Sluiten

Zoeken.

Zelfs Hamas kan er niet omheen: Palestijnse Islamitische Jihad verantwoordelijk voor explosie bij ziekenhuis

Door Yochanan Visser - 

18 oktober 2023

Schermafbeelding 2023-10-18 om 12.07.58

Op een livestream van de Arabische tv-zender Al Jazeera was te zien hoe een Palestijnse raket insloeg in het ziekenhuis.

"Een ziekenhuis in Gaza verwoest door een luchtaanval van de bezetting: 5.000 doden!" Een uur later: "Al-Ma’amadani ziekenhuis verwoest door een bom van de Zionistische entiteit: 500 doden!"

Dit was gisteravond de strekking van de berichtgeving vanuit Hamas, over een incident in Gaza waarbij een ziekenhuis van de Baptistenkerk zou zijn verwoest.

Wat volgde was een herhaling van wat we eerder zagen met oorlogen tussen terreurbewegingen en Israël. De hele wereld viel over Israël heen, voordat de feiten konden worden gecheckt. Zelfs Rusland, dat in de afgelopen jaren de ene oorlogsmisdaad na de andere pleegde, schaarde zich onder de critici en vroeg om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

Dus lijkt het zinnig om die feiten op een rijtje te zetten en om eens goed te kijken naar het video- en fotomateriaal dat nu is vrijgekomen. En dan komt men tot een geheel andere conclusie.

30 (!) ‘ziekenhuizen’ in Gaza

De meeste ziekenhuizen in Gaza zijn militaire faciliteiten. Dit werd na het begin van de oorlog aangetoond door de Israëlische onderzoeker Daniel Cohen.

Cohen ontdekte dat er maar liefst 30 ‘ziekenhuizen’ in Gaza waren, en dat is tien keer zoveel als in de regio Goesh Dan in Israël, dat een vergelijkbare bevolking heeft. Een aantal van deze ‘ziekenhuizen’ is onderling verbonden door een netwerk van tunnels.

Het is al langer bekend dat Hamas ziekenhuizen gebruikt voor zijn terroristische activiteiten. Het grote al-Shifa ziekenhuis werd al in 2008 gebruikt voor het huisvesten van een commandocentrum van Hamas. Hierbij dient te worden aangetekend dat ziekenhuizen die gebruikt worden als militaire faciliteit een legitiem doelwit zijn in de oorlogsvoering.

De feiten

Nu naar de feiten rond het incident rond het al-Ma’amadani ziekenhuis.

Opvallend is dat op de door Hamas vrijgegeven beelden al te zien was dat er hooguit dertig lichamen waren die buiten op de parkeerplaats van het ziekenhuis waren gelegd. Deze lichamen waren bedekt met witte lakens waarop geen enkel spoor van bloed was te zien.

De IDF gaf kort na het begin van de hysterie rond de ‘500’ doden, een verklaring uit waarin het incident met het ziekenhuis werd toegeschreven aan Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Deze terreurgroep zou een aantal raketten hebben afgevuurd vanaf een lanceerinstallatie achter het ziekenhuis. Volgens de IDF zou één van de raketten het ziekenhuis hebben geraakt.

Uit foto’s die vannacht werden vrijgegeven blijkt dat er een gat in één van de muren van het ziekenhuis was geslagen. Het zwartgeblakerde gat lijkt op wat men ziet bij raketten die gebouwen in Israël raken en verwoesten.

Videomateriaal

Dan is er het videomateriaal. Uit een live-uitzending van de Arabische mediagigant Al Jazeera bleek dat een raketsalvo werd afgevuurd, seconden voordat het incident rond het ziekenhuis plaatsvond. In de video is te zien dat één van de raketten plotseling afzwaait, ontploft en dan neerdaalt. Even later is een explosie waarneembaar.

Bekijk het fragment van Al Jazeera:

Een andere video die op sociale media circuleerde liet nog duidelijker zien dat de explosie op de grond werd veroorzaakt door een raket, die klaarblijkelijk niet goed functioneerde.

Het gaat om deze video:

Onderschept telefoongesprek

Het meest duidelijke bewijs dat een raket van PIJ het ziekenhuis raakte -en niet een projectiel dat door de Israëlische luchtmacht zou zijn afgevuurd- werd vanochtend vrijgegeven. Het betreft een onderschept telefoongesprek tussen twee terroristen van Hamas.

In dat gesprek vertelt één van de twee dat PIJ-raketten afvuurde vanaf een begraafplaats achter het ziekenhuis. “Ze zeggen dat scherven van de raket lokale scherven zijn en niet Israëlische scherven”, zegt de Hamasterrorist. “Hadden ze niet een andere plaats kunnen vinden voor de explosie”, zegt de Hamasterrorist. “De begraafplaats is op het terrein van het Al-Ma’adani ziekenhuis.”

Het onderschepte telefoongesprek, met Engelse ondertiteling:

Pallywood

Het is nu dus duidelijk dat Hamas dit drama gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden en om een internationale rel te creëren op het moment dat enkele wereldleiders, waaronder de Amerikaanse President Joe Biden, Israël bezoeken om solidariteit te betonen na de massamoord van Hamas op 1.400 Israëlische burgers. Het hele incident was een klassiek staaltje ‘Pallywood’, mediamanipulatie bedoeld om de internationale gemeenschap op te zetten tegen Israël.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda