Sluiten

Zoeken.

Nieuws uit Israël

Terug naar overzicht

Israël in oorlog • de gebeurtenissen van afgelopen zondag

Door Yochanan Visser - 

30 oktober 2023

Gebeurtenissen zondag Israel

Israëlische tanks vlakbij de grens met Libanon. Foto: Ayal Margolin/Flash90

De oorlog waarin Israël verwikkeld is, is nu meer dan drie weken oud en breidt zich gestaag uit.

Op zaterdag begon de lang verwachte grondoorlog in Gaza. Eenheden van het Israëlische leger trokken op twee plaatsen Gaza binnen en veroverden langzaam gebied. Er is geen sprake van een ‘Blitzkrieg’, maar eerder van een zorgvuldig voorbereid offensief. Het doel hier van is om Gaza te zuiveren van iedere aanwezigheid van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). De verwachting is dat dit enkele maanden in beslag zal nemen.

In het noorden van Israël is sprake van een gestadige escalatie met nu raketaanvallen op Israëlische steden en dorpen in Noord-Galilea en op de Golan Hoogvlakte. Deze aanvallen worden vanuit Libanon en Syrië uitgevoerd.

Dan is er het vierde front in Judea en Samaria, waar nu ook Jeruzalem toe gerekend wordt. Het vijfde front wordt gevormd door de Ansar Allah militie in Jemen, waarvandaan al tenminste vier keer een aanval op Israël werd uitgevoerd de laatste anderhalve week.

De oorlog heeft tevens mondiale repercussies en heeft voor een sterke stijging in antisemitische incidenten gezorgd. Ook zijn er massale pro-Palestijnse betogingen in diverse landen over de hele wereld.

Gaza

De IDF is zijn grondoperatie in Gaza gestadig aan het uitbreiden en krijgt daarbij op grote schaal hulp van de Israëlische luchtmacht (IAF). In totaal werden er sinds zaterdagnacht 650 doelen in Gaza aangevallen werden er tientallen terroristen gedood. De IDF kondigde gisteren ook aan dat men alles op alles zal zetten om Hamas leider Yahiyah Sinwar te liquideren of gevangen te nemen. Drie Israëlische soldaten werden verwond bij de grondoperaties in Gaza. Eén van hen verkeert in levensgevaarlijke toestand.

Het Israëlische leger en de regering in Jeruzalem maakten opnieuw duidelijk dat het grondoffensief twee expliciete doelen heeft. Ten eerste het ten val brengen van het Hamas regime in Gaza en ten tweede het bevrijden van de gijzelaars die Hamas en PIJ vasthouden op verschillende locaties in Gaza.

De IAF bracht tijdens de eerste fase van de grondoorlog in de nacht van vrijdag op zaterdag speciale eenheden in burgerkleding naar Gaza om inlichtingen te verzamelen over de verblijfplaats van de nu 239 gijzelaars. Deze soldaten spreken vloeiend Arabisch met een Palestijns accent en hebben zich onder de burgerbevolking gemengd.

Het aantal gegijzelden blijft oplopen, doordat er nog ongeveer vijftig vermisten zijn die verdwenen op zeven oktober tijdens de bloedige invasie die Hamas. Men is nog altijd bezig met de identificatie van de vaak volkomen verminkte lichamen van de vermoorde Israëli’s. Er is ook besloten om de lichamen van de tot nu toe niet geïdentificeerde slachtoffers tijdelijk te begraven in afwachting van verder onderzoek.

De IDF voerde gisteren voor het eerst een operatie uit in Zuid-Gaza, waar ongeveer 700.000 Palestijnse Arabieren onderdak hebben gevonden in gebouwen van de VN hulporganisatie UNRWA, ziekenhuizen en moskeeën. Hamas probeert via propagandakanalen op sociale media de indruk te wekken dat het Israëlische leger de omgeving van de ziekenhuizen in Gaza bewust aanvalt. Ook publiceert Hamas op deze kanalen voortduren foto’s en video’s van gedode kinderen die op dramatische wijze worden getoond aan verslaggevers. Hamas heeft ook een lijst samengesteld van gedode reporters (39) die tijdens Israëlische aanvallen zouden zijn gedood.

Op Instagram publiceerde Hamas een sterk staaltje Pallywood (Palestijnse nepvideo’s, red.). In een video zijn de met witte lakens bedekte' lijken' te zien van tientallen 'slachtoffers'. Plotseling beweegt een van deze 'doden' echter onder zijn laken.

Deze propaganda mist blijkbaar zijn uitwerking niet op de massa’s buiten Israël en leidde al tot gewelddadige acties tegen Joden en Israëli’s in het buitenland. In Dagestan in Rusland werd geprobeerd om Israëli’s die met een vliegtuig vanuit Tel Aviv naar Moskou reisden te lynchen. Het schokkende incident eindigde uiteindelijk zonder slachtoffers, maar het was veelzeggend over de golf van haat tegen Israël die de moslimwereld overspoelt.

Israël heeft na Amerikaanse druk de watertoevoer naar Zuid-Gaza hersteld en laat ook meer vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza binnen. Dit gebeurde nadat op zondag magazijnen van UNRWA werden bestormd en geplunderd. Hamas heeft enorme voorraden voedsel en andere levensmiddelen, maar geeft deze niet aan de burgerbevolking.

De raketaanvallen op Israël vanuit Gaza gingen ondanks de IDF invasie door. De luchthaven Ben Goerion en steden in centraal Israël werden opnieuw beschoten. Ook de stad Beer Sheva en de dorpen en steden rond Gaza waren het doelwit.

Het noordelijke front

De situatie aan het noordelijke front in Israël escaleerde afgelopen zondag aanzienlijk. Aanvankelijk beperkten Hezbollah en Hamas zich in Zuid-Libanon tot infiltraties en aanvallen met antitankraketten en drones. Daar is nu verandering in gekomen. Er werden raketten afgeschoten op steden en dorpen in Noord-Israël.

De stad Haifa werd aangevallen met tenminste één raket, die onderschept werd door het Iron Dome luchtafweersysteem. Hetzelfde gold voor de stad Rosh Pina, tien kilometer ten noorden van het Meer van Galilea. De raketaanvallen (18) werden opgeëist door de El-Fajr groep, die onderdeel is van Jamaa al-Islamiya, een jihadistische beweging die ook in Syrië actief is.

Tijdens de raketaanvallen werden luide explosies gehoord in het noorden van Israël. Het Israëlische leger reageerde voor het eerst met luchtaanvallen op Hezbollah doelen diep in Libanees gebied en gebruikte opnieuw artillerie om de raketwerpers te vernietigen.

Ook beschoot de IDF Sjiitische milities in het grensgebied op de Golan Hoogvlakte die zijn opgetrokken tot tien kilometer van de grens met Israël. Deze milities lanceerden ook raketten op Israëlische gemeenschappen op de Golan Hoogvlakte, maar deze misten hun doel of werden uit de lucht geschoten door Iron Dome.

De aanvallen door Sjiitische milities op het Amerikaanse leger in Syrië en Irak escaleerden ook op zondag. Tot nu toe zijn er meer dan twintig van deze aanvallen geregistreerd. In de nacht van zondag op maandag werd een konvooi Amerikaanse trucks aangevallen in de grensstad Abu Kamal in Noord-Irak. Later werd het door Amerikaanse militairen bewaakte Amr gasveld in Oost-Syrië aangevallen door dezelfde milities.

Het Amerikaanse leger gaat inmiddels door met de troepenopbouw en bracht een snelle interventie eenheid over naar Irak.

Front in centraal Israël

Hamas roept de Palestijnse Arabieren in Judea en Samaria op om meer aanvallen te plegen op de IDF en op de Joodse gemeenschappen in het hartland van Israël. Bij een IDF inval in de stad Jenin werd een commandant van PIJ gedood.

Verder worden er nu pogingen gedaan door Israëlische Arabieren om de Joden in Jeruzalem te terroriseren. De wijk Pisqat Ze’ev in het noordoosten van Jeruzalem werd zondag aangevallen vanuit het naburige Shafuat vluchtelingenkamp.

De leiders van Joodse gemeenschappen in wat in Israël Josh wordt genoemd (acroniem voor Judea en Samaria) roepen de IDF en de Israëlische regering nu op om de beveiliging van deze dorpen sterk te verbeteren. De mannelijke inwoners van deze dorpen zijn aan het front en hun vrouwen zijn bang voor herhaling van wat er op zeven oktober jl. gebeurde in Zuid-Israël.

Het vijfde front

De door Iran gesteunde Ansar Allah of Houthi militie in Jemen lanceerde op zondag een nieuwe aanval op Israël met een ballistische raket. De raket werd door de Amerikaanse marine uit de lucht geschoten kort na de lancering.

Gideon Saar, een minister van het oorlogskabinet, schreef daarop een brief aan Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie waarin hij eiste dat Galant officieel de oorlog zou verklaren aan Ansar Allah. Dit zou de IAF in staat stellen om doelen in Jemen te bombarderen.

Tot zover deze samenvatting van de gebeurtenissen in de Simchat Thora Oorlog afgelopen zondag.

Later vandaag meer nieuws over de meervoudige frontenoorlog waarmee Israël zich geconfronteerd ziet. Deze oorlog wordt overzien door Ishmail Ghaani, de commandant Van de Quds Brigade van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde. Ghaani bevindt zich in Damascus en heeft voortdurend contact met de leiding van de verschillende leiders van de milities en terreurbewegingen die de Iraanse ‘verzetsas’ vormen.

Volg ons liveblog over Israël

visser-2

De auteur

Yochanan Visser

Yochanan Visser maakte vanuit Nederland alija naar Israël waar hij Missing Peace oprichtte, een onderzoeksjournalistiekbureau om de werkelijkheid achter de eenzijdige berichtgeving over Israël bloot te leggen. Zijn grondige research...

Doneren
Abonneren
Agenda