Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Dit zijn de doelen van Israëls grondoperatie in Gaza

Door Yochanan Visser - 

20 oktober 2023

F231020YS07 (1)

Een Israëlische soldaat neemt afscheid van zijn geliefde in de buurt van de grens met Gaza. Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Terwijl de situatie in het noorden van Israël steeds verder escaleert lijkt het er nu op dat de grondoperatie in Gaza van het Israëlische leger binnenkort begint.

Eerst de ontwikkelingen in het noorden.

Terwijl het thuisfrontcommando van de IDF bezig was om de 24.000 inwoners van de stad Kiryat Shemoneh te evacueren, vuurde Hezbollah dertig mortiergranaten af op de regio Har Dov, ten oosten van de stad.

Een IDF-drone nam tegelijkertijd een Hezbollahcel van drie terroristen onder vuur die Israël probeerden te infiltreren nabij Kiryat Shemoneh. De Hezbollah-terroristen werden bij de aanval gedood.

Gaza

De IDF keurde vandaag de operationele plannen goed van alle divisies die zich hebben samengetrokken rond Gaza. Dit betekent dat het moment van de waarheid dichterbij komt. De divisies zullen nieuwe technologische middelen gebruiken bij de invasie van Gaza, en zijn nu voldoende uitgerust met de nodige wapens en munitie. De Verenigde Staten stuurden vandaag het 45ste vrachtvliegtuig met wapens en ammunitie naar een luchtmachtbasis in de Negev-woestijn. De VS hebben ook een enorme hoeveelheid mortiergranaten, die oorspronkelijk bedoeld waren voor Oekraïne, overgebracht naar Israël. De Amerikaanse luchtbrug is een andere indicatie dat Israël zich opmaakt voor een escalatie in de oorlog met de Iraanse coalitie van milities en terreurbewegingen.

Op de sociale media circuleren video’s die laten zien hoe het toch al hoge moreel van de IDF-soldaten verder wordt opgekrikt via muziek en dans.

Exitplan

Israël maakte vandaag ook zijn exitplannen voor Gaza bekend, nadat het Hamas-terreurregime daar is uitgewist. Het ontmantelen van het Hamas-regime is het eerste doel van de grondoorlog. Er wordt daarom verwacht dat de IDF eerst zal proberen om de stad Gaza in te nemen, waar de hoofdkwartieren van Hamas zijn gevestigd.

Minister van Defensie Yoav Galant legde de drie fases van het Gaza-plan uit tijdens een vergadering van de Knessetcommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie. Er zal een “nieuwe veiligheidsrealiteit zijn in Gaza”, zei Galant. Deze nieuwe realiteit zal Israël ontslaan van iedere verantwoordelijkheid voor de situatie in Gaza, aldus de minister.

“We zijn momenteel in de eerste fase, en dat is de militaire campagne met luchtaanvallen en later met een grondmanoeuvre” zei Galant. Deze campagne heeft tot doel om Hamas te vernietigen en daarmee de terreur-infrastructuur.

De tweede fase zal voortdurende gevechten behelsen, maar in een lagere intensiteit. Het doel is dan om de laatste verzetshaarden op te ruimen in Gaza.

“De derde stap zal zijn de creatie van een nieuw veiligheidsregime in de Gazastrook en de verwijdering van Israël’s verantwoordelijkheid voor het dagelijks leven in de Gazastrook. Er zal dan een andere veiligheidsrealiteit ontstaan voor de Israëlische burgers en zeker voor de inwoners van de dorpen en steden rond Gaza,” beweerde Galant.

De laatste dagen kwam er steeds meer druk op de regering in Jeruzalem om een duidelijk plan met heldere doelen te presenteren over Gaza. De Amerikaanse president Joe Biden, die Israël woensdag bezocht, hamerde ook op deze exitstrategie. Biden hield het Israëlische veiligheidskabinet voor dat razernij over wat Hamas deed een slechte leidraad was in het uitvoeren van een militaire reactie. Die fout hadden de VS volgens Biden ook gemaakt na 11 september 2001, toen Al Qaeda-terroristen de Twin Towers in New York met de grond gelijk maakten. De president indiceerde dat de Amerikaanse inval in Afghanistan niet goed doordacht was en dat het zelfde gold voor de invasie van Irak.

PA-regime of denazificatieproces?

Premier Benjamin Netanyahu leek op donderdagavond een balletje op te gooien over een eventuele overdracht van de macht aan de Palestijnse Autoriteit in Gaza, na de vernietiging van het Hamas-regime daar. Dit kwam hem op een storm van kritiek te staan van zijn eigen partijleden in de Likoed en van rechtse organisaties zoals Regavim. De PA is niet anders dan Hamas, zei Regavim in een verklaring. Deze bewering werd vrijdag in feite opnieuw bevestigd, toen Israëlische media een document onthulden van het PA-ministerie van Religieuze Zaken. Dat document was bedoeld als leidraad voor preken van imams in de Palestijnse moskeeën en bevatte oproepen om Joden te vermoorden. De oproep was gebaseerd op een zogenaamde hadith in de Koran waarin moslims worden opgeroepen om iedere Jood te doden, voorafgaand aan ‘de dag van oordeel’.

Een hernieuwd PA-regime in Gaza is dus geen optie. Eerder zou men kunnen denken aan een tijdelijk internationaal bestuur van gematigde moslimlanden die een proces op gang zetten zoals dat na de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland werd uitgevoerd. Dit denazificatieproces leerde de Duitse bevolking om op een vreedzame wijze op te gaan met anderen en om een normatief lid te worden van de wereldgemeenschap.

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda