Sluiten

Zoeken.

Liveblog: Israël aangevallen

Door Redactie cvi.nl - 

30 oktober 2023

F231028TN004 (1)

Familie en vrienden van naar Gaza ontvoerde Israëli's komen bij elkaar in Tel Aviv. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Blijf hier op de hoogte van de actualiteit en gebedspunten rondom de situatie in Israël.

Israël aangevallen
 • Op zaterdag 7 oktober werd Israël aangevallen door Hamas-terroristen. 1400 Israëli's werden vermoord, 5400 raakten gewond en meer dan 200 mensen (tussen de 9 maanden en 85 jaar oud) zijn ontvoerd. Zij zitten nog steeds gevangen en het is onbekend waar ze zijn of hoe het met ze gaat.
 • We roepen op om te bidden voor Israël. In dit liveblog vindt u actuele gebedspunten. Klik hier voor alle gebedspunten op een rij.
 • We hebben een noodfonds voor Israël gestart om gericht hulp te kunnen bieden waar nodig.

Dit liveblog is actief sinds 30 oktober, klik hier voor ons liveblog van 7 t/m 21 oktober en hier voor die van 23 t/m 28 oktober.

Steun noodfonds Israël

4 november

Herinnering: solidariteitsavonden voor Israël

In deze laatste toevoeging aan ons liveblog van deze week herinneren we u graag aan de drie solidariteitsavonden die we de komende maand organiseren. Als christenen zijn we nu geroepen naast het Joodse volk te staan om hen te ondersteunen en bemoedigen. En dat willen we dan ook doen tijdens drie solidariteitsavonden, verspreid over Nederland:

  Meld u gratis aan en beleef samen met andere vrienden van Israël een avond van solidariteit, gebed en steun voor Israël!

  Voor nu wensen we u een goede zondag. Vanwege de rustdag houden we dan geen liveblog bij, maar maandag melden we ons weer. 

  4 november 21:10

  Update: dit gebeurde er vandaag in en rond Israël

  Gaza

  Zoals wij vanochtend al berichtten pleegt Hamas oorlogsmisdaden, niet alleen tegen Israël, maar ook tegen de eigen bevolking in Gaza. De jihadistische terreurbeweging schiet burgers dood die van Noord-Gaza naar het zuiden proberen te vluchten. Ook gebruikte Hamas vrouwen en kinderen om een menselijke muur te vormen tegen het oprukkende Israëlische leger (IDF). Tijdens de strijd om Jabalya in het noorden van de Gazastrook zagen soldaten van de Givati Brigade zich plotseling geconfronteerd met naar schatting honderd vrouwen en kinderen die samen een ‘muur’ vormden. De IDF zal naar verwachting later beelden publiceren van dit schokkende tafereel.

  Vandaag bombardeerde de Israëlische luchtmacht verder een ambulance in Gaza die vol zat met Hamas terroristen. Volgens de IDF worden ambulances door Hamas gebruikt om troepen en wapens te verplaatsen. Nadat er pamfletten werden afgeworpen waarin de burgers in Noord-Gaza werden opgeroepen om vanaf 13.00 uur tot 16.00 uur via de Salah a-Din weg naar het zuiden te vluchten beschoot Hamas IDF-soldaten die bezig waren met het vrijmaken van de weg.

  Nadat de IDF het hoofdkwartier van Hamas in Jabalya had ingenomen vluchtten ongeveer tweehonderd Hamas terroristen naar het al-Shifa ziekenhuis in het vluchtelingenkamp. Al-Shifa heeft 1.500 bedden en is het grootste ziekenhuis in Gaza. Het wordt echter ook door Hamas gebruikt als ondergronds commandocentrum. Dat centrum bevat naast dit militaire centrum ook luxe verblijven voor Hamas commandanten die nu in deze situatie proberen de oorlog gaande te houden.

  Hamas houdt naast 240 Israëlische burgers ook honderden buitenlanders vast in de Gaza Strook. Dit, ondanks herhaalde berichten over een overeenkomst die de evacuatie van deze buitenlanders via Egypte zou hebben moeten garanderen. De deal werd door Hamas gesaboteerd doordat men tegelijkertijd ook hordes terroristen naar Egypte wilde overbrengen.

  De IDF publiceerde vandaag ook een video waarin te zien was hoe de Oketz-eenheid met speciaal getrainde honden in een tunnel Hamas terroristen achtervolgden.

  De Israëlische Minister van Defensie Yoav Galant zei vanavond in een toespraak tot het Israëlische volk dat er goede vooruitgang is geboekt in de grondactie in Gaza. Gaza Stad is nu geheel omsingeld en de IDF heeft de enclave in twee delen gesplitst. Het plan is duidelijk: eerst zal het leger geheel noord Gaza uitkammen en wanneer die operatie is afgerond zouden de gevluchte burgers kunnen terugkeren naar het noorden. Vervolgens zal de IDF hetzelfde doen met Zuid Gaza, waar Hamas een veel sterkere vertegenwoordiging heeft. Galant zei verder dat er rekening moet worden gehouden met minimaal weken oorlog in het zuiden. Na de overwinning op Hamas zal de militaire dreiging tegen de dorpen en steden in zuid Israël zijn verdwenen, aldus Galant.

  Vanmiddag vielen de terreurbewegingen in Gaza opnieuw Israël aan met raketten. Tenminste één van de raketten werd gelanceerd in de richting van de badplaats Eilat in het uiterste zuiden van Israël. Rond vijf uur vanmiddag ging het luchtalarm in Arava woestijn af en moesten Israëli’s in plaatsen zoals kibboets Yotvata, de schuilkelder in. Het Arrow antiraketsysteem schoot vervolgens een Ayash 250 raket uit de lucht die door Hamas richting Eilat was gelanceerd.

  Eerder op de dag ging ook in Eilat zelf het luchtalarm af. Dit bleek later een vals alarm te zijn.

  Front in Judea en Samaria

  Er werden vanavond nieuwe schietaanslagen in Samaria gemeld. In het dorp Rechelim werd geschoten op een positie van de IDF. De kogels mistten hun doel en troffen bijna een zesjarig kind die met de schrik vrijkwam.

  Korte tijd later werd een IDF post in Karnei Shomron beschoten. Nabij de stad Netanya in centraal Israël werd vanavond een inflitratie poging gemeld. Een Palestijnse Arabier zou een auto hebben gestolen waarmee hij op weg was naar een aanslag. De man was gewapend volgens de politie. De wegen naar Netanya werden daarop met wegversperringen afgesloten.

  Het noordelijke front

  Gedurende de dag nam het aantal incidenten op de grens van Israël en Libanon weer toe. Hezbollah gebruikte bij één van zijn aanvallen een nieuw type raket volgens de IDF. Bijna alle eerdere aanvallen met antitankraketten schoten hun doel voorbij in de huidige oorlog. Hezbollah gebruikt vaak de Kornet antitank raket die in het verleden zeer gevaarlijk bleek, ook voor Merkava-tanks. De IDF beschikt nu echter over nieuwe verdedigingssystemen tegen dit soort aanvallen.

  Defensie Minister Galant waarschuwde Hezbollah vanavond opnieuw en zei dat Hezbollah leider Hassan Nasrallah niet de fout moet maken die Hamas leider Yahia Sinwar maakte een maand geleden. “Sinwar maakte een fout en bezegelde daarmee het lot van Gaza. Wanneer Nasrallah een fout maakt zal hij Libanon’s lot bezegelen”, zei de minister.

  Er werd vandaag ook een drone aanval op het Har Dov gebied gemeld ten oosten van de stad Metula op de grens met Libanon. De IDF reageerde met artillerie.

  Saoedi-Arabië

  Saoedi-Arabië reageerde vanmiddag op Nasrallah’s speech bij monde van Prins Abd al-Rahman bin Massaed. De Saoedische prins zei dat Nasrallah’s zogenaamde “verzetsas” niets te doen had met Jerusalem en alles met Iran’ agenda voor het Midden-Oosten. Bin Massaed zei verder dat Hezbollah’s raketten niet waren bestemd om de Palestijnse Arabieren te helpen maar Iran. Dit was de eerste keer dat een Saoedische leider Iran’s rol bij de huidige chaos aan de kaak stelde. Saoedi-Arabië schoot vorige week een raket uit de lucht die op weg was van Jemen naar Eilat. Het Saoedische leiderschap heeft verder laten doorschemeren dat de oorlog die Israël momenteel voert tegen Hamas en Hezbollah geen gevolgen zal hebben voor het normalisatie proces tussen het Koninkrijk en Israël.

  Een bijdrage van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

  4 november 19:45

  Bizar: Israël geeft dringende reiswaarschuwing af voor al zijn burgers, waar ook ter wereld

  "Ik kan niet geloven dat ik dit moest aankondigen", schrijft de Israëlische regeringswoordvoerder Eylon Levy op X. De aankondiging waar hij op doelt, is dat Israël al zijn burgers die waar ook ter wereld reizen dringend waarschuwt voor mogelijke veiligheidsgevaren. Israëli's wordt opgeroepen om nog eens te overwegen of geplande buitenlandse reizen echt nodig zijn. "En als ze nodig zijn, verberg dan uitingen die te maken hebben met uw Israëlische of Joodse identiteit", voegt Levy namens de Israëlische regering aan de waarschuwing toe.

  De waarschuwing volgt na meerdere antisemitische incidenten die wereldwijd plaatsvonden sinds Hamas-terroristen op 7 oktober een bloedbad aanrichtten in Zuid-Israël. Afgelopen week werden reizigers vanuit Israël door een kwaadwillende menigte opgewacht op het vliegveld van Machatsjkala in Dagestan. Later volgden oproepen om hetzelfde te doen op andere vliegvelden, waaronder Schiphol.

  4 november 19:38

  Shalva en Eden bedanken christelijke ondernemers voor hartverwarmende steun

  Afgelopen week was Roger van Oordt op bezoek bij Shalva in Jeruzalem, om de mensen van Shalva én Eden namens de bijna 250 leden van Bouwen met Israël te bemoedigen. Shalva is betrokken bij de opvang van vluchtelingen in Israël, waaronder de 70 kwetsbare meisjes van stichting Eden uit de zwaar gemolsteerde kibboets Carmya. 

  Bekijk de video en foto's: 

  4 november 15:39

  Aandacht voor de 240 ontvoerden 

  Met onderstaande uiting vragen we vandaag in de landelijke kranten Trouw en Reformatorisch Dagblad aandacht voor de 240 onschuldige mensen die op dit moment nog steeds gevangen worden gehouden in Gaza. Ze werden een maand geleden vanuit Israël ontvoerd door Hamas-terroristen. Sindsdien is niks meer van ze vernomen, op een paar korte videofragmenten van enkele personen na. 

  Eerder stond deze uiting al in het Nederlands Dagblad. 


  4 november 11:33

  Update: vier weken Simchat Thora-oorlog

  De oorlog is nu precies vier weken oud en het lijkt erop dat vooral het front in Gaza snel aan het veranderen is. Ten eerste is er de laatste 24 uur sprake van een aanzienlijke vermindering van het aantal raketten dat wordt afgeschoten vanuit Gaza. Vanaf vrijdagavond 21.30 uur werd er tot zaterdagmorgen 10.45 uur zelf geen enkele raket afgeschoten vanuit Gaza. Het salvo dat op vrijdagavond werd afgevuurd bevatte middenafstandsraketten die het zuiden van Tel Aviv bereikten. De rest waren korteafstandsraketten, op de gebruikelijk doelen rond Gaza. 

  In Gaza zelf gaan de gevechten tussen het Israëlische leger (IDF) en terreurcellen van Hamas en Palestijnse Islamtische Jihad onverminderd voort. De Israëlische marine mengde zich gistermiddag in de strijd om de stad Gaza en beschoot daar Hamasdoelen in een buitenwijk. De Israëlische luchtmacht (IAF) bombardeerde afgelopen nacht doelen in geheel Gaza en het westelijke gedeelte van Gaza stad. De IDF heeft de stad nu geheel omsingeld en is nu bezig met de volgende fase: het neutraliseren van iedere verzetshaard in de buitenwijken van Gaza. Soldaten van de Givati Brigade namen ondertussen een Hamas basis in het noorden van Gaza over en vonden daar waardevolle inlichtingen over de operationele plannen van Hamas. Ook vonden zij persoonlijke details over Hamas commandanten en de verblijfplaats van terroristen. De gegevens worden momenteel geanalyseerd door de 162ste Divisie van de IDF, die gespecialiseerd is in het inwinnen van inlichtingen.

  In een video die werd gemaakt met een headcam in Gaza zijn gruwelijke beelden te zien van wat Hamas deed met burgers die vanuit het noorden van Gaza probeerden te vluchten naar het zuiden. De weg langs de zee was bezaaid met lichamen van mensen die waren doodgeschoten terwijl zij te voet op weg waren naar een veiliger oord. Hamas probeert op die manier om burgers af te houden van evacuatie.

  Naar schatting 120.000 inwoners van Noord-Gaza zijn nu gevlucht naar moskeeën, VN-gebouwen en ziekenhuizen in Zuid-Gaza.

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken arriveerde op vrijdagochtend in Israël voor gesprekken met de Israëlische regering. Tijdens dit overleg probeerde Blinken opnieuw om premier Benjamin Netanyahu over te halen om humanitaire pauzes in te lassen in de gevechten in Gaza. Netanyahu weigerde dit echter pertinent en zei ook nee op Blinkens verzoek om brandstof te leveren aan het zuiden van Gaza. De Israëlische premier toonde Blinken een deel van de video die eerder aan buitenlandse verslaggevers en Knessetleden was vertoond, en waarin gruweldaden van Palestijnse terroristen op 7 oktober waren te zien. Een afbeelding die werd gemaakt door een lid van het Gaza Report team, dat op X actief is, vatte deze gruwelijkheden perfect samen, zie hieronder.

  Blinken erkende later dat Hamas de pogingen om gewonde burgers uit Gaza te halen via de grensovergang Rafah in Egypte misbruikt om terroristen te laten ontsnappen. In ambulances werden zuurstofmaskers gevonden die Hamas gebruikt in de tunnels onder Gaza-Stad. Blinken verliet Israël later om overleg te voeren met de leiders van een aantal Arabische landen, waaronder Egypte.

  Tot nu toe zijn er 26 IDF-soldaten gesneuveld tijdens de grondoorlog in Gaza die precies een week geleden begon. Volgens de IDF zijn er honderden terroristen gedood en een groot aantal Hamascommandanten.

  Het noordelijk front

  Hezbollah blijft ondertussen doorgaan met de gelimiteerde oorlogsvoering tegen Israël vanuit het zuiden van Libanon. Op vrijdagmiddag kort nadat een toespraak van Hezbollah leider Hassan Nasralla werd uitgezonden op Al-Manar tv in Libanon lanceerde een Hezbollah cel een antitankraket op een IDF basis nabij Mattat in noord Israël. De IDF reageerde met artilleriebeschietingen. Even later voerde een IAF-drone een aanval uit op een Hezbollahpositie in het dorp al-Bustan in Zuid-Libanon. Korte tijd later werden er explosies gehoord in de stad Ma’alot. Deze explosies werden veroorzaakt door IAF aanvallen in zuid Libanon. Dit patroon duurde voort tot vroeg in de avond. Daarna was het korte tijd rustig totdat om middernacht opnieuw artilleriebeschietingen werden uitgevoerd op Hezbollahposities in Zuid-Libanon. De inslagen waren te horen tot aan het Meer van Galilea.

  De toespraak van Nasrallah, waarin hij zijn gebruikelijke dreigementen tegen Israël uitte, werd met hoongelach en woede ontvangen door de Palestijnse bevolking. In Jenin werd de toespraak uitgezonden in een hoofdkwartier van Palestijnse Islamitische Jihad en leidde tot woedende reacties. Er werd onder andere met schoenen gegooid naar het TV-scherm waar de toespraak was te zien. Later verschenen er gemanipuleerde foto’s van de Hezbollah-leider op de Arabische sociale media waarop Nasrallah te zien was in een IDF-uniform naast een Israëlische vlag. Er werd met spanning uitgekeken naar Nasrallahs toespraak omdat men verwachtte dat hij een grote operatie tegen Israël zou aankondigen. In plaats daarvan vertelde de Hezbollah leider dat hij trots was op zijn troepen omdat die het Israëlische leger “bezig hielden” in het noorden.

  Op zaterdagmorgen werden de raketbeschietingen op noord Israël hervat en vielen er een paar projectielen in open veld in het grensgebied met Libanon. De IAF reageerde met gevechtsvliegtuigen die Hezbollah doelen in Zuid-Libanon bombardeerden.

  Vanavond kunt u hier meer nieuws lezen over de Simchat Thora-oorlog.

  4 november 10:13

  Een maand na Zwarte Shabbat: 250.000 Israëli's op de vlucht

  Sinds 7 oktober, de dag dat Hamas een slachtpartij aanrichtte in Zuid-Israël, zijn ongeveer 250.000 Israëli’s ontheemd geraakt. Ze hebben hun huis in het zuiden moeten ontvluchten vanwege de veiligheidssituatie daar, of juist in het noorden waar Hezbollah actief blijft met beschietingen op Israëlische burgerdoelen. De 250.000 gevluchte Israëli's worden op andere plekken in het land opgevangen. 

  Met het noodfonds dat we zijn gestart bieden we onder meer hulp aan vluchtelingen. Diverse Israëlische organisaties hebben al een beroep gedaan op het noodfonds, specifiek voor de opvang van vluchtelingen. 

  Doneren voor het noodfonds kan hier. 

  3 november 19:53

  10 dingen die je moet weten over Hamas en ziekenhuizen

  Het gebruik van medische faciliteiten als militaire installaties door de terreurgroep Hamas, wat in strijd is met de internationale wetgeving, wordt al jaren gedocumenteerd. Israel Today zette tien 10 verbijsterende feiten op een rijtje. 

  Klik hier om het artikel te lezen.


  3 november 15:48

  Ook Algerije verklaart de oorlog aan Israël 

  Na Jemen heft nu ook Algerije de oorlog aan Israël verklaard. Wat dit precies inhoudt in militaire termen is moeilijk te zeggen. In tegenstelling tot de Ansar Allah-militie (Jemen) is Algerije niet in het bezit van de modernste wapens en maakt het geen deel uit van de Iraanse verzetsas. Algerije zou wel Israëlische schepen kunnen aanvallen in de Middellandse Zee.

  In Irak gaf de belangrijkste door Iran gesteunde militie Katai’ib Hezbollah een verklaring uit waarin men in feite aankondigde dat beginnende volgende week “een nieuwe fase zullen ingaan met aanvallen op de vijand”. Andere sjiietische milities in Irak die deel uitmaken van de mantelorganisatie Hashd al-Sha’abi zullen zich zeer waarschijnlijk aansluiten bij Katai’ib Hezbollah.

  In Syrië maken soenitische rebellen zich op voor een groot offensief, in het geval dat Hezbollah een grote aanval op Israël pleegt met zijn arsenaal van 200.000 raketten en andere projectielen. De soenitische rebellen in de provincie Idlib zien de oorlog tegen Israël als een uitstekende kans om het regime van dictator Bashar al-Assad uit te weg te ruimen.

  In Syrië en Irak worden verder steeds meer droneaanvallen op bases van het Amerikaanse leger gemeld. De laatste aanval op een Amerikaanse basis was in Iraks Koerdistan, waar ‘onbekenden’ een kamikazedrone gebruikten tegen de Amerikaanse soldaten daar.

  De oorlog is nu in feite al een regionale en er wordt verwacht dat meerdere groepen of landen zich zullen aansluiten bij de terreurgroepen die momenteel Israël bestrijden.

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken landde vanmorgen in Israël. Hij maakte bij aankomst direct duidelijk dat zijn focus op de humanitaire situatie in Gaza is en de burgers daar. Ook zei Binken dat hij gericht blijft op de zogenaamde tweestatenoplossing voor het conflict met de Palestijnse Arabieren, iets dat in Israël nu duidelijk geheel van tafel is na de gruwelen van Hamas op 7 oktober.

  De Amerikanen hebben nu op afstand bestuurde vliegtuigen in de lucht boven Gaza die meehelpen bij de opsporing van de ontvoerde en gegijzelde personen. Het leger van de VS heeft verder 2.000 soldaten van elite-eenheden gestationeerd in het Midden-Oosten en heeft een armada van oorlogsschepen voor de kust van Israël en in de Middellandse Zee.

  Gaza

  De afgelopen nacht werden er opnieuw hevige gevechten gemeld tussen soldaten van de Golani Brigade en terroristische cellen in de Gaza Strook. De terroristen gebruikten opnieuw geavanceerde bermbommen en antitankraketten om de op IDF opmars te stoppen. In sommige gevallen klommen zij ook op gepantserde voertuigen en tanks maar in alle gevallen werden de aanvallen afgeslagen en de terroristen gedood. Bij de gevechten afgelopen nacht kwamen opnieuw vier IDF soldaten om het leven. Daarmee komt het totaal aan gesneuvelde IDF soldaten sinds 7 oktober op meer dan 340, het grootste verlies sinds de Jom Kippoer Oorlog van oktober 1973.

  Front in hartland van Israël

  Vandaag worden er opnieuw gewelddadige acties verwacht door Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria. Hamas heeft opnieuw opgeroepen tot een “dag van razernij”. Tenminste acht terroristen werden vannacht gedood bij verschillende vuurgevechten met de IDF in Samaria en Judea. Ook voerden IDF-soldaten een nieuwe inval uit in de stad Jenin in het noorden van Samaria. De soldaten kregen steun van de Israëlische luchtmacht, die verschillende luchtaanvallen op de terreur infrastructuur in de stad uitvoerden. Bulldozers van de IDF maakten verder de wegen vrij van zogenaamde IED’s, geïmproviseerde bermbommen.

  Na die inval werden er vanuit een vliegtuig pamfletten uitgestrooid over Jenin waarin de inwoners werden opgedragen om zich niet in te laten met de activiteiten van de lokale terreurbewegingen. “Blijf weg van terrorisme en leef in vrede” was de slogan op het pamflet.

  Het noordelijke front

  Na de chaos gistermiddag, toen er een aantal raketten werden afgevuurd op Israëlische dorpen en steden in het noorden van Israël en Hezbollah negentien aanvallen pleegde op IDF-posities, was het vannacht betrekkelijk rustig. De stilte voor de storm, vragen velen zich af.

  Vannacht werden slechts twee incidenten gemeld langs de grens tussen Libanon en Israël. De IAF viel een Hezbollah cel aan die op het punt stond om een antitank raket te lanceren op een Israëlische positie. Twee IDF-soldaten werden verwond door Hezbollah tijdens een defensieve actie in het Har Dov gebied ten oosten van de stad Metulla in het uiterste noorden van Israël.

  Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

  3 november 13:47

  Uitzending 3 november: wat iedere christen moet weten over Israël en de Palestijnen

  Was er ooit een Palestijnse staat? Is Israël een koloniaal project van het westen? Wat zegt de Koran over Jeruzalem? Als je het over Israël hebt, zijn er nogal wat misvattingen. Onlangs publiceerde CVandaag veertien stellingen van prof. Dr. Willem Ouweneel over Israël. Vandaag geeft hij uitleg in onze studio. 

  Bekijk de video:

  3 november 11:06

  Solidariteitsbijeenkomsten voor Israël

  Als christenen zijn we nu geroepen naast het Joodse volk te staan om hen te ondersteunen en bemoedigen. En dat willen we dan ook doen tijdens drie solidariteitsavonden, verspreid over Nederland.
  Meld u gratis aan en beleef samen met andere vrienden van Israël een avond van solidariteit, gebed en steun voor Israël:

  3 november 10:53

  Lege buggy's bij het Vredespaleis

  Het lege buggy-protest is vandaag neergestreken in Den Haag. Voor het Vredespaleis staan lege buggy's die symbool staan voor de kinderen die sinds 7 oktober door Hamas worden vastgehouden in Gaza. Met deze actie proberen Israëli's in Nederland aandacht te vragen voor de situatie van de ontvoerde kinderen, waar na bijna een maand nog niks van is vernomen. De jongste ontvoerde is Kfir, een baby van 9 maanden.

  Eerder stonden de lege buggy's in Londen en Amsterdam. De lege buggy's staan vandaag nog tot 14:00 uur in Den Haag.

  3 november 10:18

  Indrukwekkend: 240 lichtstralen voor de ontvoerden

  Omringd door de families van de mensen die op 7 oktober werden ontvoerd naar Gaza zongen Shiri Maimon en Tamir Grinberg het lied "Coming Home", als onderdeel van het project 'Lights of Hope'. Elk licht, 240 in totaal, symboliseert iemand die ontvoerd is. De hemel boven Jeruzalem werd daarmee verlicht, en naast elke lichtkolom staat een foto en de naam van allen die ontvoerd zijn.

  Bekijk de indrukwekkende video:

  2 november 21:40

  Samenvatting: dit was dag 27 van de Simchat Thora-oorlog

  Sinds vanmiddag rond 16:00 uur is er sprake van een aanzienlijke escalatie in de meervoudige frontenoorlog waarmee Israël zich geconfronteerd ziet. De zogenaamde Iraanse ‘verzetsas’ hanteert duidelijk een strategie waarbij het net rond Israël gestadig wordt aangesnoerd. Terwijl alle ogen gericht zijn op Gaza, waar de IDF vandaag aanzienlijke vorderingen maakte in de grondoorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad, werd het noorden van Israël opgeschrikt door raketaanvallen en aanvallen met onbemande vliegtuigen. Tegelijkertijd werd er een nieuw incident gemeld in het uiterste zuiden van Israël dat eerder deze week onder vuur werd genomen door de Ansar Allah of Houthi-militie uit Jemen.

  Hier zijn de details.

  Noordelijk front

  Na verschillende incidenten vandaag waarbij Hezbollah IDF-posities en een onbemand verkenningsvliegtuig aanviel, werden er om 16:00 uur vanmiddag twaalf raketten op steden en dorpen in Noord-Israël afgeschoten. Tot aan Merom ten zuiden van de stad Tzefat (Safed) ging het luchtalarm af. Hamas in Libanon eiste later de verantwoordelijkheid op voor de raketaanvallen, maar dat is een bekende truc waarbij Hezbollah probeert om buiten schot te blijven. Eén van de twaalf afgevuurde raketten trof een restaurant in de stad Kiryat Shmona, tien kilometer van de grens met Libanon, en verwondde twee mensen. Het restaurant en omringende gebouwen ging in vlammen op

  Het Israëlische leger volstond deze keer niet met ‘pinpoint’ aanvallen maar voerde met gevechtsvliegtuigen langdurig aanvallen uit op Hezbollah doelen in Libanon. Later werd ook bekend dat Hezbollah voor het eerst in deze oorlog twee kamikaze drones had gebruikt om IDF posities in het Har Dov gebied ten oosten van Kiryat Shmonah aan te vallen.

  De plotselinge escalatie in het noorden van Israël kan niet los worden gezien van de langverwachte toespraak van Hezbollah leider Hassan Nasrallah. Die toespraak wordt opgedragen aan de “martelaren die vielen op weg naar Jeruzalem” en valt samen met de komst van een door Iran getrainde Sjiietische militie die uit Syrië werd verplaatst naar het zuiden van Libanon. Het gaat om de Imam Hoessein brigade die ongeveer duizend man sterk is en wordt geleid door een Libanese commandant.

  Hezbollah heeft deze week ook nieuwe luchtafweer systemen gekregen van Rusland dat duidelijk de kant van de vijanden van Israël heeft gekozen. Het gaat om SS-22 luchtafweer batterijen die voorheen in gebruik waren bij de Wagnergroep in Syrië.

  Er waren vanmiddag ook rapporten over een raketaanval vanuit Syrië waar Iran sjiietsiche milities heeft overgebracht naar de grens met Israël. Dit gebeurde klaarblijkelijk met de goedkeuring van het Russische leger dat waarnemers heeft in het gebied rond Kuneitra op de Golan Hoogvlakte.

  Vanavond werd bekend dat een vliegtuig uit Iran was geland op een Russische luchtmachtbasis in Syrië. Het vliegtuig had vijf ton wapens aan boord en landde op de Hamimim basis in de buurt van Latkia aan de Middellandse Zee. Dit was nieuw bewijs dat Rusland Iran helpt in de meervoudige frontenoorlog tegen Israël.

  Rode Zee front

  Vanuit Egypte werd gemeld dat even na de raketaanval op het noorden van Israël een projectiel, dat klaarblijkelijk afkomstig was van de Ansar Allah militie in Jemen, in de Rode Zee was gevallen. Verdere informatie ontbreekt op dit moment. In Eilat wordt morgen een een grote noodsituatie oefening gehouden in het plaatselijke Yosephtal ziekenhuis door plaatselijke hulpverleningsteams.

  Gaza

  Het Israëlische leger heeft vandaag grote vorderingen gemaakt in de grondoorlog tegen Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad in Gaza. Het noorden van Gaza is nu volledig afgesloten van het zuiden, waar honderdduizenden geëvacueerde burgers in ziekenhuizen, VN faciliteiten en moskees verblijven. De IDF heeft vandaag ook het Zeitoun district van Gaza Stad ingenomen en is nu iets meer dan een kilometer verwijderd van het centrum van de stad. Een legerwoordvoerder maakte vanavond bekend dat er tijdens de acties van vandaag 130 terroristen waren gedood. Aan IDF kant werd een Druzische kolonel gedood en raakte een soldaat ernstig gewond.

  Gelijktijdig met de raketaanvallen op noord Israël en het incident in de buurt van Eilat, werd een tweetal salvo’s raketten afgeschoten vanuit Gaza vanmiddag rond vier uur. De raketten bereikten noord Tel Aviv en andere plaatsen in centraal Israël. Vanavond werd er rond acht uur plaatselijke tijd opnieuw een salvo raketten afgeschoten vanuit Gaza. De raketten vielen in open veld of werden neergeschoten door Iron Dome boven de havenstad Ashdod.

  Uit de hele gang van zaken blijkt dat er duidelijk coördinatie is tussen de verschillende terreurbewegingen die de zogenaamde ‘verzetsas’ tegen Israël vormen. Degene die deze coördinatie leidt is Ishmail Ghaani, de commandant van de Quds Brigade van de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran. Hij is momenteel in Beiroet de hoofdstad van Libanon.

  Het tunnelprobleem in Gaza werd vanavond besproken in een speciale briefing op het hoofdkantoor van het Ministerie van Defensie in Tel Aviv. Yaov Galant, de Israëlische Minister van Defensie, zei daar dat de IDF “unieke” en “revolutionaire” oplossingen heeft voor de destructie van de tunnels. Hij zei dat de terroristen uiteindelijk twee opties zullen hebben: “of sterven in de tunnels of naar boven komen en dan sterven en anders zich overgeven aan de IDF soldaten”.

  Een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

  2 november 16:07

  Avond over oorlog Israël en Hamas live op rd.nl

  Vanavond organiseert het Reformatorisch Dagblad (RD) een RDactueel LIVE. De livestream start om 19.00 uur, het programma om 19.30 uur. De avond is te volgen via de website van het RD.

  Tijdens de avond komen diverse vragen over de oorlog aan bod. Hoe zal het conflict zich ontwikkelen? Welke gevaren liggen op de loer als het geweld naar de regio overslaat? En is er nog enig zicht op een oplossing als de wapens zwijgen? Meer informatie over de avond is hier te vinden.

  Deelnemers aan het panelgesprek zijn Bart Wallet (hoogleraar Joodse geschiedenis), Lourens Geuze (teamleider Midden-Oosten bij Near East Ministry), Yanki Jacobs (rabbijn), Sara van Oordt (hoofd media en communicatie van Christenen voor Israël), Albert Groothedde (voormalig veldwerker Centrum voor Israëlstudies) en gespreksleider Richard Donk (Israëlredacteur Reformatorisch Dagblad).

  2 november 15:49

  Terugkijken: Uitgelicht! met Yucha Engel, de opa van de naar Gaza ontvoerde Ofir

  De opa van Ofir Engel doet er alles aan om zijn kleinzoon uit de handen van Hamas te krijgen. Ofir werd versneld tot Nederlander gemaakt in de hoop op een stevigere positie voor vrijlating. Yucha doet zijn verhaal bij het programma Uitgelicht! van Family7. Ook Europarlementariër Bert-Jan Ruissen schuift aan. Hij wil dat Europa krachtiger optreedt tegen Hamas.

  Bekijk hier de uitzending:

  2 november 13:13

  Uitzending 2 november: Noa zit gevangen in Gaza

  We kennen allemaal de beelden van Noa, achterop een motor, smekend om niet te worden vermoord. Zo werd ze het beeld van de gijzelaars die werden meegenomen in de ondergrondse tunnels van Gaza. We spreken haar studievrienden Ofir en Amit, die de wereld over reizen om aandacht te vragen voor Noa en het lot van de ontvoerde Israëli’s.

  Bekijk de uitzending:

  2 november 11:48

  Update vanuit Israël: strijd op alle fronten

  Gaza

  De grondoperatie van het Israëlische leger in Noord-Gaza ging afgelopen nacht onverminderd door. Soldaten van de Golani Brigade waren verwikkeld in langdurige vuurgevechten met terreurcellen die antitankraketten gebruikten en met granaten gooiden. Ook werden bermbommen en raketten gebruikt tegen het oprukkende Israëlische leger dat nu in de buitenwijken van Gaza-stad is.

  Met behulp van IDF-artillerie, de Israëlische luchtmacht, en de marine werden tientallen terroristen gedood. Aan de gevechten nam ook de religieuze Nahal-eenheid deel alsmede honderden reservisten. De IDF is nu nog maar een paar honderd meter verwijderd van de Middellandse Zee en het opsplitsen van Gaza in twee delen. Bij de gevechten werd een IDF soldaat gedood vannacht.

  Vandaag werd verder bekend dat er nu in totaal 242 ontvoerde Israëli’s zijn geïdentificeerd. Zij worden verspreid over Gaza vastgehouden door Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad. Er is niets bekend over hun toestand.

  President Joe Biden van de Verenigde Staten riep vannacht op tot een humanitair staakt het vuren om de “gevangenen” uit Gaza te halen. Het is geheel onduidelijk hoe de Amerikaanse president dit zou willen doen. De ontvoerden zijn Hamas’ belangrijkste wapen in de strijd tegen Israël en de ontvoering van deze voornamelijk Israëlische burgers was een topprioriteit voor de bijna 3.000 terroristen die op 7 oktober de bloedige invasie van Zuid-Israël uitvoerden. De VS hebben, naar verluidt, een speciale eenheid van het Amerikaanse leger naar Israël gestuurd om de IDF en de inlichtingendiensten van Israël te “adviseren” over de gijzelaarskwestie. Dit, vanwege het feit dat 13 gijzelaars de Amerikaanse nationaliteit hebben en een aantal die naast het Israëlische burgerschap een Amerikaans paspoort hebben. Het Pentagon verklaarde uitdrukkelijk dat de Amerikaanse mariniers niet deelnemen aan de oorlog tegen Hamas.

  Noordelijke front

  Inwoners van de dorpen en kibboetsen in het gebied dat grenst aan Libanon vragen zich ongerust af wat de volgende fase zal zijn in de oorlog tegen de Iraanse “verzetsas”. De naar schatting 120.000 Israëlische burgers die zijn geëvacueerd uit de dorpen en steden in het grensgebied met Libanon zijn verstoken van huis en haard. Zij verblijven nu al drie weken in hotels of bij familie. Deze burgers werden weggehaald uit het grensgebied vanwege de vrees dat Hezbollah ook een invasie zou kunnen uitvoeren. Dit is iets waarmee Hezbollah leider Hassan Nasrallah regelmatig heeft gedreigd.

  Tot nu toe is er sprake van een lage intensiteit conflict met Hezbollah en de sjiietische strijdmacht die Iran heeft opgebouwd op de Syrische zijde van de Golan Hoogvlakten. Nasrallah zal morgen een toespraak houden voor het Libanese volk die ook in Israël met spanning tegemoet wordt gezien. Er zijn geruchten in Libanon dat de Hezbollah leider uitbreiding van het conflict met Israël zal aankondigen.

  De afgelopen nacht voerde Hezbollah opnieuw aanvallen uit met raketten en antitank wapens op IDF posities langs de grens. In reactie daarop schoot de IDF met artillerie op twee Hezbollah posities in zuid Libanon. Vanochtend vroeg vuurde Hezbollah een raket af op een onbemand Israëlisch verkenningsvliegtuig. Dit gebeurde nadat de IAF gisteravond Hezbollah doelen in het gebied rond de Israëlische stad Metulla bombardeerde.

  De IDF voerde vannacht ook aanvallen uit op de sjiietische strijdmacht die Iran heeft gestationeerd op minder dan tien kilometer van de grens met Israël op de Syrische zijde van de Golan Hoogvlakten. Er werd met artillerie geschoten op een militie in de buurt van de stad Daraa in Syrië.

  Vierde front in Judea en Samaria

  Vanmorgen werd een Israëlische burger doodgeschoten in Samaria nabij het kruispunt Shevi Shomron. De 31-jarige man werd door zijn hoofd geschoten terwijl hij op route 553 reed. Zijn auto sloeg vervolgens over de kop. Dit was het ernstigste incident aan dit front. Elders in Samaria vond een schietpartij plaats tussen IDF-soldaten en terroristen nabij de Palestijnse stad Qalqilya. Drie terroristen werden daarbij doodgeschoten. In de stad Nablus vonden opnieuw gewelddadige rellen plaats waarbij geschoten werd op een IDF-controlepost. Meer dan honderd Palestijnse Arabieren werden sinds 7  oktober gedood bij terroristische activiteiten in Judea en Samaria.

  Het vijfde front: Jemen

  Nadat de sjiietische militie Ansar Allah gisteren een video publiceerde van de recente raket- en drone aanvallen op de stad Eilat aan de Rode Zee werd vandaag bekend dat dit een soort oefening was geweest. Ansar Allah zei in een verklaring dat men wilde uitzoeken wat de beste manier is om raketten en onbemande aanvalsvliegtuigen naar Israël te laten vliegen. De door Iran gesponsorde militie dreigt nu ook met aanvallen op Israëlische schepen in de Rode Zee. Israël dient dit soort dreigementen serieus te nemen, omdat Ansar Allah eerder bijna altijd zijn dreigementen omzette in acties. Saoedi-Arabië heeft inmiddels een verzoek afgewezen van Jemen om geen actie te ondernemen tegen de Ansar Allah raketten en drones. Jordanië heeft Ansar Allah ook gedreigd met actie wanneer het opnieuw het Jordaanse luchtruim schendt in de oorlog tegen Israël.

  Dit nu is het volledige beeld van de afgelopen 14 uur in de meervoudige frontenoorlog die de Iraanse as momenteel tegen Israël voert.

  2 november 10:15

  Vanmiddag: gebedsbijeenkomst bij de NEM

  Vanmiddag (donderdag 2 november) organiseert Near East Ministries (NEM) van 16.00 tot 18.00 uur een gebedsbijeenkomst om te bidden voor de situatie in Israël en Gaza. Locatie: NEM-landgoed, Voorthuizerweg 5 in Nijkerk. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn!

  1 november 21:19

  Dit gebeurde er op dag 26 van de Simchat Thora-oorlog

  Meer en meer getuigenissen over het bloedbad dat Hamas op 7 oktober aanrichtte in Zuid-Israël worden nu gepubliceerd in de buitenlandse media. CNN sprak met twee paramedici van de eerste hulporganisatie Eichoed Hetsalah in Israël. De twee zeiden dat ze in al de jaren dat ze dit werk deden nog nooit zoiets hadden gezien. Een kind van acht tot negen jaar oud wiens arm was afgehakt, overal doden en bloed, vertelden zij. CNN bezocht ook een noodmortuarium waar IDF-teams nog steeds proberen om slachtoffers te identificeren, bijna een maand na het bloedbad. Ook deze Israëlische forensische experts toonden zich nog steeds geschokt en waren zeer emotioneel toen zij over hun ervaringen vertelden. De geïdentificeerde slachtoffers worden in doodskisten begraven, iets dat zeer ongebruikelijk is in Israël. Dit heeft te maken met het feit dat een groot aantal slachtoffers verminkt zijn of hun lichamen incompleet. U kunt een gedetailleerde beschrijving van de meest gruwelijke scenes die hulpverleners aantroffen lezen in dit artikel op onze website.

  Een veertig minuten durende compilatie van de ruwe beelden die Hamas terroristen maakten op 7 oktober werd vandaag ook aan leden van de Knesset getoond. Sommige parlementariërs barstten in huilen uit en konden de beelden niet langer aanschouwen. Onder hen was het Arabische Knessetlid Mansour Abbas van de Ra’am-partij, ook hij huilde.

  Gaza

  De ramp die gisteren in het vluchtelingenkamp Jabalya plaatsvond blijft de gemoederen bezighouden. Inwoners van het vluchtelingenkamp vertelden hoe enige minuten na een aanval door de Israëlische luchtmacht op het Hamas hoofdkwartier in Jabalya de grond onder hun huizen begon in te zakken. Daarop stortten hele gebouwen in. De kraters in de grond werden niet veroorzaakt door de luchtaanval, maar door ingestorte tunnels onder het Hamas hoofdkwartier.

  Russia Today publiceerde vandaag een korte documentaire over de tunnels van Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). In de documentaire was te zien dat de tunnels die Hamas en PIJ nu tot hun beschikking hebben zeer professioneel zijn gebouwd en gebruikt kunnen worden voor een maandenlang verblijf. De PIJ-terroristen die in de film te zien waren hadden een volledige militaire uitrusting en moderne wapens.

  De IDF geeft zeer weinig informatie over zijn acties in Gaza en dit heeft een duidelijke reden. Door het achterhouden van informatie over de acties van de troepen maakt de IDF het moeilijker voor Hamas en PIJ om zich goed voor te bereiden op defensieve acties. Het verrassingselement is een belangrijk wapen in deze stedelijke oorlogsvoering. De IDF-eenheden hebben nu de buitenwijken van Gaza-stad bereikt en dat betekent dat de oorlogsvoering gecompliceerder zal worden. Het Israëlische leger gebruikt nieuwe systemen en pantservoertuigen om de soldaten beter te beschermen tegen de aanvallen. Zo hebben de Merkava-tanks een zogenaamd ‘windjack’ die de zichtbaarheid van de tanks voor de vijand bijna onmogelijk maakt. Tot nu is men erin geslaagd om met dit systeem iedere aanval met antitankraketten af te slaan. Er is tot nu toe geen tank verloren gegaan. Desondanks zijn er tot nu toe veertien IDF-soldaten gesneuveld sinds het begin van de grondoperatie, vorige week vrijdagnacht.

  Het operationele plan van de IDF voor een oorlog in Gaza werd na 7 oktober geheel herzien. Het nieuwe plan werd in twee weken opgesteld en schijnt vele out-of-the-box elementen te bevatten.

  Sommige Hamas-leiders blijven ondertussen hardnekkig ontkennen dat er misdaden tegen de menselijkheid werden gepleegd door de terroristen, op die bewuste 7 oktober. Ook hadden zij het lef om te zeggen dat niet Hamas, maar Israël en de Verenigde Naties verantwoordelijk zijn voor de bevolking in Gaza. Ghazi Hamad, het hoofd van Hamas’ politieke bureau, zei tijdens een interview dat Hamas meer massamoorden plant voor de toekomst (zie video hieronder). Hij zei dat de Al-Aqsa vloed (Hamas’ naam voor de massamoord op 7/10) slechts de eerste was van meerdere. Uit het hele interview bleek dat Hamad leeft op haat voor Joden en Israël dat moest worden uitgewist, volgens hem althans. Hamad stormde eerder uit een interview met de BBC nadat hij een vraag kreeg over de massamoord. Hamad zei toen dat er geen intentie was geweest om burgers te doden of om gijzelaars te nemen.

  Ook vandaag werden er weer raketten afgeschoten vanuit Gaza op steden en dorpen in het zuiden van Israël, maar het is duidelijk dat de IDF- en IAF-acties tot gevolg hebben gehad dat de raketaanvallen nog slechts sporadisch plaatsvinden.

  Noordelijk front

  Er waren vandaag relatief weinig Hezbollah-aanvallen op Israël . Hezbollahs tv-station Al-Manar rapporteerde twee antiraketaanvallen op IDF-posities die werden beantwoord met artilleriebeschietingen.

  De Libanese premier Najib Makati zei vandaag tijdens een kabinetsvergadering dat Libanon genoeg heeft van oorlogen en klaar is voor vrede. Zijn opmerkingen moeten worden geplaatst in het kader van internationale pogingen om een uitbreiding van het conflict tussen Hezbollah en Israël te voorkomen. Alle ogen zijn nu gericht op Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, die komende vrijdag een toespraak tot het Libanese volk zal gaan houden. Nasrallah is tot nu toe ongebruikelijk stil geweest over de oorlog tussen Hamas en Israël. Er zijn geruchten dat Nasrallah op vrijdag officieel de oorlog zal verklaren aan Israël. Hezbollah heeft tot nu toe meer dan vijftig man verloren in het gelimiteerde conflict met Israël en publiceert sterk overdreven cijfers over het succes van zijn aanvallen op de IDF.

  Het vijfde front in Jemen

  Ansar Allah, de door Iran gesponsorde sjiietische militie in Jemen, publiceerde vandaag een video waarin de dronebeschietingen van gisteren op de stad Eilat in het uiterste zuiden van Israël waren te zien. De kwaliteit van de wapens, twee ballistische raketten en een tiental zelfmoord-drones, liet zien dat deze militie een serieuze bedreiging vormt voor Israël. Hamas, bijvoorbeeld, heeft geen ballistische raketten of het type drone dat in de video van Ansar Allah waren te zien. De lancering van de projectielen werd begeleid door spreekkoren die de dood aan Israël verklaarden. Ansar Allah liet verder weten dat er meer aanvallen op Israël worden voorbereid.

  1 november 20:15

  Pdaya Mark, broertje van Orit Mark, gesneuveld in Gaza

  Vanavond bereikte ons het verdrietige bericht dat Pdaya Mark één van de Israëlische soldaten is die vandaag is gesneuveld bij gevechten met Hamas-terroristen in de Gazastrook. Hij is 22 jaar geworden.

  Pdaya was het jongere broertje van Orit Mark, die gisteren nog bij ons in de uitzending zat. Hun vader, rabbijn Michael Mark, werd in 2016 vermoord toen Palestijnse terroristen het vuur openden op zijn auto toen hij in de buurt van Hebron reed. Pdaya zat ook in de auto, maar overleefde de aanslag. Drie jaar later kwam zijn broer Shlomi om het leven bij een auto-ongeluk.

  Op 7 oktober, de dag dat Hamas-terroristen massaal Israël binnenvielen, werd Pdaya's neef Elchanan doodgeschoten door terroristen toen hij een kibboets in het zuiden van Israël wilde beschermen.

  Pdaya

  Pdaya Mark.

  1 november 17:07

  'Gefeliciteerd Nederland, wij gaan!'

  Voor advocaat Allon Kijl en anderen was het gebruik in de Tweede Kamer van de antisemitische leus ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ de druppel. Vele Joodse Nederlanders hebben er met hem genoeg van. Ze overwegen te vertrekken uit Nederland. Kijl verwoordt hun gevoel.

  Klik hier om de column te lezen.

  1 november 14:57

  Uitzending 1 november • Pleegt Israël oorlogsmisdaden?

  Israël schendt internationaal recht, gebruikt excessief geweld, pleegt oorlogsmisdaden en straft collectief de burgers van Gaza. Deze beschuldigingen hoor je de afgelopen weken constant in (sociale) media en politiek. Maar kloppen deze beschuldigingen?

  In de studio jurist Andrew Tucker, directeur van Thinc., een wereldwijd netwerk van academici op het gebied van internationaal recht.

  Bekijk de uitzending:

  1 november 12:28

  Tegen deze monsters strijdt Israël

  In dit artikel geeft onze correspondent in Israël, Yochanan Visser, afschuwelijke details van de gruweldaden van Hamas op 7 oktober. Het doel hiervan is om u als lezer te herinneren aan de monsters waar Israël tegen strijdt.

  Waarschuwing: het artikel bevat afschuwelijke details over de horrordaden van Hamas.

  1 november 11:46

  Lege kinderbuggy's bij het Vredespaleis

  De tijd dringt... Breng de kinderen naar huis! Met die oproep vragen Israëli's in Nederland komende vrijdag opnieuw aandacht voor de nijpende situatie voor de mensen die sinds 7 oktober ontvoerd zijn door Hamas. Komende vrijdag staan er daarom lege kinderbuggy's voor het Vredespaleis in Den Haag. Deze symboliseren de kinderen die zijn ontvoerd door Hamas, in de leeftijd van 9 maanden tot 18 jaar. Sinds 7 oktober is niks meer van hen vernomen en ook het Rode Kruis mag hen niet bezoeken.

  "Met de lege kinderbuggy's vragen we aan de Nederlandse politiek en iedereen in de vrije wereld om alles in het werk te stellen om de gegijzelde kinderen vrij te krijgen uit deze nachtmerrie, en krachtig te protesteren tegen deze oorlogsmisdaden", schrijft de organisatie.

  De lege buggy's stonden eerder op het Museumplein in Amsterdam en in Londen, zoals op de foto hieronder te zien is.

  1 november 10:31

  'En God zag dat het slecht was'

  Om half 7 ‘s ochtends, op 7 oktober, hing er een bedrieglijke rust over de slaperige kibboetsiem en stadjes in de buurt van Gaza. Het was de stilte voor de storm. Zonder waarschuwing sloeg de Tsunami toe. Het Kwaad zwol aan en het Kwaad bolde op en spoelde de lijn weg die God in het zand had getrokken. Een golf van dood stortte neer op het nietsvermoedende Joodse volk in hun rust.

  Tal Hartuv schreef een hartverscheurend stuk over de horrordaden van Hamas op 7 oktober. Lees het hier:

  1 november 10:13

  Huwelijksaanzoek bij het graf

  De 23-jarige Adi Baruch werd afgelopen week gedood door een raket die Palestijnse terroristen op Sderot lanceerden. Haar vriend had een paar weken geleden een verlovingsring gekocht en had gewacht op het juiste moment om zijn middelbare schoolliefde ten huwelijk te vragen. Op haar begrafenis naderde hij haar graf met een wit ringendoosje in zijn hand. "Ik moest mezelf gewoon een aanzoek horen doen", legde hij uit. “Ik keek naar Adi's graf, ik vertelde haar over ons leven samen en hoe ze vanaf zeer jonge leeftijd mijn hart had gestolen.” 

  Moge Adi's nagedachtenis voor altijd een zegen zijn.

  31 oktober 20:51

  Update: dag 25 van de Simchat Thora-oorlog

  Gaza

  Het Israëlische leger heeft nu controle over de belangrijke verkeersader (Saleh a Din) die dwars door Gaza loopt. Dit betekent dat Hamas beroofd is van een belangrijke aanvoerlijn voor wapens e.d. IDF-troepen zijn nu in de buitenwijken van Gaza-stad en stuitten op aanzienlijke tegenstand. In het Jabalya vluchtelingenkamp in Noord-Gaza lanceerden de Israëlische luchtmacht en de IDF een groot offensief waarbij, naar verluidt, vijftig Hamas-terroristen werden gedood en twee IDF-soldaten. Hamas rapporteerde echter een nieuw IDF-bloedbad waarbij honderden Palestijnse Arabieren zouden zijn gedood. Wat nu vast staat is dat een tunnelcomplex onder Jabalya werd gebombardeerd en de gebouwen boven de tunnels vervolgens instortten. Vele slachtoffers werden bedolven onder het puin. De IDF rapporteerde een uitgebreide aanval op Hamas’ commandocentrum in Jabalya dat was gevestigd in een woonwijk nabij het Indonesisch ziekenhuis. Hamas probeert al sinds gisteren de leugen de wereld in te helpen dat de IAF ook het ziekenhuis bombardeerde, maar dit keer zijn de internationale media voorzichtig in hun berichtgeving hierover.

  Bij de aanval op Jabalya werd ook topcommandant Ibrahim Biari van Hamas gedood. Hij was medeverantwoordelijk voor de misdaden van Hamas’ Nukhba elite-eenheid die de aanval op Zuid-Israël leidde op 7 oktober.

  Er was vandaag sporadisch raketvuur op Israël vanuit Gaza. Vanmiddag raakten in de havenstad Ashdod vijf Israëlische burgers gewond bij een raketaanval toen het gebouw waarin zij wonen werd getroffen door een raket.

  Het vijfde front

  De door Iran gesponsorde militie Ansar Allah (Houthis) heeft nu officieel de oorlog verklaard aan Israël. De terreurgroep viel vandaag twee keer het uiterste zuiden van Israël aan. De eerste keer was vanmorgen toen de stad Eilat werd aangevallen met twee Kamikaze drones die door de IDF werden onderschept met Iron Dome. De tweede keer was vanmiddag toen het Arrow antiraketsysteem een ballistische raket onderschepte boven de luchthaven Ramon, tien kilometer buiten Eilat. IDF-woordvoerder Daniel Harari reageerde laconiek op de oorlogsverklaring en zei dat het leger zich nu concentreert op Hamas in Gaza en later zou afrekenen met Ansar Allah.

  Het noordelijke front

  De stad Metulla in het uiterste noorden van Israël werd vanavond weer opgeschrikt door het luchtalarm. Er werd met mortiergranaten vanuit Libanon op de stad geschoten. Het was de tweede keer vandaag dat Metulla vanuit Libanon werd bestookt. De IAF reageerde nu met een raketaanval op Aitaroun in Zuid-Libanon.

  Hezbollah rapporteerde vandaag drie aanvallen met antitankraketten op IDF-posten langs de grens met Israël. De IDF maakte echter geen melding van deze aanvallen.

  Verwacht wordt dat Hezbollah pas in een latere fase van deze meervoudige frontenoorlog zijn volledige gewicht in de schaal zal werpen. De Libanese terreurgroep is Iran’s grootste troef en wordt achter de hand gehouden totdat er meer duidelijkheid komt over het lot van Hamas.

  Het echte nieuws van vandaag over de situatie in het noorden van Israël kwam van het Middle East Media Research Institute (MEMRI). Deze Israëlische onderzoeksorganisatie rapporteerde dat er meerdere signalen zijn dat Iran een front gaat openen op de Golan Hoogvlakten. Er zijn volgens MEMRI tienduizenden leden van sjiietische milities die posities hebben ingenomen langs de grens met Israël, op bevel van Ishmail Gha’ani - de commandant van de Iraanse Quds Brigade. Er is tot nu toe slechts sporadisch met raketten en mortiergranaten geschoten op Israëlische dorpen op de Golan Hoogvlakten.

  Zoals ik eerder vandaag rapporteerde lijkt het Russische leger in Syrië de opbouw van deze strijdmacht toe te staan, in strijd met een akkoord met Israël dat precies het tegenovergestelde beloofde. De door Iran getrainde en uitgeruste strijdmacht is in het bezit van geavanceerde wapens zoals drones en raketten.

  Arabieren in Israël

  De Arabische bevolking in Israël verkeert in een moeilijke situatie. Aan de ene kant identificeert een aanzienlijk deel van de Israëlische Arabieren zich met hun Palestijnse broeders. Aan de andere kant distantiëren zij zich in groten getale van Hamas en de wijze waarop Hamas op 7 oktober opereerde. Er zijn Hamas-supporters onder hen en een kleine groep is lid van Islamitische Staat (Daesh). Vandaag werd, bijvoorbeeld, bekend dat de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet een drietal Israëlische Arabieren had gearresteerd die namens Daesh aanslagen wilden plegen binnen Israël. De drie zijn woonachtig in Galilea, volgens de Shin Bet.

  Er zijn echter ook anderen, zoals Abd Elgani Aballah, die hoofd van het mortuarium in het Ramban ziekenhuis in Haifa is. Deze Arabier liet op 8 oktober zijn werk achter en reisde naar het gebied rond Gaza in Zuid-sraël. Daar helpt hij sindsdien mee met de identificatie van de vele doden die bijna onherkenbaar verminkt zijn.

  Dit was een update van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

  31 oktober 16:06

  Uitzending 31 oktober • Israël in oorlog

  “Kolonisten vallen Palestijnen aan”, zo kopte de NOS onlangs. Wereldleiders zoals president Biden spreken Israël hierop aan. Er wordt in de media nauwelijks wederhoor gepleegd of context gegeven.

  We checken dit nieuws twee zogeheten “kolonisten”: Akiva van Koningsveld en Orit Mark-Ettinger, zij wonen op de Westelijke Jordaanoever. Aan tafel Frank van Oordt, directeur Christenen voor Israël.

  Bekijk hier de uitzending:

  31 oktober 15:50

  De duisternis kan ons licht nooit doven

  Yoel Schukkmann: 'Duisternis is simpelweg de afwezigheid van licht. Zolang wij als volk helder blijven schijnen, dan zorgen we ervoor dat de duisternis van onze vijanden nooit een plaats zal hebben in deze wereld.'

  'Wanneer je met ons bent in onze donkerste tijden, als je onze vriend bent; dan zal je gezegend worden. Maar als je ons vervloekt, dan zal je ons licht zien. Dan zal je snel leren waartoe het Joodse volk in staat is. Je zult zien hoe wij ons verenigen. Hoe wij terugkeren naar onze Hemelse Vader en Zijn geboden.'

  Lees dit indrukwekkende artikel van Yoel vanuit Jeruzalem:

  31 oktober 15:08

  Deze kaart laat de slachtoffers van het Hamas-bloedbad van 7 oktober zien

  Op 7 oktober werden 1400 mannen, vrouwen, kinderen en baby's vermoord door Hamas-terroristen die van deur tot deur gingen en hele families afslachtten.

  Er is een interactieve kaart van Israël gemaakt, die een uitgebreide weergave geeft van de wreedheden die Hamas op die dag beging. Op de kaart staan alle namen en leeftijden van de slachtoffers en de plaats waar ze vermoord zijn.

  31 oktober 13:47

  Nieuwe update vanuit Israël

  Van onze correspondent Yochanan Visser

  Het vijfde front

  Vanmorgen iets na negen uur werden de inwoners van Eilat opgeschrikt door het luchtalarm. In reactie daarop vluchten de inwoners naar de schuilkelders of naar de mamad, de veilige kamer in hun huizen. Even later waren er luide knallen te horen in het luchtruim boven Eilat. Deze explosies werden veroorzaakt door de onderschepping van een onbemand vliegtuig door de Iron Dome.

  Tegen één uur vanmiddag werd een luide explosie boven de nieuwe luchthaven Ramon gerapporteerd. Nadere details ontbreken op dit moment.

  Een lid van de politieke afdeling van de Ansar Allah of Houthi militie in Jemen maakte op zijn X-account (voorheen Twitter) duidelijk dat zijn militie verantwoordelijk was voor de aanval op Eilat. De man, Hezam al-Asad, herinnerde de inwoners van Eilat aan het feit dat de badplaats voor 1949 bij Egypte hoorde en de naam Umm el-Rashrash droeg. Al-Asad refereerde verder aan militaire operatie die “de bezetting” toen begon onder leiding van Yitzchak Rabin en die leidde tot de val van Umm el-Rashrash.

  Saoedi-Arabië heeft in reactie op het geweld van Ansar Allah zijn leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Het leger van Saoedi-Arabië schoot eerder een raket uit de lucht die blijkbaar op weg was naar Eilat. Ansar Allah zal de komende uren een officiële verklaring uitgeven over zijn acties tegen Israël.

  Gaza

  Het Israëlische leger heeft zijn acties tegen Hamas in Gaza verder opgevoerd en meer manschappen en tanks binnen de grenzen van Gaza gebracht. De IDF rapporteerde meer dan 300 aanvallen in de laatste 24 uur. Momenteel worden er zware gevechten gerapporteerd in het grensgebied met Gaza. De IDF probeert Gaza in twee delen te splitsen en dan het noorden van de enclave vrij te maken van de aanwezigheid van Hamas. De raketaanvallen vanuit Gaza op Israël waren de afgelopen twaalf uur sporadisch. Er werden slechts twaalf raketten op het zuiden van Israël afgeschoten. Om half twee vanmiddag ging het luchtalarm af in plaatsen in de zuidelijke Negev woestijn. Het ging waarschijnlijk om raketaanvallen op bedoeïenendorpen daar.

  CNN rapporteerde dat men op basis van satellietfoto’s tot de conclusie was gekomen dat de IDF nu een strook van vijf kilometer in Gaza in handen heeft. Er zijn tot nu toe geen slachtoffers gevallen aan Israëlische zijde vanaf het begin van de grondoperatie eind vorige week.

  Israël is onder Amerikaanse druk akkoord gegaan met uitbreiding van de humanitaire hulp aan de bevolking van Gaza. Er worden nu in principe honderd vrachtwagens met goederen bestemd voor de bevolking toegelaten in Gaza. Premier Benjamin Netanyahu verwierp ondertussen oproepen om tot een staakt-het-vuren te komen. Hij zei dat dit gelijk zou staan aan een Israëlische overgave aan de jihadistische terreurbeweging.

  Noordelijke front

  Om twaalf uur vanmiddag ging het luchtalarm af in de meest noordelijke stad van Israël, Metulla. De stad die aan het begin van de Hezbollah aanvallen werd ontruimd, werd bestookt met raketten vanuit Libanon. De IAF reageerde met luchtaanvallen op doelen in Zuid-Libanon.

  Gedurende de hele nacht waren er confrontaties tussen Hezbollah en de IDF. De Israëlische luchtmacht kwam daarna in actie en bombardeerde opnieuw Hezbollah doelen in Zuid-Libanon.

  Uit een opiniepeiling in Libanon bleek dat slechts een derde van de bevolking voor een totale oorlog is met Israël. Een schokkende tachtig procent van de Libanezen stemden in met de Hamas gruweldaden van afgelopen 7 oktober.

  Duitsland heeft nu de Libanese regering gevraagd om troepen te stationeren in Libanon die Duitse burgers moeten beschermen of repatriëren.

  Het Amerikaanse leger gaat ondertussen ongestoord voort met de luchtbrug van vliegtuigen die wapens en munitie naar het Midden-Oosten brengen. C-17 vrachtvliegtuigen van de US Air Force hebben ook een dergelijke luchtbrug naar Israël uitgevoerd aan het begin van de oorlog.

  Rusland heeft ondertussen troepen overgebracht naar het grensgebied rond Kuneitra op de Golan Hoogvlakte. De Russen hadden zich teruggetrokken van hun observatieposten voor de oorlog. Zij worden geacht om de Iraanse troepenopbouw op de Syrische Golan Hoogvlakte te voorkomen, maar faalden compleet in deze missie.

  31 oktober 10:52

  Ontvoerde Israëlische soldate vannacht bevrijd uit Gaza

  Gisternacht is IDF-soldate Ori Megidish bevrijd uit Gaza door het Israëlische leger. Ze verkeert in goede gezondheid en is weer herenigd met haar familie.

  Haar moeder sprak twee dagen geleden een ontroerend gebed uit voor de bevrijding van haar dochter.

  Lees meer en bekijk de video van haar moeder:

  31 oktober 09:49

  De kracht van ons gebed

  Bij het horen en zien van zoveel gruweldaden jegens het Joodse volk vragen we ons af wat we kunnen doen. Een ding wat we zeker moeten doen, is bidden. Ds. Henk Poot noemt drie Bijbelse voorbeelden waarin de kracht van het gebed overduidelijk naar voren komt.

  Lees hier de overdenking en blijf volharden in uw gebed voor Israël:

  30 oktober 20:47

  De Simchat Thora-oorlog: dit was dag 24

  Gaza

  Het Israëlische leger heeft het tempo van de grondoperatie in Gaza opgevoerd na de behoedzame vorderingen van de eerste twee dagen van de grondoorlog. Tanks en pantservoertuigen maakten vandaag een begin van de omsingeling van Gaza Stad en veroverden een deel van de belangrijke Salah al-Din weg die dwars door Gaza loopt. De IDF maakte bekend dat het leger groepen Hamas-terroristen, die probeerden de opmars te stuiten, had geëlimineerd. De soldaten op de grond kregen hulp van de luchtmacht (IAF) die met helikopters en onbemande vliegtuigen aanvallen uitvoerden op Hamas-posities in Noord-Gaza. Hamas heeft een relatief kleine aanwezigheid in dit gebied, die verder werd gereduceerd door de wekenlange bombardementen van de IAF.

  De vorderingen van de IDF hebben nog geen einde kunnen maken aan de raketbeschietingen op Israël, maar de verwachting is dat dit uiteindelijk wel zal gebeuren. Sinds Hamas in 2007 aan de macht kwam in Gaza zijn er tienduizenden raketten op Israël afgeschoten. Vandaag werden er twee salvo’s afgevuurd op het centrum van Israël en ook één op de stad Beer Sheva, in het noorden van de Negev-woestijn. Ook Jeruzalem en Goesh Etzion werden weer bestookt met raketten.

  Nadat eerder vandaag IDF-soldaten stoffelijke resten van de ontvoerde Shani Nicole Louk, een 23-jarige vrouw die eerder in bewusteloze toestand in een Hamas-video was te zien, hadden gevonden in Noord-Gaza, publiceerde Hamas vanmiddag een video waarin drie andere vrouwelijke gijzelaars werden getoond. De vrouwen waren volgens Hamas in goede gezondheid, maar uit hun woorden en lichaamstaal viel op te maken dat zij zich geïntimideerd voelden. De video werd door premier Benjamin Netanyahu afgedaan als pure propaganda en als psychologische oorlogsvoering. Vanavond maakte de IDF bekend dat men er in geslaagd was om een ontvoerde vrouwelijke soldaat te bevrijden. Het gaat om Ori Magidish, die samen met andere soldaten van een observatie-eenheid werd ontvoerd op 7 oktober. Zij werd in goede gezondheid herenigd met haar familie. Ook werd het lichaam van nog een vrouwelijke gegijzelde gevonden door IDF-soldaten in Gaza. Het ging om de 16-jarige Alina Falhati, die op 7 oktober verdween.

  De onthullingen over de rijkdom van Hamas en zijn leiders gaan ondertussen onverminderd door. De Duitse krant Die Welt publiceerde vandaag gegevens waaruit bleek dat Hamas een economisch imperium heeft opgebouwd buiten Gaza dat tenminste zevenhonderd miljoen dollar waard is. De bedrijven die dit imperium vormen bevinden zich Turkije, Qatar, Algerije, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten. Hamas leider Khaled Mashal, is één van de rijkste Hamas-leiders met een vermogen van vijf miljard (!) dollar. Mashal woont in Qatar en haalde zich vandaag de woede op de hals van Hezbollah toen hij de terreurgroep verweet niet meer te doen voor Hamas in Gaza. Hezbollah haat Mashal vanwege zij oorspronkelijke opstelling in de burgeroorlog in Syrië, toen hij de zijde koos van de Soenitische rebellen.

  Vandaag kreeg ik ook nieuwe informatie over de gruweldaden van Hamas’ terroristen op zeven oktober. Journaliste Marina Medvin postte op haar X-pagina een bericht over wat zij had gezien tijdens de presentatie van ruw videomateriaal dat door Hamas terroristen was gemaakt tijdens het bloedbad in zuid Israël. Medvin beschreef de gruwelijke moord op een baby en zijn moeder, die werd verkracht een daarna doodgeschoten door Hamas terroristen. Dit nadat zij eerder de vader hadden doodgeschoten. Ik zal u de schokkende details verder besparen.

  Hartland front

  De IDF voerde opnieuw een inval uit in het terreurbolwerk Jenin in het noorden van Samaria. Aan het einde van de operatie waren 51 terroristen gearresteerd van wie er 38 lid waren van Hamas. In Hebron strooide de IDF vandaag pamfletten uit waarin de inwoners van de stad werd gewaarschuwd dat zij hun wapens moesten overhandigen aan het Israëlische leger. Zo niet dan zouden zij hetzelfde lot kunnen ondergaan als hun broeders in Gaza, waarschuwde de IDF.

  Een bekende Palestijnse commentator zei verder op de officiële PA-tv dat de Arabieren in de door de PA gecontroleerde gebieden het “Joodse afval” moesten opruimen. Kort daarna werd in Jeruzalem een nieuwe steekaanslag gerapporteerd bij een tramstation. De terrorist werd doodgeschoten nadat hij een politieagent had neergestoken. De agent werd ernstig gewond opgenomen in een ziekenhuis.

  Noordelijke front

  De Hezbollah-aanvallen op IDF-posities in het noorden van Israël continueerden vandaag. Volgens het Hezbollah tv-station Al-Manar voerde Hezbollah drie keer een aanval met antitankraketten uit op IDF posities. Ook werd de stad Metulla in het uiterste noorden van Israël aangevallen door Hezbollah met machine geweren. De stad is momenteel ontvolkt vanwege het feit dat hij grenst aan Libanon. Rosh Hanikra, aan de andere kant van Noord-Galilea, werd met raketten bestookt, terwijl verschillende IDF-observatieposten langs de grens met Libanon werden beschoten met mortiergranaten. De IDF en IAF voerden opnieuw vergeldingsaanvallen uit in Libanon

  In Syrië werd een auto vol met terroristen aangevallen nabij de grens met Israël. Drie terroristen werden bij die IAF-aanval gedood. Nadere gegevens ontbreken.

  De aanvallen door sjiïetische milities op Amerikaanse posities in Syrië werden vandaag ook voortgezet. Drie keer werden soldaten van de VS beschoten door onbemande vliegtuigen in het door Koerden bestuurde gedeelte van Syrië. Het totale aantal door Iran georkestreerde aanvallen op Amerikaanse posities in Irak en Syrië komt daarmee op 23 sinds het begin van de oorlog in Israël.

  Een bijdrage van onze correspondent in Israël, Yochanan Visser

  30 oktober 15:11

  Uitzending 30 oktober • Israël in oorlog

  Israëlische tanks staan aan de rand van Gaza-Stad: het Israëlische grondoffensief is begonnen. Afgelopen weekend waren er opnieuw veel pro-Palestijnse demonstraties, ook in Nederland. In de Russische deelstaat Dagestan werden Joden op gewelddadige wijze belaagd door anti-Israëlische demonstranten. Hoe kunnen we in deze onrustige tijd als christenen bidden voor Gods volk? Ds. Willem Glashouwer geeft een toelichting.

  Roger van Oordt van Christenen voor Israël is op dit moment in Israël om de bewoners van het land te bemoedigen. Hij vertelt over zijn ervaringen.

  Bekijk hier de uitzending:

  30 oktober 14:29

  230 lege bedden voor het stadhuis in Jeruzalem

  Voor het stadhuis in Jeruzalem zijn 230 lege bedden neergezet. Deze bedden symboliseren de ontvoerde mensen, waaronder veel kinderen, die momenteel door Hamas in Gaza worden vastgehouden.

  Tineke schrijft ons vanuit Israël: "Het was heel aangrijpend. Ik heb even met een jongen gepraat die een T-shirt droeg met een foto van zijn ontvoerde oma. Iedereen liep aangeslagen rond. Hier en daar werd een knuffeltje teruggelegd of een deken ingestopt die door de wind opgewaaid was."

  Bekijk hier de video die Tineke maakte of bekijk hieronder de beelden (klik op een foto voor een vergroting):

  (Foto's: Yonatan Sindel/Flash90)

  30 oktober 12:22

  'Het eerste wat sneuvelt, is de waarheid'

  Opperrabbijn Jacobs: 'Ik merk dat ik een beetje in de war raak. Enerzijds probeer ik mijn gewone ritme erin te houden, anderzijds meen ik op de hoogte te moeten blijven van de ontwikkelingen in de wereld.'

  Lees hier zijn dagboek:

  30 oktober 11:44

  Israël in oorlog • de gebeurtenissen van afgelopen zondag

  Onze correspondent in Israël, Yochanan Visser, praat u bij over wat er dit weekend in en rondom Israël gebeurde.

  Lees het hier:

  30 oktober 11:33

  Video: het Shalva Centrum in Jeruzalem vangt geëvacueerde mensen op

  Het Shalva Centrum in Jeruzalem draagt zorg voor zo'n duizend kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Sinds het uitbreken van de oorlog is het centrum veranderd naar een noodopvang, met ruimte voor zo'n 1600 mensen die gevlucht of geëvacueerd zijn uit hun huizen.

  Tijdens de vier solidariteitsbijeenkomsten die we twee weken geleden organiseerden, hebben we zo'n €50.000,- opgehaald voor de noodhulp die Shalva biedt.

  Bekijk hier de (Engelstalige) video:

  30 oktober 11:28

  “Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken”

  Rabbijn Evers vanuit Jeruzalem:

  Gelukkig mogen wij meemaken hoe velen om ons heen ons zegenen. We zijn zeer dankbaar voor deze zegeningen en ondersteuning ‘door dik en dun’. Het is onvoorstelbaar hartverwarmend.

  Maar G’d belooft ook iets terug. Zij die het Joodse volk zegenen, zullen zelf ook gezegend zijn. Zij die het Joodse volk vervloeken, zullen vervloekt worden.

  Lees hier zijn overdenking:

  Favicon CVI

  De auteur

  Redactie cvi.nl

  Doneren
  Abonneren
  Agenda