Sluiten

Zoeken.

2021: elke dag 18 aanvallen tegen Joden in Judea en Samaria

5 januari 2022

Terreur Israel Judea Samaria

Ettya Dimentman (rechts, op voorgrond) zoekt troost bij een vriendin tijdens de begrafenis van haar echtgenoot, die om het leven kwam bij een terreuraanslag. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

In 2021 vonden ruim 6600 aanvallen plaats op Joden in Judea en Samaria. Dat maakte het Israëlische leger bekend.

Uit de gegevens blijkt dat in het afgelopen jaar het aantal incidenten waarbij met stenen werd gegooid met 38% is gestegen, het aantal aanvallen met molotovcocktails steeg met 36% en dat er zelfs twee keer zoveel steekincidenten zijn geweest als in 2020. Gemiddeld vonden er 18 aanvallen per dag plaats.

Van de 6633 aanvallen die tot half december werden gerapporteerd, ging het in 61 gevallen om een schietpartij, 18 steekpartijen, 1022 gegooide molotovcocktails en 5532 keer werd er met stenen naar Joden gegooid.

De cijfers hebben alleen betrekking op Judea en Samaria, dus incidenten in andere delen van Israël zijn nog niet eens meegerekend.

Dimentman familie

Yehuda Dimentman (rechts) met zijn vrouw Ettya en zoontje van negen maanden. Foto: familie Dimentman

Afgelopen december kostte een schietpartij nog het leven aan de 25-jarige student Yehuda Dimentman. Hij en twee vrienden werden onder vuur genomen door Palestijnse terroristen, op de terugweg na een schooldag in Homesh. Het gezin woonde in Shavei Shomron, een Joods dorp ten noorden van Nablus dat wordt omringd door Arabische dorpen.

Meer over Judea en Samaria

In 1967 kwamen Judea en Samaria weer in handen van Israël, net als de oude stad van Jeruzalem. Waarom is dit omstreden gebied, dat vanwege de vorm en religieuze betekenis, zo belangrijk?

Doneren
Abonneren
Agenda