Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Iran en het tweede front in Noord-Israël

Door Yochanan Visser - 

14 oktober 2023

F231011MG348

Echtgenoten en vaders worden toegejuicht als ze onderweg zijn naar de grens met Libanon, zoals hier in Katsrin in de Golanhoogten. Foto: Michael Giladi/Flash90

Hezbollah in Libanon deed op vrijdagmiddag opnieuw een infiltratiepoging. Er werd met explosieven geprobeerd een gat in de veiligheidsmuur te maken. De IDF was echter paraat en voorkwam de infiltratiepoging.

Vanochtend in alle vroegte probeerde Hezbollah opnieuw om Israël te infiltreren. Er werd niet bekend gemaakt waar. Media in Israël en Libanon rapporteerden later dat vier Hezbollah-terroristen werden doodgeschoten bij de infiltratiepoging.

Gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag werden twee drones van Hezbollah neergeschoten boven Israëlische grondgebied, om precies te zijn boven het Arabische dorp Shfa’aram, in de buurt van de havenstad Haifa.

In dit geval reageerde de IDF met een artilleriebeschieting op een Hezbollah-basis in Alma al-Shaab in het zuiden van Libanon, aldus Israëlische media. Daarbij werd een persfotograaf van Reuters gedood en raakten zes andere journalisten gewond.

De afgelopen dagen is de spanning in het noorden van Israël sterk opgelopen. Dit was tevens het gevolg van een aantal loze alarmen die naar nu blijkt werden veroorzaakt door cyberaanvallen op het alarmsysteem dat Israël gebruikt om zijn burgers te waarschuwen voor inkomende projectielen.

Er zijn nu sterke aanwijzingen dat de aanvallen die Hezbollah de afgelopen week uitvoerde op, onder andere, een IDF-basis (drie IDF-soldaten gedood door een Kornet-raket) slechts een prelude waren van wat gaat komen.

Oorlog op komst in het noorden

Er zijn meerdere aanwijzingen dat er ook in het noorden een oorlog komt.

De commandant van de Quds Brigade Islamtische Revolutionaire Garde van Iran, Esmail Qaani, is in Syrië en overziet de activiteiten van de Sjiitische milities daar. Zoals ik eerder berichtte zijn deze milities zich aan het verplaatsen van Oost-Syrië naar de grens met Israël op de Golan Hoogvlakten.

Israël voorkwam op donderdag dat Hossein Amir-Abdollahian, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, met zijn vliegtuig kon landen in Syrië. IAF-vliegtuigen bombardeerden de landingsbanen van de luchthavens van Aleppo en Damascus. Abdollahian vloog daarop, naar verluidt, terug naar Teheran en reisde vervolgens naar Beiroet in Libanon, waar hij op vrijdag aankwam. Hij is daar voor gesprekken met Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

Bij aankomst gaf de Iraanse minister een verklaring af die indiceerde dat er nieuwe fronten tegen Israël zouden kunnen worden geopend. Hij zei dat wanneer “de misdaden die door het Zionistische regime worden gepleegd niet onmiddellijk worden gestopt, dat dan alle mogelijkheden open zijn”.

Na gesprekken met de leiders van het “verzetsblok”, zoals Abdollihian Hezbollah, Palestijnse Islamtische Jihad (PIJ) en Hezbollah noemde, zei de Iraanse minister dat “iedere stap die Hezbollah zal nemen zal ontaarden in een ‘grote aardbeving’ in de Zonistische entiteit (Israël, red.).” De Iraanse minister beweerde ook dat de aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsschepen voor de kust van Israël een sterke aanwijzing was “dat Israël op het punt van instorten staat.”

Deze opmerkingen werden gevolgd door een verklaring door de plaatsvervangende secretaris-generaal van Hezbollah die bevestigde dat Hezbollah klaar was om actie te ondernemen tegen Israël “wanneer dat nodig is”.

Leden van Hezbollah in Beiroet vertelden Franse media dat dit de laatste oorlog zou worden tegen Israël. Het verdedigen van de Palestijnse nationale zaak is een “heilige plicht” zeiden zij in navolging van de Iraanse leider Ali Khamenei die voor de oorlog in Israël precies hetzelfde zei. “Het is nu of nooit” zeiden deze Hezbollah leden.

Een eenheid van het Libanese leger is belast met het uitvoeren van een noodplan voor de burgerbevolking in Zuid-Libanon ter voorbereiding op de verwachte oorlog met Israël, aldus de nieuwsorganisatie 961 in Libanon.

Amerikaanse militaire aanwezigheid

De komende 24 uur zijn cruciaal en het begin van de grondoorlog in Gaza zal vrijwel zeker leiden tot de opening van een tweede front tegen Israël door Hezbollah.

Israël weet dit en hetzelfde geldt voor de Amerikaanse regering van president Joe Biden. De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin kwam op vrijdag in Israël aan om besprekingen te voeren met de Israëlische regering. Austin organiseerde eerder de Amerikaanse oorlog tegen de Islamitische Staatgroep als commandant van CENTCOM en zei dat hij de ernst van de situatie begrijpt. Daarbij doelde hij niet alleen op de gruweldaden van Hamas maar zeker ook op de activiteiten van Iran.

De Amerikanen hebben al twee vliegtuigschepen en andere marinevaartuigen voor de kust van Israël en er is naar verluidt een derde onderweg. De Amerikaanse luchtmacht is verder in de hoogste staat van paraatheid gebracht.

Het lijkt er sterk op dat de invasie van Hamas in Zuid-Israël en de toenemende agressie van Hezbollah tegen Israël het gevolg zijn van een vergadering die op 2 oktober jl. in Beiroet werd gehouden. Daar kwamen topofficials van de Islamtische Revolutionaire Garde van Iran en leiders leiders van Hamas, PIJ, en Hezbollah bijeen om het operationele plan te bespreken dat Hamas gebruikte bij de invasie van vorige week.

Ring van vuur

De huidige activiteiten van Hamas, PIJ en Hezbollah maken deel uit van de Iraanse ‘ring van vuur’ strategie. Deze strategie wordt gebruikt in de zich nu ontwikkelende meerfrontenoorlog tegen Israël. Die fronten zijn Gaza, Libanon, Syrië, Judea en Samaria (waar sinds gisteren weer aan de lopende band terroristische aanslagen worden gepleegd) en mogelijk Jemen. De Ansar Allah of Houthi-militie in Jemen heeft al aangekondigd dat het zich zal mengen in de strijd wanneer Israël doorgaat met zijn aanvallen op Gaza.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda