Nasrallah straat om een vergadering bij te wonen met leden van Irans verzetsas. Ten minste twee andere Hamas commandanten van de Izz-a-Din al-Qassam brigades waren ook aanwezig en werden ook gedood. Al-Arouri werd gedood toen hij uit zijn auto stapte om naar de vergadering te gaan. Er werden in totaal drie raketten afgevuurd door de UAV.

Naar verluidt waren verdere aanwezigen bij de vergadering een commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran en een vertegenwoordiger van de Ansar Allah militie in Jemen. Het valt aan te nemen dat de oorlog tegen Israël het hoofdpunt op de agenda van de geplande vergadering was. Hamasleider Ishmail Haniyeh bevestigde na de liquidatie van al-Arouri dat Samir Pandi, de commandant van Izz-a-Din al-Qassam Libanon, en Azzam al-Akra, de plaatsvervangend commandant voor Judea en Samaria, onder de doden waren.

Pandi was ook verantwoordelijk voor de contacten met Ansar Allah, terwijl al-Akra verantwoordelijk was voor het organiseren van terreuraanslagen in landen buiten het Midden-Oosten, China bijvoorbeeld. Hamas heeft na de IDF invasie van Gaza gedreigd om internationaal actief te worden door middel van het plegen van terreuraanslagen in landen buiten het Midden-Oosten.

De liquidatie van al-Arouri leidde tot vreugdevolle reacties, zelfs in New York, waar een Joodse supermarkteigenaar baklava uitdeelde. Deze zoete delicatesse werd voorheen door  Hamas in Gaza onder de bevolking uitgedeeld na weer een dodelijke terreuraanslag in Israël.

De IDF is nu in de hoogste staat van paraatheid gebracht en reservisten die oorspronkelijk verlof waren gegeven vanuit Gaza zijn nu overgebracht naar het noordelijke front in afwachting van een mogelijke verdere escalatie. Die escalatie wordt verwacht na de begrafenis van al-Arouri en de andere Hamas commandanten. Het Israëlische leger hield al voor de liquidatie van al-Arouri rekening met het openen van een nieuw front op de Golan Hoogvlakte of een verdere escalatie met Hezbollah. Dit vanwege het feit dat het vandaag vier jaar geleden is dat Qassem Soleimani de briljante commandant van de Quds Brigade van de IRG werd geliquideerd in Bagdad, Irak. Soleimani is de architect van het plan dat leidde tot de huidige oorlog met Israël en wordt in Iran door het regime als een god vereert.

Kinderen als verkenners

Hamas gebruikt in Gaza kinderen die als verkenners werken voor de terroristen. In een video die werd gepubliceerd op de sociale media legt een IDF reservist uit dat twee van zijn vrienden werden gedood door een Hamas terrorist die met een RPG op hun tank schoot. Dit gebeurde een paar minuten nadat twee kinderen de tank naderden en die leken te inspecteren. De kinderen werden weggejaagd door de tankbemanning die met hun wapens in de lucht schoten.

Oorlogsnieuws

Hezbollah escaleerde de afgelopen nacht en ochtend zijn aanvallen op het noorden van Israël en viel tien keer een doel aan over de grens. Er werden tot het middaguur vier aanvallen met antitankraketten gerapporteerd. IAF gevechtsvliegtuigen zijn opnieuw aan het patrouilleren in het luchtruim boven Noord-Israël, een ander teken dat het leger in de hoogste staat van paraatheid is. In dorpen en steden in Galilea werd de burgers opgeroepen om alert te zijn en om de schuilkelders in gereedheid te brengen.

In Gaza voerde de IAF de hele nacht luchtaanvallen uit op doelen in het centrum van de stad Khan Younis maar ook in Rafah in het zuiden van Gaza.

De internationale druk op Israël over de interne vluchtelingen in Gaza neemt toe. Frankrijk en de Verenigde Staten hebben de regering in Jeruzalem gewaarschuwd om  niet te proberen om de burgers van Gaza te bewegen te emigreren naar andere landen.  Dit nadat verscheidene rechtse ministers in het kabinet van premier Benjamin Netanyahu hadden aangegeven dat emigratie uit Gaza een goede oplossing zou zijn na de oorlog. President Emmanuel Macron van Frankrijk was één van de leiders die de regering in Jeruzalem waarschuwde over “gedwongen repatriëring “ en zei dat dit de Tweestatenoplossing in gevaar zou brengen. Er is in Israël echter niemand die praat over gedwongen repatriëring en ook bijna niemand die nog enige waarde hecht aan het idee van een Palestijnse staat naast Israël.

Het aantal schietincidenten in Judea en Samaria is verder aan het toenemen. Vier terroristen kwamen om tijdens een vuurgevecht met IDF soldaten in het dorp Azzun nabij Qaliqilia in Samaria.  Verder werd er geschoten op politie- en IDF wachtposten in Psagot nabij Jeruzalem, Enav en Hawara nabij Nablus in Samaria en op een checkpoint nabij de berg Ebal. De IDF gebruikte ook een onbemand vliegtuig bij een inval in Nusarat in Judea. Bij een andere inval in het al-Arub vluchtelingenkamp in Judea werd een pijpbom gegooid naar de IDF eenheden.

De Ansar Allah militie in Yemen beschoot opnieuw een containerschip in de Rode Zee vannacht.  Er werden drie kruisraketten op de CMA CGM Tage afgevuurd die allen hun doel misten. Het schip kon ongehinderd zijn tocht voortzetten in de richting van het Suezkanaal.  De eigenaar van het containerschip de Franse firma CMA CGM heeft nu in navolging van MAERSK, 's werelds grootste containerschipmaatschappij, besloten om opnieuw de Rode Zeeroute te mijden en in plaats daarvan rond Zuid-Afrika te varen. Deze omweg kost de maatschappijen een miljoen dollar in extra brandstofkosten.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een nieuwe update verwachten.

3 januari 2024 12:34

'Deze opa gaat je ogen niet uitsteken'

Hoe leugens over Joden geloofd worden en uitmonden in antisemitisme.

Lees hier het dagboek van opperrabbijn Jacobs:

2 januari 2024 20:25

Update vanuit Israël

Om half zeven vanavond werden de nieuwsuitzendingen op de Israëlische televisie onderbroken door nieuws uit Libanon. Vanuit de hoofdstad Beiroet werd een grote ontploffing gerapporteerd in de wijk Dahiyeh, waar het hoofdkantoor van Hezbollah is gevestigd. Twintig minuten later berichtte Hezbollah’s tv zender al-Manar dat Hamas leider Saleh al-Arouri bij de ‘ontploffing’ was gedood tezamen met vijf anderen.

Al-Arouri werd beschouwd als de meest gevaarlijke Hamas terrorist na Yahiya Sinwar de leider van Hamas in Gaza die wordt beschouwd als het brein achter de bloedige invasie van zuid-Israël op zeven oktober jl. Al-Arouri richtte in Gaza de militaire tak op van Hamas, de Izz-a-Din al-Qassam en werd later de plaatsvervangende leider van het politieke bureau van Hamas.  De laatste periode werd al-Arouri belast met het organiseren van de terreur in Judea en Samaria in overleg met Iran. Het regime in Iran zag al-Arouri als zijn meest belangrijke man in de zogenaamde ‘verzetsas’. De Hamas leider verhuisde naar Libanon vanuit Turkije na eerst uit Gaza te zijn gevlucht. Hij waande zich veiliger in Libanon vanwege Israëls terughoudendheid om acties zoals deze uit te voeren in het land van de cederbomen.

Al-Arouri spendeerde zeventien jaar in een Israëlische gevangenis en werd in maart 2010 vrijgelaten en vervolgens uitgezet naar Jordanië waarvandaan hij naar Syrië ging. Toen Hamas problemen kreeg met het regime van Bashar al-Assad over zijn steun aan de Syrische rebellen reisde al-Arouri door naar Turkije waar hij in 2014 de ontvoering en moord op drie Joodse jongens in Goesh Etzion voorbereidde. In augustus vorig jaar gaf de Israëlische regering de Hamasleider te verstaan dat zijn dagen geteld waren. Al-Arouri reageerde op de waarschuwing door te voorspellen dat Israël een ongekende nederlaag zou lijden in een meervoudige frontenoorlog. Hij hintte toen naar de operatie die Hamas in oktober uitvoerde en zei dat hij “momenteel de vooruitzichten voor die confrontatie bediscussieerde met alle relevante partijen.” Hezbollah leider Hassan Nasrallah reageerde daarna ook op de Israëlische waarschuwing dat al-Arouri een wandelende dode man was. De Hezbollah leider waarschuwde dat iedere poging om “buitenlanders” te raken die zich op Libanees grondgebied bevonden, op een keiharde reactie zou kunnen rekenen.

Saleh al-Arouri was ook degene die achter de verzoening tussen Hamas en Iran zat na de crisis over Hamas’ standpunten over de oorlog in Syrië. De Hamas leider was regelmatig in Teheran te vinden en slaagde erin om Iran als hoofdsponsor te werven voor Hamas met een geschatte jaarlijkse donatie van 150 miljoen dollar.  Eén van de laatste daden van al-Arouri was het opzetten van een productiefaciliteit voor raketten in de Palestijnse stad Jenin in Samaria. De fabriek werd onlangs door de IDF gevonden en opgeblazen. De Hamasleider werd ook gezien als één van de breinen achter de genocide die Hamas en de PIJ uitvoerden op 7/10. Hij werd door Hamas “tufan al-Aqsa” genoemd de architect van de al-Aqsa-vloed zoals de jihadistische organisatie de invasie op 7/10 in zuid Israël noemt.

De aanslag op al-Arouri werd op dezelfde wijze uitgevoerd als de liquidatie van Sayyid Rezi Mousavi een commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde vorige week maandag in de buurt van Damascus. IAF oorlogsvliegtuigen vuurden precisie raketten af op het appartement in Dahiyeh waar de Hamasleider zich bevond.

De spanning in noord-Israël is nu om te snijden nadat de situatie al was geëscaleerd afgelopen week. Morgen is het vier jaar geleden dat in Baghdad Qassem Soleimani, de commandant van de Quds Brigade, werd geliquideerd. De Iraniërs hebben altijd gezegd dat de wraak voor het verlies van hun topcommandant nog moest komen. In Israël werd voor de liquidatie van al-Arouri al rekening gehouden met een Iraanse escalatie op 3 januari.

Kort ander oorlogsnieuws

In Turkije is de laatste dagen een operatie gaande die, naar men zegt, gericht is tegen de Mossad, de buitenlandse geheime dienst van Israël. Er zouden inmiddels veertig Turken zijn gearresteerd die verdacht worden van spionage voor de Mossad.

De Turkse regering beweert dat Israël probeert om “buitenlanders” te liquideren op Turks grondgebied en dat de Mossad Turken probeert te ronselen op sociale media die liquidaties zouden moeten uitvoeren. Er zijn nog steeds een behoorlijk aantal Hamasleden aanwezig in Turkije die van daaruit terreuracties plannen tegen Israëlische doelen. De relatie tussen Israël en Turkije is opnieuw aanzienlijk verslechterd door de oorlog tegen Hamas in Gaza.

Ansar Allah, de Iraanse vazal in Jemen probeerde opnieuw een schip te enteren in de Rode Zee vanmiddag. De Amerikaanse marine voorkwam de entering van het schip en vernietigde de drie speedboten die Ansar Allah bij de aanval gebruikte. Het Pentagon voert nu druk uit op het Witte Huis om een uitgebreide operatie tegen Ansar Allah goed te keuren.

In Judea en Samaria gaan de operaties van het Israëlische leger tegen Hamasterroristen en leden van andere terreurorganisaties onverminderd door. Vandaag werden bij vuurgevechten in de stad Qalqilia en het dorp Azzu in Samaria vier terroristen gedood door Israëlische soldaten. Morgen zal er in Judea en Samaria een algemene staking plaatsvinden als reactie op de liquidatie van Hamas leider al-Arouri. Het is niet duidelijk wie men daarmee wil treffen aangezien er geen zaken meer worden gedaan met Palestijnse bedrijven in het gebied.

Aan het noordelijke front gingen vanmiddag de aanvallen over en weer onverminderd door. De  IAF voerde nieuwe aanvallen op doelen in Syrië uit. Zo werd een artilleriebasis van het Syrische leger aangevallen in Kanaker, twintig kilometer van de grens met Israël. Ook werd de luchthaven van Damascus opnieuw gebombardeerd. Hezbollah voerde tegelijkertijd weer een serie aanvallen uit met antitankraketten op doelen in het grensgebied van noord-Israël.

In Gaza blijft de IDF langzaam vorderingen maken en heeft het de inwoners van het Nuseirat vluchtelingenkamp opgeroepen om te vertrekken naar het zuiden van Gaza. Ondertussen zijn er groepen burgers die vanuit het zuiden van Gaza weer teruggaan naar het noorden waar zij waarschijnlijk hun huizen verwoest zullen aantreffen.

Het laatste nieuws is dat Hamas de onderhandelingen over een eventueel nieuw staakt-het-vuren abrupt heeft afgebroken in reactie op de liquidatie van al-Arouri.

Morgenochtend na 11.00 uur kunt u weer een nieuwe update over de oorlog verwachten.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

2 januari 2024 14:15

Update vanuit Israël van 30 december tot 1 januari

Laten we beginnen met de wrange stunt die Hamas had voorbereid voor de Israëli’s gedurende de jaarwisseling. Exact om middernacht op 1 januari 2024 begon een rakettenregen op zuid- en centraal Israël. In steden zoals Rishon LeZyon en Modi’in, maar ook het noorden van Tel Aviv moesten burgers weer naar de schuilkelders rennen. De raketten uit Gaza richtten geen schade aan en de reactie van burgers was dan ook cynisch. Op de sociale media verschenen video’s van de raketsalvo’s terwijl mensen reageerden met kreten die men doorgaans hoort bij een mooi vuurwerk. De psychologische uitwerking was precies het tegenovergestelde van wat Hamas beoogde. De terreurgroep gaf verder opnieuw blijk van een fundamenteel onbegrip van de Joodse wereld, waar ‘Oud en Nieuw’ wordt gevierd op Rosh HaShanah, dat vorig jaar op 17 september begon en zonder vuurwerk.

Gedurende de feestdagen werden in Europa en de Verenigde Staten opnieuw demonstraties gehouden tegen de vermeende “Israëlische genocide” in Gaza. De ronduit hysterische reacties van de pro-Palestijnse massa’s worden in Israël echter totaal genegeerd deze keer. Dit, in tegenstelling tot wat er bij vorige oorlogen met de terreurbewegingen gebeurde in Israël. De kamerbrede steun voor de oorlog die de IDF tegen de terroristen in Gaza voert, is niet weggeëbd, en slechts een zeer kleine groep die zich uitsluitend richt op het lot van de gijzelaars wil dat de oorlog wordt stopgezet.

Het is  eigenlijk simpel om aan te tonen dat de demonstraties van de pro-Palestijnse demonstranten hypocriet zijn en worden gevoed door antisemitisme. Wie kijkt naar wat er indertijd gebeurde met een soortgelijke oorlog tegen een jihadistische terreurgroep, moet de slag om de Irakese stad Mosul (Nineveh) bestuderen. De overeenkomsten zijn overweldigend maar niet wat betreft de reactie van een groot deel van de wereldgemeenschap.

De slag om Mosul gedurende de geallieerde oorlog tegen Deash (ISIS) begon op 16 oktober 2016 en duurde tot 20 juli 2017. In de omgeving van Mosul woonde tot de komst van Daesh een grote Jezidi-minderheid, niet-moslims, die Koerdisch spreken. Daesh pleegde op deze minderheid misdaden tegen de menselijkheid, inclusief verkrachting van Jezidi vrouwen die vervolgens als seksslaven werden gebruikt door de terroristen. U ziet de overeenkomst met wat Hamas deed op zeven oktober tegen niet-moslims, alleen dan erger. Daesh had in Mosul ook tunnels gegraven maar gebruikte die slechts als schuilplaatsen. In Mosul kwamen tussen de 11.000 en 40.000 burgers om het leven, afhankelijk wie je het vraagt. In dit verband is het zinnig om op te merken dat het aantal van 40.000 afkwam van de inlichtingendiensten van de Koerdische militie Peshmerga en het Irakese leger, die de grondoorlog in Mosul voerden voor de geallieerden. Het aantal Deash terroristen dat werd gedood lag tussen de 7.000 en 25.000. Dus ook qua dodenaantallen zijn er overeenkomsten. Israël schat dat er tot nu toe 8.000 terroristen zijn gedood en Hamas beweert dat er meer dan 21.000 burgers zijn omgekomen tijdens Israëlische bombardementen en verstrekt geen cijfers over de eigen verliezen.

Nu naar de vergelijkingen over de reactie van de wereld over de beide veldslagen. Er was aandacht voor de genocide op de Jezidi's maar die ebde niet weg na een paar weken zoals nu het geval was, en werd vooral gestimuleerd door de Verenigde Naties. In het geval van de genocide op de Joden in zuid-Israël waren sommige relevante VN-organen pas bereid om een veroordeling uit te spreken bijna twee maanden na de misdaden. Wat de reactie van de massa’s in de wereld betreft op de slag om Mosul, er was nauwelijks aandacht voor. Er werden in ieder geval geen demonstraties gehouden waarin werd geprotesteerd tegen de ‘genocide’ op burgers in de Irakese stad.

Oorlogsnieuws

Een nieuwe kaart die door War Mapper werd gepubliceerd op X laat zien dat de IDF aanzienlijke vorderingen maakt in de grondoorlog tegen Hamas in Gaza. Op de kaart hieronder kunt u zien dat het Israëlische leger nu ongeveer zestig procent van Gaza heeft heroverd. In het noorden is er nog slechts een minimaal gebied in de stad Jabalya waar nog verzetshaarden van Hamas zijn.  In het zuiden ligt de situatie anders zoals de kaart van War Mapper laat zien.  De stad Khan Younis is nu boven de grond bijna in handen van de IDF dat nu vecht om het centrum van de stad te heroveren. Een deel van het gebied in het zuiden van Gaza kan niet worden aangevallen vanwege de aanwezigheid van naar schatting anderhalf miljoen vluchtelingen. De inschatting aan Israëlische zijde is nu dat de oorlog in Gaza nog maanden voort zal gaan. Op de kaarten hieronder zijn de gebieden die in handen zijn van de IDF, blauw gekleurd.

Verdeeldheid binnen de top van Hamas

Er is verdeeldheid binnen de top van Hamas over de toekomst van de terreurbeweging in Gaza. Hamas leiders Ishmail Haniyeh en Khaled Mashal lijken bereid te zijn om te praten met de PLO over hernieuwde coöperatie en zelfs ballingschap in Qatar voor de Hamas leiders in Gaza. Yahiya Sinwar en Mohammed Deif, de twee belangrijkste overgebleven Hamas leiders in Gaza, zouden echter niets willen weten van deze nieuwe koers en willen tot het einde doorvechten. Zowel Haniyeh als Mashal verblijven al in Qatar waar zij een luxe leven leiden.

Er waren op maandag opnieuw berichten over een nieuw bestand en de vrijlating van gijzelaars vanuit Gaza. Arabische media zoals Al-Sharq al-Aswatin Londen meldden dat er een Israëlische delegatie in Caïro was aangekomen. Vanuit Israël werden deze berichten echter niet bevestigd. Volgens deze Arabische media zou er een nieuw voorstel op tafel liggen waarbij er een staakt-het-vuren van drie tot vier weken zou komen in ruil van de vrijlating van veertig gijzelaars. Aan Palestijnse zijde zou Israël honderden gevangen terroristen moeten vrijlaten. Het voorstel zal in de huidige vorm geen kans maken wat Israël betreft. Een gevechtspauze van bijna een maand is een non-starter vanuit militair oogpunt.

Bovenstaande video laat het werk van de Maglan Eenheid zien. Een eenheid die diep in vijandelijk gebied opereert.

In een andere video ziet men de Oketz eenheid van de IDF aan het werk. Deze speciale eenheid maakte gebruik van honden om wapens en explosieven op te sporen in de gebouwen die men wil onderzoeken. De honden worden ook als verkenners gebruikt zoals u zult zien. Oketz heeft tijdens de oorlog in Gaza al dertien van deze speciaal opgeleide honden verloren.

In tegenstelling tot wat de media berichtten over een reductie in de intensiteit van de gevechten in Gaza is er sprake van een toename in de acties van de IDF en IAF, mat name in Khan Younis waar versterkingen zijn aangevoerd. Slechts in het noorden van Gaza is er sprake van een reductie van de IDF activiteiten. Dit is vanwege het feit dat bijna het gehele grondgebied van noord-Gaza nu in handen is van de IDF.

Het noordelijke front

Voor een situatieschets van het nieuwe front dat nu actief is geworden op de Syrische Golan Hoogvlakte verwijs ik u naar de analyse die vandaag op deze website werd gepubliceerd.

Voorlopig lijkt de situatie aan het front een beetje op wat er even verderop gebeurt in het grensgebied met Libanon, waar sprake is van een lage-intensiteit-conflict. Over de afgelopen dagen zette zich het patroon van actie en reactie in de gevechten met Hezbollah voort. Dagelijks werden er aanvallen met antitankraketten en andere raketten gepleegd terwijl er ook werd geprobeerd om doelen te treffen met kamikaze drones. Op dinsdagochtend raakten vijf IDF soldaten gewond bij een antitank raketaanval op Moshav Yaara en een mortieraanval op Meshat op de Golan Hoogvlakte. De IDF reageerde daarop met artillerievuur op Laguna, Nakuru en Maron al-Ras in zuid-Libanon. Hezbollah, bij monde van zijn plaatsvervangend secretaris-generaal, maakte op maandag ook duidelijk dat het vinden van een diplomatieke oplossing voor de oorlog in het noorden een verspilling van tijd is.

Rode Zee front

Voor een beschrijving van de situatie aan dit front verwijs ik u ook naar de analyse die vandaag op deze website werd gepubliceerd. De situatie aan dit front zou kunnen escaleren richting een mondiaal conflict zeker nu Iran een oorlogsschip van het ‘destroyer’ type heeft gestationeerd in de Rode Zee, in reactie op de vorming van een internationale coalitie tegen zijn vazal Ansar Allah in Jemen. Iran weigert ook gehoor te geven aan de Amerikaanse en Britse eis dat het zijn hulp aan de Ansar Allah (Houthi) militie stopzet. Ali Akbar Ahmadian, de secretaris van Iran’s nationale Veiligheidsraad, is nu in Jemen om overleg te plegen over het verdere vervolg van de Ansar Allah acties.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

2 januari 2024 13:16

Nieuwjaarswens Christenen voor Israël

We zijn een nieuw jaar ingegaan. Ook dit jaar is onze hulp en verwachting van de Heere. Hij is trouw en laat niet los wat Zijn hand is begonnen. Hij voert Zijn plan uit en daarin draait het om de Messias van Israël. We bestuderen de oude woorden van de profeten en zien voor onze ogen gebeuren wat zo lang geleden geschreven is. Het herstel van het volk in Israël is een teken van de naderende komst van Zijn vrederijk.

Lees hier de volledige nieuwjaarswens van Christenen voor Israël:

2 januari 2024 10:52

Video Red Mountain Therapeutic Riding Center

Onderstaande video ontvingen wij van het Red Mountain Therapeutic Riding Center. Normaal gesproken voorziet dit centrum, dat gelegen is in Kibboets Grofit in de woestijn, in therapie voor jongeren en ouderen uit het zuiden van Israël. Bij deze therapievorm staat het verzorgen en berijden van paarden centraal. In deze tijd van oorlog ontvangt het centrum specifiek mensen uit dorpen en gemeenschappen die geëvacueerd zijn vanwege de oorlog met Gaza. Dit gaat om zowel mensen uit dorpen aan de grens met Gaza als mensen uit dorpen aan de grens met Libanon. Christenen voor Israël steunt dit project.

2 januari 2024 10:42

Uitzending 2 januari • Otto de Bruijne: Hoop voor het Joodse volk door het lijden heen

Als woorden ontbreken in moeilijke tijden van oorlog en lijden, wat kun je dan nog zeggen? Aan tafel Otto de Bruijne, kunstenaar, spreker en schrijver. Met hem bespreken we twee van zijn schilderijen juist over dit thema, nu Israël in diepe pijn is.

Bekijk de uitzending hier:

30 december 2023 21:45

Wij wensen u een goede jaarwisseling en een gezegend 2024!

Het bestuur en de medewerkers van het Israëlcentrum in Nijkerk wensen u een goede jaarwisseling en een gezegend 2024!

Op Oud- en Nieuwjaarsdag houden we dit liveblog niet bij. Dat betekent dat we ons op dinsdag 2 januari weer melden. Graag tot dan!

30 december 2023 21:38

Israël aan het eind van 2023

Het jaar 2023 is bijna ten einde en het was een zeer bewogen jaar voor de Israëli’s, wellicht het meest bewogen sinds het ontstaan van de staat Israël.

We zijn gewend geraakt aan de soms duizelingwekkende snelheid waarmee de ontwikkelingen in Israël zich voltrekken en aan vele andere aspecten van het leven in wat ik noem “de hogedrukpan”. We waren echter niet voorbereid op wat er op 7 oktober jl. gebeurde. Dit ondanks jarenlange ervaring met terrorisme en de vele oorlogen die de Israëli’s eerder meemaakten.

Lees hier verder:

30 december 2023 21:15

Update uit Israël: de laatste van 2023

De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties afgekondigd die ten doel hebben om de geldstroom vanuit Iran naar de Ansar Allah-militie in Jemen af te snijden. Het gaat om twee geldwisselkantoren in Jemen en Turkije die zullen worden gesanctioneerd. De druk op president Joe Biden om Ansar Allah weer op de Amerikaanse lijst van terreurorganisaties te zetten neemt inmiddels weer toe. Biden besloot in 2021 om Ansar Allah te verwijderen van deze lijst in een goodwill gebaar aan Iran tijdens gesprekken over het nucleaire programma van het land.

In Turkije heeft de geheime dienst MIT inmiddels ongeveer tweehonderd ISIS (Daesh) terroristen opgepakt die complotten hadden gesmeed om Joodse en christelijke doelen aan te vallen.

In Gaza sneuvelden vandaag twee IDF-soldaten, een 30-jarige reservist uit Tel Aviv en een 22-jarige dienstplichtige soldaat uit Netanya.

Aan het front in het noorden van Israël nam de IDF actie tegen het Hezbollah bolwerk Kfar Qela in zuid Libanon. Vanuit dit bolwerk werden talloze aanvallen met antitankraketten en ander projectielen voorbereid. IAF-oorlogsvliegtuigen voerden golven aanvallen uit op talloze Hezbollah-doelen.

Ondanks deze golf aanvallen van de IAF ging Hezbollah vrijwel de hele dag door met aanvallen op doelen in het noorden van Israël. De intensiteit was echter minder dan op donderdag en vrijdag. Volgens de IDF heeft Hezbollah nu 168 strijders verloren in de gevechten met het Israëlische leger. Vandaag werden er vier Hezbollah-terroristen gedood.

Aanvallen in Syrië

In Syrië voerde de IAF vanmiddag opnieuw luchtaanvallen uit. Dit keer werd de landingsbaan van de luchthaven van Aleppo (Halab) gebombardeerd. Er werden zes raketten afgevuurd die weinig heel lieten van de terminal. Het front in Syrië warmde steeds verder op de afgelopen week. Op maandag werd een hoge officier van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde geliquideerd. Daarna volgde een grote aanval op de luchthaven van Damascus, waarover vandaag meer details naar buiten kwamen. Er werd oorspronkelijk slechts melding gemaakt van een aanval op de startbaan van de luchthaven. Nu blijkt echter dat de aanval, die in twee golven werd uitgevoerd, eerst een delegatie van hoge IRG-officieren ten doel had. De hele delegatie kwam hierbij om het leven. Volgens media in Saoedi-Arabië werd de hele top van het IRG-commando in Syrië alsmede commandanten van sjiitische milities gedood bij de aanval. Pas bij de tweede golf raketten die IAF-vliegtuigen afvuurden werd de startbaan van de luchthaven van Damascus opnieuw vernietigd.

De aanval op de luchthaven van Aleppo vanmiddag was nieuw bewijs dat Israël alles op alles zet om Iran in Syrië, en dan met name Iraanse wapentransporten, aan te pakken. Het wachten is nu op de volgende zet van Iran. Het zou kunnen dat men zal proberen om via de luchthaven van Beiroet in Libanon wapens te leveren aan Hezbollah en andere milities in Syrië en Libanon.

Premier Benjamin Netanyahu hield vanavond een persconferentie waarin hij zei dat de oorlog die op zeven oktober uitbrak nog wel maanden zal kunnen gaan duren. De premier zei ook dat Israël voortdurend optreed tegen Iran, “op iedere tijd en iedere plaats” en herhaalde dat Israël zal voorkomen dat Iran een nucleair wapen krijgt. Hij waarschuwde ook Hezbollah en Iran over het uitbreiden van de oorlog in het noorden en dreigde hen met een klap waar ze “nooit van gedroomd zullen hebben”.

Zoals u kunt afleiden uit de gebeurtenissen in Syrië die zichtbaar zijn (er zijn vele activiteiten die verborgen blijven voor de media) treedt Israël inderdaad overal en altijd op tegen de agressie van Iran en dan vooral in Syrië waar de IRG in feite een aanzienlijk deel van het land runt.

U kunt op dinsdag 2 januari weer een nieuwe update uit Israël verwachten.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

30 december 14:22

Update vanuit Israël

Het Chanoeka feest - dat de wonderen herdenkt die gebeurden in de oorlog van een groep Joodse zeloten tegen een leger van het Griekse imperium van de Seleuciden - ligt al weer geruime tijd achter ons, maar dat wil niet zeggen dat de wonderen in de huidige oorlog gestopt zijn. Een bataljon IDF-soldaten hielden eerder deze week tegen de avond een korte rustpauze. Dat was nadat zij de hele dag bezig waren geweest om de laatste verzetshaarden van Hamas in het noorden van Gaza op te ruimen. De soldaten genoten van de zonsondergang over de zee in het westen. Er was echter één religieuze soldaat die gebruik maakte van de gevechtspauze om het Mincha middaggebed te reciteren. Toen hij aangekomen was bij het hoofdgebed Amida keerde hij zich naar de richting van Jeruzalem in het oosten, zoals gebruikelijk is. Midden in het gebed zag hij echter plotseling een terrorist met een RPG (een draagbare raketgranaatwerper) uit de grond omhoog komen. De terrorist maakte aanstalten om op de groep soldaten te schieten maar werd door de religieuze soldaat uitgeschakeld. Op die manier redde hij zijn maten van een gewisse dood. Zij zaten immers met hun rug naar de plaats waar de terrorist uit een tunnel kwam. Het hele bataljon heeft nu besloten om iedere dag het Mincha gebed te reciteren.

Onderzoek naar 7 oktober

De Amerikaanse krant The New York Timespubliceert de laatste week onderzoeken naar de gebeurtenissen op 7 oktober, toen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad een bloedige invasie uitvoerden in het zuiden van Israël, waarbij op grote schaal verschrikkelijke misdaden werden gepleegd. Eerder deze week kwam de krant met een gedegen onderzoek naar het seksuele geweld tegen Israëlische vrouwen op die dag. Daarover zal ik u apart informeren.

Op vrijdag publiceerde de Times een onderzoek naar de operationele plannen van de IDF voor een dergelijke verrassingsaanval. De conclusie zou kunnen zijn dat een dergelijk plan klaarblijkelijk niet bestond. De Gaza Divisie van de IDF ging er altijd vanuit dat Hamas of niet geïnteresseerd of niet in staat was om een georganiseerde invasie uit te voeren vanuit Gaza. Het duurde daarom uren voordat de divisie de volle omvang van de aanval doorgrondde. Dit werd mede veroorzaakt door het feit dat een deel van de divisie naar het hartland van Israël was overgebracht om de troepen daar te versterken. Er was in Judea en Samaria in de dagen voor 7 oktober een duidelijke toename in terroristische activiteit geweest. Waarschijnlijk was deze toename bedoeld als afleidingsmanoeuvre voor de invasie op 7 oktober. Een groot aantal andere soldaten van de Gaza Divisie was op verlof gestuurd vanwege het Simchat Thorafeest. De paar honderd soldaten die achterbleven op de Re’im basis werden totaal verrast door de Hamas-aanval op de barakken van de kazerne. De soldaten daar die in leven bleven, gingen er vervolgens vanuit dat er sprake was van een overval op hun basis. Toen zij via de sociale media (!) doorkregen dat er sprake was van een invasie dachten zij nog altijd aan een beperkt incident en namen daarom slechts geweren en pistolen mee om de confrontatie aan te gaan met de terroristen. Hamas had zich echter voorbereid op een oorlog die volgens het operationele plan dagen of zelfs weken zou hebben moeten duren. Uiteindelijk werd er versterking gestuurd in de vorm van de Maglan-eenheid die echter getraind is om missies uit te voeren in vijandelijk gebied. De soldaten waren niet voorbereid op een invasie in Israël, volgens de Times. Helikopter piloten van de IAF kregen zelfs opdracht om hun doelen uit te kiezen volgens berichten op de sociale media. Uit het hele onderzoek komt een beeld naar voren van chaos en onbegrip over wat er precies gaande was. Daarbij dient te worden aangetekend, en dit werd niet vermeld in het NYT-artikel, dat Hamas met drones en een cyberaanval de communicatiemiddelen en elektronische waarnemingsapparatuur van de IDF had uitgeschakeld.

Gaza front

De IDF besloot vanmorgen tot een tactische gevechtspauze in het Rafah gebied in zuidelijk Gaza om humanitaire hulpverlening mogelijk te maken voor de vele vluchtelingen die zich daar ophouden. De pauze zal tot 14.00 uur duren. In bijna geheel Gaza vonden vandaag intensieve gevechten plaats waarbij volgens de IDF tientallen terroristen werden gedood. De hevigste gevechten vinden momenteel plaats in de stad Khan Younis, waar Hamas zijn hoofdkwartier heeft ondergebracht nu. Voorafgaand aan verdere grondoperaties voert de IAF momenteel zware bombardementen uit op Hamas-posities in Khan Younis en in vluchtelingenkamp Nuseirat in Gaza.

Na een vrij lange pauze werden er vandaag ook weer een paar raketten vanuit Gaza afgevuurd. Het betrof korteafstandsraketten die in de buurt van kibboets Nir Am in het noordwesten van de Negev woestijn neerkwamen. Het raketvuur vanuit Gaza is nu slechts sporadisch, maar Hamas heeft nog altijd de capaciteiten om een groot salvo op centraal Israël af te vuren. Voor Israël is het uitermate belangrijk om een totaal einde te maken aan het raketvuur. Dit, niet alleen vanwege de lokale situatie maar ook omdat het beëindigen van de raketbeschietingen uit Gaza het internationale vliegverkeer weer terug zal brengen naar Israël. Al vanaf de week na 7 oktober hebben bijna alle buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hun vluchten op Israël gestaakt.

Het noordelijke front

De Israëlische luchtmacht was twee keer actief in Syrië afgelopen nacht en ochtend.

Vanmorgen vroeg bombardeerde de IAF posities in Syrië waarvandaan eerder een aantal raketten waren afgevuurd op de Golan Hoogvlakte. De aanval kwam na een eerder bombardement van de luchthaven van Damascus op donderdag. Het Syrische persbureau SANA rapporteerde “verliezen” bij het bombardement, maar gaf geen verdere details.

In het oosten van Syrië was de IAF ook actief nabij de stad Al Bukamal op de grens met Irak. Volgens buitenlandse media werden een konvooi trucks, een wapenopslagplaats en een hoofdkwartier van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran gebombardeerd. Er zouden vier Hezbollah-terroristen bij de aanval zijn gedood. Iran heeft in Al Bukamal een grote basis die ondergrondse bunkers heeft. De basis Imam Ali werd indertijd aangelegd als onderdeel van de zogenaamde landbrug van de Iraanse grens naar de Golan Hoogvlakte. Nadat Israël echter vrijwel ieder landtransport van wapens richting de Golan Hoogvlakte en Libanon voorkwam door bombardementen ging Iran via de lucht wapens leveren. Dit werd voornamelijk gedaan met burgervliegtuigen om aanvallen van de IAF te voorkomen. Dit nu is de reden waarom Israël voortdurend de landingsbanen van luchthavens in Syrië bombardeert.

Uit al de recente ontwikkelingen rond Iran in Syrië kan worden afgeleid dat Israël koste wat koste wil voorkomen dat Iran doorgaat met het leveren van wapentuig aan zijn verschillende bondgenoten.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

29 december 21:40

Update vanuit Israël

Door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Er zijn opnieuw aanwijzingen dat er onderhandelingen gaande zijn over een staakt-het-vuren, nadat eerder Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad uit Egypte waren vertrokken na vruchteloze onderhandelingen. Een Hamas-delegatie bestaande uit niet nader genoemde topleiders is nu weer terug in Egypte voor nieuwe besprekingen. Dit is een duidelijk teken dat Hamas in de problemen zit in Gaza. De jihadistische organisatie heeft een nieuw bestand hard nodig, nadat op verschillende plaatsen de IDF vooruitgang boekt in zijn operaties in Gaza. Tijdens een ontmoeting met een delegatie van de families van de ontvoerden op vrijdag hintte premier Benjamin Netanjahu naar enige progressie in de onderhandelingen over een nieuw deal over de vrijlating van zo’n veertig Israëli’s. “Onderhandelingen zijn gaande terwijl we hier met elkaar spreken. Ik kan niet in details treden over de status (van de besprekingen) maar we werken eraan om iedereen naar huis te brengen, dat is ons doel. We geven niet op”, zei Netanyahu. Hamas heeft tot nu toe een compleet einde aan de IDF-acties in Gaza geëist, iets waar Israël niets van wil weten. De regering in Jeruzalem heeft zich verplicht om nu een einde te brengen aan het Hamas-bewind in Gaza en weet dat het volk vierkant achter deze beslissing staat. Volgens de laatste informatie zijn er nog 106 levende gijzelaars in Gaza, 23 anderen zijn vermoord of op 7 oktober of daarna in gevangenschap. Op 7/10 werden 240 burgers en soldaten ontvoerd en naar Gaza overgebracht. U kunt op maandag een schokkend nieuw rapport tegemoet zien over wat Hamas met de Israëlische vrouwen deed op die Zwarte Shabbat.

Online antisemitsime neemt toe

De onderzoeksgroep Digital Marketing Platform maakte op donderdagavond bekend dat er een ontstellende toename in antisemitische zoekopdrachten op Google is waargenomen sinds 7/10. De woorden “dood de Joden” lieten een toename zien van maar liefst 1.800 procent. De zoekopdrachten “From the River to the sea” en “Glory to our martyrs” lieten zelfs een toename van tienduizend procent zien. Het schrikbarend toegenomen antisemitisme lijkt steeds meer te leiden tot aanvallen op Joden in vooral Westerse landen. In andere landen, zoals Turkije worden terreuraanslagen gepland tegen Joodse of Israëlische doelen. Dat bleek deze week in India waar in New Delhi een bom ontplofte bij de Israëlische ambassade en in Turkije waar gisteren een ISIS terreurcel werd gearresteerd. De 29 leden-tellende cel was van plan om aanslagen op synagogen te plegen. Naar verluidt, waren kerken en de ambassade van Irak ook geselecteerd voor aanslagen.

Oorlogsnieuws

In Judea werd vandaag een aanslag gepleegd op IDF soldaten die een wachtpost bemanden nabij het dorp Otniel in zuid Judea. Een 16-jarige Palestijnse terrorist uit Hebron ramde zijn auto in de groep soldaten en verwondde vijf van hen. De soldaten werden naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva overgebracht voor behandeling. Eén van hen verkeert in levensgevaar.

Deze aanslag volgde op een andere bij het checkpoint Mizmoria bij de ingang van Jeruzalem op snelweg 1. Bij die steekaanslag werden twee bewakers verwond. De autoram aanslagen zijn de laatste periode weer terug evenals de aanslagen met messen.

In het noorden van Israël werd vanmiddag een ramp voorkomen in het dorp Kfar Yona. De centrale gasleiding bleek te zijn gesaboteerd. Een inwoonster van Kfar Yona rook een sterke gaslucht en belde de politie die het lek dichtte. Een Palestijnse vlag werd op de plaats van de sabotage gevonden.

Iran probeert de laatste weken constant nieuwe geavanceerde wapens naar Syrië over te brengen. In Israël wordt dit gezien als voorbereiding op een uitbreiding van de oorlog in het noorden. De Irakese terreurgroep “Het Islamitische Verzet van Irak (IVI)” pleegde vandaag weer een nieuwe aanslag op Amerikaanse troepen in Syrië. IVI is een mantelorganisatie van alle door Iran gesteunde milities in Irak. De groep werd na 7/10 0 opgericht en werkt duidelijk in opdracht van het regime in Iran. De oprichting werd klaarblijkelijk noodzakelijk omdat de organisatie waar IVI uit voorkwam, Hashd al-Sha’abi, een integraal onderdeel van het leger van Irak is geworden. Aangezien dit leger wordt gesteund door de VS kan het zich officieel niet permitteren om Amerikaanse troepen aan te vallen.

Hezbollah voerde laat in de middag weer een serie drone- en raketaanvallen uit op het noorden van Israël. De IAF en IDF sloegen terug met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. De IAF voerde vandaag in toenemende mate ook verkenningsvluchten uit boven Libanon. Eerder vandaag voerde Hezbollah een serie antitankraket aanvallen uit op de kibboetsen Dovev, Manara, Zaire, Eilon. Dishon en Yiftach. Manara is nu grotendeels verwoest door deze aanvallen.

In Gaza breidde de IDF vandaag zijn operaties uit naar Kirbat Ikhza’ah nabij kibboets Nahal Oz. Dit was de plaats waar Hamas het veiligheidshek voor het eerst opblies op 7/10. De troepen ontdekten verschillende tunnels die naar de kibboets leidden en die werden opgeblazen. Op 7 oktober werden 46 inwoners van Nachal Oz vermoord nadat een bewaker erger voorkwam door alleen een aantal terroristen te doden.

29 december 16:13

Uitzending 29 december • Ambassadeur Modi Ephraim: “ik ben dertig jaar diplomaat, maar zo moeilijk als nu was het nooit”

Het is op dit moment misschien wel één van de lastigste banen ter wereld. Ambassadeur van Israël zijn. Zeker tijdens de oorlog tussen Israël en Hamas. Hoe kun je verbinden in een tijd waarin er zoveel polarisatie is rondom Israël? Aan tafel de ambassadeur van Israël in Nederland, Modi Ephraim.

Bekijk de uitzending hier:

29 december 13:40

Lichtpuntjes in donkere dagen

Gedurende de oorlog waren er vele momenten die een depressief gevoel geven en die een mens de indruk geven dat de wereld een donkere tunnel is met hier en daar een sprankje licht. Het leidt geen twijfel dat er veel mensen in Israël ernstig getraumatiseerd zijn, en niet alleen door de gebeurtenissen op zeven oktober jl. Gelukkig zijn er zo nu en dan kleine lichtpuntjes te ontdekken in de chaos van Israël

Lees hier de nieuwe analyse van Yochanan Visser:

29 december 11:35

NOS erkent journalistieke fout

Op dinsdagavond 26 december 2023 plaatste de NOS in haar eigen liveblog over de oorlog tussen Israël en Hamas een kort bericht over beschuldigingen die Hamas doet aan het adres van Israël, over "orgaandiefstal van 80 lichamen". Voor deze orgaandiefstal is geen bewijs geleverd. Het NOS erkent nu dat het bericht niet op deze manier had mogen worden gepublieerd.

"Het miste (historische) context en uitleg, en voldeed daarom niet aan onze eigen kwaliteitseisen. Daarom is de betreffende post uit het liveblog verwijderd."  Zie NOS voor het hele bericht.

Het bericht deed denken aan het oude 'bloedsprookje'. Eeuwenlang zijn in Europa de Joden ervan beticht kinderen te vermoorden en rituelen met hun bloed uit te voeren. Dit bloedsprookje kwam nu weer tot leven in berichtgeving waarin. De Israëlis zomaar werden beticht van deze orgaandiestal.

28 december 22:00

Hoe Iran via een militie in Jemen werkt aan zijn agenda van werelddominantie

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant zei dinsdag dat het Israëlische leger in maar liefst “zeven theaters” vecht en operaties heeft uitgevoerd in zes daarvan. Wanneer we nu goed kijken naar het front dat momenteel het grootste potentieel heeft om de huidige lokale oorlog te veranderen in een regionaal, of zelfs mondiaal conflict, dan is dat het Rode Zeefront.

Yochanan Visser legt uit hoe dat zit:

28 december 12:15

Eindejaarsoverdenking van vandaag

Aan het eind van 2023 kijken we terug naar het afgelopen jaar en vooruit naar het nieuwe jaar. De komende tijd delen we elke dag een korte overdenking met u. Leest u mee?

28 december 11:54

Gisteren meest gewelddadige dag in Noord-Israël

Door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Op woensdagavond rond 23.00 uur werden de Israëli’s die in het gebied rond het Meer van Galilea (Kinneret) wonen opgeschrikt door een explosie die vrijwel onmiddellijk werd gevolgd door het geluid van gevechtsvliegtuigen. Het duurde even voordat duidelijk werd wat er precies was gebeurd.

Om 23.30 uur kwamen de eerste berichten binnen over een ontploft onbemand vliegtuig (UAV) op de Golan Hoogvlakte. De UAV was verstuurd vanuit Noord-Irak en ontplofte uiteindelijk nabij moshav Eliad, in het centrum van de Golan Hoogvlakte. De nieuwe terreurorganisatie het “Islamitische verzet van Irak” (IVI) eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanslag en zei dat men “de juiste wapens” had gebruikt. Dit is de taal die ook Hezbollah in Libanon en de Ansar Allah-militie in Jemen gebruiken voor hun aanvallen op Israël. De Israëlische luchtmacht werd na de aanval in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Dit betekent de permanente aanwezigheid van IAF-oorlogsvliegtuigen in het luchtruim boven het noorden van Israël.

Uit de verklaring die IVI na de aanval afgaf bleek dat het oorspronkelijke doelwit het Karish-gasveld was voor de kust van het uiterste noordwesten van Israël. Vorige week rapporteerde IVI ook een UAV-aanval op een niet gespecificeerd doel in de Middellandse Zee. Dit bleek later het Tamar-gasveld te zijn.

De IVI-aanval stond niet op zichzelf. Hezbollah in Libanon schoot op woensdag gedurende de hele dag in totaal 150 projectielen af op het noorden van Israël. Hieronder waren een aantal antitankraketten en dertig Katusha-raketten, die op de stad Kiryat Shmoneh werden afgevuurd. Er werd slechts schade aan huizen gerapporteerd in de stad die grotendeels ontruimd is. Hezbollah gebruikte ook drie kamikaze drones die in open gebied nabij Har Dov ten oosten van Kiryat Shmoneh ontploften. Dit alles maakte 27 december tot de meest gewelddadige dag aan het noordelijke front.

De nieuwe escalatie zou te maken kunnen hebben met de liquidatie van een hoge officier van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran, die afgelopen maandag door IAF-vliegtuigen werd geliquideerd. De officier Sayyed Reza Mousavi werd vandaag in Teheran begraven, in aanwezigheid van Ayatollah Ali Khamenei.

De voortdurende artilleriebeschietingen door de IDF en de luchtaanvallen van de IAF hebben er nu voor gezorgd dat Hezbollah ongeveer de helft van zijn manschappen heeft weggehaald uit het gebied dat grenst aan Israël. Het voorlopige doel van de IDF is om Hezbollah terug te dringen tot aan de Litani-rivier in het zuiden van Libanon, die op bepaalde plaatsen veertig kilometer verwijderd is van de grens en op andere plaatsen slechts twaalf.

Vanmorgen hervatte de IAF de luchtpatrouilles in het luchtruim boven het noorden van Israël terwijl de spanning om te snijden is. De patrouilles hadden te maken met een nieuwe UAV-aanval nabij kibboets Shtula.

De grote vraag die iedereen bezig houdt is nu wanneer Hezbollah zijn volledige potentieel van raketten zal gaan gebruiken. Het gaat om een arsenaal van ruwweg 200.000 raketten, volgens de laatste telling door het onderzoeksinstituut INSS. Sommige daarvan zijn geleide projectielen, terwijl Hezbollah ook ballistische raketten heeft die met gemak de stad Eilat in het uiterste zuiden van Israël kunnen bereiken.

Meer oorlogsnieuws

In Gaza werd door de IDF op woensdag de volledige controle gekregen over het al- Rantisi kinderziekenhuis in de wijk Nasser in het westen van Gaza Stad. Het kinderziekenhuis was echter niet exact wat de naam doet vermoeden. Naast de behandeling van zieke kinderen was het ziekenhuis in gebruik als militaire basis voor Hamas. Onder het ziekenhuis was een netwerk van tunnels die door Hamas werden gebruikt als opslagplaats voor wapens en als commandocentrum. IDF eenheden vonden vele tunnelschachten op het terrein van het al-Rantisi ziekenhuis.

Volgens de bekende Midden-Oosten expert Zvi Yechezkeli maakt Israël een fout door steeds toe te geven aan de Amerikaanse druk over de humanitaire situatie in Gaza. Zvi wees met name op het plan om vluchtelingen uit het zuiden van Gaza te laten terugkeren naar het noorden en op het verminderen van de militaire druk op Hamas. Deze plannen zullen Hamas de gelegenheid geven om zich te hergroeperen en om terroristen in burgerkleding terug te brengen naar Noord-Gaza, volgens de Midden-Oosten-expert.

Zojuist werden vanaf Gaza opnieuw raketten afgeschoten op de kibboetsen rond de enclave. Dat was voor het eerst in twintig uur.

In Judea en Samaria trok de IDF vannacht opnieuw Palestijnse steden binnen om verdachten van terrorisme te arresteren. In Ramallah brak een vuurgevecht uit bij zo’n IDF-inval en werd één terrorist gedood. Veertien andere Palestijnse Arabieren werden verwond tijdens de rellen die uitbraken tijdens de inval.

Op woensdagavond werd ook bekend dat de Shin Bet enkele maanden voor de genocide op zeven oktober een tip had gekregen van een informant uit Gaza dat er iets groots stond te gebeuren. De informant rapporteerde ook dat er een aanval zou plaatsvinden in de week na Jom Kippoer, die dit jaar op 25 september werd gevierd. Lagere officials van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst besloten echter om te wachten op verdere informatie en speelden de tip niet door naar hun superieuren.

27 december 21:04

Update vanuit Israël

Na bijna drie maanden oorlog heeft het Israëlische leger nu over bijna zestig procent van Gaza operationele controle. Dit wil echter niet zeggen dat de oorlog snel voorbij zal zijn. Integendeel, het meest moeilijke gedeelte lijkt nog voor ons te liggen, en dat heeft alles te maken met het grote ondergrondse tunnelcomplex dat Hamas over de laatste 15 jaar heeft aangelegd onder Gaza. Hamas gebruikt deze tunnels als een offensief wapen en niet alleen als schuilplaats. De stafchef van de IDF, generaal Herzi Halevi zei vanmiddag dat het leger zijn aanvallen op Hamas moest opvoeren in de stad Khan Younis en andere plaatsen in het zuiden van Gaza.

Halevi erkende dat de toenemende internationale druk op Israël een wijziging in de oorlogsvoering met zich mee zou kunnen brengen. De IDF zou hierdoor de intensiteit van zijn acties kunnen terugbrengen indien nodig. Die laatste opmerking heeft duidelijk te maken met de Amerikaanse inmenging in de oorlog in Gaza. Bijna iedere week komen topfunctionarissen van de regering van president Joe Biden naar Israël voor overleg over de oorlog. Volgende week komt, bijvoorbeeld, Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken opnieuw naar Israël. Blinken staat achter Israëls recht op het streven naar de eliminatie van Hamas, maar wil dat er meer oog is voor de humanitaire situatie van de burgerbevolking in Gaza. Momenteel is de IDF echter nog op volle kracht actief in Gaza en voerde vandaag ongeveer honderd aanvallen uit op verschillende doelen.

Yoav Galant, Israëls minister van Defensie zei op dinsdag dat de IDF actief is in “zeven theaters” van deze oorlog, Deze theaters zijn: Libanon, Gaza, Syrië, Jemen, Irak, Iran en het hartland van Israël waar de IDF zijn acties tegen terroristische groepen aanzienlijk heeft opgevoerd sinds 7 oktober. Galant zei dat het leger al actief is geweest in zes van deze theaters en nog niet in het zevende, dat waarschijnlijk Iran zelf is.

Vandaag voerde de IDF ook zijn acties tegen Hezbollah in Libanon verder op. Dit nadat de terreurgroep op dinsdag negen IDF-militairen verwondde tijdens een aanval met een antitankraket in het verlaten dorp Iqrit.

IDF-artillerie vuurde meer dan tweehonderdvijftig granaten (155 mm) af op posities van Hezbollah in 34 Libanese dorpen. Volgens Libanese media doodden ze daarbij drie Hezbollah-terroristen. Dezelfde bronnen rapporteerden dat er nu 72.000 Libanese burgers zijn geëvacueerd.

Islamitische Revolutionaire Garde

In Syrië werd vandaag een rouwdienst gehouden voor Sayyed Rezi Mousavi, de plaatselijke commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran. Mousavi werd op maandag gedood door raketten van IAF-oorlogsvliegtuigen die zijn schuilplaats op een boerderij nabij Damascus aanvielen. De rouwenden hieven de leus “dood aan Israël” aan terwijl zij de doodskist van Mousavi over hun hoofden rond lieten gaan. Mousavi werd als zeer gevaarlijk beschouwd door Israël en niet alleen vanwege zijn rol bij de smokkel van wapens uit Iran naar Syrië. De IRG-commandant was ook bezig met het opbouwen van een honderdduizend man sterke strijdmacht op de Syrische Golan Hoogvlakte.

In reactie op de liquidatie van één van zijn top-commandanten publiceerde de IRG vanmiddag een animatievideo. Daarin was de Israëlische premier Benjamin Netanyahu te zien die zogenaamd een briefing kreeg in het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv. De premier werd verteld dat hij zich moest abonneren op de Iraanse media waar alle belangrijke commentatoren van de Islamitische Republiek hun visie geven over het conflict tegen Israël. Tegen het eind van de korte video ziet men een tikkende tijdbom onder het bureau van Netanyahu die vervolgens explodeert. Vervolgens komt er een tekst in beeld in het Hebreeuws en Arabisch.

Tishmeroe al atsmecheichem (vrij vertaald: waak over jezelf) een advies dat de Thora aan de kinderen van Israël gaf tijdens de veertigjarige tocht door de Sinaï woestijn. De video werd gemaakt door “Bnei Haman”, de zonen van Haman. Dit bleek uit de aftiteling in het Hebreeuws. Uit de hele stunt bleek opnieuw dat de IRG een hele studie heeft gemaakt van Israël en het Jodendom. In Israël werd de video met hoongelach ontvangen en werd gewezen op het feit dat de IAF een nieuwe liquidatie uitvoerde terwijl de IRG animatievideo’s maakt over zijn verlangen om Israëls premier te vermoorden.

In ieder geval was Irans boodschap aan Netanyahu een stuk subtieler dan die van de Turkse president Erdogan. Deze vertelde een uitzinnige menigte in Ankara dat Israël erger is dan de nazi’s, en dat Netanyahu slechter is dan Adolf Hitler. Erdogan beweerde ook dat de Holocaust minder erg was dan Israëls acties in Gaza en maakte een antisemitische opmerking over Netanyahu’s vermeende rijkdom. De premier kaatste vervolgens terug en zei dat hij geen morele preken aannam van iemand die ”genocide pleegde op de Koerden”.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

27 december 15:45

Update vanuit Israël: samenvatting van de afgelopen dagen

De afgelopen drie dagen was ik in het zuiden van Israël en bezocht de stad Ashqelon, die de afgelopen periode herhaaldelijk werd beschoten met raketten vanuit Gaza. Het leven in deze snelgroeiende stad heeft, zover mogelijk, zijn normale loop weer genomen. In Ashqelon en omgeving zijn de geluiden van de hevige oorlog in Gaza goed waarneembaar. Er zijn gedurende de hele dag enorme, dreunende explosies te horen en vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vliegen af en aan. Soms gaat het luchtalarm weer af en zijn de luide knallen van het Iron Dome antiraketschild boven Ashqelon te horen. De inwoners van de stad lijken stoïcijns te blijven onder dit alles, maar dit is slechts schijn. De Israëli’s die ik sprak zijn duidelijk ongerust over de gang van zaken in dit gebied, en vrezen dat er geen einde zal komen aan de jarenlange terreur die hun levens sterk heeft beïnvloed. Ouden van dagen durven de straat niet meer op en blijven het liefst thuis. Hier en daar kan men de gevolgen zien van de raketbeschietingen, gebouwen die zwart geblakerd zijn of gedeeltelijk zijn ingestort.

Op weg naar mijn huis in het noorden van Israël viel het me op dat het rijgedrag van automobilisten en berijders van motorfietsen meer onrustig en zelfs agressiever is geworden. Voorbij de stad Yokne’am werd het rustiger op de weg, maar in vergelijking met de eerste maand na het uitbreken van de oorlog op 7 oktober jl. is er sprake van meer verkeer. Voorbij het Golani-kruispunt zag ik een voertuig van de Israëlische brandweer. Op het achterraam van de auto, die was opgetuigd met Israëlische vlaggen, was een enorme sticker geplakt waarop stond 'F**k the Hamas'. De bestuurder was een IDF-reservist die klaarblijkelijk op weg was naar het front in het noorden van Israël.

Aangekomen bij het Meer van Galilea, dat we hier Kinneret noemen, bezocht ik een lokale supermarkt van de Salah Dabach keten, die door Arabieren wordt gerund. Bij de kassa raakte ik in gesprek met een oudere Israëlische vrouw die vertelde dat ze in een hotel naast de supermarkt verbleef sinds het begin van de vijandelijkheden met Hezbollah. Er zijn duizenden Israëli’s uit de dorpen en steden in het noordelijk grensgebied, die in hotels in en rond de stad Tiberias verblijven. De vrouw zag er zeer vermoeid uit en hetzelfde gold voor andere geëvacueerde Israëli’s die in de supermarkt boodschappen deden. Over het algemeen constateerde ik, in zowel het zuiden als het noorden, woede over de regering die volgens de geïnterviewden te weinig doet om de veiligheid in Israël te herstellen.

Dan nu in het kort de belangrijkste gebeurtenissen over de laatste drie dagen.

Sinds vrijdag jl. sneuvelden bij de gevechten in Gaza en aan het front in het noorden 22 IDF-soldaten, het overgrote merendeel van hen in Gaza.

De gevechten in Gaza werden de laatste dagen langzaam uitgebreid tot delen van het grensgebied met Egypte en naar het ondergrondse tunnelcomplex onder de stad Khan Younis. De IDF heeft aanwijzingen dat Hamasleider Yahiya Sinwar zich schuilhoudt in de tunnels onder Khan Younis. Zo ook Mohammed Deiff, de commandant van Hamas’ militaire apparaat Izz a-Din al-Qassam. De strategie is nu om, alvorens te beginnen aan een nieuwe fase van de oorlog, te proberen de leiding van Hamas in Gaza te elimineren. Dit zal directe gevolgen hebben voor het verzet dat Hamas biedt. De commandostructuur van Hamas is al ernstig beschadigd na de liquidatie van vier van de zeven topcommandanten.

In het noorden van Gaza is de IDF bezig met het uit de weg ruimen van de laatste verzetshaarden en heeft totale controle gekregen over het Indonesisch ziekenhuis nabij Jabalya. In het ziekenhuis werden grote hoeveelheden wapens gevonden, alsmede langeafstandsraketten. Ook werden er nabij het ziekenhuis, dat in 2015 werd gebouwd met hulp van Indonesië, twee Toyota tenders gevonden die bij de bloedige invasie op zeven oktober jl. werden gebruikt. De tunnels onder het ziekenhuis werden opgeblazen.

De volgende fase van de oorlog wordt momenteel besproken met de Amerikaanse regering, die heeft aangedrongen op het verminderen van de bombardementen op Gaza. Ron Dermer, de voormalige Israëlische ambassadeur in de VS en nu minister in het vijf leden-tellende oorlogskabinet, is momenteel in Washington om deze volgende fase te bespreken met Jake Sullivan, de adviseur voor nationale veiligheid van president Joe Biden. Het grootste probleem is de repatriëring van de naar schatting meer dan een miljoen vluchtelingen die momenteel in de oorlogsvrije zones verblijven in het zuiden van Gaza. De hulpverlening aan deze vluchtelingen door de VN is zeer gebrekkig en er is sprake van chaos waar het de voedseldistributie betreft. Er zijn getuigenissen door burgers in Gaza dat Hamas volledige controle heeft over UNRWA het VN-orgaan dat wordt geacht om humanitaire hulp te bieden aan de vluchtelingen. De VN heeft de aftredende Nederlandse minister van Financiën Ingrid Kaag nu benoemd tot coördinator voor reconstructie en humanitaire zaken in Gaza. Het is echter maar zeer de vraag of Kaag iets kan doen aan de huidige chaos rond de humanitaire hulp zolang Hamas aan de touwtjes trekt in Gaza.

In Gaza zijn er nu meer en meer burgers die durven te praten over de indoctrinatie die Hamas en zijn geestelijke leiders loslieten op de bevolking vanaf het moment dat de organisatie de macht gewelddadig overnam van de PA. Zijn pleitten voor een ander soort reconstructie dan die de VN in gedachten heeft. Er moet een “volwassen regering” komen van leiders die niet blind zijn met de gedachte dat zij “Palestina kunnen bevrijden”. Deze dissidenten zijn zich nu meer aan het verenigen en zijn al actief op de sociale media.

Het noordelijke front

Zowel Hezbollah als de IDF blijven zich beperken tot de gelimiteerde oorlogsvoering die de strijd aan dit front vanaf het begin heeft gekenmerkt. Er is echter weinig meer nodig om de lont in het kruitvat te gooien. Zo’n moment kwam op dinsdag gevaarlijk dichtbij toen Hezbollah een kerk beschoot in het christelijke Arabische dorp Iqrit, in het noorden van Israël. De Libanese terreurgroep schoot met een antitankraket op de Grieks orthodoxe Heilige Maria kerk in Iqrit en verwondde daarbij één van de kerkgangers. Toen daarop een IDF-eenheid arriveerde om hulp te bieden aan de kerkgangers die een kerstdienst bijwoonden, werd een tweede antitankraket afgevuurd die negen Israëlische soldaten verwondde, één van hen ernstig. Wanneer de negen gedood zouden zijn (G’D verhoede), dan zou er nu sprake zijn van een totale oorlog in het noorden van Israël.

Een ander moment waarop werd gedacht dat er een escalatie zou komen richting totale oorlog aan het noordelijke front kwam op maandag jl. Een luchtaanval die werd toegeschreven aan de IAF doodde Sayyed Razi Mousavi, de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran in Syrië. Mousavi was onder andere verantwoordelijk voor de wapentransporten vanuit Iran naar Syrië. Minister van Defensie Yoav Galant liet later doorschemeren dat Israël achter de liquidatie zat. Iran begon daarop onmiddellijk met bedreigingen aan het adres van Israël en er werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat er vanuit Syrië een nieuw front zou worden geopend. Dat is tot nu toe niet gebeurd en dat past in het stramien van de operaties die Iran uitvoert tegen zijn vijanden. De Iraniërs opereren altijd zeer doordacht en hebben veel geduld. De Hamas-operatie op 7 oktober jl. werd bijvoorbeeld door Iraanse media toegeschreven aan de IRG, die eindelijk wraak zou hebben genomen voor de liquidatie van Qassem Soleimani, de voormalige commandant van de Quds Brigade. Soleimani werd op 3 januari 2020 doodgeschoten door een Amerikaanse drone op de luchthaven van Bagdad in Irak. Iran zwoer toen dat er wraak zou worden genomen, maar die bleef uit. Mossad was betrokken bij de liquidatie van Soleimani en gaf de inlichtingen die leidden tot de Amerikaanse droneaanval op de Quds commandant.

Het hartland front

De IDF heeft zijn aandacht in Samaria (tijdelijk?) verlegd van de Palestijnse steden Nablus en Jenin naar de stad Tulkarm, even ten oosten van de Israëlische stad Netanya. Dit nadat inwoners van moshav Bat Hefer, dat vlakbij Tulkarm ligt, hadden geklaagd over regelmatige terreurincidenten die hen ’s nachts uit de slaap hielden. Ook maakten de inwoners van Bat Hefer en andere Israëlische dorpen in het gebied rond Tulkarm melding van het geluid van ondergrondse graafwerkzaamheden. Er lijkt nu een duidelijke samenhang te zijn tussen deze rapporten en de toename van IDF-operaties in het gebied rond Tulkarm. Op dinsdagnacht vielen IDFtroepen bijvoorbeeld het Nour al-Shams vluchtelingenkamp in Tulkarm binnen. De troepen werden daarop aangevallen met een drone die een bom liet vallen. In het daarop volgende vuurgevecht werden zes Palestijnse terroristen doodgeschoten.

Sinds 7 oktober heeft de IDF zijn operaties in Judea en Samaria sterk opgevoerd. Dit nadat eerder al duidelijk was geworden dat Iran het hartland van Israël als een nieuw front was gaan beschouwen.

De IDF-operaties leidden tot de arrestatie van meer dan 2.500 verdachten van terroristische activiteiten. Dertienhonderd van hen zijn lid van Hamas en de rest van andere Palestijnse terreurbewegingen, zoals de Al-Aqsa Brigades van Fatah, de partij van PA-leider Mahmoud Abbas. Ongeveer 290 terroristen werden tijdens de confrontaties met IDF-soldaten gedood in de laatste drie maanden.

Het Rode Zee front

Nadat de Ansar Allah-militie in Jemen op zaterdag jl. een massa demonstratie hield tegen de VS en Israël in de hoofdstad Sanaa gaf de door Iran gesponsorde groep een waarschuwing af. De Rode Zee zou gaan “branden”, zei een woordvoerder voor de militie. Tot 17 december had Ansar Allah al 13 ballistische raketten en 34 kamikaze drones op Israël afgevuurd. Ook werden negen schepen in die periode aangevallen in de Rode Zee.

De laatste dagen voerde Ansar Allah zijn aanvallen verder op, nadat er eerder een pauze was geweest in de aanvallen op Israël en op de schepen in de Rode Zee. Het laatste werd veroorzaakt door twee dingen. Ten eerste was er de oprichting van een coalitie tegen de Ansar Allah-piraterij en een duidelijke waarschuwing door de Amerikaanse regering dat er militaire actie zou kunnen volgen tegen de militie. Amerikaanse verkenningsvliegtuigen voerden vorige week plotseling vluchten uit boven Jemen. Ten tweede was er het feit dat alle schepen in de Rode Zee hun AIS-trackingsysteem hadden uitgezet. Op deze wijze werden Iran, dat een spionageschip heeft in de Rode Zee, en Ansar Allah ‘blind’ gemaakt. Iran begon vervolgens zelf schepen aan te vallen met drones in de Indische oceaan. Tot twee keer toe werd een schip voor de kust van India geraakt door een Iraanse drone. Op dinsdag hervatte Ansar Allah echter zijn aanvallen op schepen in de Rode Zee en Israël. Een raket uit Jemen trof het schip MSC United dat op weg was naar Karachi in Pakistan. Een woordvoerder voor Ansar Allah maakte ook bekend dat men een aantal aanvallen had uitgevoerd met de “juiste wapens” tegen “Umm al-Rashrash”, het Arabische dorp dat voor 1948 op de plaats van Eilat stond.

Vervolgens maakte de Amerikaanse marine bekend dat men twaalf Ansar Allah kamikazedrones en drie ballistische raketten had onderschept boven de Rode Zee. Dit werd later gevolgd door een nieuw bericht over de onderschepping van twee drones boven de badplaats Dahab, in de Sinaï woestijn in Egypte. Geen enkel projectiel bereikte Israël echter. Het Rode Zee front heeft echter de potentie om uit te groeien tot een regionaal of zelfs mondiaal conflict. Daarover kunt u meer lezen in een nieuwe analyse die morgen op deze website zal worden gepubliceerd.

Ik wijs u ook op een ander artikel dat op dinsdag werd gepubliceerd, en dat gaat over de valse aantijging dat Joden die in Judea en Samaria wonen een gewelddadige campagne begonnen zijn tegen hun Palestijnse buren sinds 7 oktober.

27 december 15:13

Uitzending 27 december • Israël bekeken door een geestelijke bril

Als christenen hebben we snel een mening klaar over wat Israël verkeerd doet. We weten het vaak beter en hebben ons oordeel al geveld. Maar misschien is het tijd om met een andere bril te gaan kijken naar Israël. Hoe kun je het huidige conflict tussen Israël en Hamas bekijken in het licht van de Bijbel? Piet Jonkers, voormalig directeur van de NEM, Near East Ministry, geeft een toelichting.

Bekijk de uitzending:

26 december 14:04

Nieuwe campagne tegen ‘kolonistengeweld’ gebaseerd op leugens

Zoals zo vaak klopt er niets van de beweringen over het kolonistengeweld, zoals we zullen zien. Het lijkt er sterk op dat de anti-Israël organisaties en elementen in de media iets moesten verzinnen om de publieke opinie weer om te buigen na de uitingen van sympathie en solidariteit met Israël na 7 oktober.

Lees hier het hele artikel:

26 december 13:29

Kerstpreek ds. Kees van Velzen • 7 oktober 2023: “Rachel huilt”

De evangelist Mattheüs heeft het over de wijzen uit het oosten, gevolgd door de kindermoord in Bethlehem. Herodes wilde de Koning van de Joden doden, en daarom moesten alle Joodse kinderen in Bethlehem vermoord worden. Een stem wordt in Rama gehoord: Rachel huilt over haar kinderen. Er werd genocide gepleegd op de kinderen van het Joodse volk. Rachel, de stammoeder van Israël huilde. En ze huilt voortdurend, doorheen de geschiedenis van Israël. Maar er komt een moment dat Rachel niet meer zal huilen. Wanneer de Koning der Joden, Jezus van Nazareth, terugkomt.

Bekijk de preek:

23 december 22:07

Wij wensen u een gezegend Kerstfeest

Het bestuur en de medewerkers van het Israëlcentrum in Nijkerk wensen u een gezegend Kerstfeest!

Tijdens de Kerstdagen houden we dit liveblog niet bij. Dat betekent dat we ons op woensdag 27 december weer melden. Graag tot dan! 

23 december 20:15

Update vanuit Israël, de laatste voor de Kerstdagen

Traditioneel waren er altijd vele artikelen die gingen over de voorbereidingen op het kerstfeest in met name Bethlehem rond deze tijd van het jaar, maar niet nu.

Vanwege de oorlog in Israël besloten kerkleiders en de burgemeester van Bethlehem om alle voorbereidingen op het Kerstfeest op een laag pitje te zetten. In Bethlehem is het onnatuurlijk rustig omdat er vrijwel geen buitenlandse pelgrims zijn die de reis naar Israël waagden. Hotels zijn vrijwel leeg en de vele toeristische winkels in de stad hebben geen klanten. 

Terwijl de meeste kerkleiders in hun Kerstboodschappen ervoor waakten om de misdaden die Hamas op 7 oktober beging te veroordelen, waren er ook die het Kerstfeest of de geboorte van Jezus wisten te gebruiken voor politieke doelen. Zo was in een kerk in Bethlehem de traditionele Kerststal vervangen door een hoop stenen en puin waar een pop, die klaarblijkelijk het kind Jezus moest voorstellen, in was geplaatst. De hoop stenen werd omringd door Mariabeelden en andere relikwieën, zoals u kunt zien op de foto hieronder.

De foto werd door een aanzienlijk deel van de buitenlandse media gebruikt ter illustratie van artikelen die over de solidariteit van de Palestijnse christenen met hun kameraden in Gaza gingen. CNN liet een Lutherse voorganger aan het woord die uitlegde wat de betekenis van het ‘monument’ in zijn kerk was, dat het kind Jezus moest voorstellen temidden van het puin van Gaza. De pastoor zei dat wanneer Jezus vandaag zou zijn geboren, dat Hij dan onder het puin van Gaza ter wereld zou gekomen. De berg stenen was bedoeld als eerbetoon aan iedere Palestijnse baby die onder het puin van Gaza was begraven, zei de pastoor. 

Een pro-Palestijnse activist ging op X nog een stap verder en stelde zich voor dat Jezus vandaag in Bethlehem zou worden geboren en wat Hij dan allemaal niet zou hebben moeten ondergaan… Hij zou een groen identiteitsbewijs hebben, dus zou Hij Palestijn zijn, zo bleek uit de woorden van de activist. Verder zou Hij volgens de man de “Apartheidsmuur” hebben moeten passeren en zou wellicht zelfs herhaaldelijk beschoten worden door Israëlische militairen wanneer Hij met Zijn ouders naar Nazareth zou reizen. In werkelijkheid werd Jezus natuurlijk geboren als Jood. 

Geen “vrede op aarde” dus, zoals christenen in Nederland dat gewoon zijn te zingen. In Israël wordt echter de solidariteit die christenen met Israël tonen tijdens deze moeilijke en duistere tijden zeer gewaardeerd, zoals ook bleek uit het bezoek van de Amerikaanse voorganger en voormalige gouverneur Mike Huckabee aan Israël deze week. De ex-gouveneur van Arkansas werd warm onthaald en bracht een bezoek aan de getroffen kibboetsen rond Gaza, waar hij onder meer zei dat Amerikaanse christenen beter geïnformeerd moeten worden over de situatie in Israël.

Oorlogsnieuws

In het hartland van Israël gaan inmiddels de confrontaties tussen IDF-soldaten en Palestijnse terroristen onverminderd door. Er werden vuurgevechten gemeld bij IDF-acties in de buurt van Nablus (Sichem), en voornamelijk in Tulkarm waar op vier plaatsen op IDF-soldaten werd geschoten, die het vuur beantwoordden. De terroristen openden simultaan het vuur op vier IDF-wachtposten op de toegangswegen naar Tulkarm.

In het noorden van Israël lanceerde Hezbollah vanmiddag tenminste drie aanvallen op IDF-posities terwijl het gebruik maakte van de Burkanraket, die weliswaar een klein bereik heeft, maar uiterst dodelijk kan zijn door zijn 500 kilo zware kop met springstoffen. Hezbollah leider Hassan Nasrallah zal op 3 januari a.s. een belangrijke toespraak houden ter gelegenheid van het feit dat het drie jaar geleden is dat Qassem Soleimani, de voormalige commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran, werd geliquideerd door een Amerikaanse drone in samenwerking met Mossad. Soleimani was degene die de meervoudigefronten strategie ontwierp die nu op Israël wordt toegepast. Nasrallah is tot nu toe voor zij doen opmerkelijk rustig en geeft vrijwel geen ophitsende toespraken, zoals in het verleden het geval was.

De IDF maakte zojuist bekend dat er de afgelopen 24 uur vijf soldaten waren gesneuveld bij operaties in Gaza. Daarmee is het aantal gesneuvelde IDF soldaten sinds 7/10 op 477 gekomen. Het overgrote deel van hen werd op 7/10 door Palestijnse terroristen uit Gaza vermoord.

Een nieuwe kaart die op X werd gepubliceerd door War Mapper laat zien dat de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza nu geheel omsingeld is. Ook blijkt uit de kaart dat Jabalja in Noord-Gaza nog niet volledig in handen is van de IDF. Daarnaast is te zien dat de IDF al grondgebied langs de grens met Egypte heeft heroverd. Israël heeft Egypte nu verzocht om zijn troepen weg te halen uit de grenscorridor vanwege verwachte massale bombardementen.

De IDF maakte verder bekend dat er in de afgelopen week ruim tweehonderd Hamas terroristen waren gearresteerd in Gaza, die momenteel door de Shin Bet worden ondervraagd in de detentiecentra, in het zuiden van Israël.

In navolging van wat ik hedenmiddag al berichtte over de situatie rond het scheepvaartverkeer in de Rode Zee en de Arabische Zee werd bekend dat de drone die vanaf Iran werd afgevuurd op een ‘Brits’ schip dat in de Indische Oceaan voer in feite een Iraanse aanval op de Verenigde Staten was. Het schip de Chem Pluto is een olietanker die onderweg was van Saoedi-Arabië naar India. Volgens het persbureau Reuters had het schip een link met Israël. Echter, uit mijn eigen onderzoek blijkt dat de Amerikaanse maatschappij Rio Brillante eigenaar is van het schip. De maatschappij is gevestigd in Wilton in Florida. 

Iran dreigde vandaag ook bij monde van Ayatollah Khamenei en een commandant van de IRG weten dat er meer acties tegemoet konden worden gezien tegen het scheepvaartverkeer in de richting van Israël. De Straat van Gibraltar zou het volgende doelwit zijn van de Iraniërs.

De aanval van Iran op een Amerikaans schip en het plotseling ontbreken van Ansar Allah terreuraanvallen op schepen in de Rode Zee duidden erop dat de Iraniërs gefrustreerd zijn over de ontwikkelingen op dit belangrijke front. Nadat de VS al een kleine armada van internationale oorlogsschepen hadden samengesteld om het scheepvaartverkeer in de zee beter te beveiligen, werd ook van de kapiteins van schepen gevraagd om het automatische identificatie systeem (AIS) buiten werking te stellen.

Het gevolg was dat Irans strategie ernstig werd belemmerd en er dus klaarblijkelijk wordt gezocht naar alternatieve wegen om de VS en Israël te treffen. De Ansar Allah-militie in Jemen gaat ondertussen door met zijn vijandelijkheden tegen Israël en bracht op vrijdag een enorme massa op de been in de hoofdstad Sanaa in Jemen. De demonstranten riepen leuzen tegen de VS en Israël en zwoeren om op te trekken naar Jeruzalem.

Dit was de laatste update van deze week. Volgende week woensdag kunt u de volgende samenvatting van de gebeurtenissen rond Israël verwachten. Vanuit een regenachtig en onrustig Israël wenst het team van de Israël updates u een prettig en vredig Kerstfeest.

23 december 16:11

Gebedsoproep vanuit Israël

Deze gebedsoproep ontvingen we van rabbijn Michael Freund van Shavei Israel, van één van onze partnerorganisaties:

Shalom en ik hoop dat het goed met jullie gaat. In deze uitdagende tijden voor Israël en degenen die van Gods oogappel (Zacharia 2:8) houden, schrijf ik om uw dringende hulp in gebed te vragen.

Het is 77 dagen geleden dat Hamas zijn brutale aanval op Israël lanceerde, het land binnenviel op 7 oktober, meer dan 1.200 mensen vermoordde en wreedheden beging tegen Joden die sinds de Holocaust niet meer zijn gezien. Zelfs met het verstrijken van de tijd blijft het bloed van onze broeders schreeuwen (Genesis 4:10), en gerechtigheid eisen voor het kwaad dat is gedaan.

Ondanks de groeiende internationale druk en een wereldwijde opleving van antisemitisme blijft de Joodse staat zijn uiterste best doen om het Land en het volk Israël te verdedigen, vertrouwend op de wetenschap dat onze zaak rechtvaardig is en dat “de Heer, uw G-d, Hij is die gaat met u mee om voor u te strijden tegen uw vijanden, om u te redden” (Deuteronomium 20:4).

In dit verband zou ik u en uw vrienden willen vragen om voor de volgende drie zaken te bidden:

  1. Yitzchak Chawngthu, 21 jaar oud (eerste foto hieronder), is een IDF-soldaat die dankzij Shavei Israel samen met zijn ouders en zes broers en zussen uit Noordoost-India alija heeft gemaakt naar Israël. Zijn familie bestaat uit Bnei Menashe, afstammelingen van een verloren stam van Israël. Yitzchak is een gevechtssoldaat in de Nahal Brigade van de IDF en een paar dagen geleden nam hij deel aan zware gevechten tegen Hamas in Jabalya in Gaza. Een terrorist kwam op hem af en gooide een granaat naar Yitzchak, die ontplofte en hem verwondde aan de onderzijde van zijn lichaam, waarbij hij met granaatscherven werd getroffen. Door de genade van God leeft Yiztchak nog en werd hij voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Hij is nu uit het ziekenhuis ontslagen om thuis te herstellen. Hij zal fysiotherapie nodig hebben, maar met de hulp van G-d zou hij weer moeten kunnen lopen. De vader van Jitschak is een bejaarde gepensioneerde en zijn moeder werkt parttime, en Shavei Israel doet wat hij kan om het gezin tijdens deze moeilijke periode bij te staan en te ondersteunen. Bid alstublieft en vraag de Heer om Jitschak volledig en snel te genezen en hem een volledig herstel te geven. Hij is een opmerkelijke jongeman en hij zei dat hij, zodra hij beter is, terug wil gaan en zich weer bij zijn eenheid in Gaza wil voegen om voor het land te vechten! Maar hij en zijn familie hebben onze gebeden nodig.
  2. Netanel Touthang (tweede foto hieronder) is een andere jonge IDF-soldaat, oorspronkelijk afkomstig uit India, die zwaargewond raakte tijdens gevechten met Hamas, toen hij door granaatscherven in de ogen werd geraakt. Hij heeft sindsdien verschillende operaties ondergaan en is nu thuis. Hij kan met zijn linkeroog zien, maar niet met zijn rechteroog, en zal binnenkort opnieuw een operatie ondergaan om te proberen zijn gezichtsvermogen te redden. Zijn vrouw is zwanger en verkeert in goede gezondheid. Ik vraag u om te bidden en de Heer te vragen om Netanels rechteroog te genezen en zijn gezichtsvermogen te herstellen en ook zijn vrouw gezond en sterk te houden en haar te zegenen tijdens de zwangerschap.
  3. Tot slot heb ik een persoonlijk verzoek. Mijn vijf kinderen zitten allemaal in de IDF. Vier van hen dienen in gevechtsreserves, drie in Gaza en één aan de Libanese grens. Om voor de hand liggende redenen kan ik niet in details treden, maar ze hebben zware gevechten meegemaakt en enkele close calls. Als vader ben ik ongelooflijk trots op hen omdat ze Israël hebben verdedigd, maar ik maak me uiteraard zorgen over hen en heb daardoor niet goed geslapen of gegeten. Mag ik vragen dat u alstublieft tot de Heer bidt en Hem vraagt om mijn kinderen – en alle Israëlische soldaten en de gijzelaars – te beschermen en te beschermen en hen veilig thuis te brengen in de overwinning op onze vijanden.

Nogmaals bedankt voor jullie liefde en steun in deze moeilijke tijden. Natuurlijk ben ik geen profeet, maar ik hoop en bid dat de gebeurtenissen die zich in het Midden-Oosten ontvouwen de komst van de Messias snel en in onze tijd zullen aankondigen, want zoals de Heer heeft gezegd: ‘Mijn verlossing is nabij en Mijn redding is nabij, gerechtigheid zal spoedig geopenbaard worden” (Jesaja 56:1).

23 december 14:52

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

Op 7 oktober gebruikte een groot deel van de Palestijnse terroristen de drug Captagon, dat ook wel wordt aangeduid als de cocaïne van de armen. Captagon bevat amphetamine en coffeïne en zorgt ervoor dat men ‘scherp’ blijft. Echter, wanneer men grote hoeveelheden van deze pillen inneemt, wordt je ongevoelig, zelfs voor pijn veroorzaakt door wonden, en je kunt er agressief door worden. Dit verklaart niet de agressie van de terroristen van Hamas en Palestijnse Jihad op die Zwarte Shabbat, maar wel de excessen waarbij de terroristen dingen deden die voor een normaal mens niet te bevatten zijn. 

Captagonpillen die door Palestijnse Arabieren in Israël worden gebruikt komen uit Syrië, dat de grootste producent ter wereld van de drug is geworden gedurende de burgeroorlog. Deash (ISIS) terroristen gebruikten Captagon ook en nu dus Palestijnse terroristen. Het extra gevaar dat de aan Captagon verslaafde terroristen voor Israël vormen werd eerder deze week onderstreept door de arrestatie van twee Palestijnse vrouwen bij de Allenby grensovergang tussen Jordanië en Israël. De twee vrouwen werden onderworpen aan een bodycheck toen de verdenking rees dat zie iets verborgen. Shin Bet agenten en de douane vonden vervolgens een paar grote pakketen met duizenden Captagontabletten. Het lijdt geen twijfel dat de drugs op weg waren naar de door de Palestijnse Autoriteit beheerde gebieden in Judea en Samaria, waar terroristen hun eigen front hebben gecreëerd tegen Israël.

De ontwikkelingen aan dit front zijn zeer verontrustend en niet alleen door de dagelijkse terreuraanslagen. Er is sprake van een georganiseerde poging om tot betere coördinatie te komen tussen de verschillende terreurbewegingen en de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit, die zo’n 45.000 man tot hun beschikking hebben. Deze Palestijnse coalitie werkt nu volgens experts op het gebied van Palestijnse zaken aan operationele plannen voor een Hamas-stijl operatie tegen de Joodse dorpen en steden in Judea en Samaria. De smokkel van Captagonpillen lijkt dus in de planning te passen.

In Israël is de vrees groot dat er een herhaling zal komen van de gebeurtenissen op 7/10 en dat vrijwel alle dorpen en steden die gesitueerd zijn in de nabijheid van de zogenaamde Groene Lijn, de bestandslijn na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948, in de gevarenzone liggen. Die vrees lijkt terecht afgaande op ontwikkelingen op de grond. Zoals ik al eerder berichtte deze week hebben inwoners van dorpen ten oosten van de stad Netanya al te maken met bijna dagelijkse terreur afkomstig uit de Palestijnse stad Tulkarm die even over de Groene Lijn ligt in Samaria. De Israëlische burgers daar horen ook geluiden onder hun huizen die duiden op tunnel graafwerkzaamheden.

Om de beveiliging van de dorpen en steden in heel Israël te verbeteren wordt er nu geïnvesteerd in betere training en bewapening van de zogenaamde ‘kitot connenoet’, de lokale beveiligingsteams. Ook wordt er gewerkt aan de oprichting van een Nationale Civiele Garde die zal bestaan uit vrijwilligers met ervaring in het leger of politie. Het idee voor de oprichting van een dergelijke Nationale Garde kwam oorspronkelijk van ex-Premier Naftali Bennett die begon met het uitwerken van het plan na een reeks terreuraanslagen in Israëlische steden die begon in maart 2022. Nadat Itamar Ben-Gvir minister voor de Nationale Veiligheid werd, wilde deze vaart zetten achter de uitvoering van het plan maar hij werd tegengewerkt door het Ministerie van Defensie dat toen tegen het bewapenen van een burgergarde was. Na zeven oktober veranderde alles en nu wordt iedereen met een wapen opgeroepen om dat mee te nemen bij de dagelijkse routine. Ook zijn de regels voor het verkrijgen van een wapenlicentie aanmerkelijk versoepeld.

De Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria willen verder dat de IDF nu meer betrokken raakt bij de beveiliging van hun dorpen, iets dat tot nu toe niet is gebeurd. Tijdens de zogenaamde Tweede Intifada gebeurde dit wel. De IDF zegt echter dat de situatie nu anders is. Dit omdat het leger de vrijheid heeft om de Palestijnse steden en dorpen, die bekend staan als terreurnesten, binnen te trekken om zo aanslagen en een grote actie zoals Hamas en PIJ uitvoerden op 7/10 te voorkomen. De leiders van de Joodse gemeenschappen in Israël’s hartland zijn echter niet overtuigd en beschuldigen de IDF van het hanteren van strategieën die passé zijn na zeven oktober.

IDF-troepen voerden ook afgelopen nacht weer invallen uit in Palestijnse steden en dorpen in Judea en Samaria. Er werden tientallen wapens in beslag genomen en er werden elf verdachten van terroristische activiteiten gearresteerd.

Oorlogsnieuws

Hezbollah en de IDF gaan door met het haast dagelijkse patroon van aanvallen over en weer en zojuist ging weer het luchtalarm af in dorpen in het uiterste noordoosten van Israël. Er zou sprake zijn van een aanval met een kamikaze drone. De betrekkelijk lage militaire activiteiten hebben ook te maken met de hevige regenval in Libanon en noord Israël.

De nieuw opgerichte terreurorganisatie “het Islamitische Verzet in Irak”, een verzameling milities die voortkwam uit Hashd al-Sha’abi beweerde vandaag dat het een Israëlische doel in de Middellandse Zee had geraakt met gebruikmaking van “de juiste wapens”. Dit bericht kon niet onafhankelijk worden geverifieerd maar dezelfde groep heeft sinds eind oktober meer dan honderd aanslagen gepleegd op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië. De groep maakt deel uit van de Iraanse verzetsas.

Het meest interessante nieuws kwam vandaag van het Rode Zeefront.

Sinds de Amerikaanse minister van defensie Lloyd Austin de oprichting van een maritieme coalitie tegen de Ansar Allah militie bekendmaakte zijn er dingen veranderd in de Rode Zee. Deze coalitie schijnt nu uit ongeveer twintig landen te bestaan waaronder negen die dat in het geheim doen. Dat zijn bijna zeker Arabische staten zoals Egypte en Saoedi-Arabië. Het merendeel van de coalitie vloot van voornamelijk Amerikaanse, Britse en Franse oorlogsschepen aangevuld met fregatten uit India en Zuid-Korea onder andere. Een gedeelte van de coalitieleden leveren alleen stafpersoneel of inlichtingen. Israël maakt vrijwel zeker in het geheim deel uit van de coalitie.

Het meest opmerkelijke is dat sinds Austin de oprichting van de coalitie bekend maakte er geen schepen meer zijn aangevallen, althans niet in de Rode- of Arabische zee. Daar lijkt ook een praktische reden voor. Alle schepen die door de Bab-al Mandab straat of de Rode Zee varen worden nu verplicht om hun AIS uit te zetten. Dit is het automatische identificatie systeem waarmee schepen kunnen worden gevolg op hun reizen. Het is nu voor het Iraanse schip dat Ansar Allah aan inlichtingen hielp over de locatie van schepen in de wateren voor Jemen, vrijwel onmogelijk geworden om precisie informatie te geven over de locatie van schepen.

Ansar Allah en Iran hebben nu klaarblijkelijk besloten om schepen die een relatie hebben met Israël buiten het Midden-Oosten te raken. Vanmorgen vloog een kamikaze drone in een Brits schip dat onder de vlag van Liberia vaart. Het incident vond plaats in de Indische Oceaan voor de kust van India. Later werd bekend dat het onbemande vliegtuig vanaf Iraans grondgebied was gelanceerd en dat het om een tanker vol met olie ging die uit Saoedi Arabië kwam. Zowel de Britse organisatie UKMTO als de firma Ambrey die gespecialiseerd is in maritieme beveiliging zeggen dat om een schip gaat dat deels in eigendom is van een Israëlische firma. De regering van de Verenigde Staten liet vandaag weten dat Iran in feite achter Ansar Allah’s agressie tegen het scheepvaartverkeer in de Rode Zee zit. Dit baseerde men op specifieke inlichtingen.

22 december 21:11

VN-Mensenrechtenraad maakt het weer eens erg bont

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) staat al lange tijd bekend als een fel anti-Israëlorgaan, waar landen zoals Iran gerespecteerd worden en zelfs het voorzitterschap commissies mag bekleden. UNHRC maakte het eind vorige week echter wel heel bont toen het een verklaring op X (voorheen Twitter) uitgaf over Israëls plannen om het enorme tunnelcomplex onder Gaza vol te laten lopen met zeewater. UNHRC beweerde dat het vollopen van de tunnels “ernstige impact zou hebben op de mensenrechten” en dat “humanitaire goederen die essentieel zijn voor de bevolking in gevaar zouden worden gebracht” door het IDF-plan. Blogger Elder of Zyon ontleedde het hele bericht en merkte scherp op dat UNHRC met de laatste bewering in feite toegaf dat Hamas hulpgoederen verborgen houdt in de tunnels. IDF-soldaten vonden deze week inderdaad voedselmagazijnen in het ondergrondse complex van Hamas.

Daar hield het echter niet mee op. UNHRC schreef vervolgens het volgende:

“Het vol laten lopen van de tunnels zou het culturele erfgoed en de identiteit van Gaza, dat zo’n rijke en diverse geschiedenis en cultuur heeft, kunnen raken. De tunnels zijn deel van Gaza’s landschap en memorie en zij reflecteren zijn karakter en spirit. Het laten vollopen van de tunnels zou de culturele expressies en de praktijken van het Gazaanse volk zoals kunst, literatuur en folklore die worden geïnspireerd worden door de tunnels kunnen raken”, aldus de VN mensenrechtenraad. Elder of Zyon noemde het haast komisch, maar wanneer men het anders leest zou het kunnen worden aangemerkt als het verheffen van Jihad tot een vorm van hogere cultuur.

In Israël weet men inmiddels heel goed wat de”culturele expressies en praktijken” zijn van de Palestijnse Arabieren in Gaza en zij hebben niets te maken met “kunst, literatuur en folklore” maar alles met een fascistische expressie van Jodenhaat en een cultuur waarin moord en misdaden tegen de menselijkheid tot het hoogste goed worden verheven.

Er was vandaag meer te doen over de VN, waar de Veiligheidsraad zich boog om een resolutie waarover dagen was onderhandeld. Werd er eerst in de resolutie opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, nu werd er opgeroepen “tot urgente stappen die de condities voor een duurzame stopzetting van de vijandelijkheden moeten creëren” naast “onmiddellijke stappen die de toegang tot humanitaire hulp moeten uitbreiden”. De resolutie werd aangenomen omdat de Verenigde Staten zich onthielden van stemming. Datzelfde deed Rusland, tot verrassing van Israëlische officials. De regering in Washington liet wel weten ontsteld te zijn over het opnieuw ontbreken van iedere vermelding van Hamas in de resolutie.

President Isaac Herzog van Israël gaf op donderdag juist de VN de schuld voor het tekort aan humanitaire goederen in Gaza. De president zei dat wanneer de VN zijn job zou doen, dat er dan drie keer meer hulp Gaza binnen zou komen dan nu het geval is. Honderden trucks wachten volgens Herzog in Egypte na te zijn geïnspecteerd door agenten van COGAT, de civiele afdeling van de IDF. De afgelopen tijd circuleerden er video’s op sociale media waarin grote hoeveelheden goederen te zien waren die waren opgeslagen in pakhuizen van de UNRWA, de VN-organisatie die voor Palestijnse vluchtelingen zorgt en al hun nakomelingen. In de zelfde video’s waren burgers in Gaza te zien die of de pakhuizen plunderden, of scherpe kritiek uitten op UNRWA. Secretaris Generaal van de VN, Antonio Guterres, houdt echter vol dat het IDF-offensief debet is aan het tekort aan humanitaire hulp voor de burgers in Gaza.

Kort oorlogsnieuws

De IDF heeft vandaag opnieuw een groot tunnelcomplex gevonden onder het zuidelijke gedeelte van Gaza-Stad. Het complex is honderden meters lang en huisveste commandocentra, opslagplaatsen en andere voorzieningen die een lang verblijf mogelijk moesten maken. Een getrainde hond van de Oketz compagnie van de IDF, werd de tunnel ingestuurd om beelden door te gaven van wat men kon verwachten. Deze honden zijn zeer waardevol gebleken voor de IDF bij de zoektocht naar tunnels en wapens. Oketz heeft inmiddels vier van deze honden verloren bij de gevechten in Gaza.

Tijdens de laatste raketbarrage op het noorden van Israël, waarover ik u eerder vandaag informeerde, werd een IDF-soldaat gedood en een andere verwond. De twee werden geraakt door een Kornet-antitankraket terwijl zij in hun jeep zaten. Na de dood van sergeant Amit Hos Ziv (19) voerde de IAF verschillende bombardementen uit in zuid Libanon. Er werd door Hezbollah ook opnieuw geprobeerd om de stad Safed, of Tzefat in het Hebreeuws, te raken met een kamikaze drone. De drone werd door Iron Dome uit de lucht geschoten. Hezbollah sloeg terug met twee nieuwe antitankraket aanvallen op de stad Metulla en het dorp Ramot Naftali in het uiterste noorden van Israël.

De Ansar Allah militie in Jemen publiceerde vandaag een propagandavideo waarin men een ‘vlootparade’ liet zien in de kustwateren voor Jemen. De vloot bestond voornamelijk uit speedboten bemand met zwaarbewapende strijders. Een Ansar Allah woordvoerder zwoer dat er geen enkel schip dat gerelateerd is aan Israël meer zou worden doorgelaten. Israëlische schepen en honderden andere schepen zijn inmiddels via de andere route om zuid-Afrika gaan varen. Voorlopig zijn de Ansar Allah aanvallen op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee (tijdelijk?) gestopt.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser


22 december 13:31

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

De oorlog die op zeven oktober jl. begon is nu tweeënhalf maand oud en heeft voor scherpe veranderingen gezorgd in de Israëlische maatschappij. Was er in de maanden voorafgaand aan de oorlog sprake van een desintegratie van de Israëlische samenleving die de verschillende kampen lijnrecht tegenover elkaar deed staan, nu lijkt het omgekeerde het geval. Er bestaan echter geen illusies over de ‘dag na de oorlog’. Er zijn al weer tekenen dat er in de politieke arena een storm zal opsteken na de oorlog die de polarisatie weer zal doen toenemen. Laten we dus eerst eens kijken naar de factoren die deze polarisatie zouden kunnen voorkomen.

De eenheid die in Israël en de Joodse wereld als geheel is ontstaan door de gebeurtenissen op 7/10 is overweldigend. Zelfs Joodse groeperingen die duidelijk pro Palestijns waren sloten zich nu aan bij solidariteitsmanifestaties met Israël. In de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, riep de leiding van de linkse Joodse organisatie Americans for Peace Now zijn achterban op om deel te nemen aan de grootste pro-Israël demonstratie ooit gehouden in de VS. Hetzelfde deed de niet bepaald Zionistische ultraorthodoxe organisatie Agudat Israel of America. In de wereld van de Haredim (ultraorthodoxe Joden) in Israël heeft de oorlog sterke effecten gehad op hoe men de staat Israël ziet. Een Tatia denktank opinieonderzoek liet in november zien dat het percentage Haredim die het belangrijk vonden om het Israëlische burgerschap te hebben sterk was toegenomen van 72 procent in juli tot 85 procent in november. Duizenden jonge Haredim meldden zich verder na 7/10 plotseling aan voor vrijwillige militaire dienstplicht. De jonge ultraorthodoxe mannen gingen in veel gevallen in tegen het advies van de rabbijnen in deze Joodse gemeenschap en meldden zich aan voor een spoedcursus oorlogsvoering. In juli vond 77procent van de Haredim het belangrijk dat de staat Israël bestaat, nu is dat percentage gegroeid naar 91 procent. In het algemeen werd na het begin van de oorlog een trend waargenomen waarbij een ongekend aantal Israëli’s uit alle sectoren zich opgaven als vrijwilliger voor allerlei taken.

Wanneer we kijken naar de ideologische verschuiving die de genocide van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad veroorzaakte na zeven oktober dan zien we dat die vooral bij linkse Israëli’s heeft plaatsgevonden. Daarbij moet worden aangetekend dat de gruwelijke aanvallen van de terroristen op 7/10 voornamelijk plaats vonden in kibboetsen die behoorden tot linkse bewegingen en die duidelijk tot het zogenaamde vredeskamp behoorden. Inwoners van deze kibboetsen deden, bijvoorbeeld, vrijwilligerswerk voor zieke Palestijnse kinderen, die zij voor behandeling naar Israëlische ziekenhuizen brachten. Sommige van deze vrijwilligers werden op 7/10 op brutale wijze gekidnapt. Eén van hen vertelde na te zijn vrijgelaten tijdens het bestand dat zij Hamas leider Yahiya Sinwar had ontmoet in een tunnel complex en hem had geconfronteerd met het feit dat zij vrijwel haar hele vrijwilligersloopbaan had besteed aan liefdadigheid voor Palestijnse kinderen. De Hamas leider wist niets te zeggen of besloot de vrouw, de 85-jarige Yochewed Lipschitz, te negeren. Uit interviews met de inwoners van de kibboetsen rond Gaza blijkt duidelijk dat men geen empathie meer koestert voor de Palestijnse Arabieren. Een overweldigend aantal Israëli’s met linkse opvattingen (86 procent) wil dat de IDF zijn job in Gaza afmaakt en Hamas liquideert. Inwoners van kibboets Be’eri, waar 130 mensen werden vermoord op zeven oktober, werden onlangs gezien terwijl zij religieuze liederen zongen, iets dat nog nooit was gebeurd op deze kibboets.

In diaspora zijn de effecten van 7/10 en de huidige oorlog ook duidelijk zichtbaar. Israëli’s die in het buitenland wonen hebben zich plotseling aangesloten bij de lokale Joodse gemeenschappen. Er zouden verder een miljoen Joden zijn in de diaspora die nu willen emigreren naar Israël. Het Joodse Agenstschap in Frankrijk registreerde een toename van maar liefst 430 procent in het aantal aanvragen voor Aliyah na 7/10. Deze ontwikkeling heeft nu al gevolgen voor de onroerendgoedmarkt in Israël waar makelaars meldden dat zeventig procent van degenen die een huis zoeken in Israël uit het buitenland afkomstig is.

Zoals ik al eerder beschreef in verschillende artikelen, heeft de oorlog ook gezorgd voor ongekende creativiteit en een reeks nieuwe liedjes die over de situatie in Israël gaan. Ook is er te zien hoe vooral onder de IDF soldaten humor een wapen is gebleken naast de Joodse religie en traditie. Hieronder is een voorbeeld van dit machtige wapen te zien die op video werden vastgelegd deze week.

In deze video die deze week werd gepubliceerd zingt een grote groep IDF soldaten de Joodse geloofbelijdenis Ani Me’amin. Onder de video staat de Nederlandse vertaling van de tekst van deze klassieker in de Joodse wereld:

Ik geloof

Ik geloof met volledig vertrouwen
Ik geloof in de komst van de Messias
Geloof in de komst van de Messias
Ik geloof in de komst van de Messias
Geloof in de komst van de Messias
Geloof in de komst van de Messias
En ook al blijft Hij misschien wachten
Toch zal ik op Hem wachten
En ook al blijft Hij misschien wachten
Toch zal ik op Hem wachten
Toch zal ik op Hem wachten
Ik wacht elke dag tot Hij komt
Toch zal ik op Hem wachten
Ik wacht elke dag tot Hij komt

Kort oorlogsnieuws

Vanuit Irak werd vannacht een kamikaze drone gelanceerd in de richting van de badplaats Eilat in het uiterste zuiden van Israël. Het onbemande vliegtuig werd echter onderschept door het leger van Jordanië. De nieuwe terreurorganisatie Het Islamitische Verzet in Irak eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanval. Deze nieuwe groep is een voortzetting van de Hashd al-Sha’abi koepelorganisatie van door Iran gesponsorde milities in Irak, die nu dus hun activiteiten aan het verleggen zijn naar Israël.

In Gaza ging de IDF verder met het heroveren van de stad Khan Yunis en heeft nu het zogenaamde “elite kwartier” van Hamas volledig ingenomen. Tijdens de operatie in Khan Younis vonden IDF soldaten een grote hoeveelheid waardevolle inlichtingen rapporten in een Hamas hoofdkwartier. Uit één van die rapporten bleek dat alleen al voor de salarissen van de zogenaamde Khan Younis Brigade Hamas meer dan een miljoen dollar uitgaf in 2022. De vijfde Brigade van de IDF is een offensief begonnen in de kasbah van Beit Hanoun. Ook tijdens deze operatie vonden de soldaten grote hoeveelheden wapens en zelfs IDF kogelvrije vesten, alsmede Hamas uniformen voor kinderen. In de wijk Shejaiya werden de raketwerpers vernietigd die op donderdagmiddag werden gebruikt tijdens een raketaanval op het centrum van Israël. Vandaag zijn er tot nu toe geen raketten afgevuurd vanuit Gaza.

Hetzelfde kan niet gezegd worden over het front met Hezbollah in Libanon. Zojuist ging het luchtalarm af in het gebied van de stad Kiryat Shmoneh waar kibboets Manara opnieuw werd bestookt met raketten. In deze kibboets werden tot nu toe 66 van de 155 huizen verwoest door meestal antitankraketten. De kibboets staat leeg sinds bijna twee maanden en de bewoners leven in hotels in het noorden van Israël. Gisteren werd ook besloten om scholen in het grensgebied met Libanon te sluiten voorlopig. Kinderen moeten nu weer via de computer les krijgen van de leraren. Eerder vandaag werden er raketten afgevuurd op Even Menachem, Netua, Zarit en kibboets Shtula. Israël heeft de Amerikaanse en Franse bemiddelaars een deadline gegeven van maximaal twee maanden om een diplomatieke oplossing te vinden voor het Hezbollah probleem in zuid Libanon. De verwachtingen zijn echter niet hooggespannen omdat Hezbollah en zijn patroon Iran zich niet vrijwillig zullen verplichten tot een terugtrekking tot boven de Litani rivier zoals werd geëist in VN Veiligheidsraad resolutie 1701.

De IAF gesteund door IDF artillerie voeren momenteel opnieuw aanvallen uit op Hezbollah doelen in zuid Libanon. De doffe dreunen van de artillerie zijn te horen tot in Tiberias aan het Meer van Galilea (Kinneret).

Mossad is momenteel actief in Libanon en zou van plan zijn om Hamas leider Saleh Arouri te liquideren evenals zijn maat Osama Hamdan die eerder aankondigde dat er meer invasies zoals op 10/7 zullen worden uitgevoerd. Mossad heeft ook Ziad Nakhalah de leider van Palestijnse Islamitische Jihad in het vizier volgens de Libanese nieuwssite Al-Diyar die zijn informatie kreeg van Bernard Emié de directeur van de Libanese buitenlandse veiligheidsdienst.


21 december 21:28

Update vanuit Israël: dit was dag 76 van de Simchat Thora Oorlog

Tzachi Hanegbi, de nationale adviseur voor veiligheidszaken van de Israëlische regering, deed vandaag stof opwaaien toen hij in een opinieartikel voor de Saoedische nieuwssite Elaph schreef dat er na de oorlog in Gaza een mogelijkheid zou zijn voor zelfbestuur onder een “hervormde Palestijnse Autoriteit”. Hanegbi, die bekend staat als een havik, werd onmiddellijk aangevallen door rechtse politici. Uiteindelijk maakte premier Benjamin Netanyahu duidelijk dat Hanegbi’s mening niet representatief is voor zijn regering. Dat deed de premier in een korte video, waarin hij opnieuw de doelen van de oorlog omschreef. Netanyahu zei aan het eind van de video dat Gaza geen “Hamastan of Fatahstan” zou zijn na de oorlog.

Gaza wordt in Israël al lange tijd aangeduid als Hamastan, een woordspeling op Afghanistan waar Al Qaida kon groeien en uiteindelijk de aanslag op de Twin Towers voorbereidde. Met de opmerking over Fatahstan maakte Netanyahu duidelijk dat er na de oorlog geen ruimte is voor een civiel bestuur onder leiding van de PA in Gaza. Fatah vormt de Palestijnse Autoriteit. De premier zei ook dat er maar twee opties zijn voor Hamas in Gaza: “overgave of sterven”.

De Israëlische krant Ma’arivpubliceerde vandaag een zeer verontrustend verslag over de situatie in Hod HaSharon, ten oosten van de stad Netanya. Inwoners van moshav Bat Hefer vertelden de Israëlische radiozender 103FM dat zij ’s nachts het geluid van graafwerkzaamheden horen onder hun huizen. Ook horen de inwoners van deze gemeenschap, die vlak bij de Palestijnse stad Tulkarm ligt, dat zij soms ondergrondse explosies horen onder hun huizen. Bat Hefer wordt ook regelmatig beschoten met geweren vanuit Tulkarm, vertelde Gadi Ohayon, inwoner van de moshav, in een interview met 103FM. Er worden volgens Ohayon bijna dagelijks incidenten gemeld bij de secretaris van Bat Hefer. De overheid heeft onlangs een seismologisch onderzoek uitgevoerd om vast te stellen of er daadwerkelijk wordt gegraven onder de moshav. De resultaten van het onderzoek zijn nog altijd niet gepubliceerd.

Ohayon zei verder dat wij (de Israëli’s) ons moeten realiseren dat 7 oktober als een model fungeert voor de Palestijnse Arabieren. “Zij (Palestijnse terroristen) zullen op een dag het hek (veiligheidsbarrière) passeren nabij Bat Hefer en de nabijgelegen steden Kfar Saba, Ra’anana, Hadera en Netanya en het hele gebied zal onder vuur komen te liggen,” zei een verontruste Ohayon.

Ook burgers die in de dorpen langs de Libanese grens wonen rapporteren nu nog altijd het geluid van graafwerkzaamheden onder hun huizen. De IDF ontdekte in 2019, maar eigenlijk ook daarvoor al, dat Hezbollah tunnels had gegraven onder de grens met Israël. De tunnels werden later opgeblazen of vol gestort met beton. Het Alma instituut in Israël publiceerde juli 2021 een studie over Hezbollah’s tunnelnetwerk in Libanon. Het onthutsende rapport liet zien dat de door Iran opgerichte en gesponsorde terreurgroep een kolossaal netwerk van tunnels heeft aangelegd, waarbij de zogenaamde metro van Hamas in het niet valt. De aanleg van de tunnels is al decennia aan de gang en Hezbollah kreeg op grote schaal hulp van ingenieurs uit Noord-Korea en Iran. Het model dat Hezbollah gebruikte is hetzelfde als dat van Noord-Korea. De tunnels zijn zo groot in diameter dat men er met auto’s in kan rijden en dus kunnen troepen en wapens snel verplaatst worden. Volgens het onderzoeksrapport "Land of the tunnels” heeft Hezbollah honderden kilometers tunnels tot zijn beschikking. In het tunnelcomplex bevinden zich honderden lanceerinstallaties voor raketten, commandocentra, verblijfplaatsen voor de troepen met complete keukens en badkamers , en verder honderden wapenopslagplaatsen.

Het infiltratie model dat Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad hanteerden op 7/10, werd overgenomen van Hezbollah dat al jaren dreigde met een invasie van Noord-Israël. Nu moet Israël rekening houden met dergelijke invasies in het land zelf, zoals bleek uit het relaas over Bat Hefer, maar ook uit een eerder rapport over de ontwikkelingen in Judea en Samaria dat deze week verscheen en waarover ik u eerder berichtte. In dit verband werd vandaag bekend dat er drie Arabieren waren gearresteerd die met een vrachtwagen enkele tonnen wapens en ammunitie wilden overbrengen van Israël naar de PA gebieden. De drie waren afkomstig uit de Palestijnse stad Nablus en uit Taibe in Israël.

Kort oorlogsnieuws

Nabij de stad Beitar Illit in Goesh Etzion, Judea, werden vanmiddag drie terroristen neergeschoten door IDF-troepen. De drie waren afkomstig uit het naburige dorp Hussain, dat voorheen goede relaties onderhield met de ultraorthodoxe Joden van Beitar Illit. De terroristen werden gewond afgevoerd naar een ziekenhuis.

Bij de grote raketbarrage die vanmiddag op Centraal-Israël werd afgevuurd, werden twee burgers gewond door delen van raketten die uit de lucht waren geschoten door een Iron Dome. Er werd verder alleen aanzienlijke schade aan gebouwen gemeld en een aantal verwoeste auto’s. De raketten werden volgens de IDF vanuit Noord-Gaza afgeschoten. Dit laat zien dat eerdere berichten over volledige Israëlische controle over het gebied voorbarig waren.

De IDF maakte ook bekend dat vier van de zeven Hamas-commandanten van de zogenaamde Gaza Brigade nu geliquideerd zijn. Bij de IDF-acties in Gaza werden vandaag honderden terroristen gedood of gearresteerd. De gearresteerden worden vastgehouden in speciaal daarvoor opgerichte faciliteiten waar zij onder een uiterst streng regime staan.

In het noorden van Israël gingen de over-en-weer aanvallen vanmiddag door. Er werden vandaag minstens twintig aanvallen vanuit Libanon geregistreerd. De IAF-luchtaanvallen op het zuiden van Libanon gaan ook onverminderd door en hetzelfde geldt voor de artilleriebeschietingen.

21 december 14:01

Update vanuit Israël: serieuze escalatie in meervoudige frontenoorlog

De Israëlische regering overweegt om de officiële naam die men gaf aan de oorlog die op 7 oktober begon te veranderen. De IDF hanteert de naam “IJzeren Zwaarden” voor de operatie die begon op die Zwarte Shabbat maar klaarblijkelijk is dat internationaal gezien geen gelukkige naam. Israël wordt immers beschuldigd van het gebruik van excessief geweld in Gaza. De naam dekt ook niet de realiteit die na het begin van de operatie is ontstaan, met verschillende andere fronten waar Israël zich mee geconfronteerd ziet momenteel. Een speciaal regeringscomité zal zich volgende week buigen over een alternatieve naam, zo maakte de tv zender KAN 11 op woensdagavond bekend. De alternatieve namen die worden overwogen zijn ‘Genesis Oorlog’ en ‘Oorlog van de winden’ (Milchemet Mashiv HaRoeach) hetgeen een verwijzing is naar het gebed om regen dat op Simchat Thora wordt ingevoerd in de liturgie van de synagogen (Mashiv HaRoeach – Hij die de wind veroorzaakt). Een andere naam die al wijd verspreid wordt gebruikt in meer religieuze kringen is Simchat Thora Oorlog (Milchemet Simchat Thora) die wij ook gebruiken op dit liveblog.

Het kantoor van Premier Benjamin Netanyahu geeft, naar verluidt, de voorkeur aan ‘Genesis Oorlog’ omdat dit internationaal gezien het prettigst klinkt. Op Simchat Thora wordt de jaarlijkse cyclus van de lezing van Thora-hoofdstukken (Parashot) afgesloten en wordt een begin gemaakt met de nieuwe cyclus die begint met Parashat Bereshiet, in het Nederlands ‘In den beginne’. Het blijft echter een raadsel waarom men niet gewoon de naam Simchat Thora Oorlog gebruikte vanaf het begin. De oorlog in 1973 wordt immers aangeduid als de Jom Kippoer Oorlog omdat die op deze dag begon. Wellicht heeft het iets te maken met het feit dat Simchat Thora een feest is dat in Israël louter religieuze Joden aanspreekt of met het gegeven dat Simcha(t) vreugde betekent. Er was echter slechts ontzetting, verdriet en treurnis op deze feestdag die in de synagogen altijd met veel gezangen en dansen wordt gevierd.

De indirecte onderhandelingen over een nieuw bestand in Gaza en de vrijlating van zo’n veertig gijzelaars zijn in een impasse geraakt. Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad willen een totaal einde aan de IDF-operaties in Gaza terwijl Israël in reactie daarop eiste dat alle gijzelaars zouden worden vrijgelaten. Ook maakte de regering duidelijk dat er onder geen beding een einde zal worden gemaakt aan de IDF-operatie in Gaza. Israël wil totale militaire controle behouden over Gaza en wil een civiel bestuur dat een begin zal maken met vredeseducatie van de Palestijnse bevolking. In de Israëlische visie is er ook geen plaats voor civiel bestuur door de Palestijnse Autoriteit in Gaza. Zeker niet nadat PA-leider Mahmoud Abbas bekend maakte dat er opnieuw pogingen worden gedaan om tot nationale eenheid te komen. Abbas sluit een regering waarin Hamas deelneemt niet uit, ook niet voor het PA-bestuur in Judea en Samaria.

Oorlogsnieuws

Op het moment van het schrijven van deze update is er sprake van een serieuze escalatie in de meervoudige frontenoorlog waarmee Israël zich geconfronteerd ziet.

Vanuit Gaza werden zojuist tientallen raketten afgeschoten op het zuiden en het centrum van Israël inclusief steden zoals Kfar Saba, Tel Aviv, Ramat Gan, Holon en Herzliya. De barrage van dertig raketten uit Gaza volgde op raketbeschietingen vanuit zuid Libanon op dorpen en kibboetsen in noord Israël. Voor de nieuwe beschietingen uit Gaza was er sprake van een langdurige stilte van minstens 36 uur waarin er geen raketten vanuit Gaza werden afgeschoten. Bij de hernieuwde raketbeschietingen vanuit Gaza werd slechts schade aangericht.

De IDF heeft nu de operaties in het noorden van Gaza bijna geheel afgerond maar is nog ver verwijderd van de algehele herovering van de enclave. IDF eenheden zijn momenteel bezig om het offensief in Gaza Stad en Khan Younis uit te breiden en er is sprake van hevige bombardementen en huis aan huis gevechten. Bij die gevechten kwamen vannacht opnieuw drie IDF soldaten om het leven. In Jabalya vonden IDF eenheden verder een Arabische versie van Hitlers Mein Kampf in het verlaten huis van een Hamas-leider.

Katholieke kerkleiders in Israël en de Paus beschuldigden de IDF van het opzettelijk doden van een christelijke vrouw en haar dochter op het terrein van de Heilige Familie Parish kerk in Gaza Stad eerder deze week. De dood van de vrouw en haar dochter zorgde voor een regen van veroordelingen waaraan het Vaticaan ook deelnam. Een IDF tank zou op de kerk hebben geschoten en volgens anderen was het een IDF sluipschutter die de twee vrouwen doodde. Na een onderzoek publiceerde het leger vandaag zijn voorlopige conclusies. Het bleek dat Hamas terroristen met een RPG werper zich ophielden op het terrein van de kerk en vervolgens schoten op IDF soldaten die het vuur beantwoordden. Het blijft onduidelijk wie de kogels afvuurde die de moeder en haar dochter doodden.

Noordelijke front

De escalatie aan het noordelijke front is zich langzaam maar zeker aan het uitbreiden. Na raketbeschietingen vanuit Syrië op de Golan Hoogvlakte op woensdagavond werden vannacht nieuwe raketbeschietingen gerapporteerd vanuit het zuiden van Libanon. Even na middernacht moesten achtergebleven inwoners van Kiryat Shmoneh en de dorpen en kibboetsen rond de stad weer de schuilkelders in vanwege het raketvuur. Vanmorgen werd dit gevolgd door nieuwe raketbeschietingen en een aanval met een onbemand kamikaze vliegtuig op het gebied rond kibboets HaGoshrim ten oosten van Kiryat Shmoneh.

De IAF voerde daarop zijn luchtaanvallen op Hezbollah doelen in Zuid-Libanon verder op en viel een Hezbollah-basis aan in Kfar Beslia, 45 kilometer van de grens met Israël. De IAF-aanvallen gaan tot op dit moment door en als gevolg van de escalatie kregen inwoners van dorpen en kibboetsen langs de grens met Libanon opdracht om geen gebruik meer te maken van de wegen daar. Dit bevel kwam nadat twee burgers gewond raakten bij een antitankraket aanval op hun auto. IAF-gevechtsvliegtuigen voerden intussen ook schijnaanvallen uit op Beiroet en stad Majaayoun, veertig kilometer ten noorden van Kiryat Shmoneh.

Rode Zeefront

De Ansar Allah militie in Jemen heeft sinds de vorming van een internationale coalitie van inmiddels maar acht landen (Spanje en Australië haakten af) geen schepen meer aangevallen in de Rode Zee. Dit wil echter niet zeggen dat de militie verder passief blijft. Men heeft nu bekend gemaakt dat er een algehele mobilisatie is afgekondigd van alle Ansar Allah terroristen, en dat men Israël binnenkort zal gaan aanvallen over land. Het is niet geheel duidelijk hoe Ansar Allah dit dreigement in daden gaat omzetten omdat Saoedi-Arabië en Jordanië hun grenzen hebben gesloten voor alle verkeer uit Jemen.

Het is opmerkelijk dat Ansar Allah is gestopt met het publiceren van zijn activiteiten op zijn verschillende websites. Klaarblijkelijk wil men de vijand in het duister laten tasten over verdere acties. Amerikaanse verkenningsvliegtuigen voeren intussen voor het eerst sinds het begin van Ansar Allah’s inmenging in de oorlog tegen Israël vluchten uit boven Jemen.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

21 december 12:17

Uitzending 21 december • Licht brengen in donkere tijden

Vanmiddag demonstreren ambtenaren van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het Nederlandse Israëlbeleid. Antisemitisme op universiteiten is een steeds groter wordend probleem. We leven in de adventstijd, de donkere dagen voor kerst. De duisternis is voor Israël op dit moment ongekend tastbaar. Frank van Oordt, directeur van Christenen voor Israël, was vorige week in Israël om juist in deze moeilijke tijd een beetje licht en hoop te brengen.

Bekijk de uitzending:

20 december 21:40

Update vanuit Israël: dit was dag 75 van de Simchat Thora Oorlog

door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Vanuit Israël en de Verenigde Staten worden de verwachtingen over een eventueel akkoord over een nieuw staakt-het-vuren in Gaza nu getemperd. Er zijn momenteel te grote verschillen in de onderhandelingposities tussen Hamas en de regering in Jeruzalem. Israël liet vanmiddag zijn eisen voor een bestand en de uitruil van gijzelaars tegen Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen uitlekken naar de media. Dat is meestal al geen goed teken voor het succes van de onderhandelingen die via Egypte, Qatar en de Verenigde Staten lopen. Een Israëlische official vertelde CNN dat een akkoord “niet onder handbereik is”. De official zei dat Israël tenminste veertig gijzelaars vrijgelaten wil zien in ruil voor een bestand van een week. Het gaat om mannen boven de zestig jaar, de resterende vrouwen en kinderen, waaronder een tien-maanden-oude baby, en degenen die aan een levensbedreigende ziekte lijden of gewond zijn. Onder de vrij te laten gijzelaars zouden acht mensen zijn die een Amerikaans paspoort hebben. In de vorige overeenkomst werd afgesproken dat Hamas tachtig gijzelaars zou vrijlaten in ruil voor eveneens een bestand van een week. Het voorstel van de Israëlische regering werd met afkeuring begroet door critici die wezen op het feit dat Israël nu klaarblijkelijk met minder genoegen neemt dan bij de vorige deal toen tachtig gijzelaars werden vrijgelaten.

De regeringen van Israël en Cyprus werken aan een nieuwe methode om de humanitaire hulp aan Gaza te leveren. De hulpgoederen zouden door de internationale donors naar Cyprus worden gebracht waarna Israëlische inspecteurs de goederen zullen doorzoeken op wapens en dergelijke. Vervolgens worden de hulpgoederen via schip naar Gaza getransporteerd. Cyprus probeert al een tijd lang om een rol te spelen in de humanitaire hulp aan Gaza en stemde in de Verenigde Naties voor een voorstel om een staakt-het-vuren af te dwingen. Op deze wijze wil de Cypriotische regering iets doen aan de kritiek die Arabische landen op het land hebben vanwege de intensieve samenwerking op allerlei gebied met Israël. De IDF hield bijvoorbeeld voor de oorlog oefeningen op Cyprus en langs snelwegen op het eiland zijn nog steeds enorme billboards te zien waarop foto’s van gegijzelde Israëlische kinderen staan met de tekst “ontvoerd naar Gaza”. Duizenden Israëli’s zijn verder naar Cyprus gegaan om respijt te krijgen van de spanningen in hun vaderland.

Oorlogsnieuws

Nadat de Verenigde Staten een coalitie hadden samengesteld om de Ansar Allah aanvallen op schepen in de Rode Zee te stoppen heeft de door Iran gesponsorde militie geen aanvallen meer uitgevoerd met raketten en kamikaze drones. Dit, nadat de regering van President Joe Biden had laten weten dat het overwoog om Ansar Allah in Jemen aan te vallen wanneer de aanvallen op de schepen niet zouden stoppen. Meer dan honderd vrachtschepen en tankers hebben nu hun route gewijzigd en varen naar hun bestemming via Zuid-Afrika, een omweg van duizenden kilometers.

In het noorden van Israël gingen de vijandelijkheden vanmiddag onverminderd door met raketaanvallen, onder andere, op de stad Ma’alot. In totaal werden er de laatste uren negentien raketten afgevuurd en bij de aanval op Ma’alot in totaal veertien. Alle raketten vielen in of open gebied, of werden neergehaald door Iron Dome. Ook op het noorden van de Golan Hoogvlakte werden raketinslagen gemeld, onder andere in het Druzische dorp Masada.

De IDF en IAF voerden vrijwel de hele dag aanvallen uit op militaire doelen in zuid Libanon. Vanmorgen werd er artillerievuur gebruikt en in de loop van de dag werden de luchtaanvallen van de IAF opgevoerd. Onbemande vliegtuigen, Apache-helikopters en oorlogsvliegtuigen voerden aanvallen uit op tientallen doelen in het zuiden van Libanon, waaronder een reeks op Hezbollah posities in het Har Dov gebied ten oosten van de stad Kiryat Shmoneh. Momenteel is het weer betrekkelijk rustig in noord Israël.

In Gaza werd vandaag een heel blok leegstaande huizen in de wijk Shejiya of Shuja’iyya in het Arabisch opgeblazen. De in totaal 56 gebouwen werden opgeblazen met explosieven. Later werd bekend dat er een aantal tunnels onder de huizen waren. De IAF bombardeerde ook agrarische gebieden waar tunnelingangen waren ontdekt.

IDF eenheden waren de afgelopen dagen tweemaal dicht bij de liquidatie van Hamas leider Yahiya Sinwar, werd vanmiddag bekend. Dit gebeurde nadat Israëlische soldaten met behulp van robotten tunnels waren binnengegaan in de stad Khan Younis en elders. De IDF heeft nu ook het centrum van Khan Younis in genomen en het Hamas hoofdkwartier in de wijk Rimal daar. In deze luxe wijk woonden Sinwar en Hamas-leider Haniyeh, die nu in Qatar onderdak heeft gevonden.

18 december 15:12

Uitzending 20 december • Analyse van antisemitische column Herman Brusselmans in Belgisch weekblad Humo

“Het is niet ondenkbaar dat iemand, om het even wie, tegen z’n aard in een antisemiet wordt. Israël is bezig met een vieze, vuile, ongeremde, niet te bevatten, van alle menselijkheid ontdane genocide.”

Vorige week publiceerde het Belgische weekblad Humo een column van de bekende schrijver Herman Brusselmans. In het artikel gaat Brusselmans, die grofheid en belediging als handelsmerk heeft, op grove wijze tekeer tegen Israël. Hoe ver gaat vrijheid van meningsuiting? Ds. Kees van Velzen geeft een toelichting.

Mail uw klacht over de column van Brusselmans naar redactie@humo.be

20 december 14:32 uur

Update vanuit Israël

Er zijn toenemende berichten over onderhandelingen betreffende een nieuwe gevechtspauze, die tevens de vrijlating van een aantal gijzelaars zou gaan omvatten. Onder leiding van de Egyptenaren vindt er momenteel shuttle diplomatie plaats waar, van Israëlische kant, Mossaddirecteur David Barnea bij betrokken is. Qatar is ook opnieuw betrokken bij de onderhandelingen, zo bleek uit een ontmoeting tussen Barnea en Qatari premier Mohammed bin Abdulrahman al Thani in Oslo vorige week zaterdag. Daarna vond er een nieuwe ontmoeting van de twee plaats in Polen in aanwezigheid van CIA-directeur William Burns afgelopen maandag. Vandaag werd bekend dat Hamas-leider Ishmail Haniyeh vanuit Qatar naar Egypte zal reizen om onderhandelingen te beginnen over een nieuwe deal met Israël in aanwezigheid van Egyptische functionarissen en diplomaten uit Qatar. Haniyeh had voorafgaand aan zijn vertrek naar Egypte een ontmoeting met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir Abdollahian, een ander teken dat Iran de gang van zaken rond de oorlog met Israël coördineert.

De onderhandelingen in Egypte gaan om een pauze van twee weken (eis van Hamas), het vrijlaten van oudere en zieke gijzelaars, en de gelijktijdige vrijlating van Palestijnse gevangenen waarvan sommigen behoorlijk wat bloed aan hun handen hebben. Onder de gevangenen die Hamas vrijgelaten wil zien, zou Tanzim-terrorist Marwan Barghouti zijn. Hij is een populaire Fatah-leider die vier keer levenslange gevangenisstraf kreeg voor zijn directe betrokkenheid bij terreuraanslagen waarbij vier Israëlische burgers omkwamen tijdens de zogenaamde Tweede Intifada. De Israëlische regering zit feitelijk klem tussen twee kampen die actie voeren voor en tegen een staakt-het-vuren en een nieuwe deal met Hamas. Aan de ene kant zijn er de families van de gegijzelden die er werkelijk alles aan doen om tot een nieuwe ruil te komen met Hamas. En aan de andere kant zijn er de families van de nu bijna achttienhonderd omgekomen Israëli’s in de bloedige oorlog met Hamas. Een groot gedeelte van de laatste groep is fel gekant tegen ieder nieuw bestand en wil dat de IDF niet stopt met de oorlog in Gaza totdat er een duidelijke overwinning is op Hamas en de andere terreurgroepen in Gaza. Dan is er ook nog de Amerikaanse regering van president Joe Biden die ook aanstuurt op een nieuwe gevechtspauze. Dit, niet alleen vanwege de vrijlating van gijzelaars, maar ook om de humanitaire situatie van de burgerbevolking in Gaza te verbeteren.

Vanuit militair oogpunt zou een nieuw staakt-het-vuren echter een kostbare fout kunnen zijn. We hebben de afgelopen periode al gezien hoe Hamas de vorige gevechtspauze gebruikte om zich te reorganiseren en om valstrikken te zetten voor de IDF-eenheden die in Gaza vechten. Dit heeft al tot de dood van soldaten geleid zoals de negen die omkwamen bij een hinderlaag in de wijk Shejaya, in het noorden van Gaza op 13 december. Meer dan het geval was bij het vorige bestand heeft de IDF nu duidelijk de overhand op de Palestijnse terreurgroepen in Gaza. Het noorden van Gaza is nu bijna geheel onder de controle van de IDF en in de steden Gaza Stad en Khan Younis staat de Palestijnse defensie op instorten. Een nieuw bestand zou daarom vanuit militair oogpunt een Israëlische blunder zijn en louter in het voordeel van Hamas.

Hamas en Palestijnse Islamtische Jihad zijn zich opnieuw goed bewust van de discussies in Israël en hebben de druk op de Israëlische regering verhoogd. Dit werd gedaan door juist nu video’s te publiceren van oudere gijzelaars die, klaarblijkelijk op orders van de terroristen, van de regering eisten dat men hun lot beter in aanmerking zou nemen. De Israëlische media publiceren deze video’s niet, maar het wemelt van de concrete omschrijvingen over de inhoud van de filmpjes. Er worden nu nog plus minus 130 gijzelaars vastgehouden en onder hen zijn nog steeds vrouwen en kinderen. De vrees bestaat echter dat zij niet meer in leven zijn.

Kort oorlogsnieuws

Er is een nieuwe escalatie waarneembaar aan het noordelijke front. Het geluid van de motoren van IAF-gevechtsvliegtuigen is constant hoorbaar in het gehele noorden van Israël. De gevechtsvliegtuigen voerden aanvallen uit op Hezbollah-doelen in het dorp Aya Ash Shab, vier bombardementen in Yither en Beir Leaf. Alsmede zes opeenvolgende aanvallen op doelen nabij het dorp Ita al-Sha’ab, in het zuiden van Libanon.

De luchtdefensie van de IDF onderschepte vanmorgen zes raketten die vanuit Zuid Libanon waren afgevuurd op het noorden van Israël. Twee IDF-soldaten raakten gewond door een antitankraket die insloeg op hun basis nabij kibboets Malkia, die gelegen is twee kilometer van de Libanese grens nabij de berg Meron. Gisteravond werd er al een toename in terroristische activiteit gemeld vanuit Libanon en eveneens een toename van IAF-luchtaanvallen op doelen in Zuid Libanon.

Aan het front in het Hartland was de IDF opnieuw actief in tal van steden en dorpen in de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde gebieden. Israëlische soldaten voerden invallen uit in negen Palestijnse dorpen, onder meer in de omgeving van Bethlehem. Vanmorgen werden er opnieuw invallen uitgevoerd in vier Palestijnse dorpen waarbij een aantal verdachten werden gearresteerd.

De IDF hield onlangs ook een grote oefening die bedoeld was als voorbereiding op de mogelijkheid dat grote groepen Palestijnse terroristen de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria simultaan zouden aanvallen. Uit operationele plannen, die na de oefening werden gepubliceerd op X, bleek dat de IDF er vanuit gaat dat de PA-veiligheidsdiensten Israël zouden assisteren bij het voorkomen van een dergelijke grote aanval. Echter zoals ik op dinsdagavond al berichtte zijn er aanwijzingen dat het tegenovergestelde het geval zal zijn. PA agenten en de Al-Aqsa Brigades van Fatah, de partij van PA-leider Mahmoed Abbas, zijn al betrokken bij de huidige terreurgolf die per dag gemiddeld zestien aanslagen laat zien. Het gaat daarbij om steekaanslagen, schietaanslagen, Molotovcocktails en autoram-aanslagen. Ook vanmorgen probeerde een Palestijnse terrorist nabij Hebron zijn auto in een wachtpost van de IDF te rammen. De soldaten zagen de auto echter op hen afkomen en schoten de terrorist dood.

Aan het Rode Zeefront is het vandaag tot nu toe rustig gebleven, nadat de Verenigde Staten bekend maakten dat er een coalitie van negen landen actief is geworden om een eind te maken aan de Ansar Allah-terreur in dit gedeelte van het Midden Oosten.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

20 december 10:48 uur

Rabbijn Moshe Goldsmith schrijft brief aan president Biden

In de media wordt bericht dat Joodse kolonisten Palestijnen aanvallen op de Westelijke Jordaanoever. Rabbijn Moshe Goldsmith is het daar niet mee eens en schrijft daarom onderstaande brief aan de Amerikaanse president Joe Biden.

Moshe Goldsmith en zijn vrouw Leah zijn verbonden aan de organisatie Friends of Itamar.

19 december 21:05

Update vanuit Israël

Journalist Nadav Shragai volgde voor de Israëlische krant Ha’aretz jarenlang het Palestijnse Israëlische conflict en heeft in die tijd een netwerk van contacten opgebouwd met Palestijnse burgers en officials. Deze week publiceerde Shragai een lang artikel waarin hij beschreef hoe de veiligheidsdiensten van PA-leider Mahmoud Abbas - die nu in het 19e jaar van een vierjarige termijn als president van de PA is - zich voorbereiden op een grote aanval op Israël. Volgens Shragai is het teken aan de wand en zijn er talloze aanwijzingen dat de PA dubbelspel speelt en in feite voor een Hamas-stijl aanval op de zogenaamde ‘nederzettingen’ is op het meest geschikte moment.

PA-officials hebben nog altijd niet de genocide, die Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad op 7 oktober jl. pleegden in het zuiden van Israël, veroordeeld. Fatah-officials, die in feite de Palestijnse Autoriteit vormen, hebben juist het bloedbad dat door deze Palestijnse broeders werd aangericht onder de burgerbevolking geprezen. Onder de meer dan 2.200 gearresteerde Palestijnse terroristen in Judea en Samaria die werden opgepakt bij IDF-operaties in PA gebieden sinds 7 oktober waren volgens Israël 1.100 Hamas-leden. Volgens Shragai zwijgt de IDF bewust over de identiteit van de andere helft van de gearresteerden, omdat velen lid zouden zijn van Fatah en zijn Al-Aqsa Brigades. Onder de gearresteerden zouden zelfs leden zijn van de PA-veiligheidsdiensten, schreef de voormalige Ha’aretz journalist. Dit zwijgen zou te maken hebben met het feit dat de regering in Jeruzalem nog altijd een politiek van samenwerking met de PA nastreeft. Dit ook vanwege buitenlandse druk om de constructies, die door de Oslo Akkoorden werden gecreëerd, in stand te houden. Zoals wellicht bekend wil de Amerikaanse regering van president Joe Biden de zogenaamde tweestatenoplossing ook nu niet loslaten. Voor Biden c.s. is de PA nog altijd de juiste partner voor deze oplossing, die nu door een grote meerderheid in Israël wordt afgewezen.

Een ander feit dat Shragai naar voren haalde is dat de PA staatsbegrafenissen geeft aan gedode terroristen die geaffilieerd zijn met Fatah of met de Al-Aqsa Brigades. Ook betaalt de PA nu maandelijkse uitkeringen aan de families van gedode terroristen die werden geliquideerd op 7 oktober. Onder de door de IDF in Judea en Samaria gedode terroristen waren leden van de PA-veiligheidsdiensten die overdag als agent fungeerden en ’s nachts deelnamen aan terroristische activiteiten. Fatah-leden en leden van de Al-Aqsa Brigades uit de stad Hebron (Khalil in het Arabisch) dreigden in oktober om Abbas te vermoorden, wanneer hij niet Hamas zou gaan helpen bij de strijd tegen Israël. Fatah-official Tawiq Tirawi verklaarde onlangs trots dat leden van zijn beweging en ook de Al-Aqsa Brigades zij aan zij tegen de IDF vochten in Gaza. Tirawi, die het voormalige hoofd is van Abbas’ geheime dienst, beweerde tegelijkertijd ook dat er sprake is van coördinatie tussen de verschillende Palestijnse facties en dat Fatah nooit de gewapende strijd tegen Israël had opgegeven.

Een herhaling van 7 oktober?

Shragai is onder de doemprofeten die voorspellen dat het moment naderbij komt dat de PA-veiligheidsdiensten, net als tijdens de Tweede Intifada, hun wapens zullen gebruiken tegen de IDF. Dezelfde mensen waarschuwen constant voor een herhaling van het 7 oktober-scenario, deze keer in Judea en Samaria waar massa’s terroristen de Joodse dorpen zullen gaan aanvallen. Recentelijk zijn er op de sociale media video’s gedeponeerd waarin bataljons van de PA-veiligheidsdiensten militaire trainingen hielden die als twee druppels water lijken op die van de IDF.

Leiders van de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria waarschuwen al tijden voor de mogelijkheid dat er een tweede 7 oktober zal gaan plaatsvinden, maar dit keer in het hartland van Israël. Wie de situatie volgt, die sinds die Zwarte Shabbat is ontstaan in Judea en Samaria, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de vrees terecht is. Iran is immers ruim anderhalf jaar actief bezig met het bewapenen en trainen van de terroristen in de PA-gebieden en ziet dit als een zeer belangrijk front. De IDF probeert uit alle macht om dit front onder controle te houden via constante nachtelijke operaties in de broeinesten van terreur. De vraag is echter of men in staat is om deze controle te behouden wanneer Israël moet opboksen tegen de massale aanvallen die geanticipeerd worden in een latere fase van de huidige oorlog.

Kort oorlogsnieuws vanuit het noordelijk front

In Libanon was Hezbollah vanmiddag weer zeer actief. Rond vijf uur lokale tijd lanceerde een salvo van achttien raketten op de stad Kiryat Shmoneh. Het salvo was deel van een escalerende hoeveelheid aanvallen met onbemande kamikazevliegtuigen, raketten, antitankraketten en mortiergranaten. Er vielen geen slachtoffers en er was slechts lichte schade omdat het merendeel van de raketten in open veld ontplofte.

De IDF reageerde opnieuw met zware artilleriebeschietingen op het zuiden van Libanon en de IAF bombardeerde onder andere het dorp Nakura, waar Hezbollah militaire faciliteiten heeft. De pogingen van Franse en Amerikaanse diplomaten om een diplomatieke oplossing te vinden voor de crisis in het noorden hebben tot nu toe niets opgeleverd. Later deze week zal ik onthullingen doen over de ‘Metro’ die Hezbollah heeft aangelegd onder grote delen van Libanon. Daar valt de ondergrondse stad van Hamas in Gaza bij in het niet.

Kort oorlogsnieuws vanuit zuidelijk front

In Gaza gaf de directeur van het Kamal Edwan ziekenhuis vandaag toe dat alle ziekenhuizen in Gaza in feite Hamas commandocentra zijn. Hij vertelde dat Ahmed Kahlot, de ziekenhuisdirecteur uit Jabalya, al sinds 2010 in dienst van Hamas was, dat hem de rang van kolonel had gegeven. De IDF heeft intussen al meer dan 1.500 tunnelschachten en tunnels ontdekt en heeft nu speciale eenheden de tunnels ingestuurd. Er is vrees dat er meerdere soldaten zullen sneuvelen bij dit soort acties.

Vanavond berichtte de IDF ook dat het operationele controle heeft gekregen over Jabalya, na weken van zware gevechten. Naar verluidt arresteerde de IDF 500 terroristen en doodde honderden anderen tijdens de inname van Jabalya.

De Ansar Allah-militie bedreigt nu Bahrein, dat zich aangesloten heeft bij de door de VS georganiseerde coalitie tegen de door Iran gesponsorde beweging. De militie bedreigde Bahrein met terreuraanslagen en zei dat het zeemijnen heeft die nu tegen het scheepvaartverkeer zullen worden gebruikt. Nederland maakt ook deel uit van deze nieuwe coalitie, evenals Frankrijk en het Vereinigd Koninkrijk.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

19 december 14:57

Update vanuit Israël: dagelijks leven en een nieuwe coalitie

Het is voor een buitenstaander moeilijk om een beeld te krijgen van de situatie in Israël en al helemaal van de stand van zaken op de verschillende fronten. In grote delen van Israël zou men niet het idee hebben van een land in oorlog. Het dagelijkse leven gaat zo goed mogelijk door en mensen gaan naar hun werk, winkels zijn open en kinderen gaan in grote delen van Israël normaal naar school.

Op sommige plaatsen is echter goed te merken dat het toerisme tot een complete stilstand is gekomen. Op de luchthaven Ben Goerion is dit het meest zichtbaar. Was de luchthaven in oktober en een groot deel van november leeg op Israëlische reizigers na, nu draait het op twintig procent van zijn normale capaciteit. Dit vanwege het feit dat de meest populaire hobby van de gemiddelde Israëli weer wordt uitgeoefend, en dat is naar het buitenland reizen. Er zijn slechts een paar Amerikaanse maatschappijen en één uit Ethiopië die weer op Israël vliegen, nu het raketvuur uit Gaza zichtbaar is afgenomen.

Evacuaties

De hotels in vooral Eilat, de Dode Zee en rond het meer van Galilea zijn echter niet leeg als gevolg van de stop op het buitenlands toerisme. Integendeel, zij hebben een bezettingsgraad die hoger is dan normaal voor de tijd van het jaar. Dit komt omdat de regering een groot aantal hotels heeft afgehuurd voor de accommodatie van Israëlische vluchtelingen. Dit zijn de burgers die rond Gaza woonden of langs de grens met Libanon voordat de oorlog begon. Het gaat om ongeveer 200.000 Israëli’s die al meer dan twee maanden in deze hotels wonen. Het eind is zeker nog niet in zicht voor hun evacuatie. Toen vorige week minister van Defensie Yoav Galant speculeerde over de terugkeer van een gedeelte van de bevolking naar hun huizen in het Gaza gebied stak er een storm van protest op. De gedupeerde burgers maakten duidelijk dat zij alleen teruggaan naar het gebied rond Gaza wanneer de IDF het hele gebied in handen heeft en niet eerder. Dat kan dus nog wel langer dan twee maanden gaan duren, gezien de uiterst gecompliceerde stedelijke oorlogsvoering waar de IDF in verwikkeld is.

Het raketvuur vanuit Gaza mag dan voor een groot deel gereduceerd zijn tot sporadische salvo’s, Hamas is nog steeds in staat om raketten te lanceren op Israëlische bevolkingscentra. Vroeg in de middag werd, bijvoorbeeld, Tel Aviv en omgeving weer onder vuur genomen met raketten vanuit Gaza. Er waren geen meldingen over slachtoffers en directe inslagen. Om u een idee te geven van de grondoorlog die de IDF momenteel in Gaza voert is deze video, met Engelse ondertiteling, hieronder inzicht gevend. De reportage werd gemaakt door Itai Enghel, een journalist die gewoon is om met soldaten en zelfs terroristen naar de frontlinies te gaan. Itai maakte ook reportages over de oorlog tegen ISIS en de burgeroorlog in Syrië.

In Gaza zelf sneuvelden opnieuw twee IDF-soldaten en dat bracht het totaal aantal gesneuvelde soldaten sinds het begin van de grondoorlog op 131. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober jl. kwamen 463 IDF-soldaten om het leven, een groot deel van hen dus op 7 oktober.

De raket- en droneaanvallen op het noorden van Israël gaan ondertussen gewoon door. Ook vanmorgen moesten inwoners van het grensgebied die niet gevlucht zijn, naar hun schuilkelders vanwege raketten en onbemande kamikazevliegtuigen die vanuit Libanon werden gelanceerd. Gisteren bombardeerde de IAF een fabriek waar Hezbollah de zogenaamde Burkan-raket bouwt. Deze korteafstandsraket heeft een explosieve kop van 500 kilo en heeft al voor dodelijke slachtoffers gezorgd tijdens het huidige conflict.

Coalitie tegen de Ansar Allah-militie

Dan is er ook eindelijk nieuws over de oprichting van een internationale coalitie tegen de Ansar Allah-militie in Jemen. Na bijna dagelijkse aanvallen op Israël en het internationale scheepvaartverkeer in de Rode Zee hebben de Verenigde Staten nu een coalitie gevormd van marineschepen en oorlogsvliegtuigen uit minimaal negen landen. Van de Arabische landen neemt alleen Bahrein deel aan de coalitie, die verder door voornamelijk Westerse landen wordt gevormd. Nederland heeft ook besloten deel te nemen aan de beveiligingsoperaties van de coalitie. De oprichting van de coalitie werd gisteravond laat bekend gemaakt in Israël door de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. Het is onduidelijk of de coalitie het mandaat heeft om ook Ansar Allah in Jemen aan te vallen of alleen schepen begeleid in de Rode Zee. In ieder geval lijkt Ansar Allah niet onder de indruk en viel het vandaag opnieuw een schip aan in de Rode Zee. Nadere gegevens ontbreken op dit moment.

De VS hadden in feite geen keus nadat tenminste elf grote scheepvaartmaatschappijen aankondigden dat al hun scheepvaartverkeer door de Rode Zee en het Suez Kanaal zou worden opgeschort. De olieprijs steeg daarop meteen met vier procent.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

19 december 12:41

Duits-Israëlische soldaat overleden

Uriah Bayer (20), sergeant-majoor in het Israëlische leger en zoon van een Duits christelijk gezin, is in Gaza overleden nadat hij ernstig gewond was geraakt. Zoals het Israëlische leger (maandag) aankondigde, raakte de sergeant-majoor donderdag gewond aan zijn hoofd tijdens gevechten in de Gazastrook; op zondag hadden de artsen de hersendood vastgesteld. Verschillende media berichtten over een "opmerkelijk verhaal" van een "oprechte en vriendelijke" jongeman.

Uriah's grootouders en ouders waren in 1972 naar Israël gekomen en richtten in 1984 het verpleeghuis "Beit Eliezer" op voor overlevenden van de Holocaust in Maalot in het noorden van Israël. Het wordt nu gerund door de vader van de overleden soldaat. Met de stichting wilden ze boete doen voor de misdaden van de nazi's, aldus kennissen van de familie.

De familie deelt de tekst uit Jeremia 29:11 "Want ik weet heel goed welke gedachten ik voor u heb", spreekt de HEER, "gedachten van vrede en niet van verdriet, opdat Ik u een toekomst en hoop moge geven."

Vanochtend is de twintigjarige Uriah Bayer begraven in Maalot.

19 december 11:25

Muziek als wapen in Israëls oorlog tegen 'de zonen van Amalek'

Muziek, religie en de Joodse traditie blijven een belangrijke rol spelen in deze oorlog en in het leven van Israëli’s in deze duistere tijden. De jonge generatie Israëli’s en dan met name degenen die seculier zijn uiten hun gevoelens via moderne muziek. Daaruit blijkt dat de woede, over wat Hamas en andere Palestijnse Arabieren op 7 oktober hebben gedaan, diep zit.

18 december 22:56

Update vanuit Israël door onze correspondent Yochanan Visser

Hezbollah vuurde vanmiddag opnieuw raketten af op het noorden van Israël en stuurde ook opnieuw onbemande kamikaze vliegtuigen het Israëlische luchtruim binnen. Tot drie keer toe werden de drone aanvallen echter verijdeld. In meest noordelijke stad Kiryat Shmoneh ontploften drie raketten in open veld. Er werd slechts melding gemaakt van lichte schade.

Vanavond werden vanuit Syrië ook raketten afgevuurd op de Golan Hoogvlakte in Israël. Van de vier raketten vielen er drie in Syrisch gebied en één ontplofte in een open veld nabij moshav Keshet. De aanval was klaarblijkelijk een reactie op de IAF aanval op Damascus waar gisteravond Iraanse doelen werden aangevallen door vijf Israëlische gevechtsvliegtuigen. De IDF reageerde op de aanval met artillerie- en tankbeschietingen op de gebieden waarvandaan de raketten werden gelanceerd.

Hamas in Gaza publiceerde vandaag een propaganda video waarin drie oudere mannelijke gijzelaars waren te zien. Het gaat om de 84-jaar oude Amiram Koper, de 79-jaar oude Haim Perry en de tachtigjarige Yoram Metzger. De drie oudere mannen waren duidelijk geïntimideerd door Hamas en smeekten de regering in Jeruzalem om geen slachtoffer te worden van de Israëlische luchtmacht. Aan het eind van de video was het bekende lied te horen ‘Al tisjlechenoe la ed zikna’ (gooi me niet naar de ouderdom). In Israël werd deze propagandavideo uiteraard niet gepubliceerd om voor de hand liggende redenen. Hamas probeert immers opnieuw om op de collectieve psyche te werken van de Israëlische bevolking nu er opnieuw sprake is van onderhandelingen over een nieuwe gevechtspauze. De jihadistische terreurorganisatie verliest iedere dag meer terrein in de oorlog met de IDF zo werd vanavond bekend gemaakt. In het noorden van Gaza staat het Hamas bolwerk Jabalya nu op instorten terwijl ook in het zuiden er vooruitgang wordt geboekt door de IDF strijdmacht.

De Ansar Allah militie in Jemen is ook bezig met propaganda en beweerde bij monde van woordvoerder Mohammed Abd al-Salam dat de scheepvaartroutes in de Bab el-Mandab straat veilig zijn voor alle schepen behalve voor Israëlische vaartuigen. Internationale scheepvaartverzekeraars hebben vandaag hun premies voor schepen die door de Rode Zee varen aanzienlijk verhoogd nadat men de waterweg een “hoog risico gebied” had verklaard. De Ansar Allah militie viel vandaag opnieuw twee vrachtschepen aan in de Bab el-Mandab straat. Het ging om de Noorse tanker Swan Atlantic en het containerschip MSC Clara. De eigenaar van de Swan Atlantic verklaarde dat zijn tanker niets te maken had met Israël. De kapiteins van de twee schepen weigerden te voldoen aan een Ansar A;;ah bevel om naar de havenstad Hodeiah in Jemen te varen.

In Samaria werden vandaag twee terreuraanslagen gepleegd waarvan éën steekaanslag op een IDF soldaat en één schietaanslag waarbij een 27-jaar-oude vrouw werd verwond. Haar man en haar zes weken oude baby bleven als door een wonder ongedeerd, De terrorist is nog altijd voortvluchtig.

18 december 15:06

Update vanuit Israël: samenvatting van de afgelopen dagen

Op zaterdagavond kwam Michael Kurilla. de Stafchef van CENTCOM het Amerikaanse centrale commando in het Midden-Oosten, aan in Israël om overleg te plegen over de stand van zaken in de meervoudige fronten oorlog. Israël maakt sinds 2022 deel uit van CENTCOM en dit was onderdeel van de sterke toename in de samenwerking tussen het Amerikaanse leger en de IDF in het licht van de toenemende dreiging van Iran. Kurilla besprak met IDF-stafchef Herzi Halevi de operationele situatie aan de verschillende fronten. Op de agenda stond niet alleen de oorlog in Gaza maar ook de ontwikkelingen aan het noordelijke front en het Rode Zeefront.

Dit laatste front is het enige waar het Amerikaanse leger direct bij betrokken is. Amerikaanse oorlogsschepen zoals de USS Carney spelen een voorname rol in de defensie van Israël tegen de agressie van de door Iran gesponsorde sjiïetische militie Ansar Allah. Kurilla is bezig om een internationale maritieme coalitie samen te stellen tegen Ansar Allah die zal bestaan uit oorlogsschepen van Westerse landen, eventueel aangevuld met Egypte en de internationaal erkende soennitische regering van Jemen.

Het Egyptische leger kwam op zaterdag voor het eerst in actie tegen Ansar Allah onbemande kamikaze vliegtuigen die op weg waren naar Eilat maar uit de koers raakten. Egypte heeft nu een direct belang bij een militaire operatie tegen Ansar Allah omdat door de agressie tegen vrachtschepen in de Rode Zee het scheepvaartverkeer in het Suez Kanaal aanmerkelijk is teruggelopen. Tot nu hebben vier grote containerscheepvaart bedrijven al besloten om de route via de Rode Zee en het Suez Kanaal niet meer te gebruiken. In 2022 bracht het scheepvaartverkeer door de twee Suez Kanalen meer dan 34 miljard dollar in de bijna altijd lege staatskas van Egypte (door een te snel groeiende bevolking). Nu verliest Egypte per dag tenminste 10 miljoen dollar door de agressie van Andar Allah tegen het scheepvaartverkeer in de Rode Zee.

In de Verenigde Staten zijn er nu Congresleden die offensieve militaire actie eisen tegen Ansar Allah, maar de kans dat de regering van Joe Biden hiertoe zal overgaan lijkt klein. Saoedi-Arabië en sommige andere Golfstaten zullen vrijwel zeker niet in de coalitie stappen omdat ze net een mislukt militaire avontuur achter de rug hebben in Jemen. Egypte heeft nu een dilemma want wanneer het besluit om direct deel te nemen aan een offensief tegen de Ansar Allah militie riskeert het de woede van een groot deel van de Arabische staten. Ansar Alah en zijn beschermheer Iran hebben zich opgeworpen als het ware verzet tegen Israël in het conflict met de Palestijnse Arabieren.

Egyptische militaire actie tegen de militie in Jemen zal dan ook gezien worden als bedrog van de Palestijnse nationale zaak. Nu Egypte ook probeert om te bemiddelen tussen Hamas en Israël over de gijzelaars lijkt het dus vrijwel zeker dat de VS geen steun zullen krijgen voor het idee van een internationale coalitie tegen Ansar Allah in het Midden-Oosten, Israël uitgezonderd. Biden heeft dus ook een probleem want de de-facto blokkade van de Rode Zee zal grote gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie. Eilat dat naast een populaire badplaats ook een havenstad is heeft al dagenlang geen enkel schip ontvangen. De haven van Eilat wordt voornamelijk gebruikt voor olieleveranties en het leveren van Aziatische auto’s.

Op maandagochtend werd bekend dat er een nieuw incident had plaatsgevonden in de kustwateren voor Jemen. UKMTO in Engeland rapporteerde een waarschuwing over een “potentiële explosie” die een schip had getroffen in de Rode Zee. De Amerikaanse marine berichtte even later dat raketten het schip Swan Atlantic hadden getroffen die waren afgevuurd van af kleine schepen. Het was opnieuw de USS Carney die hulp bood aan het getroffen schip.

Tot zover het grotere plaatje in de meervoudige fronten oorlog waarmee Israël zich geconfronteerd ziet.

In de afgelopen 36 uur sneuvelden zes IDF soldaten, vijf van hen in Gaza en één aan het front met Libanon. Onder de gesneuvelde IDF soldaten was Uriah Bayer een Evangelische christelijke vrijwilliger die samen met zijn familie uit Duitsland naar Ma’alot in noord Israël immigreerde. Uriah werd vorige week verwond in de Gazastrook tijdens gevechten nabij het Hamas bolwerk Khan Younis in het zuidelijke gedeelte van de enclave. Hij werd in levensgevaarlijke conditie overgebracht naar het Soroka ziekenhuis in Beer Sheva waar hij vandaag aan zijn verwondingen overleed. Uriah’s familie emigreerde naar Israël vanwege een sterk gevoel van een Zionistische missie die zijn ouders hadden. De familie richtte in Ma’alot een bejaardenhuis op voor Holocaust overlevenden.

Gazafront

De inwoners van de stad Jabalya kregen vanochtend een nieuwe waarschuwing om onmiddellijk te evacueren. De IDF is nu de laatste fase van de inname van noord Gaza begonnen en er vinden nog steeds hevige gevechten plaats. Het zelfde geldt voor de strijd om Khan Younis en de strook naast de Egyptische grens.

In het zuiden van Gaza ontdekte de IDF één van de grootste tunnels die men sinds het begin van de grondoorlog heeft gevonden. De tunnel werd met professionele graafmachines en gewapend beton geconstrueerd en is groot genoeg om er een auto in te laten rijden. De IDF verzorgde na de ontdekking van de tunnel een tour voor buitenlandse journalisten en gaf ook beelden vrij van de aanleg van de tunnel die werd overzien door Mohammed Sinwar de broer van Hamas leider Yahiya Sinwar.

Mohammed Sinwar kon in een andere video gezien worden terwijl hij met een andere Hamas terrorist door de tunnel reed. Het tunnelcomplex wordt nu geschat op bijna 400 kilometer en had met gemak kunnen worden gebruikt als één grote schuilkelder tijdens de hevige IAF bombardementen tijdens de aanloop naar de grondoorlog. Dat Hamas het complex, dat door de IDF wordt aangeduid als “de Metro” niet heeft gebruikt om burgers te beschermen zegt in feite alles over de humanitaire ramp die de jihadistische terreurorganisatie in Gaza teweeg bracht.

U kunt de video van de grote tunnel die vijftig meter diep in de grond werd gegraven hieronder bekijken:

Op zondag werd door Hamas terroristen ook opnieuw geprobeerd om een IDF soldaat te ontvoeren. De poging werd doorzien en de terroristen werden gedood.

In een andere ontwikkeling kon men zien hoe honderden Arabieren in Gaza een hulpkonvooi plunderden zodra het de Egyptische grens was overgestoken. Er blijven nog steeds berichten binnenkomen over achtergehouden hulpgoederen door Hamas.

Het noordelijke front

Op zondag zette Hezbollah het patroon van beperkte oorlogsvoering tegen Israël voort. Er werden tot de avond in totaal tien raketaanvallen en pogingen tot infiltratie van het Israëlische luchtruim door kamikaze drones geregistreerd. Hezbollah terroristen probeerden zondagnacht ook om Israël te infiltreren vanuit Libanon. Toen de groep werd ontdekt door IDF soldaten en werd beschoten dacht men dat de terroristen waren geëlimineerd.

Op het moment dat de IDF-soldaten besloten om te zoeken naar de lichamen van de terroristen hoorden zij verdachte geluiden uit een andere richting. Dit bleek een wild zwijn te zijn dat direct werd doodgeschoten door de Hezbollah cel. De Israëlische soldaten ontdekten zo dat de terroristen nog in leven waren en schoten hen vervolgens dood. Er zijn veel wilde zwijnen in noord Israël.

Op zondagavond voerden IAF-oorlogsvliegtuigen opnieuw aanvallen uit op twee Iraanse basissen nabij Damascus. De in totaal vijf IDF vliegtuigen vlogen laag over het Meer van Galilea in een twee – drie formatie en verdwenen in de richting van de berg Hermon op de Golan Hoogvlakte. Kort daarna vlogen de vliegtuigen terug naar hun basis en kwamen er berichten binnen over ontploffingen nabij Damascus. Later werd bekend dat de IAF “geavanceerde militaire uitrusting” had vernietigd.

Zojuist werden er nieuw raketbeschietingen en kamikaze drone infiltraties gemeld in het uiterste noorden van Israël. Meer details daarover in de avondupdate die u weer tegemoet kan zien na 20.00 uur.

18 december 13:16

Uitzending 18 december • Lenard Prins was op bezoek bij een medische legereenheid bij de Gazastrook

Hoe is het aan het front en wat maken de vaak jonge Israëlische soldaten door? We spreken met Lenard Prins die op bezoek is geweest bij Israëlische medische legereenheden in het conflictgebied. In Nederland horen we weinig over het Israëlische perspectief in de Gaza-oorlog. Meer dan 300.000 reservisten zijn opgeroepen in de oorlog tegen Hamas.

16 december 21:01

Update vanuit Israël: dit was dag 71 van de Simchat Thora Oorlog

Door onze correspondent Yochanan Visser

In Gaza gaan de zware gevechten onverminderd door, ook in het noorden van de enclave waar de afgelopen week minstens tien IDF-soldaten sneuvelden. Om u een idee te geven hoe de IDF-soldaten rekening moeten houden met allerlei valstrikken tijdens de herovering van Gaza is er de video hieronder. In de video ziet u IDF-soldaten die voorzichtig een tunnelschacht naderen en dan plotseling beschoten worden vanuit de tunnel. De soldaten schieten terug en één van hen ontgrendeld een handgranaat die hij in de schacht gooit. Vervolgens wordt de commandant op de hoogte gesteld ("Cod Cod") en wordt er een tweede granaat de tunnel ingegooid die klaarblijkelijk de terroristen doodt. De beelden van het incident in de wijk Shejaya, waar op vrijdag drie ontvoerde Israëli’s per abuis werden doodgeschoten, werden gemaakt met behulp van de helmcamera van één van de soldaten.

Vanavond werd bekend gemaakt dat het lichaam van Inbar Hayman (27) uit Haifa levenloos was aangetroffen in Gaza. Inbar was aanwezig op het Nova muziekfestival toen zij op 7 oktober werd ontvoerd door Hamas-terroristen. De familie van Inbar, die in Petach Tiqva woont, maakte bekend dat er voorlopig geen begrafenis zal plaatsvinden. Dit zou een indicatie kunnen zijn dat haar lichaam niet intact was en dat er nog gezocht wordt naar andere lichaamsdelen. Volgens de Halacha (Joodse wetten gebaseerd op de Bijbel) moet er geprobeerd worden om zoveel mogelijk stoffelijke resten te vinden voordat er een begrafenis wordt gehouden.

Inbar Hayman werd 27 jaar.

Nieuws van de verschillende fronten

Het meest actieve front was vandaag het Rode Zee front dankzij de door Iran gesponsorde Ansar Allah militie in Jemen. In totaal werden er vandaag uit Jemen vijftien onbemande kamikaze vliegtuigen verstuurd in de richting van Eilat, de meest zuidelijk stad in Israël. Vanmiddag haalde het Egyptische leger twee van deze kamikaze drones uit de lucht boven Dahab in de Sinaï woestijn. Eerder had de USS Carney destroyer (het schip doet zijn naam eer aan) opnieuw een aantal Ansar Allah drones uit de lucht geschoten. Dit Amerikaanse oorlogsschip speelde tot nu toe een belangrijke rol in de verdediging van Israël tegen de agressie van Ansar Allah. Tegen de avond haalde ook de Britse marine een Ansar Allah drone uit de lucht boven de Rode Zee. Daarmee is de internationalisering van het conflict een feit. Drie grote container scheepvaartmaatschappijen hebben nu al besloten om niet meer door de Bab el-Mandab waterweg te varen. Het gaat om Maersk uit Denemarken, Hapag Lloyd uit Duitsland en CMA CGM uit Frankrijk.

Ansar Allah zegt dat het door zal gaan met het aanvallen van schepen die iets met Israël te maken hebben. In sommige grvallen hadden vrachtschepen die door de Iraanse vazal werden aangevallen echter niets te maken met Israël. Generaal Majoor Muhammed Al-Qadiri van Ansar Allah maakte op vrijdagavond bekend dat de aanvallen op “Zionistische vijand” zullen doorgaan of zelfs zullen worden opgevoerd indien Israël niet stopt met zijn “agressie” tegen Gaza. Al-Qadiri spraak over een derde fase in de oorlog. Dat was een verwijzing naar een plan dat ooit werd opgesteld door Qassem Soleimani de wijlen commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde die op drie januari 2020 werd geliquideerd op de luchthaven van Bagdad door Amerikaanse drones.

Volgens dat plan bestaan er vijf fases in de meervoudige frontenoorlog tegen Israël. We zijn nu in fase twee, met fronten in Libanon, Gaza, Rode Zee en het hartland van Israël (Judea en Samaria). De derde fase zal worden gekenmerkt door het volledig activeren van alle geplande fronten, dus ook fronten met Syrië en Irak en mogelijk het activeren van terroristische “slapers” cellen binnen Israël. In fase vier van Soleimani’s ‘ring van vuur’ plan voor de vernietiging van Israël wordt het volledige rakettenpotentieel (200.000 volgens INSS) van Hezbollah geactiveerd en zal Iran volgens Israëlische experts uitbreken naar een kernwapen of een kernwapen onthullen.

Vandaag beweerde Ansar Allah ook dat het opnieuw een vrachtschip had geënterd in de Bab el-Mandab straat. Dit bericht kon echter niet geverifieerd worden. Wat duidelijk is dat de ontwikkelingen op dit front mondiale consequenties kunnen gaan hebben. Meer dan tien procent van de wereld olieproductie komt door de Rode Zee en veertig procent van de wereldhandel. Een Israëlische firma heeft nu landtransporten van goederen vanuit de Golfstaten georganiseerd over het grondgebied van Saoedi-Arabië en Jordanië.

Aan het noordelijke front werden vandaag weer raketaanvallen en pogingen om met kamikaze drones het Israëlische luchtruim binnen te dringen gemeld. In totaal ging het om zes salvo’s met raketten en twee drone-aanvallen. Vanavond werd rond het Meer van Galilea (Kinereth) een luide explosie gehoord. Even later werd bekend dat het Patriot anti raketschild een Syrische luchtdoelraket had neergeschoten. De luchtdoelraket probeerde om een Israëlisch spionagedrone uit de lucht te schieten.

Vandaag werd ook een IDF-soldaat gedood bij een antiraketaanval op kibboets Margaliot.

In Gaza ging het nieuwe IDF offensief in het uiterste zuiden van de enclave vandaag pas echt goed van start met een serie luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. De IAF gebruikte Apache gevechtshelikopters en drones om een serie Hamas doelen aan te vallen vlakbij de grens met Egypte. De IDF heeft, naar verluidt, ook de stoffelijke resten van nog eens vijf dode gijzelaars gevonden. Sommige lichamen waren zwaar gemutileerd of waren onthoofd. Deze informatie is nog niet vrijgegeven omdat het identificatieproces nog niet is afgerond.

In het noorden van Gaza rondde de IDF vandaag een operatie af rond het Kamal Adwan ziekenhuis in Jabalya. Ook dit ziekenhuis werd door Hamas gebruikt als militaire faciliteit. De troepen vonden onder het ziekenhuis grote hoeveelheden wapens en bommen maar ook belangrijke documenten over Hamas’ militaire plannen. Er werden tijdens de vier-dagen-durende operatie negentig terroristen gearresteerd. Tachtig van hen hadden deelgenomen aan de genocide in zuid Israël op 7 oktober. Soldaten vonden zelfs wapens in beademingsmachines.

16 december 15:16

Update vanuit Israël: onderzoek naar dood van drie ontvoerde Israëli's

Het drama in de wijk Shejaya in het noorden van Gaza waarbij IDF soldaten per abuis drie gijzelaars doodschoten blijft het nieuws in Israël domineren. Velen waren onthutst, verbijsterd en uiterst bedroefd over deze tragedie die het leven kostte aan Samer Talalka uit kibboets Nir Am, alsmede aan Yotam Haim en Alon Lulu Shimrizdie op 7 oktober uit kibboets Kfar Aza waren ontvoerd.

Uit een voorlopig IDF-onderzoek, dat zelfs ter plekke werd geleid door stafchef Herzi Halevi, is komen vast te staan dat de drie gegijzelden in de steek waren gelaten door hun bewakers. Toen zij daarop uit het gebouw kwamen zonder bovenkleding en met een witte vlag in de hand werden er twee gijzelaars van dichtbij doodgeschoten en de derde vluchtte terug naar het gebouw waar zij waren vastgehouden. Deze gijzelaar riep vervolgens “Hatziloe” (red mij) in het Hebreeuws en kwam opnieuw naar buiten. Evengoed werd hij voor een Hamas terrorist gehouden en werd ook doodgeschoten.

Een IDF-officier die aanwezig is bij het onderzoek zei dat niemand rekening had gehouden met de mogelijkheid dat er gijzelaars vrij rond liepen op het slagveld. Tot nu toe zijn er alleen dode gijzelaars gevonden. Alle eenheden hebben nu nieuwe instructies gekregen om een herhaling van een dergelijke tragedie te voorkomen, dus andere open-het-vuur regulaties.

Voor een buitenstaander is het wellicht onbegrijpelijk dat een dermate goed getraind leger als de IDF zulke ogenschijnlijk makkelijk te voorkomen fouten maakt. Er zijn echter veel factoren die bijdroegen aan deze tragische fout.

Ten eerste werd de strijd in Shejaya, of Shuja’iyya in het Arabisch, gekenmerkt door een uitermate moeilijke topografie. De wijk bestaat uit uiterst smalle straten en is volgepakt met bouwsels. Voor de grondoorlog begon woonden er naar schatting 102.000 mensen in een gebied van zes vierkante kilometer. Shejaya was in 2014 tijdens een vorige oorlog tegen Hamas ook het toneel van uiterst bloedige strijd waarbij onder andere zeven IDF-soldaten werden gedood in hun gepantserde APC. Eerder deze week sneuvelden negen IDF militairen toen zij in een valstrik liepen van Hamas. De negen gingen een gebouw binnen waarvan werd aangenomen dat het veilig was, toen zij van alle kanten onder vuur werden genomen. Andere eenheden kwamen de soldaten vervolgens te hulp waarna het gebouw van afstand tot ontploffing werd gebracht.

In de strijd om Shejaya zagen de soldaten zich dagelijks geconfronteerd met dergelijke verrassingen en dit heeft zonder enige twijfel bijgedragen aan deze tragedie.

De IDF heeft intussen zijn verontschuldigingen aangeboden aan de families van de gedode gijzelaars.

Het tragische incident deed mij denken aan een uitspraak die oud-premier Golda Meir, maar dan in een ietwat andere variant:

Wanneer vrede zal komen zullen wij wellicht in staat zijn om de Arabieren te vergeven voor het doden van onze zonen. Het zal echter moeilijker zijn hen te vergeven voor het feit dat ze ons dwongen om onze eigen zonen te doden.

Golda Meir zei “hun zonen”.

16 december 14:48

Israël in nood

Op dit moment zit ik op het dak van mijn hotel in Jeruzalem. Naar het Oosten zie ik Moab. Daarvandaan mocht Mozes uitkijken over het land. Van het Noorden tot het Zuiden. Het land, dat God aan Israel gegeven heeft. Vanmorgen was ik in de synagoge. Op alle momenten gaat het weer over de verlossing die komt als de Messias verschijnt. Ook hij komt vanaf het Oosten Jeruzalem binnen. Gisteren om 5 uur, bij het begin van de sabbat moest iedereen de schuilkelder in. 

Ook bij de Kotel, de muur waar heel veel Joden samen waren om het feest van de sabbat te vieren. Sinds 7 oktober is het besef hier massaal aanwezig: We moeten alles doen om Israel te beschermen. Vertrouwen hebben in de Israëlische wens om samen te leven met Arabieren ligt nu wel even lastig. In het Jeruzalemse ziekenhuis waar een vriendin van mij werkt, heeft geeneens Arabische dokter openlijk afstand genomen van de misdaden van 7 oktober. 

Als ik vraag hoe het verder moet, krijg ik geen helder antwoord. We moeten soberder gaan leven, meer geld naar defensie en de soldaten, zowel dienstplichtigen als reservisten, moeten vaker opkomen. We moeten leven met de pijn en kunnen niet vertrouwen op de andere partij. Er is hier iets gebroken. In de synagoge baden we het gebed voor de staat Israel, het gebed voor de ontvoerden. In die gebeden is er hoop. De God van Israel brengt uitkomst. 

De parasha (bijbellezing) van deze week in de synagoge gaat over de dromen die mensen krijgen in Egypte. Na de verlossing die Jozef brengt voor de schenker, moet hij nog twee jaar in de gevangenis blijven zonder uitweg. Dan roept de Farao hem en brengt verlossing voor hemzelf. Hij mag in de zeven vette jaren trouwen en twee zonen krijgen. Na leed is er verlossing. Mensen zijn geraakt, dat niet-Joden naast Israel willen staan. Dáárvan mag ik na veel luisteren soms iets zeggen. “Ja, elke laars, stampend met gedreun, mantels gewenteld in bloed, zullen verbrand worden, voedsel voor het vuur.” Vanuit Jeruzalem zal de verlossing komen. Vanuit Jeruzalem zal de Zoon van David vrede brengen. De barensweeen zijn hevig. Dat betekent, dat de Verlosser voor de deur staat.

Vanavond bezoek ik Leah Goldin, de moeder van Hadar, wiens lichaam al jaren door Hamas gegijzeld wordt. Morgen bezoek ik het centrum van de gegijzelden. Ik heb niets te zeggen. Door er te zijn hoop ik hoop te brengen. Niet alleen van mijzelf. Van u allemaal en van de Heiland, die ons roept om Zijn volk te troosten.

Hartelijke groet,

Frank van Oordt
directeur Christenen voor Israël

16 december 10:47

Hoe een Gazaanse vrouw op 7 oktober het huis van Natali overnam

Natali Yohanan, een 38-jarige moeder van twee kinderen, voelde nooit de behoefte om de deuren van haar huis in Nir Oz, een kibboets vlakbij de Israëlische grens met de Gazastrook, op slot te doen. Sterker nog: er was niet eens een sleutel.

Tijdens de terreuraanslag van 7 oktober op Zuid-Israël liep een vrouw uit Gaza door de voordeur van Yohanan en bleef er urenlang eten, zingen en Netflix kijken. Af en toe serveerde de vrouw drankjes aan gewapende terroristen die langskwamen om even te pauzeren van het bloedbad dat ze buiten aan het aanrichten waren.

Natali, die zich met haar familie in de veilige kamer van het huis verstopte, zag de ongenode gast niet, maar ze denkt voortdurend aan haar. Ze stelt zich voor dat de vrouw ook een jonge moeder is en vraagt zich af hoe ze zo wreed heeft kunnen zijn. Natali geloofde altijd in vredig samenleven met de Palestijnen in Gaza, maar sinds 7 oktober niet meer. 

Bekijk het interview met Natali (in het Engels):

15 december 21:42

Drama op dag 70 van de oorlog in Israël

Tussen 16.00 en 17.00 uur vanmiddag werden er vanuit Gaza opnieuw raketten afgeschoten op de omgeving van Jeruzalem. Dit was al een tijd niet meer gebeurd, maar er werd rekening mee gehouden dat Hamas nog altijd het vermogen heeft om doelen verder weg dan Zuid-Israël te bestoken. Eén van de drie raketten viel neer in de stad Bet Shemesh en beschadigde daar een elektriciteitskabel, waardoor hele wijken zonder stroom kwamen te zitten. Een andere raket ontplofte naast een ziekenhuis in Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit zijn hoofdkwartier heeft. Jeruzalem zelf werd volgens de laatste berichten niet geraakt. Israëlische Arabieren in het oosten van Jeruzalem gebruikten de raketbeschieting vanuit Gaza om rellen te schoppen. Dit gebeurde nadat Iron Dome de derde raket boven de Oude Stad van Jeruzalem neerschoot.

Ongeveer tegelijk met het salvo raketten dat op Jeruzalem werd afgeschoten werden in het noorden van Israël nieuwe raketbeschietingen gemeld. De laatste tijd lijkt het er sterk op dat de raketbeschietingen vanuit Gaza en vanuit Libanon gecoördineerd worden. Bij het salvo dat vanuit het zuiden van Libanon op Noord-Israël werd afgeschoten zat een raket die de stad Kiryat Shmoneh raakte. De betrekkelijke rust die vanochtend aan het noordelijke front heerste was daarmee over. Magen David Adom de Israëlische eerste hulp organisatie meldde na de raketbeschieting op Kiryat Shmoneh en kibboets Margaliot dat er geen slachtoffers waren. In totaal werden er vijf salvo’s raketten afgevuurd vanuit zuid Libanon vanmiddag.

De Israëlische luchtmacht bombardeerde na de raketbeschieting terroristische faciliteiten in zuid Libanon en IDF-soldaten schoten met artillerie en tanks op terroristen die ondertussen probeerden om de grens met Israël te benaderen. De IDF hield vandaag ook een grote oefening in het noorden van Israël waarbij werd geschoten met scherp. De oefening was bedoeld als een boodschap voor Hezbollah leider Hassan Nasrallah dat Israël niet zal aarzelen om met grondtroepen Libanon binnen te trekken om Hezbollah te verdrijven uit het zuiden van Libanon.

In Gaza bombardeerde de IAF-doelen nabij de stad Rafah in het uiterste zuiden van de enclave. IDF troepen zijn nu ook bezig om de zogenaamde Philadelphi Corridor langs de grens met Egypte te veroveren. Hamas begon eerder deze week om tot nu toe gesloten militaire gebieden in het zuiden van Gaza te openen voor vluchtelingen uit het noorden. De vrees bestaat dat dit een manoeuvre is die tot doel heeft om de locatie van Hamas leiders te verbloemen die van plan zijn om via tunnels onder de grens naar Egypte te vluchten.

IDF-soldaten vonden vandaag ook een tunneluitgang waar Hamas Hebreeuwssprekende poppen had neergelegd. De soldaten ontdekten tijdig dat het niet om kinderen ging en konden zo voorkomen dat zij in de val van Hamas terroristen in de tunnel trapten.

In de wijk Shejaja vond gisteren een drama plaats toen IDF-soldaten drie gegijzelden doodschoten die zij voor terroristen hielden. De gedode gegijzelden werden geïdentificeerd als Samer Talalka, die werd ontvoerd van kibboets Nir Am, Yotam Haim uit kibboets Kfar Aza en Alon Lulu Shimriz, ook uit Kfar Aza. De drie gegijzelden werden naar alle waarschijnlijkheid achtergelaten door hun ontvoerders die waren gevlucht.

In Jemen berichtte de Ansar Allah-militie dat het vandaag twee vrachtschepen in de Bab el-Mandab straat had geterroriseerd. Na een raketaanval op het schip Al Jasrah van de Duitse firma Hapag Lloyd werd vanmiddag een raket afgeschoten op het schip Palatium III dat op weg was naar Jeddah in Saodi-Arabië. Ansar Allah berichtte op zijn website dat men twee schepen had aangevallen met raketten, maar dit werd ontkend door de eigenaar van het tweede schip, de MSC Alanya. De door Iran gesponsorde militie beweerde dat beide schepen op weg waren naar Israël en maakte geen melding van de eerste aanval op de Al Jasrah.

A.P. Moller-Maersk, de grootste containerschipmaatschappij in de wereld, heeft nu aangekondigd dat het alle scheepvaartverkeer door de Bab el-Mandab straat heeft opgeschort. Dit zal ongetwijfeld gevolgen gaan hebben voor de wereldeconomie, omdat veertig procent van de handel via zee door de Bab el-Mandab straat gaat. Hapag Lloyd maakte bekend dat men waarschijnlijk het voorbeeld van Maersk zal volgen. De Amerikaanse marine verleende alleen assistentie aan de Palestium III.

De Verenigde Staten zijn nog steeds bezig met een poging om een internationale coalitie te vormen die het scheepvaartverkeer in de Rode Zee moet veiligstellen. Diverse westerse landen is gevraagd om oorlogsschepen naar het gebied rond Jemen te sturen.


15 december 12:45

Nieuwe update over de Simchat Thora Oorlog

De militaire campagne in Gaza die tot doel heeft om een definitief einde te maken aan het Hamas regime daar, gaat nog maanden duren. Dit werd opnieuw bevestigd door Yoav Galant, Israëls minister van Defensie, en door generaal-majoor Aharon Haliva, de commandant van AMAN, de militaire inlichtingendienst van de IDF.

Haliva had het over vele operaties van verschillende aard die zijn mannen nog moeten uitvoeren in Gaza. Haliva hield een vergadering met IDF topcommandanten in the voorheen prestigieuze wijk Rimal in Gaza Stad. Dit was de wijk waar de Hamas leiders voor de oorlog woonden. Haliva zei dat de IDF de druk op de vijand hoog moet houden door een “meervoudige arenacampagne”, die nog maanden gaat duren.

Het was geen toeval dat zowel Galant als Haliva opmerkingen maakten over de hoeveelheid tijd die nodig is om een einde te maken aan het Hamas regime in Gaza. Zowel de Amerikaanse regering als Europese landen zijn begonnen te praten over een deadline voor het einde van de oorlog. Dit is altijd het gebruikelijke patroon geweest in alle oorlogen die Israël tot nu toe voerde. In dit geval is het echter duidelijk dat Israël niet zal toegeven aan de buitenlandse druk.

Jake Sullivan, de adviseur voor nationale veiligheid van de Amerikaanse regering, is momenteel in Israël om gesprekken te voeren met de Israëlische regering over het verdere verloop van de oorlog. Sullivan had op donderdagavond een ontmoeting met Mossad directeur David Barnea, waarin Barnea het “veelzijdige karakter van de oorlog tegen Iran” ter sprake bracht. Dat veelzijdige karakter omvat Irans nucleaire activiteiten en de regionale opmars, maar ook de toegenomen terroristische activiteiten die Iran organiseert.

Het is geen toeval dat juist Barnea deze onderwerpen opbracht in zijn discussies met Sullivan, omdat de Amerikaanse regering opnieuw gericht is op het lokale aspect van de oorlog waarin Israël verwikkeld is. Dat wil zeggen: het conflict met de Palestijnse Arabieren. Israël ziet de huidige situatie echter als de lang geanticipeerde meervoudige frontenoorlog tegen Iran. Wanneer de regering van president Biden dit ook zo zou zien, dan had het al andere maatregelen genomen tegen Iran en de zogenaamde verzetsas.

De huidige situatie met de Ansar Allah militie in Jemen is in dit verband veelzeggend. De reeks aanvallen op en pogingen tot kapingen van schepen in de Bab el-Mandab straat is een mondiaal probleem waarvan iedere ingewijde weet dat het door Iran is gecreëerd. Voor de Verenigde Staten zou het eenvoudig zijn geweest om de oorlogsverklaring die Iran via de Ansar Allah militie afgaf aan het Westen, en niet alleen aan Israël, te counteren met een massief militair antwoord. Met andere woorden: de VS zijn in staat om de militaire capaciteiten van Ansar Allah binnen een paar uur te vernietigen of in ieder geval de aanvallen op schepen te voorkomen.

Dat dit tot nu toe niet gedaan is, heeft alles te maken met een totaal andere politieke visie dan die Israël momenteel hanteert. Voor Israël is het diplomatieke pad passé na 7 oktober, maar de situatie in de Rode Zee en ook die aan het noordelijke front laat zien dat de Amerikanen nog altijd geloven in diplomatieke oplossingen. Biden heeft in dit verband regelmatig gewezen op de “zinloze” oorlogen die de VS voerde in Afghanistan en Irak. Het gebrek aan militaire actie door het leger van de Verenigde Staten is vooral in het Midden-Oosten een groot probleem geworden en heeft er voor gezorgd dat schurkenstaten zoals Iran en Rusland het vacuüm opvulden.

Gaza front

De IDF nam vannacht het hoofdkwartier van Hamas in het Shejaja district in Noord-Gaza in, terwijl er ook aanzienlijke progressie werd geboekt bij de inname van de stad Khan Younis, het Hamas bolwerk in het zuiden van Gaza. De strijd om het Shejaja bolwerk was bijzonder bloedig, met tien IDF soldaten die sneuvelden eergisteren en acht ernstig gewonden op donderdag.

Om de soldaten niet onnodig bloot te stellen aan gevaar bij de huis-aan-huisgevechten, is de IDF nu de Maoz drone gaan gebruiken. Deze kleine kamikaze drone kan in een rugzak worden vervoerd en en heeft slechts een gat in de muur of een open raam nodig om een gebouw binnen te vliegen om zo terroristen te elimineren. De Maoz drone werd deze week en ook al eerder succesvol gebruikt in Jenin, waar de IDF zonder verlies aan manschappen een grote driedaagse actie uitvoerde.

In Khan Younis bereikten IDF troepen afgelopen nacht het centrum van de stad. De soldaten gebruikten Sting precisie mortiergranaten, die het mogelijk maken om sluipschutters e.d. uit te schakelen zonder een heel gebouw te bombarderen. Tijdens de opmars in Khan Younis werden opnieuw tunnels ontdekt waar motorfietsen waren opgeslagen die Hamas gebruikte om de bloedige invasie in zuid Israël uit te voeren op 7 oktober jl. Tijdens de acties in Shejaja en Khan Younis werden ook de stoffelijke resten van drie IDF soldaten gevonden die waren ontvoerd.

Israël heeft gisteren een prijs van 400.000 dollar op het hoofd van Hamas leider Yahya Sinwar gezet. In pamfletten die boven Khan Younis en andere delen van Gaza werden uitgestrooid, werd de burgers daar bericht dat iedere concrete informatie die de verblijfplaats van Sinwar kan onthullen zal worden beloond met deze voor Gaza begrippen astronomische som geld.

Het is onduidelijk waar de drie Hamas topleiders zijn die op woensdag in feite werden uitgewezen in Qatar. Khaled Mashal, Ismail Haniyeh en Abu Marzouk vertrokken klaarblijkelijk halsoverkop en lieten de meeste bezittingen achter. Hun huidige verblijfplaats is onbekend, omdat zij hun telefoons hebben uitgezet. Ook Hamas leider Saleh Arouri die zich in Libanon bevond is gevlucht naar Turkije, dat eerder Mossad waarschuwde om geen eliminaties uit te voeren op zijn grondgebied.

In de Rode Zee werd vandaag een nieuwe Ansar Allah aanval op een vrachtschip gemeld. Het schip Al Jasrah werd voor de kust van Jemen geraakt door een raket die op het dek ontplofte en een container vernietigde. De aanval werd bevestigd door de Amerikaanse marine alsmede UKMTO in Engeland, een organisatie die scheepverkeer volgt over de hele wereld. De Al Jasrah vaart onder de vlag Liberia en is in eigendom van Hpag Lloyd een Duitse firma die kantoren heeft in de Israëlische havensteden Haifa en Ashdod. De nieuwe Ansar Allah aanval maakt de noodzaak voor een internationale reactie nog nijpender.

Aan het noordelijke front werd vandaag een vermindering van de Hezbollah en Hamas aanvallen waargenomen. Het lijkt nog te vroeg om te zeggen dat dit het resultaat van diplomatie zou zijn die de Amerikaanse regering samen met Frankrijk deze week begon in Libanon. Sullivan maakte vandaag opnieuw duidelijke dat er een “politieke oplossing” moet komen voor de situatie in het noorden van Israël, waar Hezbollah en Hamas al twee maanden lang aanvallen plegen op dorpen en IDF posities.

15 december 11:02

Psalm 94 • Dit is de tijd om op te staan!

Ds. Henk Poot: 'Dit is geen tijd om gewoon weer verder te gaan. Dit is de tijd om op te staan tegen het antisemitisme, om te protesteren tegen Jodenhaat, om Joden te helpen en te steunen, om je uit te spreken.

Dit is de tijd om te zeggen tegen de wereld en tegen de kerk: Waar haal je het recht vandaan om het erfdeel van de Heere te verdelen?'

Lees verder in deze overdenking:

14 december 21:25

Update vanuit Israël: dit was dag 69 van de Simchat Thora-oorlog

Vanavond begon de achtste en laatste dag van het Chanoekafeest, ook wel Chaq HaOeriem (lichtjesfeest) genoemd. In de Talmoed staat geschreven dat een beetje licht veel duisternis verdrijft en dat was deze week zeker het geval. Temidden van de duisternis die deze oorlog in Israël heeft veroorzaakt waren er ook dingen die lichtgevend waren, zoals de solidariteit en de vele liefdadigheid die Israëli’s van alle stromingen lieten zien ten opzichte van hun medeburgers.

In Gaza werden op tal van plaatsen door IDF-soldaten ook de kaarsen van de achtarmige kandelaar aangestoken. Echter de 9035ste Brigade van de IDF spande zeker de kroon, met het afschieten van lichtkogels in de lucht boven de stad Khan Younis, het grootste Hamas-bolwerk. De lichtkogels vormden de acht lichten van de Chanoekia in de lucht tezamen met de sjamash, het negende licht dat wordt gebruikt om de andere kaarsen aan te steken.

De video kunt u hier bekijken.

Mossad, samen met de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, voorkwam een terreuraanslag in het noorden van Europa deze week, zo werd vandaag bekend. De geplande plaats van de terreuraanslag was waarschijnlijk in Denemarken, maar er werd ook een verdachte in Nederland gearresteerd. Het ging om zeven leden van de jihadistische terreurorganisatie Hamas. Ook in Duitsland werden bijna gelijktijdig vier Hamas-leden gearresteerd die ook van plan waren om een terreuraanslag te plegen op ‘Joodse doelen’. Eerder had Mossad al gewaarschuwd voor terreuraanslagen tijdens het komende Kerstfeest. Als gevolg van deze waarschuwing werd het terreurniveau in Nederland en Denemarken al tot niveau vier verhoogd. Volgens de Israëlische spionagedienst wil Hamas nu, in navolging van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran en Hezbollah, zijn terroristische activiteiten uitbreiden tot Westerse landen met Joodse gemeenschappen. Tot nu toe was Shin Bet exclusief belast met spionage op Hamas omdat de terreurgroep tot nu toe uitsluitend tegen Israël opereerde vanuit Gaza, Judea en Samaria en vanuit het zuiden van Libanon. Dit is dus nu veranderd.

Oorlogsnieuws

In Jenin werd vandaag een bijna driedaagse IDF-operatie tegen de terreurinfrastructuur in de stad afgerond. Volgens Palestijnse bronnen kwamen bij die operatie twaalf terroristen om het leven. Het Israëlische leger nam letterlijk een berg wapens in beslag. Ook ging een IDF eenheid een moskee in Jenin binnen en bracht daar het Shema Yisrael hoofdgebed in het Jodendom ten gehoor door de luidsprekers van de moskee.

In het zuiden van Libanon is de IDF nu duidelijk op een andere wijze actief. Na twee maanden voornamelijk een reactiepatroon te hebben gehanteerd is de IDF nu in de aanval gegaan en probeert door massieve aanvallen Hezbollah weg te krijgen van de noordgrens. Dat zal geen eenvoudige opdracht blijken te zijn omdat Hezbollah’s terreurinfrastructuur in het grensgebied enorm groot is en een deel zich onder de grond bevindt, net zoals in Gaza. Israël’s dilemma is hier dat het op dit moment geen grote oorlog met Hezbollah wil ontketenen. Aan de andere kant is de huidige situatie waarbij honderdduizend burgers uit hun huizen zijn verdreven ook onhoudbaar.

In Iran waarschuwen topfunctionarissen van het regime nu voortdurend voor een explosie die “oncontroleerbaar” zal zijn. Vandaag was het de beurt aan Hossein Salami de commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde. Salami beweerde dat “de Zionisten nu zo zwak zijn dat ze de aanwezigheid van Palestijnse vrouwen en kinderen niet meer kunnen verdragen”. De oorlog in Gaza had een “mondiale aversie” tegen Israël veroorzaakt en de haat voor Israël was niet meer beperkt tot de moslims alleen volgens de IRG-commandant.

Het laatste is echter niet nieuw omdat al lange tijd ultralinkse Westerse activisten zich met hart en ziel inzetten voor de Palestijnse nationale zaak en nu om Hamas steun te geven ondanks het overduidelijke bewijs dat het een jihadistische terreurorganisatie is. Dit, ondanks een totaal verschillende kijk op politiek, essentiële normen en waarden, alsmede mensenrechten en religieuze overtuiging of het ontbreken daarvan. Indertijd werd, bijvoorbeeld, de PLO geholpen bij terreuraanslagen door de marxistische terreurgroep Baader Meinhof in Duitsland.

In Gaza ging de strijd vandaag onverminderd door, en werden acht IDF soldaten zwaar verwond tijdens gevechten met terroristen. Vanavond werd voor korte tijd ook weer het raketvuur vanuit Gaza hervat. Er vielen enkele raketten in het westen van de Negev woestijn.

In de Rode Zee voor de kust van Jemen werd vanmiddag opnieuw een vrachtschip gekaapt dat op weg was naar Israël. Nadere gegevens ontbreken momenteel. Even nadat Israëlische media over de kaping berichtten kwam er een bericht binnen dat een containerschip van de firma Maersk was beschoten met een raket door de Ansar Allah-militie. De raket miste zijn doel maar Maersk is het nu beu. De containerfirma eiste dat er onmiddellijk politieke actie wordt ondernomen tegen de terreur van Ansar Allah in de Rode Zee. De bemanning van het schip, Maersk Gibraltar, bleef ongedeerd en er werd geen schade aangericht.

14 december 16:59

Uitzending 14 december: Israël is het uitverkoren volk, zijn ze daarom beter dan anderen?

Israël wordt het uitverkoren volk genoemd. We roepen christenen op om te bidden en op te komen voor dat volk, dat door God apart is gezet. Maar waarom is Israël uitverkoren? Omdat ze beter zijn dan anderen? Of is er een diepere laag? Dat bespreken we vandaag met ds. Willem Glashouwer. Frank van Oordt, directeur van Christenen voor Israël, is vandaag in de zwaar getroffen stad Sderot in Israël, om daar de laatste avond van Chanoeka te vieren. Hij geeft een update over de situatie.

Bekijk onze uitzending van vandaag:

14 december 14:02

Hamasleiders op last van Qatar vertrokken uit Doha

Er blijven hardnekkige geruchten over een nieuwe gijzelaarsdeal de ronde doen. Mossad-directeur David Barnea zou de regering in Jeruzalem hebben voorgesteld om opnieuw naar Qatar af te reizen voor onofficiële onderhandelingen met diplomaten van de Golfstaat. De regering wilde daar, naar verluidt, niets van weten. De in Londen gebaseerde pan-Arabische nieuwssite Al-Araby Al-Jadeed citeerde vervolgens anonieme Egyptische functionarissen, die zeiden dat er informele gesprekken gaande zijn en dat Israël Egypte had gevraagd om de bemiddelaarsrol op zich te nemen. Er zijn nog ongeveer 135 gegijzelden die door Hamas worden vastgehouden en die in een slechte gezondheid zouden verkeren, zowel in fysiek als mentaal opzicht. Twintig gijzelaars zijn al dood, volgens de Israëlische militaire inlichtingendienst AMAN. Verder zijn de stoffelijke resten van nog eens vijf gijzelaars in Gaza gevonden door de IDF.

De Amerikaanse president Joe Biden ontving op woensdag een delegatie van familieleden van de gijzelaars op het Witte Huis. De ontmoeting werd ook bijgewoond door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. Jonathan Dekel-Chen, de vader van gijzelaar Sagui Dekel-Chen, zei na de ontmoeting dat de Amerikaanse regering compleet toegewijd was aan de zaak van de gijzelaars en dat ze “absoluut alles doen wat ze kunnen doen door ieder kanaal en ieder instrument te gebruiken om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstelligen". Dit werd later bevestigd door de president zelf, die op zijn X-account ongeveer hetzelfde schreef. De families lieten via de tante van het vrijgelaten 4-jarige meisje Avigal Idan weten dat ze hopen op een “Kerstwonder”.

Witte Huis-woordvoerder John Kirby herinnerde verslaggevers later aan het feit dat Hamas de vorige gijzelaarsdeal schond en niet alle vrouwen had vrijgelaten. Kirby droeg een button met het opschrift “Bring them home Now" en zei dat de Amerikaanse regering op de hoogte is van wat Hamas doet met vrouwen. Dit was een duidelijke verwijzing naar het seksuele geweld dat Hamas heeft gebruikt tegen vrouwelijke gijzelaars. Er zitten nog vijftien Israëlische vrouwen vast en tevens elf buitenlanders, waaronder acht Thaise gastarbeiders die voor 7 oktober op de kibboetsen rond Gaza werkten.

Vooraanstaande leden van de Israëlische regering, zoals minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen, maakten op woensdagavond onomwonden duidelijk dat Israël het offensief tegen Hamas zal doorzetten tot het einde en dat men niet zou zwichten voor de toenemende internationale druk. Premier Benjamin Netanyahu zei tegen soldaten van de inlichtingeneenheid 504 dat er geen twijfel kan bestaan over de vastbeslotenheid van de regering om door te gaan met de oorlog, totdat er een overwinning is op Hamas en tot de volledige eliminatie van Hamas in Gaza.

De steenrijke Hamasleiders die in Qatar een veilig en comfortabel onderkomen gevonden dachten te hebben zijn nu op orders van de regering in Doha vertrokken uit de Golfstaat. Het gaat om de drie topleiders van Hamas Ishmail Haniyeh, Khaled Mashal en Mohammed Abu Marzouk, die allen een vermogen van miljarden dollars hebben opgebouwd over de ruggen van de Palestijnse bevolking in Gaza. Een Israëlisch satireprogramma zond deze week een hilarische sketch uit waarin de draak werd gestoken met de wijze waarop deze Hamasleiders aan hun vermogen zijn gekomen. Een “Palestijnse woordvoerster voor Hamas” verzocht het publiek in het Westen om donaties, nu de burgers in Gaza zo ernstig lijden onder de oorlog. Vervolgens ziet men de kassa’s rinkelen in diverse Westerse hoofdsteden en stroomt het geld via Gaza naar Qatar.

U kunt de sketch hieronder bekijken. De intro is in het Hebreeuws, waar de presentator zegt dat de beelden uit Gaza de opinie in de wereldgemeenschap sterk beïnvloeden. Daarna is de rest van de sketch in het Engels. Het Israëlische satireprogramma is sinds het begin van de oorlog meer materiaal in het Engels gaan produceren, waarschijnlijk omdat men de kracht van humor ontdekt heeft in de cognitieve oorlog de strijd in Israël omgeeft.

De Amerikaanse regeringsadviseur voor nationale veiligheid, Jake Sullivan, kwam vanmorgen in Israël aan voor gesprekken met de leden van het oorlogskabinet en President Isaac Herzog. De gesprekken zullen voornamelijk gaan over het verschil in mening dat bestaat over wat te doen met Gaza na de oorlog en de oplossing van het conflict met de Palestijnse Arabieren. Zoals wellicht bekend stuurt de Amerikaanse regering nog altijd aan op de zogenaamde Tweestaten Oplossing van het conflict terwijl Israël dit plan nu definitief achter zich lijkt te hebben gelaten. Dit werd met zoveel woorden ook gezegd door Tzippi Hotovely, de Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, op woensdag. Hotovely vertelde de Britse televisiezender Sky News dat er absoluut geen Palestijnse staat zal komen. “Waarom bent u geobsedeerd met een formule die nooit heeft gewerkt”, vroeg de ambassadeur aan haar interviewer.

Oorlogsnieuws

Iran heeft de nieuw te vormen internationale coalitie tegen de Ansar Allah-militie in Jemen bedreigd. Mohammed Reza Ashtiani, de Iraanse minister van Defensie waarschuwde op woensdagavond dat de coalitie die de VS momenteel samenstellen “exceptionele problemen” tegemoet kan zien. “ Wij hebben de controle over de Rode Zee en alle landen in de regio, niemand kan dat manipuleren”, zei Ashtiani veelzeggend.

De opmerkingen van de Iraanse minister kwamen nadat president Isaac Herzog van Israël media vertelde dat de Ansar Allah militie “iedere rode lijn heeft gepasseerd”. Herzog pleitte juist voor de oprichting van een internationale coalitie die het Ansar Allah probleem voor Israël en het Westen zal aanpakken. “We moeten deze agressieve bedreiging voor de mondiale economie en handel uitroeien”, aldus Herzog. Een Amerikaanse oorlogsschip schoot op woensdagavond opnieuw een Ansar Allah drone uit de lucht boven de Rode Zee. Er waren op woensdag tenminste drie incidenten waarbij Ansar Allah-terroristen schepen aanvielen in de Bab el-Mandab waterweg voor de kust van Jemen. Er werden speedboten en onbemande vliegtuigen gebruikt tijdens deze aanvallen

Gaza

Na een beleg van drie dagen door de IDF gaven zich vanmorgen tientallen Hamas terroristen over die zich hadden verschuilt in het Kamal Adnan ziekenhuis in het noorden van Gaza. De terroristen kwamen met hun wapens boven hun hoofden uit het ziekenhuis en werden vervolgens meegenomen voor ondervraging door de Shin Bet binnenlandse veiligheidsdienst.

De raketbeschietingen vanuit Gaza gaan in sterk verminderde mate door. Na een pauze van meer dan 14 uur werden er vanmiddag om 13.50 uur weer raketten afgeschoten op het gebied rond Gaza. De meeste raketten worden nu afgeschoten vanuit de humanitaire vrije zones in Gaza.

Hartlandfront

De vechten in de Stad Jenin in het noorden van Samaria laaiden vannacht weer op met uren durende vuurgevechten die uiteindelijk werden beslecht nadat de IDF raketten afschoot op een huis in de wijk Zahalke. Volgens Arabische media namen 1.400 IDF-soldaten deel aan de gevechten die zich langzaam uitbreiden naar de dorpen rond Jenin. Het was de grootste IDF operatie in Jenin sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. De IDF meldde dat vierhonderd gebouwen werden doorzocht en dat daarbij grote hoeveelheden wapens in beslag werden genomen.

De IDF was vannacht ook actief in de steden Nablus, Hebron en zelfs Bethlehem dat zich opmaakt voor het kerstfeest. Het doel van deze operaties is om Hamas de mogelijkheden te ontzeggen om zijn hoofdkwartier te verplaatsen van Gaza naar Judea en Samaria

Noordelijk front

Er blijven berichten binnenkomen over een politieke oplossing van het huidige conflict met Hezbollah en Hamas in Libanon. Er bestaat in Israël veel weerstand tegen een politieke oplossing omdat het verleden heeft geleerd dat Hezbollah ieder politiek akkoord vrijwel onmiddellijk schond en omdat er geen reële mogelijkheid bestaat om de bepalingen van een wapenstilstandsovereenkomst af te dwingen. De VN vredesmacht UNIFIL bewees de afgelopen twee maanden dat het een papieren tijger is die zelfs toestond dat Hezbollah raketaanvallen pleegde op minder dan honderd meter van UNIFIL waarnemingsposten.

De gevechten met Hezbollah gaan ondertussen onverminderd door. Vanmorgen werden er zware explosies gehoord tot in de Hula vallei tien kilometer ten zuiden van de stad Kiryat Shmoneh. Op dit moment gaat opnieuw het luchtalarm af in plaatsen langs de Libanese grens. Er worden raketten afgeschoten op Kiryat Shmoneh en andere dorpen in het noorden van Israël.

13 december 21:38

Populariteit Hamas sinds 7 oktober enorm gestegen onder Palestijnse Arabieren

Een nieuw opinieonderzoek onder Palestijnse Arabieren in zowel Judea en Samaria als in Gaza laat zien dat de populariteit van Hamas enorm gestegen is door het lugubere bloedbad dat de jihadistische terreurorganisatie aanrichtte in het zuiden van Israël op 7 oktober. Ook is er brede instemming met de genocide en de oorlogsmisdaden die Hamas uitvoerde op die Zwarte Shabbat.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd door het Palestinian Center for Policy and Survey Research waarbij 1.231 personen werden geïnterviewd, liet zien dat in Judea en Samaria 82% van de Palestijnse bevolking vindt dat de invasie van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad een “correcte beslissing” was geweest. In Gaza was dit percentage een stuk lager, waar slechts 57% van de ondervraagden zei dat het een correcte beslissing was geweest. 

De populariteit van Hamas is na 7 oktober ook flink gestegen onder de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria. Vóór 7 oktober zei slechts 12% van de Arabieren daar dat men Hamas steunde, nu is dat maar liefst 44%. Fatah, de beweging van PA-leider Mahmoed Abbas, wordt nu door slechts 17% van de Arabieren in de PA-gebieden in Judea en Samaria ondersteund. De bejaarde PA-leider, die al jarenlang zonder enig mandaat regeert, moet volgens 92% van de Palestijnse Arabieren onmiddellijk aftreden. Gezien de uitkomst van het opinieonderzoek is het niet moeilijk om te raden wie Abbas zal gaan vervangen. Dat zal iemand uit de Hamas-gelederen worden, wanneer er ooit verkiezingen zouden worden gehouden in de PA gecontroleerde gebieden.

Het onderzoek werpt ook een ander licht op de voortdurende druk van de Amerikaanse regering van Joe Biden op Israël om akkoord te gaan met de zogenaamde tweestatenoplossing en om de Palestijnse Autoriteit Gaza te laten besturen na de oorlog. Voor Israël is deze eis van Biden onbespreekbaar na 7/10. De druk van Biden zorgde deze week voor fricties tussen Jeruzalem en Washington, de eerste sinds het begin van de oorlog. Critici in de Verenigde Staten zeggen dat de regering-Biden met twee tongen spreekt en dat dit voornamelijk komt door de Obamaclan in het Witte Huis. Vele functionarissen in het Witte Huis, maar ook in het State Department, hadden ook hoge posities in de regering Obama, die ronduit pro-Palestijns was.

Vandaag werd bekend dat Hamas op 7 oktober gifgas had gebruikt tegen vrouwelijke IDF-soldaten en in sommige gevallen tegen burgers in de kibboetsen rond Gaza en het Nova muziekfestival. Her vergassen van deze slachtoffers wordt niet gerapporteerd door de reguliere buitenlandse media en in Israël gebruikten de media versluierende taal over het gebruik van het gas. Het werd, bijvoorbeeld, een “chemische substantie” genoemd of een chemisch wapen.

Op de IDF-basis nabij kibboets Nahal Oz werden 15 vrouwelijke IDF-soldaten, die naar een schuilkelder waren gevlucht. vergast door Hamas terwijl zes anderen in bewusteloze toestand, of zelfs dood naar Gaza werden ontvoerd. Het was voor het eerst sinds de Holocaust dat Joden werden vergast.

Oorlogsnieuws

In Jemen vond vandaag een ‘Chanoekawonder’ plaats, toen de Ansar Allah militie twee raketten afschoot op de tanker Ardmore Encounter die brandstof vervoerde naar de haven van Rotterdam. Als door een wonder misten de twee raketten het schip, en vielen in zee. Het veiligheidsteam van de Ardmore Encounter schoot op de speedboot met Ansar Allah-terroristen en dit was waarschijnlijk de reden dat de raketten hun doel misten.

Daarop stuurde Ansar Allah een kamikaze drone naar het schip, die echter door een Amerikaans oorlogsschip werd neergeschoten. De United Kingdom Maritime Trade Operations rapporteerde daarna nog een aantal andere incidenten in de Golf van Oman.

Langs de grens met Libanon werden de hele dag incidenten gemeld en raketbeschietingen. De Israëlische luchtmacht kwam vanmiddag in actie na een raketbeschieting op Kibboets Rosh Hanikra en bombardeerde Hezbollah-posities nabij het dorp Yater in het zuiden van Libanon. Bij die IAF-aanval werden drie Hezbollah-terroristen gedood, vier anderen raakten gewond.

De IDF maakte vandaag ook bekend dat sinds het begin van het grondoffensief in Gaza er 116 raketten vanuit humanitaire veiligheidszones zijn afgevuurd. Achtendertig van deze raketten vielen in Gaza zelf neer. Er werd vandaag door de IDF ook opnieuw een lichaam gevonden van een dode gijzelaar, Tal Haimi (41) uit kibboets Nir Yitzchak. Hij laat een vrouw en drie kleine kinderen achter.

In de havenstad Ashdod werd vanmiddag als door een wonder niemand verwond toen een raket uit Gaza midden in een supermarkt terecht kwam.

13 december 16:44

Directeur Israëlische veiligheidsdienst in brief aan de wereld: 'Bemoei je er niet mee'

Ronen Bar, directeur van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, schreef een indrukwekkende brief aan de secretaris-generaal van de VN:

"Uit respect voor de duizenden levens die al verloren zijn gegaan, en om nog veel meer levens te redden, help ons alstublieft om de heerschappij van het kwaad uit de Gazastrook te verwijderen en het geloof in de meest basale mensenrechten, menselijke waardigheid en de waarde van het menselijk leven te herstellen, zoals geschreven in het Handvest van de VN. Help ons het geloof te herstellen in gelijke rechten voor mannen en vrouwen, Palestijnen, Israëli's, moslims, christenen, joden en anderen."

Lees hier verder:

13 december 14:50

Uitzending 13 december: Yaacov Nof: “We hebben geen keuze, we moeten vechten voor ons voortbestaan”

Het werk van Yaacov Nof viel volledig weg na 7 oktober. Nu is hij één van de vrijwilligers waar het land op draait, omdat zoveel mensen opgeroepen zijn voor het leger. In Israël zijn sinds 7 oktober de onderlinge verschillen grotendeels weggevallen. Waar het land tot op het bot verdeeld was over de te varen politieke koers, slaat nu iedereen de handen ineen in de oorlog tegen Hamas. Yaacov woont al bijna zijn hele leven in Israël en maakte er zeven oorlogen mee.

Bekijk de uitzending:

13 december 14:28

Coming home soon - laat een bericht achter voor de gegijzelden

Van 12 t/m 19 december liggen er in het Israëlcentrum 240 notitieboekjes over iedere gijzelaar die op 7 oktober door Hamas is ontvoerd. Kom ook en laat uw bericht achter! Bekijk de video voor meer info: 

13 december 13:58

Christelijke leiders staan achter Israël

Aan het begin van Chanoeka ondertekenden meerdere Kamperse voorgangers een verklaring tegen antisemitisme.

Ook in Brabant lieten acht verschillende gemeenten met een verklaring blijken dat ze achter Israël willen staan.

Het is juist nu in deze moeilijke tijd voor Israël zo belangrijk dat ook lokale kerken en gemeenschappen hun stem laten horen voor het Joodse volk.

Wilt u ook met uw gemeente naast Israël staan? Maak het bekend! Misschien wel met meer kerken in uw woonplaats.

U kunt de tekst van de Kamper voorgangers gebruiken als u dat wilt. (Zie afbeelding hieronder)

13 december 13:43

Nieuwe update over de Simchat Thora oorlog

Door onze correspondent uit Israël, Yochanan Visser

Aangenomen VN-resolutie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam op dinsdagavond een resolutie aan waarin van Israël werd geëist dat het onmiddellijk een staakt-het-vuren in Gaza in acht zou nemen. Hamas werd geen enkele keer in de tekst van de resolutie genoemd, die met 153 tegen 10 stemmen werd aangenomen.

De Verenigde Staten, Oostenrijk en Tsjechië waren onder de tegenstemmers, terwijl Nederland samen met andere Europese landen zich onthield van stemming. De resolutie is niet bindend en dus zal Israël geen gehoor geven aan de eis van de Algemene Vergadering, waarin de moslimlanden een meerderheid hebben.

Israëls VN-ambassadeur Gilad Erdan hield tijdens de stemming een poster met een foto van Hamas leider Yahya Sinwar omhoog met daaronder zijn telefoonnummer. Erdan vertelde de gedelegeerden dat zij Sinwar maar moesten bellen voor het bereiken van een bestand.

Tekst gaat onder de foto verder

Foto: X

Zwitserland

In schril contrast met de houding van de VN stond het besluit van de Zwitserse parlement om de financiering van de VN organisatie UNRWA stop te zetten. Dit, vanwege het feit dat de scholen van de VN organisatie terrorisme blijven toejuichen en ophitsen tot geweld en antisemitisme.

De Zwitserse Senaat deed tegelijkertijd Hamas in de ban vanwege zijn “brutale terroristische aanvallen” op Israël. De Zwitserse houding is opmerkelijk gezien de neutraliteit in conflicten die het land altijd handhaafde.

Amerika

De Amerikaanse president Joe Biden haalde de woede van menige Israëli op zijn hals. Dit vanwege het feit dat hij op dinsdagavond zei dat Israël Gaza “willekeurig” had gebombardeerd. Dit is pertinent onjuist zoals werd bewezen door een vergelijking met Amerikaanse bombardementen op ISIS gebieden in Irak en Syrië en door luchtfoto’s die door The New York Times werden gepubliceerd. Op die foto’s is te zien dat er sprake is geweest van haast chirurgische IAF operaties in Gaza.

Wanneer we de IAF bombardementen vergelijken met de Amerikaanse bombardementen op de stad Mosul tijdens de operaties tegen ISIS in de Irakese stad, dan zien we dat het aantal burgerslachtoffers per luchtaanval in Mosul dertig keer hoger was dan in Gaza nu.

Op een foto die NYT publiceerde van de wijk nabij de haven van Gaza zien we duidelijk dat er geen sprake was van willekeurige bombardementen (zie foto hieronder). Slechts Hamas posities in gebouwen naast de haven werden gebombardeerd. Wanneer u reportages ziet over de verwoesting in Gaza dient u zich te realiseren dat men slechts opnames maakt van de gebouwen die de IDF bombardeerde na duidelijke aanwijzingen aan de burgers om te evacueren. Uit alle foto’s die NYT publiceerde bleek dat er sprake is geweest van precisiebombardementen. Biden herhaalde overigens wel dat Israël het recht heeft om Hamas in Gaza te vernietigen.

Tekst gaat onder de foto verder.

Foto: screenshot NYT

Gaza

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal is de IDF begonnen met het pompen van zeewater in de tunnels onder Gaza. De krant baseerde zich op informatie die het van een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris had gekregen.

De IDF heeft zeven grote pompen in het noorden van Gaza die het zeewater via schachten die men heeft ontdekt, in de tunnels pompen. Het zal echter weken duren voordat het enorme tunnelcomplex onder Gaza vol is met zeewater. Men moet het begin van de pomp-operatie voorlopig dan ook zien als een drukmiddel op Hamas. De terroristen onder Gaza zullen zich realiseren dat hun positie onhoudbaar aan het worden is, zo is de denktrant. CNN berichtte vandaag dat het om een test zou gaan. In ieder geval is het laten vollopen van de tunnels met water een legaal middel volgens het internationale oorlogsrecht.

De afgelopen nacht sneuvelden er in Gaza tien IDF militairen. Negen van hen werden gedood tijdens een hevig vuurgevecht met Hamas terroristen die hen in de val lokten in de kashbah van de wijk Shejaiyah. De soldaten gingen al schietend een gebouw binnen in het centrum van Shejaiyah en werden gedood toen Hamas het gebouw tot ontploffing bracht. Dit laat opnieuw zien dat de IAF de levens van soldaten riskeert door via de grond en niet via “willekeurige” luchtaanvallen wijken op Hamas probeert te veroveren.

Eén van de negen gesneuvelde soldaten was kolonel Yitzchak Ben Basat (44), de commandant van de commando’s van de Golani Brigade. Het totaal aantal gesneuvelde IDF soldaten sinds het begin van de grondoperatie in Gaza is nu 115. De IDF troepen ontdekten wapens in negentig procent van alle huizen die men in Noord-Gaza binnenging. Alle moskeeën in het gebied werden door Hamas gebruikt voor militaire doeleinden zoals de opslag van raketten. Moeders van IDF soldaten roepen nu de Israëlische regering op om de levens van soldaten voor alle politieke consideraties te stellen.

Het Ministerie van Defensie wil nu de leeftijd tot waarop IDF reservisten kunnen worden opgeroepen voor actieve dienst verhogen tot vijftig jaar. Het laat eens te meer zien dat de situatie in Israël ernstiger is dan menigeen aanneemt en dat deze oorlog lang gaat duren.

Kort verder oorlogsnieuws

Na bijna 24 uur werd de IDF operatie in Jenin (in de Westelijke Jordaanoever) voorlopig afgerond. Bij zeer intensieve gevechten werden tien Palestijnse terroristen gedood en werd een wapenfabriek opgeblazen. Meer dan honderd andere Palestijnse Arabieren werden gearresteerd tijdens de gevechten. De IDF gebruikte ook enkele onbemande vliegtuigen tijdens deze operatie in Jenin, dat Iran’s meest vooruit geschoven basis is geworden in het conflict met Israël.

Honderden Palestijnse Arabieren in Gaza gaven zich op woensdagmorgen over aan de IDF. De mannen werden deze keer niet gestript van hun kleding en werden door IDF soldaten in groepen geïdentificeerd.

Tekst gaat onder de foto verder.

Foto: X

Qatar wil, naar verluidt, dat de Hamas leiders die in het land onderdak hebben gevonden en daar een luxe leven lijden verhuizen naar Algerije. Het gaat om de drie topleiders Ishmail Haniyeh, Khaled Mashal en Mohammed Abu Marzouk, allen multimiljonairs.

Israël probeert om een politieke oplossing te brengen voor het ernstige conflict met Hezbollah dat zich heeft genesteld op de Israëlische grens en constant aanvallen uitvoert op het noorden van Israël. Amerikaanse en Franse bemiddelaars zijn in Libanon om met de Libanese regering te praten en om te proberen om Hezbollah over te halen tot vrijwillige ontruiming van het gebied tot aan de Litanie rivier. Ondertussen gaan de beschietingen op het noorden van Israël onverminderd door. IAF gevechtsvliegtuigen waren ook weer actief in het grensgebied in Syrië waar raketlancering installaties werden gebombardeerd na raketaanvallen eerder op dinsdagavond. Zojuist werden er opnieuw raketten op het noordwesten van Israël gelanceerd vanuit Libanon.

In Jemen gaat de door Iran gesponsorde militie Ansar Allah door met zijn aanvallen op vrachtschepen in de Bab el-Mandab straat. Vanmorgen werd de tanker Ardmore Encounter, die onder de vlag van de Marshal eilanden vaart, aangevallen door speedboten vol met Ansar Allah terroristen. Er werden twee raketten afgevuurd op het schip die hun doel misten. De kapitein van de tanker maakte melding van een schotenwisseling. Op dit moment schijnt er nog een tweede incident te zijn met een schip in de buurt van Oman, aan de andere kant van Jemen. Nadere gegevens ontbreken op dit moment.

13 december 13:26

De kunst van het herinneren

Tal Hartuv:

Hitler zou trots zijn op de mainstream media van vandaag. Ze noemen barbaren die baby's in ovens bakten, ‘strijders’. Opgesloten Palestijnse terroristen met bloed aan hun handen die worden vrijgelaten, worden ‘gijzelaars’ genoemd. Als het woord ‘gevangenen’ al wordt gebruikt, wordt het gelijkgesteld aan Israëlische vrouwen en kinderen die als gijzelaars worden vastgehouden in die hel die Gaza is. Deze immorele journalistieke kunstjes om van het slachtoffer de dader te maken - en vice versa - zijn gewetenloos.

Lees hier het hele artikel:

12 december 21:09

Update vanuit Israël: Gaza-oorlog heeft steeds meer internationale gevolgen

door onze correspondent Yochanan Visser

Terwijl de internationale en Israëlische media geheel geobsedeerd lijken te zijn met de oorlog in Gaza, gebeuren er allerlei dingen die als een wake-up call zouden moeten dienen voor de wereld. Dit is geen oorlog van Hamas in Gaza tegen Israël alleen, maar van Iran tegen Israël en het Westen - de Verenigde Staten voorop.

Het “Islamitische verzet”, zoals de Iraanse coalitie van milities en terreurgroepen zichzelf noemt, is uitermate actief buiten Israël. In Libanon, bijvoorbeeld, heeft Hamas begin december de oprichting bekend gemaakt van een nieuwe groep die zichzelf de naam “De beschermers van de el-Aqsa vloed” heeft gegeven. De groep werd vernoemd naar de gruwelijke en barbaarse invasie van Hamas van het zuiden van Israël op 7 oktober.

De oprichting van deze nieuwe koepelorganisatie wekte de woede op van velen in Libanon die niet willen dat hun land wordt gebruikt als terreurbasis tegen Israël. De meeste burgers in Libanon zijn niet vergeten hoe Hezbollah in 2006 een nieuwe ramp veroorzaakte in hun land of wat Palestijnse terroristen eerder deden in de tijd dat het zuiden van Libanon Fatah-land werd genoemd. Hezbollah heeft Libanon lang geleden al gekaapt en nu probeert Hamas hetzelfde te doen, is de klacht. In feite is het echter Iran dat delen van het Midden-Oosten heeft overgenomen en Hamas in Libanon effectiever wil laten opereren in coördinatie met Hezbollah.

Dit komt momenteel goed tot uiting in Irak waar een nieuwe groep, die zich het Islamitisch Verzet noemt, constant aanvallen pleegt op basissen van het Amerikaanse leger. Twee leden van deze coalitie (Harakat Hezbollah en Nujaba), die in feite een voortzetting is van de Hashd al-Sha’abi mantelorganisatie van overwegend sjiïetische milities is, verklaarden op maandag dat het “verzet” zijn acties nu moet coördineren. Het doel in Irak is om de Amerikanen te verdrijven, mede vanwege hun steun voor Israël, en om dan troepen over te brengen naar de grens met Israël. Op dinsdag werden er twee aanvallen gelanceerd op Amerikaanse troepen in de Ain al-Assad basis in Irak en op een basis in de regio Al-Shaddadi in het noordoosten van Syrië.

Het Amerikaanse leger heeft tot nu toe minimaal gereageerd op de Iraanse agressie, na orders van de regering van president Joe Biden, die een regionale oorlog wil voorkomen. Die oorlog lijkt echter al te zijn begonnen, zij het tot nu toe op kleine schaal.

De meeste aandacht dient echter uit te gaan naar wat het Iraanse filiaal Ansar Allah aan het doen is in de Rode Zee en Arabische Zee, voor de kust van Jemen. Zoals ik hedenmorgen al berichtte pleegde Ansar Allah vandaag een nieuwe aanval op een Noorse tanker in de Bab al-Mandab straat, een nauwe waterweg voor de kust van Jemen. Het schip, de Strinda, een tanker die palmolie vervoerde, was op weg van Singapore naar Italië en zou via het Suezkanaal eerst naar de Israëlische havenstad Ashdod varen voor een tussenstop. De Strinda werd eerst aangevallen met een kruisraket die brand veroorzaakte op het schip. Daarna wilde Ansar Allah het schip tot zinken brengen met een kamikaze drone. Het onbemande vliegtuig werd echter uit de lucht geschoten door het Franse fregat Languedoc. Dit was de tweede keer deze week dat de Franse marine een Ansar Allah drone neerhaalde boven de Rode Zee.

Israël heeft nu besloten om niet meer lichtzinnig te doen over de dreiging van Ansar Allah voor het scheepvaartverkeer in de Rode Zee. De Israëlische marine heeft daarom oorlogsschepen overgebracht naar de Rode Zee om effectiever te kunnen opereren tegen Ansar Allah. Het gaat om schepen van het type Sa’ar 6, die bewapend zijn met kruisraketten.

De acties van de Jemenitische militie hebben Israëlische schepen al gedwongen om een grote omweg te maken op weg naar Israël. Op de kaart hieronder kunt u zien dat de schepen nu via Zuid-Afrika moeten varen om Israël te bereiken. Dit heeft al tot een verlies geleid van vele miljoenen sjekels voor Israëlische maatschappijen zoals ZIM.

Dit Rode Zeefront is nu een internationaal probleem geworden, omdat veertig procent van de maritieme wereldhandel door de Bab el-Mandab straat gaat. De crisis zal zeker gevolgen hebben voor de olieprijs en daardoor voor de toch al wankele wereldeconomie.

In ander oorlogsnieuws werd vanmiddag bekend dat twee Israëlische soldaten zijn gesneuveld terwijl er een nieuwe poging werd gedaan om gijzelaars te bevrijden. Ook werd bekend gemaakt dat de lichamen van twee gegijzelden waren gevonden in Gaza. Het gaat om de lichamen van Eden Zakaria (27) en Ziv Dado (36). Eden werd op 7 oktober ontvoerd van het Nova muziekfestival, terwijl Ziv naar Gaza werd ontvoerd terwijl hij dienst deed als de logistieke supervisor van de Golani Brigade van de IDF.

In Jenin, het Palestijnse terreurbolwerk in Noord-Samaria waren de hele dag gevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnse terroristen. De IDF werd gedwongen om versterkingen aan te voeren vanwege de aanvallen op de troepen die terroristen wilden arresteren. De situatie in de stad begint steeds meer gelijkenissen te tonen met wat er in Gaza gaande is, zij het op kleine schaal. Tot nu toe werden zes Palestijnse terroristen gedood bij de IDF-inval in de stad.

12 december 13:45

Update vanuit Israël: oorlogsnieuws

Door onze correspondent Yochanan Visser

Op dinsdagochtend rapporteerden Arabische media dat er ergens in Europa nieuwe geheime onderhandelingen plaatsvinden over een nieuw overeenkomst die Israëlische gijzelaars in Gaza naar huis moet brengen. De nieuwssite Elaph in Saoedi-Arabië berichtte dat een team bestaande uit Mossad-agenten, leden van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet en de militaire inlichtingendienst AMAN onderhandelingen voert met diplomaten uit Qatar over een nieuwe ruil van gijzelaars voor Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen. Een nieuwe overeenkomst over de gijzelaars zou de vrijlating van de resterende kinderen, vrouwen en zieke mannen, alsmede drie hoge IDF-militairen omvatten. Onder de Palestijnse gevangenen die zouden moeten worden vrijgelaten in ruil voor de Israëlische gijzelaars zijn tien terroristen met levenslange gevangenisstraf. Eén van hen zou Fatah-leider Marwan Barghouti zijn. Hij bereidde tijdens de Tweede Intifada (2000-2004) dodelijke aanslagen op Israëlische burgers voor met de Tanzim-militie van Yasser Arafats PLO. Barghouti kreeg vier keer levenslang en er zijn eerdere pogingen geweest om hem vrij te krijgen. De Tanzim-leider is populair onder de Palestijnse Arabieren en wordt gezien als een passende vervanging van de hoogbejaarde PA-leider Mahmoud Abbas. Een anonieme Israëlische regeringsofficial ontkende dat er onderhandelingen gaande zijn over een nieuwe gevechtspauze en de vrijlating van gijzelaars.

De Ansar Allah-militie

De Ansar Allah-militie in Jemen viel opnieuw een schip aan dat op weg was naar Israël in de Bab el-Mandab straat, voor de kust van Jemen. Het gaat om het schip Strinda, een olietanker die onder de vlag van Noorwegen vaart. Volgens Ansar Allah-woordvoerder Yahya Saree was het schip op weg naar Ashdod, toen het getroffen werd door een kruisraket van Iraanse makelij. Het Amerikaanse oorlogsschip de USS Mason reageerde op een SOS-bericht van de Strinda en bood hulp aan het beschadigde schip. De kapitein van de Strinda meldde dat het schip niet zwaar beschadigd was en dat hij op weg was naar “een veilige plaats”. In feite was de Strinda op weg van Singapore naar Italië, toen het getroffen werd door de kruisraket. Ansar Allah volgt klaarblijkelijk de website van de haven van Ashdod. Daar werd het afgelopen weekend melding gemaakt van de verwachte aankomst van het Noorse schip.

De aanvallen op schepen die op weg zijn naar Israël of die in eigendom zijn van Israëlische zakenlieden, zijn nu een bijna dagelijks fenomeen geworden. Israël heeft tot nu toe geen militaire actie ondernomen tegen Ansar Allah en ging voorlopig akkoord met een Amerikaans aanbod om dit gedeelte van Irans meervoudige frontenoorlog tegen de Joodse staat, aan het leger van de Verenigde Staten over te laten. Premier Benjamin Netanyahu heeft echter duidelijk gemaakt dat Israël niet kan leven met een selectieve blokkade op het scheepvaartverkeer in de Bab el-Mandab waterweg. De internationaal erkende regering in Jemen heeft nu aangeboden om deel uit te maken van een nieuw op te richten coalitie tegen Ansar Allah die de regering van president Joe Biden, naar verluidt, probeert te vormen. Het probleem dat de militie vormt is van internationale proportie, aangezien veertig procent van de wereldhandel per zee door de Bab el-Mandab straat gaat. Frankrijk greep op maandag al in toen een Frans fregat een Ansar Allah-aanval op een vrachtschip in het Rode Zee-gebied voorkwam.

Het noordelijke front

Vanmorgen ging het luchtalarm bijna aan de lopende band af in het gebied ten noorden van Haifa en ten zuiden van de stad Kiryat Shmoneh tot aan het uiterste noorden van Israël. De IDF verklaarde dat het om raketaanvallen ging (Akko) en om pogingen om met kamikaze-drones aanvallen uit te voeren. Nadere gegevens ontbreken op dit moment. De IDF is zeer spaarzaam in het publiceren van mededelingen over wat er precies gebeurt aan het front in het noorden van Israël. Dit in tegenstelling met de informatievoorziening over de oorlog in Gaza, waar het IDF-woordvoerderbureau aan de lopende band berichten en video’s over de voortgang van het grondoffensief publiceert. Wat duidelijk is, is dat beide partijen bezig zijn met een langzame escalatie van het conflict, terwijl men voorzichtig is om het op dit moment niet te laten escaleren richting een volledige oorlog inclusief een grondoffensief.

Na de recente Israëlische aanvallen op aan Iran gerelateerde doelen in Syrië is er volgens waarnemers in het door oorlog verwoeste land sprake van troepenverplaatsingen richting de grens met Israël op de Golan Hoogvlakte. De door Iran gevormde Golan Bevrijdingsbrigade van sjiitische milities is Israël nu tot op vijf kilometer genaderd.

Gaza

De progressie in het IDF-grondoffensief in Gaza werd opnieuw in kaart gebracht door de War Mapper website. Op de nieuwe kaart hieronder kunt u zien dat het Hamas bolwerk Khan Younis nu omsingeld is en dat de IDF begonnen is met het heroveren van grondgebied langs de grens in Egypte.

Een andere kaart laat zien dat Hamas nog altijd aanwezig is in het noorden van de Gazastrook. Een deel van het Jabalya gebied is nog altijd groen gekleurd en de IDF rapporteert voortdurende aanvallen op de troepen. Elders in Gaza was ook sprake van hevige vuurgevechten en artilleriebeschietingen. Maandag bracht de IDF artilleriebatterijen over naar gebieden in Gaza zelf. Tot nu toe was de IDF-artillerie actief vanuit het gebied rond de enclave.

Front in het Hartland

De IDF voerde opnieuw een inval uit in de stad Jenin in de nacht van maandag op dinsdag. Bij die inval werd een onbemand vliegtuig gebruikt tegen terroristen die op de Israëlische troepen vuurden. Bij die droneaanval werden tenminste vijf Palestijnse terroristen gedood. De terroristen gebruikten bermbommen en automatische wapens om de inval te stoppen. De inval in Jenin was onderdeel van een bredere operatie in Judea en Samaria, die resulteerde in de arrestatie van achttien terroristen.

De IDF voert dagelijks invallen uit in de door de PA gecontroleerde gebieden in Judea en Samaria om de situatie daar onder controle te houden. Sinds 7 oktober zijn er meer dan 3.000 Palestijnse Arabieren gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten.

12 december 13:33

Israëlische soldaten helpen Palestijns meisje

Op onderstaande video is te zien hoe Israëlische soldaten een Palestijns meisje in Gaza medische behandeling geven. Deze beelden worden niet gedeeld in de nieuwsmedia, juist daarom is het goed om deze beelden wel te zien.

11 december 21:09 

De feiten over het dodental onder burgers in Gaza 

Eén van de onderwerpen die de discussie over de oorlog in Gaza domineren in de internationale arena is - naast de humanitaire situatie - het dodental onder burgers. Volgens Hamas nadert het dodencijfer nu het aantal van maar liefst 18.000. Aangezien dit cijfer afkomstig is van het niet meer functionele Ministerie van Volksgezondheid van Hamas lijkt het terecht om hier een groot vraagteken bij te zetten. Hamas maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen burgers en zijn actieve leden die deelnemen aan de oorlog. Volgens de IDF zijn er tot nu toe 7.000 Hamas-terroristen gedood sinds 7 oktober. 

Wanneer we nu het dodental van Hamas voor waar aannemen, dan zou dat betekenen dat er in realiteit 11.000 burgers zouden zijn gedood. De IDF maakte vandaag ook bekend dat er sinds die datum 22.000 luchtaanvallen op Gaza zijn uitgevoerd. Dit betekent dat er gemiddeld 0,5 burgers omkwamen per IAF-aanval. Wanneer we dit vergelijken met andere voorbeelden van recente veldslagen in stedelijke oorlogsvoering, dan zien we dat de beschuldiging dat de IDF “buitenproportioneel geweld” gebruikt tegen de burgers van Gaza volkomen onterecht is. 

In Mosul in Irak, waar in 2017 een coalitie van Koerden en troepen van het Irakese leger gesteund door de Amerikaanse luchtmacht ISIS decimeerden, kwamen per luchtaanval gemiddeld 17,1 burgers om het leven. Tijdens de slag om Aleppo (Hama in het Arabisch) in 2016 tussen het leger van Assad gesteund door de Russische luchtmacht en Islamistische rebellen werden gemiddeld 21,7 burgers gedood per luchtaanval. In de stad Raqqa was dit 11,95 in 2017, tijdens de laatste fase van de oorlog tegen ISIS.

We kunnen dus stellen dat de Israëlische claim dat er sprake was van precisiebombardementen correct was.

Gazafront

De IDF boekt langzaam maar zeker vooruitgang in de slag om Khan Younis, het Hamas-bolwerk in Gaza en de waarschijnlijke schuilplaats van Hamas leiders Mohammed Deiff, de commandant van de El-Aqsa Brigades en Yahya Sinwar de plaatselijke leider van de jihadistische terreurbeweging. Sinwar ging volgens inlichtingen die de IDF kreeg van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet met een stoet vluchtelingen naar Khan Younis na de val van zijn hoofdkwartier onder het al-Shifa ziekenhuis in Jabalya, Noord-Gaza. De Hamasleider is nu in Khan Younis en wordt beschermd door zijn familie en de harde kern van Hamas. Deze inlichtingen kreeg Shin Bet van Hamas terroristen die zich dit weekend overgaven of werden gearresteerd door de IDF.

Soldaten van de IDF’s Jeruzalem Brigade voorkwamen de afgelopen nacht een nieuw bloedbad in een militair kamp in de Gazastrook. De brigade kreeg een alarmmelding van de inlichtingendienst van de IDF over een op handen zijnde aanval vanuit een tunnel nabij het kamp. Daarop werden terroristen ontdekt die uit een tunnelschacht kwamen in de nabijheid van het kamp. De Israëlische luchtmacht voerde op aanwijzingen van de soldaten een luchtaanval uit op de tunnels. Desondanks waren er al Hamas terroristen in het kamp en er brak een hevig vuurgevecht uit waarbij alle terroristen werden gedood. Even later werden er explosies waargenomen in de tunnel, waarschijnlijk door ammunitie die de terroristen hadden willen gebruiken tijdens hun aanval op het kamp

Kleding van de familie Bibas, een moeder en haar twee jonge kinderen waaronder baby Kfir (10 maanden oud) die op 7/10 werd ontvoerd vanuit kibboets Nir Oz door Hamas, werd vandaag gevonden in een wijk van Khan Younis. De kleding wordt momenteel onderzocht op DNA. Hamas heeft eerder beweerd dat baby Kfir, zijn broer Ariel (5) en zijn moeder Shiri dood waren.

De IDF maakte vandaag bekend dat er opnieuw zeven soldaten waren gesneuveld in Gaza. Vijf van hen dienden in Bataljon 8111 en werden gedood door een bom die op hen werd afgeschoten vanuit een school nabij Khan Younis.

Een andere IDF-eenheid van de vierde brigade voerde vandaag een inval uit in het hoofdkwartier van Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza. De soldaten namen grote hoeveelheden wapens, ammunitie, mortiergranaten en antitankraketten in beslag naast andere militaire uitrusting.

In ander nieuws vanuit Gaza werd vandaag bekend dat er een vrouwelijke gevechtseenheid van de IDF deelneemt aan de strijd. Het gaat om het Cheetah Bataljon dat zij aan zij vecht tegen Hamas en PIJ, en bestaat uit professionele strijders die normaal dienst doen bij de Grenspolitie en elite eenheden van de Israëlische politie.

Vanavond werd er ook weer een barrage raketten afgevuurd op steden in zuid- en centraal Israël vanuit Gaza. Het raketvuur is echter duidelijk aan het afnemen onder invloed van het IDF grondoffensief.

Nieuws van de andere fronten

De Ansar Allah militie in Jemen hield zojuist een ander schip aan in de Bab al-Mandab straat, dat op weg was naar Israël. Nadere gegevens ontbreken op dit moment. De agressie van de door Iran gesponsorde militie neemt gestaag toe en wordt aangedreven vanuit Iran dat de militie actief helpt met inlichtingen over de scheepvaart in de vitale waterweg.

Er zijn, naar verluidt, achter de schermen onderhandelingen aan de gang over een nieuwe situatie in het zuiden van Libanon waar Hezbollah ondanks de aanwezigheid van de VN vredesmacht UNIFIL letterlijk op de grens met Israël zit. IDF stafchef Herzi Halevy zei op zondagavond dat Israël desnoods militair zal ingrijpen om deze nieuwe situatie tot stand te brengen. Volgens al-Arabya, een nieuwssite die in Saoedische handen is, heeft Israël zijn eisen voor een terugtrekking van Hezbollah tot boven de Litani rivier twintig kilometer van de grens gedeponeerd. De ontwikkelingen op de grond laten echter zien dat dit rapport nepnieuws zou kunnen zijn. Hezbollah wil dat de IDF zich terugtrekt tot beneden Haifa, zo liet zijn spreekbuis al-Manar weten vandaag. Een hoge Hezbollah official dweilde de vloer aan met de eis dat zijn organisatie zich zou moeten terugtrekken tot de lijn die VN Veiligheidsresolutie 1701 voorschreef. Sinds de zomer van 2022 is Hezbollah bezig geweest met een troepenopbouw langs de grens met Israël.

De afgelopen vierentwintig uur was er sprake van een aanzienlijke escalatie in de strijd aan het noordelijke front.

Dit was een update door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

11 december 14:27

Uitzending 11 december • Rode Kruis choqueert families van gijzelaars: 'Denk aan de Palestijnen'

Een choquerende reactie van vertegenwoordiger van het Rode Kruis tegen de families van de Israëlische gegijzelden: “Het is ook moeilijk voor de Palestijnen, ze worden gebombardeerd”.

Al wekenlang proberen familieleden van de gegijzelden via het Rode Kruis informatie te krijgen over het lot van hun geliefden, maar tot nu toe lukt dat niet. Daarnaast deed VN-chef Antonio Guterres vorige week een beroep op ‘artikel 99’, het meest krachtige middel om de VN-veiligheidsraad te waarschuwen voor “bedreiging van de wereldvrede”, vanwege de oorlog in Gaza. De druk op Israël om te komen tot een staakt-het-vuren wordt steeds verder opgevoerd.

In deze uitzending Richard Donk, van het Reformatorisch Dagblad die recent in Israël was, en Frank van Oordt, directeur van Christenen voor Israël.

11 december 14:19

Dit gebeurde er gisteren en vanmorgen in de Simchat Thora-oorlog

De oorlog waarin Israël verwikkeld is, escaleerde weer verder op zondag, met name aan het noordelijke front. Laten we echter eerst eens kijken naar een aantal voorvallen in Gaza van het afgelopen weekend.

Gaza

In de internationale media werd veel aandacht besteed aan beelden die vanuit Gaza werden gelekt door de IDF over de arrestatie van honderden Hamas terroristen en andere Palestijnse Arabieren in Gaza. Door de ontwikkelingen op het slagveld, waar Hamas duidelijk aan het verliezen is, is er chaos ontstaan in de Hamas gelederen.

Degenen die direct betrokken zijn bij de acties tegen het Israëlische leger, hebben door de chaos binnen Hamas geen contact meer met de top van de terreurorganisatie. De top bevindt zich in de ‘Metro’, de ondergrondse tunnelstad onder Gaza. Dit heeft een demoraliserend effect gehad op de terroristen die het vuile werk opknappen voor de Hamas top.

Op beelden die waren geschoten in de wijken in Noord-Gaza en in Gaza Stad was te zien hoe tientallen terroristen en burgers die zich hadden overgegeven aan de IDF. Ze zaten in niet meer dan een onderbroek en geblinddoekt op de grond of in rijen opgesteld. Het bevel om zich uit te kleden is geenszins nieuw en werd geïntroduceerd tijdens de zogenaamde Tweede Intifada toen Israël geteisterd werd door een golf van zelfmoordterreur. Ook nu werd verwacht dat sommige Hamas terroristen zogenaamde zelfmoordgordels om zouden hebben gedaan voordat ze zich over zouden geven.

Psychologische oorlogsvoering

Het feit dat de IDF beelden van deze arrestatieprocedure liet uitlekken, had een duidelijke reden. Psychologische oorlogsvoering maakt een belangrijk deel uit van deze oorlog en over en weer ziet men staaltjes van deze psychologische oorlog. Op 7 oktober raakte het Israëlische leger een groot deel van zijn afschrikkingskracht kwijt en ook daarvoor kwamen de vijanden van de Joodse staat al tot de conclusie dat Israël verzwakt was door de interne onrust.

De bloedige invasie van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad werd gelanceerd op een moment dat de interne verdeeldheid in Israël op een dieptepunt was aangeland. Nu Israël eindelijk voor een duidelijke overwinning gaat op Hamas en een groot deel van Gaza al heeft heroverd, is het van belang om de andere leden van Irans zogenaamde verzetsas af te schrikken.

Hezbollah, bijvoorbeeld, kijkt voortdurend naar wat er gaande is in Gaza. Al-Manar, Hezbollah’s spreekbuis, publiceert meer updates over Gaza dan over de strijd die Hezbollah voert tegen de IDF in Noord-Israël. De beelden die de IDF uitlekte, waren in de eerste plaats bestemd voor Hezbollah en de andere leden van Irans coalitie van milities en terreurbewegingen.

De boodschap was: ‘Dit is wat jullie te wachten staat wanneer je dezelfde fout maakt die Hamas beging op 7 oktober’. Israël laat zich niet langer de wet voorschrijven door de internationale gemeenschap. Dat bleek uit alles wat er gebeurde sinds het begin van de oorlog en dus was de internationale ophef over deze arrestatieprocedure ingecalculeerd.

Tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Londen werd door een Engelse vrouwelijke betoger een bord omhoog gehouden waarop een vergelijking werd gemaakt tussen deze arrestaties door de IDF en de methodes die de SS gebruikte om Joden op te pakken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrouw wordt nu gezocht door de Engelse politie, maar het laat zien hoe diep sommigen in het Westen zijn gezonken in de campagne tegen Israël.

Dan nu het nieuws van de verschillende fronten.

Het Rode Zee front

Op zondag schoot een Frans oorlogsschip een onbemand vliegtuig uit de lucht boven de Rode Zee, dat afkomstig was uit Jemen. Het was de eerste keer dat de Franse marine in actie kwam in de oorlog die de Ansar Allah militie in Jemen heeft verklaard aan Israël.

Op zaterdag kondigde de Ansar Alle militie aan dat de Bab el-Mandab waterweg voor de kust van Jemen zou worden gesloten voor alle scheepvaartverkeer naar Israël. Dit is volgens het internationale oorlogsrecht een daad van oorlog. De VS hebben echter Israël gevraagd om niet zelf te reageren op deze oorlogsdaad. Dit om een regionale oorlog te voorkomen.

Dertig procent van ‘s werelds containervervoer passeert ieder jaar de Bab el-Mandab straat en 21 miljoen vaten olie per dag. Het Britse scheepvaartagentschap rapporteerde later op zondag een explosie en droneactiviteit boven de Rode Zee. Ongeveer tegelijkertijd met de droneaanvallen van Ansar Allah in de Rode Zee, haalde een Amerikaans oorlogsvliegtuig een onbemand vliegtuig afkomstig uit Iran uit de lucht boven de Perzische Golf. De Amerikaanse marine maakte verder bekend dat het sinds Ansar Allah de oorlog verklaarde aan Israël achttien drones en vier kruisraketten had onderschept boven de Rode Zee.

Het noordelijke Front

Op zondag was er sprake van een aanmerkelijke escalatie aan het noordelijke front, die voortduurde op maandagochtend. Na een toename in de aanvallen met antitankraketten door Hezbollah, bombardeerde de IAF op zondag en maandagochtend een reeks doelen in het zuiden van Libanon.

De beelden van deze IAF aanvallen, op onder andere het dorp Aitaroun in Zuid-Libanon, deden denken aan die van Gaza tijdens de luchtcampagne eerder in de oorlog. Op zondagmiddag liepen de zaken verder uit de hand toen Hezbollah met een antitankraket een IDF basis aanviel bij Zar’it op de grens met Libanon. Zes IDF soldaten werden verwond bij deze aanval, twee van hen ernstig. Iron Dome haalde kort daarna twee drones uit de lucht die uit Libanon kwamen en begon een nieuwe reeks IAF luchtaanvallen. Hezbollah reageerde met nieuwe kamikaze drone aanvallen op een IDF positie bij Ya’ara en met zogenaamde Burkan raketten. Dit zijn korte afstandsraketten met een 500 kilo explosieve kop. Op maandagmorgen ging de escalatie door en schoot Hezbollah acht raketten af op noord Israël. De IDF gaf ondertussen via UNIFIL, de VN Vredesmacht in zuid Libanon Hezbollah een ultimatum en waarschuwde dat er geen enkele activiteit mocht plaatsvinden in een strook van drie kilometer langs de grens met Israël in zuid Libanon. Hezbollah reageerde hierop met een soortgelijke waarschuwing over IDF activiteiten in een strook van drie kilometer in het noorden van Israël.

Inmiddels zijn meer dan honderd Hezbollah terroristen gedood terwijl er zeven IDF soldaten sneuvelden aan het noordelijke front.

De IAF voerde op zondag ook weer aanvallen uit op aan Iran gerelateerde doelen in de buurt van Damascus in Syrië. Israëlische oorlogsvliegtuigen vielen diverse doelen aan in Set Zaynab bij de internationale luchthaven nabij Damascus. Vanuit Syrië werd later gemeld dat acht leden van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde werden gedood bij de nieuwe IAF aanvallen. Het was de tweede keer in drie dagen dat het Israëlische leger actief was in Syrië.

Gaza

Zoals ik hierboven al berichtte, staat Hamas op het punt van een totale ineenstorting door het offensief van de IDF. Israëlische tanks en troepen bereikten op zondag het centrum van het Hamas bolwerk Khan Younis. In Jabilya in het noorden van Gaza is de IDF bezig met het opruimen van de laatste verzetshaarden. Wanner die acties zijn voltooid is het noorden van Gaza volledig in handen van de IDF.

Hamas leiders die gevangen zitten in de Nafcha gevangenis in Israël smokkelden ondertussen een handgeschreven brief aan de Hamas leiding naar Gaza. In die brief stelden de gevangen Hamas leiders een nieuwe deal voor met Israël, namelijk vrijlating van alle resterende gijzelaars in ruil voor een Hudna, een langdurig-staakt-het-vuren.

De IAF voerde over het weekend meer dan 250 luchtaanvallen uit op Gaza en leverde ook zeven ton militaire uitrusting aan de troepen op de grond. Dit was de eerste wapendropping sinds de Tweede Libanon Oorlog in 2006 . Zie de video hieronder.

In de avond update meer over de strijd in Gaza en over de andere fronten in Israël

11 december 11:49

Bekijk en verspreid de verhalen van de teruggekomen ontvoerde Israëli's

Het online forum 'Bring them home now!' publiceert getuigenissen van ontvoerde Israëli's die teruggekomen zijn in Israël. De video's zijn in het Engels, maar ook in andere talen te bekijken.

Bekijk hier het overzicht en deel de verhalen met anderen om u heen:

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda