Sluiten

Zoeken.

Liveblog: Israël aangevallen

Door Redactie cvi.nl - 

28 oktober 2023

F231022DP09

Vrienden en familie wonen de begrafenis bij van de 20-jarige paramedicus Yarin Peled. Ze werd in Nahal Oz vermoord door Hamas-terroristen tijdens het bloedbad van 7 oktober, waarbij Hamas-terroristen meer dan 1300 mensen hebben gedood. Foto: Dor Pazuelo/Flash90

Blijf hier op de hoogte van de actualiteit en gebedspunten rondom de situatie in Israël.

Israël aangevallen

Steun noodfonds Israël

28 oktober 22:02

Even bijlezen: dit was dag 21 van de Simchat Thora-oorlog

Het is vandaag drie weken geleden dat Israël op brute wijze werd aangevallen door Hamas-terroristen. In deze update van onze correspondent Yochanan Visser lees je de ontwikkelingen van vandaag. Het is onze laatste update van deze week, maandag zijn we er weer!

Noordelijk front

De hele middag was de lucht in het noorden van Israël vol met het geluid van oorlogsvliegtuigen. Dit nadat Hezbollah tenminste drie keer een raketaanval pleegde of wilde plegen op posities van het Israëlische leger. Ook schoot men op een Israëlische drone die een verkenningsvlucht uitvoerde langs de grens met Libanon. Hezbollah viel tevens een waarnemingspost van de VN-vredesmacht UNIFIL aan, in het zuiden van Libanon. Het Israëlische leger reageerde opnieuw met artilleriebeschietingen en met luchtaanvallen. Libanese media rapporteerden dat er twintig artilleriegranaten werden afgeschoten op de Labouneh regio en op de het grensdorp Alma al-Shaab. De IAF voerde verder bombardementen uit op Naqoura en Jal al-Alam in het grensgebied met Israël. Dezelfde Libanese media beschreven de zogenaamde Al-Aqsa Vloed-invasie van Hamas op 7 oktober als een puur militaire operatie, zonder enige vermelding van de gruweldaden van de terreurorganisatie.

Libanese burgers ontvluchtten nu in groten getale het grensgebied met Israël, nadat eerder Israëlische burgers het noorden van Israëli al hadden verlaten aan het begin van Hezbollahs terreuracties. Hezbollah publiceerde verder op zijn tv-station Al-Manar een video van een aanval met een antitankraket op een Israëlische Merkava-tank. Men beweerde dat er doden aan Israëlische kant waren gevallen bij deze aanval, maar de IDF ontkent dat.

In gerelateerd nieuws werd vanuit Syrië gemeld dat het Amerikaanse leger zwaar geschut aanvoert naar de bases die men heeft in Oost-Syrië en in Irak. Ongeveer vijftig vrachtwagens vol met militaire uitrusting en luchtafweersystemen werden gesignaleerd in het grensgebied tussen Syrië en Irak. Ook werden er troepenbewegingen gerapporteerd en de aankomst van nieuwe eenheden.

Vanavond was er ook een infiltratiepoging in het gebied ten zuiden van het Meer van Galilea. Inwoners van de kibboetsen in het grensgebied met Jordanië kregen opdracht om in hun huizen te blijven en niet te reageren op een klop op de deur. Nadere gegevens ontbreken op dit moment.

Gaza

Het Israëlische leger is actief op verschillende plaatsen in Gaza, maar nog niet in Gaza-Stad. De IDF publiceerde verschillende video's waarop te zien was dat lange rijen tanks en pantservoertuigen Gaza binnen reden. De eenheden opereren vooralsnog in het grensgebied en zullen in Gaza blijven, zei de stafchef van het Israëlische leger Herzi Halevi.

De grondoperatie die afgelopen nacht begon werd op gang gebracht nadat Israël doorkreeg dat Hamas de onderhandelingen die Qatar voerde over de 219 (laatste cijfer) ontvoerde personen, gebruikte om tijd te winnen en om internationale druk te generen om een grondactie van de IDF te voorkomen. De Amerikaanse regering, bijvoorbeeld, leek aan te sturen op uitstel van de grondoperatie en oefende druk uit op Israël bij monde van minister van Defensie Lloyd Austin. Deze belde zijn collega Yoav Galant regelmatig de laatste dagen, om hem te waarschuwen voor de gevolgen van een vastlopende grondoperatie. Austin maakte in zijn gesprekken met Israëlische leiders een vergelijking met de slag om de Irakese stad Mosul tegen ISIS in 2016 en 2017, die volgens de Amerikaan slechts vanuit de lucht werd gevoerd en een einde maakte aan het bestuur van de jihadistische organisatie in deze stad. Juist dit argument schoot de Israëlische regering in het verkeerde keelgat. Het waren namelijk Koerden, speciale eenheden van het Irakese leger en sjiietische milities die een grondoffensief uitvoerden dat leidde tot de val van Mosul.

Zoals eerder gemeld waren de bombardementen op Gaza voorafgaand aan en tijdens het begin van de grondoperatie de hevigste ooit, en er is nu sprake van een complete black-out in Gaza. Er is geen telecommunicatie meer en geen internet. Egyptische telefoonmaatschappijen hebben nu aangeboden om bij de grensovergang Rafah GSM-torens te installeren die telefoonverkeer weer mogelijk zouden maken.

Generaal Halevi herhaalde vanavond dat het eerste doel van de IDF is om Hamas compleet te elimineren in Gaza, en het tweede doel is het bevrijden van de gijzelaars. Hij maakte duidelijk dat het laatste doel op dit moment de hoogste prioriteit heeft. Hamas liet weten dat het tegemoet wil komen aan een Russisch verzoek om negen Israëlische gijzelaars met een Russisch paspoort vrij te laten. Men zei er echter bij dat men niet precies weet waar deze gijzelaars zich bevinden.

De raketbeschietingen vanuit Gaza werden vanmiddag weer hervat en een er werden verschillende raketten afgevuurd op het centrum van Israël. Daaronder waren pogingen om de luchthaven Ben Goerion te raken. De luchthaven heeft echter zijn eigen Iron Dome antiraketschild. Een Telegramkanaal van Hamas beweerde verder dat de terreurgroep raketten had afgevuurd op de kernreactor in Dimona.

In Ashdod overleed vandaag een negenjarig meisje dat een hartaanval had gekregen toen zij naar een schuilkelder rende.

Hamas-woordvoerder Abu Ubayda zei in een toespraak tot de inwoners van Gaza dat Israël een Holocaust uitvoert. De militaire woordvoerder van de terreurorganisatie had het herhaaldelijk over het lot van de kinderen in Gaza en beloofde Israël een herhaling van de achtste eeuw. Dat was een verwijzing naar het uitmoorden van Joden door het leger van de profeet Mohammed.

28 oktober 20:41

"Israëlische leger doet meer om het leven van onschuldige burgers in een oorlogsgebied te beschermen dan enig ander leger"

“Er zijn twee visies over het Israëlische leger", zegt voormalig officier van het Britse leger Richard Kemp. "Dat wat je in de media hoort, en de waarheid. Gebaseerd op mijn ervaring en waarneming, doet de het Israëlische leger meer om het leven van onschuldige burgers in een oorlogsgebied te beschermen dan enig ander leger in de geschiedenis van oorlogsvoering.”

Bekijk deze video waarin kolonel Kemp dit verder uitlegt:

28 oktober 15:23

Aandacht voor de meer dan 220 ontvoerden in Gaza

Met onderstaande uiting vragen we de komende week in diverse landelijke kranten aandacht voor de situatie van de meer dan 220 mensen die op 7 oktober vanuit Israël werden ontvoerd door Hamas. De Israëlische autoriteiten hebben het aantal ontvoerden nu bijgesteld naar 229. Sinds 7 oktober is er niks meer van hen vernomen. 

We roepen op om te blijven bidden voor de ontvoerden en hun geliefden. Ook kunnen posters worden besteld, die kunnen worden opgehangen in bijvoorbeeld kerken om daar ook aandacht te vragen voor dit onnoemelijke leed. Inmiddels hebben al honderden mensen deze posters besteld. 

Klik hier om ook posters te bestellen.

28 oktober 14:48

Update: dit gebeurde er sinds middernacht in en rond Israël

Op vrijdagavond gaf Mark Regev, één van de drie woordvoerders voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, een persconferentie voor buitenlandse verslaggevers. Tijdens die persconferentie zei Regev dat “de komende nacht zal de omwenteling beginnen. Hamas zal onze woede voelen”. Dit was de eerste duidelijke aanwijzing dat er iets groots stond te gebeuren en het kwam op het moment dat de Palestijnse media in Gaza berichtten dat Israëlische tanks Gaza binnenreden.

Gedurende de nacht werd duidelijk dat de IDF inderdaad met grondtroepen Gaza was binnengetrokken en daar nog steeds is. Ook werd duidelijk dat er geen sprake is van een massale grondinvasie van de naar schatting 300.000 soldaten die de IDF heeft samengetrokken rond Gaza. De focus van de grondacties lag op het noorden van de Gazastrook. Daar werden vannacht door de Israëlische luchtmacht (IAF) ook honderdvijftig ondergrondse doelen vernietigd. Het zuidelijke commando van de IDF maakte gedurende de nacht bekend dat er vuurkracht werd gebruikt die nog nooit tevoren werd gezien in de Gazastrook. Dit werd bevestigd via het officiële Telegramkanaal van Hamas. 

De hele nacht stuurde de terreurgroep SOS-berichten naar de buitenwereld waarin de “Zionistische bezetter” werd beticht van een bloedbad. Ook claimde Hamas dat het erin was geslaagd om de vijand in de val te lokken en dat er Israëlische soldaten zouden zijn gedood. In de berichten op Telegram werd voortdurend gewezen op het feit dat er geen internet en geen telecommunicatie meer mogelijk was in Gaza. Om acht uur vanmorgen werd voor het laatst een bericht gepost op de Hamas-Telegram. Dit zou kunnen betekenen dat de beheerders van zijn gedood.

De IDF elimineerde vannacht naar eigen zeggen een groot aantal Hamas-terroristen. Daaronder waren twee commandanten die betrokken waren geweest bij het bloedbad in Israël op 7 oktober. Ratab Abu Tshaiban was de commandant van de maritieme Hamas-eenheid die op 24 oktober via de zee kibboets Zikim probeerde te infitreren, en ook deelnam aan de infiltraties tijdens de invasie op 7 oktober. De andere commandant die werd geliquideerd was Issam Abu Rukbeh van Hamas' ‘luchtmacht’. Rukbeh organiseerde de aanvallen met zogenaamde ‘gliders’ en met onbemande vliegtuigen op wat in Israël nu wordt genoemd “Zwarte Shabbat”.

Israël kondigde vandaag ook aan dat samen met de uitbreiding van de aanvallen via de grond er ook meer humanitaire hulp zou worden toegelaten in Gaza. Deze trucks met hulpgoederen zullen eerst worden gecontroleerd door de IDF in de terminal van de grensovergang Nitsana. Israël werd de afgelopen week onder druk gezet door de Europese Unie en de regering van Joe Biden in de Verenigde Staten om de humanitaire hulp aan Gaza te hervatten. Dit nadat Hamas, maar ook de VN-organisatie UNRWA aan de lopende band berichten de wereld instuurde over een aanstaande humanitaire ramp. Hamas geeft echter geen zier om de burgerbevolking in Gaza. Dit kan worden afgeleid uit twee dingen.

Ten eerste is er het feit dat Hamas burgers in het noorden van Gaza dwingt om daar te blijven, ondanks Israëlische waarschuwingen aan deze burgers (pamfletten en SMS-berichten) om naar het zuiden te gaan. Hamas heeft zelfs geschoten op zijn eigen burgers bij de controleposten waar burgers die wilden evacueren werden tegengehouden. Dit bleek uit een telefoongesprek tussen een officier van de IDF en een in nood verkerende burger in Gaza.

Ten tweede is er het feit dat de burgerbevolking in Gaza straatarm is en Hamas steenrijk. Dit bleek ook uit een artikel van twee Israëlische onderzoekers: professor Eli Podeh van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en Yitzchak Gal van Tel Aviv Universiteit. Hamas heeft vijf hoofdbronnen van inkomsten die samen 2,5 miljard dollar per jaar genereren, schreven zij.

  1. PA-budget van één miljard dollar per jaar
  2. Giften door Qatar, het emiraat aan de Perzische Golf (400 miljoen dollar)
  3. Belastingen die Hamas heft op gesmokkelde goederen
  4. Importheffingen, onder andere op hulpgoederen. Totale som inclusief belastingen: 500 miljoen dollar
  5. Financiële hulp door Iran, geschat op meer dan 100 miljoen dollar

Hamas hervatte vanmorgen ook de raketbeschietingen op Zuid-Israël, na een pauze van bijna tien uur. Het resterende rakettenarsenaal van de jihadistische terreurbeweging werd eerder deze week ingeschat op 20.000. Rond 14.00 uur vanmiddag werd ook weer het centrum van Israël beschoten met raketten.

Noordelijk front en Iran

Hezbollah blijft doorgaan met beperkte aanvallen op voornamelijk IDF-observatieposten langs de grens met Israël. Vanochtend werd er een antitankraket afgeschoten op een IDF-observatiepost nabij Har Dov, ten westen van de berg Hermon. Daarna probeerde Hezbollah met een luchtdoelraket een Israëlische UAV uit de lucht te schieten, vroeg in de middag. De raket werd onderschept. In beide gevallen reageerde de IAF met luchtaanvallen.

Er zijn redenen voor het uitblijven van een massieve Hezbollah-aanval. Daarbij dient te worden aangetekend dat Hezbollah op 7 oktober een unieke kans had om die aanval te lanceren, maar dat niet deed. Ook vandaag had Hezbollah zijn woord kunnen houden dat het Israël op grote schaal zou aanvallen, wanneer het grondoperaties in Gaza zou beginnen. Tot nu toe is dat opnieuw niet gebeurd. De reden hiervoor is de openlijke dreiging van de Verenigde Staten dat het zou kunnen interveniëren in het geval van een massieve Hezbollah aanval op Israël.

Dus provoceert Iran de Amerikaanse strijdkrachten in Irak en Syrië in toenemende mate. Het regime in Teheran gebruikte de sjiietische milities in beide landen om UAV-aanvallen (20 in totaal) uit te voeren op bases van het Amerikaanse leger. Vannacht reageerde de VS eindelijk op deze provocaties en bombardeerde doelen in beide landen. De Iraanse milities gaan echter door en vielen met een UAV opnieuw de Al-Tanf basis aan op de grens van Syrië en Irak.

In Israël weet men zeer goed wie er achter al de huidige agressie zit. Een groep Israëlische hackers die opereert onder de naam WeRed Devils lanceerde zojuist een cyberaanval op de centrale brandstofvoorziening van Iran. De aanval ontregelde de brandstofvoorziening in geheel Iran. De groep waarschuwde ook Hezbollah-leider Nasrallah dat men hem in het vizier heeft.

Een bijdrage van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser


28 oktober 11:05

Zoon van Hamas-oprichter: “Israël bewijst de Palestijnen de grootste dienst”

Mosab Hassan Yousef, de tot het christendom bekeerde zoon van Hamas-oprichter Hassan Yousef, zegt dat de Gaza-oorlog een afschuwelijke oorlog is: "Maar Israël is niet begonnen. Hamas deed dat. En het resultaat moet het einde betekenen van de heerschappij van Hamas in Gaza."

Yousef werd onlangs geïnterviewd door de Amerikaanse tv-zender Fox News. De video is inmiddels meer dan 5 miljoen keer bekeken op YouTube. Bekijk de video hieronder of lees de samenvatting in het Nederlands op Israel Today. 

28 oktober 10:25

Nepnieuws over Gaza: 5 voorbeelden van hoe media de mist ingingen

Sinds de pogrom van Hamas in Israël op 7 oktober circuleren talloze beelden van de reactie van het Israëlische leger in Gaza. Dat zou er duizenden burgerdoden maken. Maar de vele onjuiste berichten over de explosie bij het Al-Ahli-ziekenhuis in Gaza leren dat terughoudendheid is geboden. EW geeft voorbeelden en tips om misleidende en onverifieerbare verslaggeving te herkennen.

Lees hier het artikel van EW.

27 oktober 20:06

Yochanan Visser geeft update vanuit Israël: strijd rond Gaza intensiveert

Aan de verschillende fronten in Israël is de strijd aan het intensiveren, met name in en rond Gaza.

Noordelijk front

Rond zes uur vanavond lanceerde Hezbollah enkele raketten in de richting van Noord-Israël. De projectielen vielen echter in Syrisch grondgebied. Kort daarna was het luchtruim in Noord-Israël vol met het bulderende geluid van gevechtsvliegtuigen en dat van Apache helikopters. Op het moment van het schrijven van deze update zijn er nog geen details bekend over de aard van de IAF-acties.

Vierde front in Rode Zee-gebied

Het Israëlische leger maakte zojuist bekend dat de IAF verantwoordelijk was voor de onderschepping van een onbemand vliegtuig (UAV) dat vanochtend vanuit Jemen richting Eilat vloog. De Ansar Allah of Houthi-militie in Jemen heeft tot nu toe drie aanvallen uitgevoerd met UAV’s en kruisraketten op het uiterste zuiden van Israël. De twee aanvallen van vandaag mislukten: de raketten en UAV’s raakten Egyptische badplaatsen.

Front in Judea and Samaria

Afgelopen nacht doodde de IDF Ayser Mohammed al-Amer, een topcommandant van Palestijnse Islamitische Jihad in Samaria. Dit gebeurde tijdens een inval in het vluchtelingenkamp in Jenin. Het PA-persbureau WAFA berichtte dat in totaal vier Palestijnse Arabieren werden gedood tijdens de IDF-actie. In de stad Qalqilya vond ook een vuurgevecht plaats tussen de IDF en gewapende Palestijnse terroristen. Het Israëlische leger maakte vandaag bekend dat er de afgelopen vierentwintig uur 36 gezochte terroristen waren gearresteerd in Judea en Samaria. Onder hen waren zeventien Hamas-leden. De acties van de IDF hebben er tot nu toe voor gezorgd dat de situatie aan dit front onder controle is. De IDF blies ook het huis van Hamas-leider Saleh al-Arouri in Samaria op. In totaal zijn er sinds het begin van de oorlog 1.030 gezochte terroristen gearresteerd, van wie 670 Hamas-leden.

Gaza front

De Israëlische aanvallen op Gaza nemen in hevigheid toe. Hamas berichtte op zijn Telegramkanaal dat er momenteel sprake is van het “grootste bombardement ooit”. Ook beweerde Hamas dat het internet en andere communicatiekanalen in Gaza waren afgesneden.

Een IDF woordvoerder bevestigde vanavond dat het Israëlische leger zijn aanvallen in Gaza aan het intensiveren is. Dit gebeurde nadat de raketaanvallen op Israël ook weer in intensiteit toenamen. Tel Aviv en andere steden in het centrum werden aan het begin van de avond opnieuw bestookt met raketten. In de stad Rishon LeZion werd een burger ernstig verwond door een inkomende raket uit Gaza.

De Palestijnse telefoonmaatschappij in Gaza publiceerde vanavond een bericht waarin het publiek werd geïnformeerd over het vernietigen van de overgebleven telecommunicatie infrastructuur in Gaza. Het is onbekend of dit bericht de abonnees bereikte omdat de lijnen immers waren afgesneden, volgens Hamas.

Hamas beweerde vandaag ook dat er vijftig gegijzelden waren omgekomen bij IAF-bombardementen op Gaza. Meestal betekent dit echter dat de terreurorganisatie de gijzelaars heeft geëxecuteerd. Hamas publiceerde vandaag ook een lijst met de foto’s en namen van vierendertig journalisten die zouden zijn omgekomen in de Gazastrook sinds het begin van de oorlog. Uit alles blijkt dat Hamas de discussies volgt in de internationale gemeenschap over de IDF-acties in Gaza en probeert om de opinie te manipuleren.

De IDF leverde vanmiddag het bewijs dat het grootste ziekenhuis in Gaza nog altijd wordt gebruikt als hoofdkwartier van Hamas. Het gaat om het Shifaa ziekenhuis dat al vanaf de eerste oorlog tussen Hamas en Israël het hoofdkwartier van Hamas huisvestte. Het duizend bedden tellende ziekenhuis heeft een groot ondergronds gedeelte dat in zijn geheel door Hamas wordt gebruikt voor terroristische activiteiten.

Het Israëlische leger publiceerde ook een telefoongesprek met een medewerker van Shifaa, die bevestigde dat het ziekenhuis wordt gebruikt als hoofdkwartier door Hamas.

Hamas liegt ook over het zogenaamde tekort aan brandstof in Gaza. Tijdens een telefoongesprek van een IDF-officier met een Palestijnse Arabier die in de brandstofindustrie in Gaza werkt bleek dat er geen tekort aan brandstof is in Gaza. Althans, niet voor Hamas, dat volgens de man over miljoenen liters brandstof beschikt. De man bevestigde ook wat ik al eerder berichtte: Hamas heeft een grote voorraad brandstof opgeslagen in honderden tankstations in Gaza.

De Israëlische marine is nu ook in actie gekomen om de maritieme afdeling van Hamas te vernietigen. De eenheid Sayetet 13 van de Israëlische marine viel afgelopen nacht maritieme doelen aan van Hamas. Deze speciale eenheid kwam eerder in 2009 in actie tegen het Turkse schip Mavi Marmara dat toen op weg was naar Gaza met een groep IHH-terroristen aan boord. De IHH is het Turkse equivalent van Hamas.

27 oktober 18:45

Context cruciaal

Via verschillende nieuwsmedia worden de afgelopen dagen berichten en video's gedeeld over geweld van Israëlische ‘kolonisten’ tegen de Arabische inwoners op de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria).

De Israëlische politie gaat deze voorvallen onderzoeken, hebben zij laten weten aan de pers. Zoals regelmatig voorkomt in de afgelopen weken, ontbreekt de context en achtergrond in de berichtgeving, namelijk de bedreigingen en aanslagen van Palestijnse kant. De spanning in het land is ongekend hoog. Die spanning is er overigens al jaren, met talloze aanslagen tegen Joden, waarover we nauwelijks horen in de media.

Natuurlijk is geen enkele vorm van geweld tegen onschuldige burgers goed. Context en correcte berichtgeving zijn in de huidige situatie in Israël echter cruciaal. Het is belangrijk om verder onderzoek af te wachten. In de afgelopen weken hebben we gezien wat er gebeurt als er nieuws wordt gebracht wat achteraf niet blijkt te kloppen. Denk aan de raketinslag bij het ziekenhuis in Gaza op 17 oktober, waarbij Israël beschuldigd werd van het doden van 500 mensen. Pas dagen later werd dit bericht gerectificeerd, toen bleek dat het ging om een afzwaaiende raket van de terreurbeweging Palestijnse Islamitische Jihad. De schade van de desinformatie was echter al geleden en heeft een directe weerslag op Joden in ons land die bedreigd en geïntimideerd worden. Daar kan geen rectificatie tegenop.

Onderstaand artikel publiceerden we in 2022: alleen al in 2021 waren er in Judea en Samaria gemiddeld 18 aanvallen tegen Joden per dag, die nagenoeg allemaal onbesproken bleven in internationale media:

27 oktober 15:36

Jemen nieuw front in de strijd tegen Israël
Nieuw front: Jemen

Nadat een week geleden de Ansar Allah of Houthi-militie in Jemen voor het eerst in zijn bestaan een aanval lanceerde op Israël (met 5 kruisraketten en 15 onbemande vliegtuigen) was het afgelopen nacht opnieuw raak. Eerst werd vanuit Egypte gerapporteerd dat een onbemand vliegtuig (UAV) afkomstig uit “een gebied in de Rode Zee” was ontploft in Taba aan de Rode Zee, een kilometer van de grens met Israël. Zes personen werden bij deze aanval verwond.

De Israëlische luchtmacht stuurde daarna gevechtsvliegtuigen de lucht in om de badplaats Eilat te verdedigen. Vanmorgen werd er vanuit Egypte opnieuw gerapporteerd dat er een raketaanval was gepleegd op Nuweiba, een badplaats aan de Rode Zee in de Sinaï-woestijn. Het ging om twee kruisraketten waarvan er één werd onderschept, onbekend door wie, en de andere raket ontplofte op een berg buiten Nuweiba. Israël beschuldigde daarna Ansar Allah van het openen van een nieuw front.

Noordelijke front

Op vrijdagavond was er grote activiteit in het luchtruim boven het noorden van Israël. Pas om twee uur vannacht werd het weer rustig. Later bleek dat de IAF Hezbollah doelen in Zuid-Libanon had aangevallen. IAF-gevechtsvliegtuigen voorkwamen verder een Hezbollah aanval nabij kibboets Yiftach terwijl de IDF met artillerie schoot op Naqoura in het zuiden van Libanon.

Zes Israëlische burgers raakten gewond toen een IAF-drone neerstortte op het dorp Ma’alot ten oosten van de badplaats Nahariya. Het toestel had een technisch mankement.

De Hezbollah-aanvallen zijn tot nu toe beperkt gebleven tot infiltratiepogingen, het beschieten van IDF-observatieposten met antitankraketten (Kornet en Tharallah ATGM’s) en sommige UAV-aanvallen. Hezbollah leider Hassan Nasrallah is verder opmerkelijk stil. Normaal gesproken gaf hij tijdens Israëls confrontaties met Hamas in Gaza ophitsende toespraken op Al-Manar tv, maar nu laat hij dat achterwege. Analisten in Libanon denken dat de Hezbollah leider zich rustig houdt om en slechts beperkte aanvallen op Israël laat uitvoeren omdat hij weet dat Libanon zich geen oorlog kan veroorloven vanwege de enorme economische en politieke crisis in het land.

De Libanese krant Naharet berichtte vandaag dat Hezbollah een tactische wijziging in zijn aanvallen heeft uitgevoerd. Dit nadat er bij de Israëlische tegenaanvallen al vijftig Hezbollah-terroristen werden gedood. Voortaan zullen de antitankraketaanvallen door slechts twee man worden uitgevoerd en niet door een groep.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kwamen vannacht in actie tegen door Iran gesponsorde milities in zowel Irak als in Syrië. Dit gebeurde nadat er verschillende UAV aanvallen waren uitgevoerd tegen posities van het Amerikaanse leger in deze landen de afgelopen week. De UAV’s die deze milities gebruiken zijn door Iran geleverd en de aanvallen moeten worden gezien als een reactie op de militaire opbouw van de VS na zeven oktober. Drie en twintig Amerikaanse soldaten werden verwond door deze UAV aanvallen waarvan 19 een hersenbeschadiging hebben opgelopen. Deze escalatie kan niet los worden gezien van de oorlog waarin Israël verwikkeld is.

Iran houdt inmiddels een ingelaste grootschalige militaire oefening, Volgens het leger van Iran wordt de oefening gehouden ter voorbereiding “op mogelijke dreiging”.

Gaza

Het Israëlische leger voerde de afgelopen nacht opnieuw een grondactie uit in het centrum van Gaza. Daarbij werden Hamas-posities vernietigd en ook raketwerpers. De soldaten werden begeleid door Merkava tanks, Apache helikopters en andere gepantserde voertuigen. Zij trokken zich na de actie ongedeerd weer terug.

De Israëlische luchtmacht voerde de afgelopen 24 uur 260 aanvallen uit op militaire doelen in Gaza. Daarbij werden, onder andere, tunnels vernietigd.

Hamas gaat ondertussen samen met Palestijnse Islamitische Jihad door met de raketbeschietingen op Israël, zij het in gereduceerde mate.

Het door Hamas gecontroleerde Ministerie van Gezondheid in Gaza publiceerde vandaag een lijst met de namen en identiteitnummers van gedode Palestijnse Arabieren. Volgens het Hamas-ministerie zouden er sinds het begin van de oorlog al 6.747 mensen zijn gedood door Israëlische aanvallen. Velen, inclusief de Amerikaanse President Joe Biden, zetten echter vraagtekens bij deze cijfers die klaarblijkelijk ook dode Hamas-terroristen omvatten. Bij alle vorige oorlogen in Gaza bleek Hamas te liegen over het dodental.

27 oktober 13:37

Uitzending 27 oktober: Israël in oorlog

Waartoe is Hamas in staat? Dat weet Nati Hakshur uit eigen ervaring. In 2011 overleefde hij ternauwernood een raketaanval vanuit Gaza. Hij raakte zwaargewond en getraumatiseerd, en herbeleeft zijn trauma extra tijdens deze oorlog. Ook Nati’s vrouw Naomi Niemeijer is te gast in deze uitzending. Zij werkt voor Stand With Us Nederland, een organisatie die betrouwbare informatie over Israël geeft op scholen en universiteiten in Nederland. Waarom is het belangrijk dat de journalistiek fouten toegeeft en wat is de schade die verkeerde berichtgeving teweeg brengt?

Bekijk het in onze nieuwste uitzending:

27 oktober 11:32

Zelfs in de donkerste duisternis is er altijd weer licht

Joanne Nihom vanuit Israël: 'Al drie weken probeer ik me voor te stellen wat er in het zuiden is gebeurd. Het lukt me niet. De beelden zijn zo verschrikkelijk dat de situatie daar niet te bevatten is. En toch, toch, gaat het leven door. De olijfpluk. Vrolijke kinderstemmen en harde muziek. Want ook in de donkerste duisternis die we ons kunnen voorstellen, is er altijd weer licht.'

Lees hier haar blog:

27 oktober 11:10

Donderdag 2 november • Gebedsbijeenkomst van de Near East Ministry

Op donderdag 2 november van 16.00-18.00 uur organiseert de NEM een gebedsbijeenkomst om het gezamenlijke gebed voor de situatie in Israël en Gaza met elkaar door te zetten.

Locatie: NEM-landgoed, zowel in de Menorah zaal als bij het Shalom Panorama. Voorthuizerweg 5 te Nijkerk.

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen door te mailen naar info@neareastministry.nl

27 oktober 10:33

Gaza in Bijbels perspectief

Ds. Willem Glashouwer: 'Er staan veel onvervulde profetieën in de Bijbel. In mijn boek ‘Waarom eindtijd’ som ik bijvoorbeeld een aantal oorlogen in het Midden-Oosten op. Onvervulde profetieën over Damascus, Egypte en diverse vijandige verbanden en verbonden van omringende volkeren die vol haat ineens Israël aanvallen. Zoals Psalm 83. Waarin dus telkens Israël het doelwit is.'

Wat staat er in de Bijbel geschreven over Gaza? Lees het in deze overdenking:

26 oktober 21:47

Update: dit gebeurde er vandaag in en rond Israël

Gaza

De Israëlische luchtmacht IAF gaat onverdroten door met zijn luchtaanvallen op Hamas doelen in Gaza. Volgens The New York Times zijn er sinds het begin van de oorlog op zeven oktober jl. zevenduizend doelen aangevallen in Gaza. De vaak anti-Israëlische krant noemde het bombardement “één van de meest intense van de afgelopen eeuw”. Dit is natuurlijk niet waar omdat de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog Duitse steden geheel plat bombardeerden, en de Verenigde Staten dergelijke bombardementen uitvoerden in Irak en Afghanistan na de aanslag op de Twin Towers in New York op 11 september 2001.

De IAF liquideerde vandaag ook twee topcommandanten van Hamas. Het gaat om Shadi Barud het plaatsvervangende hoofd van Hamas’ inlichtingendienst. Barud was degene die de invasie van zuid Israël op zeven oktober plande samen met Yahya Sinwar de leider van Hamas in Gaza. De andere Hamas commandant die werd geëlimineerd tijdens een IAF luchtaanval was Hassan al-Abdallah, die de raketeenheid in de stad Khan Younis in zuid Gaza leidde. Vanavond maakte de IDF verder bekend dat het samen met de Shin Bet en de militaire inlichtingendienst AMAN nog eens drie Hamas commandanten hadden geliquideerd. Het ging om het topcommando van Hamas’ Draj Tafah bataljon dat ook deelnam aan de gruwelijkheden in zuid Israël op zeven oktober.

De IDF maakte vandaag ook bekend dat bij de grondacties die tot nu toe zijn uitgevoerd in Gaza tien lichamen van vermiste Israëli’s werden gevonden. Er worden nog dagelijks lijken gevonden en vermisten achterhaald die bleken te zijn ontvoerd. Dit verklaart waarom er ondanks de vrijlating van vier gijzelaars het aantal vastgehouden personen langzaam oploopt. Er zijn nu constant berichten over onderhandelingen over de vrijlating van nog eens vijftig gegijzelde Israëli’s. Het zou gaan om kinderen, vrouwen en hoogbejaarde gegijzelde Israëli’s. De eisen voor de vrijlating variëren volgens deze onbevestigde berichten van volledige hervatting van de leverantie van alle benodigde goederen aan Gaza door Israël; het stoppen van alle aanvallen op Gaza, en het brijlaten van 5.000 Palestijnse terroristen die gevangen zitten in Israëlische gevangenissen. Qatar zou opnieuw betrokken zijn bij deze onderhandelingen met Hamas.

De circa honderdduizend geëvacueerde Israëli’s en de families van vermoorde personen worden geholpen door een leger van 15.000 vrijwilligers. Een groot deel van deze vrijwilligers waren voor de oorlog actief in de protesten tegen de regering vanwege de voorgenomen hervormingen in het rechterlijke systeem in Israël. Het organisatiecomité van deze betogingen bevatte steenrijke Israëli’s die hun vermogen hadden opgebouwd in de hightech sector. Zij financieren nu het grootste privé initiatief in de hulpverleningbranche in de geschiedenis van Israël. De vrijwilligers werken vanuit Expo Tel Aviv Internationale Conventie Centrum en doen dat al sinds zeven oktober. Zij vonden onderdak voor achtduizend burgers en organiseerden duizend evenementen voor geëvacueerde kinderen. De ad hoc organisatie vertrekt maaltijden, kleding, speelgoed voor kinderen, luiers voor baby’s en allerlei andere levensbehoeften aan hun getroffen medeburgers. De hightech experts onder de vrijwilligers helpen bovendien mee met het lokaliseren van de gegijzelden in Gaza. De tweeduizend hightech vrijwilligers zijn onder leiding van professor Karine Nahon bezig met de identificatie van vermiste personen door gebruik te maken van artificiële inlichtingen (AI) en de video’s die op de sociale media werden gepubliceerd. Zij gebruiken ook zogenaamde algoritmes om uit te vinden waar vermiste personen zich bevinden. Deze vrijwilligers werken nu samen met staatsinstanties.

Premier Rutte van Nederland wekte vandaag irritatie in Israël toen hij zei dat Israël onmiddellijk humanitaire hulp Gaza moest binnenlaten. De premier miste klaarblijkelijk dat er nu iedere dag een konvooi trucks met hulpgoederen Gaza binnenrijdt vanuit Egypte.

Vanavond om zes uur werd er opnieuw een barrage raketten op centraal Israël en luchthaven Ben Goerion afgevuurd vanuit Gaza. Dit lijkt nu routine te worden en heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het dan spitsuur is.

Noordelijk front

Arabische media berichtten vandaag dat Sjiietische milities in Syrië nu posities hebben ingenomen tien kilometer van de grens met Israël op de Golan Hoogvlakte. Deze milities zijn door Iran naar Syrië gebracht, dat zelf vrijwel geen Sjiieten heeft onder de moslimbevolking. De geliquideerde commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran Qassem Soleimani was verantwoordelijk voor de opbouw van een strijdmacht van Sjiieten die later de Golan Bevrijdingsbrigade vormden. Deze brigade telt 100.000 strijders.

Hezbollah viel vanmiddag opnieuw met een antitank raket een IDF positie aan op de grens met Israël. De IDF gebruikte een drone om de terreurcel uit te schakelen.

Hezbollah gebruikte tot nu toe vrijwel uitsluitend antitank raketten voor de aanvallen op noord Israël. Deze tactiek werd toegelicht door Ibrahim al-Amin de hoofdredacteur van aan Hezbollah gelieerde krant al-Akhbar. Hij schreef dat Hezbollah vrijwel uitsluitend IDF observatieposten aanvalt met de Kornet antitank raket. De reden hiervoor is dat de Libanese terreurbeweging het Israëlische leger ‘blind wil maken’ voor de volgende fase van de oorlog aldus al-Amin.

26 oktober 19:45

Bemoedigingsavond voor Israël begonnen

In de Grote Kerk van Dordrecht is de bemoedigingsavond voor Israël begonnen. Kijk live mee: 

26 oktober 18:39

Ambulancebroeder Israël zag de slachtoffers van Hamas

In RDactueel gaat Midden-Oosten redacteur van het Reformatorisch Dagblad Richard Donk in gesprek met Chizki Loonstein. Hij is ambulancebroeder bij de MDA, het Israëlische Rode Kruis. Hij heeft de inval van Hamas in Israël van dichtbij meegemaakt. ‘Ik doe dit werk al 22 jaar maar wat ik hier heb gezien is afschuwelijk’, aldus Loonstein. Daarnaast spreekt Richard met predikant Maarten Dekker. Hij woont samen met zijn vrouw in Nazareth en vertelt hoe de situatie daar op dit moment is.

Bekijk de video:

26 oktober 16:56

Foto's op de Dam

Op de Dam in Amsterdam lagen gisteren foto's van mensen die op 7 oktober werden ontvoerd door Hamas-terroristen en nu nog steeds gevangen zitten in Gaza. Er stonden lege schoenen bij die passen bij hun leeftijd, om de persoon achter de foto nog tastbaarder te maken. De jongste Israëli die werd ontvoerd is baby Kfir van 9 maanden oud, de oudste ontvoerde is de 85-jarige Yafa.

Morgen vindt een vergelijkbare actie plaats in Amsterdam. Op het Museumplein staan dan lege buggy's, om de vele kinderen die door Hamas gevangen worden gehouden te blijven herinneren.

Foto: Adi Harari


26 oktober 13:51

Israël Aktueel in het teken van de situatie in Israël

Deze week wordt onze krant Israël Aktueel weer bezorgd bij 50.000 adressen in Nederland. Uiteraard staat deze editie grotendeels in het teken van de situatie in Israël. Met onder meer:

  • een katern over Israël in oorlog: getuigenissen, gebedspunten, beelden en meer
  • ds. Oscar Lohuis over 'Niet zwijgend toekijken'
  • een update over Breng de Joden thuis: 'Oorlog in Oekraïne en Israël'

Nog geen abonnee? Een abonnement op Israël Aktueel is gratis. Klik hier om gratis abonnee te worden.

26 oktober 12:22

"Alle acties in Gaza gecoördineerd met Hezbollah-leider Nasrallah"

Er is weer het nodige gebeurd in en rond Israël, lees mee met onze correspondent Yochanan Visser:

Het noordelijke front

Op woensdagavond werden de inwoners van Noord-Israël opgeschrikt door een luide knal die de huizen deed trillen, en hoorbaar was tot in dorpen rond het Meer van Galilea. Kort daarna was de lucht vol van het bulderende geluid van Israëlische gevechtsvliegtuigen en het gebrom van onbemande vliegtuigen (UAV’s).

Later bleek dat Hezbollah een raket had afgevuurd op een Israëlische UAV, en dat het Israëlische leger eveneens met een raket het Hezbollah-projectiel had neergeschoten. De IAF voerde daarna een serie luchtaanvallen uit op Hezbollah-doelen in Zuid-Libanon. Rond middernacht keerde eindelijk de rust weer terug in het noorden.

Eerder op de woensdagavond was er ook al een aantal incidenten in het noorden.

Rond acht uur ’s avonds schoot de IAF twee keer op terreurcellen van Hezbollah die raketten wilden afvuren op Moshav Dodev en op een IDF-positie nabij het Bedoeïenendorp Arab al-Aramsha. De Israëlische luchtmacht (IAF) reageerde op deze aanvallen door met gevechtsvliegtuigen militaire installaties behorende tot Hezbollah in Zuid-Libanon aan te vallen

De incidenten lieten zien dat zowel Hezbollah als de IDF op dit moment volstaan met beperkte aanvallen en tegenaanvallen. Dit zal zeer waarschijnlijk veranderen wanneer de IDF de lang verwachte grondoperatie in Gaza begint.

Gaza

De afgelopen nacht leek het er even op dat die grondoperatie al begonnen was. Een konvooi van tanks en andere zware gepantserde IDF-voertuigen trok het noorden van de Gazastrook binnen. Soldaten van de Givati Brigade liquideerden een aantal Hamas-terroristen en vernietigden antitankraketbatterijen. De IDF zei in een verklaring dat de acties van Givati bedoeld waren als voorbereiding op de “volgende fase in de strijd”.

In totaal voerde de IAF de afgelopen vierentwintig uur 250 aanvallen uit op Hamasdoelen in Gaza. Onder die doelen was een groot aantal raketwerpers die waren geplaatst naast moskees en kindercrèches in Gaza. De Israëlische marine voerde verder een aanval uit op een luchtdoelrakettenbatterij nabij Khan Younis.

Hamas’ plaatsvervangende leider Saleh al-Arouri maakte vanuit zijn schuilplaats in Libanon bekend dat “de gevechten nog niet eens waren begonnen”. Tijdens een telefooninterview met het aan Hezbollah gelieerde tv-station Al-Manar zei al-Arouri dat alle acties in Gaza gecoördineerd worden met Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Al-Arouri zei ook dat hij bij Nasrallah was toen Hamas op 7 oktober een bloedige invasie uitvoerde in Zuid-Israël. De Hamas-leider waarschuwde dat de Israëlische grondinvasie van Gaza zou eindigen in “een ongeëvenaarde nederlaag” voor de Joodse staat. Al-Arouri beweerde tijdens het interview ook dat “de gasten” die Hamas vasthoudt in Gaza zouden worden uitgeruild tegen alle gevangen Palestijnse terroristen. Hij riep de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria verder op om “het verzet te escaleren met alle beschikbare middelen”. De IDF is zich bewust van de pogingen van Hamas en Iran om een derde front te creëren in Judea en Samaria, en voert daarom iedere nacht invallen uit in Palestijnse dorpen en steden om Hamas-leden te arresteren. Sinds zeven oktober heeft de IDF 930 gezochte terroristen gearresteerd tijdens die invallen. De Palestijnse Autoriteit beweert dat zeker honderd Palestijnse burgers bij de IDF acties zijn omgekomen.

Buitenlandse druk

De Amerikaanse president Joe Biden maakte intussen een einde aan alle speculaties over druk op Israël om de grondoorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad uit te stellen. Biden zei tegen verslaggevers dat hij de Israëlische regering had geadviseerd om de grondinvasie uit te stellen wanneer er een mogelijkheid zou zijn om de ontvoerden te bevrijden.

De druk op Israël om meer humanitaire hulp toe te laten voor Gaza neemt inmiddels toe. Deze hulp komt nu alleen via de Egyptische grensovergang Rafah Gaza binnen. Israël zegt dat het een manier heeft gevonden om de lading van de trucks met goederen bestemd voor Gaza te controleren. De Europese Unie, bijvoorbeeld, wil dat er humanitaire pauzes komen in de gevechten en dat er humanitaire corridors worden gecreëerd voor vluchtelingen in de Gazastrook. Hamas houdt echter vluchtelingen tegen. Dit werd bevestigd door een man in Gaza die over de telefoon met een officier van de HUMINT-eenheid van de IDF sprak.

Iran

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal publiceerde vandaag een rapport over hoe Iran wapens naar Hamas in Gaza en naar de terreurgroepen in Judea en Samaria stuurt. Sjiitische milities die behoren tot de zogenaamde ‘verzetsas’ vervoeren wapens over de landcorridor vanaf de Iraanse grens in Irak via Syrië naar de Golan Hoogvlakten en naar de grens tussen Syrië en Jordanië. Vandaaruit worden er kleine UAV’s gebruikt om de wapens en munitie naar de Palestijnse terroristen in Judea en Samaria te brengen. Deze minuscule vliegtuigen zijn nauwelijks te detecteren en kunnen per keer maar twee geweren of een klein aantal granaten vervoeren. Onder de wapens die naar Judea en Samaria worden gesmokkeld zijn Iraanse kopieën van Amerikaanse wapens, zoals het M4 geweer en de Kalimgormijn. Ook wordt er TNT gesmokkeld. De Iraanse burgerluchtvaartmaatschappij Mahan neemt de grotere wapentransporten voor zijn rekening en vliegt onophoudelijk naar Syrië. Het is hierom dat de IAF zijn luchtaanvallen op de luchthavens van Aleppo en Damascus de afgelopen maand heeft opgevoerd.

26 oktober 11:29

Vanavond: bemoedigingsavond in Dordrecht

Vanavond is er een bemoedigingsavond voor Israël in de Grote Kerk in Dordrecht, om te bidden, te zingen en te spreken voor Israël. Komt u ook? De avond begint om 20.00 uur, vanaf 19.45 uur start de samenzang. De avond is ook te volgen via livestream:

26 oktober 10:47

Irans strategisch plan en het tunneldilemma van Israël in Gaza

In een nieuwe analyse schetst Yochanan Visser het door Iran geschreven scenario voor de vernietiging van Israël. Bid dat de plannen van de vijanden van Israël geen doorgang zullen vinden, zoals deze plannen in de geschiedenis van het Joodse volk altijd zijn verhinderd. 

25 oktober 20:20

Update van onze correspondent Yochanan Visser: dit gebeurde er vandaag in en rond Israël

Gaza

Het raketvuur vanuit Gaza nam vanmiddag en vroeg in de avond weer toe. Nadat terroristen in Gaza probeerden om de havenstad Haifa te raken met een langeafstandsraket, die overigens zijn doel miste, werd een poging gedaan om Eilat te terroriseren. Een lange afstandsraket werd laat in de middag op de meest zuidelijke Israëlische stad afgeschoten, maar ook deze miste zijn doel. Vanavond ging het luchtalarm af in verschillende steden in Zuid-Israël. Ook werd er opnieuw een raket gelanceerd richting de stad Rishon LeZion, in het centrum van Israël. De stad Ashkelon werd tevens herhaaldelijk bestookt, al sinds het begin van de middag. Het thuisfrontcommando van de IDF heeft burgers in het grensgebied rond Gaza en ook die in Ashkelon en Ashdod opdracht gegeven om tot nader order in de schuilkelders te blijven.

Vandaag werd ook bekend dat 500 van de 2.900 Hamas terroristen die op 7 oktober deelnamen aan het bloedbad in Zuid-Israël, weken voor de aanval in Iran gevechtstraining hebben ondergaan. The Wall Street Journal in de Verenigde Staten kreeg deze informatie van anonieme officials van niet nader genoemde inlichtingendiensten.

Premier Benjamin Netanyahu verscheen vanavond op prime time op tv. Hij verzekerde het Israëlische publiek dat er een unanieme kabinetsbeslissing is over het tijdstip waarop de grondinvasie van Gaza begint. Ook zei hij dat er na de oorlog een diepgaand onderzoek zou komen naar het falen van het inlichtingenapparaat en het leger op 7 oktober.

De VN-hulporganisatie UNRWA heeft nu gedreigd om vanaf morgen zijn werk voor de Palestijnse bevolking in Gaza te stoppen. Israël moet onmiddellijk brandstof gaan leveren aan Gaza, zei UNRWA in een verklaring. De kans daarop is echter minimaal omdat Hamas in het bezit is van grote brandstofreserves en Israël niet terug wil keren naar de situatie van voor de oorlog. Zolang Hamas aan de macht is in Gaza zal er geen enkele leverantie aan Gaza plaatsvinden, alleen water.

Amerikaanse druk?

Er blijven berichten binnenkomen over uitstel van de IDF-grondoperatie in Gaza. Nu werd er opnieuw gemeld dat het uitstel kwam na een Amerikaans verzoek. De Verenigde Staten zouden meer tijd willen hebben om meer wapens en troepen naar het Midden-Oosten over te brengen. De Amerikanen hebben momenteel een vloot van 37 oorlogsschepen in het Midden-Oosten, waaronder drie vliegdekschepen. Ook zijn er verschillende squadrons gevechtsvliegtuigen overgevlogen naar het Midden-Oosten.

Eerder deze week werd beweerd dat de Amerikanen uitstel of zelfs afgelasting van de grondoperatie wilden vanwege de buitenlanders onder de mensen die op 7 oktober door Hamas werden ontvoerd. Ook werd er beweerd dat de IDF niet klaar zou zijn voor een dergelijke operatie. Dit soort berichten moeten met een korrel zout genomen worden, totdat de regering van president Joe Biden of die in Jeruzalem ze officieel bevestigt.

Sinds 17 oktober zij er in Syrië en Irak dertien aanvallen uitgevoerd op de Amerikaanse troepen die daar zijn gelegerd. In de meeste gevallen ging het om aanvallen met onbemande gevechtsvliegtuigen. Het is duidelijk dat Iran achter deze aanvallen zit, die worden uitgevoerd door Sjiitische milities in beide landen.

De VS hebben nu hun hele voorraad Iron Dome-batterijen overgebracht naar Israël en gaan nog altijd door met de luchtbrug die al meer dan 50 vliegtuigen vol wapentuig en munitie naar Israël brachten.

Door al deze ontwikkelingen is er in Israël een gevoel aan het ontstaan dat er iets groots staat te gebeuren en dat we tot nu toe slechts de prelude van een regionale oorlog hebben gezien.

Noordelijke front

Israëlische gevechtsvliegtuigen bombardeerden vanmiddag opnieuw de startbaan van de luchthaven van Aleppo in het noordwesten van Syrië. Dit was de vierde keer in een maand tijd dat de luchthaven werd gebombardeerd. De luchthaven van Aleppo of Hama wordt door Iran gebruikt voor leveranties van wapens en munitie aan de milities in Syrië. Ook Iran is bezig met een ongekende troepenopbouw en de bewapening van zijn bondgenoten in Syrië en elders in het Midden-Oosten.

Vanmiddag werden er vanuit Libanon opnieuw antitankraketten afgevuurd op IDF-posities in de buurt van de ontruimde stad Kiryat Shmoneh. De IAF bombardeerde daarop Hezbollah-posities in Zuid-Libanon.


25 oktober 14:31

Colel Chabad ondersteunt getroffen gezinnen uit Zuid-Israël

We weten allemaal wat er zich op grote schaal heeft afgespeeld in Israël. We weten van de meer dan 1400 doden bij de aanval op 7 oktober. Hier het verhaal van kibboets Be’eri, geschreven door de organisatie Colel Chabad.

Deze organisatie biedt hulp aan arme gezinnen en hen die moesten vluchten vanuit het zuiden.

Lees het hier:

25 oktober 13:53

Uitzending 25 oktober • Israël in oorlog

Heb je als christen een verantwoordelijkheid ten opzichte van Israël? Veel kerken zijn aarzelend om zich uit te spreken over Israël, omdat er ook binnen kerken verschillend over wordt gedacht. Ds. Kees van Velzen vertelt waarom het belangrijk is om als christenen juist nu kleur te bekennen.

In Oekraïne woedt al anderhalf jaar een hevige oorlog. Veel Joden besluiten om Oekraïne te verlaten en naar Israël te gaan. Maar nu zijn zij in Israël in een nieuwe oorlog verzeild geraakt. Koen Carlier, coördinator van Christenen voor Israël in Oekraïne, reist morgen naar Israël om hen te bezoeken.

Bekijk hier de uitzending:

25 oktober 13:25

Dit is hoe de Palestijnse Autoriteit en Fatah reageerden op de terreur van Hamas

De oprichter en directeur van Palestinian Media Watch, Itamar Marcus, werd geïnterviewd op CBN News.

In dit uitgebreide interview gaf Marcus een analyse van de huidige oorlog in Gaza, legde hij uit dat de PA en Fatah van Abbas de terreurwreedheden van Hamas tegen Israël steunen, toejuichen en oproepen om zich daarbij aan te sluiten.

Bekijk het interview (Engelstalig) hier:

25 oktober 13:18

Nieuwe update door onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

De afgelopen nacht voerde de IDF op vier fronten acties uit tegen terroristen die tot de tot de zogenaamde Iraanse verzetsas behoren.

Syrië

Op dinsdagavond ging het luchtalarm af in de Israëlische dorpen op de Golan Hoogvlakte. Even later werd bekend dat er twee raketten vanuit Syrië waren afgeschoten op de Golan Hoogvlakte. De raketten vielen in open gebied en richtten geen schade aan. De Israëlische luchtmacht (IAF) reageerde daarop met aanvallen met oorlogsvliegtuigen op doelen van het Syrische leger. Ook werd er met artillerie geschoten op de plaats waarvandaan de raketten werden gelanceerd.

Syrische staatsmedia rapporteerden dat zes Syrische soldaten bij de IAF aanvallen waren gedood. De IAF strooide ook pamfletten uit over het Kuneitra-gebied en de provincie Da’ara in het zuidwesten van Syrië. In die pamfletten waarschuwde de IAF de Palestijnse terreurgroepen in Syrië en het Syrische leger dat zij volledige verantwoordelijkheid dragen voor “alle sabotageacties die vanaf Syrisch grondgebied plaatsvinden”. In het pamflet stond ook dat het Israëlische leger met “ijzeren vuist” zou reageren op terreur vanuit Syrië”.

“U bent gewaarschuwd”, was de laatste zin in het pamflet.

Libanon

Het was vannacht betrekkelijk rustig aan het front met Hezbollah in Libanon. De IDF kwam slechts één keer in actie tegen een Hezbollah-terreurcel in het Har Dov gebied ten oosten van Kiryat Shmonah.

Een groep Hezbollah terroristen stond op het punt om een antitankraket af te vuren richting Israël. Hezbollah maakte later bekend dat twee leden van de cel waren gedood door de IAF. Daarmee steeg het dodental onder de Hezbollah gelederen tot negenendertig sinds het begin van de oorlog.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah liet voor het eerst iets van zich horen nadat hij in zijn bunker een ontmoeting had met Hamas’ plaatsvervangende commandant Saleh Arouri en de leider van Palestijnse Islamitische Jihad, Ziyad al-Nakhalah. De ontmoeting had ten doel om de activiteiten van de diverse terreurbeweging in de Iraanse as te coördineren, volgens de aan Hezbollah gelieerde TV zender Al-Mayadeen.

Zoals ik gisteren al rapporteerde, worden de terroristische activiteiten van alle terreurgroepen die nu op vier fronten opereren, overzien door Ishmail Ghani. Hij is de commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde.

Het laatste nieuws over het front met Hezbollah in Libanon is dat de IAF een nieuwe aanval met raketten voorkwam. Volgens de IAF werden alle leden van deze terreurcel gedood.

Front in hartland van Israël

Het Israëlische leger kwam vannacht ook weer in actie tegen terroristen in de stad Jenin in het noorden van Samaria. In Jenin doodde een onbemand IDF vliegtuig vier terroristen die schoten op een eenheid van de grenspolitie en de Haruv-eenheid van de IDF.

IDF-soldaten schoten ook een terrorist dood die hen aanviel bij het Qalandia checkpoint, ten noorden van Jeruzalem.

Gaza

Op dinsdagavond probeerde een Hamas marine-eenheid een nieuwe infiltratie uit te voeren. Dit vond vlakbij kibboets Zikim even ten zuiden van de stad Ashkelon plaats. Duikers van Hamas zwommen naar de kust tegenover Zikim, maar werden op tijd ontdekt door IDF-soldaten. Bij het daarop volgende vuurgevecht werd een aantal Hamas-terroristen gedood (2 tot 10). De infiltratie leidde tot paniek onder de inwoners van Zikim en naburige kibboetsen.

In de nacht van dinsdag op woensdag voerde de IAF opnieuw tientallen luchtaanvallen uit op militaire doelen in Gaza. Uit video-opnames van deze aanvallen blijkt duidelijk dat er precisieraketten werden gebruikt. Bij één aanval werd Taysir Mubasher, de commandant van Hamas’ noordelijke bataljon Khan Yunis gedood.

Mubasher was verantwoordelijk voor de oprichting van Hamas’ duikereenheid en organiseerde in 2002 een terreuraanslag op studenten van de Atzmona Mechina pré-dienstplichtschool, waarbij vijf doden vielen. Hij werd gezien als de nummer twee in het militaire apparaat van Hamas achter Mohammed Deiff.

Om elf uur vanmorgen ging opnieuw het luchtalarm af in de havenstad Haifa in het noordwesten van Israël door een raket uit Gaza.

De oorlog die op zeven oktober jl. begon kost de staat Israël 220 miljoen euro per dag. Het onlangs goedgekeurde budget is “niet langer relevant”, zei minister van Financiën Betzalel Smotrich op woensdagmorgen. Hij verwachtte echter niet dat de staatsschuld sterk omhoog zou schieten. Smotrich gebruikt de budgetten van minder belangrijke ministeries zoals die voor Diaspora Zaken en het onlangs gesloten Ministerie voor Informatie, om de tekorten voorlopig te dekken.

25 oktober 13:09

Wat iedere christen zou moeten weten over Israël en de Palestijnen

Vanwege de oorlog in Israël is de discussie over het Palestijns-Israëlische conflict weer behoorlijk opgelaaid. Progressieve Kamerleden komen op voor Palestina en theologen verzetten zich met een manifest tegen het in hun ogen kwalijke Israëlische beleid. En aan de andere kant wijzen christenen op de Bijbelse landbeloften voor het volk Israël. Het actuele debat is een goed moment om aan de hand van veertien stellingen duidelijkheid te scheppen.

Lees hier de veertien stellingen, geschreven door prof. dr. Willem J. Ouweneel:

25 oktober 11:14

Dichtgetrokken Hemelse gordijnen

Yoel Schukkmann vanuit Jeruzalem: 'Helaas leven we in gevaarlijke dagen voor Israël en Joden wereldwijd. De Joodse geleerden noemen tijden als deze een Eet tsara leJa’akov, een tijd van pijn, lijden en bijzonder gevaar voor ‘Jakob’ – het Joodse volk.'

Lees hier zijn ontroerende artikel:

25 oktober 10:23

14 feiten over terreurorganisatie Hamas

Sinds het uitvoeren van wrede terreuraanslagen in Israël op 7 oktober is de terreurgroep Hamas voortdurend in het nieuws – zowel bekritiseerd als verheerlijkt.

Onze jongerenafdeling Isreality zette 14 feiten over Hamas op een rij, om zo het nieuws beter te begrijpen en desinformatie te bestrijden.

24 oktober 19:06

Dit gebeurde er vandaag in en rond Israël

Weer een nieuwe update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser.

Gaza

Vanochtend berichtte ik over een relatieve rust in het midden en zuiden van Israël, waar al uren het luchtalarm niet was afgegaan. Rond 17.00 uur kwam er echter een einde aan die ‘rust’ toen Hamas en Palestijnse Islamtische Jihad het grootste rakettensalvo afvuurden sinds 7 oktober de oorlog begon. De raketten waren gericht op het centrum van Israël en bereikten dorpen en steden tot aan de badplaats Netanya. In het dorp Alfei Menashe in Samaria kreeg een huis een voltreffer. De bewoners, een 70-jarige man en zijn twee zoons, waren weliswaar thuis maar ze waren naar de privé schuilkelder gevlucht. Deze van dik gewapend beton gemaakte kamer was het enige deel van het huis dat overeind bleef staan. Twee andere raketten verwondden drie personen in de stad Holon en in Tel Aviv. Een vierde raket ontplofte in de stad Rishon LeZyon, waar eerder vandaag een paar scholen juist weer waren geopend.

Hamaspropaganda en de VN

De media en een deel van de internationale gemeenschap zijn inmiddels weer geobsedeerd geraakt met de Israëlische tegenaanvallen op terreurdoelen in Gaza. De IDF berichtte vandaag dat het de afgelopen 24 uur vierhonderd doelen in de enclave had gebombardeerd en vijf Hamas-commandanten had gedood. Hamas beweerde vandaag dat bij die aanvallen meer dan zevenhonderd burgers (!) waren gedood en dat sinds het begin van de luchtaanvallen meer dan vijfduizend inwoners van Gaza waren omgekomen. De cijfers van Hamas bleken in het verleden echter altijd volkomen onjuist en bedoeld om de wereldgemeenschap op te zetten tegen Israël.

Tenminste één wereldleider is voor de Hamaspropaganda gevallen, bleek vandaag.

VN-Secretaris Generaal Antonio Guterres hield een toespraak voor de VN Veiligheidsraad waarin hij het volgende zei:

“Het is belangrijk om te herkennen dat de aanvallen van Hamas niet in een vacuüm plaatsvonden. Het Palestijnse volk zijn onderworpen aan een benauwende bezetting die al 56 jaar duurt (Gaza is sinds 2005 niet meer ‘bezet gebied’, YV). Zij hebben hun land gestadig zien opgeslokt door nederzettingen en worden geplaagd door geweld, hun economie afgeknepen, de bevolking ontheemd en hun huizen verwoest.”

De Secretaris Generaal voegde er nog wel aan toe dat deze grieven niet de walgelijke aanvallen van Hamas kunnen rechtvaardigen.

In Israël is men nu klaar met Guterres en de Verenigde Naties. VN-ambassadeur Gilad Erdan noemde de toespraak “schokkend” en zei dat Guterres geheel buiten de realiteit staat. De VN-topdiplomaat ziet het bloedbad dat nazi-Hamasterroristen uitvoerden in een “compleet verdraaide en immorele wijze”, zei Erdan. Minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zegde na Guterres zijn geplande ontmoeting met de Secretaris Generaal af. Cohen was in New York met sommige families van de door Hamas ontvoerde Israëli’s en hoopte op begrip vanuit de VN voor de uiterst penibele situatie in Israël.

Guterres' houding tegenover de oorlog met Hamas stond in schril contrast met de uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron. Deze zei na zijn ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu dat Frankrijk zou pleiten voor uitbreiding van de oorlog die een internationale coalitie tegen ISIS voert naar Hamas. Macron vindt dat “de dreiging van Hamas een zaak van existentie is voor iedereen”.

Noordelijk front

Vanmiddag hervatte Hezbollah ook zijn aanvallen op het noorden van Israël. Kibboets Manara, even ten zuiden van de ontruimde stad Kiryat Shmoneh, werd met een antitankraket bestookt. De IDF reageerde opnieuw met artilleriebeschietingen.

Deze raketaanval volgde op een eerdere aanval met hetzelfde wapen op het dorp Shetula in het grensgebied met Libanon. Er vielen in beide gevallen als door een wonder geen gewonden. In totaal viel de IDF drie Hezbollah-cellen aan die de antitankraketten op Noord-Israël afvuurden.

Iran

De commandant van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, Ishmail Ghani, is momenteel in Syrië is en stuurt vanuit Damascus de oorlog tegen Israël aan.

Ghani stuurde op maandag een situatierapport naar Iran’s opperste leider Ayatollah Ali Khamenei, waarin hij pleitte voor uitbreiding van de oorlog tegen Israël. Een vertrouweling van Khamenei zei daarna dat Iran nieuwe fronten moet openen in Syrië en in het centrum van Israël. Daarmee bedoelde hij Judea en Samaria, waar Iran voortdurend probeert om het Palestijnse geweld beter te organiseren. Iran houdt nu ook rekening met een uitbreiding van de oorlog na interventie van het Amerikaanse leger, volgens de bron die sprak met media in Koeweit.

Ghani heeft nu het groene licht gekregen van Khamenei en een open budget om deze fronten te openen.

Vanwege de dreiging van terroristische aanvallen, zoals die van 7 oktober, voor de Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria zijn er nu door de IDF versterkingen aangevoerd. Ook hebben deze gemeenschappen extra middelen gekregen om de beveiliging nog verder te verbeteren.

24 oktober 14:26

Uitzending 24 oktober • Israël in oorlog

Op sociale media zie je vaak de meest extreme reacties op het Israël-Hamas conflict. Kun je ook een normale online discussie voeren? Daarover zit aan tafel Ilana Engels, antropologe. Ze houdt sinds het begin van de oorlog de discussies op sociale media in de gaten en voert zelf gesprekken met mensen die haatreacties plaatsen.

Veel kerken zijn opvallend stil rondom Israël. We gaan in gesprek met Jacob Keegstra, voorzitter ICEJ Nederland (internationale christelijke ambassade). Waarom is het belangrijk om te bidden voor Israël en waar moet je dan voor bidden?

Via een videoverbinding hebben we contact met Liesbeth Luurs, een kinderarts die in de nabije omgeving van de Gazastrook woont. Wat is de impact van de oorlog op haar en haar familie?

Bekijk de uitzending hier:

24 oktober 14:21

Komende donderdag: bemoedigingsavond voor Israël in de Grote Kerk van Dordrecht

Komende donderdag (26 oktober) is er vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk van Dordrecht een bemoedigingsavond voor Israël. Met o.a. het Holland-Koor o.l.v. Jan Quintus Zwart, Marco den Toom (orgel), Noortje van Middelkoop (panfluit) en een overdenking van ds. Kees van Velzen. De toegang is gratis.

Deze avond wordt ook live uitgezonden en is te volgen via cvi.nl/livestream of via ons YouTubekanaal.

24 oktober 13:51

Update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Twee Israëlische vrouwen vrijgelaten

Op maandagavond werden er opnieuw twee gevangenen vrijgelaten door Hamas. Het betrof twee bejaarde Israëlische vrouwen die, naar verluidt, niet in goede gezondheid waren. De vrijlating van Nurit Cooper (79) en Yocheved Lifshitz (85) werd opnieuw bemiddeld door Qatar, dat al lange tijd onderdak biedt aan Hamas-leiders en grote sommen geld aan de terreurbeweging geeft.

Turkije is een ander land waar Hamas-leiders onderdak vonden, maar daar komt nu een einde aan. President Erdogan is woest over het feit dat Hamas loog over de afgezwaaide raket die vorige week een ziekenhuis in Gaza trof. Deze leugen veroorzaakte grote onrust in Turkije, waar duizenden deelnamen aan vaak gewelddadige betogingen tegen Israël. De Turkse leider wil nu dat de Hamas-leiders vertrekken.

Vandaag werd bekend dat één van de twee vrijgelaten vrouwen had verteld dat ze op een motorfiets naar Gaza was gebracht terwijl ze werd geslagen. De vrouw vertelde ook dat ze uren door “natte tunnels” had gelopen met, wat blijkt, gebroken ribben.

Verhoor van een Hamas-terrorist

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth publiceerde vandaag een verhoor van een Hamas-terrorist die deelnam aan het bloedbad op 7 oktober jl. De man vertelde dat Hamas hem opgedragen had om vrouwen en kinderen te vermoorden. “In moskeeën vertellen ze je dat je mededogen voor bejaarden, vrouwen en kinderen moet hebben en in het leger (Hamas) dragen ze je op om hen te doden”, zei de gevangen genomen terrorist.

Hij onthulde vervolgens dat Hamas de duizenden terroristen die de invasie in Zuid-Israël uitvoerden, had opgedragen om onthoofdingen uit te voeren en om ledematen af te hakken. Hamas is het zelfde als Daesh, het Arabische acroniem voor ISIS volgens de man. “Hamas werd Daesh, ze zijn hun verstand verloren en werden inhumaan”, zei de terrorist. Hij vertelde zijn ondervragers vervolgens dat men dode lichamen van vrouwen had verkracht. “Gebeurde dat echt?”, vroeg de Shin Beth agent waarop de terrorist bevestigde dat de dode lichamen van jonge vrouwen waren verkracht.

Grondoorlog

Er is nu in de media veel speculatie over de grondoorlog die de IDF aan het voorbereiden is in tegen Gaza. Deze speculaties werden begonnen door The New York Times, dat zich baseerde op de mening van Democratische leiders die bekend staan als critici van Israël. Israël zou niet goed weten hoe een grondoorlog in Gaza uit te voeren en zou geen exit strategie hebben.

De IDF zou verder nog steeds niet goed zijn voorbereid op de grondoorlog. Dit alles heeft ten doel om Israël opnieuw af te houden van een allesbeslissende aanval op Hamas, die een einde moet maken aan het terreurregime in Gaza. Uit alles blijkt echter dat het Israëlische leger klaar is om Gaza binnen te trekken.

Humanitaire hulp aan Gaza

De humanitaire hulp aan Gaza speelt een rol bij de onderhandelingen over de vrijlating van gevangenen, zo is nu duidelijk geworden.

Vanmorgen werden er opnieuw 17 trucks met hulpgoederen via de Egyptische grensovergang Rafah Gaza binnengereden. Hamas wil echter meer en eist ook brandstofleveranties. De terreurbeweging beweerde dat chirurgen in ziekenhuizen kinderen bij kaarslicht opereren. Ook dit is deel van de propaganda die ten doel heeft om de media en de wereldgemeenschap te mobiliseren tegen Israël. Er is namelijk geen brandstofcrisis in Gaza. Hamas heeft een enorm aantal ‘tankstations’ gebouwd voor het kleine wagenpark in Gaza. Op het terrein van deze tankstations zijn grote ondergrondse opslagtanks die als brandstof voorraad dienen in tijden van nood. Deze tanks bevatten miljoenen liters brandstof. De IDF is in het bezit van satelliet foto’s waarop de aanleg van ondergrondse brandstoftanks te zien is.

Minder raketbeschietingen

Ondertussen is het aantal raketbeschietingen op Israël sterk afgenomen. In de stad Ashkelon vertelden inwoners mij dat er al uren geen luchtalarm meer was. Een Nederlands Israëlische vrouw in Rishon LeTzion schreef op haar Facebookpagina dat sommige scholen in de stad weer geopend zijn. Hamas houdt blijkbaar zijn resterende raketten arsenaal achter de hand voor de grondinvasie.

De Amerikanen hebben nu een groep legerveteranen die in Irak en Syrië vochten tegen ISIS naar Israël gestuurd om de IDF te adviseren over stedelijke oorlogvoering. Deze officieren leidden de veldslagen tegen ISIS in de stad Mosul in Irak en Raqqa in Syrië, dat de hoofdstad was van de Islamitische Staat. Die veldslagen namen weken tot maanden in beslag, omdat de burgerbevolking aanwezig was in de steden.

De IDF zal vrijwel zeker niet het Amerikaanse Falluja model toepassen in Gaza. Deze stad in Irak was twee keer het toneel van een veldslag tegen Al Qaida en later tegen ISIS en werd in december 2004 met de grond gelijkgemaakt door het Amerikaanse leger. De VS konden dat doen omdat eerst de burgerbevolking werd geëvacueerd.

24 oktober 11:22

Psalm 119 is als een brug

In deze tijd van moeite, spanning en verdriet na het uitbreken van bruut geweld dreigen er kloven te ontstaan. Wie Israël steunt, kan rekenen op allerlei vormen van weerstand, zelfs in een tijd waarin angst wordt gezaaid. Terrorisme dat als wanhoopsdaad, zelfs bevechting van vrijheid wordt geduid.

Ds. Gerard Krol: 'Er is een brug nodig. Tussen mensen onderling en dieper: tussen God en de mens.'

Lees vandaag deze overdenking over Psalm 119:

24 oktober 10:29

Hoe de Joodse geloofsbelijdenis 2 levens redde

De twee dochters van de Joodse Ja'akov waren op het muziekfestival toen Hamas-terroristen binnenvielen en een enorm bloedbad aanrichtten.

Lees hier het bijzondere verhaal over hoe zijn dochters deze aanslag overleefden:

24 oktober 10:19

IDF toont brandstoftanks van Hamas, ondanks beweringen over tekorten in Gaza

Het Arabische IDF-account op X (voorheen Twitter), deelde vanmorgen een bericht met twee luchtfoto's waarop 12 olietanks te zien zijn, verborgen in de grond bij de grensovergang Rafah, in het zuiden van de Gazastrook.

"Zo ziet meer dan een half miljoen liter dieselolie eruit," schrijft de Arabische IDF-woordvoerder Avichay Adraee, "terwijl Hamas blijft beweren dat het niet genoeg brandstof heeft om ziekenhuizen en voedselproductie te ondersteunen."

"Hamas-ISIS steelt deze brandstof van burgers en brengt het over naar zijn tunnels, raketlanceerders en leiders. Zo ziet de prioriteitenlijst van Hamas eruit," vervolgt hij.

"Inwoners van Gaza, het adres voor jullie klachten is niet Israël. Het zijn Yahya Sinwar, Muhammad Deif en andere Hamas-ISIS leden die Gaza in deze afgrond hebben geduwd."

Bekijk hieronder de foto:

Olietanks luchtfoto gaza

Luchtfoto van brandstoftanks in Gaza. Foto: X-account van de IDF Arabic

23 oktober 20:21

Ontwikkelingen in Israël gaan snel: nieuwe update van onze correspondent Yochanan Visser

Noordelijke front

In de loop van de dag nam de spanning in het noorden van Israël verder toe. Dit gebeurde nadat Hezbollah een onbemand aanvalsvliegtuig (UAV) het Israëlische luchtruim instuurde in de buurt van de stad Akko. De UAV, die over de zee van Akko naar kibboets Ein Hamifratz werd gedirigeerd, werd vervolgens door de IDF met het Iron Dome antiraketsysteem neergeschoten.

Deze UAV-aanval volgde op een ander incident waarbij een drone vanuit Zuid-Libanon het Israëlische luchtruim binnenvloog. De UAV werd met een raket neergeschoten, aldus een IDF-verklaring.

Daarna werd laat in de middag een raketaanval op het gebied rond Har Dov ten oosten van de stad Kiryat Shmoneh voorkomen door de IDF. Een onbemand aanvalsvliegtuig van de IDF nam de terroristen onder vuur en schakelde hen uit.

De gehele dag waren er gevechtsvliegtuigen in de lucht boven Noord-Israël en hoorde men het geluid van de UAV’s die het luchtruim boven Israël bewaken.

Gedurende de maandagnacht voerde de IDF UAV-aanvallen uit op twee Hezbollah-terreurcellen die van plan waren om aanvallen uit te voeren met antitankraketten.

Vanavond werd een nieuwe aanval van Hezbollah op kibboets Misgav Am gerapporteerd. Volgens de laatste berichten ging het weer om een antitankraket die tevens het luchtalarm in de ontruimde stad Kiryat Shmoneh deed afgaan.

De Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines heeft nu besloten om zijn gehele vloot uit Libanon te halen. Dit volgde op een massale evacuatie van 20.000 burgers uit Zuid-Libanon.

Gaza

Vroeg in de middag lanceerde Hamas twee kamikaze UAV’s in de richting van de IAF-basissen Hatzerim en Tzealim, in de buurt van Gaza. Ook in dit geval schoot het Iron Dome de UAV’s uit de lucht.

De IAF ging intussen door met de aanvallen op terroristische doelen in Hamas. Deze aanvallen zijn nu bedoeld om de weg vrij te maken voor een grondinvasie. Volgens Ya’acov Amidror, een voormalig veiligheidsadviseur van de Israëlische regering, is iedere dag die voorbij gaat in het voordeel van Israël. De IAF-aanvallen verzwakken Hamas en put het rakettenarsenaal van de terroristische organisaties in Gaza uit, volgens Amidror.

Een opinieonderzoek dat vandaag werd gepubliceerd laat zien dat zeventig procent van de Israëli’s voor de vernietiging van de Hamas-terreurorganisatie is. Vierenvijftig procent van de Arabische Israëli’s is deze mening ook toegedaan. Achtenzestig procent van de Israëli’s vindt dat een grondoperatie het beste middel is om een einde te brengen aan het Hamasregime in Gaza.

De IDF organiseerde vandaag een briefing voor buitenlandse verslaggevers over de gruweldaden die Hamas pleegde op 7 oktober. De briefing was gesloten voor het publiek en de reporters mochten geen gebruik maken van hun telefoon om opnames te maken van de onthutsende beelden.

Zo was er onder andere te zien hoe een Hamas-terrorist een man doodschoot en hem vervolgens onthoofde met een schop. De IDF liet ook beelden zien vanuit Gaza die door Arabieren daar waren gemaakt. Op die beelden was de lynch van een zwaargewonde IDf-soldaat te zien die uit een auto werd getrokken door een uitzinnige menigte. Een woordvoerder voor de IDF zei desgevraagd dat men ook videobewijs van verkrachtingen van ontvoerde Israëlische vrouwen heeft, maar die om begrijpelijke redenen niet kan laten zien.

Volgens de laatste berichten zijn er op dit moment onderhandelingen gaande tussen Qatar en Hamas over de vrijlating van Israëlische kinderen en vrouwen met een dubbel paspoort die ontvoerd zijn en van buitenlandse gijzelaars.

23 oktober 15:06

Update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

Hieronder kunt u een nieuwe update lezen over wat er in Israël gebeurt:

Gaza

De Israëlische luchtaanvallen op Gaza gaan in volle hevigheid door. Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) hervatten vanmorgen, na een pauze van bijna dertien uur, de raketaanvallen op Israël.

Op zondagavond voerde de IDF verder een inval uit in Noord-Gaza, waar soldaten de velden naast de grensafscheiding doorzochten. Aangenomen werd dat de soldaten opnieuw zochten naar vermiste Israëli’s, maar dit lijkt niet de juiste reden waarom de IDF juist dit gebied doorzocht. De verwachte grondinvasie in Gaza zal in het noorden van de enclave beginnen. De IDF houdt rekening met ‘verrassingen’ die PIJ en Hamas in petto hebben voor de soldaten. Dus lijkt het erop dat het leger het terrein doorzocht op boobytraps en tunneluitgangen. Bij de beperkte grondactie sneuvelde de 19-jarige IDF sergeant Tamir Barak en werden drie andere soldaten verwond.

Leugens van Hamas-leider Mashal

Hamas-leider Khaled Mashal werd in zijn verblijfplaats in Qatar geïnterviewd over de misdaden die zijn mannen in Zuid-Israël pleegden. De steenrijke Hamas-leider ontkende glashard dat Hamas moedwillig burgers had vermoord en zei dat het een verzinsel was van Netanyahu. “Wij raken geen burgers met opzet. In alle oorlogen raken burgers gewond en wij focussen op verzet tegen de bezetting”, zei Mashal.

Een gevangengenomen Hamas-terrorist zei tijdens zijn verhoor door de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth dat hij zich bedrogen voelde door de leiders van Hamas. Volgens de gevangen terrorist zijn de Hamas leiders Haniyeh en Mashal verantwoordelijk voor misleiding zijn en noemde hen corrupt.

Intussen vond de IDF cyanidecapsules en een verstuiver in de bepakking van één van de gedode terroristen die het bloedbad op zeven oktober uitvoerden. Er werd ook een USB-stick gevonden waarop video’s waren opgeslagen over hoe men het beste kon onthoofden. In de uitrusting van een andere dode terrorist werd een roze kinderrugzak gevonden die een op afstand bedienbare bom bevatte. De bedoeling was klaarblijkelijk om kinderen met deze rugzakken te lokken en hen dan te vermoorden met de bom.

Vertraging grondinvasie in Gaza

Er zijn een paar redenen voor de vertraging in de IDF grondinvasie van Gaza. Ten eerste is er het feit dat er 220 burgers in gijzeling worden gehouden door Hamas. De levens van deze gegijzelden, waaronder ongeveer 50 mensen met een buitenlands paspoort, moeten indien mogelijk gespaard worden.

Een tweede reden is de evacuatie van burgers in Gaza vanuit het noorden van de enclave en vanuit Gaza stad. Deze evacuatie is nog steeds gaande en ongeveer 700.000 Palestijnse burgers zijn inmiddels gevlucht.

Een derde reden is dat de Israëlische luchtmacht via aanvallen vanuit de lucht nog altijd bezig is de weg te plaveien voor de grondinvasie. Het uitschakelen van zoveel mogelijk militaire installaties en het doden van terroristen vanuit de lucht zal de grondactie minder gevaarlijk maken. Israël heeft verder geen haast omdat het de steun heeft van een groot deel van de wereldgemeenschap. Bij eerdere confrontaties met Hamas en PIJ was dit niet het geval.

Het laatste nieuws uit Zuid-Israël is dat de IDF eerder vanmiddag een droneaanval van Hamas op de toch al zwaar getroffen gemeenschappen rond Gaza voorkwam.

Het front in Noord-Israël

Het tot nu toe beperkte conflict met Hezbollah in Libanon gaat onverminderd door.

Hezbollah maakte vandaag bekend dat zeven leden van de terreurorganisatie waren gedood bij IDF vergeldingsacties in Zuid-Libanon. Dit gebeurde nadat er verscheidene antitankraketten werden afgevuurd op IDF posities langs de grens met Libanon. Ook werden er opnieuw mortiergranaten afgeschoten op het dorp Yiftach in het grensgebied en werd er een onbemand vliegtuig neergeschoten dat uit Libanon kwam. De IDF voorkwam ook een raketaanval op het dorp Shlomi, even ten noorden van de stad Nahariya, met een preventieve aanval op vier Hezbollah eenheden.

Wapenarsenaal van Hezbollah

Het Institute for National Security Studies (INSS) in Israël publiceerde op maandag de resultaten van een onderzoek naar het raketten arsenaal van Hezbollah. Volgens INSS is dat arsenaal veel groter dan tot nu toe werd aangenomen en zou 200.000 projectielen omvatten. Hezbollah heeft 80.000 midden- en mediumlange afstandsraketten tot zijn beschikking.

Verder beschikt de door Iran gesponsorde terreurgroep over ongeveer 30.000 lange afstandsraketten met een reikwijdte tot 300 kilometer. Een aantal Scud raketten en honderden geleide raketten zijn ook onderdeel van Hezbollah’s arsenaal alsmede C802 luchtdoelraketten en Yakhont anti-schipraketten. Naast deze raketten beschikt Hezbollah over UAV’s die een maximale reikwijdte hebben van 400 kilometer.

Steeds meer landen dragen inmiddels bij tot een ongekende troepenopbouw in de buurt van Israël. De Verenigde Staten hebben zoals eerder gemeld al twee vliegdekschepen voor de kust van Israël en een aantal andere oorlogsschepen. Vandaag werd gemeld dat ook Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Italië speciale eenheden van hun legers hebben gestationeerd op Cyprus.

23 oktober 14:48

Uitzending maandag 23 oktober • Israël in oorlog

Het is de zeventiende dag van de oorlog tussen Israël en Hamas. Vandaag reist demissionair premier Mark Rutte naar Israël. Dit weekend kwamen de eerste containers met noodhulp via Egypte de Gazastrook binnen. Ondertussen gaat de oorlog onverminderd door.

Hoe kun je in dit conflict tussen Israël en Hamas eerlijk en gebalanceerd nieuwsfeiten brengen? Hoe kun je als lezer fake-nieuws onderscheiden van feiten? En hoe groot is de kans dat het conflict verder escaleert naar een meervoudige frontenoorlog? Richard Donk, buitenlandredacteur voor het Reformatorisch Dagblad geeft een toelichting.

Paola Groenewold van jongerenafdeling Isreality vertelt hoe lastig het is voor jongeren om in de stortvloed van negativiteit over Israël toch goede argumenten te krijgen om het op te nemen voor Israël.

Bekijk de uitzending hier:

23 oktober 14:36

Israëlische held hielp Palestijnen en werd vermoord door Hamas

Ofir Libstein was een geliefde lokale Israëlische held die werd vermoord tijdens de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober. Ofir zette zich in voor een duurzaam en beter milieu in Gaza om een stabiele en welvarende toekomst voor het Palestijnse volk te creëren.

De buitengewone impact van Ofir reikt veel verder dan zijn geboortestad en laat een onuitwisbare indruk achter op de levens van degenen die hem kenden en degenen die zijn inspirerende verhaal hebben gehoord.

Bid voor troost voor de nabestaanden van Ofir Libstein.

Bekijk hier de video:

23 oktober 13:56

Video: ds. Willem J.J. Glashouwer beantwoordt de vraag waar de haat tegen Israël vandaan komt

Je hoort het steeds meer om je heen: het is de schuld van de Joden. Ze hebben het er zelf naar gemaakt. Het is de schuld van Israël. Moeten ze die Palestijnen maar niet zo dwars zitten. Het zijn die Joden weer. En dat is altijd zo geweest. Geen wonder dat iedereen een hekel aan ze heeft. Waar komt die haat vandaan? Daarover sprak ds. Willem J J Glashouwer aan de hand van Psalm 83 op een solidariteitsbijeenkomst van Christenen voor Israël in Veenendaal. 

Bekijk hier de video:

23 oktober 13:39

Demonstranten vragen aandacht voor ontvoerde Israëli's in Genève

In het Zwitserse Genève was gisteren een grote demonstratie om aandacht te vragen voor de meer dan 200 Israëli's die door Hamas-terroristen zijn ontvoerd naar de Gazastrook. De demonstratie vond plaats in deze stad, omdat hier zowel de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties als het internationale Rode Kruis is gehuisvest. De hoop is dat de druk op deze organisaties wordt vergroot om hen in actie te laten komen voor de ontvoerden. Onder hen zijn baby's, kinderen en ouderen. 

Hieronder is de demonstratie terug te kijken. Eén van de sprekers was Leon Meijer, voorzitter van de internationale beweging van Christenen voor Israël. Zijn toespraak begint rond minuut 27. 

23 oktober 11:49

Openbaring 19 • Een scherp zwaard uit Jezus' mond

Ds. Henk Poot: 'Als iemand mij zou vragen om uit te leggen wie Jezus is, dan zou ik al gauw zeggen dat Hij de Zoon van God is, dat Hij onze zonden gedragen heeft en dat wij door Zijn dood en opstanding Gods Koninkrijk mogen binnen gaan. En ik zou er aan toevoegen dat we mogen leven door Zijn Geest.

Maar Hij is meer en ik merk dat menigeen daar zijn wenkbrauwen bij optrekt.'

Lees vandaag deze overdenking over Openbaring 19 en bid voor de spoedige verlossing van Israël.

23 oktober 11:22

Ohad wordt vandaag 9 jaar, maar kan zijn verjaardag niet vieren

Op de foto zie je Ohad Munder, een Israëlisch jongetje dat vandaag 9 jaar wordt. Hij kan zijn verjaardag echter niet vieren, want hij wordt sinds 7 oktober gevangen gehouden door Hamas-terroristen in de Gazastrook.

Tweeëneenhalve week geleden ging Ohad samen met zijn moeder op bezoek bij opa en oma in kibboets Nahal Oz, vlakbij Gaza. Ohad en zijn moeder Keren werden meegenomen door terroristen van Hamas. Sindsdien is niks meer van hen vernomen. Hetzelfde geldt voor meer dan 200 andere mensen die zijn ontvoerd, in de leeftijd van 9 maanden tot 85 jaar. Bid om bescherming, dat ze mogen ervaren dat God bij hen is en dat ze snel worden bevrijd.

23 oktober 11:08

De gebeurtenissen van afgelopen zondag

Onze correspondent uit Israël, Yochanan Visser, praat u bij over de situatie in Israël en de gebeurtenissen van zondag 22 oktober.

Lees het hier:

23 oktober 9:42

Nieuw liveblog

De oorlog in Israël duurt inmiddels ruim twee weken. In de afgelopen twee weken hebben we jullie op de hoogte gehouden via ons liveblog en daar gaan we uiteraard mee door! Om het overzicht een beetje te bewaren starten we vandaag met een nieuw liveblog. Het eerste liveblog, van 7 t/m 21 oktober dus, is hier terug te lezen. 

Favicon CVI

De auteur

Redactie cvi.nl

Doneren
Abonneren
Agenda