Sluiten

Zoeken.

Liveblog: Israël in oorlog

Door Redactie cvi.nl - 

20 november 2023

Ontvoerd

Blijf op de hoogte van de actualiteit en gebedspunten rondom de situatie in Israël.

Israël aangevallen
 • Op zaterdag 7 oktober werd Israël aangevallen door Hamas-terroristen. 1200 Israëli's werden vermoord, 5400 raakten gewond en meer dan 240 mensen (tussen de 9 maanden en 85 jaar oud) werden ontvoerd.
 • We roepen op om te bidden voor Israël. In dit liveblog vindt u actuele gebedspunten. Klik hier voor alle gebedspunten op een rij.
 • We hebben een noodfonds voor Israël gestart om gericht hulp te kunnen bieden waar nodig.

Dit liveblog is actief sinds 20 november, lees hier het vorige liveblog.

9 december 20:44

Update vanuit Israël: weer veel ontwikkelingen in en rond Israël

Door onze correspondent Yochanan Visser

De Amerikaanse regering van president Joe Biden zegt dat Iran de Ansar Allah militie in Jemen actief helpt om schepen aan te vallen in de Arabische Zee en de Rode Zee, inclusief de Bab el-Mandab straat voor de kust van Jemen. De inlichtingen die Iran aan Ansar Allah verstrekt komen van een spionageschip in de Rode Zee en van een basis in het zuiden van Iran. Een woordvoerder van Ansar Allah dreigde vanmiddag dat wanneer er niet meer humanitaire hulp komt voor Gaza dat dan de Bab el-Mandab waterweg feitelijk zal worden afgesloten voor Israëlische schepen en andere schepen op weg naar Israël. 

Premier Benjamin Netanyahu zei vanavond op de Israëlische televisie dat wanneer de VS en het Westen niet zullen ingrijpen tegen de agressie van Ansar Allah, Israël dat zal doen. Het afsluiten van de Bab al-Mandab straat voor alle scheepvaartverkeer naar Israël is in feite een daad van oorlog onder de internationale wetgeving. In 1967 begon de Zesdaagse Oorlog met eenzelfde daad van agressie toen Egypte de Rode Zee ter hoogte van Sharm al-Sheikh afsloot.

Die humanitaire hulp wordt op grote schaal gestolen door Hamas in Gaza. Burgers in de door oorlog geteisterde enclave zeggen dat zelf en ook opnames die door onbemande vliegtuigen van de IDF werden gemaakt bewijzen het. In één van die video’s is te zien dat Hamas-terroristen burgers beroven van voedsel en hen vervolgens slaan met stokken.

Een vrouwelijke IDF soldaat werd vanmiddag zwaar verwond bij een aanslag op de ingang van de IDF-basis Tzrifin in Centraal-Israël. Een auto met daarin twee Israëlische Arabieren ramde het wachthuisje bij de ingang van de basis en verwondde de vrouwelijke soldaat.

Vijftien andere IDF-soldaten werden vandaag verwond bij diverse incidenten aan de grens met Libanon en in de strijd om Gaza. Twee van die soldaten raakten gisteren ernstig gewond bij de bevrijdingsactie die de 25-jarige Israëlische student Shachar Baruch weer naar huis in Israël had moeten brengen. Shachar werd door de Hamas-terroristen die hem in gijzeling hielden echter vermoord voordat de soldaten hem konden bereiken. De IDF maakte vandaag ook bekend dat er tot nu toe 425 soldaten zijn gesneuveld in de Simchat Thora-oorlog. 

De lijst met gesneuvelde ID- soldaten groeide vandaag met vijf. Eén soldaat, sergeant Haim Meir Aden (20 jaar), bezweek aan de verwondingen die hij op 7 oktober had opgelopen tijdens de Hamas-invasie van het zuiden van Israël. Een andere IDF-soldaat die in Gaza sneuvelde was Maor Cohen Eisenkot (19), een neef van minister Gadi Eisenkot die op donderdag zijn zoon Gal verloor bij de strijd om Gaza.

Mahmoed Abbas, de leider van de Palestijnse Autoriteit, zei vandaag dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor het bloedvergieten in Gaza nadat de VS hun veto gebruikten om een resolutie van de VN Veiligheidsraad te torpederen. In de resolutie werd Israël opgedragen om in te stemmen met een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en om meer humanitaire hulp toe te staan. De misdaden van Hamas werden niet in de resolutie vermeld. Abbas noemde het Amerikaanse veto “een ernstige schending van de humanitaire waarden en principes” en zei dat de VS positie “agressief en immoreel” was.

Nieuws van de frontlinies

IDF-soldaten die een huis Gaza-Stad doorzochten vonden daar een grote teddybeer waarin een sluipschuttersgeweer en ammunitie waren verborgen. Ook lokaliseerden de soldaten een tunnelingang in een klaslokaal van een school die behoort aan de VN-organisatie UNRWA. Ook vonden de militairen wapens en ammunitie in de school. De ontdekkingen werden gedaan in de wijk Shejaia van Gaza-Stad nadat de IDF een uren durende slag met Hamas-terroristen hadden gewonnen. Hamas-terroristen hadden zich verscholen in school en boden hevige weerstand. Een grote groep Hamas-terroristen gaf zich over na een andere veldslag die zich afspeelde in een andere UNRWA-school.

In Gaza is nu sprake van een sterke afname van het raketvuur op Israël. Vandaag werden er slechts sporadisch raketten afgeschoten op de kibboetsen in het gebied rond Gaza in het zuiden van Israël. De raketten die eerder deze week op de stad Be'er Sheva werden afgeschoten waren gelanceerd vanuit de humanitaire zone in het uiterste zuiden van Gaza. Israël heeft zich verplicht om geen aanvallen uit te voeren op deze humanitaire zones waar de meeste vluchtelingen zich ophouden.

De intensiteit van de gevechten in Gaza nam vandaag aanmerkelijk toe nu de IDF de wijken van de stad Khan Younis is binnengegaan. Vanuit Gaza werd gemeld dat het verzet in het Hamas bolwerk in Jabalya in het noorden van Gaza is ingestort. Ook meldden dezelfde bronnen dat Hamas-woordvoerder Abu Obeida verdwenen is. Het zou kunnen dat hij nog leeft, maar er is sinds eind november niets meer van hem vernomen.

Aan het noordelijke front werd het in de loop van de dag weer onrustig met een reeks van antitankraketbeschietingen. De IDF lijkt nu in zijn reacties een stuk agressiever en bombardeerde het Hezbollah bolwerk Ayta ash Shab. Vanuit Libanon werd gemeld dat er sprake is van grote verwoestingen in het dorp. De IAF bombardeerde ook een Hezbollah-commandocentrum in Zuid-Libanon. Tzachi HeNegbi, de nationale veiligheidsadviseur van de regering, zei vanavond dat wanneer er geen diplomatieke oplossing komt voor het feit dat Hezbollah zich in strijd met VN-resolutie 1701 ophoudt vlak over de grens met Israël er geen andere keus zal zijn dan militair ingrijpen. De inwoners van de grensdorpen in het noorden van Israël moeten dan op die manier in staat worden gesteld om terug te keren naar hun huizen zie HaNegbi. Frankrijk en de VS doen, naar verluidt, pogingen om tot een diplomatieke oplossing te komen, maar de kans daarop lijkt nihil.

Dit was de laatste update van deze week. Maandagmorgen 11 december na 11.00 uur kunt u de volgende verwachten.

9 december 14:24

Update vanuit Israël: dag 64 van de Simchat Thora-oorlog

Door onze correspondent Yochanan Visser

De internationale media reageerden sceptisch op de foto’s die op vrijdag werden gepubliceerd van lange rijen Palestijnse Arabieren in Gaza die zich hadden overgegeven aan de IDF of waren gearresteerd. CNN bijvoorbeeld beweerde dat in ieder geval een aantal van hen geen terroristen waren maar burgers. Dit baseerde de Amerikaanse mediareus op getuigenissen van een burger in Gaza, en op de beweringen van CNN-medewerkers in Gaza. De burger had een familielid herkend op één van de foto’s en de CNN-medewerkers kenden meerdere gearresteerden. 

Hier zien we opnieuw hoe de internationale media werken. Men gebruikt gemanipuleerde Hamas gegevens om het dodental onder burgers vast te stellen, neemt klakkeloos verklaringen over afkomstig uit de propagandamachine van Hamas (zoals bij de aanval op een ziekenhuis in Jabalya dat volgens Hamas was gebombardeerd door de IAF, wat al snel volstrekte onzin bleek te zijn) of baseert zich op een getuigenis van een burger. De plaatselijke Palestijnse medewerkers van CNN of andere buitenlandse persbureaus zijn evenmin betrouwbaar, zoals eerder werd aangetoond door monitorgroep Honest Reporting.

Ilon Levy, een woordvoerder van de Israëlische regering, ging vandaag in op de suggestieve berichtgeving van CNN en anderen over deze kwestie. Alle gearresteerden zijn mannen in militaire leeftijd en worden verdacht van betrokkenheid bij terreur, zei Levy. De woordvoerder voegde er aan toe dat alle gearresteerden zich ophielden in Jabalya in een gebied waar gevochten wordt. Dit ondanks een evacuatieorder die de IDF een maand geleden afgaf, en die door de meeste burgers werd opgevolgd.

De VN Veiligheidsraad stemde uiteindelijk over een resolutie die support kreeg van VN Secretaris Generaal (SG) Antonio Guterres, die net als een groep Arabische landen onmiddellijk een staakt-het-vuren in Gaza wil. De resolutie werd echter niet aangenomen vanwege een Amerikaans veto. Het Verenigd Koninkrijk, dat ook permanent lid is van de Veiligheidsraad, onthield zich van stemming.

Guterres haalde zich op donderdag de woede op de hals van de Israëlische regering toen hij voor het eerst sinds zijn aantreden als SG van de VN artikel 99 van het VN-handvest gebruikte om de Veiligheidsraad te pushen richting een onmiddellijk bestand. Dit artikel stelt de SG in staat om iedere zaak die in zijn ogen de internationale vrede en veiligheid bedreigt onder de aandacht te brengen van de Veiligheidsraad. 

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Eil Cohen, zei dat Guterres “zijn positie te schande maakt en een teken van Kaïn vormt binnen de VN”. Cohen wees op het onomstotelijke feit dat Guterres artikel 99 niet had gebruikt in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waar al lange tijd ook sprake is van een nijpende humanitaire situatie voor de burgers van Oekraïne. 

In de beginfase van de huidige Gaza-oorlog gaf Guterres ook blijk van zijn bevooroordeeldheid ten opzichte van Israël toen hij naar Gaza kwam om de humanitaire nood met eigen ogen te aanschouwen. De VN-chef faalde toen om zich bezig te houden met het humanitaire leed onder de Israëlische bevolking en dan met name dat van de toen 240 gijzelaars die Hamas vasthield. Cohen zei dat juist Guterres een gevaar voor de wereldvrede vormt. 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amit Abdollahian reageerde op het veto van de VS tegen de nieuwe anti-Israël resolutie in de Veiligheidsraad door te waarschuwen voor een “oncontroleerbare explosie” in het Midden-Oosten. “Zo lang Amerika de misdaden van het Zionistische regime ondersteunt en de voortduring van de oorlog is er de mogelijkheid van een oncontroleerbare explosie van de situatie in de regio”, zei Abdollahian in een telefoongesprek met Guterres. De Iraanse minister had niets dan lof over Guterres’ beslissing om artikel 99 van het VN-handvest te gebruiken en noemde dat “een moedige actie”.

In ander nieuws gerelateerd aan de huidige mondiale crisis rond Israël en de scherpe stijging in antisemitisch geweld, werd bekend dat sommige Duitse deelstaten overwegen om asielzoekers een verklaring te laten tekenen waarin men het bestaan van de staat Israël erkent. Dit in navolging van de deelstaat Saksen, dat deze voorwaarde al heeft ingevoerd. De Duitse deelstaat wil dat asielzoekers deze verklaring tekenen waarin ook staat dat men iedere actie tegen het bestaan van de staat Israël zal veroordelen. Op deze wijze hoopt Saksen te voorkomen dat Duitse burgers deelnemen aan de virulente anti-Israël acties die in Duitsland onder Joden een groeiend gevoel van onveiligheid teweeg hebben gebracht.

Dan nu het nieuws van de diverse fronten.

De Amerikaanse regering voert gesprekken met de Arabische Golfstaten over gezamenlijke acties tegen de door Iran gesponsorde Ansar Allah-militie in Jemen. Dit nadat Ansar Allah diverse aanvallen pleegde op Israël en Israëlische schepen en die van Westerse landen in de Rode Zee. De VS hebben Israël gevraagd om, in afwachting van de nieuw te vormen alliantie tegen Ansar Allah, om geen aanvallen te plegen op Jemen.

Naar nu pas bekend is geworden werd bij de droneaanval van de IDF op milities in het Kuneitragebied in Syrië gisteren de zoon van een belangrijke Hezbollah-commandant gedood. Het gaat om Hassan Al Daqdud, de zoon van Hezbollah-commandant Ali Mussa Daqdud, die medeverantwoordelijk was voor de oprichting van de Golan Bevrijdingsbrigade van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran. Zijn zoon Hassan was verantwoordelijk voor de raketbeschieting op de Golan Hoogvlakte, afgelopen donderdag.

Op zaterdagmorgen werd ook de betrekkelijke rust in Noord-Israël doorbroken met nieuwe antitankraketbeschietingen op de dorpen en kibboetsen in het gebied. Hezbollah eiste de verantwoordelijkheid op voor de aanvallen. Vanmorgen voerde de IDF ook nieuwe artilleriebeschietingen uit op doelen in het zuiden van Libanon.

In Gaza wordt melding gemaakt van voortdurende intense vuurgevechten tussen de IDF en Palestijnse terroristen in Gaza-Stad, Jabalya en Khan Younis. In de wijk Beit Hanoun in Noord-Gaza werden IDF-soldaten beschoten vanuit een school van de VN-organisatie UNRWA en vanuit een moskee.

Speciale eenheden van de IDF probeerden op vrijdagavond laat ook om een gijzelaar te bevrijden. De Israëlische gijzelaar Sahar Baruch (25) uit kibboets Be’eri werd tijdens de bevrijdingsactie echter gedood, waarschijnlijk door Hamas-terroristen. De Israëlische student werd op 7 oktober ontvoerd toen hij voor zijn broer Idan een inhaler ging halen. Dit nadat het huis waar hij samen met zijn broer en grootmoeder Geula Bachar schuilde, in brand werd gestoken door Palestijnse terroristen. Sahar was nog levend te zien in een video die Hamas een dag voor zijn dood publiceerde.

8 december 22:48

Update vanuit Israël

Door onze correspondent Yochanan Visser

Een senior IDF-commandant zei vanmiddag dat de IDF nog drie tot vier weken nodig heeft voor de volledige verovering van de stad Khan Younis, het Hamas-bolwerk in het zuiden van Gaza. De dichtstbevolkte stad in Gaza zit vol met tunnels en Hamas-faciliteiten en is daardoor moeilijk in te nemen. Hamas is nu vrouwelijke terroristen gaan gebruiken, nadat er honderden mannelijke Hamas terroristen of te wel waren gedood of zich hebben overgegeven aan de IDF. De vrouwen worden als verkenners gebruikt of als koeriers die bommen en andere ammunitie vervoeren naar de frontlinies.

In Noord-Gaza werd het Palestinaplein in de stad Jabalya gisteren ingenomen. Dit symbool van de Palestijnse terreur is nu verwoest en IDF-soldaten plantten gisteren de Israëlische vlag op het plein. 

IDF-soldaten brachten ook een Chanoekia mee die gisteravond werd ontstoken. De militairen maakten ook een video waarin zij triomfantelijk melding maakten van de verovering van het plein van de duisternis. Op Kikar Falestien, zoals het plein in Jabalya in het Hebreeuws wordt genoemd werden feestelijkheden georganiseerd door Hamas na iedere grote dodelijke aanslag in Israël. Daar deelde Hamas snoepjes uit, en vanaf het zelfde plein werden talloze raketten afgevuurd op steden en dorpen in Israël. De video die na de IDF verovering van het plein werd gemaakt kunt u hierbekijken.

Bij de gevechten vandaag sneuvelden opnieuw twee IDF soldaten. Een woordvoerder van het Israëlische leger meldde verder dat er tientallen terroristen werden gedood bij diezelfde gevechten.

De VN Veiligheidsraad kwam vandaag in spoedzitting bijeen om een resolutie die een staakt-het-vuren eiste in Gaza te bespreken. De stemming over de resolutie, die door een aantal Arabische landen werd opgesteld, werd vervolgens uitgesteld. Waarschijnlijk had dit te maken met het feit dat bijna alle Westerse landen tegen de resolutie zijn, de Verenigde Staten voorop.

VN Secretaris Generaal Antonio Guterres had eerder de Veiligheidsraad gewaarschuwd dat de oorlog in Israël zou kunnen uitmonden in een mondiaal conflict. Volgens Guterres is een onmiddellijk humanitair bestand dringend nodig om de burgers in Gaza te beschermen en dat humanitaire hulp levens zou kunnen redden. Er zijn echter genoeg aanwijzingen dat Hamas de humanitaire hulp verduisterd en levert aan de eigen troepen. Gilad Erdan, Israël’s VN ambassadeur wees Guterres terecht en zij dat Hamas het vorige bestand had opgeblazen en dat regionale stabiliteit en de veiligheid van zowel Palestijnse als Israëlische burgers kan worden gewaarborgd door de eliminatie van Hamas in Gaza. “Het juiste pad naar vrede is support voor Israëls missie en absoluut niet een roep om een staakt-het-vuren”, zei een geïrriteerde Erdan.

Vanmiddag werd ook weer een gecoördineerde raketaanval vanaf twee fronten op Israël gelanceerd. Ongeveer tegelijkertijd gingen op tal van plaatsen in Zuid-, Noord,- en Centraal-Israël het luchtalarm af rond twee uur vanmiddag. Ook was er een infiltratie alert in de omgeving van de stad Kiryat Shmoneh in noord Israël. Dit alert werd opgeheven nadat de IDF een kamikaze drone neerschoot die het Israëlische luchtruim bij Kiryat Shmoneh wilde binnendringen.

Bij de IAF luchtaanval op doelen nabij Kuneitra in zuidwest Syrië van vanmorgen, werden vier terroristen gedood, zo werd vanmiddag bekend gemaakt. Vandaag bleef het verder rustig aan de grens op de Golan Hoogvlakte. De IAF reageerde met een aanvalsdrone op een raketaanval van gisteren waarbij drie raketten in onbewoond gebied vielen op de hoogvlakte.

In ander gerelateerd nieuws werd bekend dat veertig procenten van de ultraorthodoxe Joden in de VS overweegt om naar Israël te emigreren, ondanks de oorlog waar het land al twee maanden in verkeerd. De Amerikaanse Joden voelen zich in toenemende mate onveilig en sluiten zich af van de Amerikaanse maatschappij ter zelfbescherming.


8 december 15:43

Uitzending 8 december • De rol van de media in de Gaza-oorlog

De media worden in de berichtgeving over Israël beschuldigd van vooringenomenheid en dubbele standaarden; maar is dat ook zo? Matthijs van Schie, journalist en chef digitaal bij Elsevier Weekblad deed onderzoek naar de rol van de pers in deze Gaza-oorlog.

Bekijk de uitzending hier:

8 december 13:27

138 Chanoeka-kaarsen bij de Westelijke Muur in Jeruzalem

Gisteren, op de eerste avond van Chanoeka, werden er 138 kaarsen bij de Westelijke Muur in Jeruzalem aangestoken. De kaarsen staan voor de 138 ontvoerde Israëli's in Gaza.

Foto: Yonatan Sindel/Flash90

8 december 13:15

Update van correspondent Yochanan Visser

Gaza en Hamas

Het Israëlische leger heeft nu de stad Khan Younis vrijwel omsingeld en het noorden van Gaza bijna geheel vrijgemaakt van iedere aanwezigheid van terroristen. U kunt op de kaart hieronder weer de progressie bekijken van de IDF (blauwe gebieden);

Er is nog een gebied in Jabalya waar nog steeds hevige gevechten met Hamas terreurcellen plaatsvinden. Een IDF commandant rapporteerde dat in vrijwel ieder huis in Noord-Gaza wapens werden aangetroffen.

De Verenigde Staten hebben nu aan Israël gevraagd om na de totale verovering van het noorden van Gaza een gevechtsvrije zone te creëren, waar vluchtelingen die nu in het zuiden verblijven onderdak kan worden geboden. In Khan Younis gaven na een nieuw hevig bombardement honderden Hamas terroristen zich over.

Op de sociale media circuleren foto’s waarop tientallen terroristen in slechts hun onderbroek en geblinddoekt op de grond zitten in lange rijen terwijl IDF soldaten hen bewaken. Het zijn de eerste tekenen dat Hamas in Gaza de oorlog aan het verliezen is. Hamas biedt niet langer georganiseerd verzet, maar voert slechts zogenaamde 'hit en run' aanvallen uit. Voor de IDF soldaten blijven deze aanvallen uitermate gevaarlijk, vooral wanneer zij vanuit tot dan toe onontdekte tunnelschachten worden uitgevoerd.

Gal Eisenkott (25), de zoon van oorlogsminister Gadi Eisenkott, kwam op donderdag bij zo’n valstrik om het leven. Zij eenheid benaderde een tunnelschacht die vervolgens door Hamas terroristen op afstand tot ontploffing werd gebracht. Tijdens de begrafenis van Gal vandaag in Herzliya zong de Israëlische volkszanger Shlomo Artzi het lied “Yehieh Tov”, 'Het zal goedkomen'.

“Etmol haya tov, gam yihieh machar”, 'Gisteren was het goed en ook morgen zal het goedkomen'.

De IDF maakte bekend dat de afgelopen 24 uur ruim 450 lucht- en artillerieaanvallen waren uitgevoerd op doelen gerelateerd aan Hamas en Islamitische Palestijnse Jihad. Ook werd bekend dat Hamas het verlopen bestand met de IDF al schond binnen 15 minuten toen een groep terroristen IDF soldaten in Jabalya beschoten. Bij het navolgende vuurgevecht werden alle terroristen gedood en Israël besloot klaarblijkelijk om het incident te verzwijgen om de ruil van de gijzelaars niet in gevaar te brengen.

Er zijn weer geruchten, meer dan dat is het niet, dat er gewerkt wordt aan een nieuwe gevechtspauze in Gaza waarin gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenen zouden worden uitgeruild. Het zou gaan om oudere IDF soldaten, de resterende vrouwen en kinderen die tegen oudere en jeugdige Palestijnse gevangenen zouden worden uitgeruild. Als dit waar is, dan doet Israël er goed aan om te eisen dat de ruil in één keer wordt uitgevoerd om de psychologische spelletjes die Hamas tijdens de eerste ruil te voorkomen.

Het Rode Kruis kwam vandaag weer in opspraak. Toen de familie van Doron Steinberger (30) een assistent dierenarts van Kfar Aza, die op 7 oktober werd ontvoerd door Hamas, verzocht het Rode Kruis om een gesprek, werd een botte reactie gegeven. De reactie van de betreffende Rode Kruis medewerker was: “Denk eens aan de ellende van de Palestijnse bevolking in Gaza die gebombardeerd wordt”. De medewerker zei ook dat zijn organisatie slechts voor het vervoer zorgt van vrijgelaten gijzelaars en dat er geen medicijnen zullen worden geleverd aan de ontvoerden mochten zij die nodig hebben.

Hamas blijft sporadisch raketten afvuren op Israël. Rond het middaguur loeiden in Tel Aviv opnieuw de sirenes. De raketten werden onderschept door Iron Dome.

Noordelijke front

De IAF voerde vanmorgen luchtaanvallen uit op doelen in het zuidwesten van Syrië, nadat er op donderdagmiddag drie raketten waren ontploft op de Golan Hoogvlakte. De raketten waren afgeschoten vanuit het Kuneitra gebied.

Aan de grens met Libanon was het vanmorgen vrij rustig, maar dit is de hele week het patroon geweest. De meeste aanvallen vanuit het zuiden van Libanon vonden van de week in de middag plaats.

Sjiitische milities in Irak voerden vandaag een raketaanval uit op de Amerikaanse ambassade in de zogenaamde groene zone van Bagdad. Dit is een zwaar bewaakt gebied in de Irakese hoofdstad waar de Amerikanen hun diplomatieke missie hebben en een hoofdkwartier van het leger en de CIA. Het gebied huist ook de gebouwen van de regering in Irak en was regelmatig de scene van terroristische aanslagen. De aanval van vandaag werd opgeëist door “het islamitisch verzet in Irak”. Dit is een pseudoniem voor de Iraanse coalitie van sjiitische milities, die al sinds het begin van de oorlog 80 aanvallen heeft uitgevoerd op Amerikaanse doelen in Irak. De aanval op de Amerikaanse ambassade werd gevolgd door een aanslag op de Ain al-Assad basis van het Amerikaanse leger in Irak door dezelfde groep.

De regering Biden probeert uit alle macht om een regionale oorlog te voorkomen, door minimaal te reageren op deze, in feite, Iraanse aanvallen. Het lijkt er echter op dat Iran slechts aangemoedigd wordt door deze politiek van beheersing.

Vanavond kunt u weer een nieuwe update verwachten over de laatste ontwikkelingen in Israëls meervoudige frontenoorlog.

8 december 09:27

Morgen: adventsbijeenkomst in Nijkerk

Morgen (zaterdag 9 december om 13.00 uur) vindt onze jaarlijkse adventsbijeenkomst weer plaats in Nijkerk. Het thema van dit jaar is: 'Zijn Koninkrijk staat voor de deur'.

De hoop en verwachting van de spoedige wederkomst van de Heere Jezus staan centraal. De sprekers zijn ds. Willem J.J. Glashouwer en Roger van Oordt. Daarnaast zingen we samen mooie adventsliederen.

Komt u ook? Meld u gratis aan via de knop hieronder!

7 december 21:42

Update vanuit Israël: dit was dag 62 van de Simchat Thora-oorlog

Door onze correspondent Yochanan Visser

Vanavond begon het Chanoekafeest in Israël, maar ook in Gaza, zoals u kunt zien op de onderstaande foto.

De organisatie Chabad deelt deze Chanoekia's uit aan soldaten in Gaza, zodat ze het Chanoekafeest kunnen vieren.

Tijdens het achtdaagse Chanoekafeest herdenken de Joden de overwinning op het Seleucidische Keizerrijk in het Hellenistische tijdperk, en de herinwijding van de Tweede Tempel die was ontheiligd, onder meer door een varken te offeren op het altaar. Het leger van de Seleuciden (Syrische Grieken) vermoordde een groot aantal Joden en maakte zich schuldig aan gruwelijkheden die bedoeld waren om de Joden te intimideren en hun godsdienst vaarwel te zeggen.

Anno 2023 vecht het volk van Israël tegen een even nietsontziende vijand, die eveneens op de grondprincipes van de Joodse godsdienst staat.

In Gaza staken Israëlische soldaten vanavond de eerste kaars aan van de Chanoekia (achtarmige kandelaar) die sommigen van hen zelfs van huis hadden genomen of van de organisatie Chabad hadden gekregen. Deze kaars, en de kaarsen die op de volgende zeven dagen zullen worden aangestoken, zijn symbolisch voor het wonder dat zich voltrok in de Tweede Tempel indertijd. Toen bleek een kruikje olijfolie dat door de Joodse strijders van Yehuda HaMaccabi in de puinhopen van de Tempel vonden genoeg voor het laten branden van de menora voor zeven dagen in plaats van één dag. De menora is de zevenarmige kandelaar die in de yempel stond, en die veel later het symbool werd van de staat Israël.

De overeenkomsten met de huidige situatie van Israël zijn frappant te noemen. De oorlog tegen de huidige nietsontziende vijand Hamas werd begonnen op zeven oktober tijdens het Simchat Thora feest dat ook wel de achtste dag wordt genoemd (Shemini Atzeret) van het Loofhuttenfeest. Hamas noemde deze oorlog de El-Aqsa Vloed, een verwijzing naar de moskee die nu op het Tempelplein staat. Hamas wilde niet zo zeer de Joodse godsdienst uitbannen maar de staat Israël, die door sommige progressieve rabbijnen de Derde Tempel wordt genoemd. Hamas maakt deel uit van een coalitie van Islamistische terreurgroepen en milities die onder leiding staan van de Islamitische Republiek van Iran, dat ook streeft naar werelddominantie, dit keer onder de banier van Islam.

Nu vecht een Joods leger tegen deze coalitie die in Israël wordt aangeduid als Tsier Réshah: de as van het kwaad.

Ook in het noorden van Israël bij de grens met Libanon staken IDF-soldaten vanavond hun chanoekia’s aan. De kaarsen brachten een beetje licht in de duisternis, net zoals toen de menora in de Tempel de duisternis verdreef.

Oorlogsnieuws

Er zijn nu in totaal 89 IDF-soldaten gesneuveld in Gaza sinds het begin van de grondoorlog. Vandaag sneuvelden twee IDF-reservisten, waaronder de 25-jarige zoon van minister Gadi Eisenkott - de voormalige stafchef van het Israëlische leger. Het totale aantal doden onder IDF-soldaten sinds 7/10 bedraagt nu 416 , dat is het hoogste aantal sinds de Jom Kippoer Oorlog uit 1973.

Vandaag werd in Noord-Israël ook een Israëlische boer gedood terwijl hij met zijn tractor de velden bewerkte. De 54-jarige man, een inwoner van kibboets Gesher Hatziv in het noordwesten van Galilea, werd gedood door een antitankraket van Hezbollah.

Burgers in Gaza onthullen steeds meer over de fraude die Hamas pleegt met de hulpgoederen van buitenlandse donors. Een Palestijnse vrouw vertelde voor de camera dat vrijwel alle goederen “onder de grond gingen” oftewel naar de Hamas-terroristen die zich schuil houden in de tunnels onder Gaza.

De gevechten in Gaza gaan ondertussen in volle hevigheid door. Een video die door de IDF werd verkregen door de bodycamera van een dode terrorist te onderzoeken, liet zien hoe de terroristen een antitankraket proberen af te schieten vanuit een verlaten gebouw. 

De cel werd ontdekt door een groep IDF-soldaten die een onbemand vliegtuig lieten aanrukken om de terroristen uit te schakelen. Volgens bronnen in Gaza zijn de gevechten hevig en boekt de IDF slechts langzaam vooruitgang.

De Amerikaanse regering heeft, naar verluidt, Israël dringend verzocht om niet militair te reageren met acties tegen de Ansar Allah militie in Jemen. Gisteren probeerde deze door Iran gesponsorde militie Eilat te raken met een ballistische raket. De raket werd onderschept met het Arrow 3 systeem maar een verdere reactie van Israël bleef uit. De Amerikanen hebben nu gevraagd om hun marine te laten reageren op de Ansar Allah aanvallen om zo een regionale oorlog te voorkomen. Eerder verzocht de regering Biden Israël om ook de reacties op de Hezbollah agressie te beperken om dezelfde reden.

Israël heeft sinds het begin van de oorlog tweehonderd vrachtvliegtuigen vol met Amerikaanse wapens en ammunitie ontvangen vanuit de Verenigde Staten. Het gaat om in totaal 10.000 ton militaire uitrusting.

Het is echter maar zeer de vraag of een regionale oorlog kan worden voorkomen nu ook opnieuw raketten vanaf zuidwest Syrië op Israël werden afgeschoten vanavond rond acht uur locale tijd. Het ging om drie raketten die op de Golan Hoogvlakte werden afgeschoten. Tot nu toe heeft Israël niet direct gereageerd op de provocaties vanuit Syrië.

7 december 18:48

Video: stille tocht in Den Haag

Vanochtend liepen zo’n tweeduizend mensen mee in een stille tocht om aandacht te vragen voor de gegijzelden in Gaza. De stoet liep in stilte langs de Tweede Kamer en langs het hoofdkantoor van het Rode Kruis. Bij de Tweede kamer werd een verklaring overhandigd aan buitenlandwoordvoerders van de politieke partijen. Roger van Oordt, honorair consul van Israël, liep mee in de stille tocht en blikt terug.

Bekijk de video:

7 december 15:48

Update vanuit Israël

Door onze correspondent Yochanan Visser

De sfeer in Israël blijft onveranderd strijdlustig nu de IDF vorderingen maakt in Gaza en de stad Khan Younis, waar Hamas zijn voornaamste hoofdkwartier heeft, aan het binnen dringen is na hevige luchtaanvallen. Tanks zijn gesignaleerd in de omgeving van het huis van de gehate Hamas leider Yahiya Sinwar, die de bijnaam Abu Baklava heeft gekregen in Israël. Deze actie moet gezien worden als symbolisch voor de vastbeslotenheid om een einde te brengen aan het Hamas regime in Gaza. Natuurlijk is Sinwar niet thuis, dat weet iedereen en de aanname is dat hij letterlijk is ondergedoken in de ‘Metro’ de enorme ondergrondse stad in Gaza. Baklava is één van de mest populaire zoete snacks in het Midden-Oosten en werd door Hamas altijd rondgedeeld in Gaza na weer een dodelijke aanslag op Israëli’s. Vandaar de bijnaam Abu Baklava voor Sinwar. De IDF zegt dat er “een aanzienlijke operatie wordt uitgevoerd om de locatie van Sinwar vast te stellen". De Hamas-leider zou naar verluidt geschokt zijn over de operaties van de IDF en met name over de inname van het Hamas-commandocentrum onder het al-Shifa ziekenhuis in Jabalya.

De moeders van drie soldaten die gisteren sneuvelden in Gaza publiceerden een open brief waarin zij met klem stelden dat de regering geen “externe consideraties” in overweging moet nemen, “geen humanitaire en geen internationale”, en de vijand moet “vermorzelen.” Dit nadat de moeders zojuist het bericht hadden ontvangen dat hun zonen dood waren. Zij schreven verder dat er opnieuw situaties zijn geweest in deze oorlog dat er besloten werd, uit humanitaire overwegingen om een huis niet te bombarderen vanuit de lucht en dat soldaten daarop het huis gingen inspecteren. Bij dat soort acties sneuvelden een aantal soldaten en volgens de moeders moet dit veranderen. De levens van de soldaten moeten voor alles gaan, schreven de moeders.

De onverzettelijke en strijdlustige sfeer in Israël werd het beste verwoord in een nieuw lied dat door twee jonge Israëlische ‘rappers’ werd gecomponeerd. Het lied Harboe ve Darboe van Ness (Nassi Halevy) en Stilla (Dor Soroker) heeft als refrein in het Arabisch “Col Celb Bidji’omo”, hetgeen betekent: iedere hond zal zijn dag hebben. Met anderen woorden de leiders van Hamas en Hezbollah (de honden) zullen het einde van hun levens zien door deze oorlog. Deze sterke verandering in de Israëlische maatschappij na het drama op 7 oktober is overal zichtbaar en heeft nu dus ook de musici beïnvloed. De Israëlische muziek scene werd altijd gekenmerkt door liederen die over, liefde, het verlangen naar vrede gingen of door verdriet over de vele oorlogen, nu dus niet meer. Harboe ve Darboe in het Arabisch betekent vrij vertaald “vernietig de vijand”. Het lied dat op 14 november werd gepubliceerd heeft nu al 3.5 miljoen views gekregen op YouTube en Spotify en is uitermate populair onder de soldaten.

Dan nu een kort overzicht van de ontwikkelingen aan de verschillende fronten.

Gazafront

Merkava-tanks en infanterietroepen boeken sneller dan vooraf werd verwacht progressie bij de inname van Khan Younis, de één na grootste stad in Gaza. De troepen proberen de stad in tweeën te delen vanuit het westen en het oosten. Ook zijn IDF eenheden actief in het uiterste zuiden van Gaza nabij de stad Rafah. Op de kaart kunt u zien welke gebieden nu geëvacueerd zijn in Gaza. In Jabalya in het noorden van de Gazastrook heeft de IDF nu zijn huis aan huis zoekacties voltooid. Het vluchtelingenkamp in nu volledig onder de controle van het Israëlische leger.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal overweegt Israël om het tunnelcomplex onder Gaza vol te laten stromen met zeewater. De IDF heeft speciale pompen ontwikkeld die duizenden liters water per uur in de tunnels pompen. Israëlische officials vertelde reporters van WSJ dat er nog geen beslissing is genomen over dit plan dat de terroristen zou dwingen om naar boven te komen. Het probleem is nog steeds dat er op zijn minst tientallen gijzelaars worden vastgehouden in de Metro.

In totaal sneuvelden er vandaag en gisteravond vijf IDF-soldaten in Gaza.

Het noordelijke front

De Europese Unie probeert de Libanese regering ervan te overtuigen dat een verdere escalatie van de situatie in zuid Libanon contraproductief zal zijn voor Libanon als geheel. Europese diplomaten waren in Beiroet op maandag waar zij gesprekken voerden met de regering van Libanon, die Israël blameerde voor “de agressie” tegen hun land.

De IAF voerde vanmorgen offensieve acties uit in het zuiden van Libanon, nadat Hezbollah op maandag voor een nieuwe escalatie zorgde en negen antitankraketaanvallen uitvoerde op IDF posities en op dorpen in het noorden van Israël. Bij één van die aanvallen werden twaalf Israëlische burgers in moshav Beit Hillel verwond.

Op dinsdagochtend ging Hezbollah door met het kat en muis spel met het Israëlische leger. Volgens Hezbollah’s tv-station Al-Manar werden er vier raketaanvallen uitgevoerd waarvan twee met antitankraketten. Volgens al-Manar werden in de buurt van Har Dov ten oosten van de stad Kiryat Shmoneh twee voertuigen geraakt door een Kornet antitankraket om half twaalf vanmorgen. Er zijn geen berichten over slachtoffers. De IAF voerde kort na deze aanval nieuwe bombardementen uit op Hezbollah-posities in Zuid-Libanon.

Rode Zeefront

De regering van de Verenigde Staten organiseert momenteel in samenwerking met andere Westerse landen een militaire eenheid die vrachtschepen moet gaan begeleiden tijdens de doorvaart in de Arabische Zee en de Rode Zee. De Amerikaanse actie kwam nadat de Ansar Allah militie in Jemen een aantal vrachtschepen had aangevallen of geënterd. In de VS gaan er echter stemmen op om militaire actie te ondernemen tegen Ansar Allah, dat eerder Israël aanviel met ballistische raketten en kamikaze drones.


7 december 15:13

Analyse: de denkfouten van Hamas-leider Yahya Sinwar

Yahya Sinwar, de leider van Hamas in Gaza, zal voor het eerst moeten vrezen voor zijn leven nu het Israëlische leger zijn geboorteplaats Khan Younis heeft omsingeld. Sinwar, die al voor het bloedbad van 7 oktober bekend stond om zijn wreedheid, was degene die de afgrijselijke misdaden tegen de burgers en soldaten in Zuid-Israël plande. Hij beging daarbij twee grote denkfouten. Lees ze in de nieuw analyse van Yochanan Visser:

7 december 12:18

Bring them home!

De oproep tijdens de stille tocht is duidelijk: breng ze thuis! 

7 december 11:22

Lange stoet trekt door Den Haag

Zo'n 1500 mensen lopen op dit moment in stilte door Den Haag, om aandacht te vragen voor de 138 onschuldige Israëli's die al sinds 7 oktober vast worden gehouden in Gaza. De stille tocht voert onder meer langs het gebouw van de Tweede Kamer en het kantoor van het Rode Kruis. 

7 december 10:48

1500 man maakt zich klaar voor stille tocht

Op het Koekamp in Den Haag zijn zo'n 1500 mensen bij elkaar. Zometeen beginnen ze aan een stille tocht van 4 kilometer door Den Haag. Onder meer de Kamerleden Don Ceder (ChristenUnie) en Diederik van Dijk (SGP) lopen mee. Bij het gebouw van de Tweede Kamer staan nog meer Kamerleden, die een poster met foto's van ontvoerde Israëli's in ontvangst zullen nemen.

7 december 00:40

Vandaag in Den Haag: stille tocht voor de ontvoerden in Gaza

Vanochtend trekt vanaf 10.30 uur een stille tocht door Den Haag, om aandacht te vragen voor 137 onschuldige mensen die nog altijd gevangen worden gehouden in Gaza. Ze werden op 7 oktober ontvoerd door Hamas-terroristen en het is onbekend hoe het met ze gaat. De jongste ontvoerde Israëli is baby Kfir van nu 11 maanden, de oudste is de 85-jarige Shlomo Mansour. 

De stille tocht is goed te bereiken met het OV, want we beginnen bij NS-station Den Haag Centraal. Kom dus ook naar Den Haag en laat u zwijgend horen door mee te lopen met de stille tocht. 

6 december 22:53

Dit gebeurde er op dag 61 van de Simchat Thora-oorlog

Een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Nieuws van de frontlinies

De IDF blijft zeer actief in Jenin, ook wel de Palestijnse terreurhoofdstad in Judea en Samaria genoemd. De Menashe brigade van de IDF, samen met de Duvdevan speciale eenheid en de Israëlische grenspolitie trokken afgelopen nacht de stad binnen en bleven daar tot vanmorgen. De eenheden vernietigden twee terreurtunnels en drie faciliteiten die bommen produceerden. Er werden tijdens de uitgebreide actie ook behoorlijke hoeveelheden ammunitie en andere militaire uitrusting gevonden. Eén van de IDF soldaten werd verwond tijdens de inval. IDF eenheden waren ook actief in het Dehaishe vluchtelingenkamp ten zuiden van Bathlehem en in het Balata kamp nabij de stad Nablus in centraal Samaria. Bij een vuurgevecht in Dehaishe werden drie terroristen verwond tijdens een vuurgevecht met de IDF.

In Bethlehem wordt ondertussen gewerkt aan de voorbereidingen op het kerstfeest. In de Evangelische Lutherse kerstfeest kerk is de kerststal vervangen door een hoop puin en poppen in witte zakken die dode babies in Gaza moeten voorstellen. (video invoegen )

Vanuit Gaza werden tegen de avond ongeveer twintig raketten afgevuurd op de stad Beer Sheva in het zuiden van Israël. Het was de grootste berrage sinds het begin van de oorlog en het liet zien dat ondanks verminderde capaciteiten Hamas nog altijd in staat is om Israël te terroriseren. Op precies het zelfde tijdstip werd in het noorden door Hezbollah ook een barrage raketten afgeschoten op dorpen en steden in het gebied rond de stad Kiryat Shmoneh. Er werd één burger verwond door het raketvuur. Dit liet voor de tweede dag achter elkaar zien dat Hamas in Gaza en Hezbollah in Libanon hun aanvallen coördineren.

Kibboets Manara ten zuiden van Kiryat Shmoneh is zwaar getroffen door antitankraket aanvallen. Hoewel de inwoners van Manara al tijden niet meer in de kibboets aanwezig zijn raakten velen wel hun huizen kwijt door tenminste tien aanvallen met dit type raket en andersoortige projectielen.

De IDF verloor vandaag opnieuw een belangrijke soldaat. Generaal Majoor Adi Shani (39) sneuvelde bij hevige vuurgevechten met Hamas terroristen in het noorden van Gaza. Twee andere soldaten werden ernstig verwond bij deze confrontaties met terroristen.

Egypte is momenteel bezig met het in snel tempo oprekken van een nieuw grenshek met Gaza. De regering in Cairo wil absoluut niet dat Palestijnse burgers uit Gaza de grens oversteken en asiel zoeken in het door vele problemen geplaagde land. Ook andere Arabische landen houden hun grenzen hermetisch gesloten voor Palestijnse vluchtelingen.

Morgenochtend kunt van ons een nieuwe update over de oorlog in Israël verwachten. Morgen zal op deze website ook een analyse worden gepubliceerd over de fatale strategische denkfouten van Hamas-leider Yahya Sinwar in Gaza.

6 december 14:07

Nieuwe update vanuit Israël door correspondent Yochanan visser

Persconferentie van de IDF

Herzi Halevi, de opperbevelhebber van het Israëlische leger, gaf vanmorgen een persconferentie waarin hij uitlegde wat de situatie is aan de verschillende fronten.

Hij zei dat Hamas in Gaza sinds de hervatting van de oorlog veel commandanten heeft verloren en de kracht van de IDF goed voelt.

Over het noordelijke front zei Halevi dat het leger blijft doorgaan met defensieve acties die de burgers van Noord-Israël moeten beschermen. Uit zijn woorden werd duidelijk dat de IDF momenteel niet overweegt om een offensief tegen Hezbollah en Hamas in Zuid-Libanon te beginnen.

Gruweldaden van Hamas aan het licht

Let op: de volgende informatie bevat gevoelige informatie over wat Hamas vrouwelijke IDF-soldaten heeft aangedaan. Lezen op eigen risico.

De Engelstalige Israëlische krant The Jerusalem Post publiceerde op dinsdagmiddag een artikel dat ging over de gruweldaden die Hamas beging tijdens de overvallen op IDF kazernes op 7/10, gericht tegen vrouwelijke IDF soldaten.

Het artikel was deels gebaseerd op de getuigenissen van IDF forensische experts, die op 7 oktober de lichamen van vermoorde vrouwelijke IDF soldaten borgden. Eén van deze experts was Shari Mendes, een IDF reservist die voor het rabbinaat van de IDF werkt. Mendes legde haar getuigenis af in een gebouw van de Verenigde Naties in New York. Daar hield de Israëlische actiegroep “Hoor onze stemmen: Seksueel geweld en op geslacht gebaseerd geweld gedurende de Hamas terreuraanslag op 7 oktober” een bijeenkomst met VN diplomaten en verslaggevers.

Mendes vertelde dat er sprake was geweest van seksuele mutilatie van lichamen van de vrouwelijke soldaten en dat velen waren gedood door kogels in hun vagina of door kogels in hun borsten. Andere lichamen waren zonder hoofd of zonder borsten. In een gefilmd verslag vertelde een ooggetuige dat zij had gezien hoe een terrorist de borsten van vrouwelijke IDF soldaten afsneed en er mee speelde nadat hij het dode lichaam had verkracht. Er waren vele lichamen zonder hoofd of andere ledematen en één onthoofd lichaam had een mes dat uit de nek stak.

Andere lichamen van vrouwelijke IDF soldaten hadden alle kenmerken van levende verbranding op zeer hoge temperaturen. De terroristen hadden vele gezichten van de vrouwelijke IDF soldaten onherkenbaar verminkt. Zij waren in het gezicht of de ogen geschoten. Volgens IDF experts was het verminken van gezichten van de vrouwelijke soldaten klaarblijkelijk onderdeel van het operationele plan van Hamas.

Andere soldaten waren van korte afstand door hun schedel geschoten en hadden grote gaten in hun hoofd waar de hersenen naar buiten kwamen. Dit was in sommige gevallen het geval geweest nadat de IDF vrouwen al waren vermoord. Men kwam tot deze conclusie omdat er geen bloed uit de wonden was gestroomd. Mendes en het Shura team van het IDF rabbinaat werkten dag en nacht om de stoffelijke resten van de vrouwelijke IDF soldaten de eer te betonen die iedere dode maar hen in het bijzonder toekwam, vertelde ze de geschokte toehoorders.

Blijkbaar heeft de bijeenkomst zijn effect ook niet gemist op VN Secretaris Generaal Antonio Guterres en de VN vrouwenrechtenorganisatie. Zij veroordeelden na acht weken eindelijk “de brutale aanvallen van Hamas op Israël op 7 oktober”.

Rode Zee front

Het Britse scheepvaartmonitorcentrum rapporteerde vanmorgen een aanval met een onbemand kamikazevliegtuig op een schip dat in de Bab el-Mandab straat voer. Nadere gegevens ontbreken. In de Zuid-Israëlische badplaats Eilat ging rond 13.00 vanmiddag opnieuw het luchtalarm af. Het bleek dat de Ansar Allah militie in Jemen een ballistische raket had afgevuurd op Eilat. De raket werd boven de Rode Zee uit de lucht geschoten door het Arrow 3 antiraketschild van de IDF.

Gaza front

De IDF is erin geslaagd om de stad Khan Younis in twee delen te splitsen. Hetzelfde gebeurde eerder met de stad Jabalya in het noorden van Gaza. De troepen zijn in Khan Younis verwikkeld in huis aan huis gevechten nadat de Israëlische luchtmacht (IAF) afgelopen nacht op grote schaal bombardementen uitvoerde. Op de kaart hieronder ziet u de langzame progressie van het Israëlische leger in Gaza (blauwe gebieden). U kunt ook zien dat de herovering van Gaza en het vernietigen van het Hamas regime waarschijnlijk lange tijd zal gaan duren.

(tekst gaat onder de afbeelding verder)

In tegenstelling tot wat ik eerder berichtte is er nog altijd geen sprake van volledige IDF controle over noord Gaza en dan met name over Jabalya. Er zijn nog altijd vuurgevechten gaande tussen de terroristen en eenheden van de IDF.

De IDF nam verder vandaag een enorme hoeveelheid raketten, RPG’s en antitankraketten in beslag in het noorden van Gaza.

Noordelijke front

De beperkte oorlog met Hezbollah in het noorden van Israël duurt onverminderd voort, al is het in een lagere intensiteit. Dit zou ook te maken kunnen hebben met de hevige regenval in Libanon. Er werd door Libanese media bericht dat de IDF een droneaanval uitvoerde op een Hezbollah positie nabij het dorp Yaroun.

Ook waren er volgens dezelfde bronnen IDF artilleriebeschietingen op diverse doelen in het zuiden van Libanon. Zojuist bevestigde de IDF de berichten in de Libanese media en berichtte ook over nieuwe raketbeschietingen vanuit Zuid-Libanon op het dorp al-Aramsha en op IDF posities op de berg Hermon.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een nieuwe update verwachten.

6 december 13:38

Uitzending met opperrabbijn Jacobs: “Een klein vlammetje kan veel duisternis verdrijven”

Waarom is het goed dat christenen Chanoeka juist nu meevieren met de Joodse gemeenschap? Morgenavond begint Chanoeka, het feest van het licht. Dat zijn altijd feestelijke dagen, maar dit jaar met een donkere rand, want in Israël woedt een hevige oorlog. Wat is de betekenis van Chanoeka voor ons, juist in deze tijden van lijden en uitzichtloosheid? mij aan tafel: Opperrabbijn Binyomin Jacobs.

Bekijk de uitzending hier:

6 december 11:32

De zieke omroep

Nausicaa Marbe: "Elke keer als de Gazaoorlog een nieuwe fase ingaat, vraag ik me af hoe de NOS de plank zal misslaan in de verslaggeving. Wat zullen ze nu weer verzinnen om Israël zo misdadig mogelijk af te schilderen?"

Lees hier haar opinieartikel 'De zieke omroep':

6 december 09:57

Morgen in Den Haag: stille tocht voor de ontvoerde Israëli's

Morgen, donderdag 7 december om 10.30 uur organiseren we een stille tocht in Den Haag, om aandacht te vragen voor de gegijzelde Israëli's die door Hamas vastgehouden worden in Gaza. We roepen u op om ook te komen!

Vanuit meerdere plaatsen in Nederland laten we bussen rijden, maar u kunt natuurlijk ook op eigen vervoer komen.

Klik hier voor alle info over de stille tocht.

5 december 21:48

Update vanuit Israël, nieuws over de ontvoerden

Door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

De Israëlische regering gaat er niet langer vanuit dat alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas zullen terugkomen. Dat bleek uit opmerkingen van Gil Dickman wiens nicht Yarden Roman (36) vorige week werd vrijgelaten. Dickman woonde vandaag een kabinetsvergadering bij, waarin onder meer over het lot van de gijzelaars werd gesproken. Premier Netanyahu had daar gezegd dat er geen mogelijkheid was om alle gijzelaars terug te brengen: “Dat is niet in onze handen”, zei de premier. 

Dickman kwam geschokt terug van de kabinetsvergadering, maar de realiteit is zoals Netanyahu die bracht. Van de 138 gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas zullen er maar weinig terugkomen nu de oorlog in volle hevigheid terug is. Hamas zal er wellicht voor zorgen dat een gedeelte van deze gijzelaars in ieder geval in leven blijft, om nog een troef in handen te houden om een nieuw staakt-het-vuren af te dwingen. De IDF heeft echter vrijwel geen mogelijkheid om een reddingsactie uit te voeren. Dit omdat aangenomen wordt dat de meeste gijzelaars in de tunnels onder Khan Younis verblijven. Voordat IDF-soldaten, zelfs de best getrainde, de gijzelaars zullen bereiken zal Hamas hen vrijwel zeker vermoorden.

In ander nieuws werd vandaag het eerste bewijs geleverd dat Hamas enorm sjoemelt met het dodenaantal in Gaza, tengevolge van de acties van het Israëlische leger. Lenny Ben-David, een ex-diplomaat en nu onderzoeker bij het Jerusalem Center for Public Affairs, publiceerde een onderzoeksartikel onder de titel “The casualty figures in Gaza are a scam” (De slachtoffer cijfers in Gaza zijn oplichterij).

In dat artikel schreef Ben-David dat van de volgens het door Hamas beheerde ministerie van Gezondheid meer dan 15.000 burgers, er tenminste 5.500 werden gedood zijnde terroristen. Deze terroristen namen deel aan het bloedbad op 7 oktober en daarna in de oorlog tegen de IDF, volgens de gegevens van het Ministerie van Defensie in Israël. Hamas begroef hen in massagraven van honderd lichamen tegelijk. De burgers die werden gedood kregen een begrafenis met de gebruikelijke hysterische taferelen voor de camera’s.

Hamas stopte na 7 oktober om namen en andere gegevens te publiceren over de doden in Gaza, dus alle beweringen over het dodental, die klakkeloos worden overgenomen door het grootste deel van de internationale media, zijn precies dat: beweringen.

Volgens Hamas zijn er 6.150 kinderen gedood door de IDF en 4.000 vrouwen. Dat is in percentages uitgedrukt 41 en 26 procent van het door Hamas opgegeven dodental. Hieraan kan men al zien dat er iets mis is met de cijfers van Hamas. Bij de vorige grote oorlog met Hamas in 2014 waren deze percentages respectievelijk 16 en 15 procent van het totale dodental. Wanneer men nu in aanmerking neemt dat er sinds 7 oktober ongeveer 750 mensen in Gaza aan een natuurlijke dood stierven, beseffen we dat het dodental van Hamas inderdaad oplichterij is. Ook dit gesjoemel met de cijfers in het aantal doden heeft slechts één doel, namelijk het mobiliseren van de internationale gemeenschap tegen Israël. Hamas weet dat de focus van de internationale gemeenschap altijd op de humanitaire kant van het conflict ligt en probeert dit uit te buiten.

Hamas heeft de vrijgelaten gijzelaars gedrogeerd, werd vandaag bekend. De kinderen en de vrouwelijke gijzelaars kregen kalmerende tabletten en werden daarna geïnstrueerd om te wuiven naar hun bewakers en om te glimlachen. Ook dit was klaarblijkelijk bedoeld als mediamanipulatie en psychologische oorlogsvoering.

Dan nu in het kort de stand van zaken aan de verschillende fronten.

Laat in de middag werd er een, naar alle waarschijnlijkheid, gecoördineerde raketaanval op Israël gelanceerd van twee fronten tegelijk. In het noorden ging even voor 18.00 uur vanavond op allerlei plaatsen het luchtalarm af en even later was dat ook het geval voor het zuiden en centrum van Israël. In de stad Ashkelon, op 15 kilometer van Gaza, werd een appartement verwoest in de bovenste verdieping van een gebouw. Er vielen drie lichtgewonden. In Tel Aviv kwam een raket neer in Yafo en verwondde een man licht.

De IDF maakte vanmiddag bekend dat de strijd om het Hamas-bolwerk Khan Younis de meest intense is in de oorlog tot nu toe. De laatste vierentwintig uur sneuvelden er zeven soldaten en raakten een aantal anderen zwaargewond.In Jenin in Samaria werd vandaag een nieuwe inval uitgevoerd door de IDF, in samenwerking met de grenspolitie. Er werden bulldozers gebruikt om de wegen en bermen vrij te vegen van bommen en mijnen. De invallen in Jenin lijken nu een dagelijks verschijnsel te worden nu de oorlog in Gaza is geëscaleerd. Bij een IDF controlepost in de buurt van Hebron probeerde een terrorist een wapen te ontfutselen van een IDF soldaat. Na een korte worsteling werd de terrorist uitgeschakeld door een andere soldaat, die hem in de benen schoot.

Morgenochtend kunt u weer een nieuwe update verwachten met daarin schokkend nieuws over wat er met vrouwelijke IDF soldaten gebeurde op 7/10.

5 december 14:05

Update vanuit Israël

De sfeer in Israël blijft onveranderd strijdlustig nu de IDF vorderingen maakt in Gaza, en de stad Khan Younis - waar Hamas zijn voornaamste hoofdkwartier heeft - aan het binnen dringen is na hevige luchtaanvallen. Tanks zijn gesignaleerd in de omgeving van het huis van de gehate Hamas-leider Yahiya Sinwar. Deze actie moet gezien worden als symbolisch voor de vastbeslotenheid om een einde te brengen aan het Hamas-regime in Gaza. Natuurlijk is Sinwar niet thuis, dat weet iedereen en de aanname is dat hij, letterlijk, is ondergedoken in de ‘Metro’, de enorme ondergrondse stad in Gaza.

Sinwar heeft de bijna Abu Baklava gekregen in Israël. Baklava is één van de mest populaire zoete snacks in het Midden-Oosten en werd, na elke dodelijke aanslag op Israëli’s, door Hamas rondgedeeld in Gaza. Vandaar de bijnaam. De IDF zegt dat er een “aanzienlijke operatie" wordt uitgevoerd om de locatie van Sinwar vast te stellen. De Hamas-leider zou naar verluidt geschokt zijn over de operaties van de IDF en met name over de inname van het commandocentrum van Hamas onder het al-Shifa ziekenhuis in Jabalya.

Open brief aan de regering

De moeders van drie soldaten die gisteren sneuvelden in Gaza publiceerden een open brief waarin zij met klem stelden dat de regering geen “externe consideraties” in overweging moet nemen, “geen humanitaire en geen internationale” overwegingen, en dat het de vijand moet “vermorzelen.” Dit nadat de moeders zojuist het bericht hadden ontvangen dat hun zonen dood waren. Zij schreven verder dat er opnieuw situaties zijn geweest in deze oorlog dat er besloten werd, uit humanitaire overwegingen om een huis niet te bombarderen vanuit de lucht en dat soldaten daarop het huis gingen inspecteren. Bij dat soort acties sneuvelden een aantal soldaten en volgens de moeders moet dit veranderen. De levens van de soldaten moeten voor alles gaan, schreven ze.

De onverzettelijke en strijdlustige sfeer in Israël werd het beste verwoord in een nieuw lied dat door twee jonge Israëlische ‘rappers’ werd gecomponeerd. Het lied Harboe ve Darboe van Ness (Nassi Halevy) en Stilla (Dor Soroker) heeft als refrein in het Arabisch “Col Celb Bidji’omo”, hetgeen betekent: iedere hond zal zijn dag hebben. Met anderen woorden de leiders van Hamas en Hezbollah (de honden) zullen het einde van hun levens zien door deze oorlog. Deze sterke verandering in de Israëlische maatschappij na het drama op 7 oktober jl. is overal zichtbaar en heeft nu dus ook de musici beïnvloed. De Israëlische muziekscene werd altijd gekenmerkt door liederen die over liefde, het verlangen naar vrede of verdriet over de oorlogen gingen, maar nu dus niet meer. Harboe ve Darboe in het Arabisch betekent: “vernietig de vijand” (vrij vertaald). Het lied dat op 14 november werd gepubliceerd, heeft nu al 3.5 miljoen views gekregen op YouTube en Spotify en is uitermate populair onder de soldaten.

Dan nu een kort overzicht van de ontwikkelingen aan de verschillende fronten.

Gaza-front

Merkava tanks en infanterietroepen boeken sneller dan werd verwacht progressie bij de inname van Khan Younis, de één na grootste stad in Gaza. De troepen proberen de stad in tweeën te delen vanuit het westen en het oosten. Ook zijn IDF-eenheden actief in het uiterste zuiden van Gaza, nabij de stad Rafah. Op de kaart kunt u zien welke gebieden nu geëvacueerd zijn in Gaza. In Jabalya, in het noorden van de Gazastrook, heeft de IDF nu zijn huis-aan-huis zoekacties voltooid. Het vluchtelingenkamp is nu volledig onder de controle van het Israëlische leger.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal overweegt Israël om het tunnelcomplex onder Gaza vol te laten stromen met zeewater. De IDF heeft speciale pompen ontwikkeld die duizenden liters water per uur de tunnels in kunnen pompen. Israëlische officials vertelde journalisten van WSJ dat er nog geen beslissing is genomen over dit plan, dat de terroristen zou dwingen om naar boven te komen. Het probleem is nog steeds dat er op zijn minst tientallen gijzelaars worden vastgehouden in de Metro.

In totaal sneuvelden er vandaag en gisteravond vijf IDF-soldaten in Gaza.

Het noordelijke front

De Europese Unie probeert de Libanese regering ervan te overtuigen dat een verdere escalatie van de situatie in Zuid-Libanon contraproductief zal zijn voor Libanon als geheel. Europese diplomaten waren maandag in Beiroet, waar zij gesprekken voerden met de regering van Libanon. De Libanese regering blameerde Israël voor “de agressie” tegen hun land.

De IAF voerde vanmorgen offensieve acties uit in het zuiden van Libanon, nadat Hezbollah op maandag voor een nieuwe escalatie zorgde en negen antitankraketaanvallen uitvoerde op IDF-posities en op dorpen in het noorden van Israël. Bij één van die aanvallen werden twaalf Israëlische burgers in moshav Beit Hillel verwond.

Op dinsdagochtend ging Hezbollah door met het kat-en-muis-spel met het Israëlische leger. Volgens Hezbollah’s tv-station Al-Manar werden er vier raketaanvallen uitgevoerd, waarvan twee met antitankraketten. Daarmee werden vanochtend om half twaalf, in de buurt van Har Dov ten oosten van de stad Kiryat Shmoneh, twee voertuigen geraakt door een Kornet antitankraket. Er zijn geen berichten over slachtoffers. Kort na deze aanval voerde de IAF nieuwe bombardementen uit op Hezbollah-posities in het zuiden van Libanon.

Rode Zee-front

De regering van de Verenigde Staten organiseert momenteel in samenwerking met andere westerse landen een militaire eenheid die vrachtschepen moet gaan begeleiden tijdens de doorvaart in de Arabische zee en de Rode Zee. De Amerikaanse actie kwam nadat de Ansar Allah-militie in Jemen een aantal vrachtschepen had aangevallen of geënterd. In de VS gaan er echter stemmen op om militaire actie te ondernemen tegen Ansar Allah, dat eerder Israël aanviel met ballistische raketten en kamikaze-drones.

Update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

5 december 12:10

Gaan we weer wegkijken?

Al meer dan tachtig jaar breken we ons hoofd over de vraag hoe de Holocaust heeft kunnen plaatsvinden. Waar komt toch die irrationele haat tegen het Joodse volk vandaan? Bijna was het volk vernietigd. Wat zit er achter? Hoe werden al die leugens door zoveel mensen geloofd? En waarom liepen er zoveel mensen achter Hitler aan? De haat is even banaal als dodelijk. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog was er een opleving van antisemitisme in Nederland. De jarenlange propaganda had zijn werk gedaan. Haat zaaien, leugens verspreiden, intimidatie. En nu zien we het zelfde patroon zich opnieuw ontvouwen.

Lees hier het hele artikel van Krijn de Jong:

4 december 22:09

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

Rode Zeefront

Zoals we eerder vandaag meldden heeft de agressie van de Ansar Allah-militie in Jemen zich uitgebreid naar Amerikaanse- en Britse schepen die in de Bab el-Mandabstraat varen. Ansar Allah heeft nu, na enige onderscheppingen van drones die men afvuurde op schepen, de Verenigde Staten gewaarschuwd “om niet de Rode Zee over te steken”. Vanavond rapporteerden media in Saoedi-Arabië dat het Saoedische leger opnieuw een ballistische raket, afkomstig uit Jemen en op weg naar Israël, uit de lucht had geschoten. De media in Israël besteedden veel aandacht aan de ontwikkelingen aan dit front en commentatoren zeggen dat een reactie van de VS en Engeland niet langer uit kan blijven. Er zijn al Israëlische scheepvaartmaatschappijen die hun routes hebben verlegd en hun schepen moeten nu een lange omweg maken via Zuid-Afrika. Wanneer andere Westerse scheepvaartmaatschappijen het zelfde zouden moeten doen, zou dat een gevaarlijk precedent creëren en het hele scheepvaartverkeer uit het Midden-Oosten in gevaar kunnen brengen.

Noordelijk front

Het aantal aanvallen op Amerikaanse bases in Irak en Syrië is sinds het begin van de oorlog in Israël opgelopen tot 76. Deze aanvallen worden door pro-Iraanse milities uitgevoerd en zijn een onderdeel van de oorlog die Iran via zijn vazallen voert tegen Israël en de VS. Het Amerikaanse leger beantwoordde vandaag de laatste aanval op de Ein Assad basis in Irak en de Rumalyn luchtmacht basis in Syrië. Bij een drone aanval op een positie van een sjiietische militie in Irakees Koerdistan werden vijf terroristen gedood.

De activiteiten van deze door Iran gesteunde sjiietische milities zijn een onderdeel van de oorlog die Iran nu voert tegen Israël en de Verenigde Statenen het front loopt vanaf de Iraanse grens tot aan de Israëlische grens op de Golan Hoogvlakte en het zuiden van Libanon.

Hezbollah lanceerde vandaag op zijn minst negen raketaanvallen op het noorden van Israël. Er was een tot nu toe onbevestigd bericht over een aantal gewonde IDF soldaten in de laatste antitankraketaanval. De IAF voerde vanmiddag een luchtaanval op een Hezbollah commandocentrum in zuid Libanon en de grondtroepen reageerde met artilleriebeschietingen.

Gazafront

De IAF liquideerde vandaag de Hamas commandant die verantwoordelijk was voor de bloedige invasie van het zuiden van Israël op 7 oktober. Een oorlogsvliegtuig van de IAF handelde op de aanwijzingen van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet en lanceerde een precisie raket op het huis waar Haitham Kuwajari de commandant van Hamas; Shati bataljon zich schuilhield.

De IDF valt nu van drie kanten de op één na grootse stad in Gaza aan, Khan Younis. De massieve aanval begon na een intens bombardement van een uur en verloopt volgens verwachting meldde de IDF. Als gevolg van de luchtaanval is er opnieuw geen internet in Gaza.

Na de IAF aanval werd er vanuit Gaza bericht dat een “speciale patiënt” was opgenomen in het al-Nasr ziekenhuis in Khan Younis en dat alle andere patiënten waren verwijderd van de afdeling waar de gewonde wordt verpleegd. Burgers die getuige waren van de opname van de speciale patiënt zeggen dat het om Hamas leider Nizar Awadallah gaat die lid is van het politieke bureau van de jihadistische organisatie.

Ondanks de massieve aanval op Khan Younis werden er laat in de middag opnieuw raketten vanuit Gaza op Israël afgeschoten. Voor het eerst sinds de hervatting van de oorlog in Gaza werd ook de stad Beer Sheva beschoten met een raket. Iron Dome neutraliseerde het projectiel.

De volgende update kunt u verwachten op dinsdagochtend.

4 december 22:04

Steun de Joodse gemeenschap: kom naar één van deze openbare Chanoeka-vieringen

Donderdagavond begint voor Joden wereldwijd weer het Chanoekafeest, ook wel het 'Lichtfeest' genoemd. Een belangrijk onderdeel van dit feest is het aansteken van de kaarsen: elke avond een kaarsje extra.

Zoals elk jaar viert de Joodse gemeenschap ook dit jaar op verschillende plaatsen Chanoeka in het openbaar, waarbij iedereen is uitgenodigd om het feest mee te vieren. Het is een laagdrempelige manier om uw betrokkenheid bij het Joodse volk in de praktijk te brengen, en speciaal in deze tijd om solidariteit met de Joodse gemeenschap te tonen.

Daarom roepen we u op om één van de openbare Chanoekavieringen bij te wonen, zodat we als christenen kunnen laten zien dat we naast het Joodse volk staan. Bekijk het overzicht van de vieringen:

4 december 14:56

Uitzending 4 december • De strijd om Jeruzalem in de eindtijd

Op raketten die Hamas afschiet op Israël staat geschreven ‘Al-Quds’, de Arabische naam voor Jeruzalem. Jeruzalem staat centraal, niet alleen in het nieuws, in de vredesonderhandelingen en in de huidige oorlog, maar ook in de Bijbel. Uiteindelijk gaat in de eindtijd de strijd over Jeruzalem. Ds. Oscar Lohuis geeft toelichting. Pieter van Oordt was vorige week in Israël en vertelt in deze uitzendingen over zijn ervaringen.

Bekijk de uitzending hier:

4 december 14:16

Dit gebeurde er afgelopen zondag in de Simchat Thora oorlog

Terwijl u wellicht genoot van een rustige zondag in Nederland, gebeurde er weer van alles in Israëls meervoudige frontenoorlog. In deze samenvatting zal onze correspondent Yochanan Visser u bijpraten over de belangrijkste evenementen aan de verschillende fronten.

Rode Zee

Laten we beginnen met het front in de Rode Zee waar de Ansar Allah militie in Jemen zijn aanvallen escaleerde. De volledig door Iran gesponsorde sjiitische militie viel tenminste drie keer een vrachtschip aan in de Bab al-Mandab straat. Dit is de smalle doorgang tussen de Arabische en de Rode Zee voor de kust van Jemen.

Ook viel Ansar Allah, dat door de reguliere media steevast de Houthi militie wordt genoemd, het Amerikaanse oorlogsschip USS Carney aan. De Carney is een bijna 400 meter lang schip dat vanaf het begin van de escalatie door Ansar Allah een voorname rol speelde bij het neutraliseren van de aanvallen van Ansar Allah op Israël en later op schepen in de Bab al-Mandab straat.

De drie aanvallen op vrachtschepen, die overigens niets met Israël te maken hadden, werden uitgevoerd met kruisraketten, terwijl de Carney drie keer werd aangevallen met onbemande kamikazevliegtuigen. De vrachtschepen die werden aangevallen met raketten - aanvallen die werden geneutraliseerd door de Carney - voeren onder de vlag van Panama en onder de vlag van de Bahamas. Het laatste schip, de Unity Explorer, wordt geëxploiteerd door een Engelse maatschappij en werd volgens de media ‘per ongeluk’ aangevallen.

Echter, vanwege het feit dat Iran en Ansar Allah openlijk hebben verklaard dat dit een oorlog tegen het Westen is, lijkt het meer waarschijnlijker dat de Unity Explorer werd aangevallen vanwege de assistentie die de Britse luchtmacht geeft aan Israël bij de zoektocht naar de gegijzelden in Gaza.

Britse spionagevliegtuigen zijn sinds het eind van de vorige week actief boven Gaza. Iran en Ansar Allah weten dat. De Iraanse tak van de Islamitische Revolutionaire Garde in Jemen lijkt zijn aanvallen met drones en ballistische raketten te hebben ingeruild voor agressie tegen vrachtschepen in de Arabische en Rode Zee. Dit vanwege het feit dat die aanvallen op Eilat in het zuiden van Israël ineffectief bleken. Israël had ruim de tijd om de inkomende raketten en met name drones te onderscheppen.

De escalatie in de Bab al-Mandab straat is gevaarlijk en kan tot een regionale oorlog lijden of zelfs tot een mondiaal conflict. Meer dan tien procent van alle olie die de wereld gebruikt, passeert deze smalle waterweg voor de kust van Jemen dagelijks.

Op maandagochtend viel Ansar Allah opnieuw een vrachtschip aan in de Bab el-Mandab straat. Dit werd bekend gemaakt door de afdeling Handelsmanagement van de Britse marine. Nadere gegevens ontbreken momenteel.

Het noordelijke front

Het was op zondag zeer onrustig aan het noordelijke front. Op zondagmorgen werd voor het eerst sinds de hervatting van de grondoorlog in Gaza een raketaanval gepleegd op de Golan Hoogvlakte vanuit Syrië. De raket viel in open veld en de IDF reageerde door middel van artilleriebeschietingen op de bron van het raketvuur.

Langs de grens met Libanon was Hezbollah zeer actief en lanceerde de hele dag door een aantal antitankraketten. Bij één van die raketaanvallen op moshav Beit Hillel werden elf Israëlische burgers verwond. Hezbollah’s propagandamachine rapporteert voortdurend dat zijn strijders reeksen tanks en gepantserde voertuigen hebben verwoest en dat er massa’s IDF soldaten werden gedood bij de antitankraketaanvallen. Dit zijn leugens, zoals we die ook met de regelmaat van de klok in Gaza zien.

De IDF was op zondag de hele dag actief met artilleriebeschietingen op het zuiden van Libanon. Ook was de lucht boven het noorden weer vol met het geluid van Israëlische oorlogsvliegtuigen. Een deel van deze IAF vliegtuigen patrouilleerde boven Noord-Israël en zelfs boven het zuiden van Libanon. Het laatste moet gezien worden als intimidatie en een waarschuwing aan de Libanese regering dat Israël rode lijnen heeft met betrekking tot Hezbollah.

Later op zondag werd er vanuit Libanon gerapporteerd dat IDF straaljagers met rookpluimen ‘tekeningen’ maakten in de lucht boven de steden Libanon en Tripoli. Vanuit Libanon werd ook gerapporteerd dat Seraj Shmamimi de commandant van Hezbollah’s elite Radwan eenheid was geliquideerd in een IAF luchtaanval. De Radwan elite eenheid zou de toekomstige invasie van het noorden van Israël moeten leiden. De uitvoering van dat plan lijkt nu onwaarschijnlijk, nadat Hamas Israël verraste op 7 oktober jl. Later op de dag werden er vanuit Libanon zware artilleriebombardementen gerapporteerd.

Gaza Front

De IDF en IAF voerden op zondag hun aanvallen op Hamas en PIJ doelen in Gaza verder op. Dit nadat er laat op zaterdagavond weer een aantal salvo’s van raketten op Israël werden afgevuurd. Die raketten bereikten ook steden in het centrum van Israël en richtten alleen schade aan. Iron Dome haalde de meeste raketten uit de lucht en haperde slechts in één geval. Na dit salvo is er slechts sprake van sporadisch raketvuur op de dorpen en steden in het zuiden van Israël.

Sinds het begin van de oorlog heeft de IAF ongeveer 10.000 luchtaanvallen uitgevoerd op Gaza. De bevolking van de dichtbevolkte stad Khan Younis werd per pamflet opgeroepen om weg te gaan uit het Hamas bolwerk naar de safe zone in het uiterste zuiden van Gaza.

Hamas is ondertussen druk met het bewerken van de wereldopinie en heeft een nieuwe trend ingezet: de dode baby. Op verscheidene Instagramkanalen die geaffilieerd zijn met Hamas, werden de laatste dagen video’s en foto’s opgeladen die beelden van ‘dode’ kinderen en baby’s bevatten.

Afgelopen zaterdag rapporteerde ik al over een foto van een pasgeboren tweeling die tijdens een IAF bombardement zou zijn gedood. Op de foto was duidelijk te zien dat het om nepnieuws ging. Hamas en zijn gevolg gebruiken ook siliconen poppen die uit China komen en die sprekend op echte baby’s lijken.

Op een video die op X rondgaat, is te zien hoe een vrouw drie van deze poppen met rode verf voorziet van ‘wonden’. Deze manipulaties begonnen nadat Hamas zag hoe de opinie in het Westen zich tegen de jihadisten keerde door de gruwelijkheden die men ook beging met kinderen en baby’s. De meest gruwelijke misdaad die waarschijnlijk ooit is gepleegd tegen een kind was de levende verbranding van een baby in een keukenoven in kibboets Be’eri op 7 oktober.

Op het veiligheidshek rond deze kibboets hangt nu een spandoek met een Bijbeltekst die in het Jodendom altijd grote betekenis heeft gehad. “Onthoudt wat Amalek je aandeed”, staat er op het spandoek. Dit is de eerste zin van het vers uit Deuteronomium 25-17 en wordt ieder jaar wereldwijd op de Shabbat voor Poerim voorgelezen in synagogen.

Op zondag werd verder bekend dat er drie IDF soldaten waren gesneuveld tijdens de gevechten in Gaza. Daarmee komt het totaal aantal gesneuvelde IDF soldaten in deze oorlog op 402.

Er braken in Gaza ook ongeregeldheden uit rond de distributie van hulpgoederen. Op een video die werd gepost op X was te zien hoe massa’s burgers de vrachtwagens plunderden die Gaza waren binnen gereden vanuit Egypte. Hamas beweerde eerder dat er niet genoeg hulpgoederen werden verstrekt om de bevolking in leven te houden.

Hartland front

In Judea en Samaria blijft Hamas proberen om de massa’s op de been te brengen en om de Palestijnse Autoriteit uit het zadel te wippen in het geval dat Gaza verloren zal gaan als een basis voor terreur tegen Israël. Op zondag arresteerde de IDF opnieuw 29 Hamas terroristen in diverse Palestijnse steden. In de stad Qalqilya brak een vuurgevecht uit tijdens een IDF inval die was bedoeld om een terrorist te arresteren die eerder geschoten had op een soldaat bij het dorp  Silat a-Dahr in Samaria. Twee Hamas terroristen werden bij de IDF operatie gedood.

4 december 13:03

Lees elke dag onze Adventsoverdenkingen

Advent is verwachten. We kijken uit naar de komst van de Messias, de Koning van Israël. In deze Adventstijd delen we elke dag een korte overdenking met u. Zo bereiden we ons voor op Zijn komst. Leest u mee?

Lees hier de overdenking van vandaag:

4 december 11:13

Moeten we onze koffers gaan pakken?

Rabbijn Evers: 'Alle Joodse burgers buiten Israël maken zich zorgen over hun veiligheid en hun bestaansrecht. Velen vragen zich af of ze niet langzamerhand moeten verhuizen naar veiliger oorden. Als het meest veilige oord wordt steevast Israël genoemd. Wordt het tijd om de koffers te pakken?'

Lees hier verder:

2 december 21:04

Donderdag in Den Haag: stille tocht voor de ontvoerde Israëli's

Op donderdag 7 december om 10.30 uur organiseren we een stille tocht in Den Haag, om aandacht te vragen voor de gegijzelde Israëli's die door Hamas vastgehouden worden in Gaza. We roepen u op om ook te komen!

Vanuit meerdere plaatsen in Nederland laten we bussen rijden, maar u kunt natuurlijk ook op eigen vervoer komen. 

Klik hier voor alle info over de stille tocht.


2 december 20:50

Update vanuit Israël: Mossad-team teruggeroepen uit Qatar

Door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Het Mossad-team dat in Qatar was om onderhandelingen te voeren over de vrijlating van gegijzelden, is teruggeroepen naar Israël. Dit is een duidelijk teken dat er voorlopig geen nieuw staakt-het-vuren is te verwachten. Het bestand werd op donderdag door Hamas geschonden nadat de jihadistische organisatie weigerde om de resterende vijftien vrouwelijke gijzelaars en twee kinderen vrij te laten, onder het door Qatar bemiddelde akkoord met Israël. Mossad-directeur David Barnea noemde dit “een rode lijn” en zei dat Israël ”nul tolerantie heeft voor de spelletjes die Hamas speelt”.

Volgens ingewijden in Israël weigerde Hamas deze vrouwen vrij te laten omdat men bang was dat ze in het openbaar zouden spreken over wat er met hen was gebeurd op zeven oktober en daarna. Zoals bekend werden vele Israëlische vrouwen seksueel misbruikt en erger tijdens de Hamas invasie op 7/10. Moshe Bar Shimon Tov de directeur van het Israëlische ministerie van Gezondheid zei op vrijdagavond dat geen van de gijzelaars die vrijgelaten werden de afgelopen zeven dagen, in goede conditie verkeerd. Hamas maakte vanavond bekend dat er geen nieuwe vrijlatingen zullen komen van gijzelaars totdat de oorlog in Gaza gestopt wordt.

De Franse President Emmanuel Macron heeft nu aangekondigd dat hij naar Qatar zal reizen om te helpen bij de bemiddelingspogingen. Macron deed een aantal vreemde uitspraken op zaterdag, waaronder zijn vermoeden dat de vernietiging van Hamas wel tien jaar kan geen duren. “Er is geen blijvende veiligheid voor Israël, als zijn veiligheid wordt bereikt op kosten van Palestijnse levens”, beweerde de Franse president tijdens een conferentie over klimaatverandering. Dit soort opvattingen veroorzaken in Israël alleen maar irritatie en worden gezien als een totaal onbegrip van de situatie in het Midden-Oosten.

Kamela Harris, de vice-President van de Verenigde Staten, is één van de andere buitenlandse leiders die regelmatig de irritatie opwekken in Israël. Harris zei vandaag dat Israël meer moet doen om de burgers in Gaza te beschermen zonder over de rol van Hamas te spreken. Harris zei verder ook dat ze Gaza en de Palestijnse Autoriteit verenigd wil zien onder een bewind van de PA. Ook dit is een idee dat onacceptabel is voor Israël omdat facties die lid zijn van Fatah, dat de PA vormt, hebben deelgenomen aan de genocide van zeven oktober en omdat de PA in feite totaal irrelevant is geworden ook in Judea en Samaria. Hamas is daar de dominante speler, en dit is de reden waarom de IDF constant actief is in Palestijnse steden met het doel om terroristen te zoeken en te arresteren.

Gazafront

De Israëlische luchtmacht heeft de afgelopen 36 uur meer dan 400 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Gaza, waarvan vijftig in Khan Younis het Hamas bolwerk in zuid Gaza. Madinat Hamad, de nieuwe stad in Gaza die met hulp van Qatar werd gebouwd, werd ook voor het eerst gebombardeerd.

In het noorden van Gaza zijn nu bijna de laatste verzetshaarden van Hamas opgeruimd. Soldaten van de 551ste Brigade van de IDF vonden grote hoeveelheden wapens en raketten, zelfs in kinderkamers. Ook werd er een tunnelingang gevonden op een schoolplein en 110 raketten in een gebouw van de UNRWA, de VN organisatie die in Gaza actief is om de bevolking humanitaire hulp te bieden en om kinderen onderwijs te verlenen.

De soldaten filmden hun vondsten in de hoop dat het iets meer begrip zou opwekken bij de massa’s buiten Israël. Media buiten Israël zijn echter geobsedeerd met de humanitaire situatie in Gaza en zenden dit soort beelden zelden uit.

Vanmiddag maakte de IDF ook bekend dat op 7 oktober Kolonel Asaf Hamimi, de commandant van de zuidelijke brigade van de Gaza Divisie van de IDF op het hoofdkwartier in Re’im was vermoord, en zijn lichaam ontvoerd naar Gaza. Hamimi stond bekend als een briljante commandant die geliefd was bij zijn soldaten. Het aantal gesneuvelde IDF militairen in deze oorlog is nu geklommen tot bijna vierhonderd.

Op vrijdag werd bekend gemaakt dat de IDF al een jaar lang een onderzoeksrapport in zijn bezit had waarin precies werd omschreven wat Hamas deed op zeven oktober. Het was de zoveelste aanwijzing dat er enorme fouten zijn gemaakt zowel door de IDF als de inlichtingendienst Shin Bet.

Noordelijke front

Vanmiddag ging het luchtalarm af in een groot deel van Galilea, zelfs tot in steden en dorpen zoals Nazareth, Migdal HeEmek en Afula in wat in Israël de onderkant van Galilea wordt genoemd. Oorspronkelijk werd er gemeld dat het om een raketaanval ging, en dat zou een serieuze escalatie hebben betekend van de situatie in het noorden. Echter, nauwelijks een half uur later maakte de IDF bekend dat het ging om vals alarm en dat een Apache helikopter van de IDF een Israëlische drone uit de lucht had geschoten die dreigde neer te storten. Het luchtalarm ging af vanwege de ontploffing van een luchtdoel raket die de Apache afschoot op het defecte toestel.

De middag werd gekenmerkt door een toename in het aantal Hezbollah aanvallen en tegenaanvallen door de IAF en IDF. Hezbollah schoot een aantal antitankraketten af op verschillende IDF posities langs de grens met Libanon en vuurde ook met mortiergranaten. Metulla de meest noordelijke stad in Israël werd ook weer getroffen door een Hezbollah raket.

Hezbollah liegt voortdurend over het resultaat van zijn aanvallen en beweert keer op keer dat de IDF (bezettingsleger in Hezbollah jargon) “zware verliezen leed” bij bijna iedere aanval.

2 december 12:51

Opnieuw veel nepnieuws vanuit Gaza

Vannacht om 00.30 uur werden de Israëli’s in het gebied rond de Golan Hoogvlakte opgeschrikt door het geluid van gierende straaljagermotoren. In de lucht boven Kinneret (Meer van Galilea) waren de lichten zichtbaar van drie oorlogsvliegtuigen die in de richting van het noorden van de Golan Hoogvlakte vlogen. Even later leken de vliegtuigen ‘stil te staan’ in de lucht nabij de berg Hermon op de Golan Hoogvlakte. Weer een minuut later keerden de drie vliegtuigen terug en verdwenen richting Centraal-Israël.

Het zogenaamde ‘stil staan’ in de lucht van de drie oorlogsvliegtuigen was een indicatie dat het om de F35-B ging die door Lockheed in de VS wordt geproduceerd. Dit type F35 ‘stealth’ bommenwerper kan zowel horizontaal als verticaal landen en dus ook als een helikopter ‘stilstaan’ in de lucht. De F35-B werd door de Israëlische luchtmacht (IAF) in het verleden regelmatig gebruikt voor aanvallen met kruisraketten op doelen gerelateerd aan Iran in het gebied rond de Syrische hoofdstad Damascus. Dat was nu ook weer het geval. Een klein halfuur nadat de IAF-vliegtuigen werden waargenomen boven de Golan Hoogvlakte kwamen de eerste berichten binnen over een Israëlische luchtaanval op Sida Zeinab en Bahjira ten zuiden van Damascus. Klaarblijkelijk werden doelen van Hezbollah aangevallen. Volgens de Arabische krant Al-Watan werden bij de aanval twee Hezbollah terroristen gedood.

Het was vannacht onrustig langs de noordelijke grens. Er werden er antitankraketten afgevuurd op moshav Dishon twintig kilometer ten noorden van Kinneret. De IDF reageerde met artilleriebeschietingen terwijl de IAF de Hezbollah cel die de raketten had gelanceerd elimineerde. Later in de nacht verijdelde de IAF een terreuraanslag door een preventieve aanval uit voeren op de dorpen Matlaa al-Sha’ab en Ramiya in het zuiden van Libanon. Hezbollah viel daarna IDF posities aan in de buurt van Khirbet Ma’er op de Libanese grens. Rond twaalf uur vanmiddag werd een nieuwe aanval met een antitankraket gemeld vanuit zuid Libanon.

Gaza

De IDF is nu een offensief begonnen tegen het Hamas-bolwerk in Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Nadat er eerst intensieve luchtaanvallen werden uitgevoerd sinds het einde van het bestand op vrijdagochtend vroeg zijn eenheden van de IDF nu bezig met de eerste grondacties in Khan Younis. Deze stad in het zuiden van Gaza is zeer dicht bevolkt en juist daar heeft Hamas vele posities en militaire installaties, zowel boven als onder de grond. De Hamas propaganda machine probeert ondertussen de publieke opinie in het buitenland te mobiliseren. Dit wordt gedaan door constant berichten over dode kinderen en vrouwen onder de burgerslachtoffers van de IAF bombardementen de wereld in te sturen. In veel gevallen gaat het echter over nepnieuws. Hier zijn voorbeelden van hoe de Hamas propaganda machine werkt.

In het bericht hieronder dat werd gepubliceerd door het Shehab News Agency in Gaza ziet u dat een “woordvoerder voor het Ministerie van Gezondheid” in Gaza beweert dat de meerderheid van de burgerslachtoffers van de bombardementen gisteren en vandaag “vrouwen en kinderen” waren. De ‘woordvoerder’ beweert ook dat er lichamen zijn die “verminkt” zijn.

Het Ministerie van Gezondheid in Gaza is in het verleden maar ook nu een onbetrouwbare bron van informatie gebleken en wordt door Hamas gecontroleerd. Hetzelfde ministerie hielp het sensationele verhaal de wereld in dat er 500 doden waren te betreuren bij een IAF-aanval op een ziekenhuis in Jabalya aan het begin van de oorlog. Later bleek dat de IAF-aanval een inslag was van een niet goed functionerende raket van Palestijnse Islamitische Jihad, en dat er niet meer dan 30 doden te zien waren op het parkeerterrein van het ziekenhuis waar de raket insloeg. De ‘woordvoerder’ van het ministerie is altijd anoniem en is vrijwel zeker lid van Hamas, als hij al bestaat.

Dan is er de bewering dat de meerderheid van de slachtoffers vrouwen en kinderen waren. Wanneer men beelden ziet van Gaza domineren mannen het straatbeeld. Dus waar zijn de mannen? Wanneer men beweert dat er verminkte lichamen onder de doden zijn waarom geen fotobewijs. Hamas heeft geen enkel probleem om video’s en foto’s te publiceren van verminkte lichamen zoal we ook zagen tijdens de massamoord in Zuid-Israël op 7 oktober.

Dezelfde manipulaties ziet men met het algemene dodencijfer in Gaza. Het ‘ministerie’ van Hamas zegt dat dit aantal op 15.000 ligt nu en die aantallen worden zonder meer overgenomen door de buitenlandse media in Israël, waaronder NOS in Nederland. Hamas publiceert altijd een rond cijfer en dit is een aanwijzing dat er iets mis is. Verder zijn er volgens gegevens van de IDF zeker 5.000 dode terroristen toe nu toe. Deze dode terroristen werden in het verleden door Hamas altijd tot de burgerslachtoffers gerekend, en dit is nu ook het geval.

Dan is er het fenomeen dat door professor Richard Landes “Pallywood” werd gedoopt. Dit is het gebruik van manipulatie bij video’s en foto’s over gewonden en doden die bestemd zijn voor verspreiding op de sociale media. Op de foto hieronder zijn twee pasgeboren baby’s te zien waarvan Hamas claimt dat zij omkwamen tijdens een IAF luchtaanval. Wie foto’s van doden heeft gezien weet dat deze baby’s niet dood zijn en niet kunnen zijn omgekomen bij een bombardement. Geen schrammetje, en geen bloed, niets, terwijl zij gewikkeld zijn in couveusedoeken die ziekenhuizen in Gaza gebruiken.

Vanavond kunt u hier zoals gewoonlijk weer het laatste nieuws lezen over de oorlog in Israël, samengesteld en geschreven door onze correspondent Yochanan Visser

1 december 22:19

Hervatting oorlog verloopt anders dan gedacht

De hervatting van de oorlog tussen Hamas, Palestijnse Islamitische Jihad en Israël verloopt van Israëlische zijde anders dan werd gedacht. Men ging er vanuit dat de IDF met volle kracht terug zou komen op het slagveld. Echter, tot nu toe lijkt het erop dat we een herhaling terugzien van het scenario dat we aan het begin van de oorlog zagen. Ook nu is het vooral de Israëlische luchtmacht die de bulk van de aanvallen in Gaza uitvoert. De grondtroepen hebben geen noemenswaardige offensieven gelanceerd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat er een gevechtspauze van zeven dagen was.

Net zoals de IDF de gelegenheid had om zich voor te bereiden op de volgende fase van de oorlog hadden Hamas en PIJ die ook. De verrassing in Gaza over de IDF-reactie na 7 oktober is uiteraard nu weg en Hamas en PIJ hadden nu ruim de gelegenheid om zich te hergroeperen en te herbewapenen. Dus zou het goed kunnen dat men meer valstrikken voor de IDF-troepen heeft voorbereid. Dit bleek ook in Beit Hanoun in noord Gaza vanmorgen toen een eenheid van de IDF van alle kanten onder vuur werd genomen. Bij de navolgende schietpartij werden vier Israëlische soldaten ernstig gewond. De verwachting is dat de grondtroepen na een luchtcampagne een groot offensief zullen beginnen de komende dagen.

Hamas en PIJ voerden in de loop van de dag hun raketaanvallen op Israël op, zowel in kwantiteit als in de omvang, geografisch gezien. Vroeg in de avond werd de omgeving van Tel Aviv beschoten en om negen uur vanavond bereikten de raketten Goesh Etzion even buiten Jezuzalem. Er werden geen gevallen gemeld van ingeslagen raketten in woonwijken Iron Dome haalde succesvol deze projectielen uit de lucht.

Vanmiddag werd ook bekend dat vier inwoners van kibboets Nachal Oz in het grensgebied met Gaza tijdens hun ontvoering zijn gestorven. Zeker in één geval was dat het gevolg van medische verwaarlozing. Het ging om de 85-jarige Aryeh Zalmanovitz, die de medicijnen die hem in leven hielden niet had gekregen van Hamas. In de andere drie gevallen gaat het vrijwel zeker om moord.

In het noorden van Israël was vandaag sprake van een langzame escalatie richting dezelfde situatie die we zagen voor de gevechtspauze. Vanmiddag werd de stad Kiryat Shmoneh beschoten met raketten en even later Rosh Hanikra in het noordwesten van Israël. De raketbeschietingen werden opgeëist door de el-Aqsa Brigades, het Hamas filiaal in Libanon.

Later probeerde Hezbollah tot twee keer toe om een kamikaze drone het Israëlische luchtruim binnen te sturen. In beide gevallen werd het onbemande vliegtuig uit de lucht geschoten door Iran Dome. De IDF spotte ook een groep Hezbollah-terroristen die van plan waren om raketten af te schieten en elimineerde de cel. Twee Hezbollah terroristen werden volgens het Libanese tv station al-Manar bij deze actie gedood. Het zelfde, aan Hezbollah gelieerde tv station berichtte vanmiddag dat IDF soldaten onder vuur waren genomen met “de juiste wapens”. In de meeste gevallen is dat Hezbollah taal voor een antitankraket.

In het Judea en Samaria maar ook in Arabisch Jeruzalem was het vandaag bijzonder onrustig en vonden er op diverse plaatsen schermutselingen plaats tussen groepen Palestijnse Arabieren en IDF soldaten. Bij de stad Qalqilia werden twee Palestijnse Arabieren ernstig verwond bij een gewelddadige demonstratie tegen de Israëlische acties in Gaza.

Op zaterdagmorgen na 11:00 uur kunt u een volgende update verwachten van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

1 december 13:59

Lijst van vrijgelaten ontvoerden van de afgelopen week

De afgelopen week is een aantal gegijzelde Israëli's vrijgelaten en teruggebracht naar Israël. Momenteel zitten er nog 137 ontvoerden vast in Gaza.

Dit is de lijst met namen van de vrijgelaten gijzelaars:

1 december 11:24

Update Simchat Thora Oorlog vrijdag 1 december 11.55 uur lokale tijd

Einde staakt-het-vuren

Het staakt-het-vuren tussen de IDF en de terreurbewegingen in Gaza is voorbij. Ruim een uur voordat het bestand zou aflopen op vrijdagmorgen, ging het luchtalarm in het gebied rond Gaza af en moesten de inwoners van Israëlische steden en dorpen daar naar de schuilkelders rennen. Rond middernacht op donderdag werd al de eerste schending van het bestand door Hamas geregistreerd. Boven de stad Netivot werd een onbemand vliegtuig neergeschoten door Iron Dome. Dit gebeurde kort voordat de laatste zes vrijgelaten gijzelaars in Israël arriveerden.

De IDF’s eerste reactie op de feitelijke schending van het bestand door Hamas kwam kort na zes uur vanmorgen. Er werden pamfletten uitgeworpen boven Khan Younis, het Hamas bolwerk in Zuid-Gaza, waarin stond dat de bewoners onmiddellijk moesten evacueren. Het pamflet bevatte een kaart waarop safe zones waren aangegeven. Direct daarna was het luchtruim boven Gaza vol met het geluid van vliegtuigen en drones en begonnen de eerste bombardementen door de IAF, de Israëlische luchtmacht.

Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad reageerden met salvo’s raketten, die tot nu toe slechts op het gebied rond Gaza werden afgeschoten. De grondstrijdkrachten hervatten ondertussen hun operaties in het noorden van Gaza, waar nog een klein gebied is dat onder de controle is van Hamas. Elders begonnen troepen zich op te maken voor een operatie in Khan Younis in het zuiden van Gaza, waar Hamas zijn voornaamste bases heeft en waar de top van de organisatie zich schuilhoudt. Eén van die bases is gevestigd onder het Nasser ziekenhuis in Khan Younis. Gebouwen rond het ziekenhuis werden vanmorgen door de IAF gebombardeerd. Ook werden er bombardementen uitgevoerd op de stad Rafah bij de grens met Egypte.

Onderhandelingen nieuw bestand

Ondertussen schijnen er nog altijd onderhandelingen gaande te zijn over een eventueel nieuw bestand. Hamas houdt nog altijd ongeveer tien vrouwen vast en een klein aantal jeugdige Israëli’s. Het kan dus zijn dat de IDF op dit moment niet vol gas zal geven in de operaties in Gaza om een nieuw bestand mogelijk te maken. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor Hamas en PIJ in Gaza. Tot nu toe zijn er geen massieve salvo’s raketten afgevuurd op het centrum van Israël.

Behandeling van gegijzelden

Even voordat het bestand vanmorgen werd geschonden door Hamas en de vijandelijkheden werden hervat, rapporteerden Israëlische media over een nieuwe wreedheid door de jihadistische terreurorganisatie. Hamas publiceerde een video waarin de vader van baby Kfir Bibas was te zien, die gescheiden van zijn vrouw en kinderen wordt vastgehouden in Gaza. Jarden Bibas is te zien nadat Hamas terroristen hem vertellen dat zijn vrouw en twee zoons dood zijn vanwege een Israëlische bombardement.

Daarna gaf Jarden een duidelijk gedicteerde verklaring waarin hij de Israëlische wreedheid veroordeelde. Vrouwelijke gijzelaars die gisteren werden vrijgelaten, werden ook gedwongen om voor de camera’s te vertellen dat Hamas hen goed behandeld had en dat zij genoeg voeding hadden gekregen. Eénmaal terug in Israël, bleek dat zijn allen ondervoed waren. De Frans-Israëlische vrouw Miya Shem, die gisteren als eerste werd vrijgelaten, vertelde dat een veearts de kogelwond in haar arm had geopereerd.

Bedrieglijke rust

In het noorden van Israël heerst een bedrieglijke rust. Tot nu toe heeft Hezbollah zich ook nog niet gemengd in de hernieuwde strijd. De Israëlische luchtmacht is echter paraat en patrouilleert in het luchtruim boven Noord-Israël.

Media in Irak berichtten vanochtend dat de sjiitische milities daar in de hoogste staat van paraatheid zijn gebracht. Hetzelfde geldt voor de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran in Syrië en de sjiitische milities die daar gestationeerd zijn langs de grens met Israël.

Vanmorgen maakten Israëlische media bekend dat de geheimzinnige explosie die op donderdagmiddag in Jemen werd waargenomen en die werd toegeschreven aan een Mossad actie in feite een aanval met Israëlische raketten bleek te zijn. Bij die aanval werd een wapenopslagplaats en een hangar met onbemande vliegtuigen verwoest. Het Amerikaanse marine schip USS Corney greep vannacht opnieuw in toen de Ansar Allah militie in Jemen een aanval met onbemande kamikaze vliegtuigen lanceerde die waarschijnlijk Israël als doel had. De Corney schoot drie drones uit de lucht.

1 december 11:16

De emotionele rollercoaster sinds 7 oktober

In 15 punten neemt Petra van der Zande u mee in de emotionele rollercoaster in Israël sinds het bloedbad op 7 oktober.

Lees het hier:

1 december 10:04

Uitzending 1 december • ds. Henk Poot: "God zal de Kerk de vraag stellen: Waar was je?”

Komende zondag is de eerste zondag in Advent. Wat wordt dit voor kerst? Vrede op aarde lijkt heel ver weg, zeker na de afgelopen 8 weken in Israël waarin het land een afschuwelijke tijd meemaakt. In de kerk gaat het vaak over onszelf en onze relatie met God. Gaat het evangelie alleen daarover of is er meer?

Ds. Henk Poot: "God zal de Kerk de vraag stellen: Waar was je?”

Bekijk de uitzending hier:

30 november 20:28

Update vanuit Israël: nieuwe ontwikkelingen en getuigenissen van ontvoerden

Op donderdagavond rond zes uur begon de nieuwe vrijlatingsprocedure van gijzelaars in Gaza. Geheel tegen de gewoonte van Hamas, begon men vroeger dan tot nu toe het geval was. Ook werden de gijzelaars niet op hetzelfde tijdstip vrijgelaten. Twee Israëlische vrouwen, Amit Soussana (40) en Mia Shem (21), een Franse Israëli, werden laat in de middag overhandigd aan het Rode Kruis. Mia werd op 7 oktober aan haar arm verwond en onderging een operatie in Gaza en kreeg daarna medicijnen.

Waar de rest van de gijzelaars is die vanavond zouden worden vrijgelaten is op dit moment onduidelijk. In tegenstelling tot wat eerder werd bericht, zullen er in totaal 10 gijzelaars worden vrijgelaten. Dit aantal is inclusief twee Russisch Israëlische gijzelaars die op verzoek van de Russische president Vladimir Putin worden vrijgelaten door Hamas. Volgens onbevestigde berichten zullen ook de lichamen van drie gedode Israëli’s worden overhandigd aan het Rode Kruis. Hamas beweert dat deze gijzelaars werden gedood tijdens een Israëlische luchtaanval. IDF soldaten vonden ook de stoffelijke resten van de Israëlische gijzelaar Ofir Sarfati vandaag in Gaza. Ofir was vermoord door Hamas terroristen.

Er blijven getuigenissen binnenkomen over de vaak onmenselijke behandeling die Hamas vooral gaf aan de Israëli’s onder de gijzelaars. Een ex-gegijzelde burger van de Filippijnen vertelde dat hij toiletpapier had gegeten om zich niet hongerig te voelen. Ook werd de man , die aan een nieraandoening lijdt, zout water te drinken gegeven. Om problemen te voorkomen ‘plakte’ hij het toiletpapier op de vochtige muren van zijn cel en kreeg zo vocht naar binnen. Het blijkt dat de meeste kinderen die werden vrijgelaten getuigden van psychologische marteling. De kinderen werden gedwongen om te fluisteren wanneer zij praatten en kregen niets om te tijd te doden, geen speelgoed en geen tekenmaterialen. Sommige kinderen weigeren nu nog steeds om hardop te praten omdat ze bang zijn dat ze ‘straf’ zullen krijgen.

Het is op dit moment nog onduidelijk of er opnieuw een verlenging zal komen van het staakt-het-vuren in Gaza om nog meer gijzelaars los te krijgen. De druk op de regering neemt toe om de grondoorlog te hervatten zeker nadat Hamas de verantwoordelijkheid opeiste voor de terreuraanslag in Jeruzalem vanmorgen. Drie Israëli’s werden door twee Hamas-terroristen doodgeschoten bij een bushalte en zes anderen raakten gewond bij de brute aanslag.

Vanmiddag vond er ook een aanslag met een auto plaats in de Jordaanvallei. Een Palestijnse terrorist ramde zijn auto in een IDF-checkpoint en verwondde twee IDF militairen.

In de Jordaan Vallei werd vandaag ook een smokkelpoging van een grote hoeveelheid wapens voorkomen. IDF eenheden namen maar liefst 137 wapens in beslag, en 250 magazijnen voor automatische geweren. De smokkelaars, vier Bedoeïenen uit de Negev woestijn, werden gearresteerd. Iran zit achter deze wapensmokkel vanuit Jordanië.

Vanmiddag werd er ook een ‘mysterieuze explosie’ gerapporteerd in de Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Later werd bekend dat een wapendepot van de Ansar Allah militie was ontploft. Dit incident had alle kenmerken van een Mossad operatie. De Israelische buitenlandse geheime dienst heeft dit soort acties regelmatig uitgevoerd in Iran.

De volgende update van onze correspondent Yochanan Visser over de Simchat Thora oorlog verschijnt morgenochtend na 11.00 uur.

30 november 15:35

Uitzending 30 november • Hoe de Palestijnen worden misbruikt door hun eigen leiders

Afgelopen weekend werden twee Palestijnen geëxecuteerd in Tulkarem, vanwege ‘collaboratie’ met Israël. Uit onderzoeken blijkt dat er onder Palestijnen veel steun is voor de Hamas-aanslag op 7 oktober. Maar klopt dat? In deze uitzending licht ds. Kees van Velzen toe dat vrijheid van meningsuiting door zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit ernstig beperkt is. Maar toch zijn er lichtpunten.

Bekijk voor de nodige achtergrondinformatie over dit onderwerp ook deze documentaire over het leven in een vluchtelingenkamp.


30 november 12:48

Update vanuit Israël: onduidelijkheid over ontvoerde Shiri en haar twee jonge kinderen

Op woensdagavond werd opnieuw de vrijlating van een groep gijzelaars opgehouden door Hamas en later door ‘technische problemen’ bij de IDF. Uiteindelijk arriveerden de twaalf Israëlische gijzelaars en vier Thaise gastarbeiders, die voor 7/10 in de kibboetsen rond Gaza werkten, pas na middernacht in Israël. Tijdens een eerste ondervraging vertelden de Thaise gastarbeiders dat ze samen met Israëli’s waren vastgehouden en dat Hamas de Israëlische gijzelaars sloeg met elektrische kabels.

Gedurende de hele nacht speelde Hamas ook een psychologisch spel rond de eventuele verlenging van het staakt-het-vuren met nog één dag. Eerst werd er een lijst met zeven levende en drie dode gijzelaars aan de Israëlische onderhandelaars gegeven. Daarna verspreidde Hamas het gerucht dat de drie dode gijzelaars Shiri Bibas en haar twee jonge kinderen Kfir (10 maanden) en Ariël (4 jaar), waren.

Later kwam Hamas met een nieuwe lijst die maar acht levende gijzelaars bevatte. Na Israëlische protesten legde Hamas uit dat de lijst van tien met twee gijzelaars was gereduceerd, omdat er op woensdag 12 gijzelaars waren vrijgelaten. Twaalf, omdat op verzoek van de Russische president Vladimir Putin twee Israëlische vrouwen met een Russisch paspoort waren toegevoegd aan de originele lijst van tien. Uiteindelijk werd kort voor het verstrijken van het bestand van de extra twee dagen een compromis gesloten: acht levende gijzelaars en drie doden. Dit gebeurde nadat het oorlogskabinet eerder in de nacht van woensdag op donderdag had besloten dat wanneer er om 7:00 uur geen akkoord was over de vrij te laten gijzelaars, dan dat de oorlog onmiddellijk zou worden hervat.

U ziet hieraan hoe Hamas opnieuw een uiterst wreed psychologisch spel speelde met Israël.

In ieder geval is dat spel met de gijzelaars nu over. Israëlische regeringsfunctionarissen maakten vanmorgen bekend dat er geen nieuwe verlenging zal komen. Het leger maakt zich op voor de hervatting van de grondoorlog in Gaza en is voorbereid op de valstrikken die Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad hebben geprepareerd de afgelopen periode.

Hezbollah in Libanon besloot klaarblijkelijk niet te wachten op het verstrijken van het staakt-het-vuren op vrijdagochtend 7.00 uur. Rond elf uur vanochtend ging het luchtalarm af in verschillende kibboetsen in noord Israël vanwege een binnendringend vliegend voorwerp. Het betrof een onbemand kamikaze vliegtuig en een raket die uit de lucht werden geschoten door de IDF. De Amerikaanse regering heeft Israël de afgelopen dagen herhaaldelijk verzocht om geen nieuwe confrontatie aan te gaan met Hezbollah. Die confrontatie is dus al weer begonnen en het Israëlische leger zal ondanks het Amerikaanse verzoek niet aarzelen om te reageren op de agressie van Hezbollah.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is op dit moment in Israël en doet pogingen om hervatting van de oorlog te voorkomen. Blinken lijkt echter te worden genegeerd door de Israëlische regering omdat hij herhaaldelijk heeft blijk gegeven van onbegrip over wat er gebeurt in de oorlog die Israël tegen Hamas en Hezbollah voert. De Amerikaanse minister wordt gedreven door zorg voor het lot van de burgerbevolking in Gaza en wil dat het bestand permanent wordt verlengd.

In Jeruzalem vond vanmorgen vroeg een nieuwe terreuraanslag plaats. Twee Arabisch Israëlische terroristen uit oost Jeruzalem stopten met hun auto bij een bushalte in de wijk Ramot en openden met een M-16 automatische wapen en een pistool het vuur op een groep wachtende passagiers. Bij de aanslag kwamen drie Israëlische burgers om het leven, waaronder een bekende rabbijn. Zestien andere burgers raakten gewond, waarvan drie ernstig. Er wordt gevreesd voor het leven van twee van de gewonden. De twee terroristen probeerden te ontkomen in hun auto maar werden doodgeschoten door twee IDF soldaten die met verlof waren. Kort na de aanslag voerde de politie een inval uit in de wijk Tzur Bahar in het oosten van Jeruzalem en doorzocht de huizen van de twee gedode terroristen. Zij werden daarna geïdentificeerd als Hamas leden.

De afgelopen nacht kwam de Amerikaanse marine ook weer in actie tegen onbemande vliegtuigen die vanuit Jemen over de Rode Zee vlogen. De drones werden neergeschoten.

De Britse regering heeft in het licht van de toenemende dreiging van Ansar Allah voor het scheepvaartverkeer in de Bab al-Mandab waterweg voor de kust van Jemen, besloten om het oorlogsschip HMS Diamond naar de Rode Zee te sturen.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

30 november 10:49

Demissionair premier Rutte: "Blij en opgelucht dat Ofir Engel vrij is"

Gisteravond is de 18-jarige Ofir Engel teruggekeerd in Israël, nadat hij meer dan 50 dagen gevangen werd gehouden door Hamas-terroristen. Ofir was de enige Nederlander onder de 240 ontvoerden. Tijdens zijn gevangenschap werd zijn eerder gestarte aanvraag voor een Nederlands paspoort versneld goedgekeurd, waardoor onder meer demissionair premier Mark Rutte druk kon uitoefenen om Ofir vrij te laten. Rutte laat via X weten ontzettend blij en opgelucht te zijn dat Ofir nu vrij is en dat het van groot belang is dat alle ontvoerden snel vrij komen. 

30 november 9:20

Doden en gewonden bij aanslag in Jeruzalem

Bij een terroristische aanslag in Jeruzalem zijn ten minste drie doden gevallen. Ten minste zes anderen raakten gewond. De slachtoffers stonden vanochtend bij een bushalte te wachten, toen twee mannen uit een auto stapten en op de menigte begonnen te schieten. Volgens eerste berichten gaat het om twee broers uit Oost-Jeruzalem die sympathiseren met Hamas. Beiden werden vanochtend doodgeschoten. In het verleden zaten ze allebei vast vanwege terroristische activiteiten.

30 november 9:10

Dit ene moment gaf de 9-jarige Ohad hoop en nieuwe kracht toen hij ontvoerd was in Gaza

Ohad Munder, de jongen die een paar dagen geleden uit gevangenschap in Gaza werd vrijgelaten, deelde een ontroerend verhaal over het moment waarop hij hoop en nieuwe kracht kreeg.

Hij zei dat de terroristen de gijzelaars regelmatig verplaatsten, zodat hij nooit lang bij dezelfde mensen was.

Op 23 oktober werd hij 9 jaar. Zijn verjaardag werd in heel Israël gevierd.

De volgende dag werd een Israëlische jongen, die ook ontvoerd was maar die Ohad nog niet eerder had gezien, zijn kamer binnengebracht. Hij vroeg: “Ben jij Ohad?” Ohad antwoordde bevestigend, waarop de jongen zei: "Gefeliciteerd!"

Stomverbaasd vroeg Ohad hoe de jongen wist dat hij jarig was. Hij zei dat de Hamas-ontvoerders op de kamer waar hij een dag eerder was een tv hadden en op het nieuws zag hij dat spelers van Ohads favoriete voetbalclub, Hapoel Be’er Sheva, hem een fijne verjaardag wensten en voor heb baden.

Ohad stortte in en huilde die dag voor het eerst tijdens zijn gevangenschap. Tegen zijn familie zei hij dat dit moment hem zoveel hoop en nieuwe kracht gaf om door te gaan. Uiteindelijk kwam Ohad na bijna 50 dagen ontvoerd te zijn vrij.

De dag nadat Ohad werd vrijgelaten kreeg hij bezoek van zijn helden: de spelers van Hapoel Be'er Sheva, die hem verrasten in het Schneider-ziekenhuis waar hij verbleef. 

Verhaal via: Emanuel Miller

29 november 21:18

Update vanuit Israël: opnieuw verwarring over staakt-het-vuren

De verwarring over staakt-het-vuren in Gaza blijft voortduren. Er zijn tegenstrijdige berichten over een verlenging van twee tot drie dagen, totdat alle vrouwen en kinderen die in gijzeling worden gehouden terug zijn in Israël. Op het moment van het schrijven van deze update vonden er nog altijd onderhandelingen plaats over een verlenging van tenminste één dag.

De regering in Jeruzalem ontkende op woensdagmiddag dat er sprake zou zijn van een open-einde-bestand totdat alle gijzelaars zijn bevrijd. Premier Benjamin Netanyahu verzekerde de Israëli's dat de oorlog tegen de jihadisten in Gaza hoe dan ook zou worden hervat. Dezelfde boodschap hadden oorlogsminister Benny Gantz en IDF stafchef Herzi Halevi voor het Israëlische publiek. Halevi zei tijdens een bezoek aan de strijdkrachten in het zuiden van Israël dat het leger klaar is voor hervatting van de grondoorlog en keurde nieuwe operationele plannen goed. Het kantoor van Netanyahu liet verder weten dat de meeste berichten die door de media worden gepubliceerd over het bestand nepnieuws zijn.

Israël is in veel gevallen op de hoogte van de verblijfplaats van gijzelaars in Gaza maar kan niet veel met die informatie doen. Dit, omdat de huizen en gebouwen waar een gedeelte van de gijzelaars boven de grond in verblijven vol zijn met burgers maar ook met boobytraps. Een bevrijdingsactie door de IDF zou automatisch inhouden dat vele burgers zou worden gedood. Deze consideraties laten nogmaals zien met welk een enorm dilemma Israël zich geconfronteerd ziet.

Vanavond werden er twaalf in plaats van tien gijzelaars vrijgelaten. Het gaat om zeven vrouwen en vijf kinderen. Twee van de vrijgelaten vrouwelijke gijzelaars hebben ook een Russisch paspoort en werden vrijgelaten na een verzoek van president Vladimir Putin van Rusland. Het was de tweede keer dat Hamas een dergelijk verzoek inwilligde.

Hamas ging vandaag ook door met de psychologische oorlog tegen Israël toen men bekend maakte dat baby Kfir Bibas en zijn moeder Shiri, alsmede zijn broertje Ariël dood waren. Baby Kfir (10 maanden oud) werd vooral deze week het boegbeeld van de acties om de gijzelaars vrij te krijgen. Iedere dag waren er hooggespannen verwachtingen dat de baby onder de vrijgelaten gijzelaars zou zijn. Hamas weet dit en er zijn aanwijzingen dat ook in dit geval er gelogen wordt. Hamas heeft eerder gijzelaars dood verklaart die vervolgens een paar dagen later werden vrijgelaten. In dit geval was er een bericht op de X pagina van een groep burgerreporters in Gaza waarin werd gezegd dat de hulpverleners die doden registreren in Gaza geen enkel bewijs had dat de familie Bibas dood was. Wat vast staat is dat deze mededeling van Hamas de woede in Israël verder vergrootte en tevens de roep om een einde te maken aan het bestand. Er zijn nu nog zevenentwintig vrouwen en kinderen die nog in gijzeling worden gehouden door Hamas.

De media in Israël besteden veel aandacht aan de families van de gijzelaars. Op radiozender Reshet Bet werd op woensdagmiddag een interview uitgezonden met de vader van Idan, een 28-jarige Israëli die op 7 oktober werd ontvoerd van het Nova muziekfestival bij kibboets Re’im. Idans vader zei openhartig dat hij jaloers was op de families die hun geliefden hadden teruggekregen uit Gaza. Hij vergeleek wat er nu gebeurt in Israël met Schindler’s lijst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oscar Schindler was een Duitser die lid was van de nazipartij van Adolf Hitler, en hij maakte lijsten van Joden die hij uit de klauwen van Hitlers vernietigingsmachine wist te houden. De 1.200 Joden die hij redde van een gewisse dood liet hij werken in zijn fabriek. Schindler moest ook verschrikkelijke keuzes maken over wie wel, en wie niet te redden. 

Ziekenhuizen in Israël rapporteerden vandaag dat de meerderheid van de vrijgelaten gijzelaars aan ernstige ondervoeding lijden. Sommigen hadden 12 tot 15 kilo lichaamsgewicht verloren, in zeven weken tijd.

Hamas blijft ondertussen het bestand met de IDF schenden. Niet alleen weigert Hamas om het Rode Kruis toe te laten bij de overgebleven gijzelaars in Gaza maar de terreurgroep blijft ook op andere wijze het staakt-het-vuren schenden. Vandaag werden drie terroristen gedood in verschillende confrontaties met de IDF. Een groep terroristen probeerde ook via de zee naar het noorden van Gaza te gaan maar werd door de IDF beschoten.

In het noorden van Israël blijft de frustratie groot over hoe de IDF omspringt met het directe gevaar van Hezbollah voor de gemeenschappen langs de grens met Libanon. De burgemeester van Metulla, de meest noordelijke stad in Israël spraak vandaag met IDF stafchef Halevi over de situatie en zei dat hij slechts verhalen over een “gevoel van veiligheid” had gehoord. “Ik wil geen gevoel van veiligheid, ik wil veiligheid”, zei de burgemeester na de ontmoeting met Halevi. De stafchef van de IDF beweerde tijdens het gesprek dat Hezbollah door het leger afgehouden was van verdere activiteiten, maar volgens de burgemeester van Metulla is het Israël dat te maken heeft met de afschrikkingkracht van Hezbollah.

Het laatste nieuws over eventuele verlenging van het bestand in Gaza is dat er volgens Israëlische officials een verlenging zal komen met nog eens een dag, wanneer Hamas voor middernacht een lijst van tien gegijzelde Israëli’s overhandigt die op donderdag zullen worden vrijgelaten.

29 november 13:53

Uitzending 29 november • Eerste verhalen van de gijzelaars

De eerste getuigenissen sijpelen binnen van de gijzelaars die net zijn vrijgekomen. Kinderen werden onder andere gedwongen om video's te bekijken van de gruwelen op 7 oktober. En het conflict tussen Israël en Hamas levert ook binnen de Kerk soms frictie op. Hoe behoud je toch de eenheid? Aan tafel ds. Arenda Haasnoot.

Bekijk de uitzending hier:

29 november 11:22

Update Simchat Thora Oorlog woensdag 29 november 12.15 lokale tijd

Vrijlating gijzelaars

Onder de tien Israëlische gijzelaars die op dinsdagavond werden vrijgelaten, was slechts één minderjarige, het 17-jarige meisje Mia Leimberg. Zij werd vrijgelaten samen met haar hond en werd naar de ambulance van het Rode Kruis begeleid door een aantal gemaskerde Hamas- en Palestijnse Islamitische Jihad terroristen. De menigte die Hamas op de been had gebracht bij het overdrachtspunt, schreeuwde massaal ‘Allahu Akbar’. Mia was zichtbaar bang en geïntimideerd.

Bekijk het in deze video.

Hamas gebruikt de dagelijkse vrijlating van gijzelaars als wapen in de psychologische oorlog tegen Israël. In video’s die Hamas publiceert over deze vrijlatingen is steevast een menigte zien en te horen die Allah hu Akhbar en Takbir schreeuwt. Takbir betekent ‘Allah is de grootste’. Twee dagen geleden hield Hamas een parade met een aantal vrij te laten gijzelaars op het centrale plein in Gaza Stad. De bedoeling van deze show was om de wereld te laten zien dat Hamas nog steeds de controle heeft over Gaza en niet de IDF.

De woede onder het Israëlische publiek over deze propaganda stunts en over de getuigenissen over wreedheden en inhumane behandelingen die de gijzelaars ondergingen, heeft de roep om onmiddellijke hervatting van de oorlog en de vernietiging van Hamas en PIJ in alleen maar versterkt. De geest van de onverzettelijkheid is niet verdwenen maar de dagelijkse uitingen van nationale eenheid en steun voor de soldaten hebben plaats gemaakt voor frustratie en woede over wat de gijzelaars is aangedaan.

Verlenging staat-het-vuren

Ten midden van deze frustratie zijn er nu rapporten over een nieuwe verlenging van het staakt-het-vuren. De Amerikaanse krant The Washington Post berichtte vanmorgen dat er onderhandelingen gaande zijn over de vrijlating van vijf groepen gijzelaars, waaronder IDF soldaten. Het zou gaan om oudere mannen die al niet meer opgeroepen worden voor actieve dienst, vrouwelijke soldaten en enkele reservisten en de lichamen van dode IDF-soldaten.

De prioriteit ligt echter op de vrijlating van de resterende kinderen en vrouwen. Mossad hoofd David Barnea liet vanuit Qatar, waar hij namens Israël de onderhandelingen leidt, weten dat er geen aanvullende deals zullen zijn zonder dat alle resterende vrouwen en kinderen worden vrijgelaten.

Een hoge prijs

Er bestaat verder een duidelijk verschil van mening over de ’prijs’ die Israël voor hen moet betalen. Hamas heeft al laten weten dat vrijlating van soldaten 'een ander verhaal' is. Daarmee bedoelt men deals zoals die in 2011 werd gesloten over de vrijlating van IDF soldaat Gilad Shalit, die werd uitgeruild voor meer dan duizend terroristen die gevangen zaten in Israël.

Hamas liet op woensdag weten dat de oplossing voor de gijzelaarscrisis heel simpel is: vrijlating van alle Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen in ruil voor vrijlating van alle resterende gijzelaars (ongeveer 140) en het stopzetten van de oorlog. De kans dat Israël daarmee akkoord gaat, is echter nihil.

De meest radicale oplossing voor het gijzelaarsdilemma kwam van de zoon van de geestelijk leider van Hamas, Mosab Hassan Yousef. Mosab, een tot het christendom bekeerde ex-Shin Bet spion die nu in Amerika woont, zegt dat Israël nu een duidelijke lijn moet trekken. Israël moet volgens Mosab een tijdlimiet geven aan Hamas voor de vrijlating van alle gijzelaars. Indien Hamas dit ultimatum verwerpt, dan moet Israël de Hamas leiders die in Israëlische gevangenissen zitten één voor één executeren. De zoon van de grondlegger van Hamas, Sheikh Hassan Yousef, schreef op zijn X pagina dat Israël wat hem betreft ook zijn eigen vader mag executeren, die ook gevangen zit.

Schendingen staakt-het-vuren

Er zijn ondertussen rapporten over voortdurende schendingen van het bestand in Gaza. Na de drie incidenten van gisteren werd er vandaag gerapporteerd dat er een schietpartij had plaatsgevonden in wijk Zeytun van Gaza Stad. Burgers in Gaza berichtten daarna dat er Israëlische gevechtsvliegtuigen en drones werden gesignaleerd in het luchtruim boven het noordelijke deel van de enclave.

Aan het hartland front in Judea en Samaria werd verder een nieuwe confrontatie tussen IDF eenheden en terroristen in de stad Jenin gemeld. De terroristen verschuilen zich in ziekenhuizen in Jenin en schoten van daaruit, onder andere, met van de schouder gelanceerde raketten en RPG’s op de soldaten. Er vielen aan Palestijnse zijde tien gewonden. Ook in tal van andere plaatsen in Judea en Samaria werden de afgelopen nacht gevechten tussen de IDF en Palestijnse terroristen gemeld.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een nieuwe update verwachten op dit liveblog.

29 november 09:42

Jesaja 33 • De verwoester zal zelf verwoest worden

Wee u, verwoester, u die zelf niet verwoest bent, en u die trouweloos handelt, al heeft men tegenover u niet trouweloos gehandeld. Hebt u het verwoesten voltooid, dan zult u zelf verwoest worden (Jesaja 33:1).

Lees vandaag de overdenking van ds. Oscar Lohuis:

28 november 21:34

Update: dit gebeurde er vandaag in en rond Israël

Het staakt-het-vuren in Gaza werd vandaag verschillende keren geschonden door Palestijnse terroristen. Vanmiddag werd er tot drie keer toe een bermbom tot ontploffing gebracht nabij IDF-posities in het noorden van Gaza. Ook werd er geschoten op IDF-posities. In alle gevallen schoten IDF-soldaten op de terroristen. Een onbekend aantal IDF soldaten raakte lichtgewond bij deze incidenten terwijl aan Palestijnse kant 4 gewonden vielen. Hamas eiste later de verantwoordelijkheid op voor één van de aanvallen op de kustweg in Noord-Gaza.

In het noorden van Israël kwam het Israëlische leger vandaag twee keer in actie. Vanmorgen voerden twee IAF-oorlogsvliegtuigen een actie uit tegen Hezbollah die niet in de reguliere media werd gepubliceerd vanwege de militaire censuur. De toestellen vlogen laag over het noordoosten van Galilea en keerden na enige minuten weer terug naar hun basis.

Vanmiddag rapporteerden Libanese media dat de IDF artillerie had gebruikt, waarschijnlijk tegen een Hezbollah-terreurcel die zich ophield in de buurt van het dorp Aita al-Shaab in de buurt van het Israëlische dorp Shtulai, in het uiterste noorden van Israël.

Aan het Hartlandfront was het vandaag relatief rustig, met slechts een schietpartij tussen Palestijnse terroristen en IDF-eenheden in de buurt van Bethlehem. Vier terroristen raakten bij dit incident gewond.

Het Franse TV-station France 24 had vandaag echter belangrijk nieuws over de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria. Sinds het begin van de vrijlating van vrouwelijke en jeugdige Palestijnse gevangen onder de wapenstilstandovereenkomst is de populariteit van Hamas in dit deel van de Palestijnse maatschappij alleen maar toegenomen. Israël heeft tot nu toe 147 Palestijnse gevangen vrijgelaten die een heldenontvangst kregen in de door de PA gecontroleerde gebieden. Er bestaat vrees dat Hamas uiteindelijk de macht zal overnemen van de PA en dat dan het Hartland van Israël zal veranderen in een terreurbasis zoals in Gaza. Dit is de reden waarom de IDF momenteel probeert om de harde kern van Hamas in Judea en Samaria op te pakken, tijdens nachtelijke invallen in Palestijnse steden en dorpen.

Vanavond werd er opnieuw een groep van tien Israëlische gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Momenteel zijn deze gijzelaars in handen van het Rode Kruis, voordat zij naar de grensovergang Keren Shalom zullen worden gebracht vanuit Rafah in Egypte. Het gaat om negen ouderen en een 17-jarig meisje. Ook werden er twee Thaise gijzelaars vrijgelaten door Hamas.

Vandaag werden er verschillende getuigenissen gepubliceerd van wat kinderen onder de vrijgelaten gijzelaars hadden verteld aan hun familieleden, of wat men had opgemerkt aan de kinderen. CNN zal later vandaag een interview publiceren met de vader van Emily Hand, die getuigde over de verschrikkingen die zijn dochter had meegemaakt. Emily werd van huis naar huis gesleept toen de IDF de grondoorlog begon. Zij noemde haar verblijfplaats “de kist”. Haar vader Tom vertelde dat ze in het begin alleen maar fluisterde omdat ze dat had moeten doen van de terrorist die haar bewaakte. Het meisje werd alleen vastgehouden en was sterk afgevallen. Toen Tom haar vroeg hoe lang ze dacht dat ze werd vastgehouden zei Emily “een jaar”. Tom Hand werd eerder geïnterviewd door CNN nadat hij van de IDF had gehoord dat zijn dochter dood was. Hij vertelde CNN toen dat hij blij was te weten dat Emily dood was en niet ontvoerd.

Een andere jeugdige gijzelaar die getuigde van de barbaarse wijze waarop Hamas omging met de gijzelaars was de twaalfjarige Eithan Yahalomi. Zijn tante vertelde Franse media dat Hamas Eithan had gedwongen om te kijken naar een compilatie van video’s die terroristen met hun Gopro camera’s hadden gemaakt van de martelingen en andere gruwelijkheden die zij hadden uitgevoerd op 7 oktober. Burgers in Gaza hadden de jongen afgeranseld toen hij in Gaza arriveerde. Wanneer Eithan moest huilen vanwege de dingen die hij meemaakte werd hij met wapens bedreigd. De eerste dagen na zijn ontvoering verbleef de jongen alleen in een gesloten kamer en pas daarna werd hij verenigd met een groep gijzelaars van kibboets Nir Oz. Daar knapte hij zichtbaar op, al was het volkomen duidelijk voor de volwassenen daar dat de jongen zwaar getraumatiseerd was. Hij is niet meer in staat om zelfs maar te glimlachen, nadat hij tijdens het drama op 7 oktober getuige was van de ontvoering van zijn moeder en twee van haar andere kinderen. De moeder wist haarzelf en de twee andere kinderen te redden door van een rijdende motor te springen.

In ander nieuws over de vrijgelaten gijzelaars werd bekend dat Hamas-leider Yahiah Sinwar een groep gijzelaars had bezocht gedurende de eerste week van hun gijzeling. Sinwar vertelde de groep in vloeiend Hebreeuws (dat heeft hij in de gevangenis geleerd) dat zij “veilig” waren in hun verblijfplaats onder de grond. Vandaag werd ook bekend dat premier Benjamin Netanyahu voor de oorlog zes keer een gedetailleerd plan had afgewezen om Sinwar te liquideren. De Hamas-leider staat bekend om zijn meedogenloosheid en heeft zelfs tijdens zijn gevangenschap in Israël een medegevangene vermoord die hij verdacht van collaboratie.

141 mensen blijven nu nog in handen van Hamas en andere terreurgroepen in Gaza. Onder hen zijn nog steeds vrouwen en kinderen, waaronder de tien maanden oude baby Kfir Bibas en zijn moeder Shiri, die samen met haar andere zoon Ariël (4 jaar) werd ontvoerd op 7 oktober. Het is niet bekend of zij nog in leven zijn. Palestijnse Islamitische Jihad zegt dat de drie samen met 17 andere gijzelaars zijn overgeleverd aan Hamas, terwijl de jihadistische groep beweert dat men niet weet waar zij zijn. Dit lijkt opnieuw een staaltje psychologische oorlogsvoering omdat heel Israël wacht op nieuws over de baby. De Engelse kranten Daily Telegraph en the Daily Mirror publiceerden vandaag foto’s van Kfir op hun voorpagina’s. The Daily Mirror had als onderschrift bij de foto: het jongste menselijke schild van Hamas. Israël heeft nu aangeboden om het bestand met nog eens twee dagen te verlengen. Dit om alle oudere gijzelaars en jongeren uit de handen van Hamas te krijgen voordat de oorlog wordt hervat. Hamas heeft al laten weten dat ieder voorstel om IDF soldaten vrij te laten een “heel ander verhaal” zal zijn in termen van vrij te laten terroristen in Israëlische gevangenissen. Mossad-directeur David Barnea is momenteel weer in Qatar waar hij samen met CIA-directeur Wiliam Burns onderhandelt over vrijlating van andere gijzelaars.

De IDF maakte vandaag bekend dat drie soldaten die werden vermist dood zijn, en hun lichamen zijn ontvoerd door Hamas. Daarmee kom het aantal gesneuvelde soldaten op 395 sinds het begin van de oorlog. Het merendeel van de soldaten sneuvelde op 7 oktober tijdens de gevechten met terroristen of toen zij werden doodgeschoten in de barakken van hun basis in het eerste uur van de invasie toen.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

28 november 13:47

Yaacov Nof: 'Hopelijk is dit de laatste oorlog die we meemaken'

De oorlog heeft ons op 7 oktober, net zoals de hele bevolking, overvallen.

De oorlog is nog niet voorbij, nog niet alle gegijzelden zijn terug. Het is best mogelijk dat na de Gazastrook er verder gevochten zal moeten worden aan nog meer fronten. Zo wordt in Israël door de het grootste gedeelte van de bevolking gedacht.

Vijftig jaar geleden werden we ook verrast en werd ik als reservist in het leger opgeroepen, maar nu op mijn leeftijd gebeurt dit niet meer. Dus meldde ik mij bij de “Burgeroorlogskamer” van Jeruzalem. Toen men begreep dat ik gids ben met ervaring en kennis van het land en ook een grote auto heb, werd ik met open armen ontvangen voor vervoer van soldaten en goederen voor soldaten. Gemiddeld maak ik nu drie keer per week lange ritten naar militaire kampen met soldaten en breng ik goederen door het hele land. Speciaal natuurlijk naar de Negev woestijn en de plaatsen rond de Gazastrook, de steden zoals Sderot, Netivot en Ofakim in die omgeving.

Onderweg zijn er veel militaire konvooien te zien die op weg zijn naar en van de Gazastrook, maar er weinig gewoon verkeer. Behalve reservisten die met hun privéauto’s van of naar het front gaan. De ravage van de verbrande auto’s langs Road 232, die langs de kibboetsiem rond de Gazastrook loopt, is nog te zien. Vooral op de plaats waar de auto’s van de mensen die op 7 oktober naar het grote dansfeest gingen zijn verbrand. Het is indrukwekkend om de vele, militaire eenheden met tanks te zien, die gereed zijn verder de Gazastrook in te rijden. Dit alles om een einde te maken aan de barbaarse aanwezigheid van de Hamas-terreurgroep in de Gazastrook.

Overal waar ik met de goederen arriveerde, was men heel blij met de giften van voedsel en cadeau ’s die verzameld werden door vrijwilligers, zoals warme jassen voor de winter of spullen om de Shabbat te vieren. In de kibboetsiem waar ik kwam, waren alleen nog oudere leden van de kibboets overgebleven die voor de koeien, kippen en andere dieren bleven zorgen, en de plaats bleven beschermen. De rest van de bewoners werd geëvacueerd naar hotels en guesthouses. De eens levendige kibboetsiem zijn verlaten en men mag er niet naar binnen als gewoon burger. Gelukkig ben ik niet naar de kibboetsiem Kfar Aza, Be’eri en Nachal Oz gestuurd. Als gids kwam ik daar vroeger veel met mijn toeristen, om hen te laten zien hoe het is om te leven zo dicht bij de Gazastrook.

Deze drie kibboetsiem zijn grotendeels verbrand en vernield. Er woonden mensen die ik persoonlijk ken, van wie er familieleden vermoord of gegijzeld zijn. Vorige week vrijdagmiddag had ik kartonnen dozen naar militaire eenheden op de grens gebracht. Rijdend over stoffige aardewegen tussen tanks en ander militaire voertuigen moest ik nog “even” naar de stad Sderot. Ik kwam er ‘s avonds in het donker aan, bij de ingang van de stad stond een militaire die vroeg wat ik er zocht. Op mijn antwoord dat ik in opdracht medicijnen en voedsel aan een persoon in de stad moest brengen, die alleen achter gebleven was, mocht ik erin. Ik reed door de praktisch verlaten straten van het eens zo druk stadje en arriveerde op het gegeven adres. In het gebouw van 64 appartementen waren maar 2 ramen verlicht. Een 17-jarige jongen nam de koelbox met medicijnen en voedsel in dank van mij aan. Buiten twee zwerfkatten was er verder niemand op straat...

Geschreven door Yaacov Nof, gids in Israël

28 november 11:23

Een analyse vanuit militair oogpunt

Na ruim zeven weken is de oorlog die op 7 oktober jl. begon met een ongekende Hamas-aanval vanuit Gaza, zich langzaam maar zeker aan het ontwikkelen richting een regionaal conflict. Het lijkt er echter op dat slechts weinigen, inclusief regeringsofficials in Israël, het bredere plaatje zien. De media in Israël en daarbuiten zijn ondertussen geobsedeerd met de oorlog in Gaza en nog meer met het lot van de nu ongeveer 200 gijzelaars. Tijd dus voor een analyse vanuit militair oogpunt.

Lees hier de analyse:

27 november 20:14

Update: dag 51 van de oorlog, de rustigste dag sinds 7 oktober

Dit was zonder twijfel de rustigste dag in de huidige oorlog sinds 7 oktober, toen Hamas zijn wrede en bloedige invasie uitvoerde in het zuiden van Israël. Zelfs Hezbollah hield zich vrij rustig en was vandaag bezig met reparaties aan gebombardeerde barakken en militaire installaties. Het laatste incident vond vroeg in de morgen plaats toen de IDF reageerde op “verdachte” bewegingen nabij de grens en klaarblijkelijk een groep Hezbollah-terroristen aanviel nabij Marawahin in Libanon.

De terreurorganisatie heeft Libanezen die hun huis kwijtraakten als gevolg van de strijd met Israël compensatie aangeboden. Volgens Franse bronnen wil Israël dat er hernieuwde onderhandelingen komen over de implementatie van VN-Veiligheidsresolutie 1701, die voorzag in de afwezigheid van Hezbollah beneden de Litanirivier in het zuiden van Libanon.

Het enige front waar het onrustig bleef was het hartland van Israël, waar de IDF opnieuw invallen uitvoerde in steden van de gebieden onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit. In totaal werden er 56 verdachten van terroristische activiteiten gearresteerd in de steden Hebron, Ramallah en Jenin. Er waren geen meldingen over slachtoffers.

Ook vandaag ging de meeste aandacht uit naar de gijzelaars in Gaza en naar de Israëli’s die inmiddels zijn vrijgelaten door Hamas.

Om met het laatste te beginnen: vrijgelaten gijzelaars vertelden hulpverleners dat zij in een groep van vijftig werden vastgehouden in de vijfde verdieping van een groot ondergronds complex. De eerste en laatste dag van hun zeven weken durende ondergrondse gijzeling waren de moeilijkste, zeiden de ex-gijzelaars. De meeste ontvoerden waren met stokken geslagen op 7 oktober. De groep had vijftig dagen niet gedoucht en had geen zonlicht gezien. De laatste dag was het moeilijkst, omdat men wist dat er iets stond te gebeuren maar niet wat. De groep hield zichzelf bezig door verhalen te vertellen over het verleden op de kibboetsen en door geschiedenisles van iemand die vrijwel alles wist over de historie van Israël. Men kreeg slechts brood, kikkererwten en rijst te eten en er waren geen medicijnen. Eén van de vrijgelaten oudere vrouwen was twaalf kilo afgevallen in zeven weken tijd. De verhalen van de groep leken op die van Holocaustsoverlevenden over de barakken in de concentratiekampen van de nazi’s.

Momenteel is de vrijlating van weer een groep ontvoerden aan de gang, die al zijn overgedragen aan het Rode Kruis in Gaza. Ook over deze vrijlating was vrijwel de hele dag onzekerheid en uiteindelijk werden er slechts elf ontvoerde vrouwen en kinderen vrijgelaten. Dat was drie minder dan afgesproken. Deze drie zijn Shiri Bibas en haar twee jonge kinderen Ariel (4) en baby Kfir (10 maanden oud). Hamas zegt nu dat Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) deze moeder en haar kinderen vasthoudt. Volgens Galatz, de legerradio van Israël, berichtte PIJ vanavond echter dat het de 20 gijzelaars die men vasthield had overgedragen aan Hamas. Het was een nieuw voorbeeld van de psychologische oorlogsvoering van Hamas.

Vanavond werd wel een groep van zes Thaise gastarbeiders vrijgelaten. Zij werkten op 7 oktober in het zuiden van Israël toen ze door Hamas-terroristen werden ontvoerd naar Gaza.

Tot verbazing en zelfs ontzetting van velen in Israël informeerden de onderhandelaars van Qatar de media op vrijwel hetzelfde moment over een akkoord over de verlenging van het staakt-het-vuren, dat met twee dagen wordt uitgebreid. Onder dit nieuwe akkoord zullen er iedere dag tien gijzelaars worden vrijgelaten. Dit in ruil voor de vrijlating van 20 Palestijnse vrouwen en jeugdigen die voor terroristische activiteiten worden vastgehouden in Israël. Hamas houdt nu nog twintig vrouwen en kinderen in handen en dit zal de reden zijn waarom Israël akkoord is gegaan met de verlenging van het staakt-het-vuren.

Het doel van Hamas is om het bestand zo lang mogelijk te rekken, in de hoop dat de steun voor een vervolging van de IDF-grondoorlog in delen van de wereldgemeenschap wegebt. In Israëlische regeringskringen houdt men echter bij hoog en laag vol dat de oorlog tegen Hamas in Gaza hervat zal worden.

Dit is een update van Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

27 november 20:06

Urk haalt €30.000 op voor Noodhulp Israël

Een kleine groep vrijwilligers organiseerde vrijdagmiddag een winterfair op Urk. Er stonden zo’n 25 kraampjes waar naast gebruikelijke activiteiten voor een fair ook Israëlproducten werden aangeboden en er was een stand waar al je vragen over Israël werden beantwoord. Via-via en in de plaatselijke krant was er ruchtbaarheid aan de winterfair gegeven. Alles bij elkaar leverde dit het fantastische bedrag op van €30.000. Directeur van Christenen voor Israël Frank van Oordt nam de cheque in ontvangst van de organiserende dames: Ester Anna Ras-Koffeman, Margreet de Boer en Jannie de Boer-de Vries. Het geld kan direct worden ingezet om in Israël hulp te bieden.

27 november 15:09

ZAKA, de ware rechtvaardigen

De Israëlische organisatie ZAKA is verantwoordelijk voor de identificatie van slachtoffers van rampen. Vrijwilligers van ZAKA waren op 7 oktober ter plaatse om meer dan 670 lichamen te evacueren, identificeren en begrafenissen te regelen. De meeste lichamen waren op gruwelijke manier gemarteld.

Het eiste een enorme emotionele tol van de vrijwilligers.

Lees hier verder:

27 november 15:09

Vrijgelaten terroriste hoopt op meer ontvoeringen om ‘de Israëlische gevangenissen leeg te maken’

Een van de Palestijnse vrouwelijke terroristen die is vrijgelaten in ruil voor 26 Israëlische gijzelaars, hoopt op meer ontvoeringen "om de gevangenissen leeg te maken". Ze prijst Hamas voor haar vrijheid in ruil voor Israëlische gevangenen.

Verwelkomd door een menigte juichende Palestijnen na haar vrijlating, prees terroriste Hanan Barghouti Hamas - "het verzet" - voor haar vrijheid en zegende daarmee hun terreuraanval op Israël op 7 oktober en de ontvoering van meer dan 200 gijzelaars. Ze riep impliciet op tot meer ontvoeringen toen ze de hoop uitsprak dat "het verzet alle vrouwelijke gevangenen zal vrijlaten en de gevangenissen zal legen":

Bekijk hier de beelden (vertaald in het Engels):

27 november 15:04

Uitzending 27 november • Vrijlating gijzelaars

Hoe wordt de vrijlating van de eerste 58 gijzelaars ontvangen in Israël? Daarvoor spreken we met Mirjam Reijnen, die de aanslagen van 7 oktober overleefde en Lea Farkash vanuit Jeruzalem. We spreken ook Jeannette Gabay uit het noorden van Israël, waar de spanningen oplopen, en waar ook regelmatig incidenten zijn met Iraanse milities.

Bekijk de uitzending:

27 november 13:28

Samenvatting: dit gebeurde er op zondag in en rond Israël

Van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Zondagmorgen om 4 uur arriveerden eindelijk de 13 vrijgelaten Israëlische gijzelaars in verschillende ziekenhuizen in Israël na een zenuwslopende avond. Zoals wij op zaterdagavond berichtten, weigerde Hamas oorspronkelijk de groep Israëlische vrouwen en kinderen vrij te laten vanwege vermeende Israëlische bestandsschendingen. Volgens medici verkeerden twaalf vrijgelaten gijzelaars, fysiek gezien, in goede conditie maar waren totaal uitgeput.

Maya Regev (21), de dertiende vrijgelaten gijzelaar, moest worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege ernstige verwondingen aan haar been. Zij werd vanaf het Nova muziekfestival ontvoerd op 7 oktober jl. Haar broer Itai (18) werd niet door Hamas vrijgelaten. Hamas liet op zaterdagavond ook vier Thaise gastarbeiders vrij, als gevolg van een deal waarbij Iran bemiddelde.

David Barnea, het hoofd van Mossad, en andere agenten van de Israëlische geheime dienst speelde een belangrijke rol in het oplossen van de crisis. Barnea was eerder in Doha de hoofdstad van Qatar, waar hij namens Israël over de overeenkomst betreffende de vrijlating van de gijzelaars onderhandelde met Qatari diplomaten. Nu zat Barnea in het Mossad hoofdkwartier in Tel Aviv waar hij samen met diplomaten uit Qatar druk op Hamas uitoefende. Uiteindelijk werd de Amerikaanse regering ingeschakeld, en die van Egypte. Achteraf bleek dat Hamas de hele crisis over de vermeende Israëlische schending van het bestand in scene had gezet. De bewering was dat de humanitaire hulp noord Gaza niet had bereikt. Echter op zondag werd het bewijs geleverd dat Hamas zelf de trucks met de goederen had tegengehouden.

Op zondag overdag werd bekend dat de Ansar Allah militie in Jemen opnieuw een aan Israël gerelateerd schip had gekaapt. Het gaat om de olietanker Central Park die onder de vlag van Liberia vaart en in eigendom is van de firma Zodiac Maritime in Engeland. Dit bedrijf is in eigendom van de Israëlische zakenman Eyal Ofer. Ansar Allah maakte de kaping bekend op zijn Telegram pagina. De Amerikaanse marine was ook betrokken bij het incident en gaf aanvankelijk de internationale bemanning opdracht om niet te luisteren naar de orders van de Ansar Allah terroristen. De nieuwe kaping kwam nadat op vrijdag een schip van de Israëlische containerfirma ZIM was aangevallen met een Iraanse Shahed 136 drone. Vanmorgen werd bekend dat het Amerikaanse oorlogsschip USS Mason uiteindelijk een einde maakte aan de poging tot kaping van Central Park en joeg de kapers weg. Daarna werd de Mason beschoten met ballistische raketten. De Amerikaanse marine slaagde er uiteindelijk in om de vijf kapers van Central Park te achterhalen en te arresteren.

Eveneens op zondag schoot het leger van Saoedi-Arabië een aantal raketten uit de lucht die klaarblijkelijk op weg waren naar Israël. Dit was de tweede keer dat Saoedi-Arabië ingreep bij de aanvallen van Ansar Allah op Israël. De Saeodi’s spelen ook een belangrijke rol bij het leveren van humanitaire hulp aan de bevolking van Gaza. Op zondag landde het twintigste vrachtvliegtuig vol met hulpgoederen op een vliegveld nabij de Egyptische stad El-Arish in het noorden van de Sinaï woestijn.

Op zondagmiddag werden in Noord-Israël twee laagvliegende oorlogsvliegtuigen waargenomen. De jets vlogen in de richting van de Golan Hoogvlakte en een uur later werd vanuit Syrië gerapporteerd dat de internationale luchthaven van Damascus was gebombardeerd. De luchthaven was op zondagmorgen weer heropend nadat circa twee weken geleden de IAF ook een intens bombardement op de startbaan had uitgevoerd. Klaarblijkelijk was de aanval opnieuw gericht tegen Iraanse wapentransporten.

Het bombardement in Syrië kreeg weinig aandacht van de Israëlische media die al weer met de volgende vrijlating van gijzelaars bezig waren.

Op zondagmiddag begon op tijd de procedure rond de vrijlating van een derde groep gijzelaars terwijl tegelijkertijd een groep Palestijnse gevangenen werd overgebracht naar de Ofer gevangenis in Samaria, in preparatie voor de volgende fase van de staakt-het-vuren deal met Hamas. Een groep van 14 Israëlische gijzelaars arriveerde rond 19.00 uur ’s avonds op een IDF basis in het zuiden van Israël. De groep bestond uit acht kinderen, één tiener, vier vrouwen en één man de 25-jarige Russische immigrant Roni Kariboy. Hij werd door Hamas vrijgelaten na een speciaal verzoek van de Russische president Vladimir Putin, die Russische oliem ziet als ingezetenen van Rusland. Roni werd ontvoerd vanaf het Nova muziekfestival op zeven oktober waar hij als roadie werkte. Hij slaagde erin te ontsnappen nadat het gebouw waarin hij werd vastgehouden werd gebombardeerd door de IAF en zwierf een paar dagen door Gaza op zoek naar de Israëlische grens. Toe hij verdwaalde werd Roni opnieuw opgepakt door burgers en overhandigd aan Hamas terroristen.

Onder de kinderen die werden vrijgelaten was de driejarige Avigail Idan uiy Kfar Aza. Zoals ik eerder berichtte was Avigail getuige van de moord op haar ouders. Het meisje bleef als door een wonder ongedeerd nadat terroristen haar vader neerschoten die haar in zijn armen droeg toen hij probeerde te vluchten. Avigail kroop onder het dode lichaam van haar vader vandaan en vluchtte naar de buren. Toen zij zich samen met de buurvrouw en haar kinderen schuilhield in de privéschuilkelder van het huis werd zij ontvoerd door Hamas-terroristen. Het is op dit moment niet duidelijk of Avigail al weet dat zij wees is. Haar oudere broer Michael (9) en haar zuster Amalya (6) die het verschrikkelijke drama overleefden door zich schuil te houden in kledingkasten op hun slaapkamer worden opgevangen door een oom en tante. Avigail was het enige kind in deze groep vrijgelaten gijzelaars die alleen terugkwam. De andere kinderen in deze groep waren of in het gezelschap van hun moeder of waren samen met een zuster. De Amerikaanse President Joe Biden was in het bijzonder begaan met het lot van Avigail, die ook een Amerikaans paspoort heeft. Biden oefende druk op Hamas uit om het meisje als eerste vrij te laten maar de terroristen gaven niet toe.

Een andere vrijgelaten gijzelaar, de vijfentachtig jarige vrouw Alma Avraham, werd met spoed overgevlogen naar het Soroka ziekenhuis in de stad Beer Sheva. Alma is in levensgevaarlijke conditie nadat zij tijdens de periode dat zij werd vastgehouden door Hamas niet de medicijnen kreeg die haar in leven houden. Dit was een andere indicatie dat Hamas slecht voor de gijzelaars zorgt, die vaak op plastic stoelen, zoals op luchthavens, moesten slapen en leefden op een dieet van brood en rijst. Hamas heeft tot nu toe geweigerd om Roke Kruis medewerkers toe te laten tot de gegijzelden.

Vandaag wordt de laatste groep gegijzelden die onder de staak-het-vuren overeenkomst zou moeten worden vrijgelaten door Hamas terug verwacht in Israël. Qatar heeft de lijst met de namen van deze gegijzelde Israëli’s al overhandigd aan de Israëlische autoriteiten.

Het is op dit moment onduidelijk of Israël zal toegeven aan het verzoek van Hamas om het bestand te verlengen met enkele dagen. Wanneer dit zal gebeuren dan moet Israël de voorwaarden veranderen en duidelijk maken dat iedere schending van het akkoord zal lijden tot onmiddellijke hervatting van de strijd. Hamas heeft zeker drie keer het huidige akkoord geschonden en heeft tot nu toe de gang van zaken rond de vrijlating van de gijzelaars bepaald.

Vanavond kunt u na 20.00 uur een nieuwe update verwachten over de 51ste dag van de Simchat Thora Oorlog.

27 november 11:37

Woensdag: symposium over het Israëldebat

Op woensdagavond 29 november organiseren we in het Israëlcentrum in Nijkerk een symposium over het Israëldebat. Tijdens dit symposium gaan we in op deze en andere vragen rondom het Israëldebat. Hoe herkennen we frames die Israël negatief neerzetten en hoe draaien we dit dan positief om? Met o.a. Gert-Jan Segers (oud-leider ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (Europarlementariër SGP). 

Klik hier voor meer info en (gratis) aanmelden.

25 november 21:52

Toch akkoord over vrijlating ontvoerde Israëli's

De situatie rond de vrijlating van een tweede groep gegijzelde Israëli’s escaleerde vanavond en bereikte bijna het punt dat Israël Hamas liet weten dat het tot middernacht de tijd had om de tweede groep gijzelaars vrij te laten. Zo niet, dan zou de IDF de militaire campagne in Gaza vervolgen, aldus het tv-kanaal 12 in Israël. Er was echter geen enkele officiële verklaring hierover.

De enige regeringsvertegenwoordiger die vandaag iets zei over de gijzelaarskwestie was minister van Defensie Yoav Galant. Hij zei tijdens een tour langs de IDF troepen in Gaza vanmorgen dat alle toekomstige onderhandelingen met Hamas over deze kwestie zullen plaatsvinden “onder vuur”. Galant zei met zoveel woorden dat alleen militaire druk Hamas kan bewegen om concessies te maken in de gijzelaarskwestie. “Als zij de volgende deal willen bediscussiëren, zal dat slechts zijn terwijl de bommen vallen en de strijdkrachten vechten, dat is de basis”, zei Galant, een voormalig IDF-generaal. De geschiedenis heeft geleerd dat in het geval van fanatieke fascisten zoals de nazi’s en jihadisten zoals Daesh (ISIS) er niet onderhandeld wordt over ontvoerde burgers, of zelfs soldaten tijdens een oorlog.

Israël is altijd een uitzondering geweest vanwege het Joodse principe dat het leven meer waard is dan enig andere zaak. Het ‘bevrijden van gijzelaars’ (Pidion Shvoeiem) is één van de belangrijkste geboden uit de Thora, maar dat geldt ook voor het principe van ‘Milchemet Chovah’ de verplichte oorlog. Wat is Milchemet Chovah en waarom is dit een alles overstijgend gebod? Dit type oorlog is over het land Israël en over het voortbestaan van het volk van Israël (Rabbijn Kook in zijn boek Orot). Iedere Jood in Israël heeft de plicht om mee te vechten in deze oorlog, het gaat immers over het land en volk van Israël. Het andere type oorlog is Milchemet Reshoet, een oorlog die men uit vrije wil begint, bijvoorbeeld over een geschil over bezit, zoals gasvelden. Indien Israël een oorlog met Hezbollah zou hebben begonnen over het bezit van het Karish gasveld in de zee voor de kust van Noord-Israël en Libanon, dan zou dat een voorbeeld zijn geweest van Milchemet Reshoet. Zover is het niet gekomen, door het akkoord dat de vorige regering sloot met Libanon.

De oorlog die Israël nu tegen de door Iran geleide coalitie van terreurgroepen en over het algemeen sjiietische milities voert. is een klassiek voorbeeld van ‘Milchemet Chovah’. Iran heeft immers herhaaldelijk officieel verklaard dat het oorlog tegen Israël voert om het te vernietigen. Deze oorlog lijkt nu een beslissende fase te hebben bereikt.

Om 20:15 uur vanavond werd bekend dat Hamas de beloofde gijzelaars, 13 in getal en onder hen acht kinderen, alsnog zou vrijlaten. Dit gebeurde nadat vooral Egypte enorme druk uitoefende op Hamas. Een groep Egyptische generaals kwam persoonlijk naar de grensovergang Rafah om het ongenoegen van de Egyptische regering met Hamas duidelijk te maken. Tezamen met de dertien Israëli’s die zullen worden vrijgelaten worden ook acht ontvoerde Thaise gastarbeiders door Hamas overgedragen aan Israël.

De verwachting is dat de hele procedure van de vrijlating pas na middernacht zal kunnen worden afgerond en dat de 13 gijzelaars om één uur vannacht in Israël zullen arriveren.

Ander oorlogsnieuws

In Eilat werd vanavond gemeld dat er twee onderscheppingen waren gehoord van een onbekend vliegend voorwerp. De IDF onderzoekt het incident.

Israël bevestigde vanavond dat een tweede vrachtschip was aangehouden in de waterweg Bab al-Mandab door de Ansar Allah militie. Het gaat om de ZIM Luanda een schip dat toebehoort aan de Israëlische maatschappij Zim of Tzim in het Hebreeuws. Het is momenteel niet bekend wat er precies met het schip is gebeurd maar het is duidelijk dat Israël iets zal moeten doen tegen de Iraanse sateliet Ansar Allah in Yemen.

Aan het front in Israël’s hartland werd gemeld dat er in de omgeving van de Palestijnse stad Jenin, ook wel de terreur hoofdstad genoemd in Israël, weer een schietpartij had plaatsgevonden tussen de IDF en terroristen. Bij de schietpartij werden volgens de Palestijnse Autoriteit twee terroristen gedood en raakten zeven anderen gewond. De IDF voert momenteel weer een inval uit in het vluchtelingenkamp van Jenin en werd beschoten vanuit het plaatselijke ziekenhuis. Ook werd het huis van de woordvoerder van Hamas, Mohammed Hamada doorzocht. Hamada was vanavond actief bij het creëren van de crisis over de gijzelaars.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

25 november 19:32

Solidariteitsconcert begint bijna, live te volgen via YouTube

Het grote solidariteitsconcert voor Israël gaat bijna beginnen (aanvang 20.00 uur) en deze is live mee te volgen via onze livestream:

25 november 19:30

Extra update uit Israël, met betrekking tot de ontvoerden

Hamas is een vuil spel aan het spelen met betrekking tot de volgende vrijlating van gijzelaars die gepland stond voor vandaag om 16.00 uur. Terwijl iedereen in Israël weer met spanning keek naar wat er gebeurde op de grensovergang Rafah, waar het Rode Kruis klaarstond om de overdracht van de gijzelaars te begeleiden, stelde Hamas plotseling nieuwe eisen. Er was nog niet voldoende humanitaire hulp gearriveerd en ook zou Hamas hebben geëist dat Israël de drones uit de lucht haalt die boven Rafah vlogen om het proces van de vrijlating te volgen. Het was onmiddellijk duidelijk dat dit een nieuw staaltje van wrede psychologische oorlogsvoering was. De regering in Jeruzalem erkende dat er “moeilijkheden” waren, maar specificeerde niet wat. Qatar en Egypte werden, naar verluidt, ook verrast door de nieuwe eisen van Hamas. De onderhandelaars van Qatar waren vanmorgen korte tijd in Israël waar zij wilden praten over verlenging van het staakt-het-vuren maar verlieten Ben Gurion Airport na een uur.

Israël heeft Hamas nu laten weten dat wanneer de gijzelaars niet voor middennacht worden vrijgelaten dat dan het leger opdracht zal krijgen om door te gaan met de strijd tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza.

Wij zullen later meer nieuws hierover, en over de algehele situatie in de oorlog tegen de zogenaamde ‘verzetsas’ van Iran, publiceren.

25 november 13:34

7 weken na het begin van de oorlog

Een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser:

De vrijlating van de eerste dertien gijzelaars op vrijdagavond veroorzaakte een gevoel van opluchting in Israël niet een vreugde uitbarsting. Vijf van de vrijgelaten gijzelaars verblijven nog steeds in ziekenhuizen, de rest is herenigd met hun families. Er werden na afloop van de vrijlating video’s gepubliceerd waarin de gijzelaars waren te zien toen zij door Hamas in ambulances werden geladen. In één van die video’s zien we een vrouwelijke Hamas-terrorist die een bejaarde gijzelaar bij haar gezicht pakt en een andere oudere vrouw die gedragen werd door een terrorist. Deze vrouw is onder behandeling voor kanker. In een andere video zien we de vijf jaar oude Raz Asher in het Schneider kinderziekenhuis terwijl hij naar zijn vader rent die zeven lange weken op de hereniging van zijn gezin had gewacht. Oron Katz-Asher (34) en haar kinderen Aviv (2) en Raz (5) werden op 7 oktober uit kibboets Nir Oz ontvoerd.

Inmiddels heeft Qatar de lijst met de volgende groep gijzelaars die vanavond zullen worden vrijgelaten, overhandigd aan de Israëlische autoriteiten. Onder deze gijzelaars zijn acht kinderen, en de hoop is dat het 3-jarige meisje Avigail Idan nu wel onder de vrijgelatenen zal zijn. Avigail’s ouders werden op 7/10 door Hamas vermoord.

Er is voor zaterdagavond een demonstratie in Tel Aviv gepland die tot doel heeft om druk op de regering te generen om alle gijzelaars naar huis te brengen. De organisatoren van de demonstratie zijn vrijwel dezelfden die de antiregering protesten organiseerden voorafgaand aan zeven oktober.

De demonstratie en de druk op de regering om alle gijzelaars via overeenkomsten van Hamas vrij te krijgen zijn op dit moment contraproductief. Ten eerste speelt het Hamas in de kaart omdat de jihadistische organisatie het ziet als een zwak punt en de Achilles hiel van de Israëlische samenleving. Hamas was altijd gewend aan een situatie waarin Israël tot het uiterste ging en enorme veiligheidrisico’s nam om gijzelaars vrij te krijgen. Door nu aan Hamas te tonen dat de Israëlische samenleving opnieuw een dergelijke situatie aan het creëren is wordt de terreurbeweigng gesterkt in zijn opvatting dat het mogelijk is om de totale omverwerping van zijn regime in Gaza te voorkomen. Ten tweede gaat het voorbij aan de algemene opvatting van de nabestaanden van vermoorde Israëli’s en de overlevenden van het bloedbad op 7/10, die bijna unaniem voor een spoedige hervatting zijn van de grondoorlog tegen Hamas. Er circuleren video’s op de sociale media waarin deze Israëli’s, die voor 7/10 tot het vredeskamp behoorden, oproepen tot de totale vernietiging van Hamas, zo niet dan gaan zij niet terug naar hun huizen in de kibboetsen rond Gaza.

Door nu aan te dringen op “Bring them home NOW”, zoals de slogan luidt van de demonstranten, zal de druk om het staakt-het-vuren te verlengen, ook van buitenaf (VS en EU), alleen maar toenemen. Verlenging van het staakt het vuren brengt het gevaar met zich mee dat Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad zich kunnen hergroeperen en herbewapenen en dit zal de levens van de IDF soldaten in gevaar brengen. Een dergelijke beweging bestond ook voorafgaand aan de terugtrekking van de IDF uit Libanon in mei 2000, en resulteerde uiteindelijk in de opkomst en bewapening van Hezbollah. Verlenging van het staakt het vuren is dus vanuit militair oogpunt een no-go voor Israël en voor het doel om Hamas in Gaza te vernietigen. ‘Momentum’ is altijd een belangrijk gegeven in oorlog.

Meer oorlogsnieuws

Het noordoosten van Israël werd vanmorgen opgeschrikt door het luchtalarm. Hezbollah probeerde een Israëlisch onbemand verkenningsvliegtuig (UAV) uit de lucht te schieten met een luchtdoelraket. De raket werd echter door de IDF onderschept met Iron Dome.

Zojuist ging opnieuw het luchtalarm af en deze keer in west Galilea. Het gaat waarschijnlijk om een Hezbollah UAV, nadere gegevens ontbreken op dit moment.

In het hartland van Israël werd het feest over de vrijgelaten Palestijnse terroristen wreed verstoord door Hamas. In de steden Tulkarm en Jenin werden drie Palestijnse Arabieren die werden verdacht van collaboratie met de Israëlische veiligheidsdiensten vermoord en hun lichamen werden ter afschrikking opgehangen aan elektriciteitsmasten. De politie van de Palestijnse Autoriteit bleef passief tijdens deze nieuwe Hamas gruweldaad en dit laat zien dat niet de PA maar Hamas aan de touwtjes trekt in de door de PA gecontroleerde stede en dorpen in Judea en Samaria.

Het aan Hezbollah gelieerde medium Al-Manar rapporteerde vanmorgen over confrontaties tussen het Israëlische leger en terroristen in het Askar vluchtelingenkamp nabij de stad Nablus. Palestijnse terroristen schoten ook een Israëlische UAV uit de lucht boven de stad Qabatiya tijdens hevige onlusten daar, volgens Al-Manar.

De Israëlische krant Ma’ariv berichtte vandaag dat jonge Palestijnse Arabieren spioneren op de Joodse gemeenschappen in Samaria. Inwoners van die dorpen berichtten ook al langere tijd dat er geweerschoten worden gehoord nabij hun dorpen. De Palestijnse Arabieren zijn volgens deze Israëli’s bezig met de voorbereiding van een operatie a la zeven oktober in Zuid-Israël. Ook klaagden zei over het gebrek aan interesse bij de IDF commandanten in het gebied.

Naar nu pas bekend is geworden viel de Ansar Allah militie in Jemen in de nacht van donderdag op vrijdag het Israëlische schip CMA CGM Symi aan met een Iraanse UAV in de Arabische Zee. Volgens Associated Press werd een Shahad 136 droen gebruikt tijdens de aanval. Dit is het zelfde kamikaze vliegtuig dat Iran aan Rusland leverde voor gebruik in de oorlog tegen Oekraïne. Het Israëlische vrachtschip werd beschadigd maar kon de reis naar Israël voortzetten. Niemand raakte gewond bij deze nieuw provocatie van Ansar Allah.

In de update van vanavond zal ik verder ingaan op de belangrijkheid van het kijken naar het totaalplaatje. Dit is in de eerste plaats een oorlog tegen de zogenaamde Iraanse verzetsas en niet tegen Hamas alleen.

25 november 12:47

Vanavond: solidariteitsconcert voor Israël, live te volgen via YouTube

Vandaag hoopten we een prachtig slotconcert van 75 jaar Israël te geven in de Grote Kerk in Apeldoorn. Om 75 jaar Israël te vieren, dat voelt nu wel heel wrang. Israël verkeert in een diepe en intense oorlog. Een oorlog die zij zelf niet koos. Als christenen zijn we nu geroepen naast het Joodse volk te staan om hen te ondersteunen en bemoedigen. En dat willen we dan ook doen op zaterdag 25 november in Apeldoorn.

We komen als christenen bij elkaar om te zingen tot eer van de God van Israël, maar ook om elkaar te bemoedigen en om te bidden voor Israël. De avond is online te volgen via deze livestream. Tijdens de avond luisteren we en zingen we prachtige liederen ter bemoediging van Israël en opbouw van het geloof. Ds. Willem J.J. Glashouwer zal een overdenking houden en we bidden voor de vrede van Jeruzalem.

De koren en musici van deze avond zijn:

 • Ronald IJmker, orgel
 • Mark Brandwijk, piano
 • Noortje van Middelkoop, panfluit
 • Marcel van der Poel & Gilad Nezer
 • Hineni Symfonie Orkest o.l.v. Ilia Belianko
 • Het Groot Samengesteld Holland-Koor, bestaande uit: Holland-Koor Shaare Zedekkoor Maranathakoor Praise the Lord (Notter) Looft den Heer (Nottor) Praise Him (Dordrecht) CRK Voices (IJsselmuiden)

Het concert is volgeboekt, maar het is vanaf 20:00 uur ook te volgen via onze livestream:

25 november 12:13

Na 49 dagen vast te zijn gehouden door Hamas, knuffelt Emilia (5 jaar)weer met haar oma

Gisteren zijn 13 Israëlische vrouwen en kinderen vrijgelaten, nadat zij 49 dagen gevangen werden gehouden door Hamas. Onder hen zijn de 5-jarige Emilia en haar moeder Danielle. Ze waren op 7 oktober op bezoek bij de zus van Danielle in kibboets Nir Oz, toen ze door Hamas-terroristen werden ontvoerd naar Gaza.

Ook de zus van Danielle en haar man David en hun 3-jarige tweeling Yuli en Emma werden ontvoerd. Zij zitten nog steeds vast in Gaza, net als zo'n 200 anderen.

Onze correspondent in Israël, Yochanan Visser: "Mensen in Israël zijn vooral opgelucht dat er tenminste een paar ontvoerden zijn teruggekeerd. De verbetenheid om af te rekenen met Hamas overheerst. Dit gevoel is sterker dan ooit en ook veel Arabieren in Israël hebben er genoeg van."

Blijf bidden voor de ontvoerden die nog steeds vast zitten in Gaza, dat ze allemaal snel weer hun geliefden kunnen knuffelen.

Foto: Schneider Kinderziekenhuis

24 november 20:16

13 Israëlische vrouwen en kinderen vrijgelaten

Vanmiddag even na 16.00 lokale tijd werd in Gaza begonnen met de vrijlating van dertien Israëlische vrouwen en kinderen. Tegelijkertijd werden 39 Palestijnse gevangenen, vrouwen en jeugdigen, overgebracht naar de Ofer gevangenis in Givat Ze’ev in Samaria. De Israëlische gijzelaars werden vanuit een ziekenhuis in Khan Younis overgebracht naar de Rafah grensovergang in Egypte door medewerkers van het Rode Kruis. Daar werden zij opgevangen door agenten van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. De media waren niet aanwezig tijdens de overdracht van de gijzelaars en hielden zich aan de richtlijn om discreet te zijn.

De vrijgelaten ontvoerden zullen allen eerst worden onderzocht in ziekenhuizen, waarna zij herenigd zullen worden met hun families. Onder de vrijgelaten mensen was niet het driejarige meisje Avigail Idan, zoals werd verwacht. De Amerikaanse regering liet vanavond weten dat men nog steeds werkt aan haar vrijlating en ook van andere Israëli’s met Amerikaanse paspoorten.

Hier is de lijst met de namen van de 13 vrijgelaten gijzelaars:

 • Hannah Katzir (77 jaar)
 • Margalit Mozes (77)
 • Yafa Ader (85)
 • Hannah Perry (79)
 • Danielle Aloni (44) en haar 9-jarige dochter Emilia
 • Ruth Monder (78)
 • Keren Monder en haar 9-jarige zoon Ohad
 • Oron Katz-Asher (34) en haar kinderen Aviv (2) en Raz (5)

Twaalf van hen werden op 7 oktober ontvoerd vanuit kibboets Nir Oz en één vanaf kibboets Nirim. Twee van de vier oudere vrouwen die vrijgelaten werden kunnen niet worden herenigd met hun echtgenoten, omdat die door Hamas vermoord werden.

Hamas liet ook elf buitenlanders vrij die in Israël werkten. Het gaat om tien Thaise gastarbeiders en één uit de Filipijnen. Hun vrijlating kwam tot stand zonder voorwaarden en na bemiddeling van Iran. Er zijn nu nog dertien andere Thaise gastarbeiders die door Palestijnse terroristen worden vastgehouden.

Er is op dit moment nog niets bekend over de gezondheidstoestand van de vrijgelaten gijzelaars, maar zij zagen er bijna allen verzorgd uit en waren gekleed in moderne kleren.

Het staakt-het-vuren houdt tot nu toe stand, en de verwachting is dat dit ook zo zal blijven, omdat Hamas er belang bij heeft. De jihadistische terreurorganisatie schond in feite het bestand vandaag. Dit gebeurde doordat Hamas geëvacueerde burgers die in Zuid-Gaza verblijven dwongen terug te keren naar het noorden waar de IDF nu de scepter zwaait. Politieagenten van Hamas gebruikten zelfs geweld om deze burgers te dwingen om terug te keren.

Toen terroristen van de Iz-a-Din al Qassam Brigades van Hamas de burgers begeleiden naar het gebied dat gecontroleerd wordt door de IDF ontstond er een schietpartij. Dit gebeurde nadat IDF soldaten eerst in de lucht schoten om de vluchtelingen tegen te houden. Daarop openden de Hamas terroristen het vuur op de Israëlische soldaten en vervolgens keerden de vluchtelingen terug naar noord Gaza. Israël besloot klaarblijkelijk om het incident niet op te blazen omdat het belang heeft bij de verdere voortgang van de vrijlating van gijzelaars. Er zullen tot en met maandag iedere dag twaalf tot dertien gegijzelde Israëlische vrouwen en kinderen worden vrijgelaten.

Een onderdeel van het akkoord tussen Hamas en Israël is dat het Rode Kruis toegang moet krijgen tot de overige ontvoerden. Het is echter maar zeer de vraag of dit ook werkelijk gaat gebeuren. Het Rode Kruis heeft geen enkel middel om bezoeken aan de gegijzelden af te dwingen. In Israël vindt men echter dat de organisatie veel te passief is en internationale druk had moeten generen op Hamas.

De volgende update van onze correspondent Yochanan Visser leest u hier morgen, op zaterdagochtend 25 november - de 49ste dag van de Simchat Thora Oorlog.

24 november 13:39

Uitzending 24 november • Willem Ouweneel: Hamas uitgelegd

Vandaag komt de eerste groep gegijzelden vrij en gaat het staakt het vuren in tussen Israël en Hamas. Maar wat is Hamas eigenlijk voor organisatie, wat zijn hun diepere motieven en wat zijn mogelijke oplossingen voor dit conflict?

Aan tafel prof. dr. Willem Ouweneel.

Bekijk de uitzending hier:

24 november 11:49

Nieuwe update van onze correspondent Yochanan Visser

Staakt-het-vuren

Vanmorgen om 7.00 uur begon het vierdaagse staakt-het-vuren. Deze tijdelijke wapenstilstand kwam na bemiddeling van Qatar en de VS tot een overeenkomst.

Het bestand werd een kwartier daarna geschonden door Hamas, dat een raket afvuurde op Zuid-Israël. Het incident leek onbetekenend, maar dat is het niet. Gedurende het hele onderhandelingsproces gaf de jihadistische terreurorganisatie blijk van een superioriteitsgevoel. Dit lijkt volledig misplaatst, gezien de situatie waarin Hamas zich bevindt, nu Gaza in puin ligt en het duizenden leden van de militaire tak heeft verloren. Hamas heeft echter gezien dat het nog steeds in staat is om de agenda in deze oorlog te bepalen.

Aan de andere kant bleek vannacht dat de terreurgroep niet meer in staat is om te doen wat het altijd deed voorafgaand aan een staakt-het-vuren, namelijk het afvuren van een groot salvo raketten op het grootste deel van Israël. Hamas heeft dit bestand blijkbaar meer nodig dan de IDF.

Israëlische soldaten in Gaza gaven in interviews blijk van frustratie met de regeringsbeslissing om akkoord te gaan met een vierdaags staakt-het-vuren. De afgelopen nacht werd één van meest intensieve acties uitgevoerd door het Israëlische leger in Gaza. Onder deze acties was het opblazen van het tunnelcomplex onder het al-Shifa ziekenhuis in Gaza Stad.

Bekijk de beelden in deze video. Tekst gaat onder de video verder.

De IDF heeft nu de hele stad Gaza omsingeld en een groot deel van Noord-Gaza geheel ingenomen. Op de kaart hieronder kunt u zien welke gebieden de IDF geheel onder zijn controle heeft gebracht. Dit kunt u zien aan de blauwe gebieden.

(tekst gaat onder de kaart verder)

Op deze kaart is (in het blauw) te zien welke gebieden het Israëlische leger in Gaza heeft ingenomen.

Repatriatie

Hamas probeert nu om de vluchtelingen in Zuid-Gaza aan te moedigen om terug te keren naar hun huizen in het noorden van Gaza. Op verschillende plaatsen proberen IDF soldaten hordes vluchtelingen tegen te houden door in de lucht te schieten. Eén van de Israëlische voorwaarden voor het bestand was juist dat er geen repatriatie zou plaatsvinden gedurende het staakt-het-vuren.

Hieruit blijkt opnieuw dat Hamas de bevolking gebruikt als wapen, zelfs nu tijdens het bestand dat ook bedoeld is om de burgers in Gaza wat lucht te geven. Onder het akkoord over de gevechtspauze worden nu dagelijks 200 trucks met humanitaire hulp, 130.000 liter diesel en vier tankers met kookgas geleverd aan Gaza via de Rafah grensovergang in Egypte.

Israël heeft de Verenigde Naties ook gevraagd om tentenkampen op te zetten in Gaza, zodat de vluchtelingen een normatief onderkomen zullen hebben tijdens het vervolg van de oorlog. Volgens minister van Defensie, Yoav Galant, zal de oorlog in Gaza nog minstens twee maanden duren na het bestand.

Vrijlaten gegijzelden

Om 16.00 uur vanmiddag zal een begin worden gemaakt met het vrijlaten van gegijzelden en Palestijnse gevangenen. Het gaat in beiden gevallen om vrouwen en jongeren. In het geval van de ontvoerden is de jongste, een baby van negen maanden oud.

Het driejarige Israëlische meisje Avigail Idan zal ook worden vrijgelaten. Wanneer zij terug is in Israël, zullen hulpverleners de moeilijke taak hebben om haar duidelijk te maken dat haar ouders zijn vermoord door Hamas. Roï, de vader van Avigail was fotograaf voor het nieuwsportaal Ynet en slaagde erin om foto’s door te sturen van het bloedbad voordat hij zelf werd vermoord. Hij werd samen met zijn vrouw vermoord in hun huis in kibboets Aza.

Hun andere twee zoons van 9 en 6 jaar overleefden door zich veertien uur schuil te houden in kasten op hun slaapkamer. Roï werd vermoord terwijl hij Avigail in zijn armen hield. Het meisje kroop vervolgens onder het lichaam van haar vader vandaan en rende naar het huis van de buren.

De buurman bracht haar vervolgens naar zijn privéschuilkelder, waar zijn vrouw en kinderen zich schuilhielden en ging vervolgens weer naar buiten om de strijd tegen de terroristen voort te zetten. Toen de man enige uren later naar huis terugkeerde, waren zijn vrouw en de kinderen verdwenen, ontvoerd door Hamas.

De Amerikaanse president Joe Biden was in het bijzonder begaan met het lot van Avigail en oefende druk uit op de Emir van Qatar om haar bij de eerste vrijgelatenen te krijgen.

De driejarige Avigail Idan werd op 7 oktober ontvoerd naar Gaza. Haar ouders zijn vermoord door Hamas.

Gespannen rust in Israël

Ondertussen heerst er in het noorden van Israël een gespannen rust die slechts wordt verstoord door het geluid van IAF oorlogsvliegtuigen die patrouilleren in het luchtruim boven Galilea en de Golan Hoogvlakte. Gedurende de nacht werden er nieuwe Hezbollah aanvallen geregistreerd met antitankraketten en RPG’s. De IDF schoot terug met artillerie. Na zeven uur vanmorgen zijn er tot nu toe geen nieuwe incidenten gemeld.

Om 11.45 lokale tijd ging in Eilat het luchtalarm af. Volgens de eerste berichten gaat het om een aanval met een onbemand vliegtuig. Deze aanval zou uit Jemen of Syrië kunnen komen.

Later vandaag kunt u van ons een nieuwe update verwachten over de vrijlating van de gegijzelden om 16.00 uur lokale tijd.

24 november 10:22

'Free Palestine' bepaalt onze toekomst niet!

Rabbijn Evers: 'Het zijn donkere tijden voor het Joodse volk. Maar we mogen de hoop nooit opgeven. Het Joodse volk wordt vergeleken met de maan. Af en toe is de maan even onzichtbaar. Maar daarna schijnt hij weer in volle glorie.

We hebben geen enkele reden voor vertwijfeling. G’d is en blijft onze Rots waarop wij vertrouwen!'

Lees hier het hele artikel:

23 november 21:14

Overeenkomst over staakt-het-vuren en vrijlating gijzelaars

Laat in de middag werd bekend gemaakt dat er eindelijk een akkoord is bereikt over de vrijlating van vijftig gijzelaars door Hamas in ruil voor een vierdaags staakt-het-vuren. De Israëlische regering gaat momenteel over de lijst met namen die door Hamas is verstrekt en heeft de media verzocht de lijst niet te publiceren voordat de eerste vrijgelaten gijzelaars in Israël zijn. Wanneer er geen kink in de kabel komt zal dat op vrijdagmiddag vier uur gebeuren. Het gaat om dertien gijzelaars en daarna zullen er drie dagen lang iedere dag twaalf worden vrijgelaten. De families van de bewuste gijzelaars, vrouwen en kinderen, zijn door de regering ingelicht maar ook hen is verzocht om geen details prijs te geven aan de media.

Om zeven uur vrijdagochtend zal het staakt-het-vuren moeten ingaan dat vier dagen moet gaan duren. Te verwachten valt dat Hamas zal proberen het bestand te verlengen omdat er al een lijst van 300 Palestijnse gevangen vrouwen en jongeren is opgesteld die men vrijgelaten wil zien. Op vrijdagmiddag zullen om vier uur ook honderd en vijftig Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Eén van de punten in de overeenkomst is dat Hamas het Rode Kruis moet toestaan om bezoeken te brengen aan iedere gijzelaar. Dit was één van de voorwaarden die Israël stelde. De Amerikaanse bemiddelaars garandeerden dat deze bezoeken gaan plaatsvinden. Echter toen Hamas de overeenkomst bekend maakte was dit punt verdwenen. Israël zou in theorie de strijd weer kunnen hervatten wanneer Hamas dit punt van de staakt-het-vuren overeenkomst schendt, maar zal dat waarschijnlijk niet doen.

Hamas speelde vandaag een psychologisch vuil spel met Israël door steeds aanvullende absurde eisen te stellen die in Israël de indruk wekten dat de deal van de baan was. Eén van die eisen was dat Israël tijdens het bestand geen poging zou doen om één van de Hamas leiders te liquideren. Een andere was dat de IDF alle troepen moest terugtrekken uit de omgeving van ziekenhuizen.

Burgers in Israël hebben nu besloten om hun aandeel te leveren in de psychologische oorlog. Een onbekende hightech firma heeft het internet domein Hamas.com gekocht en een excellente website gebouwd die erop het eerste gezicht uitziet als een echte Hamas website. Echter, op de website van de “Hamas Freedom Fighters” zijn video’s en foto’s van het bloedbad en de gruweldaden van Hamas te zien, maar ook teksten als “Palestine will be free from te river to the sea”.

Waarschuwing: de video’s en foto’s op deze website zijn zeer schokkend.

Een Joodse zakenman heeft verder de copyrights voor de slogan “From the River to the sea Palestine will be free” gekocht. Nu zal iedereen die officieel gebruik maakt van deze slogan hem moeten betalen, net zoals dat gebeurt met de rechten van songs en boeken.

Een groep Israëli’s die bekend staat onder de naam Civil Front publiceerde vandaag een video waarin Hamas leider Yahiah Sinwar wordt toegesproken in het Arabisch. Een verwrongen stem vertelt Sinwar dat “net zoals iedere hond zijn dag” heeft (waarop hij sterft) dat jouw dag ook is aangebroken”. “De Kapitein (Israel) komt en zal op je trappen zoals op een versleten tapijt,” vertelt de ‘Kapitein’ die Sinwar verder vertelt dat zijn ziel zal worden uitgeknepen. De video is inmiddels door miljoenen bekeken.

Al deze dingen zijn onderdeel van de psychologische oorlogsvoering maar laten ook de razernij en woede zien die vrijwel alle Israëli’s voelen na de orgie van geweld op 7 oktober. Die gevoelens zitten diep en een overwinning op Hamas zal ze niet kunnen wegnemen blijkt uit alle interviews die hier aan de lopende band verschijnen. Uit interviews met IDF soldaten in Gaza bleek de afgelopen dagen dat zij niet blij zijn met het tijdelijke staakt-het-vuren. Ook dit heeft met die woede te maken en zorgt voor een verbetenheid bij de soldaten die gerust uniek kan worden genoemd in de geschiedenis van Israël. Dit is iets dat Hamas totaal heeft onderschat.

Ondertussen hebben zich in India Hindoes aangemeld bij de Israëlische ambassade in New Dehli om dienst te doen in de IDF. Een grote groep Hindoes kwam gewapend met Israëlische vlaggen naar de ambassade maar werden niet binnengelaten door de plaatselijke politie.

De gevechten aan de verschillende fronten zijn na de bekendmaking van het bestand wat geluwd en ook de permanente aanwezigheid van de IAF in het luchtruim boven noord Israël is nu kort geleden gestaakt.

De Israëlische regering heeft het publiek opnieuw verzekerd dat de oorlog zal worden voortgezet na het staakt-het-vuren. Er is enorme publieke druk op de regering om niet te zwichten voor eventuele buitenlandse druk. Men wil de ondergang van Hamas in Gaza zien.

Update door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser.

23 november 15:54

Uitzending 23 november: “Het leed was met geen pen te beschrijven”

Vanaf morgen worden vijftig gegijzelde vrouwen en kinderen stapsgewijs vrijgelaten. Een staakt-het-vuren zal dan ook naar verwachting ingaan. De families van de gijzelaars leven tussen hoop en vrees. Johan van der Ham was recent in Israël, hij ontmoette deze families, en bezocht de getroffen dorpen en steden in Zuid-Israël. En de politieke arena in Den Haag is sinds gisteren veranderd. Wat betekent dit voor Israël en voor onze Joodse gemeenschap?

Bekijk onze uitzending van vandaag:

23 november 13:15

Update: dag 48 van de Simchat Thora-oorlog

Een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser:

Nederlandse oliem (immigranten) in Israël reageerden met verbazing en vreugde op de uitslag van de Nederlandse parlementsverkiezingen. Sommigen zeiden dat dit het tweede sprankje licht was op één dag, een verwijzing naar de bekendmaking van het nieuws over de mogelijke vrijlating van ontvoerde Israëli's. Deze oliem denken dat er een directe relatie bestaat tussen de massamoord in het zuiden van Israël op 7 oktober en de plotselinge aardverschuiving in de Nederlandse politiek. Hoe dan ook: de gedachte dat Geert Wilders, die als tiener in een kibboets in Israël werkte, de premier van Nederland zou kunnen worden is een opsteker voor de Israëli’s. De interne politiek in Nederland interesseert de gemiddelde Israëli niet, maar het feit telt dat er nu een West-Europese leider is die vierkant achter Israël staat, wiens partij het opnam voor Israël in de periode dat de publieke opinie zich tegen Israël begon te keren.

Het staakt-het-vuren dat vanochtend om 10.00 uur lokale tijd had moeten beginnen, is voorlopig uitgesteld tot vrijdag. Dit zou te maken hebben met “technische details”. Mossad directeur David Barnea is in Qatar waar hij de puntjes op de i moet zetten betreffende deze “technische details”. Zelfs bij de IDF wordt nu rekening gehouden met psychologische manipulaties door Hamas in deze o zo gevoelige kwestie voor het publiek in Israël. De IDF raadde het publiek aan om slechts te kijken naar wat officiële woordvoerders in Israël zeggen over de details van het staakt-het-vuren en de uitruil van de gijzelaars. Woordvoerder Daniel Hagari van de IDF zei dat er veel nepnieuws is over deze kwestie. Het laatste nieuws hierover is dat Hamas een nieuwe eis op tafel heeft gelegd. De IDF mag tijdens het staakt-het-vuren geen activiteiten uitvoeren om de veiligheid van de soldaten te vergroten. U ziet hier opnieuw hoe Hamas een psychologische oorlog voert tegen het publiek in Israël. Het Hooggerechtshof in Israël heeft inmiddels twee petities verworpen tegen het bestand die waren ingediend door families van vermoorde Israëli’s.

Premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Yoav Galant hebben nu Mossad officieel opdracht gegeven om Hamas’ topleiders te liquideren, waar zij zich ook bevinden. Hamas leiders Khaled Mashal en Ishmail Haniyeh bevinden zich echter in Qatar en dus zal Mossad moeten wachten of moeten uitkijken naar de buitenlandse trips die de twee Hamas bonzen regelmatig maken.

Er wordt al geruime tijd informatie gepubliceerd over Israëli’s die voorafgaand aan de bloedige invasie van zuid Israël op zeven oktober waarschuwden dat Hamas bezig was om een grote actie voor te bereiden. Daaronder waren de vrouwelijke IDF soldaten die doorgaans de observatietorens bemanden langs de grens met Gaza. Hun waarschuwingen werden volkomen genegeerd door hun superieuren en er werd zelfs gedreigd met disciplinaire maatregelen.

Het meest schokkende rapport hierover werd deze week gepubliceerd door de Joodse ‘outreach’ organisatie Hidabroot in Israël en later door de krant Ma’ariv. Rafael Hayon een 40-jarige inwoner van de zuid Israëlische stad Netivot werkte als vrijwilliger samen met 26 vrienden in een privé inlichtingeninitiatief en luisterde met speciale apparatuur gesprekken tussen terroristen in Gaza af en had ook andere spionage apparatuur waarmee hij in Gaza kon ‘kijken’ via internet.

Hij had voor deze apparatuur een vergunning gekregen in 2019 en redde met dezelfde instrumenten de levens van in totaal 37 Israëli’s. De informatie die hij privé verzamelde gaf hij door aan zijn contacten bij de IDF en daarmee werden terroristische aanslagen voorkomen. In mei van dit jaar werd echter om voor Rafael onbegrijpelijke redenen zijn vergunning ingetrokken door het Ministerie van Communicatie. Desondanks bleef Rafael in staat om de communicatie tussen terroristen in Gaza af te luisteren. Een maand voor de invasie op zeven oktober gaf Rafael opnieuw informatie aan IDf officieren over een ophanden zijn grote aanval vanuit Gaza. Deze informatie werd afgedaan als “fantasie” volgens Rafael die zei dat de betrokken IDF officieren hem vertelden dat Hamas simpelweg niet in staat was om een dergelijke aanval uit te voeren. Toen hem werd gevraagd of er iets had kunnen worden gedaan om de aanval te voorkomen zei Rafael dat “er geen incident zou zijn geweest”. De privé spion barstte vervolgens in huilen uit en zei dat hij 37 vrienden had verloren op die Zwarte Shabbat.

De situatie aan de verschillende fronten.

Het noordelijke front

De IAF heeft klaarblijkelijk zijn wijze van opereren veranderd. Sinds woensdagmiddag zijn er nu permanent gevechtsvliegtuigen in de lucht die in het luchtruim boven het noorden van Israël patrouilleren. Dit gebeurde na een aanmerkelijke toenamen in de activiteiten van Hezbollah in het zuiden van Libanon op woensdagavond toen er verschillende pogingen werden gedaan om met drones het luchtruim van Israël binnen te dringen.

Vannacht escaleerde de situatie verder nadat de IAF een auto vol met Hezbollah terroristen onder vuur nam. Bij die aanval kwam Khalil Jawad Shahimi, de commandant van Hezbollah’s Radwan elite eenheid om het leven alsmede de zoon van Hezbollah parlementariër Mohammed Raed. Bij de IAF aanval werden nog eens vijf andere Hezbollah terroristen gedood. Gedurende de nacht werd er ook een luchtdoel raket afgevuurd op een IAF oorlogsvliegtuig. Het vliegtuig werd niet geraakt en vernietigde vervolgens de raketwerper.

Sinds vanmorgen vroeg zijn er inmiddels meer dan 50 raketten afgevuurd op het noorden van Israël vanuit zuid Libanon. Het was de grootste barrage sinds het begin van de oorlog. Twee huizen in kibboets Manara werden geraakt en beschadigd door de raketten.

Bij een aanval met een Kornet antitankraket werden verder twee Israëli’s verwond. Nadere gegevens ontbreken op dit moment. Hezbollah maakt gewag van drie antitankraket aanvallen sinds het begin van de dag. Brandweerkorpsen in het noorden van Israël zijn momenteel een aantal branden aan het blussen die ontstonden na de raketaanvallen.

Rode Zeefront

De Amerikaanse marine maakte vanmorgen vroeg bekend dat het opnieuw een aantal onbemande vliegtuigen afkomstig uit Jemen had neergeschoten boven de Rode Zee. Nadere gegevens ontbreken

Hartlandfront

Een terreurgroep uit de stad Jenin in noord Samaria claimde vanochtend dat het een raket had gelanceerd in de richting van het Joodse dorp Shaked in de buurt van de zogenaamde Groene lijn, de 1948 bestandslijn. Het was de tweede keer dat er vanuit Jenin een lokaal geproduceerde raket werd afgevuurd op een Joodse gemeenschap in Samaria.

De IDF blies ondertussen een explosieven laboratorium in Jenin. Er werden verder invallen gedaan in de vluchtelingen kampen in Nablus, Jenin, El Aroub in Judea en Azon nabij de Palestijnse stad Qalqilya.

Gazafront

Het laatste nieuws over de gijzelaars deal is dat Hamas de transfer van de ontvoerde Israëli’s binnen één dag na het begin van bestand heeft afgewezen. Hamas wil verder garanties dat Israël de leiders van de jihadistische organisatie ongemoeid laat. Zijn dit de “technische details” waarvan Qatar zei dat ze binnen een paar uur zouden worden opgelost? Dat was vanmorgen vroeg, het is nu in Israël twee uur in de middag.

De IDF arresteerde vandaag Mohammed Abu Salmiya de directeur van het al-Shifa ziekenhuis in Gaza stad. De directeur had zich onder de evacuees gemengd die op weg waren naar zuid Gaza. Hij collaboreerde met Hamas en liet gaf zelfs witte uniformen vn het ziekenhuis aan de terroristen opdat zij niet zouden worden opgemerkt door de IDF. IDF woordvoerder Daniel Hariri maakte gisteren een lange video over de 500 meter lange tunnel onder het al-Shifa ziekenhuis. In de video was te zien dat Hamas kamers, keukens en sanitaire voorzieningen had in het complex. De IDF vond vrijwel geen wapens en andere comprimerend materiaal in de tunnel omdat Hamas ruim de tijd had om alles weg te halen via een uitgang onder een nabijgelegen huis.

De gevechten in Gaza gaan ondertussen in volle hevigheid door inclusief in enige wijken van het Hamas bolwerk Khan Younis. Volgens de IDF werden er over de laatste dag meer dan 300 doelen bestookt en werden er grote hoeveelheden wapens gevonden. De wijk Zeytoun in noord Gaza is nu geheel in handen van de IDF en troepen hebben de oostelijke wijken van Gaza Stad bereikt.

Vanavond na 20.30 uur kunt u weer de ontwikkelingen van de middag en avond volgen op dit liveblog.

22 november 20:32

Vanaf morgenochtend staakt-het-vuren

Het staakt-het-vuren in Gaza zal op donderdagochtend 10.00 uur lokale tijd beginnen, zo maakte Hamas vanmiddag bekend. Verwacht wordt dat Hamas zich twee tot drie dagen aan het bestand houdt en dat er dan weer aanvallen op Israël zullen komen. Dit heeft de geschiedenis keer op keer bewezen en Hamas kan zich dan verschuilen achter Palestijnse Islamitische Jihad(PIJ). PIJ heeft weliswaar ingestemd met het bestand maar doet niet mee aan de uitwisseling van gijzelaars voor Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen.

Een andere mogelijkheid is dat Hamas het staakt-het-vuren zal proberen te rekken door iedere dag opnieuw een groepje van 12 of 13 gijzelaars uit te ruilen voor Palestijnse gevangenen. Hamas zou erop gokken dat dan de buitenlandse druk op Israël zal toenemen om de oorlog niet te hervatten, zoals premier Benjamin Netanyahu heeft gezworen.

Hezbollah in Libanon liet doorscheren dat het wellicht het bestand met Hamas zal volgen zolang “de Zionistische entiteit” zich zou onthouden van aanvallen op Libanon. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen vertelde buitenlandse diplomaten dat Israël niet veel langer de Hezbollah aanvallen op het noorden van Israël zal tolereren, en dat een totale oorlog met de Iraanse vazal niet langer valt uit te sluiten. Cohen zei dat het tijd werd dat internationale gemeenschap VN Veiligheidsraad resolutie 1701 gaat afdwingen. Deze resolutie werd kort voor het einde van de Tweede Libanonoorlog aangenomen en stipuleerde dat Hezbollah niet beneden de Litanarivier in het zuiden van Libanon zou mogen komen. De resolutie werd slechts korte tijd nageleefd en nu zit Hezbollah letterlijk op de grens met Israël.

In dit verband is het interessant dat Hossein Amir Abdollahian, de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, vandaag landde in Beiroet voor besprekingen met ‘de Libanese regering’ zoals hij beweerde. In werkelijkheid is Abdollahian in Beiroet om het vervolg van de meervoudige frontenoorlog te bespreken met Hamas leiders en Hezbollah leider Hassan Nasrallah. “Zes weken zijn voorbijgegaan van het heroïsche verzet in Gaza (m.a.w. het gruwelijke bloedbad op 7/10) en de tijd heeft bewezen dat het niet in het voordeel is van de Zionistische entiteit”, zei de Iraanse minister bij aankomst in Beiroet.

Eerder op woensdag vond er een ontmoeting plaats tussen Nasrallah en Hamas’ plaatsvervangende leider in Gaza Khalil al-Hayya en Osama Hamdan de plaatselijke Hamas-commandant in Libanon. De drie bespraken de voortgang van de coördinatie en de belangrijkheid van vastberadenheid en samenhang, aldus de Hezbollah spreekbuis Al-Manar.

Dan nu een update over de toestand aan de verschillende fronten.

Het Rode Zee front

Vanmiddag onderschepte een IAF-oorlogsvliegtuig een kruisraket die over de Rode Zee in de richting van Eilat in het uiterste zuiden van Israël vloog. De raket werd ver van Eilat onderschept en dus ging het luchtalarm niet af.

Hartland front

Het Middle East Media Research Institute (MEMRI) publiceerde vandaag bewijs dat Hamas via zijn zusterorganisatie het Islamitische Blok dat gerund wordt door studenten in Judea en Samaria probeert een gecoördineerde aanval op de Joodse gemeenschappen daar probeert te organiseren. Het Islamitische Blok publiceerde oproepen op zijn Telegram pagina’s waarin de Palestijnse Arabieren in het gebied worden aangespoord om 7/10 te herhalen en om in groepen de Joodse gemeenschappen te bestormen. Op maandag publiceerde de groep een bericht waarin de Joden in Judea en Samaria wordt gewaarschuwd dat ze geen veiligheid zullen kennen en dat de dood hen te wachten staat. “De West Bank is geen speelterrein voor kolonisten”, waarschuwde de Hamas groep.

Een andere Hamas groep publiceerde operationeel advies over hoe een “hoge kwaliteitsaanval” te plegen “met maximale slachtoffers in de gelederen van de bezetting”. In de video wordt exact uitgelegd wat men moet doen ter voorbereiding op een dergelijke aanval, inclusief spionage. Hamas official Abd al-Rahman Shadid legde zijn aanhangers (en dat is nu de meerderheid van de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria) uit dat de Koran hen verplicht om zich voor te bereiden op (gewapende) strijd. “De mensen in de West Bank en bezet Al-Quds (Jeruzalem) moeten mobiliseren en de misdaden van de bezetting confronteren met alle beschikbare middelen”, aldus de Hamas leider.

Het noordelijke front

Hezbollah was weer uitermate actief vandaag en lanceerde aan de lopende band aanvallen op IDF posities en op de dorpen en steden in noord Israël. Gedurende de dag werden er zes keer raketten en mortiergranaten afgevuurd op steden en dorpen in Noord-Israël. Er werd niemand verwond en de schade bleef beperkt. Op een IDF basis in het grensgebied met Libanon werd als door een wonder een ramp voorkomen door een alerte soldaat. Een groep IDF soldaten was buiten bezig met een briefing toen de soldaat in de verte een onbemand vliegtuig waarnam waarvan hij eerst dacht dat het van het leger was. Maar toen het toestel in rap tempo de basis naderde besefte hij dat het een Hezbollah drone was. Hierop waarschuwde hij de andere soldaten en iedereen rende in de richting van een bunker. Even later ontplofte de kamikaze drone precies op de plaats waar de soldaten hadden gestaan. Later werd er op X een video gepost die het incident gedeeltelijk laat zien.

De IDF samen met de luchtmacht bombardeerde vrijwel onophoudelijk Hezbollah posities in zuid Libanon. Zoals bijna gewoonlijk is geworden de laatste week, was de lucht weer vol met het geluid van straaljagers en werden regelmatig de doffe dreunen gehoord van de IDF artillerie.

Vanmiddag rapporteerden Syrische media een nieuwe IAF aanval op doelen behorende tot Hezbollah en de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran in de nabijheid van Damascus. Er werden twee aanvallen met raketten gepleegd op de wijk Sayda Zainab een sjiietisch bolwerk dat door Hezbollah en de Quds Brigade word gebruikt voor de opslag van wapens.

Gazafront

De gebruikelijke barrage van raketten vanuit Gaza rond zes uur spitstijd bleef uit vanavond. Dit zou iets te maken kunnen hebben met het naderende bestand. Verwacht wordt dat Hamas voordat het staakt-het-vuren ingaat een massieve raketaanval op Israël zal plegen. Er werden gedurende de dag slechts enkele raketten gelanceerd richting de steden en dorpen rond Gaza.

Een vierde gegijzelde werd vandaag dood aangetroffen in het al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad. Het gaat om Shani Gabai die werd vermist sinds de Hamas invasie van 7/10 en die later werd aangemerkt als gegijzeld. De laatste keer dat haar familie iets van haar hoorde was toen ze meldde dat ze was neergeschoten en een wond had aan haar been.

De IDF zette vandaag zijn offensief in Gaza voort en viel nu ook het Hamas bolwerk Khan Younis aan en de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. IDF soldaten zijn nu koortsachtig bezig om de laatste Hamas verzetshaarden in het noorden van Gaza op te ruimen. In Beit Hanoun werd een Hamas commandopost ingenomen en werd een grote hoeveelheid wapens gevonden. IDF soldaten namen ook het hoofdkwartier van de Hamas inlichtingendienst in dat gevestigd is in de wijk Sheikh Zayed in Jabalya in het noorden van Gaza. Verwacht wordt dat de intensiteit van de IDF acties zal toenemen vannacht voordat het staakt-het-vuren van kracht wordt.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

22 november 15:37

Update vanuit Israël

Vrijlating ontvoerden

Israëli’s werden vanmorgen wakker met een sprankje hoop. Dat was voor het eerst sinds Zwarte Shabbat, 7 oktober. Dit omdat het nu duidelijk is geworden dat ruim vijftig ontvoerden zullen worden vrijgelaten door Hamas in Gaza. De voltallige Israëlische regering bediscussieerde tot diep in de nacht een uitruil van deze ruim vijftig ontvoerden tegen 150 Palestijnse gevangen in Israëlische gevangenissen. Uiteindelijk werd de beslissing genomen om de deal, die door bemiddeling van Qatar en de Amerikaanse regering tot stand was gekomen, goed te keuren. Slechts de drie ministers van de Otzma Yehudit partij stemden tegen.

Itamar Ben Gvir, de leider van deze factie, zegt dat deze nieuwe ruil van gevangenen voor Israëlische gegijzelden gevaarlijk is en kan leiden tot de dood van meer IDF soldaten bij de hervatting van de oorlog na een vierdaags staakt-het-vuren, dat waarschijnlijk op donderdag zal ingaan. Hamas krijgt immers tijd op zich te hergroeperen en om wapens te verplaatsen. Dat zal de IDF opmars frustreren, zegt Ben Gvir. De minister van Nationale Veiligheid beweert dat onder deze deal sommige jeugdige en vrouwelijke gegijzelden in Gaza zullen blijven en dat dit moreel gezien  niet verantwoord is. Ook zei Ben Gvir dat Israël had moeten wachten totdat Hamas werkelijk op zijn knieën was gedwongen en dat er dan meer kans was geweest op een deal waarbij vrijwel alle gegijzelden zouden zijn vrijgelaten.

Premier Benjamin Netanyahu verzekerde het kabinet en het publiek in Israël dat de IDF de strijd tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad zal afmaken na afloop van het staakt-het-vuren. “Wij zijn in oorlog en zullen doorgaan met de oorlog totdat we onze doelen hebben bereikt en dat is om Hamas te elimineren; de terugkeer van alle gijzelaars en het verzekeren (van een situatie) waarbij geen element in Gaza ons kan bedreigen”, zei de premier.

Staakt-het-vuren

Over een periode van vier dagen beginnend op donderdag a.s. zal Hamas iedere dag twaalf tot dertien ontvoerden vrijlaten. Onder de vrij te laten ontvoerden zijn kinderen en vrouwen (moeders). Palestijnse Islamitische Jihad zegt dat het geen gegijzelden zal vrijlaten. Dit lijkt al weer problematisch, omdat de terreurgroep dan kan zeggen dat het geen onderdeel is van de deal en zal doorgaan met zijn terroristische activiteiten. Van de veertig kinderen die worden vastgehouden, zullen er slechts dertig worden vrijgelaten, terwijl van de dertien gegijzelde moeders er slechts acht zullen worden vrijgelaten. Dit leidde onmiddellijk tot kritiek, omdat er altijd werd gezegd dat Israël Hamas geen selectie zou toestaan van de kinderen en moeders.

Israël zal in deze fase van de ruil 150 vrouwelijke en jeugdige Palestijnse terroristen vrijlaten die niet voor moord vastzitten. Het gaat om jonge mannen in de leeftijd van 16 tot 18 jaar die meestal veroordeeld werden voor het gooien van rotsblokken en Molotov cocktails. Onder de vrouwen zijn terroristen die een steekaanslag wilden uitvoeren of betrokken waren bij het organiseren van terroristische aanslagen. Wanneer er een verlenging zal plaatsvinden van het staakt-het-vuren, dan kunnen er nog eens 150 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten worden in dezelfde categorie, en op de zelfde basis van twaalf tot dertien gijzelaars voor 37 tot 38 Palestijnse gevangenen.

Israël zal tijdens het staakt-het-vuren 200 vrachtwagens met humanitaire hulp per dag toe laten in Gaza inclusief brandstof. Het laatste werd ook bekritiseerd omdat het Hamas de gelegenheid geeft om de uitgeputte voorraad brandstof aan te vullen.

Israël zal gedurende de vier dagen van het staakt-het-vuren zes uur overdag geen spionagedrones en ballonnen boven Gaza laten vliegen. Ook dit is omstreden, omdat het Hamas de gelegenheid zou geven om wapens en troepen te verplaatsen. DE IDF en de Shin Bet zeggen echter dat Israël andere middelen heeft om te spioneren op Gaza. Dit zouden spionagesatellieten kunnen zijn of drones die van grote hoogte kunnen observeren wat er gaande is in Gaza zonder dat zij kunnen worden gezien vanaf de grond.

De overeenkomst over de ruil en het staakt-het-vuren werd tot stand gebracht door een team van de regering Biden en een team onderhandelaars van Qarar dat werd aangevoerd door Emir Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. Al-Thani had vorige week een pittig telefoongesprek met President Joe Biden die van hem eiste dat er meer concrete informatie zou komen over de vrij te laten gijzelaars. Een aantal dagen geleden gaf Hamas eindelijk de gevraagde informatie aan de Emir en de Amerikanen, waarna Biden Premier Netanyahu belde. Deze gaf schoorvoetend een voorlopig groen licht om de overeenkomst verder uit te werken.

Hamas heeft nu aangekondigd dat er vlak voor het ingaan van het tijdelijke bestand een groot aantal raketten op Israël zal worden afgevuurd. Dit is altijd de praktijk geweest bij voorgaande staakt-het-vuren deals tussen Israël en de jihadistische terreurgroep in Gaza.

Israëli’s hebben nu 24 uur de tijd om petities tegen het regeringsbesluit over de deal in te dienen bij het Hooggerechtshof. Wanneer het hof deze petiities verwerpt, kan begonnen worden met de implementering van de overeenkomst.

Geen afname gevechten

Ondertussen gaan de gevechten op twee fronten gewoon door en klonk opnieuw het luchtalarm op verschillende plaatsen in zowel het zuiden als het noorden van Israël vanaf het begin van de dag. Verwacht wordt dat na het ingaan van het staakt-het-vuren in Gaza Hezbollah zijn aanvallen op het noorden van Israël zal opvoeren. Ook worden er meer acties verwacht van de Ansar Allah militie in Jemen. Iran liet op dinsdag weten dat het overweegt om een vierde front te openen tegen Israël. Dat zou de Golan Hoogvlakte kunnen zijn.

In Judea en Samaria werden opnieuw terreuraanslagen gemeld en IDF invallen in, bijvoorbeeld, het Balata vluchtelingenkamp in de Stad Nablus, of Shechem in het Hebreeuws.

Vanavond na 20.00 uur kunt u hier meer informatie krijgen over de verschillende fronten in Israël.

21 november 15:10

Uitzending 21 november • de deal over de vrijlating van vijftig Israëlische gijzelaars

Gisteravond werd bekend dat er een overeenkomst is gesloten over vijftig gijzelaars die de komende dagen worden vrijgelaten. Vooral kinderen en moeders zullen terugkeren naar Israël, als de deal doorgaat. Goed nieuws natuurlijk voor de gegijzelden en hun familieleden. Maar wat is de keerzijde? Frank van Oordt, directeur van Christenen voor Israël, geeft een toelichting.

Bekijk hier de uitzending:

21 november 20:41

Ramo redde op 7 oktober 200 jongeren

Dagelijks blijven er verhalen binnenkomen over ongelooflijke dingen die Israëlische burgers deden op 7 oktober in het grensgebied rond Gaza nadat terroristen een bloedige invasie begonnen.Eerder berichtte ik over de Israëlische boer Oz Davidian die ongewapend en alleen met zijn tender meer dan 120 burgers redde, die anders door de terroristen en hun helpers zouden zijn afgeslacht op het terrein van het Nova muziekfestival naast kibboets Re’im.

Er waren echter meer Israëli’s die op die Zwarte Shabbat enorme heldenmoed toonden en een aantal van hen waren niet Joods. Neem bijvoorbeeld politieagent Ramo Zalman Alhuzeil een bedoeïen uit de stad Rahat in de Negev woestijn. Ramo zou eigenlijk die ochtend geen dienst hebben gehad maar een collega vroeg hem om zijn shift over te nemen. Voordat hij om half vijf ’s ochtends zijn huis verliet nam Ramo zijn geweer en in plaats van de gebruikelijke twee magazijnen met kogels nam hij er drie mee. Hij had namelijk een voorgevoel dat er iets stond te gebeuren.

Ramo was nog niet gearriveerd op het politiestation Segev Shalom of er werd een enorm salvo raketten afgevuurd vanuit Gaza. Eénmaal aangekomen in Segev Shalom hoorde hij schoten en ging direct naar buiten om te onderzoeken wat er gebeurde. Binnen enkele seconden begreep Ramo dat er iets groots aan de hand was want hij hoorde onophoudelijk geweervuur dat uit de richting van het festivalterrein kwam, dat hij werd verondersteld te bewaken. Even later werd Ramo zelf beschoten door een sluipschutter en liet zich daarop plat op zijn buik in een aardappelveld vallen.

Het schieten hield op en hij veronderstelde dat de terroristen dachten dat hij dood was. Na enkele minuten keerde hij terug naar het politiestation waar hij een auto pakte en begon in de richting van het festivalterrein te rijden. Hij zag daarop tientallen mensen in zijn richting rennen en stopte de politiewagen om mensen te laten instappen. Als sardientjes in een blikje nam hij in zijn eerste reddingspoging 15 jongeren mee in zijn dienstauto, en beloofde anderen om zo snel mogelijk terug te komen. Hij besloot de 15 naar een stal van een herder te brengen, ongeveer drie kilometer van het festival terrein. Deze procedure herhaalde hij totdat hij niemand meer levend aantrof. Ramo redde die dag ongeveer tweehonderd jonge burgers.

Kapitein A. (zijn naam mag om veiligheidsredenen niet worden gepubliceerd), een reservist die bij de Arrow antiraketschild eenheid diende was zelf bij het Nova muziekfestival toen de slachting begon. A. sprong met enige anderen in zijn auto en begon weg te rijden van het festival terrein totdat hij bij een Hamas wegversperring aankwam. De terroristen schoten op zijn auto en de kogels vernietigden de motor. Daarop rende hij naar een veld terwijl hij beschoten werd. Toen hij bij een droge rivierbedding aankwam ontdekte hij een groep van 200 jongeren die doodsbang dekking hadden gezocht. A. nam de leiding over de groep en zei hen om stil te zijn als muizen. Hij onderzocht via Google Maps wat de dichtstbijzijnde stad was en dat bleek Ofakim te zijn. Een zes kilometer lange voettocht begon richting Ofakim terwijl A. er zoveel mogelijk voor zorgde dat de groep niet via open velden liep. Bij Ofakim aangekomen kreeg A. een bericht op zijn smartphone dat er ook terroristen in de stad waren. Daarop checkte hij opnieuw via Google Maps wat de volgende dichtstbijzijnde plaats was en dat was moshav Fetish. De groep werd ontdekt door inwoners van Fetish en werd door hen opgevangen.

Dan nu het nieuws van de verschillende fronten.

Gaza

Het nieuws over Gaza concentreerde zich niet meer op de vorderingen die de IDF daar maakt, maar op een op handenzijnde ruil waarbij een aantal gijzelaars zal worden uitgeruild voor Palestijnse gevangenen die in Israëlische gevangenissen worden vastgehouden voor terrorisme. De deal die tot stand kwam met Amerikaanse bemiddeling, werd al goedgekeurd door Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. Het Israëlische oorlogskabinet kwam vanavond om 18.00 uur bijeen om de ruil te bespreken. Momenteel is er een vergadering van het voltallige kabinet over de kwestie.

Hier is wat we tot nu toe weten over de inhoud van de overeenkomst.

Er zullen ongeveer 70 tot 80 gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor 150 Palestijnse gevangenen die niet voor moord vastzitten. In beide gevallen gaat het over vrouwen en jeugdigen. In het geval van de gijzelaars zullen moeders niet worden gescheiden van hun kinderen. De ruil zal in groepen plaatsvinden in een tijdsbestek van vijf dagen. Israëlzou naar verluidt ook toegegeven hebben aan de Hamas eis dat er zes uur per dag geen spionage drones boven Gaza mogen hangen. Het laatste klinkt misschien absurd maar Israël heeft andere manieren om vanuit de lucht naar Gaza te kijken. Hamas is er duidelijk op uit om zich te hergroeperen gedurende het staak-het-vuren dat, naar verluidt, vijf dagen gaat duren.

De IDF heeft nu een speciale website gemaakt waar alle informatie over het misbruik van ziekenhuizen in Gaza door Hamas wordt gedocumenteerd. Een deel van de media buiten Israël is erop uit om de ongeloofwaardigheid van de IDF op dit onderwerp aan te tonen.

Hamas heeft al aangekondigd dat het kort voor het ingaan van het staakt-het-vuren een enorm salvo raketten op Israël zal afvuren.

Het noordelijke front

De drone-aanval die de IDF vroeg in de middag lanceerde op een auto met terroristen in het zuiden van Libanon was een liquidatie van een Hamas commandant die verantwoordelijk was voor de raketaanvallen op Israël. De verwachte escalatie kwam sneller dan verwacht en om vier uur vanmiddag werd er een groot salvo raketten op noord Israël afgevuurd. Daarna vonden er aan de lopende band pogingen plaats om met drones het luchtruim van noord-Israël te infiltreren. In alle gevallen werden deze onbemande vliegtuigen uit de lucht geschoten door Iron Drome.

De IAF liet daarna opnieuw oorlogsvliegtuigen laag over de steden Beiroet en Tripoli vliegen als een waarschuwing voor Hamas en Hezbollah. Ook werd het aantal bombardementen op het zuiden van Libanon weer opgevoerd. Tot half negen op dinsdagavond was de lucht opnieuw vol Vn het geluid van de IDF oorlogsvliegtuigen en werden de doffe dreunen van de IDF artillerie gehoord.

Iran heeft nu gedreigd om een nieuw front te openen, waarschijnlijk vanuit Syrië, indien de IDF na het staakt-het-vuren in Gaza de oorlog tegen de terroristen in Gaza zal hervatten.

Elders in het Midden-Oosten reageerde het Amerikaanse leger opnieuw op de voortdurende drone aanvallen op zijn basissen in Syrië en Irak. Een AC-130J vliegend fort viel een basis van de Ketaib Hezbollah militie in Irak aan en doodde enkele strijders van de door Iran gesteunde militie. Het antwoord kwam ook in dit geval snel. De tot nu toe onbekende groep ‘Islamitisch verzet van Irak’ viel met raketten de Amerikaanse al-Shaddadah basis aan ten zuiden van de stad al-Hasaka in Syrië. De groep zei dat deze aanval een solidariteitsgebaar was met het Palestijnse ‘verzet’.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser


21 november 19:27

'Let my people go'

Terwijl Israëlische media berichten over de aanstaande vrijlating van een groep vrouwen en kinderen die op 7 oktober naar Gaza werden ontvoerd, delen we graag onderstaande video. Femke zingt met haar kinderen een moderne versie van 'Go down,  Moses', voor de ontvoerden in Gaza.

21 november 14:09

Nieuwe update vanuit Israël, door correspondent Yochanan Visser

Algemeen nieuws

Er is opmerkelijk nieuws uit Argentinië, waar deze week een nieuwe president werd gekozen. Javier Milei, de nieuwe president, hield een campagne waarin ook Israël een prominente rol speelde. Zo was er achter het podium waar Milei sprak tijdens campagne evenementen op een groot scherm een Jood te zien die op de Sjofar blies. Na zijn overwinning hield de nieuwe president tijdens een parade een enorme Israëlische vlag omhoog.

Eén van Mileis eerste daden zal een bezoek aan Israël zijn. Hierover zal al concrete afspraken gemaakt met de Israëlische ambassadeur in Argentinië. De liefde van de nieuwe president voor de Joodse staat komt voort uit een conversieproces van de laatste jaren. Milei studeert Thora bij Rabbijn Shimon Wahnish en heeft aangekondigd dat hij na zijn presidentschap het zogenaamde giyoer proces (conversie naar het Jodendom) wil beginnen.

De nieuwe Argentijnse president zegt dat hij pas na zijn presidentschap over wil gaan tot het Jodendom, omdat hij de Shabbat wil houden. Dit betekent onder andere dat hij dan geen telefoon gebruikt en andere elektrische apparaten en niet per auto reist.

Mileis acties zijn gerust uniek te noemen en staan haaks op de daden van vele niet-Joden in de huidige wereld. De golf van Israël haat die de wereld momenteel overspoelt en die regelrecht gerelateerd is aan de schrikbarende toename van antisemitische incidenten, wordt ook in Israël met zorg gevolgd.

Israëli’s hebben al het advies gekregen om niet naar landen te reizen waar de pro-Palestijnse lobby actief is. Er zijn dagelijks incidenten waarbij deze lobby probeert om Joden en Israëli’s te intimideren of erger.  Bijvoorbeeld, in Los Angeles werd deze week het gebouw van het Israëlische consulaat met rode verf besmeurd en gebarricadeerd door demonstranten die de leus “From the river to the sea, Palestine will be free” aanhieven.

Zij bootsten de Israëlische actie na waarbij posters van de door Hamas ontvoerde burgers werden opgehangen in steden in de Westerse wereld. De posters van demonstraten lieten foto’s van omgekomen kinderen in Gaza zien. De slogan boven de foto’s luidde “vermoord door Israël”.

In New York hield Gilad Erdan, Israëls ambassadeur bij de Verenigde Naties, een bijeenkomst met andere diplomaten ter gelegenheid van de Internationale Kinderendag. Erdan vertoonde de inmiddels beruchte film waarin opnames zijn te zien van de gruweldaden die Hamas terroristen samen met anderen, waaronder burgers uit Gaza, pleegden op 7 oktober jl. Erdan bekritiseerde de VN opnieuw en zei dat de ontvoerde kinderen van 7/10 een “voetnoot” waren geworden voor de VN.

Dan nu het nieuws over de verschillende fronten

Rode Zee front

De Ansar Allah of Houthi militie in Jemen liet vandaag weer van zich horen en kondigde meer aanvallen op Israël en meer kapingen van ‘Israëlische schepen’ aan. Ali al-Qahhoum, een lid van de politieke afdeling van Ansar Allah, zei in een verklaring dat zijn terreurgroep tot nu toe ballistische raketten met een bereik van 2000 kilometer en kamikazedrones had gebruikt tegen Israël.

“Wij zullen niet passief toekijken in de Zionistische agressie tegen het Palestijnse volk en de Amerikaanse en internationale steun voor de Zionistische entiteit”, zei al-Qahhoum. Muhammad al-Bukhati een andere lid van Ansar Allah’s politieke afdeling onderstreepte tijdens het zelfde interview met al-Mayadeen tv in Libanon dat zijn organisatie “vele andere opties” heeft in de strijd tegen Israël. Tot nu toe heeft Israël nog niet militair gereageerd op de Ansar Allah agressie. Het enige wat er gedaan is, zijn cyberaanvallen die waarschijnlijk door Mossad werden uitgevoerd.

Noordelijke front

Tot nu toe heeft Hezbollah vanmorgen acht aanvallen op Noord-Israël uitgevoerd. Het ging daarbij om droneaanvallen en beschietingen met Kronet antitankraketten. De reactie van het Israëlische leger was al even voorspelbaar. De IDF schoot met artillerie op de plaatsen waarvandaan de raketten werden gelanceerd en de IAF voerde luchtaanvallen uit in zuid Libanon. Om ongeveer half elf vanmorgen werden ook drie verschillende terreurcellen waargenomen die de grens met Israël naderden. Alle terroristen werden vervolgens gedood.

Hezbollah beschuldigt Israël van agressie tegen journalisten die het conflict vanuit zuid Libanon verslaan. Een Libanese journalist die voor al-Mayadeen werkte, werd op maandag tijdens een Israëlische luchtaanval op Hezbollah doelen in Yaroun in Zuid-Libanon gedood.

Ook beschuldigde Hezbollah Israël van “gruwelijke agressie” tegen het tv station al-Mayadeen, wiens kantoor in de PA gecontroleerde gebieden door de regering in Jeruzalem is gesloten vanwege ongebreidelde propaganda. Hezbollah zegt dat er sinds dat kabinetsbesluit tenminste vijf Al-Mayadeen journalisten werden gedood door de IDF, twee in Gaza en drie in Libanon, waaronder de journalist die gedood werd op maandag.

Om 13.30 lokale tijd werd een auto met Hezbollah terroristen door een IAF drone aangevallen in de buurt Qlaileh in zuid Libanon. De passagiers van de auto werden bij de aanval gedood. Volgens France 24 werden op maandag vier burgers gedood door IAF luchtaanvallen op Hezbollah doelen in zuid Libanon. Het Franse medium zegt dat er tot nu toe 95 Libanezen zijn gedood tijdens Israëlische aanvallen op zuid Libanon. Onder de 95 doden waren 81 Hezbollah terroristen aldus France 24.

Momenteel is het redelijk rustig aan het noordelijke front.

Gaza Front

Het persbureau AFP maakte op dinsdagochtend bekend dat er overeenstemming is bereikt over een deal waarbij Hamas 50 tot 100 gegijzelden vrijlaat in ruil voor 300 Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen. Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad hebben inmiddels bevestigd dat er een overeenkomst is, die met bemiddeling van de Amerikaanse regering tot stand werd gebracht.

De Israëlische regering heeft echter nog niet bevestigd dat er een overeenkomst is. En dus moet er voorzichtig worden omgegaan met dit soort scoops. Het Israëlische oorlogskabinet ontmoette gisteren een deel van de families van de ontvoerden in Gaza. De druk op de regering om een deal te sluiten is de laatste dagen enorm toegenomen mede door een mediacampagne. Er zijn echter ook onder de families van de gijzelaars mensen die faliekant tegen een uitruil met Hamas en PIJ zijn. Dit vanwege het gegeven dat in het verleden bleek dat vrijgelaten Palestijnse gevangen onmiddellijk weer terugkeerden naar het plannen en uitvoeren van terreuraanslagen. Hamas leider Yahiah Sinwar is wellicht het beste voorbeeld. Hij werd in 2011 vrijgelaten in de deal die de IDF soldaat Gilad Shalit naar huis bracht en wordt nu gezien als de meest gevaarlijke Hamas terrorist.

In Gaza zelf heeft de IDF nu de omcirkeling van de stad Jabalya voltooid, het laatste bolwerk van Hamas in noord Gaza. Soldaten van de 162ste divisie van de IDF alsmede de 215ste brigade van het artilleriekorps waren verwikkeld in hevige vuurgevechten met de terroristen, terwijl zij luchtsteun kregen van de IAF. Het is nu een kwestie van tijd voordat het gehele noorden van Gaza in handen zal vallen van de IDF. De verwachting is dat er eerst vluchtelingenkampen zullen worden opgetrokken en dat daarna de vluchtelingen uit noord Gaza die nu in het zuiden bivakkeren weer terug zullen keren. De verwachting is dat pas daarna de aanval op het grootste terreurbolwerk Khan Younis zal beginnen.

De afgelopen nacht sneuvelden er opnieuw twee IDF soldaten. Daarmee is het totale aantal gesneuvelde soldaten nu op 390 gekomen sinds het begin van de oorlog op 7 oktober jl. Meer dan driehonderd soldaten stierven op de dag dat Hamas de invasie van Zuid-Israël uitvoerden.

IDF eenheid 504 kwam op maandag in het licht van de schijnwerpers te staan vanwege de spionage activiteiten die tot de arrestatie van zo’n honderd terroristen in Gaza leidden. Ook was 504 van essentieel belang om Hamas’ commando centra te vinden onder verschillende ziekenhuizen in Gaza stad.

De IAF bombardeerde de afgelopen 24 uur 250 doelen in Gaza. Onder die doelen was de lanceerplaats van het enorme salvo raketten dat op maandagavond 18.00 werd afgevuurd op tal van steden in het zuiden en centraal Israël.

21 november 11:57

Bijzondere avond met Benjamin Philip in Nijkerk

Gisteren, maandag 20 november, waren er zo'n 200 bezoekers in het Israëlcentrum voor een avond met Benjamin Philip. Hij is de directeur van Hineni, een hulporganisatie in Jeruzalem die de armen en zwakkeren eten geeft en overlevenden van terreur helpt.

De werkgroep uit Putten 'Hart voor Israël' overhandigede een cheque ter waarde van bijna €16.000,-, bestemd voor de gaarkeuken. Ook werd op deze avond gul gegeven voor Hineni.

Het was opvallend dat meer dan de helft van de aanwezigen vrijwilligerswerk hadden gedaan bij Hineni of een keer een sabbatsmaaltijd hadden bijgewoond bij Hineni.

Zoals we van Benjamin Philip gewend zijn, beantwoordde hij de vragen op de hem typerende wijze en werden er bruggen gebouwd voor de relatie tussen Joden en Christenen.

Bekijk hieronder een aantal foto's. Klik op een foto voor een vergroting.

21 november 11:52

Uitzending 21 november • Benjamin Philip uit Jeruzalem

Hoe beleven de Joden in Israël de afgelopen zes weken? Sinds 7 oktober is Israël in staat van oorlog en de inwoners zijn getraumatiseerd. Aan tafel Benjamin Philip. hij is directeur van Hineni, een hulporganisatie die de armen en zwakkeren van Jeruzalem eten geeft en overlevenden van terreur helpt.

Benjamin blikt terug op de afgelopen weken die voor hem en zijn familie dramatisch zijn verlopen. “Ik kan zelfs in mijn eigen huis geen bescherming bieden aan mijn kinderen.”

Bekijk de uitzending:

21 november 11:45

Ontmoeting met de burgemeester van Efrat in Israël

Tijdens de solidariteitstour naar Israël werd een bezoek gebracht aan Oded Revivi, de burgemeester van Efrat. Tijdens de solidariteitstour werden onder andere tulpen uitgedeeld ter bemoediging.

David Vandeputte en Johan van der Ham (links op de foto) vertelden: ‘Ondanks zijn overvolle agenda wilde de burgemeester van het prachtige Efrat, Oded Revivi, graag tijd maken om ons te ontvangen.

Hij gelooft nog altijd in het veiligheidsconcept zonder zichtbare hekken. Godzijdank is Efrat bewaard voor grote incidenten, hoewel ook daar slachtoffers en nabestaanden zijn van 7 oktober.

Ons bezoek werd door hem zeer gewaardeerd, te meer omdat buitenlandse delegaties vrijwel geheel afwezig zijn. Het raakte hem dat we fysiek gekomen waren.’

Op de foto (v.l.n.r.): David Vandeputte, Johan van der Ham, Oded Revivi en Shraga Evers.

21 november 11:38

Wat te doen met Gaza na de oorlog?

Nu het Israëlische leger vorderingen maakt in de grondoorlog in Gaza, is er een discussie begonnen over wat te doen met de enclave na volledige herovering door de IDF. De meeste ideeën daarover komen echter overeen met luchtfietserij.

Lees verder in deze nieuwe analyse:

20 november 21:26

Prinsengracht in Amsterdam kleurde zaterdag blauw en wit

Een indrukwekkend beeld vanuit Amsterdam! Daar voer afgelopen zaterdag de 'Vrijheidsvloot voor Israël' over de grachten, om aandacht te vragen voor de 240 onschuldige mensen die op 7 oktober vanuit Israël werden ontvoerd naar Gaza.

De Prinsengracht kleurde blauw en wit van de Israëlvlaggen. 🇮🇱 De oproep is duidelijk: Breng ze thuis!

Israëlische soldaten zijn op dit moment in Gaza met als missie de ontvoerde mensen te bevrijden. In de afgelopen dagen werden twee lichamen van ontvoerden gevonden die bleken te zijn vermoord door Hamas.

20 november 21:08

Update vanuit Israël: PA speelt kwalijke rol in nasleep 7 oktober

Op zondag beweerde de Palestijnse Autoriteit (PA) dat het Israëlische leger verantwoordelijk zou zijn voor het bloedbad op het Nova muziekfestival naast kibboets Be’eri, op 7 oktober. De PA beweerde dat de IDF het zogenaamde Hannibal protocol had toegepast op het festival. Dit in 2016 afgeschafte protocol voorzag in bijna volledige militaire vrijheid om de ontvoering van IDF-soldaten te voorkomen. De PA zegt dat de grote wonden die sommige slachtoffers vertoonden waren veroorzaakt door Israëlische helikopters die op de bezoekers van het festival hadden geschoten. De terroristen, die circa 340 jongeren vermoordden op het festivalterrein, hadden echter op tenders gemonteerde machinegeweren bij zich en RPG granaatwerpers.

In een verklaring die werd gepost op zijn sociale media beweerde het PA-ministerie van Buitenlandse Zaken verder dat Israël mediamaterialen had gefabriceerd die zijn offensief tegen Hamas moesten rechtvaardigen. De verklaring verdween na een woedende reactie van de Amerikaanse regering die een brief hierover had gekregen van de PA.

Dan is er het feit dat de PA nog altijd het Hamas bloedbad op 7 oktober niet heeft veroordeeld of heeft afgekeurd. Op zondag erkende de aan de PA gelieerde terreurgroep de Al Aqsa Brigades zelfs met trots dat het had deelgenomen aan de gruwelijkheden in Zuid-Israël op die Zwarte Shabbat. Naar nu blijkt namen ook Palestijnse kinderen uit Gaza deel aan de gruwelijkheden op sommige kibboetsen in het gebied rond Gaza. Sommigen van hen droegen wapens en waren zichtbaar blij met de beestachtigheden die op die kibboetsen werden gepleegd die dag. Dit werd aangetoond met video’s die de terroristen zelf maakten en met de bewakingscamera’s op de kibboetsen.

Dan de toestand aan de verschillende fronten vanmiddag en vanavond.

Rode Zeefront

De door Iran gesponsorde Ansar Allah-militie in Jemen maakte vanmiddag bekend dat het een “legitiem recht” heeft om Israëlische schepen te enteren en op te brengen in de Rode Zee of de Bab al-Mandab, een waterweg voor de kust van Jemen. De militie kaapte daar op zondagmiddag een Engels schip dat gedeeltelijk in eigendom is van een Israëlische zakenman.

De sjiietische militie maakte zich later belachelijk door een lijst van ‘Israëlische bemanningsleden’ op X te publiceren, die volgens Ansar Allah op het schip werkten. De namen op de lijst maakten duidelijk dat Ansar Allah slecht op de hoogte is van de namen die in Israël gebruikelijk zijn. Zo was er een ‘zeeman’ met de naam Eli Kopter (Helikopter) en een ‘Chinees-Joods’ bemanningslid met de naam Zoezoe o Tamoetoe ('Ga weg of sterf' in het Hebreeuws). Een andere naam die verscheen op de lijst was Avi Ron (aviron is vliegtuig in het Hebreeuws) en Natan Lidoch (Natan li doch, hetgeen ‘gaf mij een boete’ betekent in het Hebreuws). Israëli’s op X schreven daarna hilarische commentaren.

Het noordelijke front

Hezbollah voerde zijn aanvallen op het noorden van Israël verder op. Er werden twee barrages raketten op dorpen en steden in noord Israël afgevuurd die overigens alleen in kibboets Margaliot en huis verwoeste. De inwoners waren niet thuis vanwege de evacuatie. Later stuurde Hezbollah enige onbemande aanvalsvliegtuigen naar het noorden van Israël, die werden neergeschoten door de IDF.

De Israëlische luchtmacht had gedurende de hele middag gevechtsvliegtuigen in de lucht die doelen tot diep in Libanon aanvielen. Ook de artillerie eenheden van de IDF waren weer actief en schoten op de plaatsen waarvandaan raketten werden gelanceerd in het zuiden van Libanon.

Een groot deel van de geëvacueerde burgers in noord Israël is ondergebracht in de stad Tiberias aan het Meer van Galilea. Het aantal inwoners van de stad is daardoor in een maand met twintig procent gestegen. Bijna alle hotels in Tiberias en omgeving zijn uitsluitend bevolkt met deze geëvacueerde burgers.

De Amerikaanse diplomaat Amos Hochstein is nu in Israël aangekomen voor gesprekken met de Israëlische regering. Hochstein is normaal actief in Libanon waar hij, onder andere, bemiddelde in de gasveldcrisis met Israël. De Amerikaanse diplomaat probeert nu een verdere escalatie richting een totale oorlog met Hezbollah te voorkomen. De regering Biden is bang dat het Amerikaanse leger meegetrokken zal worden in zo’n oorlog

Gazafront

Vanavond om zes uur werd opnieuw een groot aantal raketten afgeschoten op steden en dorpen in het zuiden en het centrum van Israël. De raketten kwamen uit Khan Younis in Gaza waar Hamas zijn grootste basis heeft, en waar de IDF nog niet actief is. Door de grote hoeveelheid raketten faalde Iron Dome in sommige gevallen om de projectielen neer te schieten. Er werd echter weinig schade aangericht of erger.

IDF eenheden waren vanmiddag verwikkeld in hevige vuurgevechten met Hamas terroristen in de Zaytun wijk in Gaza Stad. Volgens de IDF werden de afgelopen dagen honderden terroristen gedood tijdens deze gevechten. Er zijn ook rapporten over het gebruik van menselijke schilden door Hamas in Zaytun.

Het Israëlische leger vond vandaag ook een wapenfabriek, en een tunnel in een moskee in Gaza Stad. De wapens werden vervolgens getoond aan de media door het IDF-woordvoerdersbureau.

Burgers in Khan Younis zijn nu volgens lokale journalisten in opstand gekomen tegen het Hamas regime in Gaza. Er wordt melding gemaakt van grootschalige gevechten met de Hamas politie. Gisteren werden een aantal politiewagens in brand gestoken door een woedende menigte. Er zijn al langer berichten over fricties tussen de burgers in Gaza en Hamas terroristen. Ook worden winkels geplunderd in Khan Younis.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post overweegt Israël om het tunnelcomplex onder Gaza te laten volstromen met zeewater. Volgens WaPo journalist David Ignatius, die sprak met verschillende Israëlische officials, is dit de meest voor de hand liggende oplossing voor het tunnelprobleem. Het probleem is echter dat er wordt aangenomen dat tenminste een deel van de gijzelaars in de tunnels wordt vastgehouden.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

20 november 16:11

'Palestijnen staan overweldigend achter Hamas’ bloedbad van 7 oktober'

Slecht nieuws voor allen die beweren dat Hamas geen steun heeft binnen de Palestijnse bevolking, schrijft het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW). Uit een peiling blijkt dat de overgrote meerderheid van de Palestijnen achter het bloedbad van 7 oktober staat.

Klik hier om het artikel te lezen.

20 november 15:06

PKN, laat Israël niet alleen staan!

Afgelopen vrijdagavond vergaderde de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland over de gespreksnotitie ‘Als pelgrims onderweg met Joden en Palestijnse christenen’. Ds. Kees Kant volgde de synode en schreef naar aanleiding daarvan dit artikel:

20 november 13:10

Wat vinden politieke partijen van Israël en antisemitisme?

Welke politieke partijen in Nederland zijn pro-Israël, en welke niet? Sinds 7 oktober zijn er 22 Israëlmoties de kamer gepasseerd: wie waren voor en wie waren tegen Israël? Welke partijen zetten zich in voor de bestrijding van antisemitisme? Wat staat er in de verkiezingsprogramma’s en wat is het stemgedrag op het thema Israël? Freek Vergeer, politiek analist van het CIDI, heeft het onderzocht.

Bekijk de video:

20 november 11:28

Even bijlezen: dit gebeurde er op zondag in en rond Israël

Israël werd op zondag niet alleen overspoeld met de eerste winterregens maar ook met ontwikkelingen en onthullingen in de nu zes weken oude oorlog tegen de zogenaamde Iraanse verzetsas.

De stortregens die overal in Israël vielen hadden vrijwel geen invloed op de activiteiten op de verschillende fronten zoals we zullen zien. Integendeel, in het noorden van Israël gebruikte Hezbollah het ‘slechte’ weer als dekmantel voor een verdere escalatie in de uitputtingsoorlog tegen Israël. En dat is de juiste benaming voor wat de door Iran geleide coalitie van milities en terreurgroepen nu doet met Israël. Daarvoor hoeft men alleen maar te kijken naar wat regime officials in Iran zeggen over het conflict met Israël.

Mohsen Rezaee, het voormalige hoofd van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran, vertelde de aan Hezbollah gelieerde nieuwssite Al-Mayadeen dat er “nieuwe fronten zouden kunnen worden geopend” in de huidige oorlog tegen Israël. Israël zal deze oorlog uiteindelijk verliezen zegt Rezaee, die nu voorzitter is voor de Raad voor Economische Samenwerking in Iran. “In de komende jaren zullen we getuige zijn van het instorten van het Zionistische regime”, zei Rezaee die eraan toevoegde dat Israël dieper zal wegzakken in het moeras wanneer het doorgaat met de herovering van Gaza.

Een adviseur van Ayatollah Ali Khamenei ging wat dieper in op de uitputtingsoorlog die Iran tegen “het Zionisme” voert, en zei dat de media de “Protocollen van de Wijzen van Zion” moest bestuderen. In dat antisemitische geschrift dat in de voormalige Sovlet-Unie werd gepubliceerd en waarin de leugen stond dat er een geheime vergadering van Joodse leiders had plaatsgevonden waarin een duivels plan voor de wereld zou zijn besproken. In de Protocollen, waarin werd gesuggereerd dat er een Joodse samenzwering was die beoogde de controle over de door christenen gedomineerde wereld over te nemen, werd volgens Panahian accuraat voorspelt wat er momenteel in de wereld gebeurt. De westerse civilisatie zal worden vernietigd nadat Israël verdwenen is, volgens de adviseur van Khamenei. Over een staakt-het-vuren in de oorlog in Gaza zei Panahian dat dit tactisch was en in het nadeel van Israël. Ook zei hij dat in de huidige uitputtingsoorlog tegen Israël de leden van de door Iran geleide ‘verzetsas’ nog niet hun volledige potentieel hadden gebruikt. Panahian suggereerde dat Iran achter de massademonstraties in het Westen tegen het Zionisme zat, en voorspelde dat na de ondergang van Israël deze demonstraties door zouden gaan tegen “de Zionistische lobby in politieke partijen in landen zoals Duitsland, de Verenigde Staten en Engeland”.

Waar het gaat over een staakt-het-vuren in de oorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza dienen we in aanmerking te nemen dat de media zich in de berichtgeving uitsluitend baseert op berichten die Hamas via zijn media kanalen, zoals Al Jazeerah naar buiten brengt. Vrijwel alle berichten over een op handen zijnde staat-het-vuren zijn onderdeel van de psychologische oorlogsvoering van Hamas. Men weet dat het lot van de gegijzelden de discussie over de oorlog domineert en dat dit de achilleshiel is van Israël.

Dan nu een samenvatting van de gebeurtenissen op zondag en maandagmorgen.

Het noordelijke front

Hezbollah gebruikte de vaak hevige regenval om de aanvallen op het noorden van Israël verder te escaleren op zondag. Volgens de Libanese media was er niet alleen sprake van regenval maar ook van een regen van raketten en andere projectielen op noord Israël. Er zijn in totaal duizend raketten op noord Israël afgevuurd sinds het begin van de oorlog. Uit video’s die Hezbollah publiceert blijkt dat de antitankraketaanvallen die men pleegt voornamelijk gericht zijn tegen observatietorens die de IDF gebruikt om de activiteiten van Hezbollah te observeren. Op zondagochtend begon de dag met mortierbeschietingen op het dorp Shlomi in noordwest Israël. De meeste granaten vielen in open veld. Korte tijd later werd een Hezbollah drone gesignaleerd die in het gebied rond kibboets Manara nabij de stad Kiryat Shmoneh werd neergeschoten. Daarna ging om 10.40 uur het luchtalarm af in verschillende dorpen en steden in noord Israël tot aan Hatzor HaGlilit dichtbij het Meer van Galilea. Het ging opnieuw om een aanval met een onbemand vliegtuig. Dit patroon van raketbeschietingen, drone infiltraties en mortiervuur bleef zich voortzetten tot de avond. Na een vrij rustige nacht werden de aanvallen op maandagochtend hervat. Hezbollah viel, onder andere, de Baranit basis van de IDF aan met een raket van het type Burkan. Deze korte-afstandraketten hebben een kop met 500 kilo explosief materiaal. Een aantal loodsen werd door de aanval verwoest. Er is tot nu toe geen informatie over eventuele slachtoffers.

Minister van Defensie Yoav Galant beweert dat Hezbollah behoorlijke verliezen heeft geleden sinds het begin van de oorlog. Het heeft echter geen enkel effect gehad op de operaties van de terreurbeweging. Zoals ik hierboven al rapporteerde zijn de activiteiten van Hezbollah deel van de uitputtingsoorlog die Iran voert tegen Israël. De verwachting is dat Iran Hezbollah’s enorme rakettenarsenaal wil bewaren voor de laatste fase van deze uitputtingsoorlog. Een incident waarbij er in Israël veel slachtoffers zouden vallen kan dit soort calculaties echter in één klap veranderen.

Rode Zee Front

De Ansar Allah militie in Jemen hield woord en viel op zondagmiddag een schip aan in de Bab al-Mandab waterweg voor de kust van Jemen. Deze vitale scheepvaartroute is nu door Ansar Allah gesloten voor ieder schip dat naar Israël onderweg is. Het schip dat werd gekaapt door Ansar Allah was de Galaxy Leader en voer onder de vlag van de Bahamas. Later werd bekend dat er geen Israëli’s onder de bemanning waren die bestaat uit zeelieden van allerlei nationaliteiten. Het schip wordt beheert door een maatschappij in Japan en wordt geleased van de Britse maatschappij Ray Car Carriers. De Israëlische zakenman Rami Unger is mede-eigenaar van het schip. Israël zal door deze piraterij moeten besluiten wat te doen tegen Ansar Allah. Het afsluiten van de Bab al-Mandab straat voor schepen die iets met Israël te maken hebben is in feite een daad van oorlog. Iets dergelijks gebeurde voorafgaand aan de Zesdaagse Oorlog van 1967 toen Egypte de Rode Zee ter hoogte van Sharm al-Sheikh afsloot.

Op maandagochtend werd door de Ansar Allah militie een video gepubliceerd waarop de kaping van de Galaxy Leader was te zien. Speedboten vol met geüniformeerde terroristen enterden het schip en klommen omhoog via touwladders. Het heel tafereel leek op wat de IRG deed met schepen in de Perzische Golf.

Gaza Front

De meeste aandacht in de media ging wederom uit naar de grondoorlog in Gaza en naar de ontwikkelingen op het gebied van de gijzelaars.

Om met het eerste te beginnen de IDF is nog steeds bezig met de volledige inname van Gaza Stad en het noorden van Gaza. De vorderingen zijn langzaam en de troepen stuitten vooral in Gaza Stad op hevige weerstand. Er zijn nu in totaal 66 IDF soldaten gesneuveld bij de gevechten in Gaza sinds het begin van de grondoorlog. De hele kuststrook in noord Gaza is nu in handen van de IDF en er wapperen overal Israëlische vlaggen langs het strand.

Tijdens verschillende operaties in Gaza werden sinds het begin van de grondoorlog meer dan honderd terroristen gearresteerd en meegenomen voor ondervraging door de Shin Bet, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst. Uit deze ondervragingen werd belangrijke informatie gedistilleerd over het enorme ondergrondse tunnelcomplex van Hamas.

IDF soldaten bliezen het afgelopen weekend meerdere tunnels op waaronder een 55-meter-lange onder het al-Shifa ziekenhuis in Gaza Stad. De tunnel was gegraven op een diepte van tien meter volgens de IDF. Het woordvoerderkantoor van het leger gaf ook video’s vrij waarop te zien was dat Hamas terroristen op 7 oktober. ontvoerden naar het ziekenhuis brachten, en niet alleen voor medische behandeling. In één van de video’s was te zien hoe een groep Hamas terroristen een man, die werd geslagen, naar de ingang van het ziekenhuis brachten. In een andere video ziet men een Thaise gastarbeider, wiens been was afgehakt, die op een brancard naar een operatiekamer werd gereden.

IDF troepen vonden op zaterdag ook het lichaam van IDF soldaat Noa Martziano die gewond naar al-Shifa werd gebracht nadat zij tijdens de invasie op 7 oktober gewond was geraakt door ‘vriendelijk vuur’. Een patholoog stelde na de vondst van haar lijk vast dat zij was vermoord door Hamas. Er zijn aanwijzingen dat er tijdens de IDF inval in al-Shifa nog meer lijken werden gevonden. Dat er nog geen informatie is vrijgegeven hierover heeft te maken met het identificatieproces en met families van de gegijzelden die eerst op de hoogte moet worden gesteld voordat er gepubliceerd wordt.

Over het weekend heb ik verder meer informatie gekregen over de afgrijselijke gruwelijkheden die Palestijnse terroristen, maar ook burgers uit Gaza, pleegden tijdens de invasie van Zuid-Israël op 7 oktober. Ik zal u de gruwelijke details besparen, maar het gaat om seksuele mutilatie van dode lichamen, groepsverkrachtingen, en het afhakken van lichaamsdelen. Er gaan in Israël nu stemmen op om al het videomateriaal van deze gruweldaden vrij te geven voor massapublicatie. Dit gezien de huidige campagne over de humanitaire situatie in Gaza en de druk op Israël om tot een staakt-het-vuren te komen.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser.

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda