Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

Directeur Israëlische veiligheidsdienst in brief aan de wereld: ‘Bemoei je er niet mee’

13 december 2023

Shin Bet

Directeur van Shin Bet Ronen Bar woont op 26 september 2023 de staatsceremonie bij ter gelegenheid van 50 jaar na de Jom Kippoer-oorlog op de militaire begraafplaats op de Berg Herzl in Jeruzalem. (foto: Chaim Goldberg/Flash90)

De brief van de Shin Bet-leider aan de secretaris-generaal van de VN weerspiegelt de frustratie onder besluitvormers in Israël vanwege zoveel internationale onverschilligheid voor wat er op 7 oktober is gebeurd.

Vorige maand richtte het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, Ronan Bar, een lange en aangrijpende brief aan de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, waarin hij onder andere schreef: "We zijn vastbesloten om onze missie in Gaza te voltooien. Iedereen die streeft naar een veiligere wereld moet zich onthouden van inmenging of ons tegenhouden."

"In het Handvest van de VN staat dat het doel van de organisatie is om 'het geloof in de meest fundamentele mensenrechten, in de menselijke waardigheid en het belang van het menselijk leven, en de gelijkheid van rechten tussen mannen en vrouwen te vernieuwen.' Hamas regeert al 17 jaar over de Gazastrook en negeert op grove wijze deze principes en de behoeften van de 2,2 miljoen burgers die in Gaza wonen," schreef hij.

"Tijdens de activiteiten van Hamas op 7 oktober was er geen enkel respect of rechten. De VN werd opgericht om ervoor te zorgen dat [zulke dingen zouden gebeuren] 'nooit meer' - waar ook ter wereld. Maar op de dag van het bloedbad in oktober keerde het in volle kracht terug. Joden werden op brute wijze vermoord, gewoon omdat ze Joden waren. De IDF is een leger dat opereert volgens de hoogste morele principes. We handelen niet opzettelijk tegen burgers," zei Bar.

"De realiteit dwingt ons om op te treden in een civiele omgeving. We worden daartoe gedwongen door een terroristische organisatie die als een soeverein op de grond optreedt en burgers doodt, zowel Israëli's als Gazanen, vanaf de eerste dag dat ze werd opgericht," schreef de Shin Bet chef.

"Dit is het moment om u eraan te herinneren, mijnheer de secretaris-generaal, dat Yahya Sinwar zelf tot vijfmaal levenslang werd veroordeeld in Israël voor het vermoorden van Palestijnen - geen Joden. Gaza moet bevrijd worden van Hamas, niet van Israël. Hamas is ISIS."

Ronen Bar vervolgt: "Uit respect voor de duizenden levens die al verloren zijn gegaan, en om nog veel meer levens te redden, help ons alstublieft om de heerschappij van het kwaad uit de Gazastrook te verwijderen en het geloof in de meest basale mensenrechten, menselijke waardigheid en de waarde van het menselijk leven te herstellen, zoals geschreven in het Handvest van de VN. Help ons het geloof te herstellen in gelijke rechten voor mannen en vrouwen, Palestijnen, Israëli's, moslims, christenen, joden en anderen," smeekte hij.

tekst gaat onder de foto verder

Yahya Sinwar, leider van de islamitische beweging Hamas, houdt een bijeenkomst met leden van Palestijnse facties in het kantoor van de president van Hamas in Gaza City op 13 april 2022. (foto: Attia Mohammed/Flash90)

"Help ons om onze vaders en moeders terug te brengen, onze broers en zussen: terug naar huis. Help ons om onze grootouders terug naar huis te brengen. Help ons onze baby's te redden en ze terug te brengen naar hun families, om te beginnen met het helen van onze wonden."

Toen de brief naar de secretaris-generaal van de VN werd gestuurd, waren de meeste kinderen die door Hamas werden vastgehouden nog niet teruggegeven. Zelfs nu zijn de 10 maanden oude Kfir Bibas en zijn vier jaar oude broertje Ariel nog steeds in de moorddadige handen van Hamas, dat beweert dat ze werden gedood.

VN-hoofd mist ontmoeting

Aan het begin van zijn brief vermeldt Bar dat hij een paar maanden geleden aankwam in het VN-gebouw voor een vergadering die had moeten plaatsvinden met Guterres, maar omdat de secretaris-generaal niet kwam opdagen, werd het uiteindelijk gehouden met zijn plaatsvervanger, Dr. Asha-Rose Migiro. Bar schreef aan Guterres dat hij in die vergadering aan Migiro de gespannen situatie in het Midden-Oosten beschreef, vooral rond Libanon, de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

"Ik benadrukte haar," schrijft Bar, "de risico's van het uitbreken in een conflict met meerdere arena's, en misschien zelfs een wereldwijd conflict, in het licht van de grote spanning tussen de machten."

"Ik vroeg haar dat de VN de stabiliserende factoren in het gebied zou versterken en de factoren die instabiliteit veroorzaken zou helpen neutraliseren," schreef hij.

"Ik noemde onder andere de leider van Hamas, Yahya Sinwar, en de noodzaak om druk op hem uit te oefenen om hem te bevelen de lichamen van onze strijders en Israëlische burgers in zijn handen terug te geven. Ik benadrukte de noodzaak om het probleem van de wapensmokkel naar Gaza op te lossen, en het probleem van het dubbele gebruik van materialen die van de Sinaï naar Gaza worden overgebracht, en u vroeg om de hulp van de VN bij deze kwesties."

VN beantwoordde zijn verzoeken niet

"Helaas," concludeert Bar, "werd geen van mijn verzoeken beantwoord, en wat er gebeurde is wat we allemaal vreesden dat er zou gebeuren."

Op dit punt uitte Bar harde kritiek op de woorden van de secretaris-generaal zelf: "Ik hoorde uw verklaringen over de recente gebeurtenissen in Israël en Gaza: U stelt een symmetrie op tussen de wreedheden en de schending van mensenrechten tussen Israël en Hamas, en niets is minder waar.

"Misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden werden gepleegd tegen Israël, Israëliërs en andere nationaliteiten. Bijkomende oorlogsmisdaden werden gepleegd toen Hamas burgers neerschoot en verwondde die de noordelijke Gazastrook probeerden te verlaten, na de waarschuwingen van Israël, [burgers die] weigerden een menselijk schild te zijn in dienst van Hamas," schreef hij.

"Oorlogsmisdaden werden gepleegd toen Hamas ziekenhuizen gebruikte als hoofdkwartier voor gevechten en humanitaire hulp als dekmantel voor terroristische operaties," schreef de veiligheidschef.

"De poging om een morele parallel te creëren tussen de terroristen van Hamas en de verdedigingstroepen van de IDF is verkeerd en weerzinwekkend op een moreel niveau. Er is geen manier om een balans te vinden als je moord en marteling van kinderen en baby's vergelijkt met het onfortuinlijke maar noodzakelijke lijden van burgers die op cynische wijze door Hamas als menselijk schild worden gebruikt. Hamas buit de burgers van Gaza uit voor haar manipulatieve behoeften en haar public relations.

Vrije wereld niet meer dezelfde

"De wereld moet begrijpen dat op 7 oktober de realiteit van de vrije wereld drastisch veranderde," schreef Bar. "We hebben duidelijk bewijs dat de misdaden tegen de menselijkheid, brutaal gepleegd door Hamas, deel uitmaakten van haar operationele plan. Op die zwarte sabbat deden de duizenden terroristen van Hamas wat hun leiders hen opdroegen: ze verkrachtten onze vrouwen en dochters, wurgden onze baby's en verbrandden onze huizen met hele families erin. Ze martelden moeders waar hun kinderen bij waren en kinderen waar hun moeders bij waren.

"Na hen kwamen hordes oproerkraaiers die [nog meer] vernieling en dood zaaiden in onze stille gemeenschappen. De daders van deze misdaden behoren niet tot het menselijk ras en zijn geen mensen," betreurde hij.

"Dit is geen oorlog over ideologie of religie, het is een strijd tussen de goeden en de slechten. Israël staat op de eerste lijn, als laatste verdedigingslinie voor de verdediging van de vrije wereld, tussen duisternis en licht, tussen barbarij en menselijkheid. Wij zijn de beschermende laag tussen hen die rouwen om de dood en hen die deze aanbidden."

Frustratie over onverschilligheid

De buitengewone brief van een Shin Bet-leider aan de secretaris-generaal van de VN weerspiegelt de frustratie onder besluitvormers in Israël, op alle niveaus, met betrekking tot de hoge mate van internationale onverschilligheid voor wat er gebeurde op 7 oktober, in het licht van de groeiende identificatie met en veroordeling van het Palestijnse lijden in Gaza.

De woorden bereikten hun hoogtepunt in verklaringen van de Amerikaanse president Joe Biden, evenals die van verschillende vooraanstaande Amerikaanse universiteitspresidenten die zeiden of impliceerden dat het oproepen tot de genocide op Joden geen schending van de regels en voorschriften van hun instellingen mag vormen - en de late en lakse veroordeling door de VN en andere vrouwenorganisaties van de brute daden van verkrachting, moord en misbruik van Israëlische vrouwen door de terroristen.

In gesprekken die Israëlische politieke partijen voerden met buitenlandse leiders, diplomaten en leiders van de publieke opinie, werd gezegd dat Israël een ernstig "geloofwaardigheidsprobleem" heeft in de wereld, dat wordt verergerd door een algemene onwetendheid over de aard van het conflict in het Midden-Oosten en manifestaties van nieuw en oud antisemitisme, vooral onder de jongere generatie.

Dit artikel is geschreven door Ben Caspit en verscheen eerder op de website van The Jerusalem Post

Doneren
Abonneren
Agenda