Sluiten

Zoeken.

Lichtpuntjes in donkere dagen

Door Yochanan Visser - 

29 december 2023

2021 CVI website

Gedurende de oorlog waren er vele momenten die een depressief gevoel geven en die een mens de indruk geven dat de wereld een donkere tunnel is met hier en daar een sprankje licht. Het leidt geen twijfel dat er veel mensen in Israël ernstig getraumatiseerd zijn, en niet alleen door de gebeurtenissen op zeven oktober jl.

Wanneer ik lees (op donderdag) dat een derde van de Israëlische Arabieren het oneens is met de opmerking van Mansour Abbas, de leider van de Arabische Ra’am partij dat 7/10 niet “de Arabische maatschappij reflecteert, het Palestijnse volk en de Islamitische natie” dan geeft dat een benauwend gevoel. Wie is vijand en wie niet? Is er een vijfde colonne in Israël? Er zijn sterke aanwijzingen dat dit wel degelijk het geval is. Persoonlijk ondervond ik er een staaltje van toen ik eerder deze week terugkwam van een bezoek aan het zuidelijke front. Op de tolweg ‘Kvish Sjesh’ ter hoogte van het Arabische dorp Baqa al-Garbiyye werd ik ingehaald door een Arabier op een motorfiets die zich schuldig maakte aan roekeloos rijgedrag. De man kwam met grote snelheid op mijn auto af terwijl ik op de linker rijstrook reed om iemand in te halen. Plotseling verscheen de motorfiets naast mij en de Arabier keek me aan met een blik vol haat. Vervolgens sloeg hij met zijn vuist op de zijspiegel; draaide het gas weer open en verdween al zigzaggend.

Lichtpuntjes

Gelukkig zijn er ook niet-Joden in Israël die zich totaal anders gedragen. Tijdens een bezoek aan de Druziche stad Maghar (spreek uit Mrar) bezochten we een winkel waar men wijn verkoopt. De winkel wordt gerund door twee Druzische broers waarvan er één in een IDF uniform was. Zijn broer vertelde vol trots dat er nu een sticker was die de IDF officier had ontworpen. Daarop liet haalde hij een pakje stickers en gaf ons er een paar. Op de sticker was de Israëlische vlag te zien naast de Druzische en de tekst “Yachad Nenatseach”, hetgeen “samen zullen wij overwinnen” betekent. In het plaatselijke tuincentrum ontmoetten wij een andere Druze waarvan ik weet dat hij een zogenaamde ‘nèche Tsahal’ is, een IDF veteraan die invalide is geworden tijdens gevechtshandelingen. De man vertelde ons dat hij iedere morgen met een zwaar hart wakker wordt en bang is om de radio aan te zetten en dan weer een overlijdensbericht van een IDF soldaat te moeten horen.

Dit is het licht in de duisternis. De Druzen in Israël zijn trouwe burgers die in grote getale in het leger dienen en veel broeders hebben verloren in Israëls nimmer aflatende oorlogen.

Mickey de speurhond

Een ander licht in de duisternis kwam op donderdag in de vorm van een rapport door de Engelse krant Daily Mail. De krant publiceerde een korte videorapportage over Mikey een speurhond van de Oketz-eenheid. Mickey was zwaargewond geraakt in Gaza toen een terrorist een handgranaat haar wierp. Mickey werd onder andere met een gebroken poot en hersenbeschadiging opgenomen in een dierenkliniek waar de artsen haar een paar keer opereerden. De situatie van Mickey verbeterde echter nauwelijks en de hond was verlamd. Daarop belde de Oketz commandant professor Shai Efrati het hoofd van een traumakliniek in het Shamir Medische Centrum in Israël. Efrati is een specialist in het behandelen van hersentrauma bij IDF-soldaten en stemde uiteindelijk in met de behandeling van Mickey in zijn kliniek. De Oketz hond onderging een aantal behandelingen met hyperbare zuurstoftherapie die door de Nederlander Ite Boerema in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd geïntroduceerd. Mickey kon na een paar behandelingen al weer op zijn poten staan en loopt nu weer. Professor Efrati legde uit dat net als bij IDF-soldaten hij voor Mickey de beste behandeling wilde, omdat zij per slot van rekening ook een soldaat is. Honden zoals Mickey worden in Gaza ingezet tijdens de zoektocht naar verborgen wapens en tunnels.

Ander oorlogsnieuws

Het Amerikaanse oorlogsschip USS Mason haalde afgelopen nacht opnieuw een drone en een ballistische raket uit de lucht boven de Rode Zee. Zoals ik in mijn analyse over de Ansar Allah militie in Jemen al uitlegde speelt de Mason maar ook haar zusterschip USS Carney een cruciale rol bij de verdediging van Israël tegen de Ansar Allah raketten en drones. Ook in dit geval waren de projectielen op weg naar Israël waar het doelwit de badplaats Eilat was.

Op donderdagavond kwam de IAF opnieuw in actie tegen de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde in Syrië. In twee golven raketaanvallen werd opnieuw de startbaan van de luchthaven van Damascus onklaar gemaakt. De luchthaven was juist op donderdagmiddag weer heropend na reparaties aan de startbaan die constant wordt gebombardeerd door de IAF. Dit, vanwege Iraanse pogingen om moderne wapens te leveren aan de sjiiëtische milities in Syrië en aan Hezbollah in Libanon.

In Gaza voerde de IDF op donderdag zijn acties in de stad Khan Younis verder op. Troepen proberen nu om van verschillende kanten de stad te omsingelen en dan langzaam de wijken vrij te maken van iedere Hamas aanwezigheid.

In ander nieuws over Gaza werd bekend dat vast is komen te staan dat 13 IDF-soldaten die op zeven oktober werden ontvoerd vanuit Israël zijn gedood door Hamas. Dit werd vastgesteld door een speciaal comité van het IDF rabbinaat dat allerlei materiaal en getuigenissen verzamelt over verdwenen soldaten. Het comité stelde ook vast dat twee gijzelaars zijn vermoord door Hamas. Het gaat om Judiyen Gal Hagai die werden ontvoerd vanaf kibboets Nir Oz op zeven oktober jl.

Er zijn aanwijzingen dat er ondanks uitgebreide mediaberichtgeving over de gruwelijkheden die Hamas en andere terroristen op 7/10 bedreven nog altijd dingen verborgen worden gehouden van het publiek. Daarover hoop ik later meer uiteen te kunnen zetten.

In het noorden van Israël voerden gisteren zowel de IDF als Hezbollah hun aanvallen op. Hezbollah schoot opnieuw raketten af op de stad Kiryat Shmoneh in het uiterste noorden van Israël en lanceerde ook kamikazedrones op de kuststeden Akko en Haifa. Er werd alleen schade aangericht door de circa 50 raketten. De drones werden door Iron Dome uit de lucht gehaald. Het Israëlische leger reageerde op de gebruikelijke wijze door de plaatsen te bestoken waar vandaan de drones en de raketten werden gelanceerd.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda