Sluiten

Zoeken.

Artikelen

Activiteiten

Kennisbank

Podcasts

Projecten

Publicaties

Videos

Overig

Colel Chabad ondersteunt getroffen gezinnen uit Zuid-Israël

25 oktober 2023

Kibboets Beeri zuid israel hamas

Een van de verwoeste huizen in kibboets Be'eri. Foto: Erik Marmor/Flash90

We weten allemaal wat er zich op grote schaal heeft afgespeeld in Israël. We weten van de meer dan 1400 doden bij de aanval op 7 oktober. Hier het verhaal van kibboets Be’eri, geschreven door de organisatie Colel Chabad. Deze organisatie biedt hulp aan arme gezinnen en hen die moesten vluchten vanuit het zuiden.

7 oktober 2023 - de sirene ging af in de Gazastrook. De mensen van kibboets Be'eri renden naar de schuilkelder en bleven daar. Ze wisten dat niet iedereen het gehaald had, maar ze wisten ook dat het misschien niet veilig was om terug naar buiten te gaan. De bewoners van de kibboets bleven tot 24 uur in die schuilkelder, totdat de IDF arriveerde en hen vertelde dat het veilig was om naar buiten te komen.

Degenen die de schuilkelder niet haalden, maar het wel overleefden, waren getuige en ervoeren een totale verwoesting en onuitsprekelijke verschrikkingen, vergelijkbaar met die van de Holocaust. Meer dan 110 mensen werden gedood tijdens de aanval.

Niets meer

Toen het leger arriveerde, evacueerden ze onmiddellijk de overlevenden. Ze moesten zo snel mogelijk spullen verzamelen. Er viel echter niets meer te verzamelen, want hun huizen waren verwoest en hun bezittingen tot de grond toe afgebrand.

De bewoners van Kibboets Be'eri arriveerden bij de hotels met lege handen. Het hotel biedt onderdak en eten, maar dat is alles. Veel mensen hadden geen schoenen, geen bril en geen schone kleren.

Dat is waar Colel Chabad om de hoek komt kijken. We hebben ons voorgenomen om deze mensen te voorzien van cadeaukaarten van 5000 shekel om zo te voorzien in hun basisbehoeften. Toen we aankwamen, verwachtten we dat er 20 families in dat hotel zouden verblijven. Uiteindelijk ontmoetten we die dag 200 families. We gingen met hen in gesprek en deelden de kaarten uit.

Kaarten uit kibboets Be’eri

Het interessante aan deze kaarten is dat ze oorspronkelijk uit kibboets Be'eri kwamen. Het inkomen van Kibbutz Be'eri komt voornamelijk van het drukken van alle plastic kaarten in Israël. Ze drukken onze Eshel-kaarten, creditcards, rijbewijzen en alle andere soorten kaarten. Op dit moment produceren ze natuurlijk nul kaarten, omdat hun fabriek beschadigd is. Het is een wonder dat de fabriek niet volledig vernietigd is.

Als het weer veilig is, kunnen de mensen uit de kibboets terugkeren en de fabriek verder gebruiken als inkomstenbron. We konden de oude overtollige kaarten die we hadden opnieuw gebruiken voor onze nieuwe onderneming.

Iedereen aan wie we een kaart gaven, had een familielid dat was gedood of gegijzeld. Hoewel deze families hun dierbaren graag in Kfar Azza zouden begraven, is dat op dit moment niet veilig, dus begraven ze hen tijdelijk op andere plaatsen.

Leven opbouwen

Ondanks alles wat ze hadden doorstaan, waren de bewoners van Kibboets Be'eri nog steeds blij en dankbaar om hun kaarten te ontvangen. Israël is een veerkrachtig volk.

Dit zijn geen mensen met een uitkering. Dit zijn geen mensen die psychologische hulp nodig hebben. Dit zijn gewone, normale mensen die net een afschuwelijke ramp hebben meegemaakt. Deze kaarten zijn slechts de eerste stap om hen te helpen hun leven weer op te bouwen.

Helaas is dit verhaal niet uniek voor Kibboets Be'eri. Veel van de Kibboetsim en andere dorpen in Zuid-Israël leden onder soortgelijke aanvallen van Hamas op 7 oktober. Maar samen zal Israël overwinnen.

We houden alle slachtoffers, ontvoerden en overlevenden in onze gebeden en gedachten.

Steun Israël

De organisatie Colel Chabad is een van de organisaties die wij met ons noodfonds ondersteunen. Helpt u ook mee? Maak dan uw donatie, klein of groot, over via de knop hieronder. Alvast bedankt voor uw steun!

Steun noodfonds Israël

Doneren
Abonneren
Agenda