Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Israël in oorlog

Terug naar overzicht

Hoe het leven in Gaza er écht uit ziet

17 januari 2024

2021 CVI website - 2024-01-16T161317.602

Roi Yanovsky (links) laat samen met een andere IDF-soldaat gevonden wapens van Hamas zien. Deze wapens werden gevonden in een woonhuis in Gaza. Foto: Roi Yanovsky/X

Journalist van de Israëlische Channel 13 Roi Yanovsky werd ontslagen na 100 dagen reservedienst in het Israëlische leger, vanaf het begin van de oorlog. Hij publiceerde een verslag op X (voorheen Twitter) over zijn persoonlijke ervaringen in de Gazastrook.

Moderne stad

Ten eerste wijst hij erop dat, hoewel Gaza wordt beschouwd als een zeer achtergebleven stad, de situatie heel anders is. "Gaza wordt gezien als een achtergebleven gebied, het 'drukste gebied ter wereld' dat al jaren onder Israëlische 'belegering' staat. Er is geen grotere leugen dan dit.

Gaza is een moderne, mooie en ontwikkelde stad - met grote en goed uitgeruste huizen, brede boulevards, openbare ruimtes, een promenade aan het strand en parken. Het ziet er veel beter uit dan elke andere Arabische stad, van de rivier tot aan de zee. Het lijkt veel meer op Tel Aviv dan op Kfar Qasim of Umm el-Fahm. Natuurlijk is het bij lange na niet 'de drukste stad ter wereld'."

"Als het wordt beschouwd als een belegerde stad, laat mij dan in een beleg leven - de huizen barsten van de producten en levensmiddelen uit alle landen van het Midden-Oosten: de nieuwste meubels, geavanceerde elektrische apparaten en nog veel meer. Er zijn ook prachtige herenhuizen die Savyon of Kfar Shmariyahu in verlegenheid zouden brengen.

Er is absoluut geen tekort aan rijkdom in Gaza. De meeste huizen waar ik verbleef waren veel groter dan het appartement waar ik woon in Tel Aviv. De zin 'als ze maar een kans hadden op een goed leven, dan zouden ze niet tegen Israël vechten' is gewoon niet relevant voor Gaza," voegde hij eraan toe.

Onschuldige bevolking?

Voor degenen die denken dat de inwoners van Gaza anders zijn dan Hamas, laat Yanovsky het tegendeel zien. "Het meest voorkomende ding in huizen in de Gazastrook is een kaart van het Land Israël - onder het kopje 'Kaart van Palestina'. Er is geen vermelding van Israël of Israëlische gemeenschappen in het algemeen. En het bestaat in bijna elk huis, op elke school en in elke openbare instelling.

Het doel om de staat Israël uit te wissen is niet verborgen of onderdrukt, het bestaat bijna overal. De historische vervorming van deze kaart die vanaf de geboorte wordt onderwezen (verplichte grenzen van gebieden die helemaal nooit zijn aangewezen voor een Arabische staat) is een onderwerp voor een andere discussie die alleen maar de vervormde perceptie van de werkelijkheid door de inwoners van Gaza benadrukt."

Terreurplaatsen in woonhuizen

"Er zijn kant-en-klare Hamas gevechtscompounds - wapens, tunnels, explosieven, lanceerplaatsen - allemaal binnenin woonhuizen, waarvan sommige ook zijn voorbereid met openingen in de muren om tussen gebouwen door te gaan. De inwoners van de Gazastrook die in de gevechtszones wonen, weten dit. Ze hebben ontelbare berichten ontvangen om te evacueren, zelfs lang voordat de IDF Gaza binnentrok. De aankondigingen van de IDF zijn nog steeds overal te vinden. Degenen die besloten om in de gevechtszones te blijven, zijn ofwel Hamas-agenten of mensen die bewust besloten om in de gebieden te blijven die door Hamas gebruikt worden voor gevechten, elk om hun eigen reden," benadrukt hij.

Een ander feit waar hij op wijst is dat "Hamasleden bijna nooit gewapend rondlopen. Ze zijn niet dom of laf. Ze weten dat ze niet neergeschoten zullen worden als ze zich als 'burger' vermommen. Ze bereiden hun munitie van tevoren voor bij de ingangen van gebouwen en bewapenen zichzelf slechts enkele momenten voordat ze aanvallen. Daarom zijn de gevechten veel complexer dan in welk ander gebied dan ook, en wie van buitenaf probeert te beoordelen waarom soldaten X neerschoten of Y niet, zou een week of twee Gaza in moeten gaan en terugkomen met zijn eigen inzichten."

"De cirkel die de activiteiten van Hamas mogelijk maakt, is veel groter dan de tienduizenden terroristen. De ideologie van Hamas is in bijna elk huis te vinden, in foto's en propagandamateriaal. Hamas in Gaza is als Messi in Argentinië. Om Hamas op dit niveau te versterken is de actieve hulp van de lokale bevolking nodig. Het kan niet zo zijn dat de bewoners van de gebieden waar we raketten en wapens hebben gevonden, niet wisten dat de plek werd gebruikt als lanceerbasis, waar ze elke dag Israëliërs proberen af te slachten. Ik vind het moeilijk te geloven dat de ouders van de kleuterschool waar een tunnelschacht was, dit niet wisten. Wie kiest ervoor om zijn kinderen naar een kleuterschool te sturen die gebruikt wordt als terroristische infrastructuur?", vraagt hij zich af.

Leugens en propaganda

Tot slot benadrukt hij dat "het machtigste wapen van Hamas leugens en propaganda zijn. Dit is hun brandstof. Dit is hoe ze de leugen van de "belegering" jarenlang hebben ondersteund. Dit is wat er nu wordt gedaan met de foto's van de onschuldige slachtoffers en het doden van de 'journalisten' die terroristen bleken te zijn.

Gaza is de enige plek ter wereld die 500 doden meldt een half uur na een explosie. Zelfs bij aardbevingen en ernstige rampen hebben de reddingsteams een paar dagen nodig om het aantal doden te identificeren en te schatten. Maar het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid weet een minuut na de explosie al wat de schade is. Het is belachelijk en zielig dat de wereldmedia de cijfers aanhalen als de woorden van een levende God. Ik zou dezelfde mate van geloofwaardigheid toekennen aan de berichten van deze week over 'honger' in Rafah."

Dit artikel verscheen eerder op de website van Israel National News.

Doneren
Abonneren
Agenda