Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

De IDF maakt zich op voor een grondoorlog in Gaza na de moord op 800 Israëli’s

Door Yochanan Visser - 

9 oktober 2023

Grondoorlog IDF Gaza

Israëlische soldaten bij de grens met Gaza. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Sinds zaterdagochtend ligt Israël onder vuur. Tot nu toe zijn er al meer dan achthonderd doden te betreuren en de verwachting is dat dit aantal nog zal oplopen. Bijna 2.500 Israëli’s werden verwond bij raketbeschietingen en geweervuur van Hamas terroristen. Hamas ontvoerde ook meer dan 100 mensen in Israël en bracht hen over naar Gaza. Onder de ontvoerden zijn Amerikaanse burgers, een Duitser, 11 arbeiders uit Thailand en jongeren uit Noorwegen en Canada.

Bloedbad na muziekfestival

De Amerikanen, Canadezen en de jongeren uit Noorwegen woonden een internationaal muziekfestival bij nabij kibboets Re’im, niet ver van de grens met Gaza. Kort na de invasie van meer dan duizend Palestijnse terroristen en het begin van de rakettenregen, werden zij opgeschrikt uit hun slaap op het terrein van het festival. Oorspronkelijk was dat vanwege de overvliegende raketten, maar kort daarop hoorden zij naderende schoten. De Hamas terroristen die het terrein van het festival bereikten, schoten willekeurig op de vluchtende menigte van tweeduizend mensen. Tot nu toe zijn er 260 lijken geborgen en een onbekend aantal is ontvoerd naar Gaza.

Hamas publiceerde later een video waarop een bloedende ontvoerde jonge vrouw was te zien die was meegenomen naar Gaza. Terwijl zij met geweld in een jeep werd geduwd was te horen dat iemand iets in het Farsi, de taal van Iran, riep. Dit was de eerste concrete aanwijzing dat Iran betrokken is bij het geweld tegen Israël.

Het bloedbad in Re’im werd lang verborgen gehouden voor het publiek en de media. Echter, door berichten op de sociale media van vrienden en familie van de festivalgangers, werd de regering gedwongen om de waarheid over deze misdaad tegen de menselijkheid te publiceren. Op de website van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zijn nu foto’s te zien van de gruwelijkheden op het festivalterrein.

IDF herpakt controle

Pas op maandagmiddag kreeg het Israëlische leger, aangevuld met de Yamam eenheid van de politie, de zaken onder controle. Dit gebeurde nadat in de nacht van zondag op maandag opnieuw zestig Hamas terroristen Israël binnenkwamen via een tunnel onder kibboets Aza. De zestig terroristen infiltreerden kibboets Be’eri, waarna een lange confrontatie begon met de aanwezige IDF soldaten.

Uiteindelijk werd de infiltratie voorkomen en werden de terroristen gedood en gevangen genomen. De terreurtunnel werd later gevonden en opgeblazen. Op maandagmiddag werd een nieuwe infiltratiepoging gedaan vlakbij kibboets Zikim, ten zuiden van de stad Ashkelon. Er volgde een hevig vuurgevecht tussen de terroristen en de IDF. Zikim werd op zaterdag ook belaagd door een groep Hamas terroristen. Een alerte kibboetsnik zag de groep echter naderen en opende het vuur waarna anderen hem kwamen assisteren. Uiteindelijk werden de terroristen geëlimineerd.

Grondactie onderweg

De IDF is inmiddels bezig met een ongekende troepenopbouw langs de grens met Gaza. In totaal zijn 300.000 reservisten aangekomen in het grensgebied rond Gaza. Onder hen bevindt zich ex-premier Naftali Bennett, die vrijwillige reserve dienstplicht kwam doen. Het enorme aantal reservisten duidt op een grote militaire actie, maar tot nu toe wordt er niet gesproken over herbezetting van Gaza.

De verwachting is dat de grondactie in Gaza binnenkort begint en dat hij lang zal duren. Een groot aantal tanks is naar het grensgebied rond Gaza overgebracht en de reservisten krijgen momenteel hun uitrusting en instructies. De grondactie zal volgen op hevige bombardementen op Hamas- en PIJ-doelen in Gaza door de Israëlische luchtmacht (IAF). In totaal werden er meer dan achthonderd doelen bestookt in Gaza sinds het begin van deze oorlog.

Premier Benjamin Netanyahu heeft inmiddels de Palestijnse bevolking in Gaza opgeroepen om weg te gaan. Dit kwam hem weer op kritiek te staan van sommige buitenlandse media, zoals CNN, die zich afvroegen waar de bevolking in Gaza heen kon gaan. In Israël wordt echter gewezen op de Arabische landen zoals Egypte, die theoretisch vluchtelingen uit Gaza zouden kunnen opvangen. De IDF herhaalde op maandagmiddag de waarschuwing van Netanyahu en gaf de inwoners van Gaza opdracht om te vertrekken. Het leger heeft inmiddels ook een flink aantal dorpen in Zuid-Israël ontruimd.

De regering in Jeruzalem heeft gisteren verder besloten om alle grensovergangen met Gaza te sluiten. Ook is de levering van goederen, gas, elektriciteit en zelfs water gestaakt.

Raketten

De raketbeschietingen op Israël gaan inmiddels in volle hevigheid door. Kort na het middaguur op maandag werd opnieuw een enorm salvo van honderden raketten afgevuurd. Sommige van deze raketten kwamen tot aan het gebied rond Zichron Ya’acov, even ten zuiden van Gaza. Ook werd er tevergeefs geprobeerd om de luchthaven Ben Goerion te raken.

De salvo’s zijn bewust groot in aantal, omdat dit de enige wijze is om het Iron Dome afweersysteem te omzeilen. Het systeem is niet in staat om simultaan een dergelijk groot aantal raketten te onderscheppen. Dit verklaart ook waarom er regelmatig gebouwen worden getroffen en mensen worden gedood of verwond door de raketten van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad.

In totaal zijn er nu meer dan 4.500 raketten op Israël afgevuurd en bereikten er meer dan tachtig hun doel. Iron Dome onderschepte meer dan 280 raketten en de rest viel in open veld.

Tweede front

Ondertussen is er ook sprake van een tweede front in het noorden van Israël dat langzaam maar zeker wordt opgewarmd. Op zondag werden er sporadisch raketten en mortiergranaten vanuit Libanon afgevuurd. De IDF reageerde met artillerie beschietingen.

Op maandagmiddag werd de agressie door Hezbollah aanzienlijk opgevoerd. Eerst werden er mortiergranaten afgevuurd. Dat werd rond twee uur ’s middags gevolgd door twaalf raketten die op het gebied van de berg Hermon en de Naftali bergen in Noord-Galilea werden afgeschoten.

Vervolgens werd een uur later een eerste infiltratiepoging gerapporteerd. Vier Hezbollah terroristen probeerden vanuit Libanon Israël te infiltreren. Twee van hen werden door IDF soldaten doodgeschoten en de andere twee vluchtten terug naar Libanon. Korte tijd later voerden Apachehelikopters van de Israëlische luchtmacht vergeldingsacties uit in het zuiden van Libanon. Tot nu toe heeft Hezbollah er voor gewaakt om grootschalige aanvallen te lanceren op Israël. Daar zou snel verandering in kunnen komen wanneer de grondoorlog in Gaza begint.

Ontvoerden

Tot slot, onder de door Hamas en PIJ ontvoerde personen zijn veel vrouwen en kinderen. Qatar probeert nu samen met de Verenigde Staten een deal te bereiken waarbij Israël vrouwelijke Palestijnse terroristen vrijlaat in ruil voor de vrijlating van de Israëlische vrouwen en kinderen.

Egyptische officials lieten verder weten dat zij proberen om meer duidelijkheid te krijgen over het lot van de ontvoerden. Hamas liet eerder weten dat zij als menselijk schild zouden worden gebruikt tegen Israëlische aanvallen.

In een vervolgartikel zal ik ingaan op de achtergronden bij het volledige falen van het Israëlische inlichtingenapparaat voor en tijdens de Hamas invasie van het zuiden van Israël.

Volg ons liveblog over Israël

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda