Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

De gebeurtenissen van afgelopen zondag

Door Yochanan Visser - 

23 oktober 2023

De gebeurtenissen van afgelopen zondag in Israel

Soldaten van het Israëlische leger in het zuiden van Israël. Foto: Gili Yaari/Flash90

Onze correspondent uit Israël, Yochanan Visser, praat u bij over de situatie in Israël en de gebeurtenissen van zondag 22 oktober.

Het noordelijke front

De ontwikkelingen aan het noordfront domineerden op zondagmorgen het nieuws in Israël. Dit nadat duidelijk was geworden dat Iran probeert om het huidige conflict te escaleren richting een meervoudige frontenoorlog.

Iraanse vliegtuigen brachten afgelopen weekend aan de lopende band geavanceerde wapens naar Syrië. Ook kwam Ishmail Qani, de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde, op zaterdag in Syrië aan om de oorlog tegen Israël te overzien. De Quds Brigade is belast met het exporteren van de Islamitische revolutie naar andere landen en overziet de activiteiten van de zogenaamde Iraanse verzetsas.

De Israëlische luchtmacht (IAF) bombardeerde daarop opnieuw de landingsbanen van de Syrische luchthavens van Aleppo en Damascus. Deze keer werd er een enorme hoeveelheid springstof gebruikt om de landingsbanen totaal te vernietigen zodat ze voorlopig niet kunnen worden gebruikt.

Net zoals Israël een plan heeft voor deze oorlog, is Iran al jaren bezig met de voorbereiding op een meervoudige frontenoorlog tegen de Joodse staat. Daarover in de loop van de week meer.

Verenigde Staten

De Amerikaanse regering van Joe Biden is nu op ongekende wijze bezig om Israël militair te versterken. Dit wordt gedaan door een luchtbrug van enorme vrachtvliegtuigen, die allerlei militaire uitrusting en wapens naar Israël brengen. De VS brachten verder dit weekend twee Iron Dome afweersystemen en een aantal Patriot-raketten naar Israël. De Verenigde Staten zijn verder bezig om Patriot systemen en het zogenaamde THAAD anti-langeafstandsrakettenschild opnieuw te installeren in het Midden-Oosten.

De Amerikanen zijn ook actief om hun militaire aanwezigheid in de Rode Zee op te voeren. Het vliegdekschip USS D. Eisenhower is nu op weg naar de zee voor de kust van Jemen. Daar waren eerder door de USS Carney vier kruisraketten en vijftien drones neergehaald. Deze waren door de Sjiitische militie Ansar Allah afgevuurd.

Verder zijn er 2000 leden van de US Special Forces naar het Midden-Oosten overgebracht en er komt meer. De regering Biden heeft ook een militair hulppakket ter waarde van 13 miljard euro goedgekeurd voor Israël. De Amerikaanse steun is dus ongekend. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de vrees dat de huidige oorlog kan uitgroeien tot een regionaal of zelfs mondiaal conflict.

Iran ziet deze ontwikkelingen ook en heeft blijkbaar besloten om via zijn bondgenoten in Irak en Syrië basissen van de VS aan te vallen. Op zaterdag werd een aanval gemeld op de VS basis in Al-Tanf op de grens tussen Syrië en Irak en op zondag was het opnieuw raak. Drones vielen de grote Amerikaanse basis Ein al-Assad aan in Irak. Drie Amerikaanse soldaten werden bij die aanval gedood terwijl zes anderen gewond raakten.

Premier Benjamin Netanyahu waarschuwde zondag Hezbollah opnieuw. De premier zei dat “wanneer Hezbollah besluit om echt deel te nemen aan de oorlog, dan zullen wij het raken met een kracht die men zich niet kan voorstellen. Het resultaat daarvan zal verwoestend zijn voor Libanon.”

Eerder had Yoav Golant, minister van Defensie, al gezegd dat Libanon terug zou worden gebombardeerd naar het stenen tijdperk in het geval dat Hezbollah massaal raketten op Israël zou gaan afvuren.

De regering in Washington waarschuwde zondag ieder land of organisatie die de cirkel van de strijd wil uitbreiden om ervan te profiteren, om dit niet te doen. Het Pentagon vervolgde door te zeggen dat de VS niet zullen aarzelen om militaire actie te ondernemen tegen die landen of organisaties. Een Druzische leider in Libanon bevestigde zondagavond dat de VS Hezbollah direct hadden gewaarschuwd dat uitbreiding van de vijandelijkheden tegen Israël zou leiden tot Amerikaanse militaire actie tegen zowel Hezbollah als Iran.

Gaza

De raketbeschietingen vanuit Gaza gingen ook op zondag onverminderd door, maar beperkten zich hoofdzakelijk tot het gebied rond Gaza. Er wordt geschat dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad nog een voorraad hebben van 20.000 raketten. De meesten daarvan zijn lokaal geproduceerd in wat door de IDF ‘de metro’ wordt genoemd, een groot ondergronds netwerk van tunnels. In Israël wordt rekening gehouden met de waarschijnlijkheid dat Hamas de gegijzelde burgers heeft ondergebracht in deze tunnels. Ook wordt ‘de metro’ gebruikt als schuilplaats voor Hamas-commandanten.

Het aantal gegijzelden is inmiddels opgelopen tot 212 en onder hen zijn ongeveer vijftig buitenlanders en mensen met dubbele nationaliteit.

Op zondagavond werd de druk op Gaza verder opgevoerd en werd er een enorm bombardement uitgevoerd door de IAF. Bij het bombardement op 220 doelen werden tientallen terroristen gedood.

De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth heeft een speciale eenheid met de naam Nili opgericht. Deze eenheid zal alle betrokkenen bij het bloedbad van 7 oktober gaan liquideren. Daaronder is het zogenaamde Nukhba commando van Hamas, dat een leidende rol speelde in de gruwelijke invasie van zuid Israël.

Op zondagmiddag werd een uitgeputte Hamas-terrorist gearresteerd die probeerde om de grens met Gaza te bereiken. Er wordt vermoed dat er nog steeds enkele Hamas-terroristen in Israel zijn. De IDF ontdekte op zondagmiddag ook een verlaten kamp van de terroristen even buiten de stad Ashkelon.

De buitenlandse journalisten in Israel werden op vrijdag uitgenodigd om een kijkje te nemen in het forensisch instituut Abu Kabir. Daar wordt geprobeerd om de meest ernstig verminkte lichamen van vermoorde Israëli’s te identificeren. Een journalist van het Amerikaanse nieuwsbureau Media Line beschreef daarna de verschrikkelijke dingen die hij had gezien. Hij schreef verder dat verschillende journalisten moesten huilen tijdens de rondleiding. De autopsiespecialisten in Abu Kabir vertelden Media Line dat ze in hun lange loopbaan nog nooit dingen hadden gezien zoals onthoofde baby’s en totaal als mensen onherkenbare stoffelijke resten.

Judea en Samaria

In de Palestijnse stad Jenin in Samaria voerde de IAF een zeldzame luchtaanval uit op een terreurtunnel. De tunnel zou volgens de IDF worden gebruikt voor een terroristische aanslag op de Israëlische stad Afula 15 kilometer verwijderd van Jenin.

Het front in centraal Israël wordt door de IDF onder controle gehouden door dagelijks invallen uit te voeren in PA gecontroleerde gebieden. Daarbij is de focus op Hamas-terroristen. De IDF is klaarblijkelijk vast van plan om een einde te maken aan de activiteiten van de terreurorganisatie in Israël

Volg ons liveblog over Israël

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda