Sluiten

Zoeken.

Israël opnieuw verwikkeld in dramatische oorlog

Door Yochanan Visser - 

7 oktober 2023

F231007JA35

In de ochtend van 7 oktober werden duizenden raketten afgevuurd op Israël met veel schade tot gevolg, zoals hier in de stad Ashkelon. Foto: Jamal Awad/Flash90

Zoals ik gisteren al rapporteerde, kende Israël geen vredig Loofhuttenfeest door een reeks terroristische aanslagen die vooral in Samaria werden uitgevoerd. Dat was voornamelijk in de nacht van woensdag op donderdag toen een aantal Israëli’s als door een wonder ontsnapten aan de dood tijdens terreuraanslagen.

Naar nu blijkt, was deze reeks aanslagen een afleidingsmanoeuvre voor een grote aanval op Israël.

Grote aanval

Deze zorgvuldig voorbereide aanval begon op zes uur op zaterdagmorgen tijdens de Shabbat en het Simchat Thora feest, wat vreugde van de Thora betekent. Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza openden deze aanval met een salvo van ongeveer vijfduizend raketten op Zuid- en Centraal-Israël.

Korte tijd later kwamen tientallen terroristen met pick-up trucks naar het grenshek in Gaza en knipten grote gaten in het hek. Daarna infiltreerden zij ongehinderd zuid Israël en drongen verschillende dorpen en steden in zuid Israël binnen. Daar probeerden de terroristen, en slaagden erin, om verschillende huizen binnen te dringen in een poging om mensen te ontvoeren.

Doodsbange inwoners van deze dorpen en steden belden de noodlijn van de politie en het Israëlische leger (IDF). Zij vroegen het leger waar de soldaten waren die hen hadden moeten beschermen. Later bleek dat tenminste één Israëlische man uit zijn huis was ontvoerd en naar Gaza was overgebracht. Een bron in Jordanië stuurde me later een video waarop een tweede ontvoering was te zien. Dit keer van een jonge Israëlische vrouw die bloedend in een Hamas pick-up truck werd geduwd. De laatste rapporten maken melding van tientallen ontvoeringen.

In de grote stad Ashkelon waren de inwoners niet alleen in shock over de raketten die in de stad vielen en sommige huizen verwoestten. Zij werden ook voor het eerst geconfronteerd met het beeld van Palestijnse terroristen die schietend door de straten van de stad gingen op zoek naar mensen die zij konden ontvoeren.

In een veld naast kibboets Re’im in het Gaza gebied heeft zich een andere drama voltrokken. Palestijnse terroristen schoten op een massa feestende Israëli’s die een muziekfestival bijwoonden. De massa was al in paniek vanwege de plotselinge raketbeschietingen. Er zijn waarschijnlijk tientallen slachtoffers gevallen daar.

De raketten die Hamas en PIJ afschoten bereikten ook centraal Israël en zelfs Jeruzalem. Vanuit Herzliyah ten noorden van Tel Aviv werden explosies gerapporteerd. Echter ook in plaatsen zoals Hadera ten zuiden van de havenstad Haifa loeiden de sirenes. De paniek was nu compleet en er werden vergelijkingen getrokken met de Jom Kippoer Oorlog van 1973, nu precies 50 jaar geleden, toen Israël ook compleet verrast werd door een massieve aanval van Arabische legers.

Oplopend dodental

Op het moment van het schrijven van dit rapport gaan de raketaanvallen uit Gaza onverminderd voort. Er zijn tot nu toe 100 doden gevallen aan Israëlische kant volgens de medische hulporganisatie Magen David Adom (MADA). Negenhonderd andere Israëli’s werden tot nu toe verwond bij raketinslagen en de vuurgevechten die ook op dit moment onverminderd doorgaan. Meer dan zeventig van hen werden zwaar gewond en een onbekend aantal is in kritieke conditie. MADA is nu een bloeddonatie campagne begonnen. Hierbij dient te worden aangetekend dat de censuur in Israël informatieverstrekking op dit moment beperkt.

Verdere escalatie?

Ondertussen probeerde Hamas via zijn militaire commandant Mohammed Deif de Arabische massa’s in en buiten Israël te mobiliseren en riep op tot een nog massievere aanval op Israël. “Veeg de bezetting weg”schreef Deif op zijn Facebook pagina. De Hamas terrorist schreef verder dat Hamas Israël herhaaldelijk gewaarschuwd had dat het ontheiligen van de Al Aqsa moskee in Jeruzalem gevolgen zou hebben. Hij doelde op de Joden die ook tijdens het Loofhuttenfeest de Tempelberg in Jeruzalem op gingen en daar probeerden te bidden, en op een aantal incidenten die tijdens het feest in Jeruzalem plaatsvonden.

Er wordt in Israël nu rekening gehouden met een escalatie richting de langverwachte meervoudige frontenoorlog. Er werd rond elf uur op zaterdagmorgen besloten om de publieke schuilkelders in het noorden te openen. Later werd bekend dat de meeste festiviteiten na afloop van het Simchat Thora feest waren geannuleerd uit voorzorg.

De situatie in het noorden van Israël was al gespannen voordat deze ‘Simchat Torah Oorlog’ zoals sommigen hier deze nieuwe confrontatie met de Palestijnse terreurbewegingen noemen, begon.

Mobilisatie

De regering in Jeruzalem kwam om één uur op zaterdagmiddag bijeen en daarna werd de staat van oorlog uitgeroepen. Premier Netanyahu zei dat Israël nu in oorlog is met Hamas en PIJ.

Netanyahu heeft heel wat vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe kon het gebeuren dat Hamas en PIJ een verrassingsaanval konden uitvoeren ondanks de doorgaans excellente inlichtingen waarover Israël beschikt. In het luchtruim boven Gaza hangen dag en nacht onbemande spionage vliegtuigen die iedere belangrijke troepenbeweging registreren. Hoe kon het dan gebeuren dat een groot aantal pick-up trucks met gewapende terroristen van Hamas en PIJ ongehinderd de grens overstaken. Dit zijn vragen die pas na deze oorlog beantwoord zullen worden.

Zoals wij eerder berichtten hield de premier een ingelaste veiligheidsbriefing met zijn generaals en de hoofden van de inlichtingendiensten aan het begin van Soekot. Er werd toen rekening gehouden met nieuw geweld of zelfs oorlog tijdens Soekot. Vanwege deze inschatting is het raadselachtig dat de IDF klaarblijkelijk niet voldoende paraat is gebleken.

Er is nu een gedeeltelijke mobilisatie afgekondigd van reservisten die in gevechtseenheden dienden. Dat duidt op een grote militaire actie. Echter, Israël kan het zich niet veroorloven om over te gaan tot de orde van de dag na een korte maar krachtige militaire actie zoals meestal het geval was. Het toch al beschadigde gevoel van veiligheid die Israëlis hadden die in het zuiden wonen is nu totaal verdwenen.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda