Sluiten

Zoeken.

Liveblog: Israël aangevallen - bid voor Israël

Door Christenen voor Israël - 

20 oktober 2023

Scherm­afbeelding 2023-10-07 om 09.42.56

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de actualiteit en gebedspunten rondom de situatie in Israël.

Israël wordt overspoeld met terreur
 • Sinds zaterdag 7 oktober rond 6:00 uur lokale tijd ligt Israël onder vuur.
 • We roepen op om te bidden voor Israël. In dit liveblog vindt u actuele gebedspunten. Klik hier voor alle gebedspunten op een rij.
 • We hebben een noodfonds voor Israël gestart om gericht hulp te kunnen bieden waar nodig.

Steun noodfonds Israël

21 oktober 22:01

Bid om vrede voor Jeruzalem

Een regenboog boven de Olijfberg in Jeruzalem, als teken van Gods trouw.

Blijf bidden om vrede voor Jeruzalem!

Want uit Sion zal de wet uitgaan, en het woord van de HEERE uit Jeruzalem. Hij zal oordelen tussen de heidenvolken en veel volken vonnissen. En zij zullen hun zwaarden omsmeden tot ploegscharen en hun speren tot snoeimessen. Geen volk zal tegen een ander volk het zwaard opheffen. Oorlog voeren zullen zij niet meer leren. (Jesaja 2)

Morgen is het zondag en houden we geen liveblog bij. Maandag zijn we er weer. 

21 oktober 21:28

Video: Joodse zanger Yaakov Shwekey zingt 'Huil niet meer, Jeruzalem'

De orthodox-Joodse zanger Yaakov Shwekey zingt in het lied 'Cry no more, Yerushalayim' op indringende wijze over het lijden van het Joodse volk en Israël.

Het lied begint met een uitspraak van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu: "Israël wordt vaker veroordeeld (door de Verenigde Naties, red.) dan alle andere landen van de wereld bij elkaar". Daarmee doelt hij op de onrechtvaardige manier waarop Israël wordt behandeld.

Shwekey zingt over het onrecht dat Israël en het Joodse volk wordt aangedaan, maar eindigt uiteindelijk met een boodschap van hoop. "Keer terug en blijf dit keer voorgoed, dan zullen we niet meer huilen, Jeruzalem."

Het lied is al een aantal jaren oud, maar misschien wel actueler dan ooit.

Bekijk en beluister Cry no more:

21 oktober 19:01

Drukte bij Israël Producten Centrum

Het was afgelopen week erg druk bij het Israël Producten Centrum. Zowel in de winkel in Nijkerk als in de webshop deden veel mensen 'inkopen in Israël'. Het Israël Producten Centrum biedt in Europa het grootste assortiment Israëlische producten.

Directeur Pieter van Oordt: "Veel mensen willen Israël in deze moeilijke tijd ook steunen door producten uit het land te kopen. Ook worden er veel Israëlische vlaggen besteld."

Door de oorlogssituatie in Israël ligt de productie bij veel bedrijven lager dan gebruikelijk of zelfs helemaal stil. "Vooralsnog gaan we ervan uit dat we de voorraden weer kunnen aanvullen", zei Van Oordt.

21 oktober 15:53

Update uit Israël van zaterdag 21 oktober: dag 15 van de Simchat Thora-oorlog

In weer een nieuwe bijdrage van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser, leest u hoe het er in de afgelopen 24 uur aan toeging in Israël en omgeving.

Gaza
Tot het middaguur was het vanochtend vrij rustig in Zuid-Israël met weinig raketbeschietingen en Israëlische luchtaanvallen. Dit had ongetwijfeld te maken met de levering van humanitaire hulp aan de inwoners van Gaza via de grensovergang Rafah in Egypte. Egyptische officials probeerden de afgelopen dagen een paar uur durend staakt-het-vuren te bereiken en slaagden daar klaarblijkelijk in.

Op vrijdagavond werden twee Amerikaans-Israëlische gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Het betrof een moeder met haar dochter die op 7 oktober tijdens de bloedige Hamasinvasie in kibboets Nahal Oz gevangen waren genomen. Hamas gaf een verklaring af waarin werd gezegd dat de twee gijzelaars om “humanitaire redenen” waren vrijgelaten. Zij werden naar een IDF-basis in het centrum van Israël gebracht waar de hereniging met hun familie plaatsvond.

Hamas probeerde op vrijdag opnieuw om de internationale media op het verkeerde been te zetten. Men beweerde dat de Israëlische luchtmacht een kerk in Gaza had gebombardeerd. Het ging om de Grieks Orthodoxe kerk Sint Porphyrios een historisch gebouw, dat meer dan 1600 jaar oud is. De kerk is momenteel in gebruik als vluchtelingencentrum. Volgens de nieuwssite Belingcat, dat onderzoek deed naar het incident, was de IAF echter actief in een wijk twee blokken ver van de kerk. In die wijk was een appartement dat door Hamas werd gebruikt als militaire faciliteit en dat werd getroffen door een raket.

Het aantal ontvoerden werd op zaterdag weer aangepast en bedraagt volgens de IDF nu 210. Er zijn echter nog tientallen vermisten.

Noord-Israël
De evacuatie van de inwoners van Israëls meest noordelijke stad Kiryat Shmoneh is nu voltooid. Dat gebeurde op last van de Israëlische regering die geen risico meer wilde nemen met de levens van de burgers daar. Kiryat Shmoneh werd de laatste dagen herhaaldelijk beschoten met raketten vanuit Libanon. In het gebied rond de stad werden verder infiltratiepogingen ondernomen door Hezbollah.

Afgelopen nacht lanceerde Hezbollah opnieuw een antitank raket op een IDF positie langs de grens met Libanon. Bij die aanval werd de IDF soldaat Omer Balva uit Herzliya gedood. Ook Balva was een Amerikaanse staatsburger die naar Israël emigreerde om dienst te nemen in de IDF.

Op het moment van het schrijven van deze update is er waarschijnlijk een nieuwe infiltratiepoging door Hezbollah-terroristen aan de gang. Inwoners van de dorpen Misgav Am, Yiftach, Menra en Margalit in noord Israël kregen de opdracht om onmiddellijk hun Maamad (privé schuilkelder) binnen te gaan.

Verenigde Staten en Israël
Naar nu is gebleken heeft het Amerikaanse leger op vrijdag een grote aanval van de Ansar Allah (Houthi) militie in Jemen op het zuiden van Israël voorkomen. Het oorlogsschip USS Carney van de Amerikaanse marine haalde tijdens een negen uur durende actie 4 kruisraketten en 15 onbemande gevechtsvliegtuigen (UAV’s) uit de lucht. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat het Amerikaanse leger Israël militair direct te hulp schoot. Experts stelden vast dat de kruisraketten en de UAV’s toebehoorden aan de Ansar Allah militie die volledig gesponsord wordt door Iran. De Amerikaanse media berichtten later dat de drones en de raketten op weg waren naar Zuid-Israël, waarschijnlijk naar de stad Eilat.

Deze unieke actie van de VS schept in feite ook meer duidelijkheid over de aanwezigheid van een groot aantal Amerikaanse oorlogsschepen, waaronder nu twee vliegdekschepen, voor de kust van Israël. Tot nu toe werd aangenomen dat deze Amerikaanse aanwezigheid diende als afschrikkingkracht ten opzichte van Hezbollah en zijn beschermheer Iran. Nu bleek echter uit de actie van de USS Carney dat de Amerikaanse president Joe Biden veel verder wil gaan dan al zijn voorgangers waar het gaat om de bescherming van Israël.

In een later te publiceren artikel zullen we dieper ingaan op Biden’s niet geringe rol in het huidige conflict.

21 oktober 11:48

De 5 meest verspreide leugens over Israël in de afgelopen week

Israël staat (weer eens) in het middelpunt van de belangstelling. Er wordt gigantisch veel nieuws gebracht, waardoor helaas ook veel leugens worden verspreid. Onze jongerenorganisatie Isreality zet de vijf meest verspreide leugens over Israël van de afgelopen week op een rijtje. 

21 oktober 9:26

Dit zijn de doelen van Israëls grondoperatie in Gaza

Twee weken na de gruwelijke aanval van Hamas op onschuldige Israëli's, lijkt het Israëlische leger nu klaar te zijn voor een grondoperatie in Gaza. Wat proberen ze daarmee te bereiken? Lees het in deze nieuwe analyse van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser:

20 oktober 18:47

De Arabische dominee Saleem Shalash zet zich, samen met Joden, in voor Israëli's in nood

"Dit is iets wat de media je nooit zullen laten zien", zegt Saleem Shalash vanuit zijn hulpcentrum in Nazareth. In deze stad, met de grootste Arabische bevolking van Israël, is hij voorganger van de Home of Jesus the King Church. Een gemeente met hart voor Israël en het Joodse volk, onder meer vanwege de visie van ds. Shalash. “Van de miljoenen christenen in het Midden-Oosten leeft slechts één procent in vrijheid", zei Shalash eerder. "Dat zijn de christenen die het geluk hebben dat ze in Israël wonen.”

In de video hieronder zie je hoe ds. Shalash een bijgebouw van de kerk heeft veranderd in hulpcentrum voor Israëli's in nood. De hulp die hij biedt wordt mede mogelijk gemaakt door ons noodfonds.

20 oktober 13:57

10 redenen om Israël te steunen in deze tijd

Sinds het uitbreken van de nieuwe oorlog in Israël, hebben mensen veel vragen. Velen vragen zich af of ze hun steun aan Israël in deze strijd kunnen uitspreken. Gaan ze dan niet voorbij aan het lot van de Palestijnen in de Gazastrook en elders? Kunnen ze daarom niet beter neutraal blijven en zich er niet over uitspreken?

Ds. Oscar Lohuis vindt van niet. Hier geeft hij 10 redenen om Israël te steunen:

20 oktober 13:50

Update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Noodtoestand in het noorden

In het noorden van Israël kan nu gesproken worden van een noodtoestand. Dit nadat er gisteravond zo’n dertig raketten werden afgeschoten op diverse steden en dorpen langs de grens met Libanon.

Nadat de Israëlische regering besloot om de veiligheidszone uit te breiden tot vijf kilometer van de Libanese grens, werd vandaag besloten om de stad Kiryat Shmona geheel te ontruimen. Dit heeft niet alleen te maken met de voortdurende raketaanvallen op de stad, maar ook met de angst voor infiltraties door Hezbollah-terroristen. De inwoners van Kiryat Shmona kregen gisteren vreemde telefoontjes van mensen die zich bekendmaakten als soldaten van het IDF thuisfront commando.

Ook werd er in sommige gevallen op de deur geklopt. Het thuisfront commando van het Israëlische leger werkt niet op deze wijze.

De ontruiming van de stad zal volgens experts de eerste stap zijn richting escalatie van de IDF-acties tegen Hezbollah. Het Israëlische leger heeft zich tot nu toe beperkt tot kleinere acties tegen Hezbollah. Dit zou te maken hebben met de vrees voor de levens van de inwoners van de grensstrook in het uiterste noorden van Israël.

Er werd vroeg in de middag opnieuw een incident gerapporteerd in de buurt van Kiryat Shmona. De inwoners van de kibboetsen Manara, Kfar Giladi en Misgav Am werd opgedragen om in hun huizen te blijven en zichzelf op te sluiten in de Maamad, de privé-schuilkelder. De IDF bevestigde dat er geschoten werd op deze kibboetsen.

Het laatste nieuws is dat er ook een gewapende terrorist infiltreerde in het gebied rond Kiryat Shmona.

Gaza

De grondoperatie van de IDF is nog niet begonnen, maar de soldaten zijn er klaar voor. In een video die werd gepubliceerd kon men een grote groep dansende IDF soldaten zien die hun geweren omhoog staken en het lied Am Yisrael Chai zongen (het volk van Israël leeft).

De raketbeschietingen door Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) gaan ondertussen onverminderd door. Rond één uur vanmiddag werd een raket gelanceerd in de richting van de stad Beit Shemesh, ongeveer 20 kilometer ten westen van Jeruzalem. De raket werd echter onderschept door de Iron Dome.

De Israëlische politie arresteerde vandaag verder vier Palestijnse Arabieren uit Gaza in de stad Beer Sheva in het zuiden van Israël. De vier hielden zich schuil in een flat in de stad. Het is niet duidelijk of het illegale arbeiders waren of terroristen die deel namen aan het bloedbad op 7 oktober.

De identificatie van lichamen die gevonden werden na dit bloedbad, gaat intussen nog steeds door en wordt bemoeilijkt door het feit dat vele lichamen zwaar verminkt zijn of verbrand.

De IDF maakte gisteren ook bekend dat er op de lijken van Palestijnse terroristen die deelnamen aan de bloedige invasie op 7 oktober Captagon-pillen waren gevonden. Captagon wordt ook wel de ‘cocaïne voor arme mannen’ genoemd en heeft zelfs een sterker effect. Een pil van drie euro veroorzaakt een gevoel van overmoed en agressie, zonder dat men restricties voelt om iemand te doden. De drug werd indertijd ook door de Islamitische Staatgroep (ISIS) gebruikt tijdens gruweldaden.

De Captagon-pillen zijn waarschijnlijk door Hezbollah aan Hamas geleverd en komen uit Syrië, dat de grootste Captagon-productie ter wereld heeft.

Jemen

Naar nu blijkt, voorkwam de Amerikaanse marine gisteravond een raket- en droneaanval op Israël, die door de door Iran gesponsorde Ansar Allah (Houthi) militie werd uitgevoerd.

Dit was de eerste keer dat de Amerikanen intervenieerden in het huidige conflict dat vanuit Iran wordt georkestreerd. Dat Iran achter de gewelddadigheden tegen Israël zit en de VS zien als deel van de oorlog, bleek ook uit een droneaanval op een Amerikaanse basis in Oost-Syrië. Verschillende Amerikaanse soldaten raakten lichtgewond toen een onbemand aanvalsvliegtuig de basis Al-Tanf op de grens tussen Irak en Syrië aanviel.

Iran heeft in het verleden altijd drones gebruikt tegen het Amerikaanse leger en is één van de grootste producenten van onbemande vliegtuigen ter wereld.

20 oktober 13:23

Lege sabbatstafel in Tel Aviv

Op het museumplein in Tel Aviv staat een lege sabbatstafel met 200 lege plaatsen. Deze 200 plekken staan voor de gegijzelde en vermiste Israëli's.

20 oktober 11:59

Uitzending 20 oktober • Israël in oorlog

Israël bereidt zich voor op een grondoffensief in Gaza. De situatie is gespannen - ook in het noorden van het land, door de dreiging van Hezbollah. De oorlog in Israël heeft een directe weerslag op de Joodse gemeenschap in Nederland. Hoe draagt de berichtgeving in de Nederlandse media bij aan een vijandig klimaat tegen Joden in ons land? Jechiël Evers, zelf Joods, vertelt over zijn ervaringen.

Komende zondag vindt er in Genève een demonstratie plaats bij de VN-Mensenrechtenraad en het Rode Kruis. Leon Meijer (bestuurslid van Christenen voor Israël) gaat er ook heen, om te pleiten voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars die nu al twee weken gevangen zitten in Gaza.

Bekijk de uitzending hier:

20 oktober 11:42

Bestel gratis posters om aandacht te vragen voor de ontvoerde Israëli's in Gaza

Sinds 7 oktober werden meer dan 200 onschuldige Israëlische burgers met geweld door Hamas ontvoerd naar de Gazastrook. Met deze posters willen we aandacht vragen voor hen. Helpt u mee?

We weten niet waar deze ontvoerde mensen zijn en ook niet hoe het met ze gaat. Bid voor hen en maak hun benarde situatie bekend. Dat kan onder meer door posters te bestellen en op te hangen in bijvoorbeeld uw kerk.

20 oktober 10:33

Bemoedigingsavond voor Israël in de Grote Kerk van Dordrecht

Na de bemoedigingsavond van afgelopen zaterdag in Kampen, met een afgeladen Bovenkerk en inmiddels 50.000 kijkers via de stream, volgt een tweede bemoedigingsavond in Dordrecht. Deze vindt plaats op donderdag 26 oktober in de Grote Kerk van Dordrecht.

Bekijk de poster voor alle info: 

20 oktober 09:57

Psalm 23 • Ik vrees geen kwaad, want U bent met mij

We starten vandaag de liveblog met een overdenking van rabbijn Evers vanuit Jeruzalem.

Lees de overdenking hier:

20 oktober 9:51

Dit zijn Ellay, Ariel en Yael

In de ochtend van 7 oktober renden Ellay, Ariel met dochter Yael van 1,5 jaar oud naar de veilige kamer van hun huis in kibboets Kfar Aza omdat ze buiten geweerschoten hoorden. Ze stuurden naar hun familie: “Bid voor ons. Ze zijn binnen. Breng het leger. Breng de politie. We houden van jullie allemaal. Hartelijk dank." 

Palestijnse terroristen staken hun huis in brand, met het gezinnetje er nog in. Ze hebben het wonderlijk overleefd, maar raakten wel ernstig gewond. Momenteel worden ze behandeld in het nationaal brandwondencentrum van Israël. Bid om herstel voor Ellya, Ariel en Yael.

(Bericht via Joop Soesan op X)

19 oktober 21:54

Samenvatting: dit gebeurde er op dag 12 van de Simchat Thora-oorlog

Gaza
Gedurende de nacht en vandaag overdag bleef de Israëlische luchtmacht doorgaan met het uitvoeren van luchtaanvallen op de terreurinfrastructuur in Gaza. Operatie IJzeren Zwaarden ging daarmee de twaalfde dag in, zonder dat de verwachte grondoorlog begon. Volgens de IDF werden er opnieuw honderden doelen aangevallen en werden twee topcommandanten van Hamas geëlimineerd. Een groot deel van de aanvallen vond plaats in de wijk Sageya van Gaza-stad. Het Israëlische leger heeft aangegeven dat men nu klaar is met de voorbereidingen op het grondoffensief tegen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza.

De IDF heeft o.a. stalen kooien aangebracht op de tournetten van tanks en andere gepantserde voertuigen. Dit om aanvallen met drones door Hamas te voorkomen. Voorafgaand aan de bloedige invasie van Zuid Israël op zeven oktober, gebruikte Hamas onbemande vliegtuigen om met bommen de bovenkant van IDF-observatietorens te vernietigen. De nu gemonteerde kooien geven de soldaten een veel betere bescherming tegen dit soort aanvallen.

De regering in Jeruzalem heeft nu opdracht gegeven om duizenden inwoners van de stad Ashkelon, 15 kilometer ten zuiden van de Gazastrook, te evacueren wanneer de oorlog verder escaleert. Het gaat om ongeveer 24.000 inwoners die geen zogenaamde Maamad (privé schuilkelders) hebben, tienduizenden bejaarden en alleenstaanden. Ashkelon is de stad die het meest te lijden heeft onder de rakettenterreur van Hamas. De stad werd vandaag opnieuw beschoten met raketten.

Israël heeft onder Amerikaanse druk nu ingestemd met de levering van humanitaire hulp aan de inwoners van Gaza, via de Egyptische grensovergang Rafah. Premier Benjamin Netanyahu maakte duidelijk dat er onder geen beding goederen, gas en elektriciteit vanuit Israël aan Gaza zullen worden geleverd. Israël heeft onder de internationale wetgeving geen verplichting om goederen of andere zaken aan Gaza te leveren omdat het vijandelijk gebied is. In feite heeft Israël onder VN Veiligheidsraad resolutie 1373 de plicht om niets te leveren aan Gaza. Onder deze resolutie is het staten verboden om enige vorm van hulp te bieden aan personen die zich bezighouden met terrorisme.

Het aantal door Hamas gegijzelde Israëli’s is nu gestegen tot 203, onder hen een Nederlands-Israëlische jongen. Secretaris Generaal Antonio Guterres van de VN komt op vrijdag persoonlijk naar Gaza om de eerste levering van hulpgoederen aan de Gazanen te overzien. Het is tot nu toe onbekend of hij erop zal staan om de humanitaire situatie van de gegijzelden te kunnen onderzoeken.

Libanon
Hezbollah blijft doorgaan met zijn agressie tegen Israël en voerde het aantal raketaanvallen op het noorden van het land vandaag verder op. Vanmiddag rond vijf uur werd er een barrage van dertig raketten op noordwest Israël afgevuurd en de stad Kiryat Shemoneh, in het uiterste noorden van het land. Er werd één huis geraakt en daarbij raakten drie burgers gewond, inclusief een vijfjarig meisje. De raketaanval volgde op een beschieting met mortieren en twee antitank granaten op kibboets Manara, even ten zuiden van Kiryat Shemoneh. De IDF reageerde wederom met artilleriebeschietingen, en met aanvallen door Apache helikopters op Hezbollah doelen in Libanon.

Steeds meer, voornamelijk, Westerse landen zijn nu bezig om hun burgers in Libanon te evacueren. De regering van de VS riep inmiddels, naar verluidt, Israël op om geen oorlog met Hezbollah te beginnen. De VS hebben twee vliegdekschepen en zeven andere marinevaartuigen voor de kust met Israël. Op deze schepen zijn 15.000 soldaten aanwezig die in geval van nood de IDF zouden kunnen assisteren in de strijd tegen Hezbollah. Deze VS-vloot is qua vuurkracht nu het tweede leger in het Midden-Oosten. President Joe Biden verzekerde gisteren tijdens zijn bezoek aan Tel Aviv dat Israël niet alleen staat in deze oorlog.

Judea en Samaria
De Palestijnse terreurbewegingen in het centrum van Israël (Judea en Samaria) proberen nu om een derde front te openen met een duidelijke toename in de terroristische activiteiten.

Het Israëlische leger, samen elite-eenheden van de grenspolitie vielen vandaag opnieuw het Nur Shams vluchtelingenkamp nabij de Palestijnse stad Tulkarem binnen. Dit vluchtelingenkamp is een Hamas-bolwerk geworden en het was de tweede keer deze week dat de IDF daar actief was. Bij de inval werden volgens de Palestijnse Autoriteit zes Arabieren gedood, terwijl aan Israëlische kant tien gewonden vielen. De Palestijnse Arabieren in Nur Shams gebruikten zelfgemaakte bommen tegen de Israëlische strijdkrachten en beschoten hen met automatische geweren. Uiteindelijk maakte een IDF-drone een einde aan het Palestijnse geweld en doodde de zes terroristen.

In andere incidenten nabij Bethlehem en in Budrus (nabij Ramallah) werden twee Palestijnse terroristen doodgeschoten die met Molotov-cocktails en andere voorwerpen IDF-soldaten bestookten.

19 oktober 16:03

Half miljoen Israëli's op de vlucht

Bijna 500.000 Israëli's hebben hun huis moeten verlaten als gevolg van de geweldsescalatie. De inwoners van 20 dorpen en steden rond de grens met Gaza hebben noodgedwongen hun huis achter zich gelaten. Ook de inwoners van 28 dorpen en steden in binnen een straal van twee kilometer met de Libanese grens zijn geëvacueerd, vanwege beschietingen van Hezbollah.

In Israël zijn allerlei initiatieven opgestart om de vluchtelingen op te vangen. Onder meer door enkele organisaties waar we als Christenen voor Israël mee samenwerken. Zij kunnen een beroep doen op het noodfonds dat we zijn gestart. U kunt online doneren om dit mede mogelijk te maken. 

19 oktober 15:08

Ook Nederlander onder ontvoerden in Gaza

De van oorsprong Nederlandse Ofir Engel (18 jaar) is één van de mensen die sinds 7 oktober door Hamas gevangen wordt gehouden in Gaza. Dat meldt de Israëlische ambassade in Den Haag. 

Engel woont in Ramat Rachel, maar was in het bewuste weekend op visite bij zijn vriendin en schoonouders in kibboets Be'eri. Ook Engels schoonvader is ontvoerd. 

Kibboets Be'eri is één van de zwaarst getroffen gemeenschappen van de aanval van Hamas. Meer dan 120 inwoners werden vermoord en diverse anderen werden ontvoerd. Over hun situatie is op dit moment niks bekend.  

19 oktober 14:25

Explainer video al meer dan 50.000 keer bekeken

De explainer video die we vorige week verspreidden is inmiddels al meer dan 50.000 keer bekeken op YouTube. In de video leggen we uit dat het belangrijk is om altijd de feiten te checken in de berichtgeving over Israël en ook hoe je dat kunt doen.

Sinds de video online ging is het alweer een paar keer duidelijk geworden hoe belangrijk het is om nieuwsberichten niet zomaar als feit aan te nemen. Zo berichtte onder meer de NOS afgelopen week dat er in Gaza geen water meer uit de kraan kwam en hield Israël, dat de watertoevoer naar Gaza tijdelijk had gestopt,  daarvoor verantwoordelijk. Factcheckers van FactGurus zochten echter uit dat slechts 7% van de totale waterbehoefte wordt geleverd door Israël.

Een paar dagen later ging de NOS net als bijna alle andere media in de fout door een persbericht van Hamas klakkeloos over te nemen. Daarin werd gemeld dat bij een Israëlische luchtaanval op een ziekenhuis minstens 500 doden waren gevallen. In werkelijkheid ging het om een mislukte raketlancering van Palestijnse Islamitische Jihad, die op de parkeerplaats van het ziekenhuis terecht kwam. Geschat wordt dat er enkele tientallen doden te betreuren waren. "In de bewoording hadden we zorgvuldiger kunnen zijn", zei NOS-hoofdredacteur Giselle van Cann daar later over. Op onze website kun je lezen hoe de vork in de steel zat.

Heb je de explainer video nog niet gezien? Bekijk 'm hier:

19 oktober 12:46

Breng ze thuis!

Sinds 7 oktober houdt Hamas meer dan 200 Israëli's gevangen in Gaza. Dat is nu al 12 dagen. Er is geen contact met ze en niemand weet waar ze zijn of hoe het met ze gaat. Dit is een misdaad tegen de menselijkheid en dit moet stoppen!

Help mee om het bewustzijn over deze misdaad van Hamas te vergroten. We mogen deze mensen niet vergeten. Bid voor de onschuldige kinderen, mannen, vrouwen en ouderen die zijn ontvoerd. Hieronder vind je een aantal mensen die zijn ontvoerd, met hun namen en leeftijd. Zo kun je heel concreet voor ze bidden. Alle namen en leeftijden vind je op stories.bringthemhomenow.net.

19 oktober 10:34

Dit is de cover van de nieuwe Israël Aktueel

Komende week wordt onze krant Israël Aktueel weer bezorgd bij ruim 50.000 adressen in Nederland. Natuurlijk is er veel aandacht voor de situatie in Israël. Ontvang je Israël Aktueel nog niet? Klik hier om gratis abonnee te worden. 

18 oktober 20:04

Samenvatting: dit waren vandaag de belangrijkste ontwikkelingen in Israël

Na alle opwinding over een ziekenhuis in Gaza dat gisteravond werd geraakt door, wat de media oorspronkelijk zeiden, een Israëlische raket kwam er vandaag wat meer rationaliteit naar boven in de internationale gemeenschap. Dit gebeurde nadat Israël met video- en audio-opnames aantoonde dat Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) verantwoordelijk was voor het incident. U kunt er alles over lezen in deze analyse, die wij vandaag publiceerden.

Bezoek Biden
Het solidariteitsbezoek van de Amerikaanse President Joe Biden stond centraal in de berichtgeving over Israël vandaag. Biden adresseerde ook het dodelijke incident in het Al-Ma’amadani ziekenhuis en zei dat klaarblijkelijk “het andere team” verantwoordelijk was. Daarmee bedoelde hij Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad. De Amerikaanse president woonde ook een vergadering bij van het Israëlische veiligheidskabinet. Tijdens deze vergadering werd een uitgebreide aanval op Gaza goedgekeurd, met instemming van Biden.

Nieuwe video van ziekenhuisparkeerplaats
De IDF publiceerde vanmiddag ook video opnames die vanmorgen door een spionagedrone waren gemaakt van het Al Ma’amadani ziekenhuis. Uit die video bleek dat het ziekenhuis zelf niet was beschadigd. Slechts een groot aantal auto’s op de parkeerplaats was verbrand en een krater ontbrak. Dit bevestigde in feite opnieuw dat het incident te wijten was aan een PIJ-raket die voortijdig ontplofte na uit de koers te zijn geraakt. Hamas heeft nu het dodental vastgesteld op 578, maar dit roept de vraag op hoeveel mensen er wel niet op dat parkeerterrein aanwezig waren. Bovendien ontbreken de gebruikelijke beelden van scheurende ambulances die arriveerden bij de ziekenhuizen in Gaza. Het meest waarschijnlijke is dat na de oorlog zal worden vastgesteld dat er geen bloedbad plaatsvond bij het ziekenhuis.

Woede in Arabische landen
De Hamaspropaganda over het ziekenhuis miste zijn uitwerking echter niet op de massa’s in het Midden-Oosten. In Jordanië werd de Israëlische ambassade bestormd en de politie had moeite om de woedende massa buiten het gebouw te houden. In Beiroet, Libanon, gebeurde iets soortgelijks met de Amerikaanse ambassade. Het gebouw werd in brand gestoken. Een grote menigte Hezbollah-aanhangers bestormde de ambassade met Palestijnse vlaggen en die van Hezbollah. Momenteel worden Amerikaanse burgers in Libanon geëvacueerd.

De regering van Saoedi-Arabië riep vanavond zijn burgers in Libanon op om ook het land te verlaten. Dit heeft te maken met de verwachting dat uitbreiding van de Israëlische acties in Gaza tot uitbreiding van de Hezbollah-agressie zal leiden en vervolgens tot oorlog.

Hezbollah
Ook vandaag schoot Hezbollah met geweren op Israëlische soldaten op tal van plaatsen langs de grens. Het doelwit was in de meeste gevallen Israëlische surveillancesystemen die meestal op heuvels zijn geïnstalleerd. Dit zou een poging kunnen zijn om de IDF “blind” te maken, voorafgaand aan een grote Hezbollah-aanval. Het concept dat Hamas hanteerde bij de invasie in Zuid-Israël werd door Hezbollah-leider Hassan Nasrallah herhaaldelijk in het openbaar besproken. Vanavond werden er negen raketten afgeschoten op de Golan Hoogvlakten en op de stad Kiryat Shmoneh, in het uiterste noorden van Israël. Vier raketten werden onderschept - de rest viel in open gebied. Deze raketaanvallen volgde op zes aanvallen met antitankraketten op IDF-posities langs de grens. Vanavond werden er ook mortiergranaten afgevuurd op twee plaatsen langs de grens, de dorpen Turmus en Lumus. Een IDF-drone doodde vervolgens de terreurcellen die de beschieting uitvoerden.

De IDF volstond ook vandaag in het algemeen weer met artilleriebeschietingen op de plaatsen waarvandaan werd geschoten. Het wordt echter steeds duidelijker dat deze strategie niet lang zal standhouden.

De regering in Jeruzalem heeft nu besloten om burgers te evacueren in een zone van vijf kilometer van de Libanese grens.

Dreiging vanuit Irak
Dan is er ook nog Irak, waar Amerikaanse troepen vandaag werden aangevallen met drones door een onbekende vijand, waarschijnlijk Iran. De Al-Wad Al-Saddeq sjiitische militie maakte vandaag bekend dat het 5.000 zwaar bewapende leden naar de grens met Israël op de Golan Hoogvlakten had overgebracht. Er zouden nog eens 10.000 man klaar staan om ook naar de grens met Israël te gaan. Dergelijke rapporten zijn moeilijk te verifiëren omdat in Syrië bijna geen reporters meer zijn. Wat wel duidelijk is, is dat Iran tienduizenden strijders in Syrië heeft die zullen deelnemen aan een toekomstige (aanstaande?) aanval op Israël.

Een bijdrage van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

18 oktober 19:52

Solidariteitsbijeenkomst voor Israël in Hoogeveen

Ook de derde solidariteitsbijeenkomst van deze week is begonnen. In Hoogeveen zijn zo'n 500 vrienden van Israël en het Joodse volk bij elkaar. 

18 oktober 15:59

Nieuwe uitzending over de situatie in Israël

Gisteravond was er een raketinslag op een ziekenhuis in Gaza-stad. Er wordt gesproken over honderden doden. Er komt steeds meer bewijsmateriaal dat het ziekenhuis niet is getroffen door Israëlische bombardementen, maar dat het gaat om een falende raket van Islamitische Jihad. We bespreken in deze uitzending de nieuwsberichten en de impact daarvan met opperrabbijn Binyomin Jacobs en Roger van Oordt (honorair consul van Israël) in de studio.

Chizki Loonstein werkt voor het Israëlische Rode Kruis en vertelt in een videoverbinding over hoe de hulpverlening verloopt.

Bekijk en deel onze uitzending van vandaag:

18 oktober 14:19

Indrukwekkende minuut stilte voor gijzelaars

Na de toespraak van Ambassadeur Modi Ephraim, gisteravond tijdens de solidariteitsbijeenkomst voor Israël in Veenendaal, hielden de 1000 aanwezigen een foto in de lucht van iemand die op 7 oktober werd ontvoerd door Hamas. Tijdens een minuut stilte dachten we aan deze slachtoffers. De foto’s zijn mee naar huis genomen, om ook thuis voor deze mensen te blijven bidden.

18 oktober 13:13

Zelfs Hamas kan er niet omheen: Palestijnse Islamitische Jihad verantwoordelijk voor explosie bij ziekenhuis

Waar veel internationale media direct de bewering van Hamas overnamen dat Israël verantwoordelijk zou zijn voor de explosie bij een ziekenhuis in Gaza, was al snel duidelijk dat de inslag het gevolg was van een mislukte raketlancering vanuit Gaza. In dit artikel zet Yochanan Visser de bewijzen hiervoor op een rijtje:

18 oktober 11:30

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen: "Verontrustend hoe journalistiek omgaat met situatie Gaza"

De bekende oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft vanochtend bij WNL zijn zorgen geuit over de berichtgeving rond de explosie in het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza. Vrijwel onmiddellijk na de inslag sprak het Ministerie van Volksgezondheid in Gaza, dat wordt geleid door Hamas, van minstens 500 doden en legde de verantwoordelijkheid bij Israël. Internationale media namen dit statement van Hamas klakkeloos over. Melissen zegt daarover: "Wat ik verontrustend vind, is hoe de journalistiek met dit soort zaken omgaat. Ook al ga je achteraf nog dingen corrigeren, dan zijn mensen al gaan geloven in een bepaalde versie."

Bekijk het hele fragment:

18 oktober 11:11

Amerikaanse president Biden in Israël: "Raketinslag ziekenhuis niet veroorzaakt door Israël"

De Amerikaanse president Joe Biden is aangekomen in Israël, voor een kort solidariteitsbezoek. Hij ontmoet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om zijn steun uit te spreken voor de strijd die Israël voert tegen de terroristische organisatie Hamas.

Biden maakte meteen duidelijk dat de explosie die gisteravond plaatsvond in het Al Ahli-ziekenhuis "niet veroorzaakt lijkt te zijn door jullie (Israël, red.), maar door de andere partij." Biden had meteen na de tragedie laten weten diep bedroefd te zijn en dat hij zijn veiligheidsteam opdracht had gegeven om uit te zoeken wat er precies gebeurd is en wie verantwoordelijk is voor de raketinslag.

Tijdens de aanval van Hamas op 7 oktober werden onder meer 31 Amerikaanse staatsburgers gedood.

Twee bondgenoten in de strijd tegen terreur: Joe Biden op bezoek bij Benjamin Netanyahu. Foto: Miriam Alster/Flash90

18 oktober 10:17

President Herzog: "Media, schaam je!"

De Israëlische president Isaac Herzog heeft met ontzetting gereageerd op de valse beschuldiging dat Israël het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza zou hebben gebombardeerd. “Een raket van de Islamitische Jihad heeft veel Palestijnen gedood in een ziekenhuis in Gaza, een plek waar levens gered zouden moeten worden”, zei Herzog. “De media die de leugens van Hamas en de Islamitische Jihad slikken moeten zich schamen", voegde hij eraan toe.

Onmiddellijk na de explosie beschuldigde Hamas Israël van het bombarderen van het ziekenhuis, terwijl later bleek dat het om een afzwaaiende raket van terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad ging. Veel internationale media hadden toen echter de beschuldiging aan het adres van Israël al overgenomen.

“Nooit eerder was de keuze duidelijker" concludeerde Herzog. "Israël staat tegenover een vijand die uit puur kwaad bestaat. Als je voor de mensheid staat – voor de waarde van al het menselijk leven – dan sta je achter Israël. Schaam je voor de gemene terroristen in Gaza die opzettelijk het bloed van onschuldigen vergieten.”

18 oktober 8:23

Ruim 1000 mensen bij solidariteitsbijeenkomst voor Israël

Bij de solidariteitsbijeenkomst in Veenendaal waren gisteravond meer dan 1000 mensen bijeen. Vanavond is er nog een solidariteitsbijeenkomst voor Israël, in Hoogeveen.

Aanmelden daarvoor is nog mogelijk en kan hier.

Kijk de stream van gisteravond terug:

17 oktober 23:06

Steeds meer beelden van explosie Gazaans ziekenhuis

Op X verschijnen steeds meer video's waarop is te zien hoe een mislukte raketlancering leidt tot een explosie van het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza. De Druzische diplomate Lorena Khateeb schrijft in het Arabisch:

"Heb je nog meer bewijs nodig? Terroristische organisaties gebruiken Palestijnen als menselijk schild. ‘Palestina’ moet bevrijd worden van Hamas, Jihad en andere terroristische organisaties die voorkomen dat onschuldige burgers zichzelf beschermen."

Op de video is te zien hoe een raketsalvo wordt afgevuurd in de richting van Israël, waarna een raket snel hoogte verliest en uiteindelijk zorgt voor een grote explosie. 

17 oktober 21:57

IDF: Explosie ziekenhuis gevolg van mislukte Palestijnse raketlancering

De IDF meldt op X dat de explosie van het Al Ahli-ziekenhuis in Gaza is veroorzaakt door een afzwaaiende raket, afgevuurd door terreurorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Het volledige statement luidt:

"Uit analyse van de operationele systemen van de IDF blijkt dat er een vijandelijk raketvuur werd uitgevoerd richting Israël, dat vlak langs het ziekenhuis trok toen het werd getroffen. Volgens inlichtingeninformatie uit een aantal bronnen waarover we beschikken, is Palestijnse Islamitische Jihad verantwoordelijk voor de mislukte raketlancering waarbij het ziekenhuis werd getroffen."

17 oktober 21:14

Veel nog onduidelijk over situatie rond ziekenhuis

Er is veel onduidelijkheid over een ziekenhuis in Gaza waar vanavond een grote explosie was en waarbij veel doden zouden zijn gevallen. Volgens de Palestijnse Autoriteit gaat het om een luchtaanval van Israël, maar diverse bronnen melden dat het om een mislukte raketlancering van Hamas ging. Vaststaat dat Hamas rond het tijdstip van de explosie bezig was met een raketsalvo op Tel Aviv en omgeving, waar voortdurend het luchtalarm klonk. Nog steeds worden raketbeschietingen gemeld op onder meer Rishon LeZion en Ashkelon.

17 oktober 19:32

We zijn begonnen in Veenendaal

Kijk mee via de livestream:

17 oktober 18:22

Yochanan Visser, onze correspondent in Israël, schrijft u bij: dit gebeurde er in de afgelopen 24 uur in Israël

Dit is de elfde dag van de Simchat Torah-oorlog of operatie IJzeren Zwaarden, zoals de IDF de militaire operatie in Gaza noemt.

Het is duidelijk geworden dat de grondoorlog tegen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza waarschijnlijk pas zal beginnen na het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden. Het Ministerie van Gezondheid heeft geïndiceerd dat de huidige oorlog lang zal gaan duren. Men heeft de ziekenhuizen in Israël opgedragen om levensmiddelen voor vier maanden in te slaan. De voornaamste reden dat het Israëlische leger (IDF) nog niet Gaza is binnengetrokken is zeer waarschijnlijk de gecompliceerdheid van de gijzelaarskwestie.

Er zijn nu officieel 200 Israëlische burgers die door Hamas worden vastgehouden. Verder zijn er ongeveer vijftig gegijzelden die een buitenlands paspoort hebben, daaronder ruim twintig Amerikanen. Wanneer de IDF de levens van deze mensen wil redden dan zal men voorafgaand aan de invasie van Gaza eerst een poging moeten doen om tenminste een deel van deze gegijzelden te bevrijden. Een eerste vereiste is daarom het verzamelen van accurate informatie over de verblijfplaats van de gijzelaars en het plannen van doelgerichte militaire actie.

500.000 Israëlische vluchtelingen
Terwijl een deel van de buitenlandse media de aandacht aan het verleggen is naar de humanitaire situatie in Gaza, waar duizenden zijn gevlucht vanwege de destructie van hun huizen of vanwege evacuatiewaarschuwingen door de IDF, wordt het Israëlische vluchtelingen probleem genegeerd. In het zuiden van Israël zijn honderden families hun huis kwijtgeraakt vanwege de Hamas terreur op 7 oktober. Verder zijn duizenden Israëli’s in zowel zuid- als noord Israël geëvacueerd. Het gaat in totaal om 500.000 Israëli’s.

De Israëlische luchtmacht (IAF) bleef intussen doorgaan met luchtaanvallen op doelen in Gaza. In totaal werden de afgelopen 24 uur meer dan tweehonderd doelen gebombardeerd. Daaronder was het huis van Hamas leider Ishmael Haniyeh. Volgens rapporten in de Israëlische media werden bij die aanval veertien leden van Haniyeh’s familie gedood.

Hezbollah escaleert aanvallen op Noord-Israël
In noord Israël bleven de Hezbollah aanvallen onverminderd doorgaan vandaag. Er werden tot nu toe drie aanvallen uitgevoerd met antitank raketten waarvan één op de stad Metulla in het uiterste noorden van Israël. Verder werd er op tal van plaatsen geschoten met automatische wapens op IDF soldaten die langs de grens patrouilleerden. De IDF reageerde opnieuw met artilleriebeschietingen op Hezbollah doelen in zuid Libanon. Er werden verder ook twee raketten op de Golan Hoogvlakte afgeschoten vanuit Libanon en om vijf uur vanmiddag ging het luchtalarm af in de stad Kiryat Shemoneh even ten zuiden van Metulla.

Eerder op dinsdag werd een nieuwe Hezbollah infiltratiepoging gerapporteerd door de IDF. De infiltratiepoging werd verijdeld door IDF soldaten die de vier terroristen doodschoten. Het aantal Hezbollah aanvallen neemt gestadig toe, maar tot nu toe heeft de door Iran gesteunde terreurgroep zijn rakettenarsenaal van naar schatting 140.000 projectielen niet gebruikt tegen Israël. Er is dus momenteel sprake van een lage intensiteit conflict in het noorden van Israël. Dit zal naar verwachting snel veranderen wanneer Hezbollah besluit het conflict te escaleren wanneer de IDF het grondoffensief in Gaza begint. Dit werd afgelopen nacht duidelijk gemaakt door het regime in Iran.

Iran en de Amerikaanse militaire aanwezigheid
Hossein Amirabdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde dat Iran’s vazallen (het verzet) op ieder moment een “preventieve aanval” kunnen uitvoeren tegen “het Zionistische regime”. IDF woordvoerder Daniel Hagari zei op dinsdag dat de Verenigde Staten Hezbollah en Iran hebben gewaarschuwd dat iedere poging om het conflict in het noorden te escaleren zal leidden tot Amerikaanse interventie. De VS hebben tientallen oorlogsschepen voor de kust van Israël en een groot aantal gevechtsvliegtuigen die ieder tot 160 aanvallen kunnen uitvoeren op doelen in Iran, Syrië en Libanon, zei Hagari. De Amerikaanse oorlogsschepen zijn uitgerust met het Aegis systeem dat de VS in staat stellen om precisie bombardementen uit te voeren op doelen in voornoemde landen. De verhoogde Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten inclusief het bezoek van President Biden aan Israël morgen zijn dus een duidelijk signaal aan Hezbollah en Iran om geen massief raketten offensief tegen Israël te beginnen.

17 oktober 17:22

Solidariteitsbijeenkomst ook live te volgen

De solidariteitsbijeenkomst die vanavond in De Basiliek in Veenendaal wordt gehouden, is ook te volgen via livestream. Schakel vanaf 19.30 uur in voor een avond van verootmoediging, gebed en steun voor Israël. De muziek wordt verzorgd door Gerald Troost en er zijn diverse sprekers uit Nederland en Israël.


17 oktober 15:09

De laatste foto die Yoni van zijn dochters heeft

Hieronder zie je de laatste foto die Yoni Asher heeft van zijn dochters Raz (2 jaar) en Aviv (4 jaar). De foto is gemaakt door hun moeder, Yoni's vrouw Doron, toen ze zich in de schuilruimte verstopten voor Hamas-terroristen.

Doron logeerde samen met haar dochters een paar dagen bij haar moeder in kibboets Nir Oz, vanwege de feestdag Simchat Thora. Yoni kon niet mee en bleef thuis.

Op zaterdagochtend 7 oktober drongen Palestijnse terroristen de kibboets binnen. Doron vluchtte met haar dochters naar de schuilruimte van de woning waar ze verbleven en belde haar man.

"Ze fluisterde tegen me en vertelde me dat er terroristen in het huis waren", vertelt Asher.

Uit angst dat de terroristen haar stem zouden horen vroeg Yoni aan Doron om op te hangen. "Op dat moment hoopte ik dat de terroristen alleen wat geld zouden pakken en weer zouden vertrekken", zegt hij. In werkelijkheid was dit het laatste gesprek met zijn vrouw.

Op een TikTok-video zag Yoni later hoe zijn vrouw en twee dochters in een kar werden meegenomen naar Gaza. Sindsdien heeft hij niks meer van ze vernomen.

Zoals Yoni zijn er in Israël nog veel meer mensen die in angst en onzekerheid leven over hun geliefden. Bijna 200 mensen worden sinds 7 oktober gegijzeld door Hamas en we weten niet hoe het met ze gaat. Dit moet stoppen! Bid om hun vrijlating en deel dit bericht.

17 oktober 13:41

Nieuwe uitzending met defensie-expert Riekelt Pasterkamp en NEM-directeur David Verboom 

Sinds 7 oktober is Israël verwikkeld in een hevige oorlog met Hamas. Defensie-expert Riekelt Pasterkamp bespreekt de mogelijke scenario's waar Israël voor staat, mocht het tot een grondoffensief komen. David Verboom (directeur Near East Ministry) vertelt hoe het gaat met de NEM-medewerkers in Israël en de omliggende landen. 

Donderdag a.s. organiseert de NEM samen met Christenen voor Israël en andere Israël-organisaties een gebedsbijeenkomst in Voorthuizen. Wat zijn praktische handvatten om juist in deze moeilijke tijden te bidden?

17 oktober 12:13

Vanavond in Veenendaal: Solidariteitsbijeenkomst voor Israël

Vanavond, dinsdag 17 oktober vanaf 19.30 uur organiseren we een solidariteitsbijeenkomst voor Israël in de Basiliek in Veenendaal.

Deze avond staat in het teken van verootmoediging, gebed en solidariteit met Israël. We zingen Israël vrede toe en er zijn sprekers uit Nederland en Israël.

We roepen u op om ook te komen, om zo Israël te bemoedigen en samen met vele vrienden van Israël te bidden voor de vrede van Jeruzalem (Psalm 122).

Let op: er zijn nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld u gratis aan voor deze avond via de knop hieronder:

17 oktober 11:58

Factchecker toont aan: NOS geeft drinkwatersituatie in Gaza niet goed weer'

Frank Leeman van FactGurus zegt dat de situatie over drinkwater in Gaza, dat afgelopen week tot veel commotie leidde, anders in elkaar zit dan wat de NOS daarover berichtte. Dat deelde hij in een uitzending van BNR.

"Er zijn drie manieren waarop men in Gaza aan drinkwater kan komen", legt Leeman uit. "De levering vanuit Israël is er daar één van, maar dat gaat slechts om 7 procent van de toevoer".

Het hele fragment is hier te beluisteren.

17 oktober 11:47

Psalm 141 • Gebed tegen kwade daden

In de psalmen krijgen alle emoties een stem: vreugde en verdriet, angst en verlangen, maar ook woede en gevoelens van wraak. David heeft het allemaal gekend. En in zijn ervaringen heeft Israël zichzelf weer herkend – en met Israël gelovigen van alle tijden. Jezus heeft ze gebeden. Als we de psalmen bidden, is Hij het Die in ons bidt.

Lees vandaag de overdenking van drs. Kees de Vreugd en bid voor Israël met de woorden van Psalm 141:

17 oktober 11:18

Ziekenhuizen leggen noodvoorraad aan

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de ziekenhuizen geïnstrueerd om een noodvoorraad medisch voedsel aan te leggen die toereikend is voor de komende vier maanden. Daarnaast zijn de ziekenhuizen verzocht om patiënten over te plaatsen naar geriatrische instellingen om zo de beschikbaarheid van ziekenhuisbedden te vergroten.

update van Lea Farkash uit Jeruzalem

17 oktober 9:26

CIDI vraagt aandacht voor gijzelaars

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vraagt aandacht voor de bijna 200 mensen die sinds 7 oktober gegijzeld worden gehouden door Hamas. Met een paginagrote advertentie in de Telegraaf en 20 digitale posters langs Nederlandse snelwegen doet CIDI een dringend beroep op de Nederlandse regering, de Europese Unie en NGO's om alles op alles te zetten om de gegijzelden weer veilig thuis te krijgen.

16 oktober 21:44

De ontwikkelingen van vandaag op een rijtje

Terwijl het grondoffensief van de IDF in Gaza nog altijd niet is begonnen hebben Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) de raketaanvallen op Israël weer hervat. Vanmiddag was er een barrage van raketten op Tel Aviv en Jeruzalem, waar de Knesset werd ontruimd na het code-rood-luchtalarm.

Het is op dit moment nog niet bekend waar de raketten neerkwamen en of er slachtoffers zijn.

Hamas verpletteren
Premier Netanyahu hield kort voor de laatste raketaanval op Jeruzalem een toespraak in de Knesset waarin hij herhaalde dat het doel van de IDF-operatie in Gaza is om Hamas te verpletteren. “Ons doel is een verpletterende overwinning op Hamas en het verwijderen van zijn bedreiging voor Israël voor eens en altijd” zei de premier. Netanyahu waarschuwde ook Hezbollah en zei hen dat ze “voorzichtig” moeten zijn en Israël niet op de proef moeten stellen. Hij had deze waarschuwing nog niet afgegeven of Hezbollah pleegde nieuwe agressie. IDF-soldaten op de grens met Libanon werden door Hezbollah-terroristen beschoten. Er vielen gelukkig geen slachtoffers en de IDF reageerde opnieuw met artilleriebeschietingen op de plaats waar vandaan de soldaten onder vuur werden genomen.

De Arabische vijfde colonne in Israël
Er was ander verontrustend nieuws dat tot ongerustheid leidde in Israël. Tot nu toe hebben de Israëlische Arabieren zich rustig gehouden in tegenstelling tot het laatste conflict met Hamas vorig jaar. Toen werden er in de zogenaamde gemixte steden in Israël heuse pogroms georganiseerd tegen de Joodse bevolking. Dat is nu tot nu toe niet het geval geweest. De enige excessen waren steunbetuigingen voor Hamas op de sociale media waarin goedkeuring werd uitgesproken voor de massamoord op zeven oktober.

Echter, naar nu blijkt is een deel van de Arabische bevolking in Israël zich aan het voorbereiden op gewapend conflict. De noordelijke tak van de Islamitische beweging in Israël is berucht om zijn vijandige activiteiten tegen Israël en is zich nu actief aan het voorbereiden om zich te mengen in het conflict met Hamas en Hezbollah. De islamisten in het noorden van Israël hebben in het Wadi Ara gebied ten zuiden van de stad Afula een brigade gevormd met de naam Shahiraq al Fahmawi die voornamelijk bestaat uit Arabieren uit de stad Um al-Fahm. Deze brigade houdt ’s nacht militaire oefeningen nabij kibboets Megido. Israelische waarnemers zeggen dat de groep over vierwiel aangedreven voertuigen beschikt en gevechtstrainingen organiseert waarin met paintball geweren wordt geschoten. Um al-Fahm was tijdens de Tweede Intifada het toneel van ernstige gewelddadige rellen waarbij auto’s van Joden werden bekogeld met stenen.

Biden naar Israël
Vanmiddag werd tevens bekend dat de Amerikaanse president Joe Biden op woensdag naar Israël komt voor een solidariteitsbezoek. Biden maakte vorige week indruk toen hij in scherpe bewoordingen de gruweldaden van Hamas op 7 en 8 oktober veroordeelde. In Israël wordt rekening gehouden met druk van Biden om de humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten. De Amerikanen probeerden samen met de Egyptische regering vandaag een humanitair tijdelijk staakt het vuren te bewerkstelligen. Die poging faalde omdat er in Israël grote weerstand bestaat tegen het leveren van goederen, elektriciteit en water aan Gaza na het bloedbad dat Hamas aanrichtte onder de bevolking in Zuid-Israël.

Gruweldaden gedocumenteerd
Die gruweldaden worden niet in beeld gebracht door de reguliere media maar zijn gedocumenteerd door een nieuw project van het Middle East Media Research Instituut (MEMRI). Verder is er een groep Israëlische onderzoekers die opereren onder de naam South First Responders die op Telegram foto’s en video’s heeft gepubliceerd waarin de gruwelijkheden van Hamas werden geëxposeerd. In Israël worden deze gruweldaden vergeleken met die van de SS Einsatz Gruppen. Zelfs ISIS heeft dit soort misdaden tegen de menselijkheid niet gepleegd tegen Joden wordt er beweerd. Het laatste is niet waar maar de Islamtische Staat groep heeft nooit Joden speciaal uitgekozen voor de gruwelen die men pleegde.

Hamas-officials ontkennen intussen hardnekkig dat de terreurgroep zelf betrokken was bij het bloedbad in zuid Israël. Men beweert dat burgers uit Gaza die na de invasie vrijelijk de grens konden oversteken betrokken waren bij de massamoord op Israëli’s.

Een bijdrage van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

16 oktober 20:13

Veel mensen bij eerste solidariteitsbijeenkomst

De eerste solidariteitsbijeenkomst voor Israël in een serie van drie trekt vanavond veel mensen naar Oud-Beijerland. Zo'n 700 mensen zijn daar bij elkaar in De Poort, voor een avond van verootmoediging, gebed en steun voor Israël.

Oorspronkelijk stond voor vanavond een concert van de Israëlische Shalva Band gepland, maar die konden vanwege begrijpelijke redenen niet naar Nederland komen. Shalva-oprichter Kalman Samuels is wel overgekomen vanuit Israël. De concerten werden in no-time getransformeerd tot solidariteitsbijeenkomsten, na de brute aanval op Israël van negen dagen geleden.

Morgen (Veenendaal) en woensdag (Hoogeveen) zijn er nog twee solidariteitsbijeenkomsten voor Israël. Er is daar nog beperkt ruimte, aanmelden is gratis.

16 oktober 16:15

Bekijk onze nieuwe uitzending over de situatie in Israël

Op 7 oktober brak in Israël oorlog tegen de terroristische organisatie Hamas. In de media wereldwijd wordt Israël veroordeeld vanwege het “disproportionele” geweld bij de bombardementen in Gaza. Hoe moet je daarnaar kijken? In de Bijbel staat dat christenen hun vijand de andere wang moeten toekeren. Kun je deze Bijbeltekst ook toepassen in deze oorlog? En hoe kun je in deze moeilijke tijden je blijven richten op de hoopvolle toekomst die God belooft?

Ds. Oscar Lohuis geeft in deze uitzending een toelichting op de achtergronden bij de actualiteit, en leest een gedeelte uit de Bijbel. Daarnaast geeft hij handvatten bij de voorbede voor Israël.

Bekijk (en deel) de video:

16 oktober 15:15

Dit zijn de mensen die zijn ontvoerd door Hamas

Op onderstaande afbeelding staan foto's van de 155 mensen die sinds zaterdag 7 oktober gegijzeld worden in de Gazastrook. Onder hen baby's, kinderen, vrouwen, mindervaliden en ouderen. De jongste gijzelaar is baby Kfir van 9 maanden, de oudste is een vrouw van 85. Over hun lot is op dit moment niks bekend. Bid om bescherming en om hun spoedige vrijlating. Bid ook voor hun familie en vrienden die in angst en onzekerheid verkeren.

16 oktober 13:17

Vanavond in Oud-Beijerland: solidariteitsbijeenkomst voor Israël

Vanavond, maandag 16 oktober vanaf 19.30 uur organiseren we een solidariteitsbijeenkomst voor Israël.

Deze avond staat in het teken van verootmoediging, gebed en solidariteit met Israël. We zingen Israël vrede toe en er zijn sprekers uit Nederland en Israël.

We roepen u op om ook te komen, om zo Israël te bemoedigen en samen met vele vrienden van Israël te bidden voor de vrede van Jeruzalem (Psalm 122).

Meld u gratis aan voor deze avond via de knop hieronder:

16 oktober 12:01

Dit is wat er op zondag 15 oktober gebeurde

Gaza

De verwachte grondoorlog in Gaza is nog altijd niet begonnen. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste door de weersomstandigheden. Gisteren was het bewolkt en regende het soms. Dat hindert de operaties in Gaza, ook die van spionagedrones. Een tweede reden voor de vertraging is dat de Israëlische luchtmacht nog steeds bezig is met het ‘schoonmaken’ van het gebied in Noord-Gaza.

De luchtmacht voerde de afgelopen twee dagen het grootste aantal aanvallen op militaire doelen in Gaza uit in de geschiedenis van de confrontaties met Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Hamas en PIJ zullen ongetwijfeld ‘verrassingen’ in petto hebben voor de soldaten van de IDF. Er werden op zaterdag en zondag honderden wapenopslagplaatsen, raketwerpers, commandocentra en andere militaire doelen gebombardeerd.

Hamas en PIJ verminderden gisteren het aantal raketaanvallen op Israël aanzienlijk. Dit is waarschijnlijk een indicatie dat men het resterende arsenaal raketten achter de hand wil houden voor gebruik tijdens de grondoorlog.

Evacueren

Een groot aantal Palestijnse families in Noord-Gaza probeerde op zondag gehoor te geven aan de dringende IDF oproep om te evacueren voordat de grondoorlog begint. Zij werden echter tegengehouden bij Hamas’ checkpoints op de wegen naar het zuiden van Gaza.

Israël herstelde op zondagavond gedeeltelijk de watertoevoer naar Zuid-Gaza. Dit werd gedaan om mensen er toe aan te zetten om naar Zuid-Gaza te gaan. Volgens Hamas is de brandstofvoorraad in Gaza bijna op en dat zou ‘de ziekenhuizen dwingen om te sluiten’. Neem dit echter met een korrel zout, omdat Hamas een zeer groot aantal tankstations heeft gebouwd met ondergrondse tanks voor de opslag van brandstof.

Dit enorme aantal tankstations fungeert als een noodvoorraad brandstof. Ziekenhuizen in Gaza zijn in twee van de drie gevallen Hamas faciliteiten. Vergeleken met Israël heeft Gaza zeven keer zoveel ziekenhuizen die met elkaar verbonden zijn door tunnels.

Het aantal Israëli’s dat is ontvoerd tijdens de Hamas invasie op zeven oktober is nu officieel 156 en kan nog verder oplopen. Dit aantal werd door de IDF bekend gemaakt nadat de families van de ontvoerden waren ingelicht. Onder de ontvoerden is een familie van vijf personen. Het gaat om de familie Calderon, een vader met twee kinderen, de grootmoeder en een neef die gehandicapt is.

Er is nu druk van de families van de ontvoerden op de regering om eerst onderhandelingen te beginnen met Hamas voordat de IDF Gaza binnen gaat. De kans daarop is echter nu zeer klein, omdat de houding van Israël tegenover Hamas en PIJ drastisch is veranderd. Het doel is nu om een einde te maken aan het Hamas-bewind in Gaza en dit doel lijkt alles te overstijgen.

Het tweede front in Noord-Israël

Er kan nu gesproken worden van een tweede front na een scherpe escalatie in de aanvallen van Hamas en Hezbollah op doelen in Israël op zondag. Er werden vijf aanvallen met antitankraketten gemeld, waarbij twee Israëlische burgers werden gedood en een aantal anderen gewond raakten.

Op zondagmiddag werd er aan aantal raketten afgevuurd op dorpen en steden in Noord-Israël. Hamas in Zuid-Libanon eiste de verantwoordelijkheid voor de aanvallen op en zei dat men twintig raketten had afgevuurd. Acht Israëlische burgers raakten gewond bij de raketaanvallen.

Ook werden er nieuwe droneaanvallen door Hezbollah gemeld en aanvallen op IDF-observatieposten. Het laatste werd blijkbaar gedaan om de IDF ‘blind’ te maken, net zoals Hamas dat deed voor het bloedbad op 7 oktober.

Het Israëlische leger gebruikte Apachehelikopters en artillerie in de reacties op de agressie vanuit Libanon. Inwoners van de grensstreek in Noord-Israël in een straal van vier kilometer van de grens zitten nu permanent in de schuilkelders. De IDF heeft verder besloten om alle inwoners van dorpen in het gebied twee kilometer van de grens te evacueren. Dit om ontvoeringen van burgers door Hezbollah te hinderen.

De Israëlische luchtmacht (IAF) is ook actief in Syrië, waar het afgelopen weekend tenminste twee raketten op de Golan Hoogvlakte vandaan werden afgeschoten. De raketbeschieting werd beantwoord met artillerievuur. IAF-gevechtsvliegtuigen bombardeerden op zondag opnieuw de landingsbanen van de luchthavens van Damascus en Aleppo. Dit werd gedaan om de landing van een burgervliegtuig van de Iraanse maatschappij Mahan onmogelijk te maken. Mahan is gelieerd aan de Iraanse Revolutionaire Garde en heeft in het verleden grote hoeveelheden wapens met burgervliegtuigen vervoerd naar Syrië.

Van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

16 oktober 11:14

Psalm 27 • Al brak er een oorlog tegen mij uit...

Lees vandaag de dagelijkse overdenking van ds. Oscar Lohuis en bid voor Israël met de woorden van Psalm 27:

16 oktober 10:41

Verdrietig nieuws vanuit ADI

ADI, een organisatie in Israël die intensieve zorgt biedt aan meervoudig gehandicapten en waar we als Christenen voor Israël al jarenlang mee samenwerken, meldt verdrietig nieuws. Hun medewerkster Edna Malkano is één van de dodelijke slachtoffers van de bloedige terreuraanval van 7 oktober. Haar lichaam werd gevonden in de buurt van haar woonplaats Ofakim. Ze kwam die bewuste zaterdagochtend net terug van haar nachtdienst bij ADI Negev. Edna was getrouwd en moeder van drie kinderen, van 11, 14 en 15 jaar. Ze werd 45 jaar.

Ook de 65-jarige Marsel Talya, moeder van ADI-medewerkster Liora, werd door Hamas-terroristen vermoord. Marsel was op bezoek bij haar dochter, die op 5 oktober was bevallen van een dochter, Asif. Ze was in de ochtend van 7 oktober onderweg naar de synagoge om ter ere van de geboorte van Asif snoepjes uit te delen aan de kinderen toen ze werd doodgeschoten.

Op de foto's: Edna Malkano - Liora met haar moeder - De enige foto van oma Marsel met haar kleindochter Asif

14 oktober 23:35

We zijn er maandag weer

We sluiten het liveblog voor vandaag en melden ons maandag weer. Een gezegende zondag gewenst.

Geef macht aan God;
Zijn majesteit is over Israël
en Zijn macht tot in de wolken.
O God, U bent ontzagwekkend vanuit Uw heiligdommen;
de God van Israël, Hij geeft het volk kracht en sterkte.
Geloofd zij God!
Psalm 68:35,36

14 oktober 23:17

#bringthemhome

Onder de 150 personen die sinds vorige week zaterdag worden gegijzeld door Hamas, zijn ook kinderen. De jongste van hen is baby Kfir van 9 maanden oud. Hun lot is onduidelijk. Blijf aan hen en de andere gijzelaars denken en bid dat ze snel herenigd mogen worden met hun geliefden!

14 oktober 22:04

Het blijft onrustig aan Israëls noordgrens, maar escalatie blijft vooralsnog uit

Hezbollah blijft de noordgrens in Israël opwarmen met aanvallen op IDF-basissen langs de grens. Tegelijkertijd werden er voor het eerst raketten vanuit Syrië op het noorden van Israël afgeschoten.

Vanmiddag om 17.00 uur werden er dertig mortiergranaten op IDF-posities nabij Har Dov, ten oosten van de stad Metulla, afgevuurd. Hezbollah maakte ook melding van het gebruik van antitankraketten.

De IDF reageerde opnieuw met artilleriebeschietingen en gebruikte een aanvalsdrone tegen de terreurcel die met een antitankraket op een IDF-basis schoot. Later werd de Israëlische tegenaanval uitgebreid naar andere faciliteiten van Hezbollah in Zuid-Libanon.

Vanavond rapporteerde het Libanese TV-station Al-Mayadeen, dat aan Hezbollah is gelieerd, dat drie IDF-basissen waren aangevallen met raketten. Ook hier reageerde de IDF met artillerie. Er werden aan Libanese kant twee doden gemeld.

Vanuit Libanon wordt nu gemeld dat inwoners van de dorpen dicht bij de Israëlische grens zijn geëvacueerd en naar het noorden van Libanon zijn overgebracht.

Hezbollah weet dat Israël terughoudend is in zijn reacties, vanwege de oorlog in het zuiden. Het bindt zo de handen van de noordelijke divisies van de IDF. Deze zouden anders in het zuiden van Israël kunnen worden ingezet.

Vanavond werden er vanuit Syrië twee raketten op de Golan Hoogvlakten afgevuurd. Er werd niemand geraakt.

Deze aanval kwam nadat er explosies werden gemeld in de stad Al Bukamal, op de Syrische grens met Irak. Israël heeft eerder luchtaanvallen uitgevoerd in dit gebied, waar een grote Iraanse basis is gevestigd. Al Bukamal maakt tevens deel uit van de zogenaamde landbrug die Iran heeft aangelegd. Deze landbrug verbindt Iran met de Golan Hoogvlakten. Eerder berichtten wij over het verplaatsen van Sjiitische milities uit dit gebied naar de Syrische Golan Hoogvlakten.

Van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

14 oktober 18:22

Update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Terwijl Hamas zijn raketaanvallen op Zuid- en Centraal Israël vanmiddag weer opvoerde, zijn er duidelijke tekenen dat in de komende uren het langverwachte grondoffensief van het Israëlische leger (IDF) zal beginnen.

De Israëlische luchtmacht (IAF) voerde vanmiddag zijn luchtaanvallen op Gaza verder op en doodde twee Hamas-commandanten die direct betrokken waren bij het bloedbad in Zuid-Israël, vorige week zaterdag. In totaal werden vandaag al 750 doelen in Gaza gebombardeerd.

De IDF ging gisteravond voor het eerst Gaza binnen en verzamelde de lijken van Israëli’s die Hamas na de bloedige invasie had gedumpt in de grensstrook. Ook was de actie bedoeld om de locatie van sommige ontvoerde mensen vast te stellen. De IDF verklaarde later dat men tijdens de inval bewijs had gevonden over de locatie van ontvoerden.

Israël gaf gisteren de 1,2 miljoen inwoners van Wadi Gaza in het noorden van de enclave 24 uur de tijd om te evacueren naar het zuiden van de Gazastrook. Het leger strooide pamfletten uit vanuit onbemande vliegtuigen en verzond duizenden SMS-berichten waarin de Palestijnse Arabieren in Noord-Gaza werd verteld dat het offensief “aanstaande” was. Hamas, van zijn kant, waarschuwde de inwoners van Wadi Gaza om niet te vertrekken en wil volgens Duitse diplomaten hen gebruiken als menselijk schild tegen de Israëlische aanval. De Verenigde Naties maar ook de Verenigde Staten riepen Israël intussen op om geen humanitaire ramp te veroorzaken in Gaza.

De wegen in noord Gaza waren op zaterdag vol met auto’s en karren waarin hele families naar het zuiden vluchten. De Israëlische minister van defensie Yoav Galant reageerde op de VN kritiek en zei dat de IDF nooit op burgers schiet en dat daarom de evacuatieorder was gegeven. De vluchtcorridor bleef open tot 16.00 vanmiddag, een ander teken dat de grondoorlog zeer binnenkort begint. IDF-woordvoerder Daniel Hagari zei vanmiddag dat het leger zijn posities had ingenomen en goed voorbereid was voor de volgende fases van de oorlog. Ook zei Hagari dat de IDF zich niet alleen concentreert op Gaza maar grote troepenconcentraties heeft in andere delen van Israël.

Het Ministerie van Gezondheid van Hamas beweerde vandaag dat in de afgelopen week 2215 burgers zouden zijn gedood in Gaza. Dergelijke cijfers bleken in het verleden schromelijk overdreven en bevatten ook gedode terroristen. De IDF berichtte eerder dat het bijna alle leden van de invasiemacht die vorige week een bloedbad aanrichtte in Zuid-Israël had gedood (1500).

Volgens Hamas is men nu begonnen met het executeren van sommigen van de ontvoerden. Izz-a-Din al-Qassam, de militaire afdeling van Hamas, maakte bekend dat er vandaag zes ontvoerden, onder hen buitenlanders, waren geëxecuteerd. Deze bewering van Hamas kan gezien worden als een laatste poging om Israël af te houden van het grondoffensief en om een wig te drijven tussen Israël en de landen die ontvoerde burgers hebben in Gaza. Klaarblijkelijk denkt Hamas dat die landen druk op Israël gaan uitoefenen om met de aanvallen op Gaza te stoppen. De Israëlische regering en de militaire leiders lijken echter vastbesloten om een einde te maken aan het Hamasbewind in Gaza.

14 oktober 15:42

Bemoedigingsavond in Kampen

Vanavond om 19.15 uur is er een grote bemoedigingsavond voor Israël in de Bovenkerk in Kampen. Met een groot samengesteld Holland-Koor, met Jan Quintus Zwart (dirigent), Marco den Toom (orgel), Jan Lenselink (vleugel), Noortje van Middelkoop (panfluit) en onder leiding van Bert Noteboom. Toegang is gratis, de volledige opbrengst van de avond komt ten goede aan het Noodfonds voor Israël.

Kunt u niet komen, dan kunt u hier vanaf 19.15 uur live meekijken:

14 oktober 14:55

Noodhulp aan Israël blijft nodig

Een week geleden werd Israël op brute wijze aangevallen door de terroristen van Hamas. In Israël zijn allerlei initiatieven gestart voor de slachtoffers, nabestaanden en gevluchte families.

Van bevriende organisaties in Israël krijgen we dan ook dagelijks verzoeken om te helpen. We zijn dankbaar dat er al veel gedoneerd is voor het noodfonds dat we zijn gestart, waarmee we al voor duizenden mensen een verschil hebben kunnen maken.

De nood blijft hoog en we willen aan zoveel mogelijk verzoeken blijven voldoen. Blijven helpen waar dat mogelijk en nodig is. Daarom doen we een beroep op u, als vriend van Israël, om de noodactie voor Israël vrijgevig te (blijven) ondersteunen.

Juist in deze tijd mogen we aan Israël laten zien dat ze er niet alleen voor staan!

Klik hier om te doneren voor het noodfonds voor Israël.

Op dit moment ondersteunen we de volgende initiatieven voor noodhulp:

 • Jewish Agency, evacuatie van nieuwe migranten uit het zuiden, hulp aan getraumatiseerde slachtoffers, voedsel en medicijnen voor arme ouderen en overlevenden van de Holocaust, hulp aan soldaten zonder familie in Israël, hulp aan kinderen en gezinnen die in Zuid-Israël blijven
 • Or Ami, de organisatie van Nati Rom, voor bescherming van de bevolking in Judea en Samaria
 • Home of Jesus the King Church, de gemeente van de Arabische voorganger Saleem Shalash, voor noodpakketten voor Israëlische soldaten
 • ZAKA, de Israëlische organisatie die helpt bij het identificeren van slachtoffers bij rampen
 • Itamar Hakeren Lior Chesed, bescherming van de bevolking
 • Jaffa instituut, opvang vluchtelingen uit Zuid-Israël
 • Christian Friends of Israeli Communities (CFOIC), hulp aan families waar mannen en/of vrouwen als reservist zijn opgeroepen
 • Jerusalem Foundation, hulp voor ouderen die niet de straat op kunnen of durven
 • Technion, hulp aan studenten die zijn opgeroepen voor het leger
 • Yad Ezra, extra hulp voor maaltijden
 • The Society for Advancement of Education, voor de opvang van verweesde bewoners van de kibboetsiem rondom Gaza, in een veilige omgeving in Ein Gedi.
 • Alumim, hulp aan nieuwe oliem uit Oekraïne die nu in Zuid-Israël in nood zijn
 • Golan Community Center, beveiliging families in de Golan
 • ADI, voor extra hulp voor dubbelbeperkte kinderen, reservisten zijn opgeroepen, dus een gedeelte van hun personeel kan niet komen werken wegens thuissituatie
 • Bead Chaim, extra hulp aan zwangere vrouwen die alleen zijn of waarvan de man in het leger moet
 • Towards the Horizon, voor beschermingsvesten voor reddingswerkers
 • Kibutz Reim,de kibboets die verwoest is, fonds voor overlevenden
 • Hineni, 1000 rugzakken voor eerste levensbehoeften voor opgeroepen reservisten, zoals zeep, voedsel, ondergoed en andere kleine zaken
 • Chasdei Naomi, extra voedselhulp voor arme gezinnen en alleenstaanden
 • Colel Chabad, hulp aan arme gezinnen, ook aan hen die moesten vluchten vanuit het zuiden.
 • Israeli Christian Aramaic Association, hulp aan soldaten uit de Aramese gemeenschap uit het noorden van Israël

14 oktober 14:30

Hamas en de ontvoering van Israëlische kinderen

Hamas houdt minstens 120 ontvoerde personen vast in Gaza, na de bloedige invasie van vorige week zaterdag. Onder de ontvoerde Israëli's -er is ook een behoorlijk aantal buitenlanders onder de ontvoerden- zijn jonge kinderen.

Op vrijdagavond publiceerde Hamas op zijn officiële website een video waarin een aantal van deze Israëlische kinderen te zien waren, meldt onze correspondent Yochanan Visser vanuit Israël. In de 45 seconden durende video zijn tenminste vijf Israëlische kinderen te zien die door gemaskerde Hamas-terroristen in gevechtsuitrusting worden 'verzorgd’. Onder deze kinderen was een baby die in de kinderwagen heen en weer werd gewiegd. De kinderen zien er niet goed verzorgd uit. Eén van hen droeg een t-shirt met grote zweetplekken.

Het is duidelijk dat Hamas deze video op vrijdagavond publiceerde als onderdeel van de psychologische oorlog tegen Israël. Het tijdstip van de publicatie, zo vlak voor de verwachte IDF-invasie in Gaza, indiceert dat Hamas probeert om Israël te manipuleren en om de IDF af te houden van een grondoorlog in Gaza.

De ontvoering van kinderen was deel van een zorgvuldig uitgewerkt aanvalsplan. Dit is komen vast te staan nadat er geheime documenten op de lichamen van gedode Hamas terroristen werden gevonden. De documenten werden aan de Amerikaanse nieuwsorganisatie NBC gegeven.

Eén van die tot nu toe geheime documenten bevatte een aanvalsplan op de religieuze kibboets Sa’ad in het midden van de zogenaamde Gaza Band, het gebied rond de enclave.

Het document bevatte gedetailleerde kaarten met de locaties van kinderspeelplaatsen, scholen en creches. Ook stonden er duidelijke orders in om zoveel mogelijk kinderen te ontvoeren of te vermoorden. Kibboets Sa’ad was echter, samen met een andere religieuze kibboets, de enige Joodse gemeenschap in het gebied rond Gaza die ontsnapte aan het bloedbad dat Hamas aanrichtte. De reden hiervoor is simpel. Hamas-terroristen gingen wel degelijk naar Sa’ad om de orders uit te voeren. Echter, op kibboets Sa’ad is het toegangshek hermetisch gesloten op shabbat (7 oktober was op shabbat en de feestdag Simchat Thora). Dit tezamen met het feit dat er een beveiligingshek rond de kibboets is gebouwd voorkwam een bloedbad op Sa’ad.

Uit alle informatie die de documenten bevatten blijkt dat de Hamas-invasie minutieus was voorbereid en dat Hamas over alle inlichtingen beschikte die de verrassingsaanval zou doen slagen.

14 oktober 13:46

Ook oorlog in Noord-Israël?

Onze correspondent Yochanan Visser schreef een analyse over de ontwikkelingen in het noorden van Israël:

14 oktober 11:41

Explainer al ruim 40.000 keer bekeken

Onze explainer video over de berichtgeving rond de situatie in Israël is sinds woensdagavond al meer dan 40.000 keer bekeken. In de video legt Sara uit dat het belangrijk is om feiten te checken en hoe je dat kunt doen. 

Bekijk en deel de video:

13 oktober 15:41

Onrust in Israël

De rakettenregen op Israël gaat onverminderd door. Aan het begin van de middag werden er naar schatting 150 raketten op de stad Ashkelon afgevuurd. De lucht was vol van witte rook en kleine rookpluimpjes, die veroorzaakt werden door de Israëlische Iron Dome. Desondanks werden er enkele huizen geraakt. Er zijn geen rapporten over gewonden of erger.

Ongeveer tegelijkertijd ging in het noorden van Israël opnieuw het luchtalarm af. Deze keer was het geen vals alarm. Een aantal lange afstandsraketten bereikte de regio boven Haifa en de stad Tzefat (Safed) in het noordoosten van Israël. Het David Slinger antiraketschild werd door de IDF geactiveerd en geen van de raketten bereikte zijn doel. Hamas in Gaza eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval.

De stad Metula in het uiterste noorden van Israël werd tot verboden militair gebied verklaard en de inwoners werd geadviseerd om elders onderdak te vinden.

Hamas had eerder drie antitankraketten afgevuurd op een onbemand vliegtuig van de Israëlische luchtmacht dat over Gaza vloog. De terreurgroep heeft de inwoners van Noord-Gaza geboden om geen gehoor te geven aan de Israëlische oproep om hun huizen te verlaten en naar het zuiden van Gaza te gaan. Israël had eerder een verzoek ingediend bij de Verenigde Naties om te helpen bij de evacuatie. De Verenigde Naties weigerden echter en lieten weten dat het Israëlische verzoek indruiste tegen het internationale recht.

Ondertussen werd er grote onrust gemeld in Judea en Samaria, waar Palestijnse Arabieren gehoor gaven aan Hamas’ oproep om een “dag van woede” te houden. De gewelddadigheden begonnen na het vrijdagochtendgebed en nadat de IDF samen met agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet een inval deed in de stad Tulkarm om gezochte terroristen aan te houden.

Ook in Jordanië braken rellen uit toen groepen Palestijnse Jordaniërs probeerden de grens met Israël over te steken. Zij werden echter tegengehouden door het leger van Jordanië, dat traangas gebruikte om de relschoppers te verspreiden.

Update door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

7 oktober 10:04

Om 12.00 uur (Nederlandse tijd) komt het veiligheidskabinet bij elkaar. In het hele land komen berichten uit de ziekenhuizen van de vele slachtoffers die behandeld moeten worden. Hamas zegt ook vijf IDF-soldaten gekidnapt te hebben. De situatie is bijzonder ernstig. Het is niet de eerste keer dat de vijanden van Israël op een feestdag de aanval openen. 50 jaar geleden gebeurde het op Yom Kippoer. We roepen als Christenen voor Israël op om te bidden voor Israël.

Als Christenen voor Israël willen we de juiste hulp kunnen bieden waar nodig. Daarom zijn we een noodfonds voor Israël gestart. Helpt u mee? Elk bedrag is welkom.

13 oktober 14:39

Uitzending • Israël in oorlog

Al zes dagen woedt een oorlog in Israël. Hamas riep op om wereldwijd Joden aan te vallen. Israël lijkt op het punt te staan om een grondoffensief te starten. Ook in kerken is er veel verdeeldheid. Hoe kunnen we biddend met dit onderwerp bezig zijn?

In deze uitzending Andrew Tucker (jurist, directeur Thinc.) en Frank van Oordt (directeur Christenen voor Israël).

13 oktober 12:50

Terugkijken: gebedsbijeenkomst van stichting Presence in Amsterdam

Stichting Presence hield gisterenavond een indrukwekkende samenkomst op De Dam, waarbij God aanbeden werd en ook gebeden werd voor Israël.

Bekijk hier de samenkomst terug:

13 oktober 11:29

Vanmiddag: bidstond in het Israëlcentrum

Elke vrijdagmiddag om 15.00 uur is er een open bidstond in het Israëlcentrum. We nodigen u van harte uit om hier vanmiddag bij aanwezig te zijn. We gaan samen in gebed voor Israël, lezen uit de Bijbel en zingen wat liederen.

Van harte aanbevolen!

13 oktober 11:02

Politieke partijen in Rotterdam lopen weg na motie van ChristenUnie

De ChristenUnie Rotterdam heeft een motie ingediend die de steun aan Jodenhaat veroordeelt. Daaropvolgend liepen deze partijen weg:

 • PVDA
 • GroenLinks
 • D66
 • Volt
 • 50plus
 • SP
 • PVDD

Lees hier de motie die de ChristenUnie indiende:

13 oktober 10:32

Overdenking: Numeri 22-24 • Dit volk is gezegend

'Hoe kan ik vervloeken
wie God niet vervloekt?' (Numeri 23:8)

De woorden van Bileam, die in opdracht van koning Balak Israël moet vervloeken.

Lees vandaag de overdenking van ds. Jaap de Vreugd en zegen Israël in uw gebed.

13 oktober 10:17

Indrukwekkende toespraak van premier Netanyahu na bezoek aan soldaten

Het Israëlische leger heeft de inwoners van Noord-Gaza en Gaza Stad opgeroepen om binnen 24 uur naar het zuiden van de Gazastrook te gaan. De oproep is een nieuwe aanwijzing dat de grondoorlog aanstaande is. Premier Benjamin Netanyahu bezocht gisteravond de soldaten in het nu afgesloten gebied rond Gaza. Ook dit wordt meestal onmiddellijk voordat de IDF een grote operatie uitvoert gedaan.

Na zijn bezoek aan de soldaten, hield premier Netanyahu een indrukwekkende toespraak.

12 oktober 21:54

BN'ers en politici steken op shabbat twee kaarsen aan voor Israël

Bekende Nederlanders en politici sluiten zich aan bij een initiatief dat is opgezet door de ChristenUnie, de SGP, Omroep MAX-directeur Jan Slagter en Christenen voor Israël. Morgenavond, aan het begin van de shabbat, steken ze naar Joods gebruik twee kaarsen aan. Met deze actie willen ze hun steun uitspreken voor Israël en de slachtoffers van de gruwelijke aanval van Hamas op wat in Israël bekend staat als 'Zwarte Shabbat'.

Aan de actie doen naast politici van de ChristenUnie en de SGP ook tientallen bekende Nederlanders mee. Onder hen zijn Louis van Gaal (voetbaltrainer), André van Duin (komiek), Jort Kelder (presentator), Shula Rijxman (oud-omroepbestuurder en -politica), Philip Freriks (presentator), Marga Bult (zangeres), Huub Stapel (acteur), Fons de Poel (journalist), Joost Eerdmans (politicus), Inge de Bruijn (ex-zwemster), Robèrt van Beckhoven (tv-kok), Elly Zuiderveld (zangeres), Erica Terpstra (oud-zwemster, -politica), Wibi Soerjadi (pianist) en Rachel Rosier (EO-presentatrice).

Bericht met dank aan jonet.nl

12 oktober 19:17

Bloemen

Op de Dam worden bloemen gelegd in de vorm van een Davidsster, voor de slachtoffers van de gruwelijke aanval van Hamas. 'Onze harten zijn gebroken', is er te lezen. 

12 oktober 18:37

Manifestatie afgelopen

Met duizenden mensen bij elkaar op de Dam, samen voor Israël! 💙🤍🇮🇱

Iedereen bedankt voor je komst!

12 oktober 17:09

Veel mensen op de Dam

Massale steun voor Israël, op dit moment op de Dam. Volg het via de livestream.

12 oktober 16:42

Dam stroomt vol

De Dam in Amsterdam stroomt vol met mensen voor de Israël-manifestatie, die om 17.00 uur begint.

Volg hier de livestream.

12 oktober 14:27

Manifestatie te volgen via livestream

De grote Israël-manifestatie op de Dam, die vanmiddag om 17.00 uur begint, is te volgen via livestream. De organisatie benadrukt dat het van belang is dat zoveel mogelijk mensen naar de Dam komen, om een krachtig statement te maken over Israël.

12 oktober 13:52

"Einde van Gaza zoals we dat kenden"

De paniek die gisteravond rond zeven uur uitbrak in het noorden van Israël nadat bijna overal het luchtalarm afging bleek achteraf loos alarm. Het Israëlische leger (IDF) bevestigde in eerste instantie dat er zogenaamde gliders het Israëlische luchtruim waren binnengevlogen, maar stelde later vast dat dit niet het geval was geweest. Het was nieuw bewijs dat er iets mis is in de operationele inlichtingen capaciteiten van de IDF. Die gebreken waren het best zichtbaar afgelopen zaterdag, toen een leger van meer dan 1.500 Palestijnse terroristen een invasie uitvoerden in het zuiden van Israël.

De afgelopen nacht was het vrij rustig in Israël maar dit is duidelijk de stilte voor de storm. Gisteravond werd de nieuwe noodregering van nationale eenheid gepresenteerd aan het publiek. Minister van Defensie Yoav Galant was het meest duidelijk over het doel van de militaire operatie tegen Hamas. “Wij zullen Hamas van de kaart vegen (from the face of the earth)”, zei Galant die eerder had gezegd dat de situatie in Gaza 180 graden zal worden omgedraaid. De Israëlische minister sprak later met een aantal NATO collega’s en presenteerde hen een video compilatie van de gruwelijkheden die Hamas had gepleegd in Zuid-Israël. Galant maakte duidelijk dat de bestaande situatie zal ophouden te bestaan.

Premier Benjamin Netanyahu presenteerde tijdens dezelfde persconferentie nieuwe details over de gruwelijkheden die Palestijnse terroristen hadden gepleegd tijdens de invasie van dorpen en kibboetsen rond Gaza. De premier had het over onthoofde IDF soldaten en over kinderen die door het hoofd waren geschoten van dichtbij. Zijn kantoor (PMO) bevestigde later dat er veertig baby’s waren gevonden die waren onthoofd.

Het dodental onder de burgers is nu gestegen tot boven de dertienhonderd terwijl ook het aantal gedode IDF-soldaten blijft stijgen. Het leger publiceerde opnieuw de namen van 31 soldaten die zijn gesneuveld. Daarmee steeg het aantal gesneuvelde soldaten tot 220.

De Israëlische luchtmacht rapporteerde vanmorgen dat het aantal luchtaanvallen op Gaza verder is opgevoerd. Dit ter voorbereiding op de grondoorlog die ieder moment kan beginnen.

Een gebied met een straal van dertig kilometer rond Gaza is tot verboden militair gebied verklaard. Verder doen nu op de sociale media oproepen de ronde om te bidden voor de honderdduizenden IDF soldaten die zich hebben verzameld in het gebied rond Gaza.

Uit onderzoek is nu komen vast te staan dat de invasie van Hamas en PIJ terroristen vooraf werd gegaan door aanvallen die werden uitgevoerd vanuit Israël tijdens de nacht. Er zijn audio opnames van de paniek op een IDF basis die werd aangevallen gedurende de nacht. Die audio opnames werden ondersteund door foto’s die soldaten maakten van de aanval die waarschijnlijk door Bedoeïenen werd uitgevoerd.

Update door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

12 oktober 14:06

Arabisch-Israëlische presentatrice deelt indringende boodschap op tv

De Arabisch-Israëlische Lucy Aharish, presentatrice bij Reshet 13, heeft op live-tv een indringende boodschap gedeeld. "Sorry dat ik de microfoon nu even gebruik om een boodschap uit te zenden naar de wereld, maar als journalist is dat mijn enige wapen", begon ze haar betoog. Aharish, van islamitische komaf, zette vervolgens in drie minuten uiteen hoe de vork in de steel zit. 

Bekijk de video met Engelse ondertiteling:

12 oktober 12:34

El Al vliegt op shabbat

Voor het eerst in 41 jaar gaat de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al op shabbat vliegen. Sinds 1982 is het bij Israëlische wet verboden dat El Al tussen vrijdagavond en zaterdagavond vliegt, om zo de Joodse rustdag in ere te houden. In het jodendom kent men echter pikuach nefesh, het principe dat het behoud van mensenlevens elke Joodse wet overstijgt. Israëlische rabbijnen hebben El Al toestemming gegeven om op shabbat te vliegen naar New York en Bangkok, om reservisten op te halen. Die kunnen gratis meevliegen, hun vlucht wordt gefinancierd door onder meer El Al zelf. 

12 oktober 12:11

Kerkklokken voor Israël

Kerken in het hele land luiden morgenavond de klokken voor Israël. Bijvoorbeeld de Hervormde Kerk van Bruchem, die op haar website meldt:

Op vrijdagavond 13 oktober 2023 luiden onze kerkklokken van 19.00 tot 19.15 uur als teken van steun aan Israël en als roep om gerechtigheid en vrede. Vrijdagavond is het begin van de joodse sjabbat, een week na de brute aanval van Hamas. Het is ook een appèl tot aanhoudend gebed om Gods ontferming voor de getroffenen.

Ook andere kerken in de Bommelerwaard, maar bijvoorbeeld ook in Genemuiden en Putten klinken de kerkklokken voor Israël. "Naar verwachting zal het aantal kerken dat meedoet zich nog uitbreiden", melden de initiatiefnemers.

De Hervormde Kerk van Bruchem. Foto: Shutterstock / Jan van der Wolf

12 oktober 10:55

Update vanuit Israël van onze correspondent Yochanan Visser

Afgelopen nacht werden grootschalige luchtaanvallen uitgevoerd op Nukhba, een elite-eenheid van Hamas. Deze eenheid was ook prominent aanwezig tijdens de invasie van Zuid-Israël, afgelopen zaterdag.

IDF-woordvoerder Daniel Hagari zei dat deze grootschalige luchtaanvallen bedoeld zijn om Hamas’ vermogen om te functioneren als degene die Gaza controleert, te vernietigen. Volgens Hagari is er chaos en anarchie in Gaza. Er is geen brandstof meer en dus ook geen elektriciteit, omdat de enige energiecentrale in Gaza werkt op dieselbrandstof. De voorraad diesel werd gisteravond uitgeput. Verder worden er slechts vanuit Egypte goederen Gaza binnengebracht. Eerder sloot Israël de watertoevoer naar Gaza af.

Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) beperken momenteel het aantal raketaanvallen op Israël. Volgens bronnen binnen de IDF wordt dit gedaan omdat men zich ervan bewust is dat er een langdurige oorlog kan ontstaan. Hamas produceerde lokaal wapens en raketten, maar door aanvallen van de Israëlische luchtmacht (IAF) is die capaciteit vrijwel ongedaan gemaakt. Verder smokkelt Hamas nog altijd raketten en ander wapentuig via tunnels onder de grens met Egypte. De voorraad raketten is echter beperkt en kan niet snel worden aangevuld zoals het geval is in Israël, dat nu wapens en ammunitie krijgt van de Verenigde Staten.

De regering van de VS maakte gisteravond bekend dat er in totaal 22 Amerikaanse burgers werden vermoord door Hamas. Nog eens 17 Amerikanen worden vermist en bevinden zich waarschijnlijk onder de ontvoerden in Gaza. Het is hierom dat President Biden heeft besloten om een tweede vliegdekschip naar Israël over te brengen. Het gaat om de USS Dwight Eisenhower die samen met andere Amerikaanse oorlogsschepen opstoomt naar de kust voor Gaza. Met de komst van deze vloot zal de vuurkracht van het Amerikaanse leger ongeveer van het zelfde kaliber zijn als dat van het Israëlische leger.

De opbouw van de Amerikaanse marinevloot is echter niet alleen gerelateerd aan de ontvoerde Amerikaanse burgers en aan het feit dat er 17 Amerikanen werden vermoord door Hamas. Het heeft ook te maken met de verwachting dat de grondoorlog in Gaza zal uitmonden in een oorlog met de zogenaamde Iraanse ‘verzetsas’.

Vanuit Syrië wordt inmiddels gemeld dat de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde troepen aan het overbrengen is vanuit Oost-Syrië naar het grensgebied met Israël.

12 oktober 10:13

Overdenking bij Psalm 140

We beginnen het liveblog vandaag met de overdenking van de dag, geschreven door Kees de Vreugd. 

11 oktober 19:55

Bemoedigingsavond in Kampen

Komende zaterdag (14 oktober) vindt in de Bovenkerk van Kampen een bemoedigingsavond voor Israël plaats: bidden, zingen en spreken voor Israël. Bekijk de poster voor alle info. 

11 oktober 18:52

Ook Noord-Israël onder vuur, infiltrant geneutraliseerd

Het noorden van Israël werd vanavond opgeschrikt door een grote aanval van Hezbollah, vanuit Libanon. Tientallen zogenaamde gliders met terroristen vlogen over het noorden van Israël. Tegelijkertijd vuurde Hezbollah een aantal precisieraketten af op IDF-bases dicht bij de grens met Libanon en op de stad Metulla, in het uiterste noorden van Israël. Inwoners van dorpen en steden in het noorden werd opgedragen om in de schuilkelders te gaan en daar tot nader order te blijven. Rond het Meer van Galilea werden Israëli’s opgedragen in hun huizen te blijven vanwege het gevaar van infiltraties. In kibboets Ma’ayn Baruch probeerde een terrorist te infiltreren. Hij werd geneutraliseerd.

Hamas in Gaza eiste inmiddels de verantwoordelijkheid op voor een aanval met een langeafstandsraket op de havenstad Haifa. De raket richtte geen schade aan omdat hij in een veld buiten de stad ontplofte.

Het aantal gedode IDF-soldaten bij de aanvallen sinds zaterdag is inmiddels gestegen tot 189. Vanavond werden de namen bekend gemaakt van nog eens 20 soldaten die waren gesneuveld tijdens de invasie vanuit Gaza.

Het laatste nieuws is dat alle Israeli's nu naar de schuilkelders of de beveiligde kamers in hun huizen moeten gaan.

11 oktober 16:26

Volgende week: drie solidariteitsbijeenkomsten voor Israël

Volgende week zouden we drie concerten organiseren met de Israëlische Shalva Band. Vanwege de noodsituatie is het niet mogelijk voor de band om naar Nederland te komen. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze drie avonden te laten staan in het teken van verootmoediging, gebed en solidariteit met Israël. We zingen Israël vrede toe en er zijn sprekers uit Nederland en Israël.

Dat willen we samen met u doen op:

We roepen u op om ook te komen, om zo Israël te bemoedigen en samen met vele vrienden van Israël te bidden voor de vrede van Jeruzalem (Psalm 122).

Komt u ook? Meld u dan gratis aan via de knop hieronder!

Had u zich al aangemeld voor het concert van de Shalva Band in Oud-Beijerland? Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden.

11 oktober 16:24

Noodregering gevormd

Oppositieleider Benny Gantz van de partij Nationale Eenheid en premier Benjamin Netanyahu kwamen zojuist overeen om een noodregering te vormen. De nieuwe regering zal een oorlogskabinet vormen onder leiding van Netanyahu.

Dit kabinet zal drie ex-IDF generaals bevatten. Dit zijn naast de huidige minister van Defensie Yoav Galant, voormalige stafschefs van de IDF, Gadi Eisenkott en Benny Gantz zelf. De andere oppositiepartijen hebben ook interesse getoond om zitting te nemen in deze tijdelijke regering.

Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de grondoorlog tegen de Palestijnse terreurbewegingen in Gaza.

Van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

11 oktober 14:09

Uitzending 11 oktober • nood in Israël

In deze uitzending: Roger van Oordt (honorair consul van Israël) en Frank van Oordt (directeur Christenen voor Israël). We bespreken het nieuws, onder andere over: antisemitische incidenten in Frankrijk, en de toenemende angst bij de Joodse gemeenschap in ons land.

Morgen, 12 oktober om 17.00 uur organiseert Christenen voor Israël een grote pro-Israël manifestatie 'Samen voor Israël' op de Dam in Amsterdam. Dat doen we samen met diverse Joodse en Israëlische organisaties in Nederland. We bespreken de veiligheid van zo'n grote manifestatie, en waarom het zo belangrijk is om hierbij aanwezig te zijn.

Bekijk de uitzending hier:

11 oktober 13:55

Escalatie vanuit het noorden

De situatie in het noorden van Israël escaleert langzaam maar zeker. Ook is het duidelijk dat deze keer niet alleen de Palestijnse terreurgroepen daar betrokken zijn bij het geweld tegen Israël, maar ook Hezbollah. Op de achtergrond is Iran actief.

Gisteravond kregen de inwoners van Israëls meest noordelijke stad Metula het advies om onmiddellijk te evacueren. Metula grenst direct aan Libanon en Hezbollah terroristen zijn uitermate actief in het gebied rond de stad.

Vanmorgen werd een infiltratiepoging gemeld vlakbij Rosh Hanikra, aan de andere kant van Noord-Galilea. Ongeveer tegelijkertijd werd een IDF-basis bij de grens bestookt met raketten, waaronder antitankraketten. De IDF reageerde opnieuw met artilleriebeschietingen en met een drone-aanval.

Volgens onbevestigde berichten heeft Hezbollah UNIFIL de opdracht gegeven om alle posities langs de grens met Israël te ontruimen.

Gisteren werden er voor het eerst raketten afgeschoten vanuit Syrië op het oosten van de Golan Hoogvlakte. Ook hier reageerde de IDF met artillerie- mortiergranaatbeschietingen.

Vandaag werd vanuit Syrië gemeld dat de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde in staat van paraatheid is gebracht in het Deir ez-Zor gebied in Oost-Syrië, dat aan Irak grenst. Iran heeft een landbrug aangelegd in het gebied, waar wapens en troepen over kunnen worden getransporteerd.

Ook zijn er nu twee door Iran gesteunde Sjiitische milities in Irak die hebben aangekondigd dat zij aan de strijd tegen Israël willen deelnemen. Het gaat om Kataib Hezbollah, niet te verwarren met de Libanese terreurgroep Hezbollah, en om de Sayyid al-Shuhada Brigade. Een woordvoerder voor Sayyid al-Shuhada zei dat wanneer Hamas in Gaza in nood zou raken, dat zijn groep de eerste zou zijn die ging reageren. Kazem Al-Fartousi, de woordvoerder, waarschuwde verder de Verenigde Staten om zich niet te bemoeien met de oorlog in Gaza. Dit zou ‘gevolgen’ hebben voor de in Irak gestationeerde Amerikaanse soldaten.

De in Yemen gevestigde Ansar Allah (Houthi) militie heeft tegelijkertijd ook laten weten dat men zal ‘ingrijpen’ wanneer Israël Hamas zou proberen te vernietigen. Ansar Allah beschikt over raketten die door Iran zijn geleverd en die Israel kunnen bereiken.

De agressie tegen Israël vanuit het noorden wordt gecoördineerd door Mohammad Saeed Izadi, het hoofd van het Libanon kantoor van de Iraanse Quds Brigade. Izadi werkt nauw samen met Hamas leider Saleh al-Arouri, die onlangs door Israël werd bedreigd met liquidatie.

Van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

11 oktober 12:31

U bent welkom in ons Israëlcentrum

We kunnen ons goed voorstellen dat u in deze tijd behoefte hebt aan een goed gesprek of luisterend oor. Ons Israëlcentrum in Nijkerk is van maandag t/m zaterdag geopend. Kom gerust langs voor een kop koffie of thee en een gesprek. Onze gastheren en -vrouwen staan voor u klaar!

11 oktober 12:07

Mooi gebaar

De ultraorthodoxe Gur Hasidim uit Arad verraste soldaten van de Nahal Brigade met tientallen pizza’s. Dit is een bijzonder gebaar, omdat deze Joodse groepering zich meestal afzijdig houdt van alles wat met de overheid te maken heeft.

Bekijk hieronder de foto's (klik op een foto voor een vergroting):

11 oktober 11:18

Grondoffensief op handen

Volgens de laatste informatie begint het IDF grondoffensief spoedig, dat wil zeggen: vandaag. Nu het leger de dorpen rond Gaza weer heeft overgenomen van Hamas, wordt het vizier gericht op de invasie van Gaza.

In totaal zijn nu 460.000 militairen gereed voor deze actie, die naar verwachting lang gaat duren. Luchtmachtcommandant brigadier generaal Omer Tishler zegt dat de IAF de Gazastrook op ongekende schaal bombardeert en dat Israël nooit meer terug zal gaan naar een situatie waarbij de terroristen daar Israël willekeurig kunnen beschieten met raketten.

Op dit moment gaan de raketbeschietingen onverminderd door. Ook zijn er nog steeds rapporten over infiltraties door terroristen uit Gaza. Gisteravond was er paniek in Ashkelon, een stad 15 kilometer ten zuiden van Gaza. Een terrorist wist met een paraglider de stad te bereiken, waarna er een vuurgevecht uitbrak waarbij de aanvaller werd gedood.

De Verenigde Staten zijn nu begonnen met een luchtbrug van militaire vrachtvliegtuigen die wapens en vooral munitie naar Israël brengen. Het eerste vrachtvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht landde gisteravond op de luchtmachtbasis Nevatim in het zuiden van Israël.

Onder de munitie en wapens die de VS leveren zijn de Tamir raketten die gebruikt worden door de  Iron Dome. De Amerikaanse president Joe Biden gaf gisteravond een persconferentie waarin hij ongekende taal gebruikt om de misdaden van Hamas te veroordelen. Biden zei ook dat de VS vierkant achter Israël staan en er alles aan zullen doen om de Joodse staat te helpen om de terreur uit te roeien.

Een vloot Amerikaanse oorlogsschepen inclusief het vliegdekschip USS Gerald Ford is onderweg naar de kust voor Gaza. De beslissing om deze groep oorlogsschepen dichter naar Israël te brengen werd ook ingegeven door het feit dat Amerikaanse staatsburgers onder de doden en ontvoerden zijn.

De IDF rapporteerde inmiddels dat het dodental in Israël is opgelopen tot boven de 1200. Ook het aantal gewonden loopt op en is nu meer dan 3000. De IDF vond meer dan 3000 wapens die de terroristen hadden gebruikt om burgers te vermoorden. Onder deze wapens waren antitankraketten en zelfs onbemande aanvalsvliegtuigen. De meeste wapens komen uit Iran en werden voornamelijk in Rusland geproduceerd.

Van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

11 oktober 11:08

Schokkende onthullingen over Hamas’ massamoord

Nu de ‘bezetting’ van Israëlische dorpen rond Gaza voorbij is, komen er getuigenissen los die meer dan schokkend zijn.  Een van de verhalen is die van Adi Efrat. Adi is een jonge moeder van twee kinderen die op kibboets Be’eri woont, waar afgelopen maandag de lijken van 108 Israëli’s werden gevonden.

Lees in haar getuigenis in onderstaand artikel.

11 oktober 10:53

Overdenking over Psalm 83 • 'Opdat zij Uw Naam zoeken'

'Bedek hun gezicht met schande, dan zullen zij, HEERE, Uw Naam zoeken. Dan zullen zij weten, dat U - Uw Naam is HEERE! - U alleen de Allerhoogste bent over de hele aarde.'

Lees vandaag deze overdenking van ds. Willem Glashouwer en bid voor Israël met de woorden van Psalm 83.

11 oktober 10:21

Spanning in Israël

Lea Farkash stuurde het volgende bericht vanuit Jeruzalem:

'De spanning in de straten is overal merkbaar. Veel winkels zijn dicht, de werkers zijn in het leger en de Arabieren zijn in een lockdown. Men gaat niet zomaar de straat op, niemand denkt aan ‘gezellig’ winkelen.

Er is veel spanning voor wat er mogelijk komen gaat. De scholen blijven voorlopig dicht. Het is aan ons om zoveel mogelijk te helpen met goederen, met elkaar gerust te stellen en te bidden. Iedereen gaat hier door een rouwproces om het leed te verwerken.

De begrafenissen zijn aan de lopende band van de geïdentificeerde slachtoffers. De gevallen soldaten uit Jeruzalem worden op de militaire begraafplaats van Har Herzl (niet ver van Yad Vashem) begraven. De burgerslachtoffers worden op de begraafplaats van Givat Shaul begraven. Helaas gaat dit de hele dag door.'

11 oktober 09:39

Israëlische vlaggen op Urk vernield en verbrand

Vannacht hebben mensen op Urk tientallen Israëlische vlaggen vernield en verbrand. Veel inwoners van Urk hingen de vlag uit om hun steun aan Israël te betuigen. In videobeelden is te zien hoe een vlag uit de houder bij een huis wordt gehaald en kapot wordt getrapt.

Urkers worden opgeroepen om nu 's nachts de vlag binnen te halen.

10 oktober 20:55

Strijd tegen Hamas gaat voort

De IDF rapporteerde vanavond dat nog eens 32 soldaten zijn gesneuveld in de gevechten met Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad. Dat brengt het totaal aan gedode IDF-soldaten sinds het begin van de oorlog op 156, inclusief die gisteren sneuvelden in een vuurgevecht met Hezbollah-terroristen in Noord-Israël (3).

De IDF begon vanavond artilleriebeschietingen op het district Daraj, in Gaza-Stad. Deze wijk bevat veel Hamas-instituten en militaire installaties.

Defensieminister Yoav Galant sprak de troepen langs de grens met Gaza, zo’n 460.000 in getal, toe. “Ik heb alle beperkingen verwijderd en nadat we weer controle over het grensgebied herwonnen gaan we over tot het offensief. Hamas wilde verandering in Gaza en het zal 180 graden veranderen van wat het oorspronkelijk dacht. Ze zullen spijt hebben van dit moment, want Gaza zal nooit terugkeren naar een toestand zoals die was”, zei Galant.

Het elimineren van Hamas’ topcommando is een prioriteit, maakte de IDF vandaag duidelijk nadat een aantal top-officials van Hamas werden gedood vanuit de lucht.

Van onze correspondent in Israël,Yochanan Visser

10 oktober 18:43

Spanningen lopen op in het noorden

Terwijl zo’n 300.000 IDF-reservisten zich opmaken voor de grondoorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza, werd het front in het noorden van Israël verder opgewarmd.

Het Israëlische leger rapporteerde zojuist dat er laat in de middag 15 raketten op het noorden van Israël werden afgevuurd. Vier van de raketten werden onderschept door het Iron Dome antiraketschild, de overige raketten ontploften in open gebieden. De inwoners van de grensstreek in Noord Israël zitten al sinds gisteren in de schuilkelders.

Media in Libanon rapporteerden dat het Israëlische leger met artilleriebeschietingen reageerde op de plaatsen waarvandaan de raketten werden afgeschoten.

Vanuit Syrië werd verder gemeld dat Sjiïtische milities in beweging zijn gekomen. Deze milities zijn indertijd door Qassem Soleimani, de geliquideerde commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde, naar Syrië gehaald. Zij hebben sinds die tijd de Golan Bevrijdingsbrigade opgericht.

Vanuit de stad Sderot, nabij Gaza in Zuid Israël, werd verder een nieuw vuurgevecht gemeld tussen Palestijnse terroristen en IDF-eenheden. Dit betekent dat er ondanks eerdere berichten nog altijd terroristen in Zuid Israël zijn.

De raketbeschietingen op Zuid Israël namen vanaf vanmiddag vijf uur weer in hevigheid toe, nadat Hamas de inwoners van Ashkelon had opgedragen te vluchten uit de stad die ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Gaza ligt.

Van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

10 oktober 16:25

Hamas infiltreert Israëlische WhatsApp-groepen

De afgelopen dagen circuleren er verschillende berichten op WhatsApp-kanalen waaruit blijkt dat Hamas beschikt over talloze telefoons van gegijzelde of omgekomen Israëlische burgers en soldaten. Via deze telefoons infiltreren ze WhatsApp-groepen van Israëlische gebruikers om zo belangrijke informatie in handen te krijgen.

10 oktober 15:56 uur

Grote manifestatie voor Israël op de Dam

Donderdag (12 oktober) vindt er op de Dam een grote manifestatie voor Israël plaats. Deze wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van Israëlorganisaties in Nederland, waaronder Christenen voor Israël. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen naar de Dam komen, om samen een statement te maken tegen terreur en voor Israël.

De manifestatie begint om 17.00 uur en aanmelden is niet nodig.

10 oktober 15:36

Dertig vermiste mensen gered

Na drie dagen is een groep van dertig vermiste mensen gered uit kibboets Ein HaShlosha. De Israëlische autoriteiten kregen maandagavond rond negen uur bericht van een groep mensen die hulp nodig hadden. Het ging om zestien Israëli’s en veertien Thaise arbeidsmigranten.

Een vertegenwoordiger van het Israëlische leger, Yossi Greiber, vertelt: “In deze tijden van duisternis, gloorde er afgelopen nacht een sprankje licht." Dankzij meldingen van burgers, door locatiebepaling en samenwerking tussen de Home Front medewerkers, veiligheidskrachten en de politie, werden dertig mensen gevonden en in veiligheid gebracht. Het was een erg emotioneel moment in het commandocentrum toen we hoorden dat de mensen in goede gezondheid waren gevonden. Ze  waren uitgeput en getekend door de ellende die zij hadden onderstaan. "Het is op zo’n moment dat je de enorme omvang van onze taak voelt.”

De zoektocht naar nog meer overlevenden van het bloedbad dat Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad aanrichtten op zaterdag jl. gaat ondertussen onverminderd voort. Hetzelfde geldt voor het lokaliseren van ontvoerde mensen in de Gazastrook.

10 oktober 15:21

Oekraïne

De medewerkers en vrijwilligers van Christenen voor Israël in Oekraïne zijn vanmiddag bijeen om te overleggen en te bidden voor Israël. Daarnaast bespreken ze welke gevolgen de situatie in Israël heeft voor de honderden Joodse vluchtelingen in Oekraïne die van plan zijn om binnenkort te vertrekken naar Israël.

10 oktober 15:15

Uitzending 10 oktober 2023 - oorlog in Israël

Bekijk hier onze uitzending over de situatie in Israël van dinsdag 10 oktober, met in de studio ds. Kees van Velzen. In deze uitzending gaan we uitgebreid in op de actualiteit van dit moment: de vele slachtoffers aan Israëlische kant, maar ook de bombardementen en de humanitaire ramp in Gaza die zich voltrekt.

Wat zijn de achtergronden, wat is de rol van Hamas en andere terreurorganisaties? Wat is de rol van Iran in het conflict? Wat zegt de Bijbel over de dreigingen rondom Israël? En waar kunnen we concreet voor bidden?

Bekijk hier de video:

10 oktober 14:05

Gezamenlijk statement Nederlands parlement voor Israël

Leden van het Nederlands parlement brachten vandaag een statement uit, waarin ze hun steun voor Israël uitspreken.

10 oktober 13:58

Grootschalige mobilisatie

In Israël zijn nu in totaal 360.000 reservisten opgeroepen voor de komende oorlog, die in feite al begon met de invasie van Hamas afgelopen zaterdag. Dit betekent dat de IDF met het geheel beschikbare potentieel aan mankracht de oorlog zal ingaan.

Een aantal van de reservisten is woonachtig in het buitenland, maar ook daar is de motivatie hoog om mee te helpen om het thuisland te verdedigen. Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vlogen afgelopen nacht al honderden reservisten, die in Europa verbleven, naar Israël.

Het gegeven dat de IDF nu alle beschikbare gevechtssoldaten heeft opgeroepen en gaat inzetten, duidt erop dat er iets groots staat te gebeuren. Een dergelijke mobilisatie heeft nog niet eerder plaatsgevonden.

Gezien het feit dat er al een tweede front is in aan de grens met Libanon en het feit dat in Syrië Sjiitische milities in de hoogste staat van paraatheid zijn gebracht, duidt op de lang geanticipeerde meervoudige frontenoorlog met de zogenaamde Iraanse ‘verzetsas’.

Iran heeft Hamas getraind en van de wapens voorzien die de invasie van Zuid-Israël mogelijk maakten. Het script dat Hamas volgde tijdens die invasie, werd geschreven door Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Deze heeft bij diverse gelegenheden openlijk gesproken over een invasie van Israël en het ontvoeren van Israëli’s door zijn troepen.

Van onze correspondent in Israël Yochanan Visser

10 oktober 12:47

'Dansend de oorlog in'

Yoel Schukkmann vanuit Jeruzalem: 'Terwijl wij aan het bidden waren en ons verheugden over de Thora, raasden Hamas-terroristen door het zuidelijke deel van Israël. Maar op dat moment wisten wij daar nog niets van. Onze gebeden en dans werden negen keer onderbroken door het luchtalarm. Pas na Sjabbat ontdekten we de omvang van de nog steeds voortdurende tragedie.'

Lees hier zijn emotionele artikel:

10 oktober 11:45

Persbericht Likoed Nederland: ‘Nederland moet actie ondernemen tegen terreur’

Het is nu het moment om de geldstroom aan de Palestijnen te stoppen.

De EU, Duitsland en Oostenrijk hebben besloten om de geldstroom aan de Palestijnen te stoppen. Dit als reactie op de afschuwelijke slachtpartijen door Hamas, ondersteund door de Palestijnse Autoriteit van Fatah. Die pleegt zelf ook terreur middels hun Al-Aqsa brigades.

Het is belangrijk dat de wereld het signaal afgeeft dat deze moordpartijen niet langer getolereerd worden. Bovendien – omdat zowel Hamas als Fatah terreur plegen – komt elke geldstroom aan de Palestijnen onvermijdelijk ook bij terroristen terecht.

Nederland heeft op dit gebied al een beroerde reputatie. In 2019 is een Israëlisch meisje vermoord door terroristen die vanuit Nederland betaald werden. Dit ging via een mantelorganisatie van de terreurgroep PFLP.

Ondanks waarschuwingen uit Israël en Duitsland is Nederland doorgegaan met het geld geven aan mantelorganisaties van de terreurgroep PFLP. Terwijl het financieren van terroristen een flagrante schending is van het internationaal recht.

10 oktober 11:15

Zanger Yishai Ribo zingt op een last-minute bruiloft

De Israëlische zanger Yishai Ribo zong gisteren op een last-minute bruiloft in de achtertuin voor een bruid en haar bruidegom. Ze namen 24 uur verlof van hun reservetaken om te kunnen trouwen.

Ribo zong het toepasselijke lied "Vehi She'amda" en verschillende andere liedjes op de bruiloft van Maor en Gal Peretz.

De moeder van de bruidegom was haar haar aan het laten doen bij haar kapper en vertelde hem over hun bruiloft. Hij vertelde haar dat hij Ribo zou vragen om op te treden. En dat deed hij.

"Hij kwam en zong een paar liedjes en vertrok toen," zei de buurvrouw die gastvrouw was. "Het was gewoon heel emotioneel, het hele gebeuren."

Klik hier om de video te bekijken.

10 oktober 10:46

Video-update van Sondra Oster Baras

Sondra Oster Baras, directeur van Christian Friends of Israeli Communities (CFOIC), deelt een persoonlijke update rechtstreeks vanuit Israël. In de update, die gisteren is opgenomen, geeft Sondra aan dat het dodental 700 is. Inmiddels is dat aantal bijgesteld tot naar schatting 900 doden.

Er is geen familie in Israël die niet iemand kent die gedood, ontvoerd of gewond is.

Bekijk hier de (Engelstalige) update:

10 oktober 10:31

Bidden voor Israël met de woorden van Psalm 130

Lees vandaag de (korte) overdenking van ds. Gerard Krol en bid voor Israël met de woorden van Psalm 130.

'Laat Israël hopen op de HEERE,
want bij de HEERE is goedertierenheid
en bij Hem is veel verlossing.'

Lees hier de overdenking:

10 oktober 10:18

Berichten van de IDF

De IDF maakte vanmorgen bekend dat van de 1.500 terroristen die Zuid-Israël binnendrongen de afgelopen dagen, er niemand meer is overgebleven. De meesten zijn gedood. IDF woordvoerder Daniel Hagiri maakte verder bekend dat er geen nieuwe infiltraties werden geregistreerd sinds vanmorgen. Soldaten zijn nu bezig om rond de gaten in het grenshek mijnen te leggen.

Het dodental aan Israëlische kant is nu boven de negenhonderd. Er wordt verwacht dat dit verder zal oplopen. Er zijn 2.714 gewonden, het noorden van Israël niet inbegrepen. De IDF maakte verder de namen bekend van nog eens 38 soldaten die zijn gesneuveld sinds het begin van de oorlog. Dat brengt het dodental onder de IDF soldaten op honderd en drie en twintig.

Vanuit Syrië wordt gemeld dat president Bashar al-Assad en zijn familie zijn ondergebracht in een geheime ondergrondse bunker. Dit zou kunnen duiden op het openen van een derde front op de Golan Hoogvlakte. Er zijn een aantal Sjiitische milities in Syrië die zich al lange tijd onder leiding van de Quds Brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde voorbereiden op oorlog met Israël.

Van onze correspondent in Israël Yochanan Visser

10 oktober 09:23

Het Shalva Centrum in Jeruzalem vangt gezinnen uit Zuid-Israël op

Mensen uit het zuiden van Israël moeten uit veiligheid geëvacueerd worden. Het Shalva Centrum in Jeruzalem heeft de deuren opengezet voor gezinnen.

Ook vangt Shalva 70 meisjes van het project Eden op. De Businessclub van Christenen voor Israël ondersteunt dit project voor meisjes die in de knel zijn gekomen door huiselijk geweld. Deze meisjes woonden in kibboets Carmiya, waar terroristen zaterdag binnenvielen. Gelukkig zijn de meisjes veilig en verblijven ze de komende tijd in het Shalva Centrum.

Bekijk meer in deze video:

10 oktober 9:10

Ontroerend bericht van Doron Almog

In het bericht van gisterenavond las u dat Doron Almog, directeur van het Joods Agentschap, zes familieleden is verloren. Hij stuurde ons het volgende bericht:

Beste vrienden,

We zitten midden in een oorlog tegen de staat Israël. Een oorlog die ons bij complete verrassing werd opgedrongen, net als de Jom Kippoer oorlog. Het is een zeer complexe situatie die we nog nooit eerder hebben gezien.

In al mijn jaren in Israël en in de IDF heb ik nooit geloofd dat we tot zo'n verschrikkelijk scenario zouden komen, waarin honderden onschuldige burgers aan het front staan, velen van hen vermoord en ontvoerd, waaronder baby's, kinderen, vrouwen en ouderen.

We worden blootgesteld aan video's en beelden die een ongekend niveau van wreedheid van de vijand laten zien. Dit zijn gruwelijke taferelen uit donkere tijden.

Gisteravond kreeg ik het bericht dat zes van mijn familieleden zijn vermoord in Kfar Gaza: Chen Almog Goldstein, Nadav Goldstein, hun dochters: Yam en Agam en hun zonen: Tal en Gal.

De grootvader van de familie, de vader van Chen, Giora Almog, die al meer dan 30 jaar generaties kinderen opvoedt in de kibboets, zat twee weken geleden nog de herdenkingsdienst voor van de vijf leden van onze familie die 20 jaar geleden werden vermoord in restaurant Maxim in Haifa.

We staan voor een lange militaire campagne, waarvan we de omvang en de ernst nog steeds niet kennen, dus ik vraag jullie om aan onze zijde te staan en om zoveel als je kunt te helpen.

We hebben jullie vandaag meer dan ooit nodig.

De staat Israël is de staat van het hele Joodse volk. Die in Israël en die in Joodse gemeenschappen overal.

"Onze kracht ligt in onze eenheid" is nu niet alleen maar een slogan.

We beloven dat we al jullie vragen zullen beantwoorden als het zover is. We concentreren onze inspanningen nu op het uitbreiden van het aantal vrijwilligers en het werven van fondsen voor kritieke behoeften om de veiligheid van de bewoners langs de grens met Gaza en het essentiële ondersteuningssysteem van het Fonds Slachtoffers van Terreur te kunnen blijven garanderen.

Voor het Joodse volk. Voor de verdere opbouw en ontwikkeling van de staat Israël.

Ik zie jullie en jullie geweldige toewijding. De WhatsApps, de telefoontjes, de berichten, het melden voor dienst en de solidariteit - het is ongelooflijk ontroerend. Het gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid, liefde en saamhorigheid inspireert trots en hoop.

We zullen contact met jullie blijven houden en regelmatig updates sturen.

Am Yisrael Chai.

Doron

9 oktober 21:50

Doron Almog verliest zes familieleden in Kfar Aza

Doron Almog, een goede vriend van Christenen voor Israël en directeur van de Jewish Agency, heeft vanochtend zes familieleden verloren. Onder hen waren vier kinderen. Ze werden door Hamas-terroristen vermoord in hun woonplaats, kibboets Kfar Aza. Als Christenen voor Israël hebben we ons medeleven betuigd aan Doron Almog.

Doron Almog (rechts) van de Jewish Agency en Frank van Oordt van Christenen voor Israël tekenen in Jeruzalem een verklaring van verbondenheid, in mei van dit jaar.

9 oktober 20:00

Dodental loopt nog steeds op, 100 lichamen gevonden in kibboets Be'eri

Het dodental is intussen tot 900 opgelopen, nadat het Israëlische leger 100 lichamen vond in kibboets Be’eri, in het westen van de Negev-woestijn - slechts vier kilometer van Gaza. De Israëlische organisatie ZAKA, die altijd na aanslagen zorgt voor de doden, is momenteel actief op het terrein van de kibboets.

Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen tot meer dan duizend. De begrafenissen van al deze slachtoffers zijn vanmiddag begonnen.

9 oktober 19:44

Qatar onderhandelt over vrijlating Israëlische gevangenen

Hamas dreigt met het executeren van ontvoerde Israëlische burgers wanneer de IDF en IAF doorgaan met het uitvoeren van aanvallen op doelen in Gaza. De terreurbeweging houdt meer dan 150 Israëli’s vast in Gaza, na de bloedige invasie van afgelopen zaterdag. Onder hen zijn vrouwen en kinderen.

Qatar is momenteel onderhandelingen met Hamas begonnen over de vrijlating van deze kinderen en vrouwen. De voorgestelde deal is dat Israël alle jeugdige en vrouwelijke terroristen vrijlaat die gevangen zitten in de Joodse staat. Egyptische diplomaten zijn ook in gesprek met Hamas over het welzijn van de ontvoerden. Hamas heeft eerder gedreigd de ontvoerden te gebruiken als menselijk schild.

De IDF heeft eerder vandaag bij monde van woordvoerder Daniel Hagari laten weten dat het leger over gegevens beschikt van bijna alle ontvoerden. Dit wil zeggen dat men weet waar zij zich bevinden.

9 oktober 16.46

Raketten op Jeruzalem

Kort na vijf uur Israëlische tijd werden er door de Palestijnse terroristen in Gaza raketten op Jeruzalem afgevuurd. Eén van de raketten ontplofte in Beitar Illit, een ultraorthodoxe stad die 10 kilometers ten zuiden van Jeruzalem ligt. Dit werd verwacht, omdat Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad op de hoogte waren van begrafenissen op Har Herzl, die om 17.00 uur zouden beginnen.

Tegelijkertijd werden burgers in de dorpen aan de grens met Libanon opdracht gegeven om naar de schuilkelders te gaan. Dit nadat de Israëlische luchtmacht Hezbollah doelen in Zuid-Libanon bestookte met Apachehelikopters en gevechtsvliegtuigen. Bij die aanvallen werd een deel van de uitkijkposten die Hezbollah heeft opgetrokken langs de grens eerder dit jaar, vernietigd.

9 oktober 16.37

Update: hoe is de situatie nu in Israël?

Bekijk onze uitzending over de situatie in Israël van maandag 9 oktober, met in de studio:

 • Peeber Koelewijn van Christenen voor Israël, die afgelopen zaterdag in Israël was toen het geweld losbarstte. Hij deelt wat hij heeft meegemaakt en hoe hierop terugkijkt.
 • Ds. Willem J.J. Glashouwer, die reageert op de situatie en bidt voor Israël.

Verder belt Sara vanuit de studio in Nijkerk met Mirjam Reijnen en Benjamin Philip. Mirjam woont in kibboets Nahal Oz, vlakbij de grens met Gaza. Ook deze kibboets werd afgelopen weekend door Hamas-terroristen aangevallen. Meerdere inwoners van Nahal Oz zijn vermoord of ontvoerd.

Benjamin Philip is directeur van de organisatie Hineni in Jeruzalem. Hij deelt over de impact die de aanval op Israël heeft.

Bekijk hier de uitzending:

9 oktober 16.21

Analyse over de gebeurtenissen van vandaag

Onze correspondent Yochanan Visser heeft een nieuwe analyse geschreven over wat er vandaag in Israël gebeurde:

9 oktober 15.33

Infiltratie in Noord-Israël

Arabische media meldden eerder vanmiddag dat er twaalf raketten zijn afgevuurd op het noorden van Israël. De raketten vielen in open velden bij Ramot Naftali en bij de berg Hermon op de Golan Hoogvlakte.

Vier Hezbollah terroristen infiltreerden vervolgens het noorden van Israël. Twee van hen werden doodgeschoten door de IDF en de andere twee vluchtten terug naar Libanon. De Israëlische luchtmacht gebruikte Apachehelikopters voor een vergeldingsaanval.

Van onze correspondent in Israël Yochanan Visser

9 oktober 15.17

Shalva Band: 'Wij willen komen!'

We spraken vandaag met de Shalva Band in Israël, die volgende week naar Nederland hoopt te komen voor drie concerten. We hielden er rekening mee dat we de concerten moesten annuleren, maar daar wilde de band niets van weten: 'Wij willen komen!'.

We hopen dan ook dat het luchtruim geopend blijft, zodat de band begin volgende week naar Nederland kan vliegen.

Solidariteitsconcerten

De concerten in Oud-Beijerland, Veenendaal en Hoogeveen met de Shalva Band zullen staan in het teken van solidariteit en bemoediging voor Israël en het Joodse volk. We willen hen laten zien dat christenen in Nederland achter hen staan en hen zo een hart onder de riem steken.

We nodigen u daarom van harte uit om bij een van deze concerten aanwezig te zijn!

9 oktober 14.54

Humanitaire hulp

Ds. Saleem Shalash, een Arabische voorganger in Nazareth, is druk bezig met het organiseren en versturen van humanitaire hulp naar de getroffen Israëlische gemeenschappen langs de grens met Gaza in het zuiden van Israël, om hun pijn en lijden in deze moeilijke tijd te verzachten.

Bekijk deze video:

9 oktober 14.00

Luchtalarm in Noord-Israël

Voor het eerst ging vanmiddag in verschillende plaatsen in Noord-Israël het luchtalarm af. Het gaat om plaatsen in het noorden van Galilea en dorpen rond de berg Hermon.

Volgens Arabische media zouden twaalf raketten op het gebied rond de berg Hermon zijn afgeschoten. Hezbollah lanceerde gisteren al enkele raketten richting Noord-Israël. Ook werden toen twee onbemande vliegtuigen afkomstig uit Libanon uit de lucht geschoten door een raket van de IDF.

Uit voorzorg is nu het ondergrondse gedeelte van het Rambam ziekenhuis in Haifa geopend. Vanmorgen werden vanuit Zuid-Libanon mortiergranaten op het noorden van Israël afgeschoten. De IDF heeft tot nu toe volstaan met artilleriebeschietingen op de plaatsen waar de raketten en mortiergranaten werden afgeschoten.

Van onze correspondent in Israël Yochanan Visser

9 oktober 13:27

Grensovergang met Gaza gesloten

Het Israëlische leger maakt zich op voor de grootste militaire operatie in Gaza ooit. De regering in Jeruzalem heeft inmiddels een aantal ongekend drastische maatregelen genomen tegen Gaza. Yoav Galant, minister van Defensie, kondigde een totale afsluiting van Gaza af.

Alle grensovergangen zijn nu gesloten en er komt niets meer Gaza binnen. Geen brandstof, geen goederen, niets. Gisteravond werd al afgekondigd dat de levering van elektriciteit aan Gaza zou worden stopgezet. Het is niet duidelijk of dit ook daadwerkelijk is gebeurd.

Galant zei dat “er geen gas en elektriciteit zal zijn in Gaza. Wij vechten tegen beestachtige mensen en zullen daarnaar handelen”.

Ook de waterlevering aan Gaza zal worden stopgezet.

Van onze correspondent in Israël Yochanan Visser

9 oktober 13:10

Evacuaties uit Zuid-Israël

Het Joods Agentschap heeft vandaag 916 olim (Joodse immigranten) geëvacueerd uit het zuiden van Israël. 460 van hen kwamen uit Ibim, een dorpje vlakbij Sderot. Ze zijn allen in veiligheid gebracht in het centrum van Israël.

Joodse olim worden in veiligheid gebracht.

9 oktober 12:25

Bijeenkomst op Urk

Gisterenavond was er bij de vuurtoren op Urk een bijeenkomst om Israël een hart onder de riem te steken. De Israëlische vlag was op de vuurtoren geprojecteerd, het Hatikva werd gezongen en er werd gebeden voor Israël.

Bekijk hier een aantal beelden (klik op een afbeelding voor een vergroting):

9 oktober 12:01

Gebedsoproep

Van David Portowicz, directeur van het Jaffa Instituut in Israël, ontvingen we het volgende bericht:

(dit bericht is vertaald)

Beste Roger en Frank,

Vergeef me alsjeblieft dat ik deze deprimerende brief schrijf. Ik ben letterlijk ten einde raad! In mijn ergste nachtmerries had ik nooit verwacht dat we zo'n verschrikkelijke feestdag zouden hebben als die we gisteren hebben gevierd. Ik weet dat we in G-ds handen zijn en dat Hij zeker weet wat Hij doet, maar onwetendheid is niet zaligmakend. Ik vrees voor mijn drie kleinkinderen die werden die werden opgeroepen om in het zuiden en het noorden te dienen, samen met de kinderen en kleinkinderen van mijn vrienden, om nog maar te zwijgen van een vrij groot deel van mijn personeel. Deze angsten hebben ervoor gezorgd dat ik sinds het begin van de aanval op Israël gisteren niet meer kon slapen.

Het is niet dat ik een lafaard ben, noch ben ik over het algemeen pessimistisch, maar wat er gisteren is gebeurd - overrompeld worden, bejaarden, vrouwen en kinderen die als gevangenen naar Gaza worden ontvoerd, onschuldige tieners die op een natuurfeest worden vermoord - dit is meer dan ik aankan. Voor één keer schrijf ik jullie en het doel van mijn brief is niet om geld te vragen dat hard nodig is, het is om jullie te smeken om te bidden voor Israël, zijn soldaten, zijn burgers, onze kinderen en broeders die in levensgevaar verkeren.

Denk alstublieft aan hen en bid dat ze veilig naar huis terugkeren.

In vriendschap, zoals altijd,

David

9 oktober 11:47

Grote mobilisatie

Het Israëlische leger heeft 300.000 reservisten opgeroepen. Dit is de grootste Israëlische mobilisatie ooit. Het is nog onduidelijk of en wanneer er een tegenaanval komt. Bid voor wijsheid, bescherming en inzicht.

9 oktober 11:35

Bemoedigende brief

De Katholieke Raad voor het Jodendom heeft gisteren deze brief gestuurd aan de Joodse gemeenschap in Nederland:

9 oktober 11:10

Luchtalarm

Op meerdere plaatsen in Israël gaat het luchtalarm af, waaronder in Tel Aviv en Jeruzalem. Er zijn (nog) geen directe meldingen van onderscheppingen of raketinslagen. Bid voor Gods bescherming.

9 oktober 09:41

We zien steeds meer gezichten en namen van Israëli's die vermoord, ontvoerd of vermist zijn. Zo plaatste ex-premier Naftali Bennett het volgende hartverscheurende bericht op X (voorheen Twitter):

Vertaling:

Een hele familie in koelen bloede vermoord.

De familie Kedem: Vader Jonathan, moeder Tamar, de 6-jarige meisjes Shachar en Arbel, en de 4-jarige jongen Omer.

Kijk naar hun blije gezichten.

Hun liefde.

Allemaal vermoord door Palestijnse terroristen in kibboets Nir-oz.

Alleen omdat ze Joden zijn.

9 oktober 09:37

Welkom bij de liveblog van maandag 9 oktober. We houden je via deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

8 oktober 19:33

De bijeenkomst 'Samen voor Israël' die vanavond in Amstelveen plaatsvindt is ook live online te volgen, via de Facebook-pagina van Maccabi Nederland. De bijeenkomst begint om 20.30 uur.

8 oktober

Omdat het zondag is, houden we vandaag geen liveblog bij. Voor updates verwijzen we door naar het liveblog van het NIW.

Morgen melden we ons hier weer.

7 oktober 22:03

Daarmee sluiten we dit liveblog voor vandaag. Bedankt voor jullie betrokkenheid in de vorm van het volgen van dit liveblog en jullie gebeden en gaven voor Israël.

Een gezegende zondag gewenst!

Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige. Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn burcht, mijn God, op Wie ik vertrouw!
Psalm 91

7 oktober 22:01

Er is sinds vanavond sprake van het vormen van een brede nationale noodregering in Israël, maakte premier Netanyahu bekend. De premier stuurde een boodschap aan het Israëlische publiek waarin hij zei dat Israël in een oorlog is verwikkeld die “tijd gaat nemen”. Netanyahu bood oppositieleiders Benny Gantz en Yair Lapid aan om zitting te nemen in deze noodregering, nadat Lapid op X (voorheen Twitter) meldde dat hij het idee met de premier had besproken tijdens een ontmoeting. De oorlog heeft een onmiddellijk effect gehad op de protesten tegen de regering van Netanyahu. Die zijn namelijk gestaakt.

7 oktober 21:49

Joodse organisaties in Nederland organiseren morgen (zondag 8 oktober) samen een bijeenkomst rondom de situatie in Israël:

7 oktober 21:39

Weer een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser:

"Het dodental is volgens TV-station Arutz 13 opgelopen tot 300. Dit roept vragen op over wat er precies gebeurde bij het muziekfestival nabij Kibboets Re’im bij het begin van de Hamas-aanval. Zeker is dat er meer dan 1.500 Israëli’s waren die het festival bezochten. Toen de Hamas-aanval begon raakten zij in paniek door de raketten die overvlogen. Daarna arriveerden er een aantal bewapende Palestijnse terroristen die het vuur opende op de menigte, zo verklaarden ontsnapte aanwezigen. De Israëlische autoriteiten hebben tot nu gezwegen over het incident."

7 oktober 20:47

Heeft u onze speciaal ingelaste livestream over de situatie in Israël gemist, of wilt u deze nog eens terugkijken? Bekijk 'm hieronder:

7 oktober 20:01

Onze livestream is begonnen. Volg deze via cvi.nl/livestream

7 oktober 19:43

Om 20.00 uur (lokale tijd) zijn opnieuw honderden raketten op Israël afgevuurd. De rakettenbarrage was één van de grootste ooit. De raketten vielen onder andere in Rishon LeTzion, Herzliya, Holon, Tel Aviv, Modi’in en in Kfar Saba. Er zijn tenminste drie zwaargewonden door het raketvuur.

Ondertussen bombardeerde de Israëlische luchtmacht het huis van Hamas-leider Yahya Sinwar. Het is onbekend of hij thuis was. De Israëlische politie berichtte ook dat men in de loop van de dag meer dan zestig Palestijnse terroristen in Israël had gedood.

Momenteel is er ook een grote gijzeling aan de gang in Zuid-Israël. In Kibboets Be’eri worden vijftig Israëlische burgers in de eetzaal vastgehouden door Palestijnse terroristen. De IDF zal niet onderhandelen met Hamas over hun vrijlating. Er wordt verwacht dat speciale eenheden van de IDF een bevrijdingsactie zullen ondernemen. In een ander geval ontsnapten vijftig andere Israëli’s aan gijzeling door Hamas-terroristen. De vijftig waren naar een schuilkelder in Ofakim gevlucht toen er op de deur werd geklopt. Een man maakte zich bekend als een IDF-soldaat maar sprak met een zwaar Arabisch accent. Daarop besloten de aanwezigen, onder hen vele kinderen, zich doodstil te houden. De terroristen gingen vervolgens weg.

In de stad Sederot is momenteel een gijzelingsactie aan de gang in het politiebureau van de stad. Ongeveer 15 Hamas terroristen drongen het politiebureau binnen en begonnen te schieten. Er is een onbekend aantal doden.

Van onze correspondent in Israël Yochanan Visser

7 oktober 18:57

Reminder: vanavond om 20.00 uur zendt Christenen voor Israël een speciaal ingelaste livestream uit over de situatie in Israël. Ds. Frank Heikoop (voorzitter) en Frank van Oordt (directeur) schuiven aan om te informeren over de onverwachte aanval op Israël.

De uitzending is live te volgen via cvi.nl/livestream, of hieronder:

7 oktober 18:54

Hamas beweert dat het tientallen gijzelaars heeft genomen en hen vervolgens naar Gaza heeft overgebracht via tunnels. Onder hen zou Generaal Majoor Nimrod Aloni zijn, die vele operaties tegen Hamas in Gaza heeft geleid. Een IDF-woordvoerder wilde het bericht niet bevestigen.

Wat op dit moment vaststaat is dat tenminste drie Israëlische burgers gegijzeld zijn en in Gaza aan het publiek werden getoond. Onder hen een bejaarde vrouw die door de straten van Gaza werd gereden.

Meer dan honderd terroristen infiltreerden vandaag Zuid-Israël. Sommigen per pick-up truck, anderen met zogenaamde gliders en weer anderen via de zee nabij kibboets Zikim. Momenteel zijn er op 22 plaatsen in Israël nog steeds vuurgevechten aan de gang tussen Hamas-terroristen en Israëli's.

7 oktober 18:17

Op steeds meer plekken in Nederland hangen mensen de Israëlische vlag uit om hun solidariteit met de Joodse staat te tonen. Wie volgt?

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) roept via X (voorheen Twitter) gemeenten en provincies op om ook de Israëlische vlag te hijsen.

7 oktober 17:48

Onze correspondent Yochanan Visser heeft een analyse geschreven over de gebeurtenissen van vandaag:

7 oktober 17:02

De woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt dat Hamas Israëli’s gijzelt en heeft meegenomen naar de Gazastrook. Het leger bevestigt ook dat er Israëlische soldaten zijn gedood in de gevechten. Er zijn geen aantallen genoemd.

Daarnaast meldt de woordvoerder dat er op 22 plekken in het zuiden gevochten wordt, waaronder twee situaties - in Be’eri en Ofakim - waarbij sprake is van gijzeling. Bid voor bescherming van de gijzelaars en anderen die in angst verkeren.

7 oktober 16:21

Vanuit kibboets Nahal Oz, dat vlakbij de Gazastrook ligt, krijgen we dit bericht van Mirjam Reijnen:

"We zijn thuis in onze saferoom. Het duurde 7 uur voordat het leger arriveerde. Ze zijn nu terroristen aan het opsporen. We horen heel veel geweervuur."

In deze aflevering van Israël in Focus, die we eerder dit jaar uitzonden, vertellen Mirjam en haar gezin over het leven onder dreiging van de terreur van Hamas:

7 oktober 15:56

Peeber Koelewijn, hoofd Activiteiten bij Christenen voor Israël, is op dit moment samen met zijn vrouw Maaike in Israël. Vanochtend moesten ze in Jeruzalem de schuilkelder in vluchten vanwege de grote terreuraanval van Hamas. Vanuit Jeruzalem roept Peeber op tot gebed voor Israël en vrede in de regio.

"Wat heel belangrijk is, is dat mensen weten dat veel video’s die door Hamas worden verspreid nep zijn", zegt Peeber. "Geloof en verspreid dus niet zomaar alles wat je voorbij ziet komen."

Het Nederlands Dagblad interviewde Peeber eerder vandaag.

7 oktober 15:32

Bij het Soroka-ziekenhuis in Be'er Sheva is het al de hele dag een komen en gaan van ambulances met (zwaar)gewonde Israëli's. Vanwege de capaciteit en veiligheid worden gewonden ook naar ziekenhuizen in veiliger gebieden gebracht. Op straat in Zuid-Israël liggen de levenloze lichamen van mensen die geen kant op konden toen ze werden beschoten in hun auto. Bid voor de gewonden en voor de nabestaanden van vermoorde Israëli's.

Foto's: Flash90

7 oktober 14:38

Vanavond om 20.00 uur zendt Christenen voor Israël een speciaal ingelaste livestream uit over de situatie in Israël. Ds. Frank Heikoop (voorzitter) en Frank van Oordt (directeur) schuiven aan om te informeren over de onverwachte aanval op Israël.

De uitzending is live te volgen via cvi.nl/livestream

7 oktober 14:32

Er gaan geruchten de ronde dat er ook een cyberaanval op Israël gaande is, naast de raketaanslagen en de invasie van Hamas. Dat meldt de Jerusalem Post. Tot nog toe is er geen cyberaanval gemeld, maar Israël bereidt zich er wel op voor. Bid dat het slechts bij geruchten van cyberaanvallen blijft.

7 oktober 13:32

Op verschillende plaatsen in Nederland gaat de vlag uit in solidariteit met Israël:

7 oktober 13:00

Brandweerlieden zijn momenteel bezig met het blussen van tientallen branden in de gebieden die zijn getroffen door raketbeschietingen van Hamas. Bid voor snelle doving van de vuren en bescherming van de brandweerlieden.

7 oktober 12:59

Premier Rutte heeft contact gehad met premier Netanyahu over de situatie in Israël: Nederland veroordeelt het terroristische geweld en steunt Israëls recht om zich te verdedigen.

Oproep voor uw gemeente: bid voor Israël

We roepen alle kerken en gemeentes in Nederland en België op om morgen te bidden voor Israël te bidden en te collecteren. U kunt uw kerkenraad, diaconie of oudstenraad vragen of zij meedoen. Juist in de nood mogen we naast Gods volk staan. Via onze actie Noodhulp Israël komt het geld direct op de plekken waar de nood het hoogst is. We werken daarin nauw samen met Israëlische hulporganisaties. Klik hier om ons noodfonds te steunen

7 oktober 11:47

Israëlische media melden dat Hamas terroristen Israëlische dorpen hebben overgenomen. Schietende terroristen lopen door de straten. Op sociale media zijn filmpjes geplaatst van terroristen die juichend poseren met vermoorde Israëli's. Bid dat deze terreur snel een halt wordt toegeroepen.

7 oktober 11:23

Om 12 uur Nederlandse tijd komt het veiligheidskabinet bij elkaar om te bespreken wat de volgende stappen zijn. Aansluitend bespreekt de premier deze stappen met met de oppositie. Laten we bidden om wijsheid, inzicht en eensgezindheid.

7 oktober 11:09

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt in een video: "burgers van Israël, we zijn in oorlog. Niet een operatie of escalatie, maar in oorlog".

In het ziekenhuis in Beer Sheva worden op dit moment 80 gewonden behandeld en in Ashkelon bijna 100, waarvan meerdere zwaargewond. Bid voor de medische zorg, voor wijsheid en daadkracht bij de behandelaars.

7 oktober 11:06

Israëlische media melden dat Hamas 33 Israëli’s, zowel soldaten als burgers gegijzeld heeft.
Bid voor hun bescherming en bevrijding.

Christenen voor Israël steunt de inwoners van Israël met noodhulp. Help mee om dit mogelijk te maken en doneer voor ons 'Noodfonds Israël'.

Steun noodfonds Israël

7 oktober 11:01

Terroristen uit Gaza zijn ook de kibboets Carmiya (op enkele kilometers van Gaza) binnengevallen. Christenen voor Israël ondersteunt met de Businessclub het project Eden in deze kibboets, een project voor meisjes die in de knel zijn gekomen door huiselijk geweld. De burgemeester van de regio is vermoord. We vragen gebed voor hen.

Vanwege de feestdagen zijn de meisjes van Eden op dit moment elders en gelukkig in veiligheid. Dank voor deze bewaring.

Favicon CVI

De auteur

Christenen voor Israël

Doneren
Abonneren
Agenda