Sluiten

Zoeken.

Liveblog: Israël in oorlog

Door Redactie cvi.nl - 

20 januari 2024

Ontvoerd

Blijf op de hoogte van de actualiteit en gebedspunten rondom de situatie in Israël.

Israël aangevallen
  • Op zaterdag 7 oktober 2023 werd Israël aangevallen door Hamas-terroristen. 1200 Israëli's werden vermoord, 5400 raakten gewond en meer dan 240 mensen (tussen de 9 maanden en 85 jaar oud) werden ontvoerd. Nog altijd zitten meer dan 100 van hen vast in Gaza.
  • We roepen op om te bidden voor Israël. In dit liveblog vindt u actuele gebedspunten. Klik hier voor alle gebedspunten op een rij.
  • We hebben een noodfonds voor Israël gestart om gericht hulp te kunnen bieden waar nodig.

20 januari 21:18

"Israël heeft een Joodse Al Jazeera nodig"

Het in Qatar gevestigde tv-station Al Jazeera publiceerde vandaag een rapport waarin werd beweerd dat IDF-soldaten 19 Palestijnse mannen in Gaza hadden geëxecuteerd. De Arabische nieuwszender postte een video op X waarin een Palestijnse vrouw te zien was die getuigde van de executie van haar man en 18 anderen. De vrouw, Umm Odai Salem, beweerde dat de soldaten op de deur hadden gebonsd en daarna hun huis waren binnengegaan. De soldaten wilden daarop haar man meenemen en de vrouw protesteerde, waarop de soldaten haar volgens Umm begonnen te slaan en ook haar dochters. Ook zouden ze volgens Umm de vrouwen hebben bedreigd met messen. Volgens de vrouw werden de 19 mannen op straat in knielende positie geëxecuteerd. In de video waren de twee dode lichamen van mannen te zien in een huis die kogelgaten in hun rug hadden. Het dramatische rapport maakte verder melding van een beschieting van het gebouw, nadat de vermeende executies waren uitgevoerd.

Al Jazeera presenteert zichzelf als een serieuze nieuwszender, maar is in feite een propaganda-orgaan voor islamistische regeringen en groeperingen in het Midden-Oosten. Aan het begin van de huidige oorlog wilde de Israëlische regering de kantoren van de zender in Jeruzalem sluiten, juist vanwege dit soort rapporten die niets met journalistiek te maken hebben. De reportage was gebaseerd op één ooggetuigenverslag en er was geen enkel bewijs voor de beweringen over oorlogsmisdaden. Ook deed Al-Jazeera geen moeite om een reactie te vragen van het Israëlische leger op de zeer ernstige beschuldigingen, iets dat volgens de journalistieke code zou hebben gemoeten. Gezien de populariteit van Al Jazeera bij het Arabische publiek lijkt het daarom niet verwonderlijk dat het Arabische publiek in en buiten het Midden-Oosten wordt opgehitst.

Gezien het feit dat sinds de publicatie van het rapport geen enkel ander officieel medium het bericht overnam en het feit dat de IDF geen enkele historie heeft van dergelijke excessen, lijkt de conclusie daarom gerechtvaardigd dat het hele rapport niet waar was.

Zvika Klein, de nieuwe hoofdredacteur van The Jerusalem Post, schreef in de weekendeditie van de krant ook over de Qatarese tv-zender en zei dat Israël een Joodse Al Jazeera nodig heeft. Klein beveelt niet aan om iets van Al Jazeera’s wijze van berichtgeving te leren, maar had het voornamelijk over de impact van de nieuwsorganisatie op de publieke opinie. De journalist wees op het gegeven dat Israël iedere keer achter de feiten lijkt aan te lopen en ondanks een sterke verbetering in de zogenaamde ‘Hasbara’ (letterlijk uitleg), de publieke diplomatie iedere keer de cognitieve oorlog verliest. Er zou een pro-Israëlische- en pro-Joodse equivalent van Al Jazeera moeten komen die over de hele wereld kantoren heeft en volgens de hoogste journalistieke normen werkt. Volgens Klein zou een dergelijke zender het narratief over Israël in de wereld sterk kunnen beïnvloeden en daarmee kunnen voorkomen dat mensen volkomen op het verkeerde been worden gezet. “Binnen twee decennia zou Israël in potentie geheel verschillende worden bekeken”, schreef Klein.

“Israel moet investeren in de creatie van een media instituut dat journalistieke integriteit en ethische verslaggeving alsmede een toewijding aan onbevooroordeeld nieuws combineert”, schreef Klein. Al Jazeera heeft een enorm budget dat voornamelijk van het regime in de schatrijke staat komt. Volgens Klein zijn er Joodse filantropen die nu grote sommen geld geven aan organisaties die BSD en antisemitisme bestrijden en dat lijkt volgens hem niet de juiste benadering. Wanneer al dat geld zou worden besteed aan de oprichting van een Joodse ‘Al Jazeera’ dan zou er eindelijk invloed kunnen worden op het mondiale narratief over Israël en het Midden-Oosten.

Ik kan me daar volledig bij aansluiten. Na het schrijven het boek ‘Israël aangeklaagd: de cognitieve oorlog tegen de Joodse staat’ was ik al tot de conclusie gekomen dat er een tv-zender moet komen die tegenwicht zou moeten bieden aan de vaak volstrekt bevooroordeelde en onvolledige berichtgeving over Israël en het Midden-Oosten in de reguliere tv media. Om Israël te begrijpen moet je over het Midden-Oosten gaan rapporteren, was sinds die tijd mijn motto. Om die reden richtte ik indertijd voor mijn werk bij The Western Journal in Arizona het onafhankelijke persbureau Missing Peace op. Het concept van dit persbureau was gebaseerd op de woordspeling van de naam. Uitgesproken hoor je bijna geen verschil tussen Missing Peace (Ontbrekende vrede) en Missing Piece (Ontbrekend deel). Dat ontbrekende deel was altijd de context van Israël in het Midden-Oosten. We zien aan de huidige oorlog opnieuw dat een aanzienlijk deel van de buitenlandse media geheel geobsedeerd is met wat er in de oorlog in Gaza gebeurd en het grotere plaatje mist.

Uit de berichtgeving op dit liveblog is echter duidelijk gebleken dat er momenteel een regionale oorlog aan de gang is tussen het Iran blok en Israël met aan de zijlijn andere acteurs zoals de Verenigde Staten en de Westerse landen. Deze regionale oorlog heeft het potentieel om uit te groeien tot een mondiaal conflict waar de oorlog in Oekraïne bij zal verbleken.

In dit verband wijs ik op een nieuw en alarmerend rapport van het Internationaal Atoom Agentschap IAEA dat de afgelopen week opnieuw aan de bel trok over Iran’s nucleaire programma. Iran werkt niet langer mee aan de noodzakelijke inspecties van het VN agentschap, en er is dus geen zicht op de verdere verrijking van uranium hexafluoridegas van het huidige niveau van zestig procent tot de benodigde 91 procent voor de productie van een nucleair wapen. Experts zoals voormalig IAEA inspecteur David Albright zeggen dat Iran al hoogverrijkt uranium heeft voor verdere opwerking naar 91 procent voor de productie van zes atoomwapens. In Israël is het voor vrijwel iedereen duidelijk dat de oorlog met Iran een dramatische wending zal nemen op het moment dat Iran uitbreekt naar een atoomwapen. Het regime in Teheran zou de huidige chaos kunnen gebruiken om zonder de IAEA inspecties in de laatste fase van de huidige oorlog de stap naar de productie van een kernkop te zetten. De raketten om een kernkop te vervoeren naar doelen zo ver als centraal Europa, heeft Iran al tot zijn beschikking.

Een aanval zoals de IAF vannacht op de Syrische hoofdstad Damascus uitvoerde, en waarbij vijf officieren van de Islamitische Revolutionaire Garde werden gedood, zou wanneer Iran over een nucleair wapen zou beschikken een zeer riskante onderneming worden. Dit is het enorme probleem waarmee Israël zich geconfronteerd ziet. Er waren in Israël experts die zagen aankomen dat er oorlog zou komen aan het einde van 2023. Dezelfde experts waarschuwden tegelijkertijd dat Iran een dergelijke oorlog zou gebruiken om in een later stadium uit te breken naar een nucleair wapen. Zij kregen gelijk over de meervoudige frontenoorlog die op 7 oktober 2023 begon, en zij zouden het zeer wel bij het rechte eind kunnen hebben over de zogenaamde vierde fase van de oorlog, wanneer Iran in het bezit zou komen van een nucleair wapen.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser. Het is tevens de laatste update aan dit liveblog van deze week. Op maandag 22 januari gaan we weer verder, tot dan!

20 januari 14:09

Update vanuit Israël, van onze correspondent Yochanan Visser

De explosie van antisemitisme gerelateerd aan Israël neemt in Groot-Britannië zorgwekkende vormen aan. Dat is al lange tijd een probleemgebied waar het gaat om antisemitisme. De media spelen daarbij een dubieuze rol en dan vooral de BBC, dat constant onder vuur ligt van monitororganisaties zoals Camera - dat oorspronkelijk slechts actief was in de Verenigde Staten maar nu ook in Groot-Brittanië. De Joodse gemeenschap in Groot-Britannië trok deze week eindelijk aan de bel na een serie antisemitische incidenten waar vooral moslims bij betrokken waren. In de wijk Tower Hamlets hebben Joodse inwoners van Londen het gevoel dat zij in een Palestijnse stad rondlopen met overal Palestijnse vlaggen en graffiti op vooral de muren van scholen waarin Israël wordt uitgemaakt voor van alles en nog wat. Ook staat er op de muren van scholen ‘IDF kindermoordenaars’.

De veertig procent islamitische inwoners van de wijk in London maken zich vooral schuldig aan intimidatie van Joodse schoolkinderen, waardoor ouders gedwongen waren om een school in een veiliger oord voor hun kinderen te zoeken. De wijkraad van Tower Hamlets lijkt zich niet druk te maken over de intimidatie van de Joden en weigert om de Palestijnse vlaggen en de graffiti te verwijderen. De voorzitter van de wijkraad is ook een moslim en werd eerder veroordeeld voor corruptie. Een groep advocaten die sympathiek staan tegenover Israël heeft nu een klacht ingediend bij Scotland Yard. De advocaten zeggen dat de indoctrinatie van de schoolkinderen in Tower Hamlets in strijd is met een wet op het gebied van educatie en bijdraagt aan een levenslange bevooroordeeldheid die de kinderen wordt bijgebracht. Ook wordt in de aanklacht op de plicht van de wijkraad om goede relaties te bevorderen tussen de verschillende etnische, religieuze, en nationale groepen gewezen. Ook dit verzuim is volgens de advocaten in strijd met de wet. Een exclusieve moslimschool in de wijk Shadwell hangt vol met Palestijnse vlaggen en in de bibliotheek werden boeken gevonden waarin stenigen van ongelovigen werd aanbevolen, bijvoorbeeld. Norajul Islam het hoofd van de Jimiatul Ummah jongensschool ontkend iets te maken te hebben met indoctrinatie en beweert dat hij alle vormen van extremisme afwijst.

De Joden in Tower Hamlets zeggen dat zij in een totale staat van angst leven en voelen dat zij niet langer welkom zijn in de wijk waar zij al jaren leven. Een school in de wijk Leyton in het oosten van Londen liet de ouders van kinderen vorige week weten dat er werd overwogen om het onderwijs tijdelijk stop te zetten nadat het een regel had ingevoerd waarbij kinderen werd verboden om nog langer naar school te komen met Palestijnse buttons op hun kleren. De reden? Telefoontjes waarin gedreigd werd met bomaanslagen.

De politie in Engeland is extreem ongerust over de haatcampagne op de sociale media in het land. Jeugdigen praten tijdens chats over het plegen van terreuraanslagen en verspreiden nepnieuws met een ophitsend karakter. Volgens de politie zijn er kinderen niet ouder dan twaalf jaar die over dit soort dingen praten.

Oorlogsnieuws

Het luchtalarm dat op vrijdagavond afging in het centrum van Haifa werd veroorzaakt door een vliegend voorwerp (raket) die vanuit Libanon was afgeschoten. Het projectiel werd door Iran Dome uit de lucht geschoten op het moment dat het Israëlische luchtruim werd geschonden. Het was de eerste keer dat Hizbollah de stad Haifa aanviel.

Hèt nieuws vandaag over de oorlog tegen de Iraanse ‘as van het kwaad’ zoals in Israël, Iran en zijn vazallen wordt genoemd, kwam vanuit de Syrische hoofdstad Damascus. Daar werd vannacht opnieuw een luchtaanval uitgevoerd die werd toegeschreven een de IAF. Vanuit Saoedi-Arabië werd gemeld dat drie Israëlische gevechtsvliegtuigen waren waargenomen die raketten afvuurden.

De geleide raketten troffen een gebouw in de wijk al-Maza in west Damascus en doodden vier leden van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. Onder deze vier geliquideerde Quds leden was Haj Sadiq Omidzadeh, de commandant van de inlichtingendivisie van de Quds Brigade en zijn vervanger Haj Ghulam Muharram. Dit is zonder twijfel een nieuwe klap voor de Quds Brigade dat langzaamaan wordt beroofd van zijn topkader. De identiteit van de andere twee doden werd niet bekend gemaakt. Een vijfde persoon die werd gedood bij de IAF aanval was een Hezbollah commandant die verantwoordelijk was voor de levering van wapens aan de Libanese terreurorganisatie. De aanval op de Quds Brigade volgde op een IRG raketaanval waarbij volgens Iran een Mossad basis werd getroffen nabij de Koerdische hoofdstad Irbil in noord Irak eerder deze week.

Eerder werd eind december vorig jaar Sayyed Razi Mousavi, de commandant van de Quds Brigade in Syrië geliquideerd door de IAF. Mousavi was in Syrië de rechterhand van Qassem Soleimani de Quds commandant die op 3 januari 2020 door de CIA werd geliquideerd in samenwerking met Mossad. We zien dus een trend waarbij Israël voortdurend topcommandanten van de Iraanse verzetsas uitschakelt. Of dit genoeg zal zijn om Iran af te houden van volgende stappen in het faseplan voor de meervoudige frontenoorlog valt nog te bezien.

Vanmorgen werd vanuit Libanon gemeld dat ook daar een liquidatie was uitgevoerd door de IAF. In dit geval zou het gaan om twee Hamas terroristen die met hun auto op een snelweg nabij de stad Tyre reden toen hun voertuig werd beschoten met een raket vanuit een drone. Nadere gegevens ontbreken op dit moment.

De IDF en AIF kwamen vanmorgen ook in actie in het zuiden van Libanon om vergeldingsaanvallen uit te voeren op de Hezbollah-terreur die vanmorgen opnieuw het noorden van Israël teisterde. Tot drie maal toe ging het luchtalarm af langs de confrontatielijn.

Na de aanval op Haifa vrijdagavond volgde vanmorgen een nieuwe raketaanval gepleegd op het Bedoeïnendorp Arab al-Aramshe. Daarna, even voor twaalf uur volgde een antitank raketaanval op het dorp Zarit ten noorden van de stad Ma’alot Tarshisha. Even later ging opnieuw het luchtalarm af in tal van plaatsen in het gebied van Metulla tot aan Ramat Naftali halfweg Kiryat Shemoneh en Rosh Pina. Bij deze aanval werd opnieuw geprobeerd om een kamikaze drone tot ontploffing te brengen. Het vliegtuig werd neergeschoten.

Hezbollah is niet alleen druk in zuid Libanon en Syrië maar ook in Jemen, volgens het persbureau Reuters. Niet alleen officieren van de Quds Brigade bevinden zich in Jemen om de Ansar Allah-militie te helpen bij de uitvoering van aanvallen op civiel scheepvaart verkeer in de Rode Zee maar ook Hezbollah adviseurs. De samenwerking tussen Ansar Allah en Hezbollah begon tijdens de burgeroorlog in Jemen.

19 januari 21:58

Dit was dag 105 van de Simchat Thora Oorlog

Een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Het is Shabbat in Israël en laten we daarom beginnen met een mooi verhaal over broederschap uit een onverwacht deel van de Israëlische samenleving.

Een bataljon soldaten die zich aan het noordelijke front bevinden kwam er deze week achter dat er voor het eerst geen voedsel zou zijn voor deze Shabbat. Tot nu toe kregen de soldaten altijd maaltijden die door vrijwilligers in heel Israël worden klaargemaakt.

De ultraorthodoxe soldaten van het BSR bataljon besloten daarop naar de dichtstbijzijnde stad Tzefat (Safed) die niet geëvacueerd is te reizen om naar een supermarkt te gaan. Een soldaat van de Alexandroni Brigade hoorde over het tekort aan voedsel bij zijn kameraden en gaf hen het nummer van een rabbijn van de antizionistische sekte Satmar. “Hij zal voor alles zorgen", verzekerde de soldaat het BSR bataljon. Eén van de soldaten belde vervolgens de bewuste rabbijn die hem vertelde om zich geen zorgen te maken. Vanmorgen arriveerde een truck op de basis van BSR en aantal chassidische Joden van Satmar Tzefat begonnen dozen uit te laden vol met voedsel en zelfs met Kiddoesjwijn voor Shabbat. Gevraagd naar het waarom van een truck antwoordden de Chasidiem dat ze langs alle bases in het gebied zouden gaan. Men vroeg alleen om geen foto’s of video’s te maken van hen, omdat dit verboden is bij Satmar. Dit verhaal laat opnieuw zien dat er sinds 7 oktober iets veranderd is in de Israëlische samenleving en zeker waar het gaat om de verhoudingen tussen ultraorthodoxe Joden en de rest van de bevolking.

Nog een bijzonder verhaal.

Al eerder berichtte ik dat er sprake is van een sterke toename van Aliyah aanvragen (immigratie van Joden naar Israël). In Frankrijk, bijvoorbeeld, is het aantal aanvragen met maar liefst 500 procent gestegen, maar ook in de Verenigde Staten is sprake van een sterke toename in de aanvragen (125 procent). Wat u echter niet zou verwachten is dat ook het aantal buitenlanders, maar ook niet Joden in Israël, die willen overgaan tot het Jodendom sterk is gestegen. Dit ondanks een golf van Jodenhaat in de wereld. Vooral in de Verenigde Staten melden rabbijnen een sterke toename (40 procent) in de aanvragen voor Giyoer (bekering tot het Jodendom). Het gaat daarbij niet alleen om mensen die een Joodse achtergrond hebben. Een aantal mensen die al in het Giyoer proces waren wilden nu zo snel mogelijk naar het Beit Din (rabbinale rechtbank) om officieel Joods te worden. Velen gaven te kennen dat zij eerst alleen een connectie voelden tot het Jodendom, maar door 7/10 nu ook tot Israël.

Het fenomeen dat we nu zien is niet uniek want ook na de Holocaust was er in Duitsland sprake van een sterke toename in het aantal aanvragen voor Giyoer. Persoonlijk ken ik een grote familie in buurt van het Meer van Galilea, wiens grootvader na de Tweede Wereldoorlog naar Israël kwam om te helpen met de opbouw van de staat. Alle nakomelingen van deze man (Gunther) gingen over tot het Jodendom en leerden zelfs aan yeshiva’s. Gunther zelf begon niet aan het conversieproces maar kwam op Shabbat wel naar de synagoge waar hij als heilige werd behandeld. Hij hielp mee om een bejaardenhuis voor Holocaust slachtoffers op te richten en een gezinshuis voor verstandelijk beperkte jongeren.

In Israël zelf is er sprake van een sterke toename in het aantal aanvragen voor Giyoer bij mensen die onder de wet op terugkeer naar de Joodse staat kwamen maar niet als Jood werden erkent. Het gaat daarbij vrijwel altijd om Israëli’s die geen Joodse moeder hadden.

Oorlogsnieuws

Nabij de stad Khan Younis in Gaza werd op vrijdag een groot militair trainingskamp gevonden, dat ook dienst deed als ontmoetingscentrum voor het Hamas-leiderschap. In het kamp werden naast een grote hoeveelheid wapens ook modellen van Israëlische pantservoertuigen en tanks aangetroffen. Alles was afgedekt met camouflagetentdoeken zodat het kamp vanuit de lucht onzichtbaar was.

Premier Mark Rutte haalde zich de irritatie van velen in Israël op de hals toen hij tijdens een telefoongesprek over Gaza met zijn collega Netanyahu zei dat “het geweld tegen de Palestijnen aanzienlijk moest worden gereduceerd”. Rutte vertelde Netanyahu ook dat de gevechten in Gaza moeten stoppen om meer humanitaire hulp toe te laten. De irritatie over dit soort buitenlandse bemoeienis met de crisis in Israël neemt met de dag toe. Men schijnt niet te begrijpen wat 7/10 in Israël teweeg heeft gebracht en valt terug op oude patronen waarbij de oorlogen die Israël gedwongen is te voeren gereduceerd worden tot 'humanitaire crisissen'. Op Facebook in Israël is er ook woede over de acties van voormalig minister Sigrid Kaag, die op een foto te zien was met een Hamas-vertegenwoordiger die haar kwam bedanken voor een gift van 13 miljoen dollar aan Gaza.

België heeft besloten een oorlogsschip naar de Rode Zee te sturen om het civiele scheepvaartverkeer in de zee beter te beschermen. De situatie met betrekking tot de Ansar Allah aanvallen op vrachtschepen en tankers is voor het Westen urgent geworden omdat het gevolgen gaat hebben voor economieën van landen en voor de wereldeconomie als geheel. De aanvallen van Ansar Allah op schepen gaan ondertussen gewoon door met vandaag een nieuw raketbeschieting op een Amerikaans vrachtschip. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse luchtmacht 14 raketwerpers in Jemen had vernietigd die naar de kust in het noordwesten van Jemen waren gebracht.

Een andere Amerikaanse tanker werd vannacht benaderd door vier onbemande vliegtuigen uit Jemen. De aanval mislukte echter door ingrijpen van de Amerikaanse marine.

Op dit moment gaat het luchtalarm voor het eerst in de stad Haifa af tijdens het conflict met Hezbollah. Het zou volgens de eerste berichten gaan om een raketaanval. De raket werd waarschijnlijk onderschept door Iron Dome. De explosie van de onderschepping was tot op zestig kilometer afstand hoorbaar.

19 januari 15:35

Handen-uit-de-mouwenreis

Bijna alle reizen naar Israël kwamen na de aanval van 7 oktober stil te liggen. Het gastvrije Israël ziet echter uit naar uw komst! Niet om u, zoals gebruikelijk, te laten genieten van de prachtige natuur of de eeuwenoude geschiedenis, maar omdat Israël uw hulp goed kan gebruiken.

Daarom organiseren we een unieke Handen-uit-de-mouwenreis. Een aantal dagen aan de slag in Israël, om bij te springen waar er maar hulp nodig is. Zo kunt u iets concreets betekenen voor Israël en het Joodse volk, nu het door een moeilijke periode gaat.

19 januari 13:47

Nieuwe update vanuit Israël

Door onze correspondent Yochanan Visser

Aangenomen resolutie Europees Parlement

Het Europese Parlement nam op donderdag eindelijk een resolutie aan waarin Israël gesteund werd in zijn voornemen om de Hamas terreurorganisatie in Gaza te ontmantelen en waarin werd opgeroepen tot de onmiddellijke vrijlating van alle gegijzelden. De resolutie veroordeelde verder de landen die Hamas financieel steunen en onthield zich ook van een oproep tot een onmiddellijk einde van de gevechten. Echter, de resolutie bekritiseerde Israël ook van het gebruik van “disproportioneel geweld en het doden van Palestijnse burgers”.

De resolutie werd met 312 tegen 131 stemmen aangenomen. In de tekst van de resolutie werd Hamas verder beschuldigd van “het misbruik van civiele infrastructuur, het bouwen van aanvalstunnels en het gebruik van burgers als menselijke schilden”. Het Europees Parlement veroordeelde verder het misbuiken van fondsen door “Hamas leiders die in enorme welvaart leven ten koste van de Palestijnse burgers die in armoede leven”.

“De acties van Hamas in de aanval op Israël moeten worden veroordeeld en de financieringsbronnen en de wapensystemen van de terroristische organisatie moeten worden onderzocht”, volgens de resolutie. Minister Yisrael Katz van het Ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde met voldoening op de ongekende duidelijke steun voor Israël van de landenorganisatie en bedankte zijn medewerkers.

Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika hebben christelijke leiders besloten om niet langer te zwijgen over de acties van de ANC regering tegen Israël. Christelijke organisaties, zoals de International Christian Embassy, in Zuid-Afrika veroordelen de beslissing van de ANC regering om Israël aan te klagen voor het plegen van genocide in Gaza. In een publieke verklaring schreven de christelijke organisaties dat deze unilaterale beslissing tegen de nationale interesses van het volk van Zuid-Afrika ingaat en beschuldigd het ANC ervan dat het slechts om financiële redenen de stap had genomen. Hamas zou een grote som geld hebben betaald aan de ANC die vrijwel failliet is.

De verklaring maakte ook gewag van het gewelddadige gedrag van pro-Palestijnse activisten tegen christenen die in het publiek hun steun voor Israël betuigden. Een gebedsstonde in Kaapstad werd bijvoorbeeld onlangs onmogelijk gemaakt door fysiek geweld door de pro Palestijnse activisten. De christelijke organisaties wezen ook op het feit dat delegaties van Hamas en de Iraanse regering onlangs Zuid-Afrika bezochten. Deze bezoeken kunnen worden gezien als support voor terreur en dat rijst vragen over Zuid-Afrika’s positie op het gebied van de mensenrechten. De christelijke organisaties hopen dat de ANC bij de komende verkiezingen in Zuid-Afrika de macht zal verliezen en dat er dan een ander beleid ten opzichte van Israël zal worden gevoerd.

Ondertussen heeft Indonesië besloten om een nieuwe zaak tegen Israël aan te spannen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Volgens het Indonesische Ministerie van Buitenlandse Zaken bezet Israël al meer dan 70 jaar ‘Palestina’.

Oorlogsnieuws

Hartland front

De Menashe Brigade van de IDF tezamen met andere eenheden van het leger en de grenspolitie sloot vandaag een 45-uur durende operatie in de stad Tulkarm zo’n 20 kilometer van de Israëlische badplaats Netanyah af. Gedurende de operatie werden duizend gebouwen doorzocht en ondervraagde honderden verdachten van terroristische activiteiten. Uiteindelijk werden 37 terroristen gearresteerd waaronder commandanten van de plaatselijke terreurcellen. Er werden vijf wapenfabrieken gevonden en vier observatieposten die spioneerden op het gebied rond Netanya werden verwoest. De IDF nam verder een grote hoeveelheid wapens in beslag waaronder honderd bergbommen en 27 automatische geweren. Tijdens de operatie werd een onbemand vliegtuig gebruikt dat een groep terroristen aanviel die op de soldaten schoten. De vier terroristen werrden bij de droneaanval gedood. Het was de 31ste keer dat de Menashe Brigade een lange operatie uitvoerde in Palestijnse steden sinds het begin van de oorlog op 7/10.

In Jerusalem vond op donderdagavond een schietaanslag plaats in het centrale busstation. Twee Israëlische burgers werden bij de schietaanslag gewond, één van hen ernstig. De dader bleek eerder op de dag op de Dizengoff straat in Tel Aviv een buitenlandse toerist te hebben vermoord met een mes. De terrorist wist vervolgens weg te komen en dook ’s avonds werd op bij het busstation in Jeruzalem. Toen hij later werd aangehouden door de bewakers van het station trok hij een groot mes en probeerde op hen in te steken. De terrorist werd vervolgens door toegesnelde politieagenten doodgeschoten.

Gaza front

Op donderdagavond werd bekend dat IDF soldaten op een begraafplaats in de buurt van de stad Khan Younis in het zuiden Gaza de stoffelijke resten van meer dan twintig personen hadden opgegraven. Het vermoeden bestaat dat het om vermoorde gijzelaars gaat. Uit DNA onderzoek zal moeten blijken of dit ook daadwerkelijk het geval is. Het Amerikaanse tv station CNN rapporteerde vervolgens dat het Israëlische leger “graven schendt” in Gaza.

Premier Benyamin Netanyahu maakte op donderdagavond een einde aan alle speculaties over een mogelijk voortijdig einde aan de oorlog in Gaza en aan het idee van een Gaza onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit na de oorlog. De Premier zei dat er een totale overwinning moet worden behaald op Hamas. Het prematuur beëindigen van de oorlog zou de toekomst van generaties in gevaar brengen. Gaza moet gemilitariseerd worden en de educatie in haat en terreur moet eindigen volgens Netanyahu die te maken heeft met een aanzienlijk verlies in het vertrouwen in zijn leiderschap na de Hamas genocide in zuid Israël.

In operationeel opzicht maakt de IDF nu weer wat progressie in Gaza en worden er zelfs gevechten gemeld in het meest zuidelijke deel van de enclave. Tijdens een actie in noord Gaza werd op donderdagavond de plaatsvervangende commandant van de propaganda eenheid van Palestijnse Islamtische Jihad geliquideerd. Het gebouw waar de PIJ commandant zich bevond werd geraakt met een precisieraket.

Het noordelijke front

Op donderdagavond werd het zuiden van de Golan Hoogvlakte opnieuw bestookt met raketten uit Syrië. Tot twee maal toe ging het luchtalarm af tussen 20.00 uur en 21.45. Er werd geen schade of erger aangericht omdat de raketten in open gebied vielen. De aanvallen werden beantwoord met IAF luchtaanvallen en tankbeschietingen op doelen behorende tot het Syrische leger.

Vandaag gingen de over en weer aanvallen van Hezbollah en de IDF in het noorden van Israël onverminderd door met een golf van luchtaanvallen op tal van Hezbollah faciliteiten. De Libanese terreurgroep reageerde met een drone aanval op de stad Akko even ten noorden van Haifa. Het onbemande kamikaze vliegtuig werd echter uit de lucht geschoten door Iron Dome voordat het Akko kon bereiken.

Inwoners van het noorden van Israël kregen op donderdag tekstberichten op WhatsApp die afkomstig waren uit Moldavië. De tekst van de bedreigende berichten luidde: “Zij zijn een oorlog begonnen in Libanon en jullie zullen de grote verliezers van dit oorlogsverhaal worden. Gaza zal als een zomerkamp worden gezien vergeleken met wat jullie te wachten staat in het noorden. Leer van Sderot en vraag je regering over de agressie in Gaza”.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een nieuwe update tegemoet zien op deze liveblog.

19 januari 12:37

Uitzending 19 januari • Is er nog hoop op verzoening?

Is er nog hoop op verzoening tussen Joden en Palestijnen? Christiaan Baan verruilde met zijn gezin in september 2022 de pastorie van de hervormde gemeente in Nieuwpoort voor de kibboets Nes Ammim in het noorden van Israël, waar Christiaan werkte als predikant en zich inzette voor verzoening. Na 7 oktober vluchtte het gezin naar Nederland. Wat is er nu nog over van verzoening en dialoog tussen Palestijnen en Joden?

Bekijk de uitzending:

19 januari 10:39

Een steentje bijdragen in oorlogstijd

Yaakov Nof: 'Al van af het begin van deze oorlog, toen het duidelijk werd dat de regering niet de mogelijk had om voor alles te zorgen, zijn in de verschillende steden door vrijwilligers zogenaamde 'civiele oorlogskamers' opgezet. Dit om te zorgen voor de broodnodige hulp voor hen die dit nodig hebben. Ik draag hier ook mijn steentje aan bij.'

Lees hier verder:

18 januari 21:56

Hoe Hamas op 7 oktober het Iraanse plan met Israël frustreerde

De Palestijnse onderzoeksjournalist Mohammed Daraghmeh onthulde dat er een plan bestond voor een meervoudige simultane aanval van de zogenaamde Iraanse verzetsas op Israël, en beslist niet zoals die op en na 7 oktober werd uitgevoerd. 

Lees in de analyse van Yochanan Visser hoe dat zit:

18 januari 15:10

Update vanuit Israël: baby Kfir 'viert' eerste verjaardag

Vandaag is het de eerste verjaardag van baby Kfir Bibas, die op 7 oktober door Hamas terroristen samen met zijn broertje Ariël en zijn vader en moeder werd ontvoerd uit kibboets Nir Oz. Kfir heeft nu meer dan een kwart van zijn leven doorgebracht in Gaza en er bestaat onduidelijkheid over de vraag of de baby nog in leven is. 

Hamas heeft bijzonder wrede psychologische spelletjes gespeeld met Kfir en zijn familieleden. Tijdens de periode dat er iedere dag gijzelaars werden vrijgelaten in ruil voor een staakt-het-vuren wekte Hamas iedere keer de indruk dat de baby, zijn broer en moeder bij de vrij te laten gijzelaars zou zijn. Dat werd dus iedere dag een teleurstelling. Echter, Hamas maakte het nog bonter door op 29 november bekend te maken dat de moeder en haar twee kinderen waren omgekomen bij een Israëlische luchtaanval. Daarna op 30 november werd de vader van Kfir, Yarden Bibas, voor de camera gezet nadat hem was verteld dat zijn vrouw en kinderen waren gedood door de IDF. De man was zichtbaar ondersteboven en las een tekst voor die Hamas voor hem had opgesteld. “Netanyahu jij hebt mijn vrouw en mijn twee kinderen gebombardeerd. Zij waren het meest belangrijke in mijn leven”, zei de zichtbaar aangeslagen Yarden. Na de publicatie van die video is het stil gebleven rond de drie meest bekende gijzelaars.

Vandaag vonden er in Israël allerlei acties plaats die tot doel hadden om het lot van baby Kfir onder de aandacht van het publiek in en buiten Israël te brengen. Er werden bij het Kaplan Ziekenhuis 104 oranje ballonnen opgelaten, voor iedere dag dat Kfir nu vastgehouden is door Hamas. Oranje ballonnen omdat Kfir een ‘dgingi’ is, zoals we dat zeggen in Israël over een roodharige. Kfirs haar is echter oranje van kleur vanwege zijn leeftijd. Elders in Israël werden op balkons van huizen oranje ballonnen en vlaggen gehangen en president Isaac Herzog bracht het lot van Kfir onder de aandacht van het World Economic Forum in Davos.

Deze week werd opnieuw aangetoond hoe barbaars Hamas op 7 oktober te werk ging tijdens de slachtpartij in het zuiden van Israël. De vader van de door Hamas vermoordde IDF soldaat Sergeant Adir Tahar sprak met Arutz 14 TV en onthulde de gruwelijke details over de dood van zijn zoon. Adir was op zijn basis nabij Gaza op de morgen van 7/10 en was zonder wapen op weg naar een schuilkelder toen hij werd getroffen door een antitankraket en drie granaten. De soldaat moet op slag dood zijn geweest omdat er niet veel over bleef van zijn lichaam. Daar stopte de horror echter niet. David Tahar, Adirs vader vertelde dat het lichaam van zijn zoon zonder hoofd werd gevonden en dat koste wat kost de stoffelijke resten van zijn zoon wilde zien. 

Na de begrafenis begon David een zoektocht naar het hoofd van zijn zoon met behulp van de IDF en Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst. Hij spendeerde dagen om te zoeken naar videomateriaal waaruit hij meer informatie zou kunnen distilleren, maar de zoektocht leek doodgelopen te zijn. Drie weken geleden kreeg hij echter een telefoontje van de Shin Bet en men zei dat dankzij een verhoor van een gearresteerde Hamas-terrorist het hoofd van Adir was gevonden. De terrorist bekende dat hij had geprobeerd om het hoofd van Adir te verkopen voor 10.000 dollar en gaf aanwijzingen over een ijssalon in Gaza-Stad waar het hoofd bewaard werd naast het ijs dat daar werd verkocht. Uit forensisch onderzoek bleek dat het hoofd van Adir was gemutileerd.

De familie Tahar wil nu ter nagedachtenis aan Adir een centrum voor Israëli’s die worden aangeduid als risicojeugd openen in Jeruzalem. Ook heeft de familie een ‘sofer’ opdracht gegeven om een speciale Thorarol te schrijven ter nagedachtenis aan Adir.

Oorlogsnieuws

De oorlog die op 7 oktober 2023 begon krijgt met de dag een meer regionaal karakter. Dit lijkt een bewuste keuze van de Iraanse verzetsas die men rechtvaardigt door te zeggen dat de toenemende agressie is te wijten aan de IDF-opmars in Gaza. In feite is er echter sprake van een bewuste geleidelijke escalatie richting een regionaal conflict, dat nu al mondiale dimensies heeft gekregen. De afgelopen dagen is Iran openlijker gaan deel nemen aan deze escalatie. Het regime in Teheran werkt volgens een vierfasesplan waarvan we nu in derde fase zitten. Dit zien we aan de toenemende Hezbollah aanvallen, escalerende aanvallen op schepen in de Rode Zee en de Indische oceaan door de Ansar Allah-militie en de marine van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) in Iran en raketaanvallen vanuit Irak en Iran op Amerikaanse en Israëlische doelen in Irak, Syrië en Israël.

Zojuist werd er, bijvoorbeeld, melding gemaakt van een raketaanval op de stad Eilat in het uiterste zuiden van Israël. Op dit moment is alleen bekend dat er een onbekend vliegend voorwerp werd onderschept boven de Rode Zee.

Iran lijkt de handschoenen te hebben afgedaan en schoot bijvoorbeeld twee lange afstandsraketten af op noordwest Syrië die naar later bekend werd bedoeld waren als een waarschuwing aan het adres van Israël. De marine van de IRG neemt ook deel aan de piraterij in de Perzische Golf en aan de Ansar Allah aanvallen op schepen met drones en raketten in de Rode Zee en de Indische Oceaan. Iran provoceerde verder deze week het buurland Pakistan met een raketaanval waarbij een baby en een kind werden gedood. Pakistan reageerde afgelopen nacht en vuurde zeven raketten af op doelen in Iran.

Iran laat nu ook openlijk zien wat het uiteindelijke doel is van de oorlog die het nu op zes fronten voert: Gaza, Judea en Samaria, Libanon, Syrië, Irak en Jemen. Dat doel is een Midden-Oosten zonder Israël zoals de inwoners van Teheran ook konden zien toen er een enorme banier verscheen op een gebouw van de IRG op dinsdag. Op het banier is een afgevuurde langeafstandsraket te zien en de volgende tekst in het Hebreeuws verscheen naast de raket: “Schuilkelder? Maak de kisten voor jullie begrafenissen klaar!”

De Iraanse oppositie deed vervolgens iets dat tot nu toe niet werd gezien in Iran. De oppositie nieuwssite Iran International publiceerde een foto van een ander spandoek op een brug over een snelweg in Teheran die verscheen na de IRG provocatie aan het adres van Israël. Op het spandoek stond de tekst: “Wij staan achter Israël! Vahid is onze stem”

Dat laatste was een referentie aan oppositieleider Vahid Beheshti, die onlangs Israël bezocht en in de Knesset sprak. “Spoedig zullen jullie moeten opwassen tegen de olifant in de kamer. Jullie ouden niet bang moeten zijn voor aanvallen op bases in Iran zelf. Dit is de enige taal die zij verstaan,” zei de Iraanse dissident toen.

Tot nu toe heeft Israël nog geen gehoor gegeven aan deze oproep van Beheshti.

17 januari 21:02

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

De oorlog in Israël blijft de gemoederen in de Westerse wereld behoorlijk bezig houden. Pro-Palestijnse activisten zetten daarbij de toon en hebben zich weten te organiseren, vooral in de Verenigde Staten. Het episch centrum van de pro-Palestijnse activisten in de VS is New York City waar bijna dagelijks betogingen worden gehouden en wordt geprobeerd om het dagelijkse leven te ontregelen. Men lijkt de acties te hebben afgekeken van de anti-regeringsprotesten in Israël van voor 7 oktober 2023. Het blokkeren van belangrijke verkeersaders is een populair wapen en dit leidde al tot woedende reacties van Amerikanen die vast zaten in files. 

Op dinsdag werd een nieuwe rode lijn overschreden in NYC toen pro-Hamas betogers de ingang van het oncologisch ziekenhuis van het Sloan Memorial Medical Center blokkeerden. De activisten riepen slogans tegen het medisch centrum dat volgens hen medeplichtig was aan de ‘genocide’ in Gaza. “Schande” riepen de woedende activisten tegen een kind dat vanaf één van de afdelingen naar de betoging bij de ingang van het ziekenhuis keek. Ook deze kreet leken de betogers te hebben afgekeken van de demonstraties in Israël waar de kreet “Boesja” (schande) een eigen leven ging leiden voor 7/10.

Vandaag was het opnieuw raak in New York toen de activisten een nieuwe stunt hadden bedacht. Deze keer werd een betoging bij de ingang van het World Trade Center gehouden en dat wekte opnieuw de woede op van vele Amerikanen. Dit, vanwege de gevoeligheid van de plaats, waar op 9 september 2001 Al Qaida de grootste terreuraanslag uitvoerde uit de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens de betogingen werd vooral President Joe Biden onder vuur genomen vanwege zijn steun aan Israël. “Genocide Joe must go”, was hier het meest populaire spreekkoor.

In Israël ziet men ondertussen andere vormen van actie die zich vooral richten op de soldaten in Gaza en de families van de gijzelden. In een winkelcentrum onder het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv was een bijzonder tafereel te aanschouwen deze week. De populaire zanger Kobi Peretz was speciaal naar het winkelcentrum gekomen om te zingen voor een gewonde IDF-soldaat wiens arm, naast andere verwondingen, werd geamputeerd. 

Oorlogsnieuws

Rode Zeefront

De spanningen rond de agressieve acties van de door Iran gesponsorde Ansar Allah-militie nemen met de dag toe. De fanatieke militie is op geen enkele wijze geïmponeerd door de acties van het Amerikaanse leger, dat vandaag opnieuw aanvallen uitvoerde op antischip raketbatterijen in Jemen. In tegendeel, vandaag werd bekend dat Ansar Allah de afgelopen nachten raketten en onbemande vliegtuigen dichter bij de kust in het noordwesten van Jemen heeft gepositioneerd. 

Dit werd gedaan om een groter gebied te beslaan met deze luchtwapens en om het scheepvaartverkeer in de regio verder te bemoeilijken. Het Suez-kanaal in Egypte wordt nu ook direct bedreigd door Ansar Allah en dit heeft nu tot een bijna stop op alle scheepvaartverkeer in het kanaal geleid. De militie viel vanmiddag opnieuw een onder Griekse vlag varend vrachtschip aan met een raket in de Rode Zee. De landen van de Europese Unie hebben zich vandaag aangesloten bij de maritieme coalitie die het scheepvaart verkeer in de wateren rond Jemen moet beschermen. Verder heeft de Amerikaanse regering vandaag besloten om Ansar Allah terug te brengen op de lijst van terroristische organisaties in de VS.

Vandaag werd ook bekend dat de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran verantwoordelijk was voor twee aanvallen op schepen die gerelateerd waren aan Israël rond vier januari jl. Tot nu toe werd Ansar Allah verantwoordelijk gehouden voor deze aanvallen. Het laat opnieuw zien hoe Iran een regionale oorlog op gang aan het brengen is die tot doel heeft om het Midden-Oosten in zijn geheel over te nemen.

Israël heeft met het oog op de zich ontwikkelende regionale oorlog nu besloten om een aanzienlijk aantal nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Het zou gaan om 50 F-35 stealth bommenwerpers en 50 nieuwe F-15 gevechtsvliegtuigen. De IAF overweegt om opnieuw een verzoek in te dienen bij de VS voor de levering van tankervliegtuigen waardoor de luchtmacht een groter bereik zal krijgen. Een eerder verzoek, dat lang voor de oorlog werd ingediend, werd indertijd afgewezen door de regering Biden.

Het is duidelijk dat de situatie in dit deel van Azië snel uit de hand loopt nu er ook grote spanningen worden gemeld tussen Pakistan en Iran. Dit nadat Iran zonder voorafgaande waarschuwing een basis van de soennitische jihadistische beweging Jaish al-Adl (Leger van de rechtvaardigen) op Pakistaans grondgebied aanviel. Volgens de laatste berichten wil Pakistan een vergeldingsaanval uitvoeren, nadat het eerder de diplomatieke banden met Iran verbrak.

Het noordelijke front

Hezbollah begon, zoals bijna gewoonlijk is, na het middaguur met nieuwe aanvallen met raketten en onbemande vliegtuigen op het noorden van Israël. Twintig raketten werden op het gebied rond het dorp Shlomi in noordwest Israël afgevuurd, en twee op de verlaten stad Metulla in het uiterste noorden van het land. Er werd ook twee keer melding gemaakt van een infiltratiepoging met een onbemand vliegtuig. De IDF is zeer spaarzaam met het verstrekken van gegevens over deze aanvallen vanwege de militaire censuur.

Het Israëlische leger reageerde vrijwel onmiddellijk op deze nieuwe aanvallen en voerde luchtaanvallen uit op een aantal Hezbollah doelen in het zuiden van Libanon. Ook was de artillerie hoorbaar weer zeer actief. Tegen de avond werd duidelijk dat er ook weer een aanval was gepleegd op de IDF basis op de berg Meron. Op deze berg bevinden zich tal van installaties waarmee gespioneerd wordt op Hezbollah. Ook hier werd door de censuur ingegrepen en werd het publiceren van details verboden.

Sinds het begin van de Hezbollah aanvallen vanmiddag is de IAF constant in de lucht met een aantal gevechtsvliegtuigen.

De Stafchef van de IDF Herzi Helevi zei namiddag dat de kans op totale oorlog met Hezbollah veel hoger is geworden de laatste tijd. De generaal bezocht een grote oefening in het noorden van Israël die bedoeld is als voorbereiding op de komende oorlog met Hezbollah en zijn patroon Iran.

De IDF heeft nu in totaal 527 soldaten verloren sinds het begin van de oorlog. Vanmiddag werden de namen van drie nieuwe gesneuvelde soldaten gepubliceerd.

17 januari 16:27

Ook in moeilijke tijden er voor Israël zijn

“Wij zijn vaker in Israël geweest, maar nu was het totaal anders. Aan de ene kant was het emotioneel en aan de andere kant voelden wij ons als het ware geroepen om Israël te laten zien dat wij achter hen staan en te supporten, door er te zijn en daadwerkelijk praktische hulp te geven ter ondersteuning, zoals de Bijbel zegt: 'Troost, troost Mijn volk'.“

Lees meer over de reis die Willem met zijn drie vrienden maakte door Israël:

17 januari 15:37

Uitzending 17 januari • De toekomst van Israël: komt het wel goed?

In de Bijbel zien we dat de strijd om Israël een onderdeel is van een groter geheel. Sinds 1948 ligt het land voortdurend onder vuur. Ook nu klinkt het weer: ‘Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn’: een oproep tot de volledige ontjoodsing van het land Israël. Welke hoop is er nog voor Israël? En wat zegt de Bijbel over de toekomst van het land en volk? Ds. Willem Glashouwer geeft een toelichting.

Bekijk de uitzending:

17 januari 14:26

Ofir Engel over gijzeling door Hamas: 'Elke minuut was een hel'

De Nederlands-Israëlische Ofir Engel (18) werd 54 dagen door Hamas in Gaza vastgehouden. In deze video vertelt hij zijn verhaal:

17 januari 13:58

Nieuwe update van Yochanan Visser uit Israël: ‘Israël heeft nog een lange weg te gaan’

Premier Benjamin Netanyahu is bezig om het Israëlische publiek voor te bereiden op een lange oorlog. Tijdens een bijeenkomst met de burgemeesters van de gemeenschappen rond Gaza over de mogelijkheden om de geëvacueerde burgers weer naar hun huizen te laten terugkeren zei Netanyahu dat hij anticipeerde dat de oorlog tegen Hamas wel tot 2025 zou kunnen voortduren.

De lokale leiders zeiden vervolgens dat de meeste inwoners van hun dorpen en kibboetsen voorlopig niet naar hun huizen zullen terugkeren, zolang er nog steeds raketten uit Gaza worden afgeschoten. De vergadering werd gehouden op een IDF basis in de stad Be’er-Sheva en werd bijgewoond door ministers van het veiligheidskabinet.

Netanyahu’s opmerking laat zien dat de regering in Jeruzalem weet dat er nog een lange weg te gaan is voordat Hamas volledig verdreven is uit Gaza. Het zou echter ook een aanwijzing kunnen zijn voor een besef dat Gaza slechts een klein deel vormt van het grotere plaatje.

Wereldwijd conflict

Dat grotere plaatje is de zich ontwikkelende regionale oorlog, die in het ergste geval zou kunnen uitmonden in een wereldwijd conflict tussen de vrije wereld en ‘de zonen van duisternis’. Deze laatste term gebruikt Israël voor de coalitie van agressieve dictaturen. Deze coalitie omvat landen zoals Noord-Korea, Iran, China, Rusland en Venezuela in Zuid-Amerika.

Wie goed kijkt naar wat er gaande is met betrekking tot deze coalitie, ziet dat Iran op dit moment de meest agressieve speler is. Dat bleek in de nacht van maandag op dinsdag, toen Iran zelf Amerikaanse en Israëlische doelen aanviel in Irak. Het bleek opnieuw op dinsdag, toen Pakistan werd aangevallen met raketten door Iran.

Volgens Iran werd een basis van de radicale moslimgroep Jaish al-Adl aangevallen, een groep die Iran beschouwt als terroristen na enkele aanslagen op Iraans grondgebied. De regering van Pakistan noemde de aanval “volledig onacceptabel” en beloofde dat er serieuze gevolgen zouden zijn voor de relatie met Teheran.

Iran werkt nauw samen met Noord-Korea op militair gebied, maar ook bij het ontwikkelen van een kernwapen. Iran heeft een groep nucleaire experts die permanent in Noord-Korea verblijven en heeft een raketprogramma dat gebaseerd is op de technologie van Noord-Korea.

Vooral de lange afstandsraketten die Iran heeft, zijn voor een groot deel kopieën van de projectielen die Noord-Korea heeft ontwikkeld. Noord-Korea kwam recentelijk ook in beeld in Gaza, waar de IDF grote hoeveelheden Noord-Koreaanse wapens vond. IDF eenheden vonden F-7 granaten met propellers, Bang 122 mm artilleriegranaten en Bulsae-2 antitankraketten, die allen in Noord-Korea waren geproduceerd.

Een recente studie van het Stimson Research Institute onthulde verder dat vrijwel alle Iraanse vazallen profiteren van de nauwe militaire samenwerking tussen de Islamitische Republiek en Noord-Korea. Noord-Koreaanse ingenieurs hielpen Hezbollah, bijvoorbeeld, bij de aanleg van zijn tunnelnetwerk, dat grote delen van Libanon beslaat. Hamas betaalde Noord-Korea miljoenen dollars voor de levering van geavanceerde wapens en militaire communicatieapparatuur.

Het zal verder niemand verbazen wanneer achteraf blijkt dat Hamas ook Noord-Koreaanse hulp kreeg bij de aanleg van zijn ondergrondse tunnelnetwerk in Gaza. Samengevat kan men stellen dat de voortdurende focus op het in feite kleinschalige conflict tussen Hamas en Israël een grove fout is die niet alleen in Israël tot herbezinning zou moeten leiden.

Amerika

De Amerikaanse regering van president Joe Biden is nu schoorvoetend aan het toegeven dat er sprake is van een regionaal conflict met mondiale repercussies. Het Witte Huis overweegt om de Ansar Allah militie in Jemen weer toe te voegen aan de lijst van terroristische organisaties nadat in februari 2021, onder het mom van humanitaire overwegingen, de militie van de lijst werd gehaald.

In werkelijkheid was deze beslissing bedoeld om Iran te paaien over de hernieuwing van de JCPOA, de nucleaire overeenkomst uit 2015, die door de regering Trump werd geschrapt. Het is geen toeval dat juist nu de Amerikaanse regering overweegt om de Iraanse vazal in Jemen weer toe te voegen aan de lijst van terreurgroepen.

De druk op Biden om Iran aan te pakken groeit in het Congres nu de Islamitische Revolutionaire Garde op dinsdag het Amerikaanse consulaat in de Koerdische stad Erbil in Noord-Irak aanviel met langeafstandsraketten. De aanval kwam na een lange reeks raket- en droneaanvallen op Amerikaanse bases in zowel Syrië als Irak, die door Irakese milities werden uitgevoerd.

Kort oorlogsnieuws

Hartland

De afgelopen nacht voerde de IDF wederom een grote militaire actie uit in Samaria. Bij een inval in het Balata vluchtelingenkamp in de stad Nablus (Sichem) werd Abdullah Abu Shalal gedood door een IDF drone. Abu Shalal was de commandant van de plaatselijke terreurorganisaties die in Nablus nauw samenwerken. Hij was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor tal van schietaanslagen op Israëlische burgers en aanvallen op IDF soldaten.

De inval in het Balata kamp kwam nadat afgelopen zondag een Palestijnse menigte gewapend met stenen, brandbommen en vuurwapens een christelijke heilige plaats aanvielen in Nablus. De menigte verwoeste een gedeelte van Jacobs bron (bron van Sichar) die volgens het Nieuwe Testament werd gekocht door de Joodse aartsvader Jakob. De Palestijnse Autoriteit (PA) zou volgens akkoorden met Israël en de kerk de christelijke heilige plaatsen hebben moeten beschermen, maar faalde jammerlijk.

In ander nieuws over de PA werd op dinsdag bekend dat een eenheid van de PA veiligheidsdienst in Zuid-Afrika parachutistentraining had ondergaan. Op de Israëlische sociale media circuleerde een video waarop de eenheid in actie werd gezien nadat men poseerde voor een groepsfoto. Onder de groepsfoto stond in het Arabisch “Parachutesprongen in Zuid-Afrika voor officieren van de al-Istaqlal Universiteit”.

De al-Istaqlal Universiteit bevindt zich in Jericho en de officieren van de universiteit staan op de loonlijst van de PA. Verontruste Israëli’s vroegen zich af waar Palestijnse politieagenten parachutistentraining voor nodig hebben.

Gaza

De IDF maakte vanmorgen bekend dat er opnieuw twee soldaten waren gesneuveld tijdens gevechten in Gaza. Het ging om twee reservisten die in noord Gaza in een Hamas vsl liepen. Er zijn nog altijd veel onontdekte tunnelschachten waarvandaan verrassingsaanvallen worden gepleegd.

War Mapper publiceerde op X een nieuwe kaart waarop de vorderingen van de IDF in het blauw zijn weergegeven. Ten opzichte van de vorige kaart is er niet veel veranderd. Opvallend is vooral dat er nog altijd geen sprake is van een offensief om de grensstrook met Egypte te heroveren op Hamas.

Tekst gaat onder de kaart verder

Een vliegtuig uit Qatar landde vanmorgen in de buurt van de Egyptische stad El Arish in de Sinaï woestijn. Het vliegtuig bracht medicijnen voor de Israëlische gijzelaars die aan een ziekte lijden. De levering van de medicijnen kwam tot stand na lange onderhandelingen waarbij ook de Amerikaanse regering was betrokken. Israël zal in ruil voor de medicijnen van de gijzelaars de levering van medische goederen aan Gaza vergroten.

Volgens Hamas leider Abu Marzouk wordt voor de 140 types medicijnen die Qatar aan de gijzelaars geeft het honderdvoudige geleverd aan de bevolking van Gaza. Marzouk beweerde ook dat Israël de medicijntransporten naar Gaza niet zou inspecteren op wapens en dergelijke.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een nieuwe update verwachten.

17 januari 09:39

Hoe het leven in Gaza er écht uit ziet

Journalist van de Israëlische Channel 13 Roi Yanovsky werd ontslagen na 100 dagen reservedienst in het Israëlische leger, vanaf het begin van de oorlog. Hij publiceerde een verslag op X (voorheen Twitter) over zijn persoonlijke ervaringen in de Gazastrook.

Lees het hier:

16 januari 20:14

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

Nadat Duitsland op vrijdagavond bekend maakte dat het als derde partij gehoord wil worden in de genocidezaak die Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof heeft aangespannen tegen Israël, wil Jordanië dit nu ook. Muhammad Al-Mubaideen, een woordvoerder voor de regering van Jordanië, vertelde de nieuwssite Arabi 21 dat premier Bisher al-Khasawneh duidelijk genoeg is geweest. Zodra het hof in Den Haag besluit om de genocide aanklacht tegen Israël in behandeling te nemen, zal Jordanië het hof vragen om als derde partij gehoord te worden. Daarvoor zullen ter zijner tijd alle noodzakelijke onderzoeken worden gedaan en documenten overhandigd worden aan het VN-orgaan in Den Haag, aldus Al-Mubaideen. 

Tot nu toe had Jordanië volstaan met een steunbetuiging aan Zuid-Afrika, net zoals Turkije dat deed. Jordanië heeft al sinds oktober 1994 een vredesovereenkomst met Israël, maar gedraagt zich de laatste jaren in toenemende mate als een vijand van de Joodse staat. Ongeveer tachtig procent van de Jordaanse bevolking identificeert zich als Palestijns en haat Israël. Sinds 7 oktober zijn er regelmatig massademonstraties tegen Israël gehouden in Jordanië, waar de Moslim Broederschap nog altijd sterk vertegenwoordigd is. Op 1 november 2023 riep de Jordaanse regering zijn ambassadeur terug uit Israël en wees die van Israël uit. Het Jordaanse leger provoceerde Israël verder door regelmatig oefeningen te houden in het grensgebied nabij de rivier de Yarmuk, waarbij met scherp werd geschoten.

Vandaag werd ook bekend dat de Europese Unie Hamas-leider Yahiya Sinwar heeft toegevoegd aan de lijst van gezochte terroristen. De banktegoeden en andere bezittingen van Sinwar in Europa zullen worden bevroren en hij zal geen transacties meer kunnen doen in de EU. De Hamas-leider houdt zich schuil in het tunnelcomplex onder Gaza, waar volgens The New York Times hotelachtige faciliteiten zijn in de diepste delen van wat in Israël "de metro" wordt genoemd. De Amerikaanse krant publiceerde vandaag eveneens een nieuw onderzoeksrapport waarin werd gemeld dat het tunnelnetwerk in Gaza veel langer is dan oorspronkelijk werd gedacht. In totaal zou Hamas tot zevenhonderd kilometer tunnels hebben aangelegd onder Gaza. Er zijn verder 5.700 tunnelschachten, waarvan slechts een deel is verwoest sinds het begin van de oorlog. Alleen al onder de stad Khan Younis zijn tunnels met een totale lengte van 160 kilometer. Volgens experts zullen al deze tunnels moeten worden verwoest of op een andere wijze buiten werking moeten worden gesteld, wil Israël Hamas definitief verslaan in Gaza.

In ander nieuws werd vandaag bekend dat antisemitische incidenten door extreemlinkse elementen wereldwijd met maar liefst 1.735 procent was toegenomen sinds 7 oktober. Het antisemitisme-onderzoekscentrum van CAM (Combat Antisemitism Movement) deed onderzoek naar het aantal incidenten in het laatste kwartaal van 2023. In juli, augustus en september waren er wereldwijd 47 incidenten geregistreerd door extreemlinkse elementen, tegenover 871 in het laatste kwartaal. De scherpe stijging in het aantal incidenten veroorzaakt door deze elementen begon onmiddellijk na 7 oktober, toen Hamas een bloedbad aanrichtte onder de bevolking van Zuid-Israël.

Oorlogsnieuws

Het noordelijke front

Het Israëlische leger voerde vandaag een grootscheepse operatie uit in Wadi Saluki, het gebied in Zuid-Libanon tegenover de Israëlische steden Metulla en Kiryat Shmoneh. De operatie werd uitgevoerd door IAF-gevechtsvliegtuigen, artilleriebatterijen, en elite-eenheden van de IDF die zich officieel voor het eerst op Libanese bodem begaven. 


Binnen korte tijd werden tal van Hezbollah-faciliteiten en -wapenopslagplaatsen vernietigd, zo maakte het woordvoerdersbureau van de IDF bekend. Vanuit het dichtbeboste Wadi Saluki-gebied beschiet Hezbollah dagelijks kibboets Manara en de steden Metulla en Kiryat Shmoneh in het uiterste noorden van Israël. Het was volgens de IDF de grootste operatie tegen Hezbollah sinds het begin van de oorlog. De roep om een drastische wijziging in de strategie tegen Hezbollah onder het publiek in het noorden van Israël was de laatste dagen sterk toegenomen. Dit nadat burgers die geëvacueerd zijn uit het grensgebied, was verteld dat zij op zijn minst tot het Joodse paasfeest Pesach in hun tijdelijke accomodaties zouden moeten blijven. Pesach begint dit jaar op 22 april dus dat is over meer dan drie maanden. De geëvacueerde burgers verbleven eerst allemaal in hotels, maar hebben nu in toenemende mate alternatieve huisvesting gevonden in de vele vakantiewoningen in het noorden van Israël.

Rode Zeefront

Vanmiddag werd volgens de maritieme veiligheidsfirma Ambrey een onder de vlag van Malta varend schip dat in eigendom is van een Griekse maatschappij in de Rode Zee vanuit Jemen beschoten met een raket. De Britse organisatie United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) bevestigde later dat er een incident had plaatsgevonden op ongeveer 150 kilometer van de havenstad Saleef in de Bab el-Mandab-straat, bij de ingang van de Rode Zee.

Vanavond werd deze aanval gevolgd door een raketbeschieting op een vrachtschip dat gerelateerd was aan Israël. Volgens de eerste berichten werd het Griekse schip Zografia dat bulkladingen vervoert getroffen door een kruisraket uit Jemen. De Amerikaanse luchtmacht voerde daarop aanvallen uit op raketwerpers die klaar waren om antischip raketten af te schieten.

De Ansar Allah-militie in Jemen liet vandaag weten dat het zijn acties nu heeft uitgebreid van “Israëlische schepen” naar Amerikaanse vaartuigen. Gisteren werd bijvoorbeeldhet Amerikaanse vrachtschip M/V Gibraltar Eagle aangevallen met een ballistische antischip raket voor de kust van Jemen. Nasruddin Amer een woordvoerder voor Ansar Allah liet weten dat “een schip niet noodzakelijkerwijs op weg moest zijn naar Israël” om aanvallen te rechtvaardigen. “Het is genoeg wanneer de eigenaar Amerikaans is” vertelde Amer Al-Jazeera.

Later vandaag liet de door Iran gesponsorde militie weten dat het zijn aanvallen op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee zou uitbreiden naar Britse schepen. Dit, nadat Groot-Brittannië vorige week deelnam aan een grootscheepse aanval op Ansar Allah-bases in Jemen.

De Amerikaanse marine maakte vandaag ook bekend dat het dit weekend een schip uit Iran had opgebracht dat zeer geavanceerde wapens aan boord had bestemd voor Ansar Allah. Het oude zeilschip zag eruit als een vissersboot maar was volgeladen met componenten voor ballistische- en kruisraketten, raketkoppen en GPS geleidingsystemen.

16 januari 15:50

Uitnodiging: Ontmoet Leah Goldin uit Israël

Op woensdag 24 januari vanaf 15.30 uur is Leah Goldin uit Israël bij ons in Nijkerk, om haar bijzondere verhaal te vertellen.

Ze is de moeder van Hadar Goldin. Hij was een Israëlische soldaat die in 2014 bij de grens met Gaza in een hinderlaag liep en door terroristen werd vermoord. Zijn lichaam is door Hamas nooit aan zijn familie teruggegeven.

Hadar was kunstenaar en maakte schilderijen over hoop en vrede. Deze schilderijen zijn tot eind januari te zien in het Israëlcentrum. Zijn kunstwerken houden de herinnering aan Hadar levend.

Leah is na de gebeurtenissen van 7 oktober nauw betrokken geweest bij de families van de gegijzelden. Volgende week woensdag 24 januari is ze in Nijkerk om haar ontroerende verhaal met ons te delen.

Komt u ook?

16 januari 13:50

Update vanuit Israël: vanmorgen 50 raketten op Israëlische stad Netivot afgeschoten

De zaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen over vermeende genocide in Gaza blijft de gemoederen in Israël bezighouden. Tegelijkertijd komen er alarmerende berichten binnen over wat er op dit moment met de Israëli’s en de Joden in Zuid-Afrika gebeurt.

Bijbeltekst over Amalek

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu (PMO) richtte zich tot het Internationale Gerechtshof in Den Haag over de bewering dat het gebruik van het Bijbelvers “herinner je wat Amalek je aandeed” een oproep was tot genocide. Het Bijbelvers werd na 7/10 door Netanyahu en andere politici aangehaald en werd op de muren gekalkt van kibboets Be’eri, waar meer dan 130 Israëli’s werden vermoord op die Zwarte Shabbat.

PMO maakte onomwonden duidelijk dat de ”belachelijke bewering” over het Bijbelvers “diepe historische onwetendheid” laat zien. Het bureau van de premier schreef dat in alle generaties de vergelijking met Amalek werd gebruikt om degenen te omschrijven die de vernietiging van het Joodse volk zoeken.

“In onze generatie was deze vergelijking gericht tegen de nazi’s en het is hierom dat de woorden verschijnen op een poster in het Yad Vashem Holocaust museum in Jeruzalem”, aldus PMO. “De woorden verschijnen ook op een herdenkingsmonument voor de Nederlandse Joden die tijdens de Holocaust werden vermoord”, voegde PMO eraan toe.

Bijbeltekst over Amalek op monument in Den Haag.

“Netanyahu’s referentie aan het Bijbelvers had niets te maken met een oproep tot genocide op de Palestijnen maar om de verschrikkelijke massamoord die werd gepleegd door Hamas terroristen te omschrijven en de noodzaak om hen te bevechten”, schreef PMO.

Gevolgen in Zuid-Afrika

De zaak die Zuid-Afrika tegen Israël aanspande heeft grote gevolgen voor de situatie van de Zuid-Afrikaanse Joden en de Israëlische gemeenschap in het land. Dit bleek uit interviews met leden van deze gemeenschappen die vandaag door de krant Ma’ariv werd gepubliceerd.

Volgens de geïnterviewden is het de regering van Zuid-Afrika slechts te doen om geld en de aanstaande verkiezingen in het door criminaliteit geteisterde land. De regerende ANC partij staat op verlies in de laatste peilingen en zou voor het eerst sinds Nelson Mandela president werd van Zuid-Afrika de macht kunnen verliezen.

Hamas heeft een kantoor in Zuid-Afrika waar sinds 7/10 op grote schaal aan fondswerving wordt gedaan. Dat geld werd aan de Zuid-Afrikaanse regering gegeven die vervolgens een aanklacht tegen Israël indiende bij het hof in Den Haag. De aanklacht en de publiciteit daaromheen heeft het anti-Israëlklimaat in Zuid-Afrika aanzienlijk verscherpt. Zodanig dat sommige Joden nu overwegen om naar Israël te emigreren, of zoals in het geval van de Israëli’s, terug te keren naar hun vaderland.

De Israëli’s die Ma’ariv interviewde, zeiden dat de moslimminderheid in Zuid-Afrika de invloed op het regeringsbeleid ten opzichte van Israël van de grote christelijke gemeenschap hebben teruggedrongen. De christenen in Zuid-Afrika zijn overwegend pro-Israël volgens hen. Dit ondanks de invloed die Aartsbisschop Desmond Tutu altijd had op het debat over het Palestijns-Israëlische conflict.

De Israëli’s in Zuid-Afrika leven bijna voor honderd procent van het Israëlische toerisme en van de handel met Israël. Daar is nu bijna geheel een einde aangekomen, omdat Israëli’s een spontane boycot zijn begonnen tegen Zuid-Afrika. Velen van hen zullen daarom naar verwachting terugkeren naar Israël, omdat in tegenstelling tot eerdere conflicten met de Palestijnse Arabieren er een definitief einde lijkt te zijn gekomen aan het Israëlische toerisme naar de regenboog natie, zoals Tutu Zuid-Afrika noemde na de Apartheid.

Oorlogsnieuws

Gaza front

Kort nadat de IDF bekendmaakte dat het een deel van zijn troepen had teruggetrokken uit centraal Gaza, werd er een salvo van vijftig raketten afgeschoten op de stad Netivot in het zuiden van Israël. Er werd één gebouw getroffen en een winkel werd verwoest, maar iedereen bleef ongedeerd.

Het ongekende salvo op Netivot legde een probleem bloot waar Herzi Halevi, de stafchef van de IDF,  gisteravond melding van maakte. Halevi zei na een bezoek aan de troepen in Gaza dat het ontbreken van een strategie voor de toekomst van Gaza de vorderingen van het leger in Gaza weer ongedaan dreigt te maken.

Andere IDF officials zeiden dat zij indicaties hadden gekregen dat Hamas aan het hergroeperen is in het noorden van Gaza. De opmerkingen van de stafchef en de andere IDF officials dienen serieus genomen te worden. Het is een historische gegeven in het Midden-Oosten dat wanneer er een machtsvacuüm is, dat dit wordt opgevuld door extremistische groeperingen en door chaos. Hetzelfde gebeurde in Irak, Libanon, Yemen, Libië en in Syrië tijdens de zogenaamde Arabische lente.

Irak en Iran

Irak is in toenemende mate deel geworden van het slagveld in de zich ontwikkelende regionale oorlog die in feite door Iran werd begonnen via zijn vazallen Hamas en Hezbollah. Tot nu toe beperkte de rol van Irak zich tot aanvallen op Israël door de nieuw  gevormde groep het ‘Islamitische Verzet in Irak’ (IVI). Deze verzameling sjiitische milities voerde aanvallen met onbemande vliegtuigen uit op Israël en een lange serie raket- en UAV aanvallen op Amerikaanse bases in Irak sinds 7/10.

Op maandagavond laat veranderde dat plotseling, toen de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) raketaanslagen uitvoerde op Amerikaanse doelen en op een “Mossad basis” (volgens de IRG) in de Koerdische stad Erbil in Noord-Irak. Bij de aanvallen werden volgens de laatste berichten vier mensen gedood.

De IRG maakte bekend dat het “hoofdkwartieren van spionnen en anti-Iraanse concentraties in de regio” had aangevallen en tevens “de daders van terroristische operaties in de Islamitische Republiek” had weten te treffen in Syrië. Het laatste was een referentie aan ISIS (Daesh) dat in de Iraanse stad Kerman een dubbele zelfmoordaanslag uitvoerde op vier januari.

De IRG gebruikte lange afstandsraketten die vanuit West-Iran werden afgevuurd op Erbil en de Idlib provincie in Syrië. Deze raket heeft een bereik van 1450 kilometer en gebruikt vaste brandstof, terwijl het projectiel volgens de IRG van richting kan veranderen tijdens de landingsfase. Daardoor is de raket moeilijk te raken door antiraketschilden.

De IRG zei dat de aanval op de “Mossad basis” in Erbil een vergelding was voor de liquidatie van enkele van zijn commandanten, klaarblijkelijk een verwijzing naar de dood van Hamas leider Saleh al-Arouri en de Hezbollah Radwan commandant Wissam ‘Jawad’ al-Tawil vorige week. Beiden werden door de IAF in Libanon geëlimineerd. Mossad heeft altijd ontkend dat men bases heeft in Iraaks Koerdistan.

Vanavond na 20.00 uur een nieuwe update van onze correspondent Yochanan Visser

16 januari 12:35

Van een witte wereld naar een blauw-witte wereld

Een groot deel van Nederland is in de afgelopen dagen wit gekleurd door de sneeuwval. Bij onze jongerentak Isreality besloten ze een heuse Israël-sneeuwpop te maken.

Doet u (met uw kinderen/kleinkinderen) ook mee? Mail dan een foto van uw Israël-sneeuwpop naar info@isreality.nl!

Bekijk hier de creatie van Isreality:

16 januari 11:16

'Ik liep mee met de pro-Israëlmanifestatie in Den Haag'

Opperrabbijn Jacobs: 'Mijn korte wintervakantie in Engeland had ik met een dag verkort om aanwezig te kunnen zijn bij de pro-Israël demonstratie, donderdag jl., voor het Vredespaleis in Den Haag. Was het de moeite waard? Ja!'

Lees hier zijn ervaringen:

15 januari 21:27

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

Het verzamelen van inlichtingen is een belangrijk onderdeel van de huidige oorlog. Behalve in het geval van de Hamas-invasie op 7 oktober 2023 voorkomen deze inlichtingen aanslagen of leiden tot de arrestatie of liquidatie van terroristen. Inlichtingen worden ook gebruikt om operaties uit te voeren tot ver achter de frontlinies in Israël. Vorige week zaterdag rapporteerde ik al over een gezamenlijk onderzoek van Shin Bet en de Mossad dat resulteerde in het oprollen van een Hamasnetwerk in Europa. In Israël zelf en in de vijandige landen rondom de Joodse staat resulteerden de activiteiten van Shin Bet, Mossad en de IDF’s AMAN unit in menige verrassing voor Iran’s verzetsas of ‘as van het kwaad’ zoals de coalitie van door Iran geleide terreurbewegingen, wordt genoemd in Israël.

In Libanon, bijvoorbeeld, werden Hamas en Hezbollah onlangs tot tweemaal toe totaal verrast door een operatie die door de Israëlische spionagediensten was voorbereid. De liquidatie van Hamas leider Saleh al-Arouri werd mogelijk gemaakt door precies inlichtingenwerk waardoor de IDF exact wist in welk appartement in Beiroet hij zich bevond op 2 januari jl. Hetzelfde gebeurde met de liquidatie van Wissam ‘Jawad’ al-Tawil , de commandant van Hezbollah’s Radwan elite-eenheid die vorige week werd doodgeschoten in zijn auto nabij het dorp Majdal Selm in het zuiden van Libanon. Ook hier wist de IDF exact waar en in welke auto de belangrijkste Hezbollah-commandant zich bevond.

De vijanden van Israël blijven niet passief in het licht van deze successen van de Shin Bet en Mossad. Hezbollah, bijvoorbeeld, heeft burgers in Libanon opdracht gegeven om bewakingscamera’s die met internet werken uit te schakelen. Ook waarschuwde Hezbollah voor telefoontje van niet bekende nummers, die moest men niet beantwoorden.

Iran daarentegen is actief in Israël om inlichtingen te winnen. Dit is niet nieuw, omdat Shin Bet in het verleden al Iraanse pogingen om Israëli's te lokken voor spionageactiviteiten met financiële beloningen heeft onthuld en deze netwerken heeft opgerold. Nu werd echter ontdekt dat Iran neprekeningen op de sociale media gebruikte om beeldmateriaal te krijgen van de huizen van bekende defensie officials. Ook probeerden Iraanse agenten om tweedracht te zaaien onder de Israëlische bevolking over de gijzelaarcrisis. De Iraanse agenten initieerden bijeenkomsten bij de huizen van families van de gijzelaars en zonden zelfs boeketten bloemen naar hun families. De gijzelaarskwestie zou Iran en Hamas kunnen helpen aan een broodnodig staakt-het-vuren in Gaza en zodoende de verzetsas in takt te laten. Hamas is immers een zeer vitale speler in het plan van Iran om de staat Israël te elimineren, maar lijkt nu te worden uitgewist in Gaza

Ander oorlogsnieuws

Rode Zeefront

Na de Amerikaans-Britse aanvallen op 28 Ansar Allah-bases en meer dan honderd doelen in Jemen, bleek dat de Iraanse vazal in het geheel niet geïmponeerd is door dit machtsvertoon. De militie hield afgelopen weekeinde oorlogsgames in de woestijn, waar met scherp werd geschoten op denkbeeldige Amerikaanse en Israëlische doelen. Dit alles werd, zoals gebruikelijk, op video vast gelegd en vervolgens op de populaire sociale media gepost.

Naast deze oefeningen werd er ook in het echt met scherp geschoten door Ansar Allah. Op zondagmiddag werd een ballistische antischipraket afgevuurd op het Amerikaanse oorlogsschip USS Laboon in de Rode Zee. Voordat de raket de Laboon kon raken werd het projectiel echter uit de lucht geschoten door een Amerikaans oorlogsvliegtuig.

Vandaag werd het Amerikaanse vrachtschip M/V Gibraltar Eagle aangevallen met een ballistische antischipraket. Er werd slechts lichte schade aangericht en het vaartuig kon zijn weg vervolgen. Eerder op maandag probeerde Ansar Allah eveneens een vaartuig in de Rode Zee te raken met een antischipraket, maar faalde. De raket viel voortijdig uit de lucht en ontplofte op land.

Er is nu speculatie over een nieuwe operatie van de geallieerden tegen de Ansar Allah-militie. Het verleden met de burgeroorlog in Jemen heeft echter bewezen dat de zogenaamde ‘Houthi’s’ zich gehard hebben tegen deze operaties. Verder is dit front in Jemen van groot belang in het algehele plan van Iran om via Ansar Allah de scheepvaartroutes in het Midden-Oosten te controleren en om Israël economisch te isoleren. Een groot deel van de handel via zee en zeker de olie die Israël importeert komt via de Rode Zee nnar Eilat en de andere havensteden aan de westkust.

Hartlandfront

De afgelopen dagen was er weer sprake van een toename in het aantal terroristische aanslagen in Judea en Samaria, het hartland van Israël.

Op vrijdagavond werden drie jonge Palestijnse terroristen doodgeschoten in het dorp Adora in de buurt van Har Hebron in het zuiden van Judea. De drie terroristen klommen over het veiligheidshek van Adora, maar werden ontdekt door het locale veiligheidsteam dat werd geholpen door IDF reservisten. In de klopjacht op de terroristen werd eerst een soldaat verwond voordat de drie werden gedood. Zij kwamen uit een naburig Palestijnse dorp.

Op zondag werd een nieuw aanslag voorkomen toen alerte IDF soldaten een aanslag door leden van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit voorkomen nabij het Joodse dorp Meitzad in Goesh Etzion. De twee terroristen reden met hun auto naar een controlepost van de IDF en openden vervolgens het vuur. Bij het daarop volgende vuurgevecht werden de twee gedood. In hun auto werd naast een automatische geweer ook een bijl gevonden.

Op maandag werd dit incident gevolgd door een dodelijke aanslag met een auto in de stad Ra’anana vlakbij de zogenaamde ‘groene lijn’ in het centrum van Israël. Twee Palestijnse terroristen staken een Israëlische automobiliste en stalen vervolgens haar auto waarmee ze op een menigte wachtende burgers bij een bushalte inreden. Nadat ze de zwaar beschadigde auto hadden verlaten stalen ze een andere, waarmee ze opnieuw op wachtende buspassagiers inreden. Een 70-jarige vrouw werd gedood en 18 anderen werden verwond bij de aanslag, waarvan er twee in levensgevaar verkeren. Zeven van de 19 slachtoffers waren kinderen die zojuist terugkeerden van school. De terroristen, die uit de buurt van Hebron kwamen en illegaal in Israël verbleven werden na een klopjacht door de politie gearresteerd. Er wordt vermoed dat de terroristen onder invloed van de drug Captagon waren, die ook op 7 oktober werd gebruikt door de terroristen die 1200 Israëli’s vermoordden op die dag.

De IDF ging ondertussen het afgelopen weekend door met zijn invallen in steden en dorpen onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit.

15 januari 16:49

Hoe moreel is het Israëlische leger? Een inkijkje hun werkwijze

De hele wereld kijkt naar Gaza en het handelen van de Israel Defense Forces. De gevechten in een stedelijke omgeving tegen Hamas leiden tot veel burgerslachtoffers. Het beeld bestaat dat Israël loopt te bombarderen en Gazanen willekeurig vermoordt. Maar klopt dat beeld? En veel Joodse studenten voelen zich vanwege het anti-Israëlische sentiment onveilig op universiteiten. Raouf Leeraar van CIDI diende zelf in het Israëlische leger, en ervaarde ook negativiteit rondom Israël tijdens zijn studie in Groningen.

Bekijk de uitzending:

15 januari 15:28

Dit gebeurde er gisteren en vanmorgen in de Simchat Thora oorlog

van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

100 dagen oorlog

Op zondag markeerden Israël, Hamas en Hezbollah 100 dagen oorlog sinds de Zwarte Shabbat van 7 oktober 2023.

In Gaza hield de woordvoerder van Hamas’ militaire tak, Izz-a-Din al Qassam, een lange tirade tegen Israël. Hij beweerde dat de jihadistische terreurorganisatie op weg was naar een verwinning in wat de terroristen in Gaza “de el-Aqsa Vloed” noemen.

Hezbollah leider Hassan Nasrallah hield een soortgelijke toespraak ter gelegenheid van de begrafenis van Wissam Tawil. Dit was de Hezbollah commandant die vorige week werd geliquideerd door de Israëlische luchtmacht (IAF) in Zuid-Libanon.

Nasrallah beweerde dat Gaza een standvastigheid had getoond in de oorlog die “ongekend was in de geschiedenis”. De Hezbollah leider zei daarna dat Israël “meer terughoudend was geweest in Gaza dan in iedere andere oorlog”.

Deze opmerking zou moeten worden doorgestuurd naar het Internationale Gerechtshof in Den Haag, waar Zuid-Afrika precies het tegenovergestelde beweerde tijdens de zitting over Israëls vermeende ‘genocide’ in Gaza.

“De Israëlische vijand was niet in staat om enig doel te bereiken in de oorlog, niet de expliciete doelen noch de impliciete”, volgens Nasrallah, die de Israëlische acties in zuid Libanon tot nu toe “futiel” noemde.

136 gijzelaars

In Israël zelf lag op de honderdste dag van de oorlog de nadruk meer op het lot van de 136 gijzelaars die nog altijd vast zitten in Gaza. Hamas wreef zout in de wonden door een video te publiceren waarin drie gijzelaars waren te zien en kondigde aan dat vandaag meer zou worden bekendgemaakt over hun toestand.

Het woordvoerderbureau van de IDF lanceerde ter gelegenheid van 100 dagen oorlog (meer dan Israël ooit meemaakte) een webpagina met daarop de cijfers en andere gegevens over de oorlog in Gaza. Het is opmerkelijk dat er niets werd gepubliceerd over het front in het noorden, dat in toenemende mate zorgen baart onder de Israëli’s in dit gedeelte van het land. Het enige dat werd gepubliceerd, was dat Hezbollah 170 strijders heeft verloren tijdens de 100 dagen van conflict.

Volgens de IDF werden tijdens de 100 dagen oorlog meer dan 9.000 Hamas terroristen gedood. Volgens het dodental dat Hamas opvoert, werden meer dan 23.000 burgers in Gaza gedood tijdens die periode. Dit cijfer omvat dus ook de 9.000 terroristen die omkwamen tijdens de gevechten.

Hamas verloor naast de leiders die in Libanon werden geliquideerd nog 21 commandanten, waarvan twee brigadeleiders. Tijdens de huidige oorlog werden er 30.000 doelen in Gaza aangevallen door de IDF en werden er meer dan 11.000 raketten afgeschoten op Israël vanaf vier fronten (Gaza, Libanon, Syrië en Jemen).

De IDF publiceerde ook opnieuw gegevens over de waarschuwingen die men had gegeven aan het publiek in Gaza. Er werden 15.000 telefoongesprekken gevoerd, en 13,7 miljoen sms’jes verstuurd, waarin de bevolking werd opgeroepen om zich naar veiliger oorden te begeven. Ook werden er 7,2 miljoen pamfletten met dezelfde waarschuwing uitgestrooid boven Gaza.

Meer dan 295.000 reservesoldaten werden de afgelopen 100 dagen opgeroepen voor actieve dienst, onder hen 115.000 vaders en 3.000 moeders. Tijdens het grondoffensief in Gaza werden 188 IDF soldaten gedood, onder hen 55 die om het leven kwamen door ongelukken, inclusief auto-ongelukken en militair gerelateerde incidenten.

De IDF introduceerde tal van nieuwe wapens tijdens de oorlog. Hieronder was de Iron Sting mortiergranaat, een precisiewapen dat werd gebruikt om de raketwerpers van Hamas en PIJ uit te schakelen. De mortiergranaat werd vooral gebruikt in dichtbevolkte gebieden omdat dit levens spaart.

IDF soldaten werden uitgerust met de ‘Ido’, een nieuwe nachtverrekijker die op de helmen van soldaten werd gemonteerd. De verrekijker geeft een driedimensionaal beeld van het slachtveld en helpt de soldaten bij het navigeren gedurende de nacht.

Actueel oorlogsnieuws

Het Gaza front

De langverwachte IDF inval in het uiterste zuiden van de Gazastrook is nog altijd niet begonnen. Dit ondanks het belang dat Israël hecht aan het veroveren van de grensstrook met Egypte. De reden hiervoor is puur politiek, omdat de Egyptische regering niet wil meewerken aan de overname van het gebied door de IDF. Het laatste nieuws hierover is dat Israël heeft ingestemd met een uitbreiding van de Egyptische troepenmacht in het grensgebied met Gaza. Volgens de Camp David vredesakkoorden uit 1979 moet Israël toestemming geven voor iedere aanvullende uitbreiding van de Egyptische troepenmacht in de bufferzone in de Sinaï woestijn.

In Gaza Stad werd een serie explosies waargenomen. Deze werden veroorzaakt door luchtaanvallen en beschietingen vanuit de zee. In de stad Khan Younis werden opnieuw hevige gevechten gemeld en werden tal van Hamas’ militaire faciliteiten bestookt en geneutraliseerd. Tijdens deze IDF operatie werden opnieuw wapens en munitie gevonden in kinderkamers van huizen.

De IDF elimineerde ook een aantal terroristen die nieuwe wapens aanvoerden en voerde een inval uit in een Hamas commando centrum in Khan Younis. Daarbij werden opnieuw wapens in beslag genomen, waaronder duikuitrusting bestemd voor de Hamas duikeenheid. In het noorden van de Gazastrook moeten IDF soldaten alert blijven op terroristen die de tunnels gebruiken voor verrassingsaanvallen. Bij één van die aanvallen werden vandaag vijf terroristen gedood.

Het noordelijke front

Op zondag was het bijzonder onrustig aan het noordelijke front. Dit nadat Hezbollah en een nieuwe terroristische groep aanvallen pleegden op IDF posities nabij Har Dov ten oosten van de stad Metulla en op moshav Kfar Yuval. In dit dorpje vlakbij de grens met Libanon werd een familie die op het punt stond om te ontbijten beschoten met een antitankraket door Hezbollah terroristen. De raket doodde de 45-jarige zoon van het oudere echtpaar, terwijl de moeder levensgevaarlijk gewond werd afgevoerd naar het Rambam ziekenhuis in Haifa.

De 70-jarige Mira Ayalon overleed korte tijd later aan haar verwondingen, terwijl ook haar man werd opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand verbeterde later. De familie had eerder besloten om zich niet te laten evacueren.

De aanval op Kfar Yuval werd voorafgegaan door een infiltratiepoging in het Har Dov gebied, dat in Libanon wordt aangeduid als Sheeba Farms. Drie terroristen van de tot nu toe onbekende groep Kataib al-Izz al-Islamiya probeerde gewapend met AK 45 geweren Israëlische grondgebied te infiltreren maar werden opgemerkt door een IDF eenheid. Bij het daarop volgende vuurgevecht werden de drie terroristen gedood, terwijl een IDF soldaat licht werd verwond.

De nieuwe terreurgroep gaf na de mislukte infiltratie een verklaring uit waarin werd gezegd dat het “zionistische regime destructie voor destructie en bloed voor bloed kon verwachten in zijn criminele oorlog tegen Palestina en Libanon voordat de regio en de hele wereld zal opgaan in vlammen”.

Vervolgens was het de hele dag zeer onrustig in het noorden van Israël met IAF vliegtuigen constant in de lucht om tegenaanvallen uit te voeren op Hezbollah doelen in Zuid-Libanon. Pas vroeg in de ochtend van maandag 15 januari verdwenen de IAF oorlogsvliegtuigen uit het luchtruim boven het noorden van Israël. Ook de artillerie van de IDF was de gehele dag actief na het dodelijke incident in Kfar Yuval. De doffe dreunen van de enorme kanonnen waren hoorbaar tot vijftig kilometer van de grens met Libanon.

Vanavond kunt u op dit liveblog een nieuwe update tegemoet zien met daarin nieuws over de twee andere fronten in de Rode Zee en in Judea en Samaria, het hartland van Israël.

13 januari 21:58

Israël betrokken bij opsporen terreurcellen in Europa

van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte vanavond bekend dat er een onderzoek was afgesloten inzake Hamas’ terroristische activiteiten in Europa. Israëlische spionagediensten zoals Shin Bet en Mossad werkten voor dit onderzoek samen met Europese veiligheidsdiensten en ontdekten dat Hamas via zijn filiaal in Libanon werkte aan het opzetten van een terreurnetwerk in diverse Europese landen. Daaronder waren Denemarken, Duitsland en ook Nederland.Saleh al-Arouri, de Hamas-leider die begin januari door Israël in Beiroet werd geliquideerd, was degene die deze illegale activiteiten aanstuurde.

Hamas-terroristen uit Libanon legden contact met islamisten in de bovengenoemde landen en die probeerden vervolgens lokale neonazi-groepen te interesseren voor gezamenlijke acties. Eind december werden in Duitsland, Denemarken en Nederland al verdachten gearresteerd en aan het begin van deze week werd dat gevolgd door nieuwe arrestaties. Azzam Akre, één van de Hamas-commandanten die samen met al-Arouri werd geliquideerd door Israëlische raketten, zette samen met een andere Hamas-terrorist de slapende terreurcellen in Europa op. De twee legden contact met de verboden Deense rechtsradicale groep LTF, en zorgden voor de financiën en wapens. Zij bestelden ook onbemande vliegtuigen in China, die gebruikt zouden worden voor terreuraanslagen in Europa.

Eén van de plannen die Hamas had was een aanslag op de Israëlische ambassade in Stockholm, Zweden. Klaarblijkelijk vonden IDF-troepen in Gaza informatie over deze tot nu toe onbekende Hamas-activiteiten. De manier van opereren nam Hamas waarschijnlijk over van Iran, dat al zeer lange tijd ook agenten in Europa heeft die terreuraanslagen en liquidaties van dissidenten voorbereiden.

Vrijwilligers van de Israëlische hulporganisatie ZAKA zijn vanaf 7 oktober dag en nacht bezig geweest met de het bergen van de stoffelijke resten van de ruim 1.200 slachtoffers van de moordpartij die Hamas op die dag aanrichtte in het zuiden van Israël. ZAKA is speciaal opgericht om bij rampen en terreuraanslagen te zorgen voor de doden. De organisatie heeft vele vrijwilligers afkomstig uit de ultraorthodox-Joodse gemeenschap in Israël en werkt over de hele wereld. De vele ZAKA-vrijwilligers die getuigen waren van de gruwelijke taferelen die Hamas veroorzaakte op 7/10 hebben in veel gevallen psychologische begeleiding nodig en medicijnen om te slapen. Een aantal van hen werd door de Israëlische media geïnterviewd en zij bekenden dat ze niet in staat waren om wat zij hadden gezien te kunnen verwerken. Deze week werd ook bekend dat twee van deze vrijwilligers in oktober een hartstilstand kregen en overleden. Er wordt nu veel gedaan om de ZAKA-hulpverleners te helpen en één van de dingen die hen schijnen te helpen is het maken van muziek. In de onderstaande video kunt u zien hoe de zanger Hanan Ben Ari samen met de ZAKA-vrijwilligers een lied zingt over de wens dat onze kinderen niet de trauma’s zullen overnemen die wij als ouders hebben.

Ander oorlogsnieuws

Gazafront

De IDF maakte vanavond bekend dat men het Egyptische leger heeft geïnformeerd over een op handen zijnde grote militaire actie in het grensgebied tussen Gaza en Egypte. Het doel van de operatie is om volledige controle te krijgen over de zogenaamde Philadelphia corridor die de grensafscheiding vormt. Hamas heeft tunnels onder deze corridor en smokkelt zo wapens Gaza binnen. De IDF kondigde ook aan dat men de aanwezigheid van agenten van de Palestijnse Autoriteit bij de Rafah grensovergang wil beëindigen. Dit omdat men informatie heeft dat deze agenten betrokken zijn bij de wapensmokkel en andere illegale praktijken.

Vanavond werd in Tel Aviv een manifestatie gehouden waarin opnieuw aandacht werd gevraagd voor het lot van de 136 gijzelaars die nu al 100 dagen worden vastgehouden in Gaza, onder hen kinderen en ouderen. Tienduizenden Israëli's namen deel aan de demonstratie, die eindigde in de blokkade van de Ayalon-snelweg die dwars door Tel Aviv loopt. De organisatoren hadden ook een 30 meter lange replica van een Hamastunnel gebouwd . De Franse president Emmanuel Macron sprak de demonstranten via een video call toe, terwijl hij het bekende t-shirt met tekst “Bring them home” omhoog hield.

Herzi Helevi, de stafchef van de IDF, zei tijdens een persconferentie vanavond dat “iedere minuut kritiek is” waar het om de gijzelaars gaat en dat de IDF daar zeker niet onverschillig mee omgaat. “Wij opereren met alle middelen die tot onze beschikking staan en de meesten zijn niet zichtbaar,” zei Halevi. Wat wel zichtbaar is dat de IDF zijn nieuwste eenheid op de grond heeft in Gaza. Deze zogenaamde driedimensionale eenheid werkt met elektronische hoogstandjes en innovaties waardoor men als het ware door muren kan kijken. De eenheid was in noord Gaza verantwoordelijk voor precisie liquidaties van terroristen waarbij kleine onbemande vliegtuigen werden gebruikt.

De stafchef zei verder dat de IDF vier divisies op de grond heeft in Gaza die op een zeer precieze wijze de terreurinfrastructuur ontmantelen.

Het noordelijke front

Na meer dan drie maanden terreuraanslagen door Hezbollah is er een patroon waar te nemen in de acties van de Iraanse vazal. Uit dat patroon wordt duidelijk dat men tot nu toe bewust de terreuractiviteiten op een laag pitje houdt, indien je het zo kunt noemen. Hezbollah is in staat het leven in Israël tot een hel te maken wanneer het zijn volledige potentieel zou gebruiken, maar dat is niet het geval. Je zou er een grap over kunnen maken, maar klaarblijkelijk houden de Hezbollah terroristen van hun bed. De dagelijkse aanvallen op noord Israël beginnen namelijk meestal tegen het middaguur en houden tegen middernacht op. Dit was ook vandaag weer het geval met een aantal raketaanvallen op verschillende dorpen in het gebied rond kibboets Manara en in de buurt van het dorp Shlomi in noordwest Israël. De IDF reageerde weer met artillerie beschietingen terwijl IAF-gevechtsvliegtuigen een reeks doelen in zuid Libanon bombardeerden. De lucht was in de namiddag en vroege avond weer vol met het geluid van de IAF jets, en daarna werd het weer rustig.

Generaal Halevi maakte in dit verband een veel zeggende opmerking toen hij zei dat de IDF “voorbereid is op oorlog” met Hezbollah. De stafchef van de IDF ziet de situatie in het noorden dus niet als oorlog.

Lokale leiders in het noorden van Israël maakten vandaag onomwonden duidelijk dat de realiteit in hun dorpen en steden moet veranderen, met andere woorden de verwijdering van Hezbollah uit het grensgebied. De inwoners van deze dorpen en steden weigeren naar hun huizen terug te keren zolang de IDF niet in controle is in het zuiden van Libanon. Tot nu toe heeft echter geen IDF soldaat een voet op Libanees grondgebied gezet.

Het Islamitische verzet in Irak maakte vandaag bekend dat het een luchtaanval op de stad Eilat in Israël (Umm el-Rash genoemd door IVI) had uitgevoerd. Het toestel arriveerde echter nooit in het luchtruim van Israël en zou kunnen zijn neergestort in Syrië. IVI heeft echter wel zijn aanslagen op Amerikaanse doelen in Irak opgevoerd, en pleegde een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Bagdad vandaag.

Rode Zeefront

Ansar Allah lijkt niet bijster onder de indruk van de aanvallen van het Amerikaanse en Britse leger op zo’n zestien doelen in Jemen in de nacht van donderdag op vrijdag en zwoer door te gaan met de terreur, en om opnieuw een Israëlische “nederzetting” aan te vallen.

Het Amerikaanse leger voerde ondertussen opnieuw een aanval uit met een Tomahawk kruisraket op een radarstation in Jemen vandaag. President Joe Biden zei daarna dat hij een “privéboodschap” had gestuurd naar Iran over de aanvallen van Ansar Allah.

De Britse minister van Defensie Grant Shapps was iets minder subtiel, en waarschuwde Iran dat het geduld met de “Houthischurken” begint op te raken. Uit beide acties blijkt dat zowel de VS als Groot Britannië weten dat de Ansar Allah aanvallen in feite Iraanse acties zijn.

Dit was de laatste update deze week. Op maandag 15 januari na 12.00 uur kunt u een volgende samenvatting van de gebeurtenissen in Israël en de regio verwachten.

13 januari 14:32

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

In mijn update over de Simchat Thora Oorlog van vrijdagavond schreef ik over de naam Israël en dat in de Hebreeuwse taal de naam opgesplitst kan worden in twee woorden yoed sjien reesh (Ysr of Yashar) en aleph lamed (EL een aanduiding voor G’D). Naast uitleg over de naam van Ya’acov die veranderd werd in Israël die ik gisteren gaf, is er nog een andere betekenis voor de naam Yisrael (Israël). In de Gemara (Talmoed) wordt uitgelegd dat er één natie in de wereld is waar G’d zijn ‘ogen’ op heeft gericht. Met andere woorden: Hij bepaalt de loop van de gebeurtenissen in Israël. Dit in tegenstelling tot de andere naties van de wereld, waar iedereen zijn eigen ‘engel’ heeft, een soort van ambassadeur.

In de afgelopen maanden is er veel gezegd en geschreven over de relatie tussen wat er voor 7 oktober gebeurde en de ramp die zich op die Zwarte Shabbat voltrok. Al die, vaak onbegrijpelijk schokkende gebeurtenissen, hebben tot introspectie geleid bij velen en het centrale thema in Israël is nu ‘achdoet’ (eenheid). Voor het eerst kwam deze week die eenheid ook tot uiting in een religieuze plechtigheid bij de zogenaamde ‘Klaagmuur’ op het lagere gedeelte van het Tempelplein. Daar kwamen Israëlische Joden uit alle delen van de samenleving samen voor gebed en het zingen van traditionele liederen en psalmen. Zo kon men seculiere Joden zien die borden omhoog hielden met foto’s van de 136 gegijzelden, gebroederlijk naast orthodoxe Joden die in gebed waren. 

Het meest ontroerende moment was toen de menigte het lied Acheinoe Beit Yisrael begon te zingen. Ik heb de tekst van dit lied voor u vertaald en u kunt de video van dit bijzondere moment bekijken onder de vertaling.

Vertaling Achinoe:

Wat onze broeders betreft, het hele huis van Israël, zij die geplaagd worden door problemen of gevangenschap, of ze nu op de zee of op het droge verblijven. (2x)

Moge de Alom Aanwezige hen genadig zijn en hen uit problemen naar verlichting, van duisternis naar licht en van onderwerping naar verlossing leiden, nu snel en op een nabij tijdstip. (2x).

De gebedstonde wordt iedere maand georganiseerd ter ere van Rosh Chodesh, de nieuwe maand die nu Tevet is. Dit is de maand dat de eerste tekenen van lente in Israël waarneembaar zijn en het feest Toe Bishat wordt gevierd, ook wel bekend als het feest van de bomen. De hoop bij velen is dat deze maand ‘een lente’, een nieuw begin zal gaan inluiden voor Israël. In ieder geval werd met de gebedstonde aangetoond dat een groot deel van het volk weet de de 'ogen' van G'd op Israël zijn gericht.

In Australië zingt de Joodse gemeenschap ook voor Israël. In de onderstaande video kunt u zijn hoe honderden leerlingen van een Joodse school in Australië het lied Am Yisrael Chai van Eyal Golan ten gehore brengen. De video is symbolisch voor de hechte band die de afgelopen maanden in ontstaan tussen de Joodse gemeenschappen in de diaspora en de Joden in Israël.

Dan nu kort oorlogsnieuws.

Gaza

Vanuit het zuiden van Gaza werden vanmorgen zware artilleriebeschietingen gemeld die meer dan een uur duurden. In het noorden van Gaza lijkt het leven echter zo goed en zo kwaad als het kan, te worden hervat door de teruggekeerde vluchtelingen. Een groot deel van de huizen in Jabalya is verwoest maar in de centrale markt was het bijna ‘business as usual’ vandaag. De IDF heeft een groot aantal troepen teruggetrokken uit het noorden van de Gazastrook omdat de oorlog tegen de Palestijnse terreurgroepen daar vrijwel beëindigd is.

Uit een nieuwe kaart van War Mapper blijkt ook dat de gevechten bijna uitsluiten in het zuidelijke deel van Gaza plaatsvinden. Op die kaart is in het blauw aangegeven waar de IDF de controle heeft overgenomen. U ziet dat nu nog ongeveer een derde van het grondgebied van Gaza in handen is van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad dat gisteravond weer raketten afschoot op Zuid-Israël. Verder ziet u dat het centrum van de stad Khan Younis nog in handen is van Hamas.

Rode Zeefront

De Ansar Allah-militie liet weer van zich horen na het grootscheepse bombardement dat Amerikaanse en Britse oorlogsvliegtuigen, gesteund door marineschepen, hadden uitgevoerd op zijn bases in Jemen, afgelopen donderdagnacht. De Iraanse vazal lanceerde vannacht opnieuw een ballistische antischip raket op een tanker die in de Rode Zee vaarde. De raket miste zijn doel, en naar later bleek was de aanval een vergissing omdat het om een Russische tanker ging. Rusland is een bondgenoot van Iran en is daarom volgens Ansar Allah uitgesloten van de oorlog tegen de ‘Israëlische’ scheepvaart in de Rode Zee.

Na de aanval van de Britse en Amerikaanse legers op Jemen werd er in de hoofdstad Sana'a een massademonstratie georganiseerd waarin ook gezongen werd en de centrale leus was “Laat het een grote wereldoorlog worden”.

Ansar Allah is net als Hezbollah in feite een divisie van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. Alle wapens die men heeft werden door de IRG geleverd en ook de training wordt verzorgd door Iraanse officieren of door Hezbollah. Algemeen wordt aangenomen dat Iran achter de toenemende agressie tegen het scheepvaartverkeer in de Rode Zee zit.

12 januari 21:22

Duitsland neemt het op voor Israël: "Geen basis voor beschuldiging van genocide"  

van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Duitsland heeft zich vandaag gewend tot het Internationaal Gerechtshof om gehoord te worden als een derde partij in de zaak over genocide, die begon met een aanklacht van Zuid-Afrika. Stephan Hebschreit, de woordvoerder van Bondskanselier Olaf Scholz, schreef op zijn X-pagina dat Duitsland opheldering wil over het gebruik van de Genocide Conventie tegen Israël. “De federale regering van Duitsland verwerpt ten sterkste de beschuldiging van genocide aan het adres van Israël. Er is geen basis voor deze beschuldiging”, schreef Hebschreit.

Deze reactie kwam nadat de genocide op het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in Duitsland werd opgebracht tijdens de presentatie van Israëls verdediging in Den Haag, eerder vandaag. Tal Becke,r de juridisch adviseur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël, opende zijn betoog voor het hof met een herinnering aan het feit dat als er één volk ter wereld is dat weet wat precies genocide is, dat dit het Joodse volk is. De Duitse actie laat zien dat er besef is hoe belangrijk het nu is geworden dat mensen opstaan voor de waarheid en voor Israël.

De naam Israël heeft de wortel yashar in zich, het geen oprecht of eerlijk betekent. In het Hebreeuws kun je de naam splitsen in yashar en El, hetgeen een aanduiding voor G’d is. Ya’acov kreeg de naam Israël of Yisrael na zijn nachtelijke gevecht met een ‘engel’ voordat hij en zijn familie het land Israël binnentrokken. Na een leven vol intriges en onoprechtheid had Ya’acov nu bewezen dat hij oprecht was geworden.

De taak van Israël is volgens de rabbijnen om de waarheid te verspreiden in de wereld. Wie Becker vanmorgen zag tijdens de zitting van het VN Internationale Gerechtshof, begreep dat dit een strijd is tussen de leugen en de waarheid. U kunt zijn half uur durende betoog hier zien:

Becker haalde tijdens zijn betoog ook naar voren dat Zuid-Afrika vriendschappelijke banden onderhoudt met Hamas en zelfs een delegatie van leiders van de terreurorganisatie ontving twee weken na de genocide op 7 oktober. De delegatie van de Zuid-Afrikanen in Den Haag bevat zelfs een Palestijnse terrorist (!). Het gaat om Shaoan Jabarin, die lid is van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PLFP) en die verschillende keren in Israëlische gevangenissen heeft gezeten wegens veroordelingen voor terroristische activiteiten. Jabarin fungeert in Den Haag als adviseur. 

Zuid-Afrika verwijderde vandaag ook een Joodse cricketspeler uit zijn nationale team. David Teeger, de Joodse aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse nationale team, was een gevaar voor de veiligheid geworden volgens de cricketbond in Zuid-Afrika. Dit, vanwege verwachte agressieve betogingen tegen hem in verband met de oorlog in Gaza.

In ander nieuws werd bekend dat Qatar een deal heeft bereikt met Hamas over de levering van medicijnen aan de gijzelaars. Volgens het kantoor van premier Netanyahu worden de medicijnen binnen enkele dagen afgeleverd in Gaza. De families van de zieke gegijzelden willen echter bewijs hebben dat de medicijnen ook echt bij hun gegijzelde familieleden zijn afgeleverd.

Er is opnieuw een tunnel ontdekt en niet in Gaza, waar ook dagelijks terreurtunnels worden gevonden. In een olijfgaard vlakbij het Palestijnse dorp Kutsra in het Benjamin gebied nabij Jeruzalem, werd gisteren een tunnel ontdekt die werd gegraven in de richting van het dorp Esch Kodesch in Samaria. De IDF stelt momenteel een onderzoek in.

De belangrijkste gebeurtenis in de Simchat Thora Oorlog van vandaag, begon om half twee in de afgelopen nacht. Amerikaanse marineschepen en oorlogsvliegtuigen tezamen met Britse oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen begonnen een aanval op de Ansar Allah-militie in Jemen. De lang verwachte aanval werd nodig omdat de door Iran gesponsorde militie een ultimatum naast zich neer legde en doorging met aanvallen op vrachtschepen in de Rode Zee.

Er werden in totaal zestig Ansar Allah-doelen aangevallen op 16 verschillende militaire faciliteiten. De geallieerden vernietigden landingsbanen voor onbemande vliegtuigen, raketinstallaties, munitie en wapenopslagplaatsen en commandocentra. De afgelopen week waren er voortdurend Amerikaanse verkenningsvliegtuigen in het luchtruim boven Jemen die de doelen klaarblijkelijk in kaart brachten. Een gedeelte van de Amerikaanse F-15 bommenwerpers kwam van het vliegdekschip USS Dwight Eisenhower. Andere gevechtsvliegtuigen kwamen van de Al Udeid luchtbasis in Qatar waar de grootste Amerikaanse basis is in het Midden-Oosten. Onder het personeel van het centrale commandocentrum van de geallieerden waren ook Nederlanders. Volgens Jordaanse inlichtingenexperts vielen bij de aanvallen vele slachtoffers. Saoedi-Arabië bracht vanmiddag zijn strijdkrachten in de hoogste staat van paraatheid na de aanvallen op Ansar Allah. De sjiietische militie heeft aangekondigd door te gaan met zijn aanvallen op het ‘Israëlische’ scheepvaartverkeer in de Rode Zee.

Het laatste nieuws over de escalatie in de Rode Zee is dat er vanavond klaarblijkelijk opnieuw een poging werd gedaan om een schip te kapen in de Bab el-Mandab straat voor de kust van Jemen. Nader nieuws ontbreekt op dit moment.

12 januari 15:01

Update vanuit Israël: experts pessimistisch over Israëls kansen bij ICJ

De aandacht in Israël gaat vandaag vooral uit naar Den Haag, waar Israël zijn weerwoord presenteert tegen de aanklacht dat de IDF genocide heeft gepleegd op de burgerbevolking van Gaza.

De Engelstalige krantThe Jerusalem Post publiceerde vandaag op zijn voorpagina een tweetal schokkende foto’s van de stoffelijke resten van kinderen die door Hamas op 7 oktober 2023 werden vermoord. Klik hier voor een foto van de voorpagina, let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren. 

De kop boven de foto luidde: Is dit niet het ware gezicht van genocide?

Het was een zeer ongebruikelijke stap voor de krant, die zich doorgaans onthoudt van sensationele journalistiek. Het tekent ook de frustratie in Israël rond de rechtszaak over vermeende genocide in Den Haag. Vooral Zuid-Afrika is het onderwerp van zware kritiek en bijtende spot en niet alleen bij het publiek. Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een verklaring uit waarin Zuid-Afrika werd aangeduid als de juridische tak van Hamas. Anderen wezen op de banden tussen Hamas en Zuid-Afrika, die altijd vriendschappelijk zijn geweest. Vanuit Zuid-Afrika werd er gewezen op het feit dat het ANC, de regerende partij, de veiligheid van burgers niet waarborgt en dat het land daardoor één van de meest gevaarlijke landen ter wereld is geworden. Iedere dag vinden in Zuid-Afrika zeventig moorden plaats en worden er 73 vrouwen verkracht. Omdat de steun van het ANC aan het afbrokkelen was bedacht het leiderschap een stunt die populair is bij de kiezers, die in grote meerderheid pro-Palestijns zijn, aldus Gillian Goldman, een Joodse vrouw uit Zuid-Afrika.

Vanmorgen begon het team van juristen dat Israël heeft samengesteld met de verdediging tegen de beschuldigingen van Zuid-Afrika. Malcolm Shaw, de Joods-Britse jurist die de verdediging van Israël leidt, zei in zijn openingsopmerkingen dat Zuid-Afrika op de eerste dag van de hoorzitting een bijzonder verdraaid beeld van de realiteit en de legaliteit van Israëls acties had gepresenteerd. Shaw zei verder dat individuele opmerkingen die Israëlische ministers hadden gemaakt in de dagen na 7 oktober niet representatief waren voor de regeringspolitiek. Andere leden van het juristenteam toonden aan dat de IDF een heel systeem heeft opgezet dat beoogt om iedere actie te begeleiden met legaal advies. Ook werd er aangevoerd dat de IDF een onafhankelijk juridisch apparaat heeft dat de militaire acties beoordeelt op hun legaliteit, niet alleen volgens de Israëlische wetgeving maar in het bijzonder juist volgens de internationale jurisprudentie op het gebied van oorlog. Een verzoek om de film met rauw beeldmateriaal over de slachtpartij van Hamas op 7 oktober te vertonen werd door het hof overigens afgewezen.

Experts op het gebied van de internationale wetgeving die ik vroeg naar de kansen dat Israël de zaak bij het ICJ wint zijn pessimistisch. Zij baseren dit pessimisme op verschillende zaken. Ten eerste is er de samenstelling van het hof, dat bestaat uit vijftien permanente rechters en twee ad-hoc benoemde leden. Slechts negen van de 17 rechters zullen waarschijnlijk in staat zijn om objectief te oordelen vanuit juridisch oogpunt. Rechters uit landen zoals Libanon en Marokko zullen worden beïnvloed door politieke overwegingen, betoogden deze experts. Avi Bell, één van de experts, schreef dat het ICJ kan doen wat het wil volgens de regels waaronder het opereert. Een staat, zoals nu Zuid-Afrika, die een “plausibele” claim heeft tegen een andere staat kan zich tot het hof wenden en dan vindt er automatisch een zitting plaats, zoals nu dus het geval is. Bell herinnerde ons eraan dat het ICJ ruim twintig jaar geleden ook een zitting hield over Israëls acties tegen de Palestijnse terroristen (tijdens de Tweede Intifada). Toen oordeelde het dat de Joodse staat geen recht op zelfverdediging had.

Ten tweede had Israël volgens Professor Eugene Kontorovich voorafgaand aan de zitting in Den Haag de jurisdictie van het ICJ inzake de Genocide Conventie moeten aanvechten. Door het hof als een normale rechtbank te behandelen en zich dus te richten op de eerlijke verdediging had Israël een fout gemaakt, zo was de denktrant van de experts.

Nu de argumentatie achter de rug is zal het ICJ waarschijnlijk binnen drie weken een voorlopig oordeel geven. Dat oordeel zal pas gewicht krijgen wanneer bijvoorbeeld de VN-Veiligheidsraad met dat voor Israël negatieve besluit (m.a.w. onmiddellijke stopzetting van de oorlog vanwege het gevaar voor de burgerbevolking) een bindende bestandsresolutie aanneemt. We zien dus in feite een herhaling van het patroon dat altijd de oorlogen die Israël gedwongen was te voeren begeleidt. In de eerste fase heeft de IDF vrijheid van handelen en daarna komt er langzaam maar zeker een internationale campagne op gang om de oorlog te stoppen. De argumenten zijn altijd dezelfde en hetzelfde geldt voor de handelingen van de internationale gemeenschap.

In dit geval is het echter vrijwel zeker dat Israël de oorlog tegen Hamas in Gaza niet zal stoppen, totdat er sprake is van een totale overwinning. Voor het noordelijke front geldt iets anders, omdat daar de strijdende partijen op dit moment bewust de grens van een totale oorlog niet willen passeren.

Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

12 januari 14:43

Jacques Brunt vanuit Den Haag: "Laten we bidden dat het recht zal zegevieren"

Bijbelleraar Jacques Brunt was één van de 2000 mensen die gisteren naar Den Haag kwam om steun te betuigen aan Israël. In deze video legt hij uit waarom: 

12 januari 14:22

Ook vandaag steun voor Israël in Den Haag

Het is de tweede dag van de hoorzitting in het Vredespaleis in Den Haag, waar Israël zich vandaag mag verdedigen tegen de genocide-aanklacht van Zuid-Afrika. Op het plein voor het Vredespaleis zijn net als gisteren Israëlische vlaggen te zien, al zijn het er wel veel minder dan gisteren. Op last van de politie mogen er maar 50 mensen staan. Onder hen zijn Roger van Oordt (honorair consul van de staat Israël) en de Israëlische advocaat Nati Rom. 

12 januari 14:16

Israël beschuldigd van genocide: welverdraaid!

Bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wordt een aanklacht tegen Israël behandeld. Israël wordt beschuldigd van het plegen van genocide op de Palestijnen. Het gaat in deze aanklacht niet alleen om wat er gebeurt in de oorlog tegen Hamas in de Gazastrook, maar ook om hoe Israël überhaupt met de Palestijnen omgaat. Alleen al deze aanklacht, die wereldwijd veel aandacht krijgt, besmeurt de naam van Israël en zal het antizionisme in de wereld verder aanwakkeren.

Lees hier 5 argumenten waarom deze aanklacht absurd is:

12 januari 11:16

Terugblik • Manifestatie Den Haag

Donderdag 11 januari 2024 waren er zo'n 2000 Israëlvrienden op de been in Den Haag om steun te betuigen aan Israël. Die dag begon de rechtszaak in het Internationaal Gerechtshof, waarin Israël wordt beschuldigd van genocide

Bekijk hier een korte terugblik:

12 januari 10:53

Het leven oppakken na de pogrom van 7 oktober

Mirjam Reijnen overleefde met haar gezin de pogrom van 7 oktober in hun schuilkelder in kibboets Nahal Oz. Zij, haar man Raymond en haar kinderen brachten 17 angstige uren door in de save room van hun huis. In dit artikel vertelt Mirjam hoe het gezin probeert om te gaan met de opgelopen trauma's.

Lees het hier:

11 januari 21:02

Update vanuit Israël: dit was dag 97 van de Simchat Thora Oorlog

Honderden IDF-soldaten, waarvan sommigen maanden in Gaza zijn geweest, keerden deze week terug naar huis. Dit nadat de top van de IDF in overleg met de regering in Jeruzalem besloten had om het aantal troepen in Gaza te reduceren. De reductie van het troepenaantal werd mogelijk door een strategiewijziging, die werd aangekondigd door Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie. 

De IDF is nu in fase drie terechtgekomen van het operationele plan voor de herovering van Gaza en de vernietiging van het Hamas-regime. De eerste twee fases waren de luchtcampagne in oktober vorig jaar en de grondoorlog die daarop volgde. De derde fase van de oorlog zal meer tijd kosten en bestaat uit kleinere operaties die tot doel hebben om langzaamaan meer terrein te winnen op de terreurbewegingen in Gaza, zonder dat er weer grote vluchtelingenstromen op gang komen.

De IDF-soldaten die terugkeerden naar hun bases en van daaruit naar huis, zeiden vrijwel allemaal dat ze eenmaal thuis meteen een warme douche zouden nemen. De meeste soldaten hadden die gelegenheid al lange tijd niet meer gehad en hetzelfde gold voor het slapen in een bed. Op de foto hieronder ziet u hoe soldaten vaak de nacht doorbrachten.

Op de sociale media werden deze week opnieuw videoclips gepost van reservisten die terugkeerden naar hun familie. Eén van die video’s liet zien hoe een meisje met het Down syndroom ontdekte dat haar vader weer thuis was nadat een schoolbus haar thuis bracht.

Tijdens de oorlog in Gaza probeerden de IDF-soldaten zo goed en zo kwaad als het ging om door te gaan met de belangrijke dingen in het normale leven. Zo werden er bruiloften gehouden in het gebied rond Gaza en ook werden er verlovingsfeesten georganiseerd. In de video hieronder kun u zien hoe een reservist een huwelijksaanzoek deed op de basis waar hij even naar terugkeerde vanuit Gaza.

De stemming in Israël werd vandaag vrijwel geheel bepaald door de woede over wat er momenteel in Den Haag gebeurt. De zitting van het Internationaal Gerechtshof over de vermeende genocide die de IDF zou hebben gepleegd op de burgerbevolking van Gaza, bepaalde het nieuws. In het Engels bestaat het gezegde “to add insult to injury” (belediging toevoegen aan een verwonding), dat was het gevoel vandaag in Israël. 

De conclusie van de verschillende nieuwsshows was dat er sprake is van een ongekende golf van antisemitisme en dat de wereld op zijn kop is gezet. In de Verenigde Staten werd vandaag bekend gemaakt dat het aantal antisemitische incidenten met 360 procent was toegenomen sinds het begin van de oorlog in Israël. Dat betekende een verdrievoudiging van het aantal incidenten waarbij Joden werden belaagd en geïntimideerd. Op een overheidsschool in New York werd vandaag in een klaslokaal een kaart aangetroffen waarop Israël was verdwenen. In plaats daarvan was Palestina te zien op de kaart.

Morgen zal de Britse professor Malcolm Shaw Israëls weerwoord presenteren aan het panel rechters van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Shaw is een expert op het gebied van de wetgeving betreffende genocide en heeft veel ervaring met het hof in Den Haag. Hij verdedigde eerder landen zoals Servië en de Verenigde Arabische Emiraten tijdens rechtszaken die waren aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof.

Kort oorlogsnieuws

Na een vrij rustige morgen was het vanmiddag weer raak aan het noordelijke front in Israël. De Hezbollah-aanvallen begonnen tegen het middaguur met een antitankraketaanval op de stad Metulla, in het uiterste noorden van Israël. Hezbollah beweerde dat er doelen waren geraakt tijdens een “zionistische bijeenkomst” in de stad die vrijwel geheel ontruimd is. Bijna een uur later werd er vanuit Libanon bericht dat de IAF-luchtaanvallen had uitgevoerd op, onder andere, het dorp Ayta al-Shaab. Weer een half uur later werd een nieuwe Hezbollah-aanval gemeld op de Cobra heuvel in het Har Dov gebied ten oosten van de berg Hermon. De IAF sloeg opnieuw terug en doodde twee Hezbollah terroristen in het gebied.

Om kwart voor vijf vanmiddag ging opnieuw het luchtalarm af in de stad Kiryat Shmoneh, vijf kilometer ten zuiden van Metulla. Een grote barrage raketten trof de stad, die ook vrijwel geheel ontruimd is. Er werden zeven Israëlische burgers verwond bij de aanval met meer dan tien raketten. Iron Dome haalde drie van deze raketten uit de lucht maar desondanks werden verschillende gebouwen geraakt en beschadigd. De Hezbollah tv zender Al-Manar maakte melding van “tientallen raketten op de nederzetting Kiryat Shmoneh”.

Daarna was de lucht in het noorden van Israël weer uren vol van het geluid van gevechtsvliegtuigen en drones.

Rode Zeefront

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam afgelopen nacht een resolutie aan waarin de aanvallen van de Ansar Allah militie op vrachtschepen en tankers in de Rode Zee werden veroordeeld. De resolutie riep Ansar Allah op om de aanvallen te staken. Het valt te verwachten dat Ansar Allah de resolutie naast zich neer zal leggen. De Britse krant The Telegraph rapporteerde vandaag dat de Ansar Allah terroristen die schepen hadden geënterd in de Bab el-Mandab straat waren getraind door een Iraanse marine academie. De 200 man-tellende groep reisde naar de Khamenei Academie voor Scheepvaart technologie in de havenstad Ziba Kenar aan de Kaspische Zee en volgden daar een cursus van zes maanden.

Vanmiddag werd de tanker St Nikolas gekaapt in de Perzische Golf, door gewapende mannen die later terroristen van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran bleken te zijn. Volgens Iran was de kaping van de tanker verordonneert door een lokale rechtbank en was een vergelding voor de het uitvoeren van sancties die de Amerikaanse marine vorig jaar afdwong. Toen werd de zelfde tanker, die toen onder naam Suez Rajan vaarde opgebracht naar Oman door de Amerikaanse marine. De St Nikolas had 145.000 ton olie aan boord en heeft een bemanning afkomstig uit de Filipijnen.

In ander oorlogsnieuws werd vandaag bekend dat de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet samen met de politie in Jeruzalem twee Israëlische Arabieren hadden gearresteerd die namens ISIS een terreuraanslag hadden gepland.

Op woensdagavond werd ook bekend dat drieduizend onderwijzers van de VN-hulporganisatie UNRWA na 7 oktober op een Telegramgroep Hamas hadden geprezen voor de genocide die de “helden” van de terreurorganisatie uitvoerde die dag. De groep had burgers in Gaza ook opgeroepen om als menselijk schild te dienen voor Hamas.

Het laatste nieuws uit Israël is dat Qatar in gesprek is met Hamas om tenminste medicijnen toe te laten voor de gegijzelde Israëlis. Gesprekken over een nieuw bestand en de vrijlating van de gijzelaars in ruil voor Palestijnse terroristen in Israëlische gevangenissen zitten muurvast.

11 januari 20:34

Manifestatie voor vrede in Israël, op de dag dat de Joodse staat wordt aangeklaagd

De straten van het centrum van Den Haag kleurden vanochtend blauw met wit, dankzij 2000 mensen die hun steun uitspraken voor vrede voor Israël. Bestemming van de tocht door de Hofstad was het Vredespaleis, waar vandaag het genocideproces tegen Israël begon.

Lees hier een kort verslag:

11 januari 18:11

Analyse: Dodelijke journalistiek en de zaak tegen Israël in Den Haag

In zijn nieuwste analyse gaat onze correspondent Yochanan Visser in op de zaak die vandaag en morgen tegen Israël dient in Den Haag, maar hij begint met een treurig gegeven rond de Israëlische gijzelaars dat zich in dezelfde stad afspeelde:

11 januari 17.47 uur

Uitzending 11 januari • Steunbetuiging voor Israël van duizenden mensen in Den Haag

Vanochtend vroeg in de vrieskou stonden zo’n tweeduizend vrienden van Israël in hartje Den Haag om steun te betuigen aan Israël. Vandaag begon namelijk de rechtszaak in het internationaal Gerechtshof, waarin Israël wordt beschuldigd van genocide. Roger van Oordt, honorair consul van Israël, en Opperrabbijn Binyomin Jacobs geven een toelichting.

Bekijk de uitzending:

11 januari 12:02

Manifestatie afgelopen

De manifestatie voor vrede in Israël is afgelopen. Op onderstaande foto is te zien hoe de blauw-witte stoet vanochtend door de straten van Den Haag trok:

11 januari 10:41

Nu in Den Haag: manifestatie voor vrede in Israël
Het plein voor het Vredespaleis in Den Haag kleurt blauw met wit van de Israëlvlaggen. Een grote menigte heeft zich verzameld om Israël steun te betuigen, nu het zich vandaag en morgen moet verdedigen tegen een aanklacht van genocide. De manifestatie verloopt rustig, ondanks de aanwezigheid van tegendemonstranten. Ook veel internationale media doen verslag.

10 januari 20:56

Update vanuit Israël, door onze correspondent Yochanan Visser

Zoals ik regelmatig heb uitgelegd, is muziek een belangrijke factor in de huidige oorlog waarin Israël is verwikkeld. Eén van de meest populaire liedjes in Israël op dit moment is “Am Yisrael Chai”, wat betekent "Het volk van Israël leeft", van de zanger Eyal Golan. Het lied is nu in een Engels ondertitelde versie opnieuw online verschenen en u kunt de clip hier bekijken:

Het refrein van het lied luidt: “HaKadosh Baroech Hoe sjomer aleinoe as mi yachol aleinoe ci ein lanoe od medina. Nederlandse vertaling: G’D waakt over ons dus wie kan ons overwinnen want we hebben geen andere staat.

Soldaten die deze week uit Gaza terugkeerden na maanden van zware gevechten zongen dit lied uit volle borst. U kunt dat hier bekijken:

In Egypte bleek dat het volk daar wederom opgehitst is door de Hamas propaganda die klakkeloos wordt overgenomen door de Arabische media. Een stadion vol ‘voetbal supporters’ hief pro-Palestijnse spreekkoren aan waarin werd gezworen dat men hun leven en ziel zou geven aan Palestina.

De Israëlische regering heeft een website geopend waarop videomateriaal is gepubliceerd dat moet bewijzen dat niet Israël, maar Hamas genocide heeft gepleegd in de huidige oorlog. De website is echter niet toegankelijk voor het Israëlische publiek. Dit heeft te maken met de aloude ethische code dat men geen beelden wil tonen van verminkte lichamen en dergelijke. De website heeft de naam gekregen Oct. 7 2023. Hamas Massacre: Documentation of Crimes Against Humanity. De opening van de website is direct gerelateerd aan de zitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, morgen en vrijdag.

Hier is het oorlogsnieuws van vandaag:

Gazafront

Israëlische media berichtten vanmorgen dat de IDF in de Sinaïwoestijn tot nu toe geheime acties uitvoerde die als doel hebben om te voorkomen dat Hamas-leiders samen met gegijzelde Israëli’s naar Egypte vluchten. De tunnels die Hamas heeft aangelegd onder de Egyptische grens worden volgens Israël nog altijd gebruikt. Wapenleveranties voor Hamas gaan volgens het leger nog altijd door en het vermoeden bestaat dat Hamas-leiders de tunnels zullen gebruiken om uit Gaza naar andere landen te vluchten. Om zichzelf te beschermen zouden de Hamas-terroristen Israëlische gijzelaars willen meenemen.

Israël wil in de toekomst een ondergrondse muur bouwen langs de Egyptische grens, zoals de IDF ook heeft gedaan langs de grens met Gaza in Israël. Momenteel zal dat echter niet de oplossing voor het probleem zijn. Volgens defensie-experts, zoals Itzik Brik, is er een probleem met Israëls strategie met betrekking tot het uiterste zuiden van Gaza. De opmars langs de Egyptische grens is vrijwel tot staan gekomen en dit heeft niets te maken met de capaciteiten van de IDF, maar met politiek. De Amerikaanse regering heeft zware druk op Israël uitgeoefend om nu niet te beginnen aan de herovering van het zuiden van Gaza. Dit vanwege het feit dat zich daar nu twee miljoen burgers bevinden, waaronder meer dan een miljoen interne vluchtelingen. Egypte voldeed verder niet aan het Israëlische verzoek om zijn troepen weg te halen uit de onmiddellijke omgeving van de grens. De zogenaamde Philadelphia corridor (langs de grens) blijft zodoende toegankelijk voor Hamas en dit kan Israël duur komen te staan, waarschuwde Brik tijdens een interview met het online medium TOV. Hij waarschuwde verder dat Israël niet kan volstaan met het afsluiten van tunnelingangen, maar een grootscheepse actie moet uitvoeren om het hele tunnelcomplex te vernietigen.

De voormalig IDF-generaal waarschuwde dat de IDF, indien de regering dit advies niet zal opvolgen, zo de strijd kan winnen maar uiteindelijk de oorlog verliest. Brik, die één van de weinigen was die de huidige oorlog zag aankomen, heeft tot twee keer toe advies gegeven aan premier Benjamin Netanyahu. Het eerste advies dat Netanyahu ter harte nam, was dat de grondoorlog moest worden uitgesteld totdat de IDF volledig was voorbereid. Het tweede advies dat Brik aan Netanyahu gaf was om niet te luisteren naar het advies van de IDF-top om een grootscheepse aanval te lanceren op Hezbollah in Libanon. Ook hier was Brik van mening dat de IDF niet voldoende voorbereid was op een grote oorlog op twee fronten. Het is volgens hem iets anders om de zaken onder controle te houden in Judea en Samaria (het derde front) en in het noorden, waar de IDF en Hezbollah verwikkeld zijn in een oorlog met lage intensiteit.

In de strijd rond de stad Khan Younis boekte de IDF wederom vooruitgang en elimineerde meer dan 150 terreurdoelen. Dit is inclusief tientallen tunnelingangen.

Noordelijke front

Tegen de middag begon het aantal incidenten langs de grens met Libanon weer langzaam toe te nemen, na een betrekkelijke rust van een aantal uren.

IAF-oorlogsvliegtuigen voerden hevige bombardementen uit op diverse Hezbollahdoelen in Zuid-Libanon en ook werd er een nieuwe liquidatie uitgevoerd. Hezbollah’s media kanaal al-Manar maakte alleen de naam van de “martelaar” bekend en dat hij gestorven was op weg naar Al-Quds (Jeruzalem).

Hezbollah leider Hassan Nasrallah zou volgens Libanese media speciale eenheden opdracht hebben gegeven om hevige barrages met geleide raketten op Israël voor te bereiden. Een Libanese journalist, die goed ingevoerd is bij Hezbollah, schreef vandaag dat Hezbollah bij uitbreiding van de oorlog door Israël, onconventionele wapens zal gebruiken. Hezbollah is in het bezit van chemische wapens, zoals Sarin-gas.

De nieuwe terreurorganisatie Islamitische Verzet in Irak viel vandaag een Amerikaanse basis aan, diep in Syrië. IVI lanceerde raketten op een basis nabij het olieveld Koniko, dat door Amerikaanse militairen wordt bewaakt in samenwerking met de Koerdische militie Syrian Democratic Forces. De toegenomen IVI aanvallen op Amerikaanse militairen zijn deel van de Iraanse oorlog tegen Israël en de Verenigde Staten.

Iran zelf wordt in toenemende mate bedreigd door het ISIS-filiaal Wiliyat Khorasan, dat vorige week een dubbele zelfmoordaanslag pleegde in de stad Kerman in Iran. Ik berichtte daarover eerder op dit blog. Na de aanslag kondigde woordvoerder Abu Hudhayfah al-Ansari een wereldwijde nieuwe terreurcampagne aan die werd opgedragen aan de broeders en zuster in Palestina. “Dood hen waar je hen ook vindt”, zei al-Ansari over Joden, christenen en andere ‘ongelovigen’. Uit onderzoek blijkt dat ISKP, zoals deze ISIS-groep in Afghanistan wordt aangeduid, nu in het bezit is van de meest moderne wapens en militaire uitrusting. Al-Ansari liet ook zijn walging voor Hamas blijken, maar niet vanwege de gruwelijkheden die men op 7 oktober pleegde. Hamas had zich bij de ‘ongelovigen’ gevoegd door de samenwerking met Iran. ISIS, of Daesh haat de sjiieten net zoals men de Joden en christenen haat. Gezien de comeback die de jihadistische terreurbeweging nu maakt dient men zich in Europa en elders in de wereld zorgen te maken, waarschuwde de Amerikaanse organisatie Defense of Democracies.

Rode Zeefront

De Iraanse vazal Ansar Allah lanceerde afgelopen nacht de meest uitgebreide aanval op het scheepvaartverkeer in de Rode Zee en op Israël sinds het begin van zijn interventie in de oorlog waarin Israël verwikkeld is. CENTCOM het centrale commando van de geallieerden in het Midden-Oosten, waar Israël ook deel van uitmaakt berichtte dat er zeker 23 kruisraketten, antischip-ballistische raketten en one way onbemande vliegtuigen waren afgevuurd vanuit Jemen. Een groep van vier Amerikaanse oorlogsschepen en één uit Groot-Brittannië maakte alle afgevuurde projectielen onschadelijk. De aanval werd gelanceerd kort nadat bekend was geworden dat er nauwelijks een afname van het civiele scheepvaartverkeer in de Rode Zee was geregistreerd in december 2023.

10 januari 14:56

Nieuwe update over de Simchat Thora Oorlog

Door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Noord-Israël

Na een gespannen nacht waarin Israëlische oorlogsvliegtuigen permanent in de lucht waren, was het vanmorgen eindelijk rustig in Noord-Israël. Een gespannen rust weliswaar, omdat er nog altijd rekening wordt gehouden met een verdere escalatie.

De zorg hierover bleek ook uit een niet gepubliceerde memo aan ziekenhuizen in het noorden van Israël van het Israëlische Ministerie van Gezondheid (Misrad HaBrioet). De ziekenhuizen in Noord-Israël kregen de opdracht om zich voor te bereiden op een situatie waarbij duizenden gewonden in korte tijd de eerste hulp afdelingen zouden overspoelen.

De instructies van het ministerie omvatten adviezen over hoe je meer patiënten op afdelingen kunt verplegen en over het zogenaamde ‘eenzame eiland’-protocol. Dit protocol treedt in werking wanneer essentiële voorzieningen zoals elektriciteit en water zouden wegvallen.

Israël aangeklaagd wegens genocide

Morgen en vrijdag vindt er in Den Haag een zitting van het Internationale Gerechtshof plaats op verzoek van Zuid-Afrika, dat Israël wil zien veroordeeld vanwege het plegen van genocide op de Palestijnse bevolking in Gaza. Zuid-Afrika heeft het hof gevraagd om provisionele maatregelen van bescherming tegen genocide voor de Palestijnse bevolking in Gaza. Dit omdat zo’n juridische procedure wel jaren kan duren.

In samenwerking met CIDI organiseren we morgen, 11 januari, een manifestatie in Den Haag. Klik hier voor alle informatie.

De landen zie zich bij Zuid-Afrika hebben aangesloten zijn Turkije, de Maldiven, Maleisië, Bolivia, Namibië, Jordanië, Pakistan, Venezuela, Nicaragua en Bangladesh. De Palestijnse Autoriteit steunt de petitie uiteraard ook.

Dan zijn er ook nog privé personen, zoals voormalig Labour partijleider Jeremy Corbyn uit het Verenigd Koninkrijk, die ook de aanklacht hebben ondertekend. Corbyn weigerde Hamas te bestempelen als een terroristische beweging en heeft de echte genocide van 7/10 nog altijd niet veroordeeld.

De aanklacht moet volgens Zuid-Afrika worden gezien “in de bredere context van Israëls gedrag tegenover de ‘Palestijnen’ gedurende zijn 75 jaar durende Apartheid en zijn 56 jarige bezetting van Palestijnse Grondgebied en ook zijn 16 jarige blokkade van Gazastrook.”

Uit deze verklaring blijkt het extremisme van de Zuid Afrikaanse regering die ooit zeer goede banden onderhield met Israël.

De delegatie van Zuid-Afrika zal worden geleid door minister van Justitie Ronald Lomala en adviseurs van president Cyril Ramaphosa. De president van Zuid-Afrika heeft sinds de oorlog tussen Hamas en Israël in 2021 een venijnige houding ontwikkeld tegenover Israël, dat hij sindsdien consequent een Apartheidsstaat noemt.

Ramaphosa is sterk beïnvloed door zijn minister van internationale relaties en coöperatie, Naledi Pandor, die vaak te zien is met een keffiyeh, het traditionele hoofddeksel van Yasser Arafat, op haar hoofd. Pandor is voor BDS maatregelen tegen Israël en was na 7/10 voornamelijk geobsedeerd met de Hamas propaganda dat Israël moedwillig baby’s en vrouwen doodde.

De stappen die de regering van Ramaphosa heeft ondernomen tegen Israël hebben tot een diepe crisis geleid voor de 70.000 zielen tellende Joodse gemeenschap in Zuid-Afrika. Warren Goldstein, de opperrabbijn van Zuid-Afrika, zegt dat zijn land de ‘useful idiot’ is geworden in de handen van Iran, dat de staat van de Joden probeert te vernietigen. Rabbijn Goldstein is zeer bezorgd over de toekomst van de Joden in Zuid-Afrika, waar sinds 7/10 een zeer vijandig klimaat heerst tegen Joden.

Genocide?

In het kader van deze update gaat het te ver om in te gaan op de juridische aspecten van de zaak tegen Israël die gebaseerd is op wat de Geneefse Conventie zegt over genocide. Let wel, deze conventie kwam er omdat er internationaal overeenstemming was dat de moord op zes miljoen Joden door de nazi’s moest leiden tot duidelijke wetgeving over wat genocide precies is. Een nauwkeurige bestudering van de Conventie laat al gauw zien dat deze niet van toepassing is op Israël, maar juist op Hamas dat op 7/10 de echte genocide pleegde op de Joden in Zuid-Israël.

De ten hemel schreiende hypocrisie van de regering van Zuid-Afrika werd eerder vorige week bewezen door Ramaphosa zelf en dit werd helaas gemist door de meeste media, die opnieuw hun werk niet deden. Vorige week donderdag had Ramaphosa een ontmoeting in Pretoria met Mohammad Hamdan “Hemedti” Dagalo, de commandant van de Soedanese rebellengroep RSF. Hemedti onderhoudt zeer goede banden met regering van Zuid-Afrika, die hem had kunnen weren als protest tegen zijn rol in de grootste genocide sinds de Twee Wereldoorlog.

De Soedanese terrorist was degene die de Islamitische bende Janjaweed leidde tijdens de moord op vierhonderdduizend niet Arabieren in Dalfur, Soedan, tijdens de oorlog die in 2003 begon. Volgens iedere definitie en zeker die van de Geneefse Conventie, was deze massamoord genocide.

Hemedti werkte in opdracht van Omar Bashir en afgezette ex-president van Soedan, die door het ICC in Den Haag in 2019 werd veroordeeld wegens oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Hemedti is nu betrokken bij de nieuwe burgeroorlog in Soedan, die al meer dan drie miljoen mensen tot interne vluchtelingen heeft gemaakt. Zuid-Afrika speelt de rol van bemiddelaar bij het conflict tussen de rebellen van de RSF en de Sudan Armed Forces (SAF) maar lijkt meer de kant te kiezen van de rebellen.

De humanitaire situatie in Dalfur en Soedan is vele malen erger dan die in Gaza, waar de VN op dinsdag bijna tweehonderd trucks voedsel en andere humanitaire goederen afleverden. Volgens dezelfde VN zijn in Soedan nu 6.3 miljoen burgers volledig afhankelijk van humanitaire hulp bij het overleven.

Maatregelen Israël

Israël neemt de IJC zaak tegen de staat zeer serieus en heeft een Britse topadvocaat in de arm genomen die de defensie tegen de aanklacht zal leiden. Bovendien heeft de regering in Jeruzalem de ex-president van het Hooggerechtshof, Aharon Barak, verzocht om te fungeren als ad-hoc rechter in het IJC panel. Barak is een briljante jurist die zeer gerespecteerd is in binnen- en buitenland.

Israël heeft verder maatregelen genomen tegen politici die inspelen op de volkswoede over wat er gebeurde op 7/10 en opmerkingen maken zoals “Gaza moet branden”. Ophitsing tot genocide is namelijk volgens de Geneefse Conventie ook een misdaad.

In de verdediging van Israël in deze absurde rechtszaak over vermeende genocide door de IDF zou de nadruk moeten worden gelegd op de rol die landen zoals Zuid-Afrika en Turkije spelen bij echte genocide. Turkije ontkent bijvoorbeeld nog altijd de genocide die zijn leger pleegde op de Armeense bevolking en kan beschuldigt worden van genocide op Koerden. In de publieke diplomatie voor Israël lijkt de aanval ook de beste verdediging. Hoe kan het zijn dat niemand praat over de humanitaire ramp in Soedan en dat de VN Veiligheidsraad geen spoedzittingen houdt over de oorlog in Soedan, laat staan over een dringend staakt-het-vuren?

In de update van vanavond meer nieuws over de verschillende fronten in Israël.

10 januari 14:44

Uitzending 10 januari • Willem Ouweneel: Zeven veelgehoorde misvattingen van christenen over Israël

Het kan toch nooit Gods liefdevolle bedoeling zijn om Israël te laten bestaan ten koste van een ander volk? Pro-Israël-christenen trekken de beloftes voor Israël in de bijbel uit hun verband, ze doen aan ‘tekstenplukkerij’. Christenen praten te vaak goed wat Israël allemaal verkeerd doet.

In de kerken is de discussie over Israël springlevend: in deze uitzending bespreken we met prof. dr. Willem Ouweneel zeven veelgehoorde misvattingen over Israël die leven onder christenen.

Bekijk de uitzending:

10 januari 10:48

Festivalganger Roi overleefde de aanslag van Hamas: ‘God redde mijn leven’

‘Mijn leven voor 7 oktober bestond uit festivals en feesten. Toen de terroristen begonnen te schieten, voelde ik de connectie met God. Hij gaf me mijn leven terug.’ Roi was op het Nova Muziekfestival in het zuiden van Israël, toen Hamas op 7 oktober een enorm bloedbad aanrichtte. Hij en zijn vrouw overleefden de aanslag, wat hun hele leven op zijn kop zette: ze vonden de God van Israël.

Bekijk het verhaal in deze video:

9 januari 22:00

Update vanuit Israël - Saoedi-Arabië: geen probleem als Israël einde maakt aan Hamas-regime in Gaza

door onze correspondent Yochanan Visser

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is weer terug voor een bezoek aan Israël, na eerst Turkije en Saoedi-Arabië te hebben bezocht. Dit is het vijfde bezoek van Blinken sinds het begin van de oorlog in Israël. De Amerikaanse minister zou graag zien dat Israël de meer dan één miljoen Palestijnse vluchtelingen in het zuiden van Gaza laat terug keren naar het noorden van de enclave. Premier Benjamin Netanyahu moest de Amerikaanse topdiplomaat teleurstellen met een nee. Dit omdat Israël er zeker van is dat duizenden Hamas-terroristen zich onder de vluchtelingen zullen begeven en dan beginnen de problemen met de terreur opnieuw. De terreur vanuit Gaza is nog steeds niet gestopt en de stad Sederot, bijvoorbeeld, wordt nog dagelijks bestookt met raketten.

Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië besprak Blinken opnieuw de normalisatie tussen het Koninkrijk en Israël. Tot verrassing van velen blijkt de regering in Riyad nog altijd sterk geïnteresseerd te zijn in normale betrekkingen met Israël. Uiteraard wil Saoedi-Arabië dat eerst de oorlog in Gaza beëindigd wordt, maar uit de houding van de leiders in Riyad blijkt dat men er geen probleem mee heeft wanneer Israël een einde maakt aan het Hamas-regime in Gaza.

Kroonprins Mohammed Bin Salman leek Hamas een veeg uit de pan te geven, toen hij tijdens een bijeenkomst in Riyad zei dat wanneer een mens goed is, zoals de mensen in Saoedi-Arabië, dat hij dan een leven in waardigheid kan leven. “Wij zijn niet gewoon aan een inferieur leven zonder waardigheid en vernedering. Wanneer het goed aanwezig is, dan is Allah ook goed voor jou,” zei de kroonprins, die de belangrijkste voorstander is van normalisatie met Israël.

Oorlogsnieuws

Van de negen IDF-soldaten die de afgelopen dag sneuvelden, behoorden er zes tot een bataljon ingenieurs die bezig waren met het opblazen van de grote tunnel met een wapenfabriek waar ik eerder over berichtte. De groep kwam met een truck vol met explosief materiaal naar het tunnelcomplex, en was in de laatste fase van de voorbereiding op de gecontroleerde ontploffing. Dat wil zeggen de detonator was al verbonden met de TNT toen een tank die over de soldaten waakte een terrorist waarnam die met een RPG wilde schieten op de ID- ingenieurs. Toen de tank schoot op het gebouw waar de terroristen zich bevonden en dat ontplofte werd de detonator geactiveerd en deed vervolgens ook de explosieven ontploffen, die de tunnel hadden moeten verwoesten. Er zijn nu al meer dan dertig IDF-soldaten omgekomen bij werkongelukken zoals deze, of door ‘vriendelijk’ vuur.

Er is sprake van nieuwe onderhandelingen over een deal waarbij er een nieuw staakt-het-vuren zal komen in ruil voor de vrijlating van gijzelaars en de vrijlating van Palestijnse gevangenen. De druk op de Israëlische regering om akkoord te gaan met een nieuw bestand komt van twee kanten. De interne druk komt van de families van de gijzelaars die een goed georganiseerde campagne voeren voor de vrijlating van hun geliefden. De campagne heeft internationale aspecten en delegaties van de families zijn al in de Verenigde Staten en Qatar geweest om beweging in de zaak te krijgen. Aan de andere kant is er de Amerikaanse regering van President Joe Biden, die ook druk op Israël uitoefent inzake een nieuw staakt-het-vuren. Biden staat zelf onder druk van een aanzienlijk deel van de Democratische Partij dat vindt dat er een onconditioneel bestand moet komen. In de Democratische Partij is een groeiende beweging die pro-Palestijns is.

In Khan Younis maakte de IDF vorderingen en blies vandaag een 16-verdiepingen hoog gebouw op dat als commandocentrum door Hamas werd gebruikt.

De meeste aandacht ging vandaag echter uit naar het noordelijke front waar sprake was van een aanzienlijke nieuwe escalatie. Dit, nadat de IDF binnen iets meer dan 24 uur twee belangrijke Hezbollah commandanten liquideerde. Over de eerste liquidatie van Hezbollah’s Radwan commandant berichtte ik eerder. De tweede liquidatie, die vandaag plaatsvond, betrof Hassan Abeid al-Hussein de commandant van Hezbollah’s drone eenheid. Al-Hussein was het brein achter het toenemende gebruik door Hezbollah van onbemande vliegtuigen. Allen vandaag al werd er dertien keer een aanval gepleegd met een drone op het noorden van Israël.

Hezbollah beweert dat het nu 158 strijders heeft verloren, maar in werkelijkheid zullen dat er veel meer zijn - volgens de IDF.

Bij een aanval met een kamikazedrone werd vanmorgen het hoofdkwartier van de IDF in de stad Tzefat in Noord-Israël getroffen. Dit was de tweede succesvolle Hezbollah-aanval op een IDF-basis in drie dagen tijd, en dat is een bron van zorg. Hezbollah heeft in het recente verleden herhaaldelijk beweerd dat het alle strategische faciliteiten van de IDF in kaart heeft gebracht, en die zal raken geval van oorlog. Dat zien we dus nu gebeuren.

De situatie aan het noordelijke front is zeer precair. Aan de ene kant willen beide partijen niet in een volledige oorlog terecht komen op dit moment, maar aan de andere kant zier men aan het verloop van de strijd dat het steeds verder escaleert. Eén miscalculatie zal de partijen direct in een andere situatie brengen en de kans dat er dan een sneeuwbal effect zal ontstaan in korte tijd, is zeer reëel.

Een bijkomend probleem voor de Israëlische regering is het feit dat er bijna honderdduizend burgers zijn verdreven uit hun huizen toen aan het begin van de oorlog er besloten werd om deze mensen te evacueren. Het is duidelijk dat deze burgers niet naar huis zullen gaan zolang Israël niet met Hezbollah doet wat het nu aan het doen is met Hamas. In de stad Kiryat Shmoneh zijn, bijvoorbeeld, sinds het begin van de oorlog 190 raketten gevallen. De stad is daarmee op één lijn komen te staan met steden in het zuiden van Israël. Zevenentachtig procent van de 22.000 Israëli’s die in Kiryat Shmoneh wonen kunnen en willen nu niet terug naar huis.

Ondertussen blijft de lucht boven het noorden van Israël vol met het geluid van de bulderende motoren van IAF-gevechtsvliegtuigen. De spanning is duidelijk voelbaar.

Morgen na 12.00 uur kunt u weer een nieuwe update over de Simchat Thora Oorlog verwachten. Daarin zal ik aandacht besteden aan de komende zitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, over de aanklacht dat Israël genocide zou plegen op de bevolking van Gaza.

9 januari 15:10

Uitzending 9 januari • Het genocide-proces tegen Israël uitgelegd

Zuid-Afrika daagt Israël voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Hun beschuldiging: Israël pleegt genocide in Gaza. Donderdag en vrijdag vinden de openbare hoorzittingen plaats in het Vredespaleis. Ook in de media en tijdens anti-Israëldemonstraties horen we vaak deze beschuldiging van genocide. Wat is er aan de hand? En waarom is deze rechtszaak zo belangrijk? Andrew Tucker, jurist gespecialiseerd in Israël en internationaal recht, legt het uit.

Bekijk de uitzending:

9 januari 14:10

Nieuwe update vanuit Israël

519 gesneuvelde Israëlische soldaten

Afgelopen dag sneuvelden er in Gaza maar liefst negen IDF soldaten, onder hen een kolonel in de reserves. Drie van de gesneuvelde soldaten werden gedood tijdens gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar de IDF nu begonnen is met het uitroeien van Hamas.  De andere vijf soldaten sneuvelden bij gevechten in het midden van Gaza. Het totale aantal IDF soldaten dat sneuvelde op en na 7 oktober 2023 is nu 519.

Tegelijkertijd werden vannacht in de stad Khan Younis veertig Hamas terroristen gedood tijdens gevechten met de IDF, waaraan ook de Israëlische marine deelnam.

Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 2023 hadden maar liefst 9000 IDF soldaten psychologische hulp nodig voor posttraumatische verschijnselen. Er zijn van die 9000 nu nog 275 soldaten die in Malsha, een psychiatrisch revalidatiecentrum van de IDF, worden behandeld voor het Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS).

Een onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd, laat zien dat bijna een kwart van de Joodse bevolking na 7/10 aan PTSS lijdt. Het aantal aanvragen voor psychologische hulp schoot na 7/10 sterk omhoog en daarbij ging het lang niet alleen om mensen die direct te maken hadden gehad met de terreur. 23 procent van de Joodse Israëli’s lijdt nu aan PTSS en dit is het hoogste percentage ter wereld.

Kort oorlogsnieuws

Noord-Israël

In Noord-Israël werden de Israëli’s vanmorgen weer wakker met het geluid van gevechtsvliegtuigen. Rond half tien ging in tal van plaatsen in het noorden het luchtalarm weer af en werd er gewaarschuwd voor binnendringende onbemande vliegtuigen (UAV’s).

Het gebied waar het luchtalarm af ging was ook groter dan de laatste dagen het geval is geweest en klonk tot in de stad Tzefat (Safed), vijftien kilometer ten noorden van het Meer van Galilea (Kinneret). Er werden verschillende onbemande vliegtuigen uit de lucht geschoten, maar dit kon niet voorkomen dat er één ontplofte op het terrein van het Centrale Commando van de IDF in het noorden van Israël.

De Israëlische luchtmacht (IAF) is momenteel nog bezig met vergeldingsacties in Libanon en viel, naar verluidt, opnieuw een auto met Hezbollah terroristen aan. Volgens Hezbollah werden bij die aanval drie van zijn leden gedood door een Israëlische UAV. De serie Hezbollah aanvallen waren een vergelding voor de liquidatie van Hezbollah’s Radwan commandant Wissam sl-Tawil op maandagmiddag.

Een bron binnen Hezbollah noemde de liquidatie van al-Tawil een “extreem zware klap” en duidde de commandant aan als “leider”. Gezien zijn staat van dienst kon al-Tawil met recht een leider worden genoemd. Hij was zojuist benoemd als commandant van Hezbollah’s strijdkrachten in het zuiden van Libanon en organiseerde de raketaanvallen die Noord-Israël afgelopen zaterdag trof.

Al-Tawil was ook nauw betrokken bij de burgeroorlog in Syrië, waar hij de leiding had over de training van pro-Iraanse milities. Zijn dood werd dan ook uitbundig gevierd door de soennitische rebellen in het noorden van Syrië. Al-Tawil was ook betrokken bij het bewapenen en trainen van de Ansar Allah militie in Yemen. Israëls nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Yisrael Katz, eiste op maandagavond de verantwoordelijkheid op voor de liquidatie van de topcommandant van Hezbollah.

De IAF liquideerde op maandag ook Hamas commandant Hassan Akasha in de buurt van het dorp Beit Jann in Syrië. Akasha was verantwoordelijk voor een reeks raketaanvallen vanaf Syrisch grondgebied sinds het begin van de oorlog.

Gaza

Al Jazeerah, het in Qatar gevestigde tv-station beschuldigde Israël gisteren van het liquideren van twee van zijn journalisten in de duurt van de stad Rafiah in Gaza. De auto van de Al Jazeerah journalisten werd met een raket beschoten door een IDF drone. Later bleek dat er een derde passagier in de auto was die ook gedood werd. De passagier was een Hamas terrorist die een UAV bestuurde vanuit de auto. De UAV was op weg naar een aanslag op IDF soldaten in het zuiden van Gaza.

De IDF vond gisteren in het centrum van Gaza nabij de Saleh-a-Din hoofdweg, de grootste ondergrondse wapenfabriek die men tot nu toe aantrof. In het tunnelcomplex werden lange afstandsraketten geproduceerd naast andere wapens. Ook werd er een commandocentrum gevonden waar men via camera’s en plasma tv schermen ontwikkelingen aan het front kon volgen.

tekst gaat onder de video verder

Smokkel

De luchtmacht van Jordanië is de afgelopen week al drie keer in actie gekomen tegen smokkelaars die in opdracht van Iran drugs (Captagon) en wapens naar Israël smokkelen. De smokkel via Syrië en Jordanië is een toenemend probleem voor de IDF in verband met de Iraanse pogingen om voet aan de grond te krijgen in Judea en Samaria. Jordanië wil klaarblijkelijk via de luchtaanvallen bereiken dat de controle die de Iraanse milities hebben over het grensgebied met Syrië, wordt verzwakt en dat de voortdurende schendingen van zijn grondgebied door de milities wordt gestaakt.

Het Libanese tv-kanaal al-Mayadeen, dat is gelieerd aan Hezbollah, rapporteerde vandaag dat twee Israëlische schepen voor de kust van India waren aangevallen eind vorige week. Het zou gaan om de Chem Silicon en de Pacific Gold.

Al Mayadeen linkte de aanslagen op deze ‘Israëlische’ schepen aan de liquidatie van Hamas commandant Saleh al-Arouri in Beiroet vorige week. Het Libanese tv station is door de Israëlische regering in de ban gedaan vanwege zijn banden met Hezbollah.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een nieuwe update verwachten over de Simchat Thora Oorlog.

9 januari 10:54

Deze Arabische christenen uit Nazareth steunen Joden tijdens de oorlog

Ds. Saleem Shalash uit Nazareth steunt samen met de leden van zijn kerk 'Home of Jesus the King Church' Joden tijdens deze oorlog. Christenen voor Israël ondersteunt deze gemeente al jaren met giften, zodat ze een zegen kunnen zijn voor de mensen om hen heen.

Bekijk hier het project

De bekende vlogger Hananya Naftali bezocht hem en maakte hier deze video over:

Wilt u ds. Saleem Shalash en zijn gemeente steunen met uw gift, zodat zij door kunnen gaan met dit mooie werk? Klik dan op de knop hieronder!

8 januari 22:47

Donderdag: manifestatie voor vrede in Israël

Donderdag bespreekt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag de aanklacht tegen Israël, dat wordt beschuldigd van genocide. En dat terwijl Israël zichzelf juist verdedigt tegen vijanden die de Joodse staat en het Joodse volk willen vernietigen. De gruwelijke wijze waarop Israëlische baby’s, kinderen, (jonge) mannen en vrouwen en ouderen op 7 oktober werden vermoord is daar helaas een goed voorbeeld van. Als steunbetuiging voor deze terroristische aanval klinken tijdens demonstraties wereldwijd oproepen tot genocide op alle Israëli’s...

Elke Jood realiseert zich dat hij zonder Israël vogelvrij is. Die diepgewortelde Jodenhaat die zich tegenover het Joodse volk binnen en buiten Israël openbaart, is de belangrijkste reden om nu op te staan voor Israël. Als Israël zich niet verdedigt, zou er geen Joodse staat meer zijn. Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten, de plek waar Joden vrij kunnen leven.

Daarom organiseren we deze ochtend samen met het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) een manifestatie vóór vrede en vóór Israël. We starten op de Lange Voorhout in Den Haag. 

U kunt op eigen gelegenheid naar Den Haag reizen. Daarnaast zullen er vanuit diverse plaatsen in het land bussen rijden naar Den Haag. Klik op de plaatsnaam hieronder om u aan te melden.

8 januari 20:27

Update vanuit Israël: is Yahiya Sinwar de volgende Hamas-leider die wordt uitgeschakeld?

van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Noordelijke Front

Na de liquidatie van Hezbollah-commandant Jawad al-Tawil, vanmiddag nabij het Libanese dorp Bint Jebeil, was er weer volop spanning in het noorden van Israël. Al-Tawil was een commandant van Hezbollahs elite-eenheid Radwan en was ook verantwoordelijk voor de training van door Iran naar Syrië overgebrachte Irakese, Pakistaanse en Afghaanse milities. Deze milities worden voornamelijk gevormd door huurlingen die iets meer dan honderd euro per maand verdienen. Na de liquidatie van de Radwan-commandant circuleerden er in Israël geruchten dat er om zes uur vanavond een grote aanval met raketten zou volgen vanuit Libanon. Uiteraard bleken de geruchten slechts wat ze zijn: geruchten. Hezbollah kondigt, in tegenstelling tot Hamas, niet aan dat er op een bepaald tijdstip acties tegen Israël zullen worden ondernomen. De enige reactie die er tot nu toe op de dood van al-Tawil is gekomen was een serie raketaanvallen op het grensgebied in het noorden van Israël.

Om 16.00 uur werd er op het noordwesten van Israël geschoten met raketten, op Shlomi en Rosh HaNikra. Een uur daarvoor ging het luchtalarm af in bijna alle andere dorpen en steden in het grensgebied. Er werd onder andere een inslag van een antitankraket gemeld in de verlaten stad Kiryat Shmoneh. Tijdens een andere aanval met een antitankraket op kibboets Shtula werden twee Israëlische burgers verwond. Een IDF-soldaat werd tijdens eenzelfde soort aanval op het gebied Har Dov, nabij Kiryat Shmoneh, licht verwond.

Een Syrische generaal rapporteerde vandaag dat Israël zijn aanvallen op doelen in Syrië aanmerkelijk heeft opgevoerd sinds het begin van de oorlog. De generaal zei ook dat de IAF geen waarschuwingen meer geeft voorafgaand aan bepaalde aanvallen. Desondanks is het al een aantal dagen vrij rustig aan de grens met Syrië. De Syrische dictator Bashar al-Assad heeft aangegeven dat hij wil dat Syrië buiten de oorlog wil blijven. Assad ziet wat de IDF met Gaza doet momenteel en weet dat zijn regime een nieuwe oorlog niet zal overleven.

In Londen werd bekend gemaakt dat een jonge adviseur van opperste leider Ayatollah Ali Khamenei op zondag werd geëxecuteerd vanwege zijn spionageactiviteiten voor Mossad, de Israëlische buitenlandse veiligheidsdienst. De vermeende spion, Mohsen Saravani (24) had volgens het oppositiemedium Iran International geclassificeerde documenten gestolen en die doorgespeeld aan Mossad.

Vanmorgen vond er in de marinebasis op het eiland Qeshm een geheimzinnige explosie plaats die brand veroorzaakte op zestien schepen van de Islamitische Revolutionaire Garde. Eén van die vaartuigen was een spionageschip dat de IRG gebruikte om de Ansar Allah militie in Jemen te helpen bij zijn aanvallen op Israëlische en andere schepen. De regering in Tehran zweeg over het incident. In het verleden bleken de meeste mysterieuze ontploffingen in Iran, aanslagen te zijn van Mossad.

Gazafront

Vanmiddag rond 6.00 uur werden vanuit Gaza weer raketten op het zuiden en het centrum van Israël afgeschoten. De raketten waren afkomstig uit het zuiden van Gaza, waar Hamas nog heer en meester is. Boven Tel Aviv en Ramat Gan waren de luide knallen van de intercepties door Iron Dome te horen.

Volgens verschillende bronnen die nauwe banden hebben met de IDF weet het leger waar Hamas-leider Yahiya Sinwar zich bevindt in het ondergrondse tunnelcomplex onder Gaza. Men kan echter weinig met die informatie doen, omdat Sinwar zich omgeven heeft met menselijke Israëlische schilden, namelijk gijzelaars.

In centraal-Gaza gaven zich vandaag weer een aantal Arabieren over aan het Israëlische leger. In een video die online circuleerde was een groep van ongeveer twintig gevangenen te zien die zich luidkeels beklaagden over de zeventien jaar die zij zouden hebben geleden onder het Hamas-regime. De groep schreeuwde dat Allah wraak moest nemen op Hamas.

Een oudere gevangene eist vervolgens luidkeels het woord en zegt: "Zeventien jaar hebben we geleden onder Hamas totdat jullie kwamen (IDF-soldaten, red.). Wij willen in vrede leven in onze huizen. Onze kinderen zijn hongerig en onze vrouwen bedelen."

Anderen proberen de man te onderbreken, maar hij eist op nieuw het woord en zegt dat hij zijn hart moet uitstorten.

“Onze vrouwen zijn begonnen afval te eten en onze kinderen sterven van honger, terwijl wij toekijken. Ik ben ziek en moet medische behandeling krijgen, maar hoe kan ik voor mijzelf zorgen? Ik heb een huidziekte en lijd aan diabetes en heb geen medicijnen. Al zeventien jaar leven we onder het beleg van Hamas en kunnen onze kinderen niet onderwijzen kunnen, niet eten, jullie weten wat de toestand is in Gaza,” zegt de man.

Wie is hier de schuldige? vraagt een IDF-soldaat en de man antwoordt: "Hamas!". De groep schreeuwt vervolgens dat het Hamas is die schuldig is. Er zijn inmiddels vele getuigenissen, veelal over de telefoon, van burgers in Gaza die een boekje open doen over het regime van Hamas. Zo werd er vandaag ook een audio-opname gepubliceerd door de IDF van een telefoongesprek met een man die vertelde dat zijn neef was doodgeschoten door Hamas-terroristen terwijl hij zijn deel in een UNRWA-voedseluitdeling opvroeg.

Het IDF-woordvoerdersbureau maakte vandaag verder bekend dat het leger de intensiteit van zijn acties in Gaza gaat terugbrengen. De strijd zal volgens Yoav Galant, de Minister van Defensie nog tot een vol jaar kunnen duren. Dit heeft niet alleen te maken met de humanitaire kant van de zaak, maar ook met het probleem van de tunnels, waar de meeste Hamas-terroristen zich schuilhouden.

8 januari 14:46

Uitzending 8 januari • Waarheid omgedraaid: Israël aangeklaagd voor genocide

Donderdag 11 januari gaan we met zo veel mogelijk mensen naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om Israël een hart onder de riem te steken. Op deze dag beginnen de hoorzittingen tegen Israël. Het land wordt voor het gerecht gedaagd door Zuid-Afrika met als beschuldiging het plegen van genocide in Gaza. De waarheid wordt hiermee volledig omgedraaid.

Frank van Oordt en ds. Oscar Lohuis geven een toelichting. Bekijk de uitzending hier:

8 januari 14:42

Dit gebeurde er gisteren en vanmorgen in de Simchat Thora Oorlog

Een nieuwe update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Israëls nieuwste verdedigingssysteem tegen raketten en drones

Zoals ik u al kort berichtte op zaterdagavond, heeft de IDF nu een nieuw luchtdefensiesysteem dat het mogelijk maakt om invliegende raketten en onbemande vliegtuigen van veraf te zien aankomen. Het gaat om Sky Dew, een zeppelin die nu in het luchtruim boven het noorden van Israël hangt (zie foto hieronder).

Sky Dew is geproduceerd door Israel Aerospace Industries en de Amerikaanse ballonfabrikant TCOM. IAI leverde de radar en andere technologie voor de zeppelin. Sky Dew werd verder ontwikkeld in samenwerking met het Pentagon en het Israëlische Ministerie van Defensie.

tekst gaat onder de foto verder

Foto: X

De enorme ballon was al lange tijd zichtbaar boven de centrale basis van de Golani basis nabij Kfar Tabor en was daar ‘geparkeerd’ na technische problemen die anderhalf jaar lang de introductie van dit belangrijke detectiesysteem ophielden. Sky Dew is gebaseerd op het radarsysteem van het Arrow antiraketsysteem en kan vliegende voorwerpen tot op een afstand van 250 kilometer zien aankomen. Dit betekent dat het verrassingselement van raketaanvallen en onbemande gevechtsvliegtuigen is weggenomen.

Het systeem is veel goedkoper in aanschaf dan de Amerikaanse AWAC vliegtuigen die Israël oorspronkelijk wilde kopen van de Verenigde Staten. Het verzoek werd indertijd echter door de Amerikanen afgewezen. De IDF gebruikt al lange tijd ballonnen voor spionagedoeleinden en ontwikkelde de Nachson jet. Deze wordt ook gebruikt om hoog in de lucht vliegende raketten en andere vliegende voorwerpen te detecteren. Sky Dew kan echter onbeperkt in de lucht blijven en heeft zeer lage operatiekosten vergeleken met vliegtuigen zoals AWA en Nachson.

Een topmedewerker van IAI die ik benaderde met de vraag hoe de Sky Dew beveiligd is tegen raketaanvallen en dergelijke, wilde geen nadere details geven over de ballon. Daarop benaderde ik de Amerikaanse wapenexpert Jennifer Dyer die schreef dat slechts één gevechtsvliegtuig in staat is om de Sky Dew uit de lucht te schieten. Daarvoor moet zo’n jet dan eerst wel het Israëlische luchtruim binnendringen.

Vlak voordat Sky Dew in de lucht ging boven Noord-Israël werd de noodzaak van het systeem bewezen door Hezbollah. Zoals ik op zaterdagavond al berichtte, werd zaterdagmiddag een IDF basis op de berg Meron beschoten met raketten door Hezbollah. Later maakte de IDF bekend dat er schade was aangericht aan de observatiesystemen op de basis die op de top van de berg ligt.

Israëlische onverzettelijkheid

Sinds 7 oktober is er iets fundamenteel veranderd in de wijze waarop vele Israëli’s omgaan met deze oorlog en met het conflict met de Palestijnse Arabieren in het algemeen. Men koestert zich geen illusies meer en beseft dat we een oorlog over het voortbestaan van de staat Israël vechten.

Sinds die Zwarte Shabbat heerst er een krachtig gevoel van overleven en vastbeslotenheid om te overwinnen onder de Israëlische bevolking. Eén van de beste voorbeelden hiervan kwam naar voren in een televisie-interview met de moeder van een gesneuvelde soldaat.

Galit Valdman, de moeder van twee soldaten die vochten in Gaza, vertelde over wat zij voelt nu één zoon was gesneuveld en de andere zwaargewond was geraakt.

Galit vertelde: "Dit is ons moment als volk. Een soldaat houdt rekening met het feit dat hij kan sneuvelen. Mijn zonen waren soldaten vanaf hun 14e in de militaire academie in Haifa. Ik heb nog een zoon die daar nu is. Ik ben erg trots op mijn zonen, ondanks de pijn. Er is een tijd voor alles, er is nog een leven vol rouw, maar nu moeten we winnen."

Galit legde later in een radio interview uit wat ze bedoelde: “Het gevaar had onze huizen bereikt en onze bedden. We moeten wakker worden, want anders zal niemand van ons veilig zijn. Zonder de IDF zouden we nu allemaal in de zee zijn gedreven, of erger.”

Dit is de sfeer in Israël, waar vaderlandslievendheid het heeft gewonnen van moederlijke zorgen.

Kort oorlogsnieuws

Judea en Samaria

Twee Israëli’s verloren op zondag hun leven in Samaria, waar weer veel confrontaties tussen de IDF en Palestijnse terroristen plaatsvonden. Sergeante Shai Garmai (19) van MAGAV, de Israëlische grenspolitie, werd in Jenin gedood terwijl drie van haar maten zwaargewond raakten. Dit gebeurde toen Palestijnse terroristen bermbommen tot ontploffing brachten onder de jeep waarmee de vier Jenin binnen reden. De IDF riep de hulp in van een Apachehelikopter om de vier agenten over te brengen naar een ziekenhuis. Een onbemand IDF vliegtuig rekende vervolgens af met de groep terroristen en doodde zes van hen.

Eveneens op zondag werd een 30-jarige Arabische inwoner van Jeruzalem doodgeschoten in zijn auto nabij de stad Betar Illit. Bij de aanslag werd tevens een 42-jarige Arabische vrouw levensgevaarlijk verwond. De vrouw werkte als apotheker in het het Haddassah Ein Kerem ziekenhuis en wordt daar nu verpleegd.

Op maandagochtend maakte de Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël, bekend dat er drie verdachten van de schietaanslag waren gearresteerd. Het ging om twee Palestijnse dokters en een verpleger die allen in een ziekenhuis in Ramallah werken.

Er werden op zondag veertig IDF operaties uitgevoerd in zowel Judea als Samaria.

Gaza

In Gaza Stad vonden IDF soldaten op zondag een 100 meter lange tunnel waarin een Iraanse raketfabriek werd gevonden. De fabriek bouwde primitieve raketten om in GPS geleide wapens. Eveneens in Gaza Stad werden grote hoeveelheden Chinese wapens aangetroffen. Het is niet bekend of het om een directe Chinese wapenleverantie ging of dat Hamas de wapens online had besteld.

In Khan Younis wordt momenteel zwaar gevochten en doodde de IDF een terreurcel van tien terroristen die op het punt stonden om raketten af te vuren op Israël.

IDF stafchef Herzi Halevi verwacht dat het veelomvattende gevecht tegen Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza het hele jaar zal voortduren.

Noordelijke front

Op zondag werden bij IAF luchtaanvallen zeven Hezbollah terroristen gedood bij twee verschillende acties. De hele dag werden er operaties in het zuiden van Libanon uitgevoerd waar met precisieaanvallen tientallen posities van Hezbollah werden uitgeschakeld. De IDF artillerie voerde zware bombardementen uit die in het hele noorden van Israël hoorbaar waren. De IDF neutraliseerde ook een onbemand vliegtuig dat in het Israëlische luchtruim boven het Even Menachem gebied vloog.

Op maandagmorgen liquideerde de IAF met een precisieraket twee hoge Hezbollah commandanten, die met hun auto in het gebied nabij het dorp Bint Jebeil reden. Javad Tawil, de commandant van Hezbollah’s Radwan elite eenheid, werd bij de aanval gedood en waarschijnlijk zijn plaatsvervanger. Deze nieuwe klap voor Hezbollah zal vrijwel zeker leiden tot vergeldingsaanvallen. Hezbollah heeft ook laten weten dat de echte vergelding voor de liquidatie van Hamas leider Saleh al-Arouri, die vorige week werd gedood in een appartement in Beiroet, nog moet komen.

Vanavond na 20.00 uur kunt u weer een reguliere update over de Simchat Thora oorlog verwachten.

8 januari 2024 11:18 uur

Haat de wereld de Gazanen?

Of haat de wereld Israël gewoon zo erg dat ze bereid is om Arabieren in Gaza als pionnen en kanonnenvoer te gebruiken?

Lees het in deze analyse:

6 januari 2024 21:00 uur

Update vanuit Israël

Noordelijke front

De Libanese terreurgroep Jama’a Islamiya eiste vanavond gedeeltelijk de verantwoordelijkheid op voor de regen van raketten die het noorden van Israël eerder trof vandaag. In totaal werden er volgens Libanese bronnen tot nu toe meer dan 60 raketten afgeschoten. Een aantal van die raketten ontploften op de berg Merom waar de IDF een basis heeft die inlichtingen verzamelt over Libanon.

De IDF heeft nu zijn nieuwe raketdetectiesysteem 'Luchtdauw' boven het grensgebied met Libanon geïnstalleerd. Dit detectiesysteem kan langeafstandsraketten en kruisraketten, alsmede onbemande vliegtuigen van veraf signaleren. Het systeem bestaat uit een enorme zeppelin luchtballon die in de lucht hangt. Er waren oorspronkelijk technische problemen met het detectiesysteem die nu zijn verholpen.

IAF-gevechtsvliegtuigen waren vrijwel de hele dag in de lucht boven het noorden van Israël, en vielen een reeks van Hezbollah-doelen aan in Libanon. Momenteel is de strijd wat geluwd nadat om acht uur vanavond een nieuwe reeks raketten werden afgeschoten op Even Menachem regio in het noorden.

Het front in Irak

Amerikaanse basissen in Syrië en Irak werden vanmiddag opnieuw aangevallen door onbemande vliegtuigen. De aanvallen kwamen nadat een hoge Hezbollah-commandant Bagdad bezocht op vrijdag. Muhammad al-Kwatarani voerde in de Irakese hoofdstad gesprekken met de leiders van het Islamitische Verzet in Irak (IVI), nadat een Amerikaanse drone eerder deze week de leider van deze groep uitschakelde. Al-Kwatarani gaat zelden op reis gezien het feit dat er een prijs van tien miljoen dollar op zijn hoofd staat. De Amerikaanse regering zoekt hem vanwege de sleutelrol die de Hezbollah-commandant speelde bij de destabilisering van het Midden-Oosten in de laatste jaren. De IVI-leider die werd gedood bij de Amerikaanse droneaanval op donderdag jl. was Mushtaq Taleb al-Saeedi, die onder de bijnaam Abu Taqwa bekend stond. Hij leidde de reeks aanvallen op Amerikaanse basissen sinds 7 oktober. Bij die meer dan honderd aanvallen werden tientallen Amerikaanse soldaten verwond, sommigen ernstig.

IVI kwam voort uit de koepelorganisatie Hashd al-Sha’abi die voornamelijk uit sjiitische milities bestaat en die door Iran werd opgericht.

Rode Zee front

In de Bab el-Mandab straat aan de ingang van de Rode Zee werd vanmiddag een nieuw incident gemeld waarbij de Ansar Allah-militie in Jemen betrokken was. Zes speedboten vol met gewapende Ansar Allah-terroristen naderden een vrachtschip, maar besloten klaarblijkelijk om af te zien van hun geplande acties nadat een Amerikaans oorlogsschip opdook. Een Amerikaans oorlogsschip schoot vanmiddag ook een onbemand vliegtuig uit Jemen boven de Rode Zee neer. Volgens een verklaring van CENTCOM - het centrale geallieerde commando in het Midden-Oosten, waar Israël ook deel van uitmaakt - ging het om een aanval op het bewuste Amerikaanse oorlogsschip.

Ansar Allah publiceerde vanmiddag een video waarin men zich bij het rechtvaardigen van de agressie tegen “scheepvaart verkeer naar Israël” beriep op het internationale recht. In feite zijn de meeste aanvallen van de door Iran gesponsorde militie gericht tegen internationaal scheepvaartverkeer. Volgens Ansar Allah zijn staten onder de Geneefse Conventie van 1949 verplicht om genocide te voorkomen, dus moet Israël worden aangevallen. De militie beschuldigt Israël van het plegen van genocide op de Palestijnse bevolking in Gaza.

Gaza front

De top van de IDF kwam vanavond bijeen in de stad Khan Younis in Gaza om de situatie op het slagveld te bespreken. Herzi Halevi, de stafchef van de IDF, was ook aanwezig bij de vergadering en prees de troepen voor de professionele wijze waarop zij de stedelijke oorlogsvoering uitvoeren.

De Israëlische luchtmacht liquideerde vandaag weer twee topterroristen die betrokken waren bij de misdaden op 7/10. Het ging om Ishmail Sarraj en zijn vervanger Achmed Vahba die het Nuseirat bataljon van Hamas leidden. Beiden maakten deel uit van de groep Hamas-terroristen die een bloedbad aanrichtten in kibboets Be’eri. Later waren beiden verantwoordelijk voor een reeks aanvallen met antitankraketten en drones op IDF-soldaten.

IDF-eenheden ontdekten vandaag ook een tunnelcomplex onder het luxe Blue Beach Hotel in Gaza. Het hotel was vooral populair bij Hamas-leiders en hulpverleners in Gaza. Bij de actie tegen de tunnels onder het hotel werden twintig terroristen gedood.

Hartland front

Na de uitgebreide IDF-operaties in de Palestijnse steden Jenin, Nablus en Tulkarm in Samaria lieten de verschillende Palestijnse terreurorganisaties, die samenwerken tegen het Israëlische leger, weten dat dit nog maar het begin van de strijd was. In video’s die door Palestijnse media werden gepubliceerd zijn PIJ- en Hamas-terroristen te zien, die zweren dat de gewapende strijd tegen Israël zal worden voortgezet. Het publiek werd bedankt voor zijn steun voor het verzet en de terroristen zwoeren dat zij door zouden gaan met het “schoonmaken van het land van de bezetters en om Allah te ontmoeten”.

Dit was de laatste update van deze week. Volgende week maandagochtend kunt u na 12.00 uur weer een samenvatting van de gebeurtenissen in de Simchat Thora-oorlog tegemoet zien.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

6 januari 2024 13:31 uur

Update vanuit Israël

Het is nu drie maanden geleden dat op een Shabbat die tevens het Simchat Thora feest was ruim twaalfhonderd Israëli’s op vaak gruwelijke wijze werden vermoord. De wekelijkse Thora lezing op de Shabbat vandaag is het eerste hoofdstuk uit het boek Exodus dat wij Sjemot noemen. Het boek begint met de opsomming van de namen (sjemot) van de zonen van Israël (Jacob) en dan volgt de eerste antisemitische leugen uit de wereldgeschiedenis.

Er komt een nieuwe Farao in Egypte die Josef niet gekend had (?) en die beweert dat de kinderen van Israël te groot in aantal zijn geworden, en tevens te machtig. Ook twijfelt deze nieuwe Farao aan de loyaliteit van de afstammelingen van Jacob (Israel) en vreest dat zij in geval van oorlog de kant van de vijand zullen kiezen. Farao’s oplossing? Onderdrukking van de kinderen van Israël via slavenarbeid en het vermoorden van pasgeboren Joodse jongetjes.

De nieuwe Farao kende Josef niet? Josef was onderkoning van Egypte toen Jacob overleed en kort daarna trad deze Farao aan. Wellicht was het makkelijker om Josef en het goede werk dat hij voor Egypte had gedaan niet te onderkennen? De tweede leugen is de bewering dat de kinderen van Israël te groot in aantal geworden zijn en daarom een bedreiging zijn geworden voor de Egyptenaren. Het feit dat de Hebreeuwse slaven machteloos waren tegen hun onderdrukkers, die duidelijk veel groter in aantal waren, toont al aan dat dit een nieuwe leugen was.

Om een lang verhaal kort te maken deze antisemitische leugens leidden tot de onderdrukking van het Joodse volk maar ook tot direct ingrijpen van G’D, Die Zelf de eerste verlossing van Zijn volk in gang zette. Hij benadert zelf Moshe (Mozes) die uiteindelijk leiderschap toont en het volk uit Egypte ‘trekt’. De naam Moshe is afgeleid van het werkwoord limshot (uit het water trekken), want de eerste leider van het volk van Israël ontsnapte aan de dood toen de dochter van Farao hem uit het water van de Nijl trok.

De verlossing uit Egypte zal later in omgekeerde vorm plaatsvinden zeggen de rabbijnen wanneer zij spreken over Acheriet HaYamiem (de laatste der dagen). Dit wil zeggen dat het Joodse volk eerst zal terugkeren naar het land van Israël en daarna onderdrukt en vervolgd zal worden. Dit wordt wel de vijfde ‘galloet’ genoemd, de vijfde verbanning. De Joodse wijzen zeggen dat deze galloet zwaarder en moeilijker zal zijn dan al zijn voorgangers. Waarom? Was de Shoah (Holocaust of ramp in het Hebreeuws) niet veel zwaarder? De vijfde galloet is echter zwaarder vanwege het feit dat er geen ontsnapping aan mogelijk is.

Hier komt Yishmael in beeld. Over deze eerstgeboren zoon van de aartsvader van het Joodse volk stellen de Joodse wijzen zich de vraag waarom kreeg hij de naam Yishmael (betekent: G’D zal horen)? Omdat in Acheriet HaYamiem G’D het geschrei van het volk van Israël zal horen wanneer zij opnieuw zuchtten onder het juk van een onderdrukker, dit keer de zonen van Yishmael. Zoals wellicht bekend was Mohammed, de stichter van Islam, een afstammeling van Kedar die op zijn beurt weer afstamde van Yishmael. Koning David schreef in Tehiliem (Psalm 120:5-7) hoe hij leed onder de zonen van Kedar en hoe hij over vrede sprak met hen terwijl zij zich voorbereiden op oorlog. Dan nog iets over Yishmael die de Thora omschrijft als een ‘Père Adam’, een wilde man. In de vertaling gaat verloren dat de woordvolgorde Pere Adam in feite grammaticaal gezien onjuist is. Het zou Adam Père moeten zijn zoals je zegt Adam Tov (goed mens of goed man). De uitleg die de rabbijnen gaven aan deze opzettelijke woordvolgorde is dat Yismael’s karakter gekenmerkt wordt door wildheid in de eerste plaats. Hij zal in de eerste plaats wild zijn en daarna pas mens.

Dit alles doet denken aan de huidige situatie waarin het volk van Israël verkeert. De overeenkomsten zijn niet moeilijk te herkennen nu Israël aan alle kanten wordt omsingeld door islamitische terreurbewegingen die in hun fanatisme het leger van Farao doen verbleken en zojuist opnieuw te maken had met genocide (7/10).

Tot zover deze korte overdenking over de ‘Parashat HaShavuah’ de Thora lezing van deze week.

Kort oorlogsnieuws

Hezbollah lanceerde vanmorgen meer dan veertig raketten op het noorden van Israël. In vrijwel alle steden en dorpen in de zone die grenst aan Libanon ging het code rood alarm af en moesten achtergebleven burgers onmiddellijk naar de schuilkelders. De raketten vielen zelfs op de berg Meron even voorbij de stad Tzefat (Safed) ruim 25 kilometer van de grens met Libanon. Hezbollah verklaarde na de raketaanvallen dat dit de initiële respons was voor de liquidatie van Hamasleider Saleh al-Arouri in Beiroet eerder deze week. In de buurt van Tzefat werd een raket uit de lucht geschoten door het Patriot antiraketschild.

Een uur later volgde een tweede barrage raketten die wat kleiner in omvang was. Er waren in beide gevallen geen meldingen van slachtoffers. De raketaanvallen werden voorafgegaan door een aantal aanvallen met antitankraketten. De Israëlische luchtmacht reageerde met een serie bombardementen op doelen in zuid Libanon. Ook werd een terreurcel die de raketten lanceerde gedood bij een droneaanval. Een aantal minuten geleden was er een nieuw luchtalarm in noordwest Israël, waarschijnlijk als gevolg van een aanval met een kamikazedrone. In totaal viel Hezbollah zes keer het noorden van Israël aan sinds vanmorgen acht uur en lanceerde het grote hoeveelheden raketten

Er is dus sprake van een duidelijke escalatie en de vraag is wat het antwoord van de IDF zal zijn.

De confrontaties tussen door Iran gesteunde milities in Irak en het Amerikaanse leger nemen ook in hevigheid toe, nadat de VS eindelijk de reeks van meer dan honderd aanvallen op het leger beantwoordde met de liquidatie van een belangrijke commandant van één van deze milities.

Op donderdag werd Moshtag Talib al-Saadi, één van de leiders van de nieuwe terreurbeweging het Islamtische Verzet van Irak, samen met een andere commandant met een op afstand bestuurd vliegtuig gedood in het centrum van Bagdad. De Iraakse regering wil nu met spoed een einde brengen aan de Amerikaanse aanwezigheid in Irak, maar lijkt daarvoor de middelen te ontberen.

Vast staat dat deze escalatie niet los kan worden gezien van de meervoudige frontenoorlog waar Israël in verwikkeld is. Yoav Galant, Israëls minister van Defensie, heeft eerder aangegeven dat Irak één van de fronten is waar de IDF mee te maken heeft.

In Iran wordt Israël nog altijd aangewezen als de organisator achter een dubbele aanslag op een menigte burgers in de stad Karman op 3 januari waarbij meer dan honderd doden vielen. Dit, ondanks het feit dat ISIS (Daesh) de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist. Media in Iran publiceerden een cartoon waarop Israëls premier Netanyahu werd afgebeeld als een Daesh terrorist.

Inmiddels heeft de CIA echter vastgesteld dat de terroristen die de aanslagen pleegden lid waren van het Afghaanse/Pakistaanse filiaal van Daesh, Wilayat Khorosan. De Taliban herhalen nu wat ze voor 2001 deden met Al Qaida, en bieden Daesh klaarblijkelijk de mogelijkheid om zichzelf weer op te bouwen in Afghanistan.

Rode Zee front

De Ansar Allah-militie in Yemen is niet van plan om zijn aanvallen op de civiele scheepvaart in de Bab el-Mandab straat en de Rode Zee te staken. De leider van de militie Mohammad Ali al-Houthi gaf op zaterdag een verklaring uit waarin hij de leden van de internationale coalitie die schepen in de Rode Zee beveiligen, bedreigde. “De schepen van de coalitie zullen hun maritieme veiligheid verliezen en een doelwit worden”, zei al-Houthi.

In de hoofdstad Sanaa van Jemen werd vandaag opnieuw een gigantische betoging gehouden tegen Israël en de Verenigde Staten. Er werden enorme Palestijnse vlaggen getoond en de spreekkoren 'Dood aan Israël' en 'Dood aan Amerika' waren niet van de lucht. Het was de grootste demonstratie in Jemen ooit.

Geschreven door Yochanan Visser, onze correspondent in Israël

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda