Sluiten

Zoeken.

Overdenking

Terug naar overzicht

Psalm 23 • Ik vrees geen kwaad, want U bent met mij

Door Rabbijn mr. drs. R. Evers - 

20 oktober 2023

bij overdenking rabbijn evers psalm 23

Avichai Brodetz (rechts) bidt bij de Westelijke Muur voor zijn vrouw en drie kinderen die door Hamas gegijzeld zijn. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Ik zit voor de derde keer vandaag in de schuilkelder. Het is Sjabbat 14 oktober. Vrijdagavond was ik nerveus in slaap gevallen maar mijn zoon maakte mij ’s avonds laat wakker om naar de bunker te rennen.

Raketten vanuit Gaza vliegen hier in het gebied van Tel Aviv regelmatig over. Ook de omgeving van Israëls enige snelle weg naar het buitenland, het vliegveld Ben Gurion, wordt doorlopend bestookt. Maar we blijven sterk en geven de hoop niet op.

De heldin Esther

Vaak wordt het boek Esther (4:14) geciteerd. Koningin Esther was tot koningin van koning Ahasveros gekozen. Haman, de eerste minister in het Medisch-Perzische rijk, besloot tot de vernietiging van alle Joden. Mordechai, de Joodse leider, roept Esther op om voor de Joden te pleiten: “Want als je je in deze tijd in diep stilzwijgen hult, dan zal er vanuit een andere plaats verlichting en verlossing voor de Joden komen…. En wie weet of jij niet juist voor een tijd als deze tot deze koninklijke waardigheid gekomen bent”.

Nu moeten ook wij spreken.

Wees voorbereid op een moeizame en slepend conflict. Al vele jaren worden we door raketten bestookt. Al deze raketten heeft Hamas opgeslagen in onderaardse tunnels van soms 40 meter diep. De tunnel is 500 km lang. Israël wil deze bedreigende tunnel neutraliseren en Hamas uitschakelen.

Bid tot God

Laten we onze stem verheffen. Bid tot God, dat deze vreselijke oorlog zo snel mogelijk stopt, dat de gijzelaars vrij worden gelaten en dat de verweesde kinderen getroost worden. Bid dat kinderen hun ouders en ouders hun kinderen terugkrijgen en dat deze niet aflatende dreiging stopt.

Hezbollah vanuit het noorden is een nog veel grotere dreiging met 125.000 raketten op Israël gericht. Laat uw mening horen in de media.

Lees Psalm 23 en speciaal vers 4: “Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood, ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij“.

Lees vandaag Psalm 23 en bid voor Israël met de woorden van deze psalm:

1. Een psalm van David.
De HEERE is mijn Herder,
mij ontbreekt niets.

2. Hij doet mij neerliggen in grazige weiden,
Hij leidt mij zachtjes naar stille wateren.

3. Hij verkwikt mijn ziel,
Hij leidt mij in het spoor van de gerechtigheid
omwille van Zijn Naam.

4. Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood,
ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij;
Uw stok en Uw staf,
die vertroosten mij.

5. U maakt voor mij de tafel gereed
voor de ogen van mijn tegenstanders;
U zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over.

6. Ja, goedheid en goedertierenheid zullen mij volgen
al de dagen van mijn leven. 
Ik zal in het huis van de HEERE blijven
tot in lengte van dagen.

Volg ons liveblog over Israël

Rabbijn-mr.-drs.-R.-Evers_avatar-90x90 (1)

De auteur

Rabbijn mr. drs. R. Evers

Rabbijn R. Evers was opperrabbijn in Dusseldorf. Hij maakte in de zomer van 2021 met zijn vrouw alija naar Israël. 

Doneren
Abonneren
Agenda